Foto: Beeld van de pelgrim te Kevelaer. Klik op fot voor meer beelden uit Kevelaer
Santiago de Compostella, Rome, Jeruzalem en Lourdes zijn met nog zovele andere plaatsen bestemmingsplaatsen om als een soort ontdekkingsreiziger te speuren naar het voor hen nog onbekende.
Men trekt er op uit op zoek naar een deugdzaamheid dat men denkt te vinden in een ontmoeting met andere zoekers, een beleven van een verhaal in zijn rituelen, een genieten van een plek waar het verleden, de cultuur van heden en mogelijks een betere toekomst hen aangrijpt.
Elk pelgrimsoord heeft zijn eigenheid, zijn infrastructuur, zijn rituelen en zijn verhaal.
Zo heb je, niet zo ver van ons en toch nog weinig bekend, het bedevaartsoord KEVELAER.
Het ligt 280 Km van bij ons in Duitsland aan de Nederlandse grens nabij Venlo. Het is een van die mooie toeristische stadjes, half Duits half Nederlands van uitzicht, mooi van gebouwen die getuigen van heel wat kunstwerkplaatsen van glas- en mozaïekschilders, goud- en zilversmeden, houtsnijwerk en orgelbouw.Daar is een zekere kunstenaarscultuur gegroeid.
Men kan er kuieren in enkele winkelwandelstraten die leiden naar een rustig met bomen beplant pleintje en in het midden .de Genadekapel.Men beland er plots in een gans andere sfeer, van rust en stilte en van inkeer.
Die Genadekapel is de uiteindelijke bestemmingsplaats voor de pelgrim zoals de Grot der verschijningen te Lourdes. Men maakt er een ommegang om devoot het schrijn aan te raken, om een kaars aan te steken, om rustig op een bank voor de kapel te bidden
Om die kapel is het eigenlijk te doen.Maar hoe is dit begonnen ? Wat is zijn verhaal ?
Kevelaer was destijds een gehucht met enkele huizen en een paar honderd inwoners dat in de dertigjarige Duitse godsdienstoorlog (1618-1648) fel te lijden had en waarbij heel wat inwoners werden gedood. Ter nagedachtenis aan die gruweldaden werd een Kroatisch Hagelkruis opgericht. Een koopman die daar dagelijks voorbij kwam bad regelmatig aan dit kruis. In 1641 hoorde hij tot drie keren een mysterieuze stem uit de hemel: Op die plaats moet u voor mij een kapelletje bouwen. Zijn vrouw kreeg s nachts een visioen met in een heldere lichtstraal een kapel met het beeld van Onze Lieve Vrouw van Luxemburg. Tijdens de pestepidemie van 1623 was O.L.Vrouw van Luxemburg fel aanroepen als Troosters de Bedrukten.Deze afbeelding was kort voordien haar door soldaten te koop aangeboden maar zij had dit geweigerd.
In 1642 bouwde het niet zo fortuinrijke paar op die plaats een eenvoudig kapelletje met een afbeelding van dit prentje ter grootte van 7,5 x 11 cm. Het kapelletje kreeg heel wat bezoek en reeds op 8 september ( feest van O.L.Vrouw geboorte) gebeurde de eerste wonderbare genezing van een sedert vijf jaar verlamde. Nadien werden door de Kerk nog meerdere genezingen als mirakel erkend. Het volk bleef toestromen zodat een grotere kapel werd gebouwd met in de omgeving verschillende bidplaatsen zoals een kaarsenkapel, een Mariabasiliek, een biecht- en sacramentskapel, een modern openluchtforum voor de vieringen van grote groepen.
Al deze gebouwen zijn parels met kunstwerken in brandglas, koper- en zilversmederij in een mooi gotisch interieur met mooie beelden.
Het werd, na Lourdes en Fatima,.een van de grootste bedevaartsoorden van West-Europa.
Het eenvoudig kapelletje werd tien jaar later verbouwd tot een mooie zeshoekige kapel als een kopie van de kerk van Scherpenheuvel. Zoals in alle oude heiligdommen van Maria zijn ook hier de verkondiging aan Maria, de geboorte van Jezus en de kroning afgebeeld en door de jaren heen zijn er heel wat sieraden aangebracht.
Om er een kaarsje te branden is deze kapel te klein en daarom staat er achter deze kapel de Kaarsenkapel met binnenin naast de vele dankvotieven 300 grote bedevaartkaarsen van pelgrimgroepen die er komen terwijl men buiten langs de zwartgerookte gevel van deze kerk zijn eigen devotiekaarsje kan aansteken.
In de basiliek hebben de grote bedevaartdiensten plaats. Deze kerk die gewijd is aan Maria ten hemel opneming herinnert de pelgrim aan zijn uiteindelijk einddoel. Wanneer hij opkijkt naar de gewelven ziet hij mediterend de hele heilsgeschiedenis van de kerk en het christelijk leven. Het retabelaltaar in de absis toont de Zeven Smarten van Maria die moet duidelijk maken dat Maria de troosteres is der bedroefden.
Ook de andere bidplaatsen zoals de Doop- en biechtkapel, de sacramentskapel, de Pax-Christi kapel, het forum en de openlucht kruisweg in het Mariapark nabij het Clarissenklooster zijn mooie kunstvolle plaatsen voor bezinning.
Waar vroeger de godsdientoorlog woedde is dit nu een ontmoetingsplaats geworden voor de vrede, verdraagzaamheid en de oecumene met zijn Petrus Canisiushuis.
Het eerste Pax-Christi congres in 1948 vond plaats te Kevelaer en als herinnering werd er de Pax-Christi kapel gebouwd. In de Genadekapel brandt de Vredeslamp, door drie vredesduiven gedragen, waarin het licht dat in 1949 te Lourdes ontstoken werd naar Kevelaer werd gebracht. Iedere zaterdag is er een vredesmis in de kapel. Er is ook nog de Oecumenische kerk.
De Vrienden van Lourdes die niet alleen als doel hebben de Lourdesbedevaarten te propageren maar ook het bedevaarten in het algemeen en de Mariaverering in het bijzonder willen met een tweedaagse bedevaartreis dit uitzonderlijk oord Kevelaer in de kijker plaatsen.
Daartoe organiseren zij op 29 en 30 mei deze drievoudige bedevaartreis.
Op de heenreis wordt een gegidst bezoek gebracht aan de O.L.Vrouw kathedraal te Antwerpen en op de terugreis een stop in het bedevaartsoord te Scherpenheuvel.
De reis gaat door per autocar van het reisagentschap Reizen Sercu verg. A1239 en een met verblijf van een dag volpension in het Parkhotel Kevelaer.
In het programma van deze reis wordt naast de groepsviering en gegidste bezoeken ook ruimte gelaten voor individuele tijdsbesteding.
De reis kost 110 euro ( 2 p.-kamer) en 125 euro (1p.-kamer). Inschrijven wordt dringend bij de Vrienden van Lourdes tel 051/20.43.81
Met gehandicapten en zieken naar Lourdes. Voor een diareeks met muziek en 49 sfeerbeelden over "Lourdes, zijn symboliek en rituelen" klik op de foto 51 Mb en 21 min. downloadtijd.