A Jonagold a day keeps the doctor away
Op 12 december schreef ik al een blog
over (ongefilterd) appelsap en darmgezondheid.
Fruitteelt Nieuws Berichten
uit Wetenschap en praktijk Veertiendaags
vakblad Sint-Truiden Nummer 01 van 13
jan 2006 bericht over een samenkomst op 6 december jl. te Sint-Truiden georganiseerd door
Fruitbiz.be, de overkoepelende organisatie van de BFV en Veiling Borgloon.
Naar aanleiding van een studie van
3 Duitse universiteiten (München, Bonn en Rheinpfalz) die de gezondheidswaarde
onderzochten van 31 verschillende appelrassen, achtte de organisatie Fruitbiz.be
de tijd rijp om de Belg te overtuigen van de positieve punten van onze
Jonagold.
Dr. Michaela Schmitz-Eiberger van
de Universiteit van Bonn heeft gedurende enkele jaren een uitgebreid onderzoek
gevoerd naar de gezondheidsaspecten van appelen. Zij was tijdens deze
bijeenkomst aanwezig om verdere toelichting te geven bij haar onderzoek.
Tevens was de heer Dirk Lemaître, nutritionist en lector aan de KULeuven,
uitgenodigd om meer uitleg te geven over de verschillende gezondheidskwaliteiten
van Jonagold.
Resultaten
De resultaten van de Duitse studie
leren ons dat Jonagold het allerbeste
scoort bij de secundaire plantenstoffen, gevolgd door Boskoop, Golden,
Rubinette, Berlepsch, Braebum en EIstar.
Secundaire plantenstoffen hebben een antioxidatieve
werking, zij neutraliseren de schadelijke stoffen in het lichaam, de vrije
radicalen, en beschermen zo tegen hart-en vaatziekten en kankers.
In tegenstelling tot primaire
plantaardige stoffen zoals koolhydraten, eiwitten/ mineralen en vetten,
hebben de secundaire plantenstoffen geen voedingswaarde, maar hebben dus wel
een duidelijk grote invloed op ons lichaam.
Volgens
Dirk Lemaître van de KULeuven wisten wetenschappers al langer dat appels
gezond zijn. Maar zij bleken toch verrast door het hoge aantal antioxidanten
in Jonagold. Door slecht eten, vervuiling, stress of ultraviolette stralen
maakt ons lichaam vrije radicalen aan. De antioxidanten neutraliseren
de vrije radicalen. Antioxidanten vindt men vooral in gekleurde groenten en
fruit.
Overigens bevat Jonagold nog meer
heilzame elementen zoals mineralen en spoorelementen, vitamines en vezels. Spoorelementen
bevorderen de aanmaak van de rode bloedcellen en helpen de opname van vitamine
C. Deze vitamine C versterkt het afweersysteem en is goed voor de aanmaak
van bindweefsel. Een gemiddelde appel bevat 24 mg vitamine C; Jonagold bevat 31 mg. De optimale dagelijkse
dosis vitamine C is vastgesteld op 60 mg. Dus met 2 appels heb je je dagelijkse
hoeveelheid vitamine C.
De vezels zorgen voor een goede
darmtransit.
Doel van de
bijeenkomst
Fruitbiz.be BFV en Veiling Borgloon willen met het
propageren van de gezondheidswaarden van Jonagold het ras een duwtje in de rug
geven. Nog steeds maakt Jonagold ongeveer 56
% uit van de appels die in Limburg
worden geteeld.
Verontrustend zijn tevens de
berichten in verband met het overgewicht van de Belgen. De bestrijding van de
gevolgen van overgewicht zullen de volgende decennia handenvol geld kosten.
De promotie van Jonagold, de gezondste appel" kan helpen het
eetgedrag van de Belg te veranderen. Een appel is trouwens een zeer gebruiksvriendelijk
product dat je overal mee naartoe kan nemen en overal kan consumeren.
Een probleem met de Jonagold appelen was dat ze te
vlug hun goed uitzicht verloren in de winkelrekken. Nu kan men er een
flinterdun laagje Smartfresh over aanbrengen, zodat de vruchten er veel langer fleurig
uitzien.
Als liefhebber moet je geen Jonagold aanplanten (te
veel schurft). Je zal veel meer plezier beleven aan de Schone van Boskoop
die wat de gezondheidswaarden betreft, zoals je kon lezen, niet veel moet
onderdoen voor de Jonagold.