Enting Louis
Louis Eelen van Vorselaar
is een fijne vakman. Vorige week, toen hert nog warm en zonnig was dook hij op.
Toevallig was hier mijn
oud leraar Duits Leo. Hij en Daouda waren benieuwd om te zien hoe hij entte.
Louis had zijn beitel wel
niet bij maar zijn mes volstond. Hij ent nu met een driehoeksenting: driehoekige
insnijding en precies passende driehoekige aansnijding van de ent.
Begin mei 1963 ging ik op
een gelijkaardige manier te werk bij mijn allereerste enting, geleerd uit een
boekje. En terwijl ik toen bezig was hoorde ik het snorrend-rollend geluid van een
nachtzwaluw.
Op de boom bestemd voor
dochter Tinneke tegenover het Lindenpaviljoen in Zoersel, entte hij de Aleida appel, een zaailing van hier en
genoemd naar haar moeder. Het is een behoorlijke winterappel. De onderstam is
een MM 106 bestaande uit een gesplitste stam. Op stam twee kwam een Ecolette. Het eerste resistent ras dat
men in Wageningen kweekte. Een van de ouders is Elstar.
Op een tweede onderstam zette Louis een dubbele enting met Reinette d'Armorique met enten van Pierre Coustenoble, de voorzitter van de Croqueurs de Pommes Nord et Pas de Calais uit zijn boomgaard op de flanken van de Catsberg net over "de schreve" in Frans-Vlaanderen. Het is een zeer lang bewaarbare winterappel. (foto 3).
Op mijn 8 jaar oude, tot
nog toe vruchtloze Weiki kiwibes entte Louis nog een mannelijke ent. Wellicht
niet het beste moment , want nu geknipte takken gaan bloedden. Het zou kunnen
dat de chip van vorig jaar toch nog tot leven komt.
Op de fotos is te zien dat
hier niet meer gewerkt wordt met raffia, maar met een speciaal lint. Het
achteraf instrijken blijft hetzelfde. Echter het topje van de ent niet
vergeten. (Laatste foto).








|