de overwegingen van een kleine grijze cel welkom mon ami !
laat me je een kopje tisanne inschenken en wat vertellen over de belevenissen van Poireau
16-07-2009
Het fornuis
en françois: Le Fourneau.
Woeda ?
Op de Place Sainte Cathérine (de vismet), boenk in het midden
Waddesdattoe ?
Een toog rondom een open keuken.
Waknabbeldegadoe ?
Een lunch aan 20 euroskes.
Smokketewa ?
Als ge het maar weet.
Reacties op bericht (16)
29-07-2009
les vapeurs
awel madam Titi, vapeurs die moet ge respecteren !
als ge ziet dat destijds de vapeurs letterlijk de motor waren van de economie ... we hebben zelfs nog moeten leren dat de eerste vapeur 'den olifant' heettegede maar als een hazewind van Mechelen naar Brussel vloog.
moest ik van u zijn, ik zou dus content zijn met mijn vapeurs, temeer dat stoomkoken ook meer en meer in de mode komt ...
et puis vous savez, les Cirque-Constances, ils ne font que passer.
29-07-2009 om 21:52
geschreven door Hercule
monsieur of madam,
U gaat de mensen nog doen verloren lopen ...
'Bij den boer' bevindt zich niet op de Place Sainte Catherine maar wel op de Quai aux Briques oftewel de Baksteenkaai, et pour être plus précis, op nummerke 60.
U kan er op de middag vier corridors naar binnen spelen, voor 27 euroskes, Niet dat het er slecht is, absoluut niet, au contraire, maar maar het is een beetje eten om te eten. C'est surtout la quantité qui compte, en Poireau heeft altijd schrik om zijn pardesus niet meer dicht te krijgen als hij bij den boer buiten komt. Maar elk zijn gedacht ...
Vivan Bomma ... pataate mè sosisse op de rue de Flandre, oftewel de Vlaamse Steenweg zoals u het zo juist zegt. Tussen haakjes et entre paranthèses, waarom is het in het frans een rue en in het vlaams een steenweg ? Awel, omdat de vlaamse steenweg de eerste straat in kasseisteen was ( een steenweg dus) en daarmee ook de voornaamste toegangsweg tot de stad. Eh oui ... nu ligt Brussel op een as die van de nord naar de midi loopt, maar vroeger liep de hoofdas van west naar oost, langs de rue de Flandre die wel degelijk uitkomt op de Place Sainte Catherine. Ondanks de sosisse is het wel degelijk Viva M'Boma en niet Vivan Boma, mais je vous pardonne.
Nu moet ik zeggen dat Poireau er zelf nog niet is binnen gegaan, ondanaks dat hij er al enkele malen voor de deur heeft gestaan. Schrik van een orgaan te zien te krijgen ? Het blijft een twijfelgeval maar zoals u hierna kan lezen, éénmaal van een orgaan geproefd laat de smaak je nooit meer los ... à vous de décider ...
Orgaanvlees
Er is overigens een groot verschil tussen het chique en sobere interieur en de gerechten die hier worden geserveerd. Behalve de gebruikelijke stoemp en americain, hebben ze hier ook koeienuier, choesels (runder- of varkensalvleesklier), varkensoor, ossenstaart en ander traditioneel orgaanvlees.
Sommige van die zeldzaam geworden gerechten klinken niet meteen aanlokkelijk voor vegetariërs.
Viva MBoma opende in 2004 in een oude slagerswinkel voor orgaanvlees maar van die vroegere bestemming is nu niets meer te merken: de ruimte is gehuld in onberispelijk witte metrotegels, en bevat houten tafels met ingelegde blauwsteen, zwarte bankjes, inox lampen en fotos van verdwenen Brusselse handelszaken. Het zwart-wit decor krijgt wat warmte van een diffuus licht en een familiale, rustige bediening.
Achteraan kunt u bij warm weer terecht op het mooie, overdekte terras.
is op de zelfde place de la Catherine "Bij den Boer" en als ge uw achterste een beetje verder draagt naar de rue des Flandres of de Vlaamse steenweg ( denk ik toch) op de rechterkant als ge van de vismet komt de "Vivan Boma" waar ze allebei eeen zeer degelijke keuken hebben zonder van die tierlantijntjes met een streepje saus waar ge alleen maar kunt naar kijken maar niet van proeven.
28-07-2009 om 13:52
geschreven door Naam en adres bij de redactie bekend
24-07-2009
Niks of niemendal revenante, cher ami,
wel een bekke temporairement gekalmeird komt deu zeikere circonstances en de clash van maân vapeurs!
