(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    20-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feedback Solitaire Bijen

    Feedback Solitaire Bijen

    Goed dat  je solitaire bijen wil promoten op het seniorennet. Ik heb het artikel over het kastje van Dries Laget gelezen. Ikzelf heb ook meegewerkt aan dit project. Glazen buisjes zou ik willen afraden omdat de resultaten miniem zijn. Het is fantastisch om de evolutie mee te maken van de nestopbouw en om foto's hiervan te nemen. Maar de voorste cellen geven enkel resultaat, meestal de eerste twee. De overige werken tot het popstadium en sterven dan af, waarschijnlijk door vochtigheid die ontstaat in de glazen buisjes. Natuurlijke materialen zoals bamboe ademen beter en geven zeer goede resultaten.

    ,

     Eddy willems

    20-12-2009, 23:45 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Door het Raam

    Door het Raam

    (zo 19 dec.)

    De sneeuw ligt hier 15 cm dik; op opgewaaide plaatsen nog iets dikker.

    Hieronder een paar kiekjes door een raam.

    Vanmiddag was het 1°C en de kleinkinderen maakten een 2 m hoge sneeuwman.

    Links staat de Reinette Hernaut, destijds nog aangeschaft bij Adams in Ruysbroek. Zijn vader had net voor de oorlog dit ras op de markt gebracht dat door een meneer Hernaut gevonden was op het stort in Anderlecht, zoals hij mij vertelde. Spijtig is deze kwekerij al een paar decennia gestopt met fruitbomenteelt.

    In het Pajottenland spreekt men van de Dubbele Speeckaert. Ik vind dit een uitstekende appel, tot ongeveer febr. bewaarbaar.

    Op het raam het silhouet van een buizerd.

    De andere foto’s werden door het westraam genomen. Dit silhouet van een valk werd eens aangevallen door een sperwer. Ik zat net aan het bureel en zag alles gebeuren.

    De liggende boom, omgestormd in 1992 is de enige resterende boom van vroeger. Toen we hier kwamen in 1962 was het al een volgroeide boom van 50 jaar.

    Het is een Bellefleur met redelijk grote vruchten, verwant met de Dubbele Bellefleur. De eetkwaliteit voldoet, maar voor appelmoes is het een werkelijk uitstekend ras. Bewaart eveneens tot februari.

    Achteraan links, nauwelijks te zien, heb ik een kleine 15 jaar terug op de eerste scheut een Reinette de Flandre geënt, die intussen op eigen wortel is gaan groeien. Er waren dit jaar slechts enkele vruchten (Invloed van de vorst eind april?). Een andere Reinette de Flandre op MM 106, meer beschut, droeg wel overvloedig. De vruchten zijn bruin, met een aangename, iets zurige smaak. Midden december is het beste eraf en zijn ze meer geschikt voor verwerking.







    20-12-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rosse of Rode Metselbij (Osmia rufa)

    Rosse of Rode Metselbij (Osmia rufa)

    Er zijn veel meer bijensoorten dan de meesten van ons zich realiseren. Iedereen kent wel de honingbij maar niet de solitaire bijen, zo’n 300tal. Alleen al van de metselbijen komen in de Benelux ruim 20 soorten voor (hoe verder naar het zuiden des te meer soorten).

    Van de solitaire bijen leeft 70% in de grond en 30% in kieren en gaten.

    Bij de solitaire bijen is er slechts 1 bij, een vrouwtje dat het nest maakt. En toch is er een zekere aantrekkingskracht. Ze nestelen graag in een kolonie, elk met zijn eigen nest.

    De Rosse Metselbij, Osmia rufa, komt het meest voor en is al actief van in maart. Ze zijn vaak op voorjaarsbloeiers te vinden, zoals Blauwe Druifjes. Iemand constateerde dat in zijn tuin vele mannetjes (zo'n 10 stuks) 's nachts en in koude tijden dezelfde rustplaats gebruiken.

    De bij is slechts enkele maanden actief op een jaar. In die periode gaat elk vrouwtje op zoek naar een geschikte nestplaats, in hout, stengels of tussen stenen. Dan begint het vrouwtje met een aantal foerageervluchten. Daarbij wordt stuifmeel verzameld dat achteraan in de nestholte wordt opgestapeld. Wanneer voldoende stuifmeel is verzameld, legt het vrouwtje er een eitje op. Hiervoor wordt dan een wand gebouwd van modder en speeksel, zodat er een cel ontstaat. Daarna wordt alles herhaald tot de holte volgebouwd is met cellen. De solitaire bij meet altijd eerst de lengte van een cel en bouwt dan een drempel op de plek waar de volgende wand moet komen. Daarna wordt het stuifmeel aangevoerd en het eitje gelegd, om tot slot de drempel uit te bouwen tot een gesloten wand.
    In de laatst gebouwde cellen worden onbevruchte eitjes gelegd, hieruit zullen de mannetjes komen. De opening vooraan wordt afgesloten met een stevige mengeling van speeksel met modder, plantenmateriaal of zand, zodanig dat het broed goed beschermd is. Vandaar hun naam: metselbijen.

