de overwegingen van een kleine grijze cel welkom mon ami !
laat me je een kopje tisanne inschenken en wat vertellen over de belevenissen van Poireau
09-01-2009
poireau en de reuzen
Aangezien we het nu toch over Henegouwen hebben, lijkt het me ook aangewezen uw aandacht te vestigen op het stadje Ath.
Alle inwoners leven er ofwel in verwachting ofwel in herinnering van het vierde week-end van augustus. Dat is immers het week-end dat de reuzen de stad over nemen naar aanleidng van het huwelijk van Goliath.
Op vrijdagavond wordt zijn broek verbrand, Op zaterdag om 14u30 treedt hij in het huwelijk. Om 17u krijgt hij mogelijks al op zijn donder van een lokale David en daarna eet iedereen mastellen. (taartjes) Vandaar waarschijnlijk ook de brusselse uitdrukking: een mastelle op a gezicht kraaige (meppen krijgen) Op zondag heeft iedereen een opgeblazen gevoel en dus is er bijeenkomst van luchtballonnen. De stad blijft in feeststemming tot 08 september, op welke weekdag dit ook mag vallen, en dan eet iedereen mosselen.
Goliath nodigt natuurlijk zijn famillie uit op zijn huwelijk en zo is ook het ros Beiaard, le cheval Bayard, aanwezig in de stoet.
Tot nu toe zegt u wellicht bij uzelf: bwoh, allemaal goed en wel, maar wat hebben wij daarmee te maken ?
Awel,
Behalve de stad van de reuzen is de omgeving van Ath ook de bron van de Dender, welke dan ook de stad volledig omspoeld.
Dus mannekes, als u richting Geraardsbergen, Ninove, Aalst, Dendermonde en zo verder richting Antwerpen woont, dan moet u er toch wel serieus rekening mee houden dat al wat tijdens de Ducasse in het water terecht komt, en ik laat u zelf bedenken wat dit zoal allemaal zou kunnen zijn, vroeg of laat bij u voorbij zal komen zwemmen. Vermits de Ducasse terug gaat naar een processie uit de 14e eeuw, vrees ik dat u ook weinig in de pap zal te brokken hebben moest de goesting u bekruipen om hiertegen te gaan protesteren. Na 600 jaar zou het het inmiddels al moeten gewend zijn ...
Neem het van mij aan, dan doet u er beter aan om zelf te gaan deelnemen aan de Ducasse.
Moest je zo lang niet kunnen wachten, ook goed. Als je er dan toch bent, raad ik u aan om even binnen te stappen in de bakkerij op de hoek van de rue du Pont Quelin (geeft uit op de Grand Place) en de Grande rue des Bouchers. Het zou best kunnen dat u nadien regelmatig naar Ath zou willen ...
Reacties op bericht (3)
16-01-2009
Verekskuseert mei mamsel Lore
"paneermeel (sjapluur) die als basis diende" moet natuurlijk "paneermeel dat als basis diende" zijn.
16-01-2009 om 22:34
geschreven door Ernst die haar soms geweld aandoet
madame Lore het moet u toch ook bekend zijn dat...
In Aalst de harde mastellen inderdaad ook met de hamer op een bruin papier werden bewerkt tot er alleen nog een soort veredeld paneermeel ( of sjapluur) van overbleef, die als basis diende van de in Aalst wereldberoemde vlaaien , die om echt goed te zijn naar de warme bakker dienden gebracht alwaar ze dan gebakken werden om nadien thuis te worden gecomsummeerd - bij voorkeur met Aalst-kermis en afgeleide feestelijkheden .
16-01-2009 om 22:29
geschreven door ERnst
10-01-2009
Dat ligt moeilijk!
Naar de Ducasse gaan in de reuzenstad Ath, terwijl men het er vertikt, Ros Balatum uit te nodigen. Vooral nu, dat het mag gezien worden in zijn nieuwe outfit. D'een uitnodigen voor een huwelijksfeest en d' ander niet, daar komt zelfs in de beste families ruzie van. "Die van Aalst die zijn zo kwaaaad omdat hier Ros Beiaard gaat". Ge zoudt voor minder ... Waarom doen de Walen geen efforken om die rossen met elkaar te verzoenen? Ros Beiaard en Balatum op neutraal terrein, hun Decasse, uitnodigen, in een poging de eeuwenoude haatliefde verhouding een halt toe te roepen. Bestaat er een nobeler Waalse geste? Voor de Drakenieren is de pret er dan wel af! Alhoewel, ik vrees dat het Aalsterse ros, in zijn nieuwe restauratie niet happig is op zo een smeuïge mastellentaartjesoorlog. Een tarte met een toef Franse crème fraîche erop! Balatum kent enkel de Vlaamse mastellen. Een bijna pistolet met een gat in 't midden. Na twee dagen zijn die steenhard. Zo een mastel kan je grogie slaan... Bij ons werden ze in melk gekookt en tot pudding gebakken. Mmm, geld zou ik ervoor geven!