Fruit 2
Inhoud blog
  • Rouwregister Daniël
  • overlijden Daniël
  • laatste blog van vake: De oorsprong der appelen

  • Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.





    26-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herentals

    Herentals met VOC  9/12

    Met gidse Maria Macauter, medelid

    Start met het begijnhof. Ik miste de inleiding wegens de omleiding. De omgeving is knap heraangelegd. Van het begijnhof schiet maar 1 straat over. Herentals had al een begijnhof in 1266. Dit lag verder buiten de stad. In 1578 werd dit volledig verwoest door de Staatsen, protestanten.

    Op de huidige site was de begijnhofkerk klaar in 1615. Er werd een deurtje geopend in de biechtstoel. De pastoor zat letterlijk op ’het gemak’.

    Tegen de kerkmuur staat een Christus met een loden mantel. We steken de straat over en komen in een convent, een huis waar tot 9 minder vermogende begijnen samenwoonden. De kamers zijn nog vrij authentiek. Aan de andere kant van de gang was  een ziekenkamer met 3 bedden. Er is weinig geld voor restauratie.

    We wandelen naar het centrum op een restant van de vroegere versterkingswal rond de stad, enkele meters hoog. Vroeger was die 12 m en begroeid met doornige struiken. Het is vrij koud en we zijn blij ons te kunnen opwarmen in  ‘De Zalm’ naast de Lakenhalle voor een koffiebreak.

    Destijds, met de talrijke legerbenden was Herentals een gemakkelijke proooi.

    We hervatten de wandeling mat een blik op de Lakenhalle van begin de 15 de eeuw met het 35 m hoge belfort met beiaard. Staat bij het werelderfgoed van de Unesco.

    Er naast staat het boerenkrijgmonument ter gedachtenis van de slag in Herentals van 28 okt. 1798.

    We vangen ook een glimp op van het standbeeld van Rik Van Looy,  ‘de keizer’ van Herentals.

    We wandelen verder naar ‘Het besloten Hof’, met imposante binnenkoer en gebouwen, een vroeger klooster, nu o.a. het hoofdkwartier van het Wit-gele Kruis.

    Bij het terugwandelen zien we achter ons de Zandpoort (1430). Van de 4 vroegere poorten schieten er nog 2 over. Er is ook nog de bovenpoort.

    Gidse Maria Macauter leidt ons voor het laatste bezoek, wat opzij van het centrum, naar de grote, mooie St. Waltrudischkerk, in 1417 begonnen in Brabantse, laatgotische stijl. De kerk maakt een weelderige indruk met de vele grote schilderijen en het houtsnijwerk. Ze wijst ons naar oude banieren, mede door haar zorgen hersteld. Zij toont ons de schatkamer. Spijtig is het al wat donker voor een prachtig retabel in kunstig houtsnijwerk. Paul Koop, voorzitter, maakt ons attent op grafplaten op de vloer: burgers liggen met hun voeten naar het altaar, priesters omgekeerd. Zo zullen ze bij de verrijzenis het vlugst uit de kerk zijn!

    Ik heb genoten van dit uitstekend gegidst bezoek aan een interessant, historisch stadje.

    Terug naar ‘De Zalm’ voor een smakelijk diner met interessante tafelgenoten.

    FOTO’S  (De eerste foto’s met mijn nieuwe Motorola smarthphone. Ik moest Marthe eerst wat info vragen.)

    1. Begijnhofkerk

    2. Biechtstoel met gemak

    3. Preekstoel

    4. Interieur

    5. Christus met de loden mantel

    6. Begijnenhuis

    7. Conventhuis met afbeeling patrones Sint Begga.

    8. Pomp in de keuken

    9. Leuvense stoof



















    26-12-2017, 14:09 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    10. Te zien aan de horizontale groei der harttakken een kunstig gesnoeide Schone van Boskoop appel.

    11. Lakenhalle

    12. Idem

    13. Boerenkrijgmonument

    14. Lakenhalle

    15. Idem met gidse

    16. Het Beloken Hof

    17. Monument ter gedachtenis aan de 7 weesmeisjes, op stap buiten de stad, slachtoffers van een der weinige V1 die daar vielen.

















    26-12-2017, 12:53 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    11-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pruimen

    Pruimen

    Bij mij thuis op De Reiger te Ichtegem  (West-Vlaanderen, 20 km van de kust) hadden we 2 pruimenbomen staan.

