Pompoenen
Ik vraag
me af of een 'pompoen' die spontaan in onze tuin verschenen is en die ik
niet kan herkennen wel eetbaar is. Ik heb wel een aantal andere
courgettes, 'potimarrons, konkommers gezaaid, die ik wel kan herkennen, maar
die ene waarvan sprake kan ik niet thuisbrengen.
Pompoenen kweek ik al sinds 1965.
Toen kregen we van Pierre Gevaert van Lima zaad van de Japanse Hokkaido pompoen
door Osawa, de grondlegger van de macrobiotiek, meegebracht naar Sint-Martens-
Latem. Die pompoen was hoofdzakelijk groen maar ook met wat roodachtige kleur.
In 1970 met de boomplantactie
leerden we de heer en mevrouw De Belder van het Arboretum in Kalmthout
kennen. Van Jelena De Belder kreeg ik
zaad van verschillende andere rassen pomoenen.
Een belevenis om al die
verschillende vormen en kleuren en smaken te leren kennen. Maar
het volgende
jaar kreeg ik nog een veel grotere diversiteit vruchten. Sommigen heel groot en
smakeloos. Mijn oorspronkelijke Hokkaido vond ik niet meer terug.
Sindsdien koop ik elk jaar nieuw
zaad, omdat ik meerdere rassen de moeite waard vind.
Elk jaar schiet er wel ergens een
pompoen spontaan op en soms zijn die meer dan de moeite waard.
Aleide bereidt de pompoenen op
meerdere wijzen: in de soep, gestoofd, gebakken, als taartbeslag, een enkele
keer gefrituurd.
Dit jaar zijn er op diverse
plaatsen pompoenen aan het groeien. Het zomerse voorjaar zit daar voor alles
tussen. De slakkeninvasie is pas daarna gekomen met de regen van half mei.
Dat maakt dat een groot deel van
de toen gezaaide rassen aan deze beestjes ten prooi vielen als nooit te voren!
Ik ben benieuwd naar de
zaailingen. Eetbaar zijn ze alleszins. Of ze ook nog lekker zijn valt af
te wachten. Soms is het vlees niet lekker, gestoofd of gebakken, maar wel best
geschikt als vulmateriaal bij een bereiding.
Ik ben eens gaan kijken
hoe ver de vruchten al ontwikkeld zijn en dat is ver. Als het een soort is met een dikke
steel en deze begint te verkurken, dan is de vrucht ver rijp.