24-07-2009 om 20:12
geschreven door Titi
stoof
'K wam nog eens langs en de dialecten vlogen me om de oren... as ge soems 't aantwaarps rbei wilt moetet mor zègge zenne... steeds bereid iemand van dienst te zijn... die stoof zal efkes moeten wachten... ik heb juist m'n boterhammekes binnen... tot kijk!
24-07-2009 om 14:42
geschreven door Myette
23-07-2009
op de geur af...
'k Zal mijn pilchards maar thuis opendraaien ..
23-07-2009 om 21:46
geschreven door Lore
Het visgeurtje
zal wel overal hangen, vooral dan in de wc's. Wanneer iedereen er het beste van zichzelf wil geven, zal het niet bij het visgeurtje blijven....
23-07-2009 om 12:37
geschreven door Chielka
zie nu,
un revenant !! of eerder une revenante !!
madam titi, er is geen risico aan verbonden om er ter plaatse het beste van uzelf te geven..
23-07-2009 om 09:02
geschreven door hercule
21-07-2009
En de wc's...
zein die a wa convenaubel?
21-07-2009 om 23:39
geschreven door Titi
@ de Noras, de Z-, O-, W-Oseten,
Sudanezen, Indiërs niet allemaal tegelijk, toch vandaag niet! Loop het Belgische volk, hun vorsten en vliegtuigen niet voor de voeten want ze komen met hun allergrootste geschut naar buiten. Een invasie vreemde viseters zou ter land en terlucht een verwarring kunnen veroorzaken met niet te overziene gevolgen....
Maar Poireauke, voor pilchards, die ik sedert mijn wonderjaren niet meer gegeten heb doe ik eerstdaags een efforken. Zou ik best een dozenopener in mijn saccoche steken? Een madam met schone ogen en veel vis kan ook niet alles in huis hebben. Dikke proficiat met uw dag Poireua!
21-07-2009 om 13:00
geschreven door Lore
19-07-2009
voor de bezoekers uit noorwegen, zuid-osetië, oost soedan en west indië
Ik ga dat hier niet allemaal gaan vertalen nietwaar.
T'is simpel, ga er op de middag naartoe, zet u neer en zeg "lunch". De rest volgt vanzelf, zelfs de rekening.
19-07-2009 om 20:49
geschreven door hercule
als het dan toch moet ...
comme entree kan u kiezen uit:
linzensoep geaccompagneerd van toast met foie gras of een filet americain met parmesan en dressing;
als plat kan u kiezen uit:
zeebaars met legummen of kalfsfilet met cantharellen
u mag zich hierop echter niet blindstaren want de contenu van de kaart verandert constant. schiet dus niet op Poireau als zou blijken dat de dag dat u er gaat de entrée een pak chips met paprika is en de plat een doos pilchars. maar zelfs dan zullen het verse chips zijn, dat weet ik zeker.
19-07-2009 om 20:42
geschreven door hercule
18-07-2009
Wulder van hier
verstoen de Vlomingen van wulk iender woor...
Mogen we van Poireau niet vernemen wat hem op de Catharinamet zo gesmaakt heeft voor 20 euro? Mosselen met friet, choucroute met een jambonneauke, petatten met salade en een dikke servelaat troelala ? Of een gazpacho, een pan paëlla en een frisse sangria ? 'k Hoor het al : "ga zelf proeven!" , dat Poireauke zijn % krijgt. Vakantiejob Poireau ?
18-07-2009 om 12:33
geschreven door Lore
Vertaald
En vo de West-vloamingen tselfste mo ton zonder 't Brussels accent. Wa keun je krieg vo twintig euro? Juste een stutte me patee en goe pintje derbie, nog nen kaffie drachter met een koekske en voila gitton goe geetn. Mo rond den twoag keun je do mieer krieg vo je geld en smakt nog goe wok. Alli gastn ollemolle ne kier gan uttesten niè.
Ot nie goe vertoald es Poireau'ken meug je dat oltid verbetren wi.
18-07-2009 om 00:28
geschreven door camille
17-07-2009
baa begot neië
Het betreft hier een zuiver informatieve bijdrage bedoeld om de plaatselijke horeca te protmoten.
17-07-2009 om 21:37
geschreven door hercule
Oeioei Poireau
Ne zoenesteek of ne slag van de muilen? Te lang op de meulekes gezeiten ... ooof te diep in 't glaazeke gelikt? Hercuulke, ik ben er niet gerust in ....