    We noemden ze eierpruimen, rijp half augustus. Op de entplaats was er een serieuze knobbel. Later wist ik dat het Monsieur Hâtive’s waren.                  In de haag groeiden ook 2 Damson pruimen, rijp in september. De ene boom gaf bij rijpheid duidelijk smakelijker, zoetzure vruchten dan de andere. Ik zie mij nog zitten smullen in het boompje.

    Een gelijkaardige Damson groeit hier in Zoersel. Die kreeg ik van een klasgenoot uit het lager onderwijs van de wijkschool, Irené Tyvaert. Op zijn hengstenboerderij, beneden de Kortemarkberg op de Heremietshoek had hij die nog groeien.

    Toen ik hier in 1962 aankwam groeiden er 2 – wat ik noem Kempische pruimen -  naast de goed bemeste moestuin. Het betreft een ‘landras’ dat zich vermeerdert door uitlopers. Het zijn middeigrote roodblauwe vruchten met een aanklevende steen. Ik heb er vele tientallen nuitgedeeld onder de Veltleden.

    Ik gebruikte ze ook als onderstam. Toen de populieren in de geitenwei gerooid werden had ik plaats om ze uit te planten. Doch dit pakte anders uit dan ik verwacht had!. Tijdens  de nazomer stierven er al een paar af en de volgende zomer werd het nog erger. Wat was de oorzaak?

    De 60 jaar van Aleide vierden we met het gezin in de Ardennen (1993). In het boekendorp Redu kocht ik een paar interessante fruitboeken. Ik las over de Armillaria mellea, de honingzwam. Dat was de verklaring van het afsterven!.

    De afstervende tronken met de wortels er rond – dood en nog levend- van de populieren waren voor de honingzwam ‘gefundenes fressen’ . Voeg daarbij dat ik rond de geplante bomen een dikke laag populierenschors, om het gras te verstikken, had aangebracht. De zwarte, schoenveterachtige mycelium- draden van de honingzwan liepen zowel naar boven als naar beneden! Daarbij ondervond ik dat de onderstammen Kempische pruim duidelijk gevoeliger waren dan de St Julien A onderstammen.

    De paddenstoelen hebben we nog klaar gemaakt, maar er waren er wel betere.

    Rond die tijd heb ik ook mijn 5 rassen krieken (zure kersen),  die onvruchtbaar waren geworden door de takmonilia, moeten rooien. Ik schafte mij het resistentere, Duitse ras Gerama aan, doch ook hier moet ik gereld verwelkende takjes verwijderen. Het RGF ras Schaarbeekse kriek gaf dit jaar zijn eerste vruchten. Blijft dit gezond?

    In de Zoerselse streek had men ook kleine, gele pruimkens groeien, mirabelachtigen, Prunus insititia? Bij mij aangeplante exemplaren hebben nooit ook maar een enkele vrucht gegeven.

    Verder kreeg ik pruimen van een landras uit de polders van Leffinge. Daar zijn het middelgrote, goed smakende vruchten en vrij productief. Bij mij op de zandgrond deden ze het zeer pover met slechts enkele kleine vruchten.

    Het waren ook de eerste slachtoffers van wat ik later als bacteriekanker, pseudomonas heb leren kennen.

    Ik had nog een ander landras, afkomstig uit de streek van Keerbergen gekregen. De iets roodbruine, middelgrote vruchten waren lekker. Doch ook deze werden aangetast door de pseudomonas. Mijn kempische pruimen ondergingen hetzelfde lot! Enkel op een wat afgezonderd hoekperceel groeien er  nog een paar min of meer gezonde exemplaren.

    In 1979 bekwam ik een bundeltje plantgoed –ik had slleepruimen gevraagd.- dat ik in de grond stak en verder niet naar omkeek. Een hoop jaren nadien, de bomen waren intussen hoogopgeschoten, had ik een rijke oogst van kerspruimen of myrobolanen, Prunus seracifera, in diverse kleuren: geel rood, blauw en mengvormen. Intussen groeien er diverse exemplaren verpreid over het terrein van 1 Ha. De mooie, vroege bloemen, vanaf begin maart , bevriezen nogal eens. In de goede jaren zijn er meer dan overvloedig vruchten. Sommige zijn goed te eten maar allen geven ze uitstekende pruimenconfituur.

    Mijn  vroegst aangeplante gewone pruimen ( Prunus domestica) zijn intussen versleten.

    De af en toe aangeplante rassen vielen na enkele jaren eveneens te prooi aan de bacteriekanker.

    Jubeleum deed het enkele jaren zeer goed, maar dan ging ook het licht uit.

