Neem een platte ovenschotel en smeer deze in met boter. Snij de pruimen in plakjes en leg deze in de ovenschotel. Bestrooi ze met suiker en kaneelpoeder. Korstdeeg uitrollen en op de pruimen leggen. Goed aandrukken en met een vork gaatjes prikken. Kook de melk en de room met citroenschil en het kaneelstokje. Laat mengsel afkoelen. Haal vanillestokje en citroenschil uit de melk. Roer eidooiers los met suiker en cognac en klop er koude melk onder. Laat mengsel in een oven van 120 graden stollen in ong. 45 min. Bak de taart krokant in een oven van 200 graden in 35 min. en serveer de taart warm met de afgekoelde vanilleroom.
Een ware koninginnentaart!
De tempel van Isis op Philae-eiland tussen de oude en nieuwe Aswandam.
Asperges schoonmaken en in 15 min koken. In kommetje Parmezaanse kaas en paneermeel door elkaar mengen. In andere kommetjes zure room loskloppen. Asperges overdoen in een ovenschaal. Boter in klontjes erover verdelen. Kaasmengsel erover strooien, onder grill schuiven en in 2 min. lichtbruin grilleren. Zure room op asperges scheppen en bestrooien met een snufje paprikapoeder.
Even wachten tot het asperge-seizoen aanbreekt of uit de diepvries halen!
De kamelen(dromedarissen)-tocht staat te gebeuren!
Rol de koekjes fijn, smelt de boter en roer deze door de kruimels. Smeer een springvorm in met boter en bekleed deze met het koekjesdeeg. Rasp de citroenschil en meng deze met de kwark, roomkaas en de suiker en klop er de eieren door. Schenk het mengsel in de bodem en bak de taart in een voorverwarmde oven op 175 graden gaar in een uur. Schakel de oven uit en laat de taart in de oven nagaren. Laat de kaastaart afkoelen en strijk er de abrikozenvulling over.
Lekker smullen maar en niet denken aan de lijn!
Een weg in de omgeving van de Aswandam, waarschijnlijk op weg naar weer een tempel!
In zuidelijke landen gaat een dagje uit vaak gepaard met een uitgebreide picknick. Zo'n picknick wordt samengesteld uit vaak simpele maar smakelijke ingrediënten: brood (bv een plat Turks brood of Italiaanse ciabatta), salami met lekker veel knoflook, gedroogde ham in niet al te dunne plakken, fetakaas in blokjes of aan een stuk, verse tomaten voor uit het vuistje, hardgekookte gepelde eieren met knoflooksaus, parten watermeloen, druiven, gedroogde vijgen en een lekkere salade met olijven.
Mediterrane rijstsalade met tonijn Picknicksalade voor 3-4 pers. Bereidingstijd ca. 20 min.
Kook de rijst in ruim kokend water met een snufje zout in ca. 12min. gaar (kijk op de verpakking voor de exacte kooktijd). Afgieten, onder de koude kraan spoelen tot de rijst koud is en laten uitlekken. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan op een matig vuur al roerende goudbruin. Laat afkoelen. Pers de citroen uit. Laat de tonijn uitlekken en verdeel de vis in kleine stukjes. Laat de Crea'Salad uitlekken en meng deze met de rijst, de pijnboompitjes, de tonijn, het citroensap, de mayonaise, de bieslook en versgemalen peper naar smaak. Verdeel de salade over 3 of 4 afsluitbare plastic schaaltjes (1 grote afsluitbare schaal is ook goed). Neem de salade mee in een koelbox of tas met koelelementen.
De elektrische centrale aan de Aswandam is zeer belangrijk voor de welvaart van Egypte!
Ontvel de tomaten en haal de zaadjes eruit. Snij het restant in kleine blokjes en doe in een schaal. Verkruimel er het Spaanse pepertje over. Voeg de fijngehakte knoflook, de ontpitte en gehalveerde olijven, de olijfolie, de kaas, de fijngesneden basilicum en wat zout toe. Meng de ingrediënten goed door elkaar en dek de schaal af. Laat het mengsel minimaal een half uur in de koelkast rusten. Kook nadien de spaghetti beetgaar. Giet af, doe de spaghetti in een schaal en meng er het tomatenmengsel doorheen. Serveer met geraspte kaas en brood. Smakelijk!
