Ze zijn niet met zo heel veel : blauwe bloemen ! En met blauw bedoel ik dan echt blauw zonder enig zweem van rood of paars. Ze zijn er wel hoor, het mooiste voorbeeld is de Meconopsis betonicifolia of blauwe schijnpapaver. Probleem is dat deze plant heel specifieke groeicondities heeft waarbij alles moet juist zijn: licht, vochtigheid, pH, temperatuur, ... . Komt daar nog bij als deze éénmaal gebloeid heeft, de plant afsterft en je terug een paar jaar kan wachten tot de zaailingen groot genoeg zijn. Ik heb één keer een poging gedaan, het werd een dikke flop!
De kogeldistel komt aardig in de buurt, lavendel valt af wegens een zweempje purper. U ziet, mijn eisen liggen vrij hoog.
Dan zijn er nog de Boshyacintjes, Vergeet me nietjes of deze blauwe Salvia : wel mooi blauw en een stuk makkelijker te houden.
Ik heb nog een echt blauwe phlox op mijn verlanglijstje staan maar die is er voor zover ik weet nog niet. Een blauwe roos moet dan voor mij weer net niet. Het moet nog een beetje natuurlijk blijven ! Blijven verder dromen en ondertussen ook van andere kleurtjes genieten !
Gisterennamiddag nog was Scruffy mee bij de kippetjes op bezoek. Hij wandelde rustig rond tussen de pluizenbollen toen ik ze groensnacks ging bezorgen. Toen leek er nog niets aan de hand. En gisterenavond toen het begon te schemeren is heel de familie kip in het nachthok gaan slapen zoals gewoonlijk. En deze morgen is er een kippetje minder wakker geworden. Oorzaak onbekend ; beroerte, hartinfarct, oude dag, kippencorona ? Ik weet het niet. Hoe oud worden zijdehoentjes eigenlijk? Nu blijft er nog een haantje en één kippetje over!
1 Mei : ik herinner me nog van vroeger bij ons thuis dat er meiklokjes (Lelietjes-van-Dalen) geplukt werden in de tuin en dat heel het huis ernaar geurde !
Meiklokjes heb ik niet in de tuin, ik heb het al geprobeerd maar het wil niet lukken. Te droge of te zure grond misschien ? We doen het dan maar met Meidoorn, die staat momenteel ook prachtig in bloei en is een goede schuilplaats voor vogeltjes. De kat zal wel 2 keer nadenken vooraleer ze zich hier tussen waagt ! En ook de Rododendrons doen goed hun best om de meimaand feestelijk in te zetten !
Momenteel schijnt het zonnetje hier, of dat heel de dag blijft duren is hoogst onzeker. We zullen er maar van profiteren om met de familie Woef te gaan wandelen. Tot binnenkort !
Terwijl baasje geniet van de bloemen van de boompioen genieten deze twee viervoeters op hun manier van de tuin. Epische gevechten worden hier geleverd, afgewisseld met momenten van zalig luieren in het zonnetje ! Iedereen geniet op zijn manier van de tuin.
Momenteel is het 's morgens nog net iet te fris naar mijn smaak om buiten aan de tuintafel te ontbijten. Het licht is echter wel op zijn mooist als de nog laagstaande zon dan zijn warme tinten uitstrooit. Ik word er alleszins direct vrolijk van en de dag goed begonnen is half gewonnen.
Gisteren zijn de tuincentra terug open gegaan na de verplichte Corona sluiting. Alhoewel ik één en ander nodig heb blijf ik toch nog enkele dagen uit de buurt tot de grootste gekte voorbij is. Het is sowieso toch nog te vroeg om éénjarigen in volle grond te zetten. De IJsheiligen zijn pas binnen vier weken !
Er is nog werk in overvloed in de tuin. Je zou haast vergeten om af en toe eens te pauseren en rondom je heen te kijken. Gisterenavond toen de zon al laag stond zijn we eens door de tuin gewandeld om van het licht van de ondergaande zon op het frisse groen te genieten. Rondom de Trachycarpus wagenerianus ligt een bedje van blauw dat gevormd wordt door ontelbare Vergeet-me-nietjes. Elk jaar na de bloei trek ik 90% uit want anders zie je niks anders meer in de border en elk jaar komen ze massaal terug.
