Fruit 2
Inhoud blog
  • Rouwregister Daniël
  • overlijden Daniël
  • laatste blog van vake: De oorsprong der appelen

  • Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.





    04-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemakkelijk Fruit

    Gemakkelijk Fruit

    Uit eigen Tuin, van Terras of Balkon

    Guy De Kinder

    2016  Kosmos Uitgevers

    ISBN 978 90 2156 2803

     

    20 Fruitsoorten worden besproken, waaronder 10 soorten Kleinfruit: Aalbes, Aardbei, Blauwe bes, Braam ( ook de braambozen (kruising braam-framboos) komen aan bod, Framboos, Honingbes, Jostabes, Kiwibes, Kruisbes en Zwarte bes.

    Warmte minnend fruit: Druif, Vijg,

    Pitfruit: Appel, Kweepeer, Nashipeer en Peer

    Steenfruit: Perzik, Pruim, Zoete kers en zure kers

    Meestal worden een vijf-, zestal beste rassen kort besproken en verder volgt er advies betreffende planten, snoeien, voeden en oogsten, plus een tip voor verwerking.

    Telkens zijn er een heel aantal foto’s om alles te verduidelijken.

    Een schitterend boek dat zeer welkom is om velen aan te zetten om eigen fruit te telen. Je hebt meteen een volledig overzicht.

    Ik zie bijzonder graag dat kleinfruit een ereplaats krijgt. Deze soorten zullen u het meest voldoening geven.

    Moderne woningen hebben veel minder plaats dan vroeger. Ook hier is terdege rekening mee gehouden. Op terras en balkon kan men creatief tewerkgaan. Zuilboompjes kunnen charmeren. Er zijn beste rassen bij. Gelukkig is de tijd voorbij dat men dacht dat men een of twee hoogstammen moest plantenin een kleine tuin!

    Op de binnenkaften vind je twee jaarkalenders: de ene met plant- , bloei- en oogsttijdstip en de andere met de snoeitijdstippen.

    Dit is een boek dat heel veel informatie biedt.

    Je zal zelf op zoek moeten gaan waar je al deze rassen kunt aanschaffen. Googlen zal zeker kunen helpen. De proeftuin.eu is gespecialiseerd in resistente rassen, maar er zijn meerdere interessante adressen.









    04-08-2016, 22:52 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    31-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studiedaguitstap in Limburg

    Provinciale Pomologische Vereniging O-VL vzw

    Studiedaguitstap in Limburg

    28/07

    Fruithandel Kris Wouters te Rummen

    We reden eerst de kant in tussen de vrachtwagens die naar de zaak kwamen. Dit gaf direct al een idee van de schaal van dit bedrijf. We moesten aan de andere kant zijn waar we onthaald werden op koffie en gebak, ijverig bediend door mevrouw en beide, bijdehandse, jonge tienerdochters.

    Het bedrijf telt een 20 Ha appel en 40 Ha peren  De peren liggen voor de helft bij het bedrijf waarop al 100 jaar fruit geteeld wordt. Soms kan bodemmoeheid een rol spelen, alsook het feit dat het lager gelegen is dan andere percelen. Het is een voortdurend zoeken naar de beste bedrijfsvoering. Je merkt hoe Kris daar voortdurend mee bezig is en hoe hij tracht rekening te houden met alle (natuurlijke) factoren als bv. waar zijn oorwormen de beste helpers? Wat zijn onze beste rassen voor de verschillende markten? Met conference kan men op sommige, interessante markten niet terecht. Je moet ook politiek actief zijn, want de Europese afzet is het eerste slachtoffer van de (Amerikaanse) sancties tegen Rusland. Hij gaat de zaak bepleiten bij de regering.

    Tussen de gebakjes lag ook de Celina peer te proeven. Deze peer heeft een rode blos, die nog beter kleurt in Spanje. Ook de hier geteelde zag er aantrekkelijk uit. Kris heeft de rechten voor dit clubras verworven en houdt de touwtjes in handen van (toekomstige) productie en afzet. Met deze peer (die bewaart tot december) kan men terecht op nieuwe markten in het (midden)oosten waar Conference niet gewild wordt.

