Een paar maanden geleden stond ik nog in twijfel : wat te doen met Rosa "Lavender Blue"? Het lag niet aan het roosje zelf want dat is een dankbare doorbloeier. Eén van de weinige rozen die het hier goed doen op onze Kempense zandgrond. Het lag meer aan het feit dat onze roosjes vorige zomer bijna compleet verdwenen waren onder de oprukkende Miscantus. Het heeft me dagen gekost om elk roosje te bevrijden. Op een bepaald moment heb ik overwogen de ganse border om te ploegen en helemaal opnieuw te beginnen. Gelukkig is het zover net niet gekomen. In maart-april kon je zien dat elk rozenstruikje tekenen van leven vertoonde en toen begon ik te dagdromen over roze wolkjes van kleine roosjes. En nu is het dus zover, de wolkjes zijn werkelijkheid geworden. Elke roos heeft krachtige, nieuwe scheuten gemaakt en je ziet haast niet meer dat ze aan het ergste zijn ontsnapt. Ze staan hier al een paar weken mooi te wezen. In augustus is er meestal een dipje in de bloei maar na een lichte snoei (enkel de uitgebloeide bloemhoofdjes eraf) begint het feest terug tot de vorst in november of december er een einde aan maakt. Sommige jaren heb ik er met Kerst nog bloemetjes in.
Op de bovenste foto zie je voorin Salvia nemorosa 'Ostfriesland' die nu op zijn mooist staat. De Salvia's worden omringd door verschillende doorlevende geraniums die naast uitbundig groeien en bloeien ook zichzelf vrolijk uitzaaien. Dit is echter makkelijk onder controle te houden en je kan er kennissen mee blij maken !
Onze zonnewijzer kan ook terug doen waar ie voor gemaakt is en dat is zvertellen hoe laat het is. Ik kan, op een goeie vijf minuten na, exact de tijd aflezen, behalve als de zon niet schijnt natuurlijk. Voordeel is dat je nooit batterijtjes moet vervangen die altijd tijdens het weekend plat gaan als de winkels gesloten zijn.
Moeilijk zichtbaar op de foto is de pot met een kleine olijfplant in. Vorig jaar in oktober gekocht, voor vijf euro dacht ik, als einde seizoenartikel in een tuincentrum. De overgebleven kuipplanten moesten plaats maken voor de Kerstmarkt en waren afgeprijst. De stenen pot was er uiteraard niet bij. Ons olijfje heeft in het voorjaar een grotere binnenpot gekregen en krijgt nu elke week een scheut meststof voor palmen. Ondertussen is ie al serieus gegroeid en heeft zelfs al vruchtvorming ! Ik gebruik maar twee soorten meststof voor kuipplanten. Eentje met wat meer stikstof voor palmen en alle andere bladplanten die niet bloeien en eentje voor oleanders, pelargoniums en andere bloeiers. Die laatste bevat wat minder stikstof maar wel extra fosfor en kalium om de bloei te bevorderen. Je kan natuurlijk voor bijna elke denkbare plant aparte meststof kopen maar daar doe ik niet aan mee. De fabrikanten en tuincentra zouden nochtans niets liever hebben. Enkel voor orchideeën maak ik een uitzondering. Ik gebruik ook vloeibare meststof, iets meer werk misschien dan met korrels maar beter te doseren. We komen nog wel eens terug op olijf & Co.
Op de onderste foto de roosjes van de andere kant uit gezien.
|