Alle tuinrozen komen bij kwekers vandaan. De meeste worden geënt en veredeld en wijken soms enorm af van de wilde soorten waar ze van af stammen. Dat zijn er ruim honderd die allemaal op het noordelijk halfrond thuishoren. Europa is een heel belangrijk rozengebied met bijna vijftig soorten wilde rozen. Maar ook in Noord-Afrika, Noord-Amerika (niet zuidelijker dan Mexico), het nabije - en Midden-Oosten, Rusland, China en Japan komen rozen in het wild voor.
Een vogeltje, een vogeltje. Hoort wat het meldt, Wat het in zijn lieflijke liedren vertelt! Het roept: 'komt kindren, komt lammetjes, eruit! Het spel lokt het kind, 't lam 't grazige kruid. En alles wat leeft en het luchtruim doorzweeft, Dat juicht nu de lente haar bloemenkleed weeft, Wat vinnen heeft zwemt en wie benen heeft springt, Wat vleugels heeft vliegt en wie zingen kan zingt.'
Het was de Engelsman David Austin die er in de vorige eeuw in slaagde veel eigenschappen van de 'oude' rassen bij 'nieuwe' rozen in te kruisen. Resultaat : een schitterende serie heel verschillende rozen met veel van de 'oude' kenmerken, maar zo gezond als de nieuwe rassen. Inmiddels zijn er enkele tientallen, zoals de abrikooskleurige 'Abraham Darby', de roze 'Constance Spry', de inmiddels beroemde 'Heritage' (zachtroze) en de warmroze 'The Wife of Bath'. Allemaal met een heerlijke geur.
Het avondrood, met zijn inmense pracht dat aankondigt, het wordt weer weldra nacht, betovert je, met een schitterend kleurenspel, snel overgaand, van donker, licht en naar fel, een vuurbal, met een prachtige stralenkrans, de hemel, een willekeur van gloed en glans.
Pure extase, bij het zien van deze kracht, en 't besef, van een onbegrijpelijke macht, de intensiteit is slechts van korte duur, heel langzaam dooft 't als 'n smeulend vuur en het schouwspel verdwijnt achter de horizon mijn wens: dat ik het terugroepen kon
Zo'n 150 jaar geleden waren er nog geen gele, oranje of koperkleurige rozen. Wie toen aan rozen dacht, dacht in wit, roze en rood of heel aparte combinaties daarvan. Er waren diverse bloemvormen, van platte rozetten tot dichtgevulde bollen. Heel bijzonder waren de ' gekwartierde' bloemen, waarbij de bloemblaadjes in vier parten lijken te zijn ingedeeld. Eeen goed voorbeeld is de roos ' Mme Hardy'. Maar er zijn ook kleine pomponnen, echte grote komvormen en wat de kleur betreft veel rassen die tijdens het uibloeien van kleur veranderen. Er ontstaat nu weer grote belangstelling voor ge- streepte of gevlamde bloemen. 'Versicolor', ook wel 'Rosa Mundi' genoemd, is een duidelijk voorbeeld. Een ding hebben al die ooit populaire historische rozen gemeen : een verrukkelijke geur, zoet of kruidig.
- de zaden van radijs kunnen makkelijk gebruikt worden als markeerzaad voor andere groenten, of als tussenteelt.
- Radijs (ronde) kan makkelijk in bakken of potten geteeld worden, deze hebben het voordeel dat de grond zeer snel opwarmt.
- Laat de radijsjes niet te groot worden, zij zouden enkel maar belaagd worden door schimmels en insecten.
Onderhoud: vraagt weinig onderhoud, enkel uitdunnen en tijdig water geven is de boodschap. weet dat radijzen scherp van smaak worden bij een te geringe water- voorziening.
Oogsten: na een kleine 4 weken kan al begonnen worden met het oogsten.