Meng paprika, slablaadjes, fêta, ui en olijven. Maak een dressing van citroensap, olie, zout en peper. Dressing met salade mengen en voor het opdienen de basilicum-blaadjes over de salade strooien. Serveer met pita-brood.
Snij het lamsvlees in stukjes en bak kort in 3el olie. Verhit 1el olie en fruit de knoflook, de gember en de ui in de pan in 10 min. tot de ui zacht en goudbruin is. Zet het vuur hoger en bak het kerriepoeder 30 sec. mee. Voeg daarna het zout en de azijn toe en laat deze ingrediënten 1 min. meekoken. Voeg het lamsvlees toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de kokosmelk en de melk toe en laat 30 min. op een laag vuur sudderen. Serveer met rijst en een uiensalade met koriander.
4 zalmfilets van 150g, 1 citroen, 4el gehakte tuinkruiden, 1/4dl slagroom, 20g paneermeel, 30g gezouten roomboter en 2el witte wijn.
Leg de visfilets in een met olijfolie ingevette schaal. Besprenkel de vis met de citroen. Voeg de kruiden toe en 2el witte wijn. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de vis in een voorverwarmde oven op 175 graden ged. 10 min. gaar. Verwarm de room en schenk deze over de vis, bestrooi de vis met paneermeel en de gesmolten boter. Laat dit onder de grill bruin worden en serveer met boontjes en krielaardappeltjes.
Ui pellen en snipperen, kipfilet in dobbelsteentjes snijden, bleekselderij wassen en in stukjes snijden. Champignons wassen, in plakjes snijden en met citroensap besprenkelen. In braadpan olie verhitten, ui 3 min fruiten, kip bestrooien met zout en peper, aan ui toevoegen en 5 min. meebakken. Toevoegen: doperwten, bleekselderij, champignons, , ketjap en sherry. Door elkaar scheppen, overdoen in een ovenschotel en in oven van 200 graden 20 min. stoven. Noten erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met safraanrijst.
Fruit de ui en courgette in de boter en kook de rijst gaar in de bouillon vlgs de gebruiksaanwijzing. Ananas uit laten lekken, ham in reepjes snijden, mengen met het ui-mengsel, bestrooien met kerriepoeder. Laat 5 min. stoven, meng met de rijst en olie en breng op smaak met peper en zout.
Tulband 500g bloem, 1tl bakpoeder, 4dl melk, 2 eieren, 100g boter, 1 pakje vanillesuiker, 1tl zout. Vulling: 150g in rum geweekte rozijnen, 1 gesnipperde appel, 50g amandelschaafsel en 1 el bloem.
Alle ingrediënten met elkaar vermengen tot een beslag. Meng rozijnen en appels met bloem en voeg toe aan het beslag. Beboter een grote tulbandvorm, strooi er wat amandelschaafsel door en spatel het beslag in de vorm. Bak de tulband op 160 graden in ong. 60 min. gaar. Laat afkoelen en sprenkel er wat rum over. Laat 1 dag intrekken en serveer de cake met geklopte slagroom, stroop en poedersuiker.
Vraag de visboer om de ingewanden uit de paling te halen, maar laat de kop en het vel eraan zitten. Was de paling goed, leg ze in halve circels tegen elkaar aan in een breed visrooster. Doe tussen elke twee palingen een paar blaadjes laurier en rooster gaar op een barbecue. Al naar gelang de dikte duurt het roosteren tussen de 5 en 10 minuten. Dan pas de paling zouten.
Serveren met een frisse salade. Een stevige witte wijn, een rode rioja of een Italiaanse rosato smaken er goed bij!
Smelt 2el boter en bak hierin de spekjes en salie 3 min. op een klein vuurtje. Voeg citroensap, witte wijn en suiker toe en laat dit 2 min. koken. Klop er beetje bij beetje de boter door en breng de saus op smaak met peper en zout. Kook 250g pasta gaar en roer de saus door de pasta. Serveer met vis.
In pan olie verhitten, gesnipperde ui en knoflook toevoegen en samen 3 min. zachtjes bakken. De gehakte walnoten toevoegen en 2 min. meebakken. Voeg de gepelde tomaten, bouillon, basilicum, suiker en peper toe. Zonder deksel 15 min. zachtjes koken en af en toe roeren. Intussen schaal voorverwarmen. In pan macaroni koken volgens gebruiksaanwijzing en roer er 4el olijfolie door. Tomatensaus op smaak brengen met zout en peper. Roer de room door de saus en schep de macaroni erdoor met de vers gehakte basilicum. De kaas in een schaaltje doen en apart erbij geven. Serveer met krokant stokbrood en komkommersalade.