Vandaag is ons blogje 1000 dagen oud, niets wereldschokkend maar tijd om even stil te staan hoe vlug alles voorbijgaat. Hopelijk is Covid-19 binnen 1000 dagen ook slechts een vage herinnering meer !
Ondanks Covid-19 is het toch maar lekker Pasen. En met lekker bedoel ik dan de eitjes van de Paashaas (liefst met pralinévulling). We moeten dan wel in ons "kot" blijven maar prijzen ons gelukkig met het feit dat we nog een tuin hebben. Met het prachtige weer van de afgelopen dagen was het genieten alsof het al zomer was ! Morgen zou er een dipje in de temperatuur komen maar ja, wat wil je als je 10° boven je stand leeft. Het kan niet blijven duren !
Op het risico door sommigen voor gek te worden verklaard : het zou wel eens mogen regenen. Geen 2 weken aan een stuk natuurlijk, maar een mals buitje, meer dan ééntje en liefst 's nachts zou meer dan welkom zijn. Dan moet ik mijn juist gezaaid schaduwgazon niet meer elke dag besproeien en kan ik het grondwater sparen voor de volgende zomer.
Het zijn rare tijden ! En niet alleen wegens Covid-19 ! Na een zachte maar kletsnatte winter kregen we een zonnige maar frisse maand maart. En volgende week wordt het blijkbaar ineens zomer ! En het is niet te geloven maar de grond wordt weeral terug lekker droog, hopelijk gaan we 2019 niet achterna (
20° en meer, heerlijk op het terras eten terwijl de vogeltjes rond je fluiten, van mij mag het ! En de viervoeters vinden het ook best leuk in de tuin. Er is best nog veel werk te doen en ik heb nog plannen om de volgende 20 jaar bezig te blijven. Zo zou ik graag Fuchsia's in de nieuwe muurserre willen houden. Probleem is alleen dat alles van kwekerijen tot tuincentra gesloten is en ik ben geen grote fan om levende zaken aan te kopen via internet. Noem me ouderwets maar ik zie de dingen die ik koop graag in levende lijve: vastpakken, eens ronddraaien om alle kanten te zien en dan beslissen.
Ooit zal het wel terug "normaal" worden zeker ? En meer dan ooit ben ik blij niet op een appartementje op de 7 verdieping te wonen ! En nu staan hier 12 hondenpoten klaar om te gaan wandelen. We leven onder hetzelfde dak, dus mag het. Blijf gezond !!!
Als gevolg van Covid-19 zijn de recyclageparken hier al 10 dagen gesloten en wie weet voor hoelang nog. Ik had net de restanten van de twee meter hoge Miscanthussen afgeknipt toen de maatregel inging en was dus net enkele uren te laat met ze af te voeren. In gewicht vertegenwoordigt dit bijna niets maar in volume des te meer. Ze zitten nu in een paar "big bags" maar die staan lelijk in de weg om het terras een opkuisbeurt te geven. Ik denk eraan om de stengels deze namiddag te verkleinen door er met de grasmachine over te rijden. Gelukkig hebben we een maairobot zodat we toch al van het gazonmaaisel verlost zijn. Ik heb overal tussen de heesters houtschors liggen. Ik ben niet van plan mijn snoeisel of maaisel daar bovenop kieperen. Ik heb al met het idee gespeeld om mijn verhakselde Miscantus stengels te hergebruiken als vervangstro voor het kippenhok. Straks eens advies inwinnen bij de familie Tik-Tok !
Met wat fantasie lijken deze viooltjes wel lachende gezichtjes. Ondanks plensbuien en Corona blijven ze er vrolijk uitzien. Zullen wij dat ook maar doen zeker ?
Er is geen houden aan ! Of je 't nu wil of niet, de lente komt er aan. Nu ben ik nog niet veel mensen tegengekomen die dat niet willen, maar misschien zijn ze er wel ! Heerlijk toch als je uit je schoenen vriest van de kou en je op je buik van de voordeur naar de brievenbus glijdt. Ik vind sneeuw best mooi om even een paar foto's te nemen en op wintersport is dat witte goedje ook mooi meegenomen. Maar ik prefereer toch een lekker lentezonnetje en een tuin waar elke dag iets nieuw komt kijken en de vogeltjes de kriebels krijgen. Daar is toch ook niks mis mee ?
