Inhoud blog
  • Fotoroute Borculo 15 juni 2024
  • Kristalmuseum Borculo
  • Vakantie Weissenhorn Beieren 17 - 21 september
  • Route 5 Wandelen in de Achterhoek Gorssel
  • Museum Villa Mondriaan te Winterswijk
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
  • dagblogje (104)
  • reisverslagen (5)
  • Weblinks (2)
  • Lientjes (reis)avonturen

    16-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotoroute Borculo 15 juni 2024

    Fotoroute Borculo

    Gisteren heb ik de Fotoroute gereden, dit is een wandelroute wat 2 km lang is en met de scootmobiel goed te doen is. Je kunt een boekje verkrijgen bij de VVV voor €1.95.

    In dit boekje zie je een plattegrond met een routelijn en fotopunten, die naast de plattegrond genoemd wordt, het zijn er in totaal 11, ik vond ze zeer de moeite waard en zal ze hieronder beschrijven.

    Startpunt is de Joriskerk aan het Muraltplein, dit is een PKN kerk, zie foto 1. Ik wil die nog gaan bezoeken omdat er op dit moment ook een expositie is, dan combineer ik 2 dingen en de kerk bewonderen en kijken wat er geexposeert wordt, daarover dus later meer.

    Het tweede punt is de Synagoge, foto 2, die staat ook nog op mijn verlanglijstje, maar ik heb in de krant gelezen dat hij gerenoveerd wordt en pas in september weer open gaat. Het gebouw stamt uit 1877 en van de buitenkant is hij al indrukwekkend om te zien. Ik ga in september ook zeker kijken hoe het er van binnen uit ziet en dan ga ik er uiteraard ook uitgebreid over vertellen.

    Via een leuk klein straatje kom je bij de Hofweidebrug, zie foto 3. Momenteel zijn ze met de weg bezig, maar ik kon hem goed zien en fotograferen. De naam van de brug dient zijn naam aan de Hofweide, waar vrouwen vroeger hun was bleekten. Nu is het een mooi park, waar ik regelmatig doorheen rijdt als ik naar het centrum of de supermarkten wil.

    Je wandelt een stukje door het park langs het water en komt uit bij de Mr J P Drostbrug. De heer Drost was burgermeester van 1940 - 1943 en van 1945 - 1958, zoals je op de plaat kunt lezen. Zie foto 4

    Je volgt het water een klein stukje en komt door een mooi straatje, de Lange Wal en komt uit bij het voormalig gemeentehuis, nu zit daar het Kristalmuseum, lees mijn vorige blogje, waar ik uitgebreid vertel over dit museum.

    Via de Korte Wal kom je opnieuw bij een bruggetje, ditmaal een houten bruggetje, dat gaat naar het Eiland. Daar vind je de Schutsluis, foto 5. Hier kwamen de Zompen, berkelschepen door. Ze komen niet meer door de sluis, maar er wordt nog wel gevaren met de Berkelzomp en ook dat staat nog op mijn verlanglijstje, maar daar moet het weer meewerken en dat doet het nog niet echt.

    Via een mooi paadje kom je uiteindelijk uit bij de dubbele watermolen, foto 6. Hij draait ook nog, althans één van de twee. In deze molen is ook een restaurant gevestigd. De molen wordt al in 1552 genoemd, dit is dus echt een oud stukje Borculo.

    Daarna loop je via een mooi straatjeen komt uit bij het Spuithuis, zie foto 7. Dit was het gebouw van de plaatselijke brandweer en stamt uit de 16e eeuw, tegenwoordig hebben ze een mooi pand aan de rand van het dorp, waar ze sneller en makkelijker kunnen rijden.

    Dan loop je een eindje door het stadje en komt uiteindelijk uit bij de oude Haven, foto 8, ik verwacht gezien de naam, dat hier vroeger de haven was van de berkelzomp. Hier kun je meteen even pauze houden op het terras van het cafetaria de Hoeksteen, ik heb dat in elk geval wel gedaan en genoten van een walnotenijsje.

    Via de Oranjerie kom je uit bij de Hofpoort, dit was het begin van het vroegere kasteel en dateert van de 1e helft van de 17e eeuw. Daarna loop je recht tegen de VVV en het brandweermuseum aan. Hier kom ik later ook op terug. Bij de plaatselijke VVV kun je dus deze en andere routes kopen en kun je je aanmelden voor een vaart met de berkelzomp.

    Meer informatie kunt u ook lezen op de website https://achterhoek.nl/fotoroute-borculo, hier vindt u ook de route en de beschrijvingen, maar ik zou het boekje kopen, tenslotte wordt dit moois allemaal in stand gehouden door geld wat onder andere van de VVV inkomsten komt.

    Tot zover mijn route, ik hoop dat ik u genthousiasmeerd hebt en dat u deze wandeling ook een keer maakt, het zij te voet of met de scootmobiel, in elk geval veel plezier.

















    16-06-2024 om 12:27 geschreven door lientje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:dagblogje
    >> Reageer (1)
    10-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kristalmuseum Borculo

    Goedemiddag lieve lezers/essen,

    Het is alweer even geleden dat ik van me heb laten horen, maar er is in die tijd ook veel gebeurd, oa ben ik verhuisd en dat bevalt me goed. Ik heb nu de tijd aan mezelf en heb met mezelf afgesproken dat ik elke week een middag of morgen erop uittrek, hetzij in de natuur, hetzij in een museum of ander cultureel gebouw. Dus hou mijn blogje in de gaten als u iets van mijn omgeving wil zien.