    Van de machtige pruim Jojo kon ik hoogstens een paar jaar genieten  Met Top en diverse andere hetzelfde liedje.

    U begrijpt dat ik nieuwe moed schepte toen ik vernam  van de proeven  van Wageningen Research met sleedoorn als onderstam. Ik schreef er al een blog over op 10-07-2015.

    Van Nynke Zijlstra uit Friesland kreeg ik onlangs een e-mail dat zij  de nieuwe onderstam WUR s 766 al heeft  kunnen bestellen.

    Deze onderstam is namelijk resistent tegen pseudomonas of bacteriekanker.

    Voor mij hoop op nieuwe pruimen!

    De WUR s766 groeit sterker dan de VVa1 (Een onderstam met veel gebreken) en wat minder sterk dan de St Julien A.

    De vruchten op WUR 766 (zeker bij Opal en Queen Victoria ) zijn groter dan bij St Julien A en daarbij is de productiviteit eveneens beter.

    Men heeft tevens geen virusziekten vastgesteld.

    Deze WUR s 766 onderstam is naast voor pruimen ook geschikt voor perzik en abrikozen.

     

    11-12-2017, 22:03 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    29-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkoop en import van noten boomt

     Verkoop en import van noten boomt dankzij gezond imago

    De verkoop van noten zit in de lift. Volgens cijfers van de FOD Economie spendeerden Belgische gezinnen in 2016 gemiddeld 30 euro aan noten, terwijl dat in 2012 slechts 19 euro was. In die vier jaar verdubbelde de invoer van pecannoten, verdriedubbelde de invoer van walnoten en vertiendubbelde de grootte van de notenrayon in supermarkten. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Ze voegen eraan toe dat noten gezond zijn, maar wel calorierijk. "Je eet ze best met mate", vertelt professor voeding aan UGent, Sarah De Saeger.

    Volgens Gilles Jeuris, zaakvoerder van notenfabrikant Ranobo in Turnhout, is vooral de vraag naar minder bekende soorten spectaculair gestegen. Want pinda’s en walnoten waren altijd al populair. Hij wijt de plotse interesse aan onze toegenomen aandacht voor gezond eten. "Want noten en gedroogd fruit vormen een gezond alternatief voor klassieke tussendoortjes als koeken of chips", stelt hij. Bekende koks zoals Sandra Bekkari, Pascale Naessens, Jeroen Meus en Sofie Dumont koken er ook graag mee.  

    Maar zijn noten echt zo gezond? De kranten van Mediahuis vroegen het aan enkele experts. Het verdict: ze zijn inderdaad gezond want ze bevatten belangrijke nutriënten, maar je eet ze best met mate want ze bevatten ook veel kilocalorieën. "Pecannoten bijvoorbeeld zijn een bron van vitamine A, maar in 100 gram zitten wel 691 kilocalorieën", vertelt professor Patrick Mullie van de VUB. "Dat is meer energie dan in dezelfde hoeveelheid chips of chocolade."

    NICE, het Voedingsinformatiecentrum verbonden aan VLAM, sluit zich hierbij aan: "De meeste noten en zaden bevatten relatief veel eiwitten en vetten en bijgevolg ook meer energie. Een handvol noten (30 g) kan al gauw zo’n 20 gram vet en 200 kcal aanbrengen. Noten en zaden behoren in de actieve voedingsdriehoek niet tot de voedingsgroep groenten of fruit, maar tot de groep vlees, vis, eieren en vervangproducten. Noten en zaden schrappen van je dieet om gewicht te verliezen is niet nodig, maar er zeer gematigd mee omgaan is wel aan te raden."

    Concreet raadt NICE aan niet meer dan een handvol (ongezouten) noten per dag te eten. "De consumptie van ongeveer 30 gram ongezouten noten per dag of tot zo’n 150 gram per week, als een isocalorische vervanging van andere voedingsmiddelen, kan zelfs cardiovasculaire voordelen bieden", klinkt het. Dit omdat noten rijk zijn aan onverzadigde vetzuren en arm aan verzadigde. "Ze hebben dus een gunstig effect op het lipiden- en lipoproteïnegehalte, waardoor ze passen binnen een hartvriendelijk dieet."

    De ene noot is echter de andere niet. Elke soort heeft een andere voedingssamenstelling. De ene bevat meer vitamine C, de andere meer magnesium of vezels. Twee bijzondere noten zijn walnoten en kastanjes. Walnoten omdat ze net als vette vis een natuurlijke bron zijn van Omega 3-vetzuren. En kastanjes omdat ze de enige soort zijn die weinig kilocalorieën bevat.  

