Cryopreservatie
De wetenschappers van
Reading University zijn de nieuwe begeleiders van Brogdale en de National Fruit
Collections van Groot Brittannië.
Op hun stand maakte ik
kennis met Cryopreservatie :
Slapend enthout met 1 oog
wordt in de winter in stukjes van 3,5 cm gesneden. Vervolgens worden deze
gedurende 14 dagen aan -4° C gevriesdroogd
tot de gewenste vochtinhoud, waarbij men het vormen van schadelijke
ijskristallen vermijdt.
Daarna ondergaat het
materiaal een verdere, gecontroleerde temperatuurverlaging tot 30 ° aan een
tempo van - 1 ° per uur.
Vervolgens slaat men het
materiaal op in vloeibare stikstof van 196 ° C
Het materiaal kan men
aldus een aantal jaren veilig bewaren.
Wel 10 jaar wist de
onderzoeker mij te vertellen.
Als men later gaat enten
doet men dit met chip budden van het oog.
Als om een of andere reden
bomen moesten uitvallen, houdt men op deze manier een levende back up achter
de hand.
Een andere techniek die
men gebruikt is de Genetische analyse om
de eigenschappen van een ras te bepalen. Deze raszekerheid is belangrijk voor
het eventuele gebruik van dit ras bij verdere kruising.




17-11-2010, 13:18 geschreven door Daantje
|