Bonen 12 uur weken, afspoelen en beetgaar koken. Aardappels schillen en in stukjes snijden. Worst in dobbelsteentjes snijden. Tomaten wassen en in schijfjes snijden. Meng bonen, aardappel, tomaat worst, paprika, ui en knoflook. Besprenkel royaal met olijfolie en stoof gaar op een klein vuurtje in 30 min. Breng op smaak met peper en zout en serveer met hartige pannenkoekjes.
Door de aanwezigheid van de mensen op de dia krijg je een indrukt van de immense grootte (41 meter!)
Varkensfilet met paprika's
2 uien, 1 grote rode paprika, 12 plakjes varkensfilet van 40g, 2el boter, 2tl paprikapoeder, 4el slagroom, 1el gehakte peterselie.
Bak de gesnipperde ui en de reepjes paprika in 1el boter. Voeg paprikapoeder toe en laat de groenten 5 min. sudderen. Bestrijk het vlees met een kruidenolie. Verhit een grillpan en grilleer het varkensvlees gaar. Halverwege het vlees keren. Leg het vlees op een voorverwarmde schaal en dek af met aluminiumfolie. Voeg de room toe aan het paprika/ui-mengsel en voeg 1dl water toe. Laat de saus 4 min. zachtjes pruttelen en breng de saus op smaak met peper en zout. Serveren met frites en een salade.
Kruid het vlees met peper en zout en bestrijk met olijfolie. Laat 1 uur intrekken. Maak venkelknollen schoon en snij ze in vieren Leg ze in een ovenschotel en giet er de olie over. Meng de groente met de olie.Bestrooien met zeezout en peper. Plaats in voorverwarmde oven van 230 graden en rooster ze in 20 min gaar. Wentel ze regelmatig. Grill het lamsvlees gaar en serveer met de venkel.
Een Koningsmaal!
Tijdens het uithakken viel er een spleet in het graniet
Kook de kipfilets met weinig zout gaar in ca. 15 min. en laat ze afkoelen. Lente-uitjes in ringetjes snijden, bleekselderij wassen en in dunne plakjes snijden. Snij de kipfilets in stukjes en meng deze met de selderij, lente-uitjes en noten. Maak een saus van crème fraîche, kerrie, mayonaise en gesnipperde munt. Breng de saus op smaak met peper en zout en roer door de kipsalade. Laat het geheel 2 uur intrekken. Rooster de sneetjes witbrood en beleg deze met slablaadjes en de kipsalade.
Verhit 4el olijfolie in een bakpan en fruit uien met knoflook en suiker in 30 min goudbruin. Voeg bouillon, tomatenblokjes en wijn toe en roer aanbaksel los. Breng de soep aan de kook en laat 30min zachtjes pruttelen. Verwarm de oven op 200 graden en strijk de sneetjes stokbrood in met olijfolie. Rooster ze in de oven. Breng de soep op smaak met peper en zout en schep de soep in ovenvaste koppen. Leg op iedere kop twee sneetjes geroosterd brood en bestrooi rijkelijk met kaas. Zet onder de grill tot de kaas begint te smelten.
Snij de knoflook in dunne plakjes en fruit met de gesnipperde ui in de olie. Schil de aardappelen en schaaf ze in dunne plakjes. Vet een ovenschaal in met boter en meng ui/knoflookmengsel met de aardappelschijfjes. Maak laagjes van aardappel en bestrooi elke laag met kaas, peterselie en met peper en zout. Klop het ei los met de room en de melk, breng op smaak met peper en zout en schenk dit over de ovenschotel. Bak de aardappelgratin in een oven van 175 graden in 60 min. goudbruin gaar.
Ca. 1kg gehakt Voor de saus: 3el azijn, 3el mosterd, 3el tomatenketchup, 3el ketjap, 3el bruine suiker, 1,5el paprikapoeder, 3 uien en 2 blikjes tomatenpuree.
Gehakt in balletjes draaien, uien in ringen snijden en de gehaktballetjes braden. Voor de saus alle ingrediënten bij elkaar doen en een half uur laten sudderen. Daarna de balletjes erbij doen.
Lekker met stokbrood als tussendoortje of met pasta als gerecht.