    In de cellen ontwikkelen de eitjes zich tot larven die zich voeden met het stuifmeel. In het voorjaar als het stuifmeel op is komen eerst de mannelijke bijen uit het nest gekropen. Deze wachten bij de nestplek tot de vrouwtjes uitkomen die dan meteen bevrucht worden. Speciaal aan deze levenswijze is dat de solitaire bijen dus nooit hun nageslacht zien, want de volwassen bijen sterven zodra voldoende nesten belegd zijn.                                        

    Omdat solitaire bijen vooral stuifmeel verzamelen en nectar bijna alleen gebruiken voor de eigen energievoorziening zijn het veel betere bestuivers dan de honingbij. Honingbijen durven de bloemen vaak te beroven van hun nectar zonder daarbij de meeldraden aan te raken. Slechts een klein percentage van de door honingbijen bezochte bloemen wordt daadwerkelijk (goed) bestoven, terwijl de solitaire bijen bij bloembezoek voor 97% bestuiving zorgen. Hierdoor is één solitaire bij op het vlak van bestuiving equivalent aan 120 werksters van honingbijen.

    In Wageningen stelde men vast dat de rode metselbij (Osmia rufa) voor een goede bestuiving zorgt bij appels tot een straal van 100 meter van het nest. Verder dan 600m vliegt deze bij nooit.

    Boomgaard metselbijen zijn aangepast aan een koel klimaat en ze vliegen ook bij fris, zelfs in druilerig weer. Ze doen al ijverig aan bestuivingwerk wanneer de honingbijen nog in hun kast zitten. Metselbijen hebben een voorkeur voor vruchtbloesems van appels, kersen, pruimen, perziken en ander steenfruit, maar bezoeken ook andere bloemen.

    De populatie van deze bij kan spontaan ontstaan door goede nestplaatsen te maken. Eventueel is de opbouw van de populatie te stimuleren door een aantal bijen uit te zetten in de boomgaard.

    In een oude heg naast een boomgaard vinden solitaire bijen veel nestgelegenheid in de gaten van oudere takken.

    Zelf kan men blokken hout aanbrengen, waarin met boren nr 5 tot 10,  aan één kant, ongeveer 10 cm lange gaten geboord zijn. Men hangt het blok op met de openingen naar het zuiden gericht, en wat beschut tegen de regen. Na een tweetal jaar is het wenselijk een nieuw nestblok te voorzien. Het oude nest geraakt vervuild.

    Je kan ook bamboestokjes gebruiken. Zie blog van 9/12.

    Men moet geen schrik hebben van deze bijen. Het zijn vredige dieren. Ze hebben wel een angel, die meer dienst doet als legboor. Ze gebruiken hun angel enkel wanneer ze in ernstig gevaar zijn, bv wanneer je ze vangt in je hand. Ze vallen niet aan om hun nest te verdedigen en slaan geen alarm voor de anderen.

    Aldus is de rosse metselbij de perfecte bestuiver voor de fruitliefhebber met zijn beperkt aantal bomen. Je kan ze zelf lokken door het aanbrengen van nestgelegenheid. Ze zijn veilig voor mens en dier. Spelende kinderen rond het nest lopen absoluut geen gevaar.

    FOTOMATERIAAL

    Nestkastje van het Solitaire Bijenproject van de universiteit van Gent met Dries Laget www.solitairebijen.be

    Dit project startte in 2005. De foto werd genomen begin april 2007, het zeer warme voorjaar. Dit project werd intussen stopgezet.

    De tweede foto werd nu genomen. Er zijn nog slechts een paar dichtgemetselde buisjes. De rest zou best tegen het voorjaar grondig gekuist worden. Het zijn glazen buisjes in een plastieken kokertje.

    Foto 3 toont een demonstratiekastje dat ik een 7 tal jaar geleden aanschafte in Het Wielewaalhuis/Natuurpunt te Turnhout. Men ziet de glazen buisjes. Met de vorst kreeg ik de zijkant niet open. Dit kastje is zeker ook aan reiniging toe.







    20-12-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    19-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijen huren
    Ik krijg van  Frans Van Gils (Zoersel) volgend bericht:

    Men kan voor buiten ook bijen bij mij huren voor bestuiving, niet in serre's

    frans.van.gils1@telenet.be


    19-12-2009, 17:19 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Subsidie voor CCBT

    Subsidie voor CCBT

    De Vlaamse Regering heeft beslist om een subsidie van 160.000 euro van het budget 2009 toe te kennen aan de vzw CCBT om haar werking te ontplooien. Doel van het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt, kortweg vzw CCBT, is het praktijkgericht onderzoek en voorlichting ten behoeve van de biologische teelt te coördineren en te stimuleren in Vlaanderen en hiermee de dynamiek van de biologische teelt te bevorderen. Partners zijn ondermeer de proefcentra die al gericht zijn op biologische teelt en waar behoeftes zijn naar biologische teelt.