    Bron: Gazet van Antwerpen / De Standaard / NICE-info       28/11/2017   

     

     

    29-11-2017, 09:32 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    26-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweedaagse Voc-Antwerpen naar Amsterdam en Utrecht (3-4/11)

    Tweedaagse Voc-Antwerpen naar Amsterdam en Utrecht (3-4/11)

    Op de heenreis zorgde de welbespraakte voorzitter Paul Koop voor een prachtige situatieschets  van de geschiedenis vooral van de 16de eeuw.

    In Amsterdam stapten we uit dichtbij het Hermitage Museum naast de Amstel, gevestigd in een vroegere grote  verzorgingsinstelling, We gingen het gedeelte ‘De gouden Eeuw’ bezoeken met een dertigtal zeer grote  schildererijen met de koppen van de weldoenende hogere urgerij, indrukwekkend. Na wat vrije tijd kwamen we terug samen bij het standbeeld van Spinosa voor een verdere verkennende wandeling die zal eindigen op de wekelijkse boekenmarkt op het Spui. Zoon Peter was danig onder indruk van de historische beslagenheid van Paul Koop dat hij zich enkele werken ter zake aanschafte. Die hadden achteraf diens goedkeuring.

    Naar het hotel Van Der Valck te Breukelen.

    Zondag 4/11 Utrecht

    Eerst een wandeling in het zonovergoten centrum.  Door de stad lopen twee grachten, de oudegracht en de nieuwegracht, gevoed door de Rijn. Het water ligt vrij diep zodat aan de zijkanten kelders-opslagplaatsen konden uithegraven worden. Men noemt ze de werven.

    Naast de alles dominerende toren van de Dom, nu protestants, met zijn 112m de hoogste kerktoren van Nederland vermeld ik nog Paushuize uit 1517, gebouwd in opdracht van de uit Utrecht afkomstige paus Adrianus VI, die het echter nooit bewoond heeft. Het is een laat-gotisch gebouw met typische "speklagen" van natuursteen en baksteen.                   We stonden ook voor de stadswoning van Belle Van Zuylen, helemaal bekleed met de dure blauwe Naamse arduinsteen.

    Na de vrije middagtijd bezochten we de grote Luther tentoonstelling in het Museum Catharijne Convent. Op 31 okt was het precies 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen  ‘Ad Valvas’ aan de kerkdeur van de paleiskerk van Wittenberg aanbracht.

    Nederland is voornamelijk Calvinistisch geworden. Het is nog altijd een vraagteken waarom de hageprekers precies actief werden in Frans Vlaanderen en vandaar in 1566 de Beeldenstorm ontketenden en de reformatie van Calvijn verspreidden. Door de  Contrareformatie in de zuidelijke Nederlanden, met vervolging van de protestanten ( bv Bloedbewind van Alva) en herovering door de Spanjaarden van Vlaamse steden (bv Val van Antwerpen 1585) ontstond er een grote uitwijking, vooral naar Nederland.

    Een laatste bezoek was het kasteel van Belle van Zuylen  (20 oktober1740 – 27 december 1805 ), een merkwaardige, ontwikkelde, zelfstandige vrouw, schrijfster en componiste.

    FOTO’S.

    1. AMSTERDAM      Hermitage

    2. Vroeger Oude Vrouwen Huys  1681 beheerd door de notabelen wier portretten we binnen zagen.

    3. Groep op de binnenkoer

    4.De Amstel

    5. Spinosa, woonde in deze wijk

    6. Gracht met zuiderkerk

    7. Groep

    8.Begijnhof

    9. Idem



















    26-11-2017, 22:15 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    10. Begijnhof  Als we er buiten kwamen stonden we op de vrijdagse boekenmarkt van het Spuy

    11. Zoon Peter en Paul

    12. Hotel Breukelen

    13. UTRECHT    Park Lepelenburg

    14. Nieuwe gracht

    15. Groep

    16. Paushuys

    17.Uitleg Paushuis

    18. Dom



















    26-11-2017, 22:09 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

     

    VERVOLG  2

    19. Interieur Dom

    20. Luther

    21. Luther

    22. Het muzikale gezin Luther

    23. Cranach  De overspelige vrouw

    24. Slot Zuylen.  Let op de slangenmuur om meer beschutting te geven aan warmteminnend fruit. ( perziken, abrikozen)

    25. Voorkant slangenmuur met ervoor nog een tweede rij leifruit

    26. Moestuin

    27. Ophaalbrug naast het domein



















    26-11-2017, 22:04 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    21-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wintersnoei van bloedende bomen

    Wintersnoei van bloedende bomen

    (Seizoenen 6  blz 31)

    Onbegrijpelijk. Ik heb sterk de indruk dat de auteur van dit stukje de klok heeft horen luiden, maar de klepel niet weet hangen.

