Met onze HBK-seniorenclub waren wij op uitstap naar Doel. Doel is gekend voor zijn kerncentrale die wij in de namiddag bezochten maar ook voor het dorpje aan de Schelde dat vecht tegen de economische beunhazen en politieke wolven die het dorpje van de kaart willen vegen.
De Antwerpse zeehaven kan niet groot genoeg zijn en voor een reusachtig project ligt het dorpje Doel in de weg. Zonder pardon moet het weg.
Wij hoorden de vroegere champetter Maurice Vergauwe die ons in het Hooghuis uit 1645, een monument waard, onderhield over het verleden en heden van deze polderstreek, het mooie, rustige en welvarend dorpje Doel . Je kan er (tot nog toe) wandelen langs de Scheldedijk met zijn op zondag uitvarende overzetboot. Ook de witte molen met restaurant aan de oever kan nog worden bezocht.
Het Europa hotel en een ander mooi restaurant zijn reeds opgesloten en wachten op hun sloping. Doel ligt als een oorlogsgebied met verlaten huizen goed voor krakers, vervallen en met bulldozers omvergeworpen woningen. Gans het dorpje moet weg om plaats te maken voor een immens Saeftingedok aan de Schelde. Wij zagen een straat met zwarte kruisen en er op de naam van het huis dat reeds was afgebroken of de bewoners die reeds verdwenen waren.
Bij een bezoek aan de parochiekerk met zijn mooi interieur waren wij onthutst dat ook dit zou worden weggemaaid. Nu nog is huwen daar paartjes uit de omgeving omwille van deze intieme sfeer. Rondom het kerkhof wachten de graven op Allerzielendag om met bloeùmen te worden getooid. Maar hoelang nog ? Zelfs de overledenen op dit kerkhof zullen niet met rust zullen gelaten worden en moeten opgegraven worden om te verhuizen om zoals hun nazaten ergens een asiel te krijgen.
Aan vensters hing er, als een cynische uitnodiging, affiches voor de opvoering van Die Schöpfung van Haydn in de nog onlangs gerestaureerde parochiekerk. Want dit dorpje met zijn nog 400 achtergebleven bewoners heeft nog steeds een bewonderenswaardige culturele agenda met soms heel wat opkomst zoals op de Doelse Feesten op 3 augustus met 10.000 mensen die waren afgezakt voor de Scheldewijding. Neen, al zou dit kunnen, de organisatoren van Doel 2020 azen niet op ramptoerisme. Daarvoor hebben zij teveel respect voor hun dorp.
Zij propageren hun eis Stop de vernieling met websites, uitgaven en lezingen,affiches, pamfletten, flyers en een ware dorpsdichter.:
Wij voelden een enorme sympathie voor de kranige verweerders van hun dorp, verenigd in een actiegroep Doel 2020die onverbeten strijden als Don Quichotte voor het behoud en het respect van hun dorp.
Met gehandicapten en zieken naar Lourdes. Voor een diareeks met muziek en 49 sfeerbeelden over "Lourdes, zijn symboliek en rituelen" klik op de foto 51 Mb en 21 min. downloadtijd.