    De oprichting van de vzw CCBT is een van de acties van het Strategisch Plan Biologische Landbouw 2008 – 2012 dat onderschreven wordt door Vlaams minister Kris Peeters en de drie landbouworganisaties (Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat, BioForum).

    De vzw CCBT heeft als doel het praktijkgericht onderzoek en voorlichting ten behoeve van de biologische teelt te coördineren en te stimuleren in Vlaanderen.
    Het resultaat van het praktijkgericht onderzoek en voorlichting moet in eerste instantie zorgen voor een optimalisatie van de biologische teeltmethode, de introductie van nieuwe technieken en de rendabilisering van de bedrijfsvoering. In tweede instantie zal het praktijkgericht onderzoek en voorlichting bijdragen tot de verduurzaming van de gangbare landbouw door kennisuitwisseling.

    De vzw CCBT zal ondermeer als taak hebben het inventariseren en opvolgen van de noden inzake praktijkgericht onderzoek en voorlichting biologische teelt, het coördineren van het praktijkgericht onderzoek biologische landbouw, het coördineren en stimuleren van de voorlichting, afstemming met andere actoren in het onderzoek, ...
    Partners zijn dan ook ondermeer de proefcentra die al gericht zijn op biologische teelt of waar behoeftes zijn naar biologische teelt. Verder zijn er in de vzw CCBT ook landbouwers vertegenwoordigd of vertegenwoordigers van landbouworganisaties, alsook een vertegenwoordiger van de afzetorganisaties en een gedeputeerde voor landbouw.

    Bron: BioForum, 17/12/2009

    19-12-2009, 16:53 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opklaren en vriezen

    Opklaren en vriezen

    Na de eerste vriesnacht half oktober en daarna een vrij warme november, is het nu al een week echt winterweer met vorst overdag. Woensdag 16 dec. kregen we een pak sneeuw van 7 cm.

    En op de sneeuw krijg je steviger vorst. Vrijdagmorgen constateerde ik -6°C . Ik riskeerde het niet om de spruiten nog langer te laten staan.

    Trouwens hoeveel vorst kunnen spruiten verdragen zonder dood te vriezen? In het Velthandboek ‘Ecologisch Tuinieren’ lees ik: ‘Normaal blijven de spruiten aan de plant tot het moment van de oogst. Slechts in zeer strenge winters kan dat een keer slecht aflopen’. Dit was vorig jaar met mijn laatste spruiten het geval, maar toen vroor het -15°C. Ik vraag mij af vanaf welke vriestemperatuur het gevaarlijk wordt en zeker met een insnijdende oostenwind? (Wat gelukkig op dit ogenblik nog niet het geval is. Want dan lijden bramen en braambozen sterk door het uitdrogend effect).

    Ik heb nog vlug de laatste spruiten binnengehaald en ter controle één plant laten staan. Vanmorgen, zaterdag zag ik op de thermometer om half 10 nog -11°. Op de middag was dit -4°.Om 16u30 reeds - 8°: we gaan een bitterkoude nacht te gemoet, tenzij de beloofde sneeuw vroeger komt!

    Morgen verwacht men nog wat sneeuw. Vanaf midden volgende week zou het minder koud worden.

    19-12-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    17-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bestuiving door solitaire Bijen

    Bestuiving door solitaire Bijen

    In de Engelse ‘Fruit Grower’ van december lees ik een artikel dat solitaire bijen een oplossing bieden voor de toekomstige bestuiving.

    Van de 250 soorten zijn er een 10 tal die in aanmerking komen voor inzet op fruitgewassen. De nummer één hierbij is de Rode Metselbij, Osmia rufa.

    Robin Dean, manager van C J Wildbird Foods sprak over de bestuivingproblemen op een samenkomst te East Malling Research in oktober. Omwille van problemen met de honingbijen en de stijgende kosten bij inzet in de boomgaarden, zoekt men naar alternatieven.

    Metselbijen werden reeds ingezet in de vroegere Oostbloklanden, in Japan en in de amandelboomgaarden van Californië.

    Na 5 proefjaren is zijn firma klaar om deze te leveren aan bedrijven voor gecontroleerde inzet. Bij hun onderzoek bleek een grote vastheid van de vruchten, gelijktijdige rijping en kleuring. In vergelijking met de controlegroep viel het rijpheidstadium wel iets later. Uit onderzoek in Nieuw Zeeland bleek al dat goed bestoven vruchten langer bewaren.

    Voor zover ik kon nagaan bieden de firma’s Biobest en Koppert nog geen metselbijen aan; maar ongetwijfeld werken ook deze bedrijven hieraan.

    (Een van de volgende blogs zal gaan over de rode metselbij)

    17-12-2009, 16:35 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!