    ABC: Acer, Betula, Carpinus  Dat klinkt geleerd! Op zijn minst zou in een doorsneeblad als Seizoenen de Nederlandse naam moeten staan: esdoorn, berk, haagbeuk. De meesten weten niet waarover het gaat. En dan nog Juglans. Heel velen zullen niet weten dat hiermee okker –of wafnoten bedoeld worden.

    Net het tegenovergestelde van wat ik verwachtte wordt aangeraden: wintersnoei.

    Dat deze bomen in de vroege herfst nog kunnen gesnoeid worden, geen probleem , maar nu en verder tijdens de winter???

    Die gaan dan zeker bloeden. Bij haagbeuk betwijfel ik dit wel.

    In de vroege lente kan je op een bepaald moment wel berkensap of esdoornsap aftappen. Bij deze laatste soort heb ik dit eenmaal gedaan en het vocht smaakte nopg beter dan berkensap.

    21-11-2017, 21:10 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abdij van het Park Heverlee en tentoonstelling Parcum

    Abdij van het Park  en tentoonstelling Parcum

    17/11 met groep Egenhoven

    De Parkabdij werd gesticht in 1129, op initiatief van Godfried I met de Baard, graaf van Leuven en hertog van Neder-Lotharingen.  Hij vroeg aan de toenmalige abt van de Norbertijner abdij van Laonom een abdij in de buurt van Leuven te stichten. De graaf stond hiervoor een park en een jachtslot af. De meier van Leuven schonk nog meer gronden met daarop een watermolen. Dit gebouw is nu de brasserie De Abdijmolen. De watermolen zelf is eveneens gerestaureerd en functioneert bij gelegenheid.

    Een paar jaar voordien had diezelfde graaf aan de Benedictijnen van Affligem gevraagd de abdij van Vlierbeek op te richten. Die bezochten we vorig jaar. (Blog van 11/04/2016)

    Hertog Jan IV van Brabant verleende de abt van de Parkabdij in 1416 de titel van aartskapelaan van de hertogen van Brabant. De abt behoorde hiermee tot de hertogelijke hofhouding en had mee bestuurlijke macht in het graafschap. Mede hierdoor groeide de abdij uit tot een machtig complex. Nu wonen er nog 4 paters.

    Het complex maakt een grootse indruk. Ik hoorde zeggen: “de boeren van Postel, de heren van Averbode en de prinsen van het Park”. De site wordt door de stad Leuven gerestaureerd. Veel is al gebeurd, maar er is nog veel te doen.

    We bezoeken de pas gestartte religieuze tentoonstelling Parcum.

    Achteraf praten we na in de brasserie met koffie en taart.

    FOTO’S

    1. Abdij

    2. Poortgebouw (1223)

    3. De gekanaliseerde Molenbeek, aanvoer voor de watermolen, nu geïntrigeerd in de brasserie Abdijmolen.

    4. Herfstkleuren

    5. Nog een poortgebouw

    6. Leuven Mindgate

    7. Nog te restaureren

    8. Van boomgaard tot kerkhof

    9. Abdijkerk met Parcum                                                         Al in 1131 stond er een romaanse kapel. Deze romaanse kerk kwam er in de 13de eeuw. De eerste steen voor de toren werd pas gelegd in 1729.



















    21-11-2017, 15:45 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    10. De initiatiefnemers van Egenhoven

    11. Religieuze tentoonstelling Parcum

    12. Kruisbeeld uit de elfde eeuw

    13. Bekoring van een kluizenaar (niet van H. Bosch)

    14. Gidse

    15. In de 17de eeuw kreeg de romaanse kerk een barokkoor

    16. Troon van de abt

    17. Aan de overkant het grafmonument voor de abten

    18. ‘s Avonds komen op de vijver honderden kokmeeuwen een veilige slaapplaats zoeken

     



















    21-11-2017, 15:33 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    20-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Notenshow te Sint-Pieters-Leeuw

    Notenshow te Sint-Pieters-Leeuw

    11-12/11

    Pieter De Ridder van het grote Tuincentrum Groendecor te St. Pieters- Leeuw nam het initiatief voor de grootste notenshow.  80 Okkernotenrassen uit België en Nederland werden er samengebracht, van klein tot zeer groot.