    Hij heeft zijn eigen proefpercelen waar een 100 tal van de nieuwste rassen uitgetest worden. Dit is een van zijn interessepunten. Deze moeten aan zeer strenge eisen voldoen en het is zaak de nieuwe vrucht te vinden die zo goed als aan alle vereisten voldoet, waarvan smaak, vaak in tegenstelling met vroeger, een van de voornaamste criteria is. Rode Conference of Durondeau zullen het niet halen.

    Het is zoeken naar de beste teeltomstandigheden op de verschillende percelen. Welke onderstam is hier het best geschikt? En dit na verloop van tijd? Pas dan kan bv onverenigbaarheid blijken. Zelf kweekt men met  tussenstam. Om te behandelen hou je rekening met verschillende omstandigheden en gevoeligheden, gebaseerd op nauwkeurige waarneming. Hij wees bijvoorbeeld op door oorwormen licht aangewreten nieuw blad, eenn teken van hun aanwezigheid. Er moet heel wat ondervinding opgedaan worden. Bij bemesting en bladvoeding hou je rekening met de kostprijs en effectiviteit van de producten. Er was bv discussie over nog betere bladvoeding, maar die is dan weer te duur.

    In de oude serre kweekt hij tot zijn tevredenheid nog aardbeien en rode bes.

    Een boeiend bezoek.

    Voor het middagmaal werd andermaal het Kapittel in Borgloon opgezocht in een machtig stal-schuurinterieur.

    Vervolgens reden we naar het grote kleinfruitbedrijf van Eric Jansen-Drossin te Bommershoven, wel heel speciaal omdat men hier, als zelfstandige, werkt met het Amerikaanse clubmateriaal van Discroll’s.

    Discroll’s is een Amerikaans familiebedrijf uit Californië, opgericht in 1904, zeer groot geworden en nu wereldwijd actief. Naast klassieke teelt zijn ze ook pioniers in de bioteelt (organic).

    Eric teelt zoveel mogelijk met de natuur mee, hierbij geholpen door een goede voorlichting. We vingen even een glimp op van Fanny Pitsioudis, destijds belangrijke onderzoeker op het verdwenen proefstation te Tongeren. Nu is hij internationale consultant.

    Men teelt ook nog appels en peren.

    We bezochten enkel de bramen en frambozen. Ze worden gekweekt in grote potten (10 l?) onder koepels. Daarnaast zijn er nog aardbeien en blauwe bessen.

    Men teelt zoveel mogelijk met doordragende frambozen met een eerste oogst tot eind oktober. Het bovenste deel dat gedragen heeft wordt afgeknipt en in het volgende voorjaar-zomer geeft het onderste deel een rijke oogst. Intussen zijn nieuwe stengels gegroeid. De pas afgesnoeide, oude stengels liggen nog in de tussengangen. Aldus zit men goed voor 4 jaar en moet men zich niet bezighouden met meerdere inplantingen.

    De Victoria bramen van Discroll’s zijn groot en smakelijk. (Spijtig door liefhebbers niet aan te geraken). We zagen een afkapping met planten waarvan men volop oogste, een kap die binnen enkele dagen rijpe vruchten geeft. Mij viel op dat nog niet geheel rijpe vruchten reeds smaken en een derde blok dat pas bloeit. Ook bij de bramen tracht men door inknippen van draagtakken, nieuwe takken te bekomen. De concurentie met de zuiderse landen, die over een gunstiger klimaat beschikken, Portugal, Marokko, Spanje neemt voortdurend toe. Daar de bramen in potten staan moet men tijdens felle vorst (vanaf -10°) maatregelen nemen om bevriezen van potten en ranken te vermijden.

    Wat aardbeien betreft is er het feit dat Spanje er nog steeds niet in slaagt met smakelijker rassen te gaan telen.

    De afzet verloopt over BelOrta, de veiling van Borgloon. In het bedrijf werken 9 vaste krachten en in het hoogseizoen tot over de 100 plukkers, Polen, Slovaken en Roemenen voor periodes van 65d, 10 weken. Eric legt de nadruk op goede afspraken en werkomstandigheden tot wederzijdse tevredenheid. Hij werkt met meer dan 70 % terugkomers. We bezoeken  het nieuwe, grote reftergebouw met open keuken waarin 3 werknemers tewerkgesteld zijn. Dit is een grote vooruitgang voor de plukkers die zelf niet meer moeten koken.

