Veel soorten planten in dit geslacht zijn sterk giftig. Dat geldt voor alle delen, ook de wortels en zelfs de honing. Ze bevatten het gif aconitine, een alkaloïde, en sporen van verwante alkaloïden. Zelfs het sap van de plant op de huid kan een heftige reactie teweegbrengen. Toch heeft monnikskap zijn belang in de natuur, o.a. als waardplant voor enkele nachtvlinders waaronder een aantal verschillende dwergspanners , gelduil, … .
In de Griekse mythologie ontvoerde Herakles de hond Kerberos uit de onderwereld. De hond schrok zo van het buitenlicht, dat hij gif spoot uit zijn met slangenkoppen bedekte huid. Op de plekken waar het gif terechtkwam schoot een plant uit de grond : monnikskap. Monnikskap is volgens legendes een middel tegen weerwolven. Dit zou kunnen kloppen want ik heb monnikskap in de tuin staan en heb hier nog nooit weerwolven gezien!
Als je de vorm van de helmvormige bloemen bekijkt zie je direct hoe de plant aan zijn Nederlandse naam komt. De meeste bloeien laat in het seizoen (sommige echter in het voorjaar) en prefereren koele schaduwrijke plekjes. De bloemen trekken veel insecten aan, vooral hommels zijn er gek op. Ze zijn perfect winterhard en hoeven weinig onderhoud. Sommige hoge soorten hebben de neiging om te vallen door veel wind. Ik laat ze bij mij tussen de hortensia’s door piepen zodat ze eigenlijk hierdoor gesteund worden en ze niet moeten opgebonden worden. Zet ze wel ergens waar kleine kinderen er niet bij kunnen!

|