    Opvallend is dat de eerder kleine noten het best smaken en daarbij ook het langst bewaren.

    Het probleem met noten is de vorstgevoeligheid in het bloeistadium.

    Wegens de nachtvorst ( –2 °—3° bij mij) van 19 en vooral 20 april 2017 had ik haast geen noten. In het Pajottenland had het ook -2° gevroren. Pieter liet mij een artikel zien: Broadview, Buccanier en Coenen, allemaal geënte noten, droegen bij de auteur zeer goed. Bij mij in Zoersel zeer pover. Aan het vroegst bloeiende  Nederlands ras Coenen geen enkele vrucht.

    Op vorstgevoelige plaatsen zijn laatbloeiende rassen aanbevolen. Dit moet ik nog verder uitzoeken.

    Vincent toonde mij de St Jansnoot, klein, doch uiterst laat bloeiend; Omstreeks Sint Jan 21 juni!

    Traveller I  en II, een kruising van Roemeense noten door Eric Van de Plas (Limburg) smaakte bij de beoordelaars het best.Wellicht ook een te vroege bloeier?

    ER was ook notenlikeur Milog van 19° te proeven en notenolie, notenpasta van walnoot en van hazelnoot van de Firma Migino (Peter De Rycke) te Hove.

    FOTO’S

    1. Pieter De Ridder van Groedecor en Vincent Turkelboom met bijdragen over noten in het blad Fruit

    2. Pieter De Ridder

    3. Jacques Bosschaerts

    4. Zijn noot Boss, die vroeger al bekroond werd. Deze zaainoot droeg ook dit vorstjaar overvloedig in Mortsel (genietend van een stadsklimaat?)

    5. Voedseldriehoek

    6. Bloeiperiode notenrassen (NBS)

    7. Buccaneer, Nederlands ras. Bloeit wat later. Op mijn Kempische grond draagt hij maar matig.

    8. Rode Donau

    9. Juglans Bergonensis,een fossiele noot

     

     



















    20-11-2017, 12:29 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

     VERVOLG

    10. Stand

    11. Pieter De Ridder

    12. Hij toonde mij  het oxalisplantje Oxalis tet ’Iron Cross’

    13. Notenliefhebber met Vincent

    14. Bezoekers mevr en mr Jef Peeters

    15. Peter Rita Andre Willy

    16. Peter De Rycke van Migino met Dorothea Lequeux van de ‘Plukplek’ Ternat, aangesloten bij CSA Community Supported Agriculture -Landbouw gesteund door de gemeenschap.

    17. Milog

    18. Walnootboter

     



















    20-11-2017, 12:16 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    19-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Minister Joke Schauvliege: Géén subsidieroof voor biologische landbouworganisatie

    Biologische landbouw is de voortrekker van duurzame landbouw door aan te tonen dat ook zonder chemisch‐synthetische hulpmiddelen geteeld kan worden. Terwijl in Nederland stemmen opgaan om de BTW op bio‐voeding terug te brengen naar nul procent, beslist Joke Schauvliege in ons land om de subsidies terug te schroeven voor BIOFORUM, de sectororganisatie die de biologische landbouw en voeding ondersteunt. Dit is een miskenning van vele burgers die een overheid willen die meer belang hecht aan een chemievrije wereld, waar ecologie, dierenwelzijn en gezonde voeding centraal staan.
    Het informeren van de consument is meer dan ooit essentieel, in een door economische belangen geregeerde wereld waarin agro‐chemische pesticidereuzen als Monsanto, die machtiger zijn dan onze overheid, miljoenen investeren om wetenschappelijke studies te manipuleren en overheidsbeslissingen te beïnvloeden.  

    19-11-2017, 16:56 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    18-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaartenkasteel Jonathan Dhondt

    Kaartenkasteel Jonathan Dhondt

    Vorige donderdag 16/11 werd Jonathan, de jongste van de 14 kleinkinderen 16.

    Van de school St. Jan in Westmalle kregen zij de opdracht een museum te bezoeken en dan iets te maken. Hij koos het kaartenmuseum in Turnhout, kocht een boek kaarten en zette zich 6 u aan het werk.







