Inhoud blog
  • Vakantie Weissenhorn Beieren 17 - 21 september
  • Route 5 Wandelen in de Achterhoek Gorssel
  • Museum Villa Mondriaan te Winterswijk
  • Route 3 en 4 uit Wandelen in de Achterhoek
  • Sagenlandroute Overijssel 29 juli 2023
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
  • dagblogje (102)
  • reisverslagen (5)
  • Weblinks (2)
  • Lientjes (reis)avonturen

    24-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eibergen

    Vandaag zijn we naar Eibergen geweest, we zijn mijn moeder, Oz en ik. We hebben de laatste boodschappen gehaald voor de vakantie van volgende week. Waaronder medicatie, puzzelboekjes en omdat het bij kruidvat opruiming was, heel veel kleine kadootjes voor onze kleinkids en kindervrienden. Op de 1e foto heb je een kleine impressie van het plein in Eibergen als is de foto niet zuperduidelijk zie ik. Er komen vast nog wel meer foto's van Eibergen in de toekomst.





    Daarna hebben we heerlijk op een terrasje gezeten en geluncht en een lekker ijsje op de hand genomen.

    Vanmiddag hadden we een verjaarsfeest en dat was erg gezellig. Morgen heb ik een rustdag ingelast, dus waarschijnlijk ook geen blogje. Dus tot zaterdag, fijne vrijdag allemaal

    24-07-2014 om 21:36 geschreven door lientje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:dagblogje
    >> Reageer (4)
    23-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.in de voetsporen van Frederik Hendrik

    Hallo lieve lezers, ik had u mijn ritje van gisteren beloofd.

    Ik heb de route gereden in de voetsporen van Frederik Hendrik. In de 17e eeuw speelde Groenlo een grote rol in de geschiedenis. Groenlo was nl ingenomen door de Spanjaarden en Frederik Hendrik en zijn leger wilde dat terug veroveren. Dus hebben ze rond Groenlo een aantal schansen opgebouwd, oa een Franse, Engelse en Hollandse en dat alles rond Groenlo en daarnaast ook nog een kampement. Langs deze schansen is nu een route uitgezet, hij is 27 km lang. Ze hebben de schansen eigenlijk ontdekt door vliegtuigopnames, omdat ze Groen afstaken in de Maisvelden. Tot zover een kleine inleiding. Wil je meer weten over de schansen in Groenlo kijk dan op http://www.engelseschans.nl/, hier vindt u heel veel informatie en foto's.





    Als 1e kwam ik bij de Engelse schans, helaas kon ik daar niet langs, want daar wordt vanaf morgen de Zwarte cross gehouden, ik vertelde daar al eens over. Hier ziet u een deel van de camping, reken er maar op dat hij morgen tjokvol zit, want ik meen dat hij in een kwartier tijd al uitverkocht was. Zo populair is dit festival. Elke keer verzinnen ze iets nieuws en deze keer hebben ze een boek uitgebracht, een heus kinderboek in het achterhoeks omdat ze vinden dat deze taal niet verloren mag gaan en ik ben het met ze eens, kijk maar hier http://www.zwartecross.nl/pagina/nl/170/142/pers-zwarte-cross-lanceert-achterhoeks-kinderboek.html.



    Gelukkig kende ik de omgeving een beetje, dus de route kon ik weer oppikken en ik kwam daarna in Lievelde, dat is een dorp tussen Groenlo en Lichtenvoorde, maar het heeft weinig te bieden, wel heeft het een station. Wat ook uniek is is het jaarlijkse wolcorso, de meeste corso's in de Achterhoek zijn gemaakt van Bloemen en dan specifiek Dahlia's. maar Lievelde maakt de wagens geheel van draadjes wol. Heel apart om te zien. Op deze foto ziet u een mooi oud huisje op het Koningsplein.