Sommige Camelia's bloeien al weken, andere wachten nog even af maar lang zal het niet meer duren. De winter kan nog even tegenpruttelen maar de lente is niet meer tegen te houden. Nog 3 weken en dan zijn de dagen langer dan de nachten ! laat maar komen !
Het verschil met gisterenmorgen kon niet groter zijn. De paasbloemen begonnen er toen aan te twijfelen of ze zich misschien toch van seizoen vergist hadden. Het pelletje ijs op de vijver is ondertussen al lang weg want deze morgen was het reeds 10°.
Is het nu volgende week Krokusvakantie of slaan we die dit jaar over en gaan we direct richting Paasvakantie? De natuur weet het ook niet meer heb ik de indruk.
Vanmorgen werden we wakker in een deels witte wereld. De eerste echte nachtvorst van het seizoen deed zijn intrede. De buurman kon de ruiten van zijn wagen gaan afkrabben vooraleer naar de bakker te kunnen rijden. Het gras zag mooi wit op de open plekken. Op de voorgrond van de foto ziet alles nog groen maar daar was beschutting van de bomen. De blaadjes zullen de komende dagen ook wel in versneld tempo gaan vallen. En het loof van de dahlia's, die nog in bloei stonden, ziet nu ook zwart. Tijd dus om het te gaan afsnijden. Op beschutte plekken kan je tegenwoordig overwegen de knollen in de grond te laten zitten maar het blijft natuurlijk steeds een gok.
Benieuwd of de veldridderzwammen die ik gisteren in de tuin vond er nog staan. Ze zouden eetbaar zijn maar ik ben geen kenner dus blijf ik er af. Misschien dat gisterenavond op Halloween één of andere heks er wel een stoofpotje mee gemaakt heeft !
Alleszins was het gisteren een mooie, weliswaar koude, dag om eens door de tuin of in het bos te wandelen. En vandaag is het echt Allerheiligenweer, zacht maar somber en regenachtig.
Nog even en de herfstfinale komt eraan. Voorlopig ziet alles nog redelijk groen want de nachten zijn nog zacht van temperatuur. Da's goed want zo kan het graszaad dat ik begin vorige week ingezaaid heb nog vlotjes kiemen. Er waren nogal wat plekken verbrand in het gazon door de extreem felle zon en hitte gecombineerd met de droogte in juli en augustus. Normaal herstelt het gras zichzelf wel maar dit zou even geduurd hebben. We hebben dus een handje geholpen en de kale plekken beginnen nu terug een groen schijntje te krijgen. Zolang het boven de 10° blijft blijft het gras groeien.
En als binnenkort de nachten kouder worden begint alles te rood, bruin en geel te kleuren. Ik kijk al uit naar de herfst tooi van de Japanse esdoorns. In afwachting kan Musa ensete (rode sierbanaan) nog even buiten blijven !
't Is weer het seizoen van de paddenstoelen. Eén van de meest de meest in het oog springende is de vliegenzwam. Dat zijn de rode met witte stipjes waarin vroeger de kabouters leefden. We leerden toen ook dat we daar moesten afblijven want dat ze giftig zijn.
De toxiciteit van deze paddenstoel wordt vaak overschat, van aanraken zijn geen nadelige gevolgen te verwachten. Toch kan het opeten van een hele paddenstoel voor bijvoorbeeld een kleine hond in enkele uren fataal zijn.
De vliegenzwam is minder giftig dan veel mensen denken. Hij wordt al lang gebruikt door verschillende volken, onder andere in Lapland waar soms één vliegenzwam werd geruild tegen één rendier. De vliegenzwam heeft namelijk bedwelmende en hallucinogene effecten en werd vaak gebruikt in rituelen. Spijtig dat Lapland zo ver is, ik zou deze wel willen ruilen !
Ik ben Roger
Ik ben een man en woon in de Kempen (België) en mijn beroep is jong gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/05/1954 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, fotografie, zeewateraquarium, modelbouw, ....