    18-11-2017, 12:21 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    09-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biobieren proeven op de Dobbelhoeve

    Biobieren proeven op de Dobbelhoeve

    Met Carl Grillet van Biosano 28 /10

    Op dit ogenblik zijn er al 139 biobieren

    We zullen er 10 proeven

    Nr 1 is denieuwe Gageeler Sour White - No Hops. na de Gageleer en de donkere Gageleer. Hiermee gaat men terug naar de tijd van de gruyt. U weet wel Gruythuze in Brugge. Dit bier viel bij mij danig in de smaak met zijn iets fruitigheid, dorstlessend en je wordt er niet zat van:  4,3% !

    nr2 Lion 5  Een alluminium fles! Witbier  5 % Waterloo  Goed

    Nr3  Rookop van De Plukker, eigen  brouwerij van de enige Bio-hoppeteler te Poperinge  6,5% donker roodbruin  Niet mijn smaak  Een Rodenbach is stukken beter. Achteraf schafte ik van De Plukker, een grote fles Single green Hop (2016) aan.  5,5%, niet gedroogde hop. Viel nog zeer goed mee, alhoewel men aanraadt het bier jong te drinken.

    Nr4 Kameleon amber 6,5% van Den Hopperd Ramsel.  Goed Toch een tikje gebrande mout, wat ik minder graag heb.

    Nr 5 Avena Saison  5,5% van  Deseveau Boussu Henegouwen  Lekker

    Nr 6  La Zoevel  anberkleurig8%  Brasserie bde la Lesse Eprave Notitie: smaakt!

    Nr 7 Ducassis 3 % Brasserie des  Légendes Ellezelle (Henegouwen) Bier van hoge gisting met echte cassis- of zwarte bessen  Viel in mijn smaak.

    Nr 8  Bufo 4,7 % Wordt geschonken in een eigen glas Ongefilterd Hoge gisting Was in 2013 het 2de bier van de Gageleer; werd overgedragen aan Biosano. Citrussmaak die ik zeer waardeerde. Bufo  is het Latijn voor pad. Eind jaren 80 werd een relict populatie van de Bufo  calamita, Rugstreeppad ontdekt in het Noorden van België. Dank zij een succesvol beschermingsproject heeft deze zeldzame soort zich over de hele streek verspreid, ook in de Liereman.

    Nr 9  Zwarte Madam 9,3% Een biostoutbier  Warmenbol, pas in 2014 begonnen brouwen  Smaakvolle stout.

    Nr 10  Pimpernel   8%  van Jessenhofke Kuringen  Gebrouwen bij brouwerij Anders te Diest. Goed  Smaakt inderdaad lang na.

     

    FOTO’S

     

     



















    09-11-2017, 18:39 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Nr 10  Jessenhofke Pimpernel 8% Goed Smaakt inderdaad lang na.

    11.  De leger flessen

    12.  Deelnemers

    13.  Bij de bierstand van de Dobbelhoeve.  Carl Grillet lin ks.

    14. Bieren

    15. Bieren

    16. Nog nagenieten















    09-11-2017, 18:38 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    07-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelvinken

     

    Appelvinken

    Nature Today  7-NOV-2017 - Dit najaar worden opvallend grote aantallen appelvinken gezien. Zowel in Nederland als in de omringende landen. Het is de grootste invasie die tot nu toe is opgemerkt.

    Appelvinken in Nederland leven in de winter van boomzaden, vooral van zaden van Spaanse aak (veldesdoorn), haagbeuk, diverse soorten kersen en taxus. Een appelvink is met zijn imposante snavel en kaken in staat om niet alleen kersenpitten te kraken, maar zelfs die van de kerspruim.

    Appelvink zien?

    Om appelvinken te zien (en wie wil dat nou niet, want het is een van de mooiste vogels van Europa) moet je goed op het geluid letten. Ze laten een explosief, roodborstachtig “ptiek!” horen en ook vaak een zachter “jiiis”. In vlucht valt het grote formaat, de dikke kop en het vele wit in vleugel en staart op. De mannetjes zijn bonter getekend en rijker van kleur dan de vrouwtjes.

     

    07-11-2017, 13:26 geschreven door Daan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    05-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liempde

    Liempde

    De DAG VAN HET FRUIT te Liempde op 22/10/2017 werd georganiseerd door de Stichting FRUITcultuur Brabant en werd gehouden in de Liempdsen Herd in Liempde (halverwege Eindhoven- ’s Hertogenbos). De stichting FRUITcultuur Brabant is opgericht in 2015 en zetelt in de gemeente Boxtel. De stichting heeft ten doel: a: Het behoud en de bevordering van de fruitcultuur in de provincie Noord-Brabant en in het bijzonder die in het Groene Woud, alsmede de vergroting van de kennis daarvan, dat alles in de ruimste zin. b; Het verrichten van alle verdere handelingen die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

    www.fruitcultuurbrabant.nl

    http://www.sppill.nl/projecten/informatiecentrum-liempde/

    Het was er een heel gezellige bedoening in een vroegere hoeve pal in het dorpscentrum. Het plein ervoor deed mij denken aan de vroegere Frankische blijk of dorpswei.     Er kwam verrassend veel volk op af.