    Als laatste bezoek staat de brouwerij-stokerij te Wilderen op het programma. Het oude complex dat sinds 1939 niet meer werkte, werd in 2007 van de eigenares, mevrouw Nicolay overgekocht en gerestaureerd. Vanaf 2011 trad het nieuwe bedrijf in werking. Met gids bezoeken we eerst de compacte stokerij. Uit een een brouwsel van 2000l bekomt men 100l pure alcohol van 90°. Deze wordt versneden en gemengd met andere producten, tot graanjenever, gin, wisky en rum. De brouwerij is van Italiaanse makelij in inox en sterk geautomatiseerd. Vervolgens klimmen we naar de niet ontmantelde oude stokerij over verschillende verdiepingen. We bewonderen de oude distileerkolom van 9 m die alcohol tot 96° kon voortbrengen. Er zijn nog heel wat katrollen bewaard. Alles werd aangedreven door de stoommachine beneden. Nu begrijp je beter wat het betekent: ‘de riem afleggen’, geen drijfriem, geen werking.

    Na het bezoek kunnen we ons met het goede weer buiten installeren voor een goede pint. Zelf proefde ik hun tripel Kanunnik 9°, gebrouwen met 4 granen en een eigen smaak, die mij meeviel.

    Het etablissement wordt druk bezocht, een nieuwe, toeristische trekpleister voor Sint-Truiden.

    Voorzitter Rino De Wilde was tevreden. Spijtig dat West-Vlaanderen deze keer niet meekon voor het bezoek aan deze twee topbedrijven.

    FOTO’S

    Bedijf Wouters-Vermoesen

    Herman Van Bastelaere, Rino De Wilde en Romain Wouters

    Celina (Spanje)

    Celina (eigen teelt)

    De commerciële naam

    Bomen Celina

    Oorwormenwraat

    t Kapittel Restaurant Taverne

















    31-07-2016, 00:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Eric Janssen

    Frambozen

    Idem    Aantrekkelijk Amerikaans ras van Descroll’s

    Bramen Victoria   idem

    Bramen

    Brouwerij Wilderen

    Bieren

    Stolerijproducten

    Gids met Rino



















    31-07-2016, 00:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG  2

    Oude distileerkolom

    De vele katrollen en overbrengingen

    Citoënwiel

    Stoommachine

    Idem

    Kanunnik

    Ik stapte af in Ranst en zag vanaf de brug dit maïsveld ; een beeld van de verwoestende, uitermate zware regenval in onze streek. Ik moet er wel bijvertellen dat dit terrein, jarengeleden, een crosspiste was voor motoren.















    31-07-2016, 00:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    28-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feedback Distelvlinder

    Feedback Distelvlinder

     

    Bij mij zitten er ook alle dagen +/- 4 stuks.

    En laat ze maar komen ik bedoel die invasie, het zijn prachtige vlinders.

     

    Aldus Walter d’Hertefelt, Oostmalle.

     

    In de lectuur zie ik dat ze hier zorgen voor één generatie nakomelingen. Dat is de verklaring dat ik er in de nazomer eens 10 stuks telde op mijn vlinderstruik.

    28-07-2016, 23:32 geschreven door Daan

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Distelvlinders

    Distelvlinders

    Drie dagen terug merkte ik een eerste distelvlinder op. Daarstraks zaten er twee op de moederkruidstruik. Nu kon ik wel fotograferen; ook een gehakkelde aurelia.







    27-07-2016, 13:45 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    24-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar de Adennen

    Naar de Adennen 11&12 juli

    Senioren Zoersel, Reizen Lauwers en gidse Chantal

    We bezoeken Durbuy, het kleinste stadje van België. We maken er een fijne wandeling langs de rotswand met welving in de rotslagen, een inclinatie.

    Het oudste vakwerkhuis ligt op de wandelweg door het oude gedeelte.

    Op mij maakte Durbuy een gave eenheid, een beetje afgezien van het ene cafe-restaurant naast het andere in het centrum.

    Daarna rijden we naar het bedrijf Marcassou en zijn Ardense vleeswaren. Eerst de bedrijfsfilm. Vervolgens hebben we de broodjeslunch en schuiven aan voor de fijne charcuterie en dan een rondgang in het museumgedeelte

    We rijden naar Houffalize voor het grote Vayamundo hotelcomplex ‘OL Fosse d’Outh’. Op mij maakt het geen te beste indruk dat in de late namiddag een deel van de kamers nog niet beschikbaar zijn.