Het zaaien kan al vroeg onder glas vanaf begin februari gebeuren. ( koop hiervoor het juiste zaad). Vanaf maart tot september kan er in volle grond gezaaid worden. Latere zaaibeurten geven enkel voze radijzen die te snel opschieten. Let op : Steeds dun uitzaaien, want te dicht op elkaar gezaaide plantjes zullen geen goeie vruchten voortbrengen. Voorzie geen grote meststofbehoefte, daar het een gewas is met zeer korte tijdsgroei, volstaat het om een goeie compost te gebruiken verrijkt met kalium.
Zand en leembodems zijn de beste bodems, daar deze snel opwarmen, de kompost zorgt dan weer voor een goeie vochthuishouding,..... teveel aan meststoffen zorgt enkel voor voze radijzen en mogelijke ziekten.
In de eerste plaats zouden we denken dat de radijs behoort op het bed van de wortelgewassen, maar door zijn korte teeltperiode brengt deze weinig of geen problemen met zich mee,.... Zaaidiepte = 1 cm en neem 5 cm tussen de rijen ( ruim genomen), ......Zaai tevens op verscheidene data en voorzie verscheidene soorten, zo heb je de zomer lang verse radijsjes.
Zaden : ( bedektzadigen, tweezaadlobbigen), kleine bruinrode bolletjes van 1 à 2 mm groot.Een gekocht zakje bevat ongeveer : +- 1000 zaadjes. Bij zelfingenomen zaad, kan je ook hier weer warmtebaden toepassen om deze te ontsmetten. Let op bij geforceerde zaden ( F1 en hybride soorten) : deze zaden zullen nooit dezelfde genetische kenmerken behouden als de moederplant. Zelfgewonnen zaad winnen kan, maar kruist makkelijk met andere families ( kruisbloemigen).
Tip : ondersteun de bloeiwijze met een stok en bind deze aan voor zaadwinning. Gebruik alleen de mooiste radijzen.
Kiemduur: kan steeds versneld worden door de zaden te laten weken. De normale kiemduur is een week. de kiemtemperatuur is ongeveer 18° C of meer, ..... kiemvermogen tot 4 jaar.
Oorsprong: De radijs zijn habitat is terug te vinden in het noord westelijk deel van Europa en zou afstammen van onze gekende rammenas. De wilde soort terug te vinden zijn in China.
De radijs bestaat al zeer lang in de maatschappij, reeds enkele eeuwen voor Christus gebruikten de Egyptenaren deze groete. Ook de Romeinen aten deze groente. In Europa echter, werd hij pas geïntroduceerd omstreeks de jaren 1500.
soorten: witte lange, ronde (half rood-wit, of volle rode), rammenas, daikon,... familie der kruisbloemigen. Cruciferae.
Een lekker winterse pasta is deze spaghetti met rode wijnsaus en gehakt. Uiteraard kun je variëren met de pasta, tagliatelle is ook geschikt. Gebruik een volle, fruitige rode wijn.
- 500 gr rundergehakt - 400 gr spaghetti - 4 dl rode wijn - 2 uien - 3 teentjes knoflook - 3 el olijfolie - half bouillonblokje - rode paprika - 1 el verse fijngehakte italiaanse kruiden.
Was de paprika, maak hem schoon en snij hem in blokjes. Pel de uien, hak ze in niet al te kleine stukjes, pel de knoflook en hak deze fijn. Bak de ui, paprika en knoflook in een braadpan in wat olie glazig. Schep het op een bord en rul het gehakt in het achtergebleven bakvet. Doe de uien terug in de pan bij het gehakt en voeg de kruiden toe. Verkruimel het bouillonblokje erboven, giet de wijn erbij en laat de gehaktsaus een kwartiertje zacht sudderen. Kook de psaghetti beetgaar. Giet die af en doe over in een ruime schaal. Giet in het midden van de schaal de gehaktsaus. direct serveren.
De veertigdagentijd is een gunstige tijd om te bidden voor mensen die in zak en as zitten, geen uitweg meer zien, alle hoop verloren hebben, gebukt gaan onder on- draaglijk lijden.
In veel landen wordt carnaval gevierd. In Nederland vindt het doorgaans plaats op zaterdag t/m dinsdag en wordt afgesloten op Aswoensdag, de eerste dag van de vastentijd.
