Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele
soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik
meedelen en zelf nog bijleren.
Voor de fruitliefhebber
23-01-2010
Nieuws uit Kameroen
Nieuws uit Kameroen
Guy Cotemans (professioneel
tuinaanlegger) is er een eerste keer in geslaagd te mailen.
ter plekke aangekomen
, eerst de lawan, het dorpshoofd gaan begroeten en dan naar ons hutje. We zijn
terug in orde van de reis en gewend aan de warmte. Mijn reispartner Aleide
Lagrou, de spil van CoZoeGo, is 76 jaar en doet het ongelooflijk goed; staat
nog steeds in vuur en vlam, en staat helemaal achter transitie en permacultuur.
We vullen mekaar mooi aan.
We verblijven op een
stuk grond van 1 Ha met 3 hutten, een atelier en de 2 containers uit Belgie
voor de (graan)opslag Iedere bewoner heeft zijn lapje grond en leeft er van,
al een beetje transitie.
Morgen gaan we de
eerste open space vergadering houden volgens transitie, ook met de vrouwen,
want die hebben hier niet veel te zeggen, zodat ze meer verantwoordelijkheid
gaan opnemen en betere contacten krijgen tussen elkaar
Soudi geeft les als
enige en eerste in Mundang, hun eigen taal. Hij is onze steunpilaar.
Het weer is hier heel
aangenaam en Aleide en ik voelen ons nu in goede conditie. We eten de
plaatselijke keuken die van super kwaliteit en geneeskrachtiger is dan onze
voeding. Rode gierst is een oergraan en het dorpsvoedsel bij uitstek dat men
niet in de steden vindt. Coca cola en consoorten is hier nog onbekend.
Morgen is een
belangrijke dag en ik vraag te duimen voor de afloop.
Een zeer interessante feedback van Geert Van
De Wiele!
Zelf bestel ik soms bij
Vreeken.nl, die een fantastische catalogus beheert, en nu pas bij baker
heirloom seeds in de VS. Voor tomaten en paprika moet je bij http://www.tomatogrowers.com/ zijn.
Hun catalogus is formidabel.
Ik vind het een beetje raar dat men er niet in slaagt biozaden van de Sugar
Snap te bekomen.... erwten zijn toch héél makkelijk om zaden van te bewaren?
Zelf laat ik ze droog worden aan de struik, vervolgens oogsten en nog een hele
tijd verder laten drogen in huis, dan halen de kinderen ze uit de peulen, dan
laat ik ze nog verder drogen gedurende een week of zo en als ze echt kurk- en
kurkdroog zijn dan steek ik ze 72 uur in de diepvries. Dat doodt alle
organismen af die het zaad zouden kunnen aantasten maar heeft geen invloed op
de kiemkracht, maar dan wel op voorwaarde dat ze kurk- en kurkdroog zijn!
Om zelf zaad over te houden
is er eigenlijk maar één referentie: "Seed to seed" van Suzanne
Ashworth. Momenteel goedkoop te krijgen in the bookdepository. Zie http://www.bookdepository.co.uk/book/9781882424580/Seed-to-Seed
Als je dit boek nog niet hebt, dit is echt een absolute aanrader. Elke groente
wordt hier zeer uitgebreid besproken, met zeer ruime aandacht aan het oogsten
en bewaren van eigen zaden. Vanuit het standpunt van voedselzekerheid vind ik
dit één van de belangrijkste boeken die ooit werd geschreven.
Al vele jaren bied ik de mogelijkheid om zaden uit de
Organic Catalogue, een samenwerkingsverband tussen de firma Chase Organics
en Garden Organic, de nieuwe naam voor de Henry Doubleday Research
Association ( de Engelse VELT) te bekomen. (Organic is het Engels woord voor
biologisch).
Hierbij is bv. de Sugar Snab, de zeer gewaardeerde,
hoge, Amerikaanse Suikererwt te verkrijgen. Tot heden is men er nog niet in
geslaagd hiervan biozaad te bekomen.
Persoonlijk ben ik steeds een fan geweest van hun extra
zoete suikermaïs. Of zoekt u de zachte Daikon radijs (Minowasi)? De oudste
veltleden herinneren zich misschien de Stafspinazie, van wijlen Staf Storms.
Herhaaldelijk het groene blad oogsten als spinazie; brengt veel meer op (Perpetual
Spinach). Enz..
Bestellen tot eind januari. De bestelde zaden worden
opgestuurd voor eind februari.