    Een groep gaat met Chantal het centrum verkennen en de moedigen volgen een wandelpad van 9 km.

    We zien in het centrum een Duitse tank die men uit de Ourthe opgehaald heeft. Houfalize heeft te lijden gehad van het Duitse Von Runstedt offensief in de Ardennen van half december 1944. Als ik mij niet vergis zijn er daar 192 geallieerden gesneuveld.

    Voor het diner komen we eerst samen voor een drink. Het diner zelf is in buffetvorm, dranken inbegrepen. Het gaat heel vlot.

    De tweede dag vertrekken we om half tien naar Clervaux in het Groot Hertogdom (27 km). Na de bossen van de Ardennen komen we in een open landschap met vooral veeteelt.

    In Clervaux bezoeken we in het kasteel de 2 toegankelijke musea: het ene een oorlogsmuseum ; het andere met maquettes van burchten. De befaamde tentoonstelling The Family of Man, 503 oude foto’s van 273 fotografen uit 68 landen, uit een keuze van 4 miljoen, verzameld door Edward Steichen , een AmerikaanseLuxemburger is werelderfgoed van de  van UNESCO, spijtig die dag niet open . Geopend in 1955 ,kwam de tentoonstelling in 1964 naar Clervaux.

    In de vrije tijd omhoog gegaan naar de kerk en vandaar verder geklommen naar de abdij waar we ter gelegenheid van de 60 jaar van Aleide met het gezin een nacht verbleven in een slaapzaal van de abdij. Het was verder en inspannender dan ik gedacht had. Even een paar foto’s onder het klokkengelui van 12u. Daarna mij onmiddellijk zo vlug als het kon in een kwartier naar beneden gehaast en nog net op tijd voor de bus.

    Lunch in het hotel.

    Op de terugweg stoppen we te Samrée (Laroche-en-Ardenne) bij de ambachtelijke Chocolaterie Cyril waarbij de eigenaar een plezante uitleg geeft over zijn bereidingen en laat proeven.

    Daarna is het nog wat wachten op de bus die intussen een ongelukkig gevallen mevrouw is gaan ophalen in de kliniek te Bastogne. Gelukkig niets gebroken.

    FOTO’S

    De rotswand met de inclinatie (plooiing) te Durbuy.

    Idem

    Groep

    Verbroederingsbeeld met Japan

    Langs de Ourthe

    Groep met gids Chantal

    Oudste vakwerkhuis

    Marcassou, vleeswarenfabriek

    Persvorm voor ontbeende hespen



















    24-07-2016, 23:08 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    In het centrum van Houffaze: Duitse tank

    Idem

    Idem

    Tank in de Ourthe

    Vernieling

    Naar het kasteel van Clervaux

    Amerikaanse tank

    Furcht

    Burcht van Beaufort



















    24-07-2016, 23:01 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG 2

    Kasteel van Beaufort

    Kasteel van Vianden

    Kerk van Clervaux

    Binnenzicht

    Mooi zicht op het Kasteel van Clervaux

    Abdijtoren

    Abdij















    24-07-2016, 22:46 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlinders

    Vlinders

    Met het zomerweer van de laatste week vliegen er weer vlinders. O.a. verschillende citroenvlinders gezien, dagpauwogen, atalanta’s. De struik moederkruid tegen de veranda krijgt vooral bezoek van zandoogjes.

    Tegen de middag landde op de grond naast mij in de tuin een distelvlinder, een trekvlinder. Misschien rustte hij uit na een trek van +/- 3000 km? Het is de eerste die ik zie dit jaar. Enkele jaren terug was er een echte invasie. Hij was weg toen ik terugkwam met de camera.

    Op het moederkruid zat een Gehakkelde Aurelia en een Landkaartje. Men gaf deze naam wegens de tekening van de ondervleugel.

     







    24-07-2016, 13:59 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    22-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn tomaten in de Tunnelserre.

    Mijn tomaten in de Tunnelserre.

    In de vorige dagen heb ik de schimmeltakken al afgeplukt.

    Vandaag heb ik de lege plekken aangevuld met links en rechts uitgeschoten planten. In de gekregen compost die ik onder de blauwe bessen had gestrooid zijn meerdere tomatenplanten gegroeid. Blijkbaar een sterk ras. Ze hebben zo goed als niet geleden onder het slechte weer. Ter vergelijking: okselscheuten die ik al vroeg in een pot had gestekt, waren flinke planten geworden. Ze stonden buiten en ik had verwaarloosd om die binnen te zetten. Op korte tijd zijn die vergaan door de schimmelplaag.