Het prille begin Geschiedkundigen zijn het niet eens over de precieze oorsprong van Carnaval. Feit is dat sinds mensenheugenis overal ter wereld het wisselen van de seizoenen en de komst van het nieuwe jaar gevierd wordt, compleet met praalwagens, maskers, vermommingen en luidruchtige rituelen. Zo werd hier ook na de gure donkere winter het begin van de lente gevierd: nieuw leven, warmte en licht. Tijdens de Middeleeuwen zag de Kerk al dat heidens gedoe met lede ogen aan. Het lumineuze idee ontstond om deze narrenfeesten en andere uitspattingen een religieus tintje te geven. Carnaval werd voortaan op de vooravond van de vastenperiode gevierd: de laatste gelegenheid om nog eens flink te schransen. Dit had nog een praktische reden: het vlees kon niet langer bewaard blijven omdat het ijs in de koelkelders begon te smelten. De voorraad vlees moest zo vlug mogelijk op! Hieruit volgt één van de mogelijke verklaringen van het woord Carnaval.
'Carnaval' Verklaringen voor de term Carnaval vanuit het Latijn: 'carne vale' (= vaarwel aan het vlees): verwijzing naar het vasten. 'carrus navalis' (= scheepskar): schip op wielen (narrenschip) gebruikt in optocht.
Feest vieren Aan vasten wordt niet of nauwelijks meer gedaan, maar het carnavalsfeest wordt nog steeds uitbundig gevierd! Voornamelijk in Noord-Brabant en Limburg, waar de meeste Nederlandse katholieken wonen. Mensen uit het noorden begrijpen vaak niks van het maffe feestgebeuren. Volwassenen en kinderen verkleden en schminken zich en hossen in plaatselijke café's op 'carnavalsmuziek'. (eigenlijk meer 'apres-ski' en pop tegenwoordig) Er wordt een optocht gehouden met praalwagens en loopgroepen. Vaak wordt er ook een aparte kinderoptocht georganiseerd. Sommige carnavalsverenigingen gebruiken de wagens na de optocht om te 'dweilen'. (het ene café na het andere bezoeken) Het plaatselijke dialect wordt gebruikt bij 'tonproaten' (soort stand-up comedian wedstrijd), in krantjes, bij de optocht en andere evenementen.
Carnavalsnamen Steden en dorpen krijgen tijdelijk een carnavalsnaam. Zo wordt Tilburg Kruikenstad (met kruikenzeikers als inwoners), Eindhoven Lampegat, 's-Hertogenbosch Oeteldonk en Sittard 't Marotte Riek. Maar ook elders in het land wordt Carnaval gevierd, bv. in Amstelveen (t Turvegat) en Zwolle (Sassendonk).
Aswoensdag is de eerste dag van de katholieke vastentijd, de veertig dagen voorafgaand aan Pasen. Op Aswoensdag gaan gelovigen naar de kerk om een askruisje te halen. De pastoor tekent met as een kruisje op het voorhoofd, ten teken dat men een tijd van bezinning, bekering en boete ingaat. Op Aswoensdag wordt vaak even teruggeblikt op het feest onder het genot van een haring. Haring happen stamt uit de periode dat tijdens de vastentijd geen vlees maar wel vis mocht worden gegeten.
Vastentijd Tijdens het vasten wordt herdacht dat Jezus veertig dagen door de woestijn trok zonder eten. Voorheen dronken en aten gelovigen in die periode alleen het hoognodige, volgens de regels van de kerk. Kinderen hoefden niet te vasten, maar sommige (groot)ouders herinneren zich misschien nog wel het'vastentrommeltje' waarin alle snoep en koek bewaard werd tot na de vastentijd.
Vastenavond Carnaval wordt ook vastenavond genoemd, hoewel hiermee van oorsprong slechts de laatste dag voor Aswoensdag werd bedoeld. In Bergen op Zoom en Limburg wordt carnaval steevast 'vastenavond' genoemd