Een goede nachtrust is afhankelijk van veel factoren: hoe rustig je slaapomgeving is, de temperatuur, je matras, wat je hebt gegeten of gedronken voor het slapengaan en... je kussen. Het juiste kussen kiezen is een belangrijke factor en kan je nachtrust maken of kraken. Een slecht kussen kan hoofdpijn geven, nekpijn, ongevoelige schouders en armen, een oncomfortabel gevoel, niezen en piepen veroorzaken. Hoofdkussens nemen, net als je donsdeken en matras ook zweet, huidcellen en haar op, en kunnen na verloop van tijd ook schimmels en huisstofmijten beginnen ontwikkelen. In een oud kussen nemen die meer dan de helft van het gewicht op.
Elke twee jaarVolgens slaapexperten gaat het gemiddelde kussen 12 tot 18 maanden mee, en zou je ze zeker elke 24 maanden moeten weggooien.
Hoe kies je het juiste kussen?Bij de keuze van het juiste kussen komen veel verschillende factoren kijken. Je slaappositie, de vulling en natuurlijk ook de prijs.
- SlaappositieHet doel van een kussen is om je hoofd 'neutraal' te leggen tijdens het slapen. Dat betekent dat je nek geen rare hoeken moet maken om te kunnen slapen. Daarom is het belangrijk om te weten in welke positie je het vaakst slaapt: op je buik, rug of zij.
Rugslapers hebben een dunner kussen nodig, zodat hun hoofd niet te veel naar voren ligt. Het onderste derde van het kussen mag een extra verdikking hebben, om de nek te ondersteunen.
Zijslapers hebben een dikker, steviger kussen nodig, dat de nek ondersteunt en de ruimte tussen oor en schouder overbrugt.
Buikslapers kiezen best voor een dun, bijna vlak kussen (of zelfs geen kussen). Om de positie beter te maken voor je rug, kan je wel een kussen onder je buik of heupen leggen.
- KussenvullingVeren, schuim, polyester vezels, latex... er bestaat een ton aan vullingen voor kussens. Maar wat past bij jou? Dat hangt een beetje af van dag tot dag. De ene dag heb je last van je nek en zoek je naar steun, de andere dag is datzelfde kussen oncomfortabel. Iedereen moet dus beslissen wat juist is voor hem/haar. Overweeg verschillende kussens als dezelfde klachten vaak terug opduiken.
*Schuimvulling: hoe vaster, hoe minder snel het zal desintegreren en hoe meer steun het zal geven
* Traagschuim (schuim dat de vorm van he lichaam aanneemt): deze vulling is populair omdat het de drukpunten verlicht doordat het kussen zich aanpast aan je lichaam. Het s-vormige kussen ondersteunt best de nek. Nadelen zijn dat de slaper het heel warm krijgt en dat ze vaak onaangenaam ruiken.
* Latex: het meest stevige kussen, dat huisstofmijt en schimmels weerstaat. Helpen de nek en rug te ondersteunen.
* Wol of katoen: deze vulling is hypo-allergeen, en is het best voor iemand met allergie aan stof of huisstofmijt. Zijn ook heel stevig.
* Dons: deze vulling wordt aangeraden door de meeste experten, omdat je het kussen kan kneden naar jouw specifieke wensen. Het is zowel zacht als stevig genoeg. De combinatie 50 procent dons en 50 procent vere werkt het best omdat de veren het meest steun geven.
Velen met een allergie vermijden deze kussens maar uit studies blijkt dat ze geen groter risico vormen van synthetische kussens.
* Polyestervezels: donskussens zijn duur. Een goedkopere optie is een kussen gevuld met polyestervezels. Let wel dat deze kussens goedkoper zijn, maar vaak minder lang meegaan.
Het perfecte kussen kopenDe prijs is een factor is de aankoop van een kussen, maar het zou je niet mogen tegenhouden om het juiste kussen voor jou te kiezen. Probeer het daarom zeker uit in de winkel. Bieden ze het niet uit zichzelf aan, vraag er dan naar. Dit kan zowel liggend, als staand waarbij je doet alsof de muur een verticale matras is. Je net en je ruggengraat moeten één lijn vormen.
Specifieke kussensSommige kussen worden gemaakt voor specifieke noden. We zetten deze eventjes op een rijtje.
-
Nekkussens zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, en dienen om de nek te ondersteunen. Volgens sommige dokters zouden ze soms handig zijn, maar uit wetenschappelijk onderzoek kon dat niet echt bevestigen (of ontkennen).
-
Waterkussens worden gebruikt om steun en dichtheid op je persoonlijke noden af te stellen
-
Koude kussens zouden moeten helpen tegen nachtelijk zweten en warmtevlagen door de warmte te absorberen en weg te leiden. Met dit kussen heb je altijd het gevoel dat je op de koude kant van het kussen ligt.
-
Zuurstofkussens zijn gebaseerd op de technologie die de bloedcirculatie in diabetespatiënten stimuleert via sokken. Deze kussens verhogen het zuurstofgehalte in het bloed met bijna een derde. Is dat echt voordelig? Bewijs lijkt er niet echt, al zouden sommige patiënten minder pijn hebben. Tegen rimpels werken ze vooralsnog niet.
-
Antisnurkkussens: Maar weinig snurken wordt veroorzaakt door het foute kussen, maar het is het proberen waard. (edp)
**********