Morgen zijn we de nationale feestdag ter herinnering aan onze eerste koning der Belgen die zijn eed aflegde van trouw aan de grondwet om het land te dienen. Dit land dat momenteel heel wat landgenoten zijn ontvlucht naar vermeende betere oorden: Italië, Spanje, Zuid-Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije en zo meer.
Straks verhuis ook voor ik voor twee weken naar Lourdes om er, sedert reeds 28 jaar, trouw mijn jaarlijkse dienstplicht te vervullen als vrijwilliger in de Hospitalité Notre Dame de Lourdes. Het worden weer bezige dagen. Vroeg op, want om half zes dienen de vroege bezoekers in de Grot te worden verwijderd om de misviering van 6u voor te bereiden. Nadien bieden wij assistentie in vizer violgende misvieringen, soms mert 2000-3000 of meer gelovigen voor het goed verloop. Daarna volgt de ganse dag een stroom van pelgrims voorbij de Grot. en staan wij in voor het onthaal en de begeleiding van zieken en gehandicapten, groepen en het in het ontvangst nemen van smeek- en dankoffers in de vorm van kaarsen, bloemen,geld, intenties enz. Er zullen weer intieme momenten zijn, soms dankbare soms emotionele en zelfs tragische. Zo ontving ik eens van een Spaanse geneesheer twee jaar naeen een mooi kijkboek over Gaudi en Barcelona uit dank voor bewezen diensten met dit compliment : " Again, I am sending to your attention German-language books abaout Barcelona, which I hope you will enjoy. I have nice memories of your attention to me and of your task in Lourdes as a brancardier as well.". Hoe of wat weet ik niet . Hij had destijds mijn adres gevraagd, was het twee jaar kwijt en had het weer teruggevonden.
Tragisch was het toen ik, als vermeende Duitser geroepen werd naar de Baden. Een Duitser had een beroerte gekregen. De dokter kwam mij zeggen dat hij overleden was en of ik in mijn Duits zijn vrouw niet kon inlichten en bijstaan. Samen hebben wij dan op een bank bij de Baden het "Vater Unser" gebeden en zijn dode lichaam op een brancard over de Esplanade naar het Dispensarium gevoerd in afwachting dat hij naar een dodenhuisje kon weggevoerd wotrden.
Het is wel nuttig als je mekaar goed verstaat.
Zoals Jules uit Vlamertinge die 's avonds op een terras in Lourdes met nog enkele boeren van ginderachter een picon zat te drinken. Zij zitten te klappen en te roepen ondereen terwijl echter hen een Fransman zit hen af te luisteren. Opeens zegt Jules, die den Olijkaard wil uithangen, er tegen . Awel, voel je je niet goed misschien ? Ge zegt lijk niets. De Fransvlaming die al een beetje Vlaams verstaat lacht en zegt Moi, jécoute. Awel, antwoordt Jules, nu dat ge t zegt, ik heb het ook niet te warm.
Met gehandicapten en zieken naar Lourdes. Voor een diareeks met muziek en 49 sfeerbeelden over "Lourdes, zijn symboliek en rituelen" klik op de foto 51 Mb en 21 min. downloadtijd.