    Het enige spijtige vond ik het samenvallen met andere fruitexpo’s. Zo konden wij niet naar de grote NBS tentoonstelling, dit jaar in de Tuinbouwschool van Vilvoorde. Ze misten daar ook Johan Baecke die zich geëngageerd had voor Liempde. Hij had o.a. zijn reuzenpeer Jean van Geert bij.

    Hennie Rossel van de Noordelijke Pomologische Vereniging deed de determinaties.

    Wouter Den Boer verzorgde lezingen over het snoeien van Hoogstam.

    Zelf had ik een tafeltje voor kleinfruit dat ik moest delen met koffiedrinkers. Ik had o.a. de druif Rolland bij. Mijn voornaamste advies? Hak uw huidige druiven, die problemen stellen af. Vervang ze door een lekkere,  resistente druif. Er zijn bv. meerdere pitloze rassen. De wortels mogen gerust blijven zitten. De nieuwe aanplant vindt er geen hinder van. Ik toonde ook mijn goudbessen, Cape goosberry in het Engels, massaal gezaaid aan Kaap de Goede Hoop om mee te nemen op de zeilschepen tegen scheurbuik om wille van hun vitamine C. Daarnaast ook de subtropische verwant de Ananaskers (Physalis peruviana).

    We zagen er Bart Vanden Hove en Dieter Dewitte van de Velt Fruitwerkgroep Menen-Wevelgem terug. Gisteren waren ze eveneens in Villeneuve d’Ascq. De opkomst in Vilvoorde was eerder beperkt vonden ze.

    FOTO’S

    1. Dag van het Fruit

    2. Liempsen herd

    3. Persen van de appels   Van Jef Peeters heb ik geleerd dat het durect oxyderen bij handmatige persing niet bijdraagt aan de kwaliteit.

    4. Hennie Rossel en Wouter Den Boer

    5. Woutert Den Boer en ik

    6. Sterappel

    7. Glorie van Holland

    8. Court pendu Rosat

    9. De vrucht van een M26, een veel gebruikte onderstam bij liefhebbers, sterker dan M9. Ik heb ook zo’n boompje. Destijds had ik ook vruchten aan een M7, waarvan de ent opgegeten was door de geiten. Deze appelen zijn totaal niet te genieten.

     

     

     



















    05-11-2017, 13:38 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    02-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelvink

    Appelvink

    Vanavond hoorde ik een special geluid. De kat had de Appelvink gevangen.

    De vogel direct afgepakt en die plantte zijn grote bek in mijn vel. Ferm moeten trekken om die los te krijgen. Toch geen huidbeschadiging.

    De vogel naar het Vlaams OpvangCentrum in de Holle Weg 43 te 2050 Kapellen gebracht. In de wachtplaats van een apart gebouw plaats je het dier in een kooi, die op slot gaat. Nog een document invullen en klaar is kees.













    02-11-2017, 22:08 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Vogel Waarnemingen

    Nieuwe Vogel Waarnemingen

    Pas onlangs de mezenbollen opgehangen.  Gisterenmorgen kwam een bonte specht mee snoepen met de pimpel – en koolmezen.

    ’s Namiddags ging ik in de tuin en zag een speciale vogel, was het lopen op laag vliegen? En zich verbergen in een bos Oost-Indische kers. Voorzichtig gaan kijken en onmiddellijk een appelvink herkend aan de zeer dikke bek. Decennia geleden die een paar keren gezien op Wielewaal wandelingen in boomgaarden in de Vlaamse Ardennen en Brabant. Als ik terugkwam om te fotograferen  was die verdwenen. Was de vogel wel gezond? Zo’n gedrag op de grond?

    Vanmorgen kwamen een paar boomklevers op hun beurt snoepen en ze doen het op hun speciale manier onderst te boven hangend!  Ook hier heb ik die vogels nog nooit waargenomen. Ze maken opvallend heldere geluiden die ik meermaals gehoord heb. Op een wandeling naar vogelgeluiden hoorden we die wel in de dorpskom.

    02-11-2017, 11:52 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!