Gerookte makreelsalade
1 citroen, 2 takjes dille, 3 takjes peterselie,1 sjalot, 1tl suiker, 4 gerookte makreelfilets, 20 gepelde walnoten
Halve citroen uitpersen, restant in dunne plakjes snijden, kruiden fijnknippen en in een kommetje doen. Sjalotje snipperen, voeg citroensap, suiker en versgemalen peper toe en roer tot marinade. De vis bestrijken met de marinade en afgedekt minstens 2 uur in de koelkast laten staan. Leg de vismoten op een bedje van salade en strooi er de noten over. Roer olijfolie door de resterende marinade en druppel dat over de salade.
Serveer met plakjes citroen en eet er vers brood bij.
Broccolisoep met kerriecroutons
1kg broccoli, 250g prei, 2el boter, 1,5l kippebouillon, 4 sneetjes witbrood, 1,5tl kerriepoeder, 125g room
Was de groenten en pluk de roosjes van de stronk. Maak de prei schoon en snij deze in dunne ringen. Verhit de boter en bak de prei en broccoli 3 min. Bouillon toevoegen en met de deksel op de pan 25 min. zachtjes laten koken. Haal de gare broccoli uit de bouillon, pureer en doe de groente terug in de soep. Ontkorst het brood en snij kleine driehoekjes. Verhit restant boter in een pan, voeg kerriepoeder toe en bak de broodstukjes krokant. Breng de soep aan de kook, roer room door de soep en breng deze op smaak met peper en zout.
Hartige tonijntaart
250g bloem, 125g boter, 1dl water, 1/2tl zout, 150g geraspte kaas, 1 gesnipperde rode paprika, 1 blikje tonijn, 2el gehakte olijven, 1dl melk, 1/2dl room, 2 eieren, 2el bloem, snufje nootmuskaat
Maak deeg van bloem, boter, water en zout. Klop de eieren los met melk. Voeg room toe en meng de bloem met de geraspte kaas en voeg dit toe aan het beslag. Meng met tonijn, paprika en olijven en breng het beslag op smaak met peper, zout en een weinig paprikapoeder. Bekleed een vlaaivorm met een dun laagje deeg, vul ze met het mengsel en bak ze in 25 min. gaar.
Serveer als lunchgerecht met een salade.
|