    Daarna kom je langs Erve Kots, dit is niet alleen een pannenkoekenboerderij, maar ook een openlucht museum, had vandaag te weinig tijd, maar ik zal er eens voor jullie heen gaan, om wat impressiefoto's te laten zien. Ook brouwen ze daar een eigen biertje, ben de naam even vergeten. Naast Erve Kots, of eigenlijk er tegenopver is Kaasboerderij Weenink, zij hebben het boerengolf zo ongeveer uitgevonden. Ook een leuk spel, golven met een klomp aan een steelt en dat tussen de koeien, erg leuk dus.



    Aan de andere kant van Groenlo kom je langs dit kunstwerk en geloof het of niet, het is een kunstwerk van oude metalen, als je goed kijkt, zie je er zelf een hele tractor tussen. het symbolsieerde ook nog wat, maar ik kon niet bij het sokkeltje komen en ik ben vergeten wat de symboliek hier achter zat.

    Het was een erg mooie route weer, veel wegen kende ik al wel, maar door de informatie die bij het boekje zat heb ik toch heel veel geleerd. Zo heb ik oa geleerd dat Prins Maurits door een kogel is vermoord tijdens deze slag.



    Tot zover deze dag. Vandaag heb ik een beetje met de tuin gespeeld, UItgebloeide plantjes weggehaald en basilicum gepot. Ik krijg van de week ook nog boerenkoolplantjes van een kennis van mij, dus de bakken al voorbereid. Verder was het te warm om iets te doen. Ik heb ook de eerste boontjes geoogst en dat heerlijk opgegeten.

    Groetjes en tot morgen, Lientje

    23-07-2014 om 22:19 geschreven door lientje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:dagblogje
    >> Reageer (2)
    22-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mooie tocht gemaakt

    Heb toch nog voor mijn vakantie een mooie toch kunnen maken, maar ik ben nu te moe om het verhaal leuk te kunnen vertellen, dat wordt dus morgen ergens. groetjes Lientje

    22-07-2014 om 21:50 geschreven door lientje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:dagblogje
    >> Reageer (1)
    21-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de rit van zaterdag

    Daar ben ik dan eindelijk weer. Ik had gisteren een feestje, zoals ik al meldde, waar we overigens erg veel geluk gehad hebben. We hadden nl een bbq bij Berkelpalace in Borculo en net toen iedereen uitgegeten was, begon het daar toch te hozen en heel gek toen ik een half uurtje later thuis kwam was daar geen druppel gevallen, heel vreemde gewaarwording.

    Vandaag heerlijk buiten gezeten onder de veranda, het klinkt gek, maar ik vond het heerlijk, de regen tikte gestaag op het dak, de temperatuur was zeer aangenaam en ik zat heerlijk in mijn boek verzonken. heb de trilogie van Marijke nu uit, ik vond het nog leuker dan Joop ter Heul. Nu kijken of Cissy van Marxveld nog meer boeken geschreven heeft en of die ook nog te krijgen zijn.

    Maar nu dan de tocht van zaterdag:

    Ik heb het laatste deel van de scholtengoerderentocht gereden. De andere delen staan al elders vermeld. Ik zal beginnen met uitleggen wat een scholtegoed is. Scholten waren vroeger de rijke boeren in de Achterhoek die nog het een en ander te zeggen hadden, ze hadden kleine keuterboertjes onder zich die maar moesten knikken en doen wat de scholteboer hun opdroegen en uiteraard was de grootste deel van de oogst ook voor deze scholteboer. In Groningen heb je de Heereboer, net zoiets dus. In de Achterhoek zijn deze "boerderijen" heel goed te herkennen, wat je ziet eerst een statig herenhuis en daarachter is de boerderij dan gebouwd. het domme is dat ik vergeten heb om een foto van deze scholtengoederen te maken, maar als je interesse hebt, http://www.marline.nl/hereboer.html hier kun je meer lezen over dit onderwerp.

    Dus ik ben weer begonnen bij boerderij de Neeth, heb uiteraard even gekeken hoe het met het kalfje was, maar helaas kon ik het niet meer vinden, waarschijnlijk was ze met haar moeder elders verplaatst, aldus een buurman. het was wel sneu, want er was helemaal niemand daar, ook niet in de speeltuin, men vond het te warm.