    Als het zeer warm wordt als in de voorbije dagen stopt echter het schimmelleven. Vandaag heb ik vastgesteld dat de overlevende planten terug een gezonde groei vertonen. Ik heb menige okselscheut, ‘dief’ ,kunnen verwijderen. Ook enkele rijpe vruchten geplukt.







    22-07-2016, 22:27 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feedback Connect

    Feedback  Aardappelras Connect

    Dit jaar at ik Connect van vier verschillende kwekers en allemaal de beste patat die ik in jaren at. Jong geoogst vielen ze ferm tegen. (Mijn veronderstelling: Waarschijnlijk nog  te vast ? Later iets meer bloemig?) Vooral de lang bewaarde zijn erg lekker. De laatste at ik op (van de Dobbelhoeve) een drie weken geleden

    22-07-2016, 12:47 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaagresistente aardappelrassen

    Plaagresistente aardappelrassen (2015)

    In de rassenproeven biologische aardappel van Inagro(*) halen verschillende plaagresistente rassen een goede opbrengst, zelfs onder hoge plaagdruk. Een aantal van deze rassen worden nu geïntroduceerd in de praktijk. Carolus lijkt het standaardras te zullen worden voor biologische friet. Connect is sterk in het veld en de kwaliteit lijkt net te voldoen. Alouette is een nieuw ras met rode schil dat zeer beloftevol lijkt als vastkokende tafelaardappel. 

    De resultaten tonen aan dat men met een aangepaste oogstdatum een aantal kwaliteitsaspecten van de beschouwde rassen kan optimaliseren. De droogte tot half augustus, gevolgd door vochtige bodemomstandigheden daarna, waren bepalend voor de evolutie van het onderwatergewicht en daarmee ook een aantal andere beschouwde parameters.

    Alouette is een kwalitatieve, halflate tafelaardappel met rode schil. Het ras kookte steeds vast, de smaak was goed en verbeterde nog bij afrijping. Een onderwatergewicht boven 350 g/5kg lijkt minstens nodig om eventueel ook als frietaardappel dienst te doen.

    Carolus is laat en heeft een witte schil met rode oogjes. Het ras was steeds frietgeschikt en ook de smaak was steeds voldoende. De kookvastheid was goed bij een vroege oogst op 4 en 17 augustus, terwijl dan met resp. 44 en 51 ton/ha al goede opbrengsten waren gehaald.

    Connect is zeer laat en heeft een witte schil. Qua smaak gekookt en frietgeschiktheid valt het ras net op of onder de lat. Een vroeg oogsttijdstip is ook bij dit ras voordelig voor de kookvastheid.

     

    Een deel van mijn aardappelen had ik geplant op een laag gelegen stuk. Een vijftal jaar geleden had ik er een goede oogst. Nu zijn ze echter allemaal verdronken. Ik wist niet dat dit kon gebeuren.

    Een paar weken geleden kwam Paul Bekaert op bezoek. Begin der 80-tigerjaren patronneerde hij de eerste Fruitwerkgroep  Velt Antwerpen-Voorkempen.  Hij raadde mij de aardappel Connect aan.

    (*)  INAGRO  VZW 2011  De nieuwe naam van POVLT, Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw al opgericht in 1956.  (West-Vlaanderen)

    INAGRO heeft een afdeling biologische productie:  het CCBT CoördinatieCentrum praktijkgericht onderzoek Biologische Teelt  te Rumbeke-Beitem.

     

    21-07-2016, 23:18 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    20-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Egotrippel

    Egotrippel

    Oud Heverlee

    Brouwerij Groenendael Blanden  33cl  6,5 alc Vol.

    Kleinzoon Jonas trakteerde mij op dit biertje met de kwaliteiten van een witbier, een trippel en een sterk blond bier.





    20-07-2016, 12:51 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    19-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staphorst en Giethoorn

    Staphorst en Giethoorn

    Met OKRA Halle-Kempen 30/06

    Het is wel een stuk rijden. Je komt in 9 van de 12 Nederlandse provincies. Willem is chauffeur van “De Stille Kempen” en vader Theo is gids. Hij wist bijzonderveel te vertellen. Ik hoorde hem graag bezig ter aanvulling van mijn kennis.
    In Meerkerk, al voorbij Gorinchem hebben we een stop voor koffie/thee met een flink stuk, lekkere taart.

