Op tijd uit bed want vandaag stond het Elephant Sanctuary Hartbeespoort op het programma, een uurtje rijden. Ik hoop natuurlijk dat we in het Krugerpark meer soortgenoten in het wild te zien krijgen maar dichter bij dan hier zal het niet lukken.
Onze immer vrolijke gids stelde zich voor als James Bond en we zullen dan maar geloven dat dat zijn echte naam is. We kregen eerst wat veiligheidsinstructies en het belangrijkste om te onthouden was dat wanneer de olifanten eten krijgen, je ze binnen bepaalde restricties best kan aanraken. Er staan vier olifanten die getraind zijn, niet tam gemaakt – dat is iets anders, en die we eten mochten geven. Rechtstreeks in de slurf en dan rustig terug stappen. Zou je langer blijven staan, dat zou je in het decor kunnen belanden. Afrikaanse olifanten zijn nu eenmaal iets minder gedomesticeerd dan de Aziatische.
Iedereen kwam aan de beurt en na een wandeling met de grote beesten was het tijd om uitgebreid foto’s te (laten) nemen.
Dat was niet alles, want je mocht elk plekje van de olifant aanraken om de grote verschillen te voelen. Een knie bijvoorbeeld is heel ruw en eelterig, de binnenkant van een oor is superzacht – bijna velours, de poten lijken wel van tropisch hardhout. We konden zelfs even tandarts spelen.
De rondleiding werd beëindigd met een heleboel uitleg en was absoluut niet saai. Ik weet niet of ik het allemaal juist onthouden heb maar ik probeer toch een beetje. Elke olifant heeft hier 100 ha ter beschikking en is nooit alleen, stropers ! Het zwaarste exemplaar was vier meter hoog en woog vijf ton. Hun hersenen zijn in verhouding tot het totaal gewicht zeer klein maar toch horen ze bij de slimsten van de klas. Een olifantengeheugen is trouwens niet zomaar een uitdrukking. Ze ruiken water vanop 20 km afstand en drie meter diep ! Een olifant wisselt tijdens zijn leven vijf keer van tanden. Na de laatste wissel verslijten ze hun tanden tot het einde. Dat heeft tot gevolg dat een olifant in het wild meestal sterft door uithongering.
Na het bezoek reden we naar Lanseria, de naam van het restaurant ben ik vergeten. Daar kwam een deel van de familie ook mee lunchen. Heel veel zaken op de kaart, zijn daar ter plaatse gekweekt. Zo kan je in de tuin rondwandelen en zien welke soorten sla, welke kruiden enz er groeien. De kip die er vandaag rond loopt kan morgen op je bord liggen. De pizza die ik bestelde was zeer lekker !
‘s Avonds was het alweer vroeg bedtijd. Johannesburg, en bij uitbreiding heel Zuid-Afrika, kampt met elektriciteitsproblemen. Dé oplossing is “load shedding”, wijk per wijk wordt de stroom tijdelijk afgesloten. Er zijn negen verschillende stadia. Stage 1 is een uurtje per dag, stage 9 is nul komma nul stroom gedurende 24 uur. Als die power cut één keer per dag is tussen 14 en 16u valt dat nog mee. We zitten hier nu aan stage 6 en dat betekende vandaag geen stroom tussen 4 en 6u, opnieuw tussen 10 en 12u om te eindigen met een laatste onderbreking tussen 20 en 24u. Gelukkig wordt het allemaal op tijd meegedeeld, een schrale troost. Als de stroom uitvalt hoor je overal zware generatoren opstarten, ideaal voor de luchtvervuiling.
|