Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele
soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik
meedelen en zelf nog bijleren.
Voor de fruitliefhebber
28-08-2010
De beste Appelwijn
De beste Appelwijn
Adrian Baggeley, die we
vorig jaar bezochten in Engeland op de reis van de NBS, de Nationale BoomgaardenStichting,
is op tegenbezoek.
We bezochten samen met
enkele medereizigers de heer G. Ernon te s Gravenvoeren.
De familie zat al generaties
in het fruit. In de tachtigerjaren heeft de heer Errnon de draad weer opgenomen
en is wijn gaan maken. Door wetenschappelijke vorming en systematisch onderzoek
is hij tot kwaliteitswijn gekomen.
Het speciale hierbij is
dat hij stuk voor stuk de beschikbare rassen in de streek heeft uitgetest.
Bv met de oude rassen Bellefleur en Jacques Lebel en de verschillende Reinetten.
Een voorbeeld: het lukte
hem met de oude Jonagold uitstekende
wijn te maken, maar de latere, gekleurde mutanten voldoen niet, met
uitzondering van de Red Jonaprinz (Een
van de geproefde wijnen).
Zijn laatste ontdekking is
dat met Zari, een nieuw herfstras, (Voor zover ik weet geen clubras, dus vrij te bekomen bij de Kwekerijen Carolus rn Rene Nikolai.)
zeer kwaliteitsvol kan gewerkt worden. We proefden deze uitstekende wijn.
De nieuwe rassen Wellant, Junami en Nagafu (uit de Fujifamilie) zijn bijzonder geschikt.
We proefden als laatstede
Nagafu, gerijpt op eiken vat. Een hoogstaande wijn. Je zou eerder denken aan
een Bourgogne dan wel aan een appelwijn.
Het
opmerkelijke is dat men bij de geproefde wijnen niet meer merkt dat men met een
appelwijn te maken heeft.
Fotos
1.Kelders I genne Pley (Kelders in het Pley)
Pley is de oude benaming van de plaats.