    We rijden eerst niet terug de autoweg op maar over een landschappelijk mooie polderweg.

    Langs het veluwemeer komen we via Zwolle in de provincie Overijssel.

    Langs de Oude Rijksweg over Rouveen naar Staohorst is het een lintbebouwing van mooie, oude boerderijen, veelal met stro bedekt en mooi geschilderd. Ze hebben, op een uitzondering na, hun vroeger functie verloren. Ze staan met hun zijgevel naar de weg, soms meerdere achter elkaar. De kerkdorpen houden vast aan de oude levensgewoonten, klederdracht en het ter kerke gaan. In de kerk van Staphorst plaats voor 2300

    We bezoeken de museumhoeve.

    Daarna is het maar een half uur rijden tot Giethoorn; daar haast geen wegen, maar allemaal kanaaltjes: het Venetië van het Noorden. Na het middagmaal stappen we op een ‘punter’ voor een vaart over een wirwar van kanaaltjes. We stappen uit voor een wandeling naast een van de langere kanalen. Er stappen wel wat toeristen, maar dat Giethoorn door 5 miljoen toeristen bezocht wordt volgens de jonge schipper lijkt mij opschepperij. Langs die weg stap je voortdurend over smalle, wel met een leuning afgeboorde, smalle bruggetjes. Ik geloofde hem dat je met een stuk in je kraag er makkelijk naast kunt fietsen voor een frisse duik. Er is geen foto bij van een dergelijk bruggetje, wel van de hoge bruggen over een kanaal.

    Bij de terugkeer rijden we door Flevoland, 165 000ha nieuw land veroverd op de Zuiderzee en Nederlands 12 de provincie. Tot eind der zestigerjaren kon men toen nog rondrijden op de ringdijk rond het nog niet ontgonnen land. We trokken er enkele keren naartoe voor de vogels met De Wielewaal Voorkempen, waarvan ik in 1966 medeoprichter was. Nergens anders heb ik zoveel grote, donkere wolken spreeuwen gezien. Die zie ik niet meer.

    ’s Morgens had ik met een half oor gehoord dat we op de terugweg nog in Zeeland zouden stoppen voor een koffietafel en dat begreep ik niet.

    In Ravenstein verlaten we de autoweg en rijden het binnenland in. Na een tijdje zie ik het naambord van het dorp “Zeeland” en we stoppen aan “Het Witte Huis”.

    FOTO’S

    1. Hoeves Staphorst

    2. Idem

    3. Idem

    4. Idem

    5. Hoevemuseum

    6. Theo in het interieur

    7. Kinderwagen

    8. Bedsponde; met sliep zittend

    9. Melkverwerking

     



















    19-07-2016, 23:14 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    VERVOLG

    10. Weefgetouw

    11. Ploeg, let op het grote wiel dat in de vorige ploegvoor liep

    12. Hondekar

    13. Uitleg

    14. Klederdracht

    15. Uitleg

    16. Rouw  en klederdracht meisjes

    17. Bus De Stille Kempen met eigenaar Theo Verhoeven

    18. Een goed tarwebier



















    19-07-2016, 23:09 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG  2

    19. Langs een kanaal

    20. Brug boven een kanaal

    21. Idem

    22. Groep

    23. Groep

    24. Op wandel

    25. Theo

    26. Brug

    27. Wolken. We hebben het getroffen met het weer.



















    19-07-2016, 22:51 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zorg voor nieuwe aardbeiplanten

    Zorg voor nieuwe aardbeiplanten

    Vorig jaar met het zeer droge weer, kwamen de uitlopers van de aardbeien maar zeer traag op gang. Dit jaar zijn ze er vlug bij.

    Van Yves Hendrickx van het biologische proefcentrum te Pamel heb ik geleerd dat je plantgoed kunt kweken in een laag compost op worteldoek. Aldus vermijd je besmettingen.

    Dit bracht mij op een idee. In plaats van het onkruid te verwijderen tussen de bedden leg je er worteldoek van een meter bovenop. Het onkruid eronder wordt zelf plantenvoedsel. Enkel de zijkanten wat proper maken.