    Als eerste kwam ik 2 herinneringsuitingen tegen. De eerste was een herdenkingssteen van oorlogsslachtoffers die daar gevallen waren. De andere is een kunstwerk ter ere van de Mariaboom, die daar ooit gestaan had en dat een ontmoetingsplaats was, zeg maar wat je nu een hangjongerenplek zou noemen. Beide staan in Barlo, het 1e staat bij het huis van Willem te Molder van Boh Foi Toch, een Achterhoekse band, wat overigens een scholteboerderij is en het kunstwerk staat op de hoek als je de kern van Barlo inrijdt, vlakbij de school.



    Daarna kwam ik terecht in Bredevoort, dit is echt al een heel oud stadje, ja ook dit heeft heuse stadsrechten. Hier kun je zeggen dat de tijd heeft stilgestaan, zeker in de kern van het stadje. Smalle straatjes met vele monumenten. Bredevoort is al een paar jaar Boekenstad en bijna elk huis of winkeltje verkoopt wel boeken, ook is er elke maand een boekenmarkt op zaterdag en eens per jaar een internationale boekenmarkt.







    Vroeger stond het ook bekend om de gondelvaart, maar dat hebben ze, helaas, afgeschaft, nu hebben ze in september een weekend  evenement, ik meen dat het heet Bredevoort Schittert, dan is het hele stadje versierd met waxinelichtjes, zijn er veel eetkraampjes en andere activiteiten en omdat de lantaarns dan uit zijn, is het net of je echt een paar eeuwen terug bent in de tijd.



    Bredevoort had ook een heel beroemde inwoonster, nl Hendrikje Stoffels, zij was na Marijke de geliefde van Rembrandt van Rijn. Ze is daar als schoonmaakster heen gegaan, of zoals dat toen heette in betrekking en Rembrandt heeft haar ten huwelijk genomen.

    In Miste, Buurtschap van Winterswijk, kwam ik deze lindenarboretum tegen, helaas was het met scooty niet zo makkelijk om te rijden, dus ik heb alleen even naar binnen gegluurd.



    Als laatste kwam ik langs watermolen Dern Helder, waarom hij zo heet weet ik niet, maar misschien wel omdat erachter vroeger een blekerij zat. Ik heb de molen niet gefotografeerd, ondat a het rad weg was gehaald en het huis een foeilelijke lilakleur had gekregen, terwijl het in mijn kinderjaren mooi wit geverfd was. Wel heb ik de bootjes gefotografeerd. Zolang ik me kan herinneren kun je hier in de zomer al met een roeibootje varen en zeker in mijn kinderjaren was dit een leuk uitje voor de zondagmiddag. je vaarde dan op de slinge, een heel klein riviertje en kan dus nu blijkbaar nog steeds.

    Tot zover weer mijn relaas, of ik deze week nog een tour ga maken weet ik nog niet, hangt a af van het weer, maar ik ga ook volgende week op vakantie en moet nog het een en ander doen, maar ik probeer wel elke avond een blogje te schrijven.

    Ik zou het ook leuk vinden als jullie een berichtje achter laten, wat jullie er bv van vinden. Een aantal vaste lezers heb ik al die reageren, kijk maar onder mjn blogjes en dan bij reacties. Daar kun jij ook een berichtje achter laten, gewoon op klikken en de rest volgt vanzelf. Het kan wel zijn dat het even duurt voor het ook echt zichtbaar is, waarom dat is weet ik helaas niet.

    Ik wens jullie nog een mooie avond en voor straks slaap lekker of vor morgen een mooie dag, groetjes Lientje

    21-07-2014 om 22:29 geschreven door lientje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:dagblogje
    >> Reageer (2)


    Archief per week
  • 18/09-24/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 05/12-11/12 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 06/12-12/12 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 21/09-27/09 2020
  • 02/09-08/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 08/10-14/10 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 09/10-15/10 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 07/12-13/12 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!