    Ik begin vandaag met het Kristalmuseum in Borculo. Dit is gevestigd in het voormalige gemeentehuis, zie foto 1

    Het kristalmuseum is een grote verzameling van kristallen, mineralen, edelstenen en fossielen, echt in alle kleuren en maten, maar daarover zo meer.

    Helaas is het museum maar gedeeltelijk toegankelijk voor mensen met een lichamelijk beperking, ze hebben nl geen lift. Daar staat wel tegenover dat je gereduceerd tarief krijgt en echt het is meer dan de moeite waard. Niet alleen zijn de mensen erg aardig en geven je informatie, maar de collectie is ook echt het bekijken meer dan waard

    Als je binnenkomt en je hebt entree betaald, dan zie je eerst een vitrine met hele mooie bijzondere fossielen en stenen, ik hoop dat ik het zo mag noemen. Zie foto 2. Iets verderop zie je een vitrine met allemaal mijnlampen, want veel stenen worden gehaald uit mijnen, zie foto 3

    Het volgende hoogtepunt is een mijn die ze hebben nagebootst, zie foto 4, als je je fantasie gebruikt, waan je je echt even in een mijn en zie je alle mijnwerkers zwoegen en ploeteren om de stenen te bikken.

    Van de mijn kom je in de galerie, hier vindt je tal van kristallen, edelstenen, mineralen en fossielen, die je ook kunt kopen. Dit zijn allemaal stukken die ze teveel hebben om tentoon te stellen. Zie foto 5

    Wat is nu het verschil, ik citeer uit hun eigen folder:

    Kristallen ontstaan door een perfecte opbouw van moleculen en kennen een enorm scala aan vormen. Door temperatuur en druk krijgt iedere steen zijn eigen unieke vorm. Een kristal heeft miljoenen jaren nodig om zijn schitterende vorm te krijgen.

    Edelstenen zijn zeldzame mineralen. Meestal worden ze bewerkt en verwerkt tot sieraden en sierobjecten. Je kunt denken aan diamanten, robijnen en saffieren. Ze kunnen in diverse vormen worden geslepen

    Mineralen onstaat door allerlei verbindingen uit chemische elementen. De meer dan vierduizend verschillende mineralen tonen elk hun pracht aan vormen en kleuren bv bergkristal, paarse amethyst, groene malachiet of rozenkwarts.

    Fossielen zijn resten en sporen van planten en dieren die geconserveerd zijn in gesteente. In het museum vind je een enorme collectie zoals versteende varens, vissen, schelpen, ammonnieten, haaientanden en restanten van bomen.

    Tot zover de citatie uit de folder.

    Van de galerie kom je vanzelf in de shop, hier vindt je van alles voor grote en kleine prijsjes. van sieraden tot steentjes om bij je te dragen of ergens neer te leggen, zie foto 6. Zelf heb ik 5 steentjes gekocht voor de prijs van €7.00. Ik kon ook een tijgeroog kopen wat correspondeert met mijn horoscoopdier, maar ik koos dus voor een paar steentjes, zie foto 7.

    Voor de kinderen is er nog een leuke actviteit, ze hebben nl voor elke leeftijd een speurtocht en op het einde mogen ze ook nog goud wassen, zie foto 8 en dat uiteraard meenemen.

    In de prijs inbegrepen zit ook een kopje koffie of thee en dat kun je gebruiken in een speciale koffieruimte, ook dit is de moeite waar om te bekijken en ondertussen genieten van je consumptie met een lekker stukje koek erbij.

    Helaas kan ik niet vertellen hoe het er boven uit ziet, maar ik ben aan het oefenen om trap te lopen, dus wie weet kan ik aan het einde van het seizoen ook de bovenruimte nog eens bezoeken en beschrijven.

    Nog even wat practische informatie:

    Het is dus voor jong en oud, het heeft een ruime parkeergelegenheid, het heeft een koffiekamer, er is gelegenheid voor een groepsarrangement of voor een leuk kinderpartijtje en dus deels rolstoeltoegankelijk. Het museum is niet altijd open, daarvoor raad ik aan om hun website: www.kristalmuseum.nl te raadplegen. De entree bedraagt €13.50, dit is incusief een consumptie. Voor de kinderen geldt dezelfde prijs, maar dit is met ingebrip van speurtocht, goud en edelwasserij en ze mogen ook nog een geode kraken. Daarnaast mogen ze de gevonden steentjes houden en krijgen ze ook nog een goudzoekersdiploma. Deze prijzen als je online reserveert, aan de kassa betaal je een euro meer.

    Dit was dan mijn bezoek aan het kristalmuseum, ik hoop dat ik u geënthousiasmeert heb en dat u, als u in de buurt bent, ook zeker een bezoekje brengt aan dit museum, zoals ik al zei, meer dan de moeite waard.

    Ik hoop u volgende week weer te zien met een nieuw blogje over iets cultureels of natuurlijks, fijne dag.



















    10-06-2024 om 14:54 geschreven door lientje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:dagblogje
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2024
  • 18/09-24/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 05/12-11/12 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 06/12-12/12 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 21/09-27/09 2020
  • 02/09-08/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 08/10-14/10 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 09/10-15/10 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 07/12-13/12 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!