    Kleinzoon Jonas moest wel menige kruiwagen houtcompostgrond van waar enkele jaren een grote hoop takken te verteren lag, aanvoeren.

    De uitlopers die tijdelijk wat weggeplooid lagen werden terug naar buiten gelegd . Ze zullen verder wortelen en over een maand worden de beste planten uitgeplant op de nieuwe bedden.

    Mijn aardbeien worden twee jaar aangehouden. Enkel van de bedden van de eenjarige planten worden planten gekweekt. Tot nog toe met voldoende succes, alhoewel die vorig jaar- zonder begieten- eigenlijk te laat kwamen.









    19-07-2016, 18:33 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    09-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geitenboerderij Polle te Lichtaart

    Geitenboerderij Polle te Lichtaart

    25/06 met Landelijke Gilde Halle & Sint-Antonius

    Niet ver van Bobbiaanland te Lichtaart hebben Polle en Veerle hun 600 geiten tellende bedrijf.

    Ik heb Paul D’Haene leren kennen in 1976. We richtten bij ons op het toenmalige landelijk secretariaat van de VELT een jeugdkamp in dat zou geleid worden door een oud-Koreaan. Die kwam uiterlijk niet opdagen en ik kon inspringen. Een van de deelnemende jongeren was Paul D’Haene, toen nog student landbouw te Geel.

    Later startte hij en Veerle een landbouwbedrijf te Westmalle. Ze hadden ook geiten en het was blijkbaar liefde op het eerste zicht. Ze vonden uitbreiding in Lichtaart, waar ze nu een bloeiend bedrijf hebben.

    We hebben de kazen laten smaken.

    Meer op www.polle.be

     



















    09-07-2016, 22:17 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    07-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leiden Rijks Museum Oudheid en Nigrum Pullum Zwammerdam

    Leiden Rijks Museum Oudheid en Nigrum Pullum Zwammerdam

    Met de  Antwerpse Vereniging Romeinse Archeologie (19/06)

    Naar Leiden gingen we in eerste instantie voor de tentoonstelling “De Romeinse Kust in Nederland”.  Tom Hanzenberg, archeoloog en medeorganisator van deze tentoonstelling was onze eminente gids.

    De toenmalige Rijnarm vormde in de Romeinse tijd de grens van het Romeinse Rijk, Limes in het latijn,  met wachttorens en op regelmatige afstand een versterking of Castellum met geniesoldaten en ruiters.

    Boven de Limes lag o.a. het fort Flevum te Velsen dat door de in opstand gekomen Friezen  in 28 na chr. vernietigd werd en de Friezen voor verdere overheersing behoede.

    Langs de kust hadden Zuid Holland en Zeeland eveneens castella. Die speelden een rol, vooral voor de handel met en de bezetting van Engeland en tevens als bescherming tegen de zeepiraten; als laatste in Nederland Aardenburg-Sluis. In het verlengde was dit met Oudenburg bij ons het geval.

    Het RMO bevat heel wat schatten uit de oudheid en toont ook een hele brok voorgeschiedenis, afgesteld op de vele bezoeken door scholen, maar ook voor mij leuk om te zien.

    In de namiddag gaan we een castellum bezoeken, het Nigrum Pullum , (zwarte aarde) te Zwammerdam. Bij de voorbereidende graafwerken in 1969 voor de paviljoenen van een meervoudig gehandicaptencentrum, gelegen op de sinds de middeleeuwen dichtgeslibde en afgesneden Rijnarm, stootte men op 6 scheepswrakken uit de Romeinse tijd en de ernaast gelegen Romeinse vesting.

    De scheepsresten wachten in containers voor restauratie en een passend gebouw. In het ontvangst ’Grand Café’ van het centrum heeft men museumkasten opgesteld en bij het binnentreden loopt men over de nagebouwde vloer van een Romeins vrachtschip.

    Na de uiteenzetting door Tom Hazenberg gaan we de ligging van het Nigrum Pullum bekijken. Van de opgravingen is niets meer te zien, enkel houten maquettes en met vlaggen afgebakende perceelgrenzen.

    FOTO’S

    1. Rijks Museum Oudheid

    2. Archeoloog Tom Hazenberg

    3. Romeinse kust

    4. Het land van Nehalennia

    5. Idem

    6. Beeld Nehalennia

    8. Groep

    9. Castellum



















    07-07-2016, 22:25 geschreven door Daan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!