Een sfeervolle dia van het Koolwitje!
Sla-groente (door onze voedingsconsulente)
Sla is een heel eenvoudige groente, een basis-grondstof in de keuken, vaak niet meer dan alleen de garnering op een schotel. De Grieken en Romeinen aten, volgens zeggen, al een wild soort sla. Ze kenden een rustgevende werking toe aan het wit sap in de stronk. Of dit nu nog opgaat is de vraag. Door de massaproduktie en gewasbescherming gaat veel van het natuurlijk karakter verloren. Toch zijn er mensen die slaap krijgen na het eten van sla of zelfs hoofdpijn krijgen.
Sla is een prima voorgerecht, want het is vezelrijk en zet daardoor het spijsverterings-stelsel aan het werk. Vanwege deze voedingsvezels eet men de sla het best vooraf teneinde opstopping in het maag-darmstelsel te voorkomen. Sla hoor je te scheuren en niet te snijden, volgens de Fransman. Door het krenken van de bladeren zou te veel vitamine C verloren gaan!
Slateelt was lang volledig zware handarbeid. Kruipen over het veld om de plantjes te zetten en opnieuw kruipen om te oogsten. Alhoewel het uitplanten vandaag de dag veelal machinaal geschiedt is het oogsten nog al te vaak handwerk. Het vollegronds-seizoen loopt van maart tot augustus. In voor- en najaar duurt het 7-8 weken voordat een krop gesneden kan worden. In hoogzomer is daar maar 4 weken voor nodig, waardoor in één seizoen 3 oogsten van één veld kan worden gehaald.
Een motje nestelde zich op het dubbele glas van onze huiskamer!
|