De kweepeer of kwee (Cydonia oblonga) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en is een algemeen bekende vrucht i n veel landen, vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan. In Nederland wordt deze vrucht weer steeds vaker aangeboden op markten, in groentespeciaalzaken en in toko's. Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer. De boom kan 4-6 m hoog worden. De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer laat, namelijk van mei tot in juni. De kweepeer is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes.
De botanische naam is afkomstig van de Griekse stad Kydonia, tegenwoordig Chania, dat in het noordwesten van het eiland Kreta ligt.
Gebruik
Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees. Ook komen de looistoffen tannine en fenolen in het vruchtvlees voor. Daarnaast bevat de kweepeer veel steencellen, cellen met een harde wand. Kweeperen bevatten veel pectine en 10-14% suiker.
Het woord "marmelade", dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo.
Mijn doel is, te benadrukken wat een kweepeer is en wat men er mee kan aanvangen. Wil je er meer over lezen ga dan gerust verder lezen op de boven vermelde site.
2 theelepels vierseizoenen peperkorrels 1 komkommer of grote courgette
50 g zeekraal
40 g basilicum
3 eidooiers
2 eetlepels citroensap
versgemalen witte peper
150 g boter, gesmolten
Bereiding:
-Wrijf de peperkorrels in een vijzel fijn.
-Schaaf van de komkommer of courgette 8 mooi dunne, lange linten.
-Laat de linten op keukenpapier uitlekken.
-Wrijf de stukken heilbot in met zout en bestrooi de bovenkant met wat peper.
-Leg er een toef zeekraal op.
-Wikkel rond elk stuk vis 2 linten.
-Leg de stukken vis in een stoommandje boven een flinke laag kokend water.
-Stoom de vis in een steamer of in een stoompan in 8-10 minuten gaar.
-Overgiet intussen het basilicum in een zeef met kokend water.
-Pureer de blaadjes met het citroensap en 50 ml water in de blender.
-Voeg de dooiers met ½ theelepel zout en peper naar smaak toe.
-Meng alles 1 minuut op de hoogste stand.
-Voeg al draaiend de boter in een dun straaltje toe.
-Schenk de saus in een pan met een dikke bodem.
-Verwarm het geheel al roerend op heel zacht vuur tot de saus licht bindt.
-De saus mag niet koken!
-Schep de saus op warme borden en leg er een stuk gestoomde heilbot in.
-Garneer met wat peper.
Smakelijk eten. Onze favoriete groenten bij om het even welke vis zijn: venkel, prei en spinazie.
Eens heb ik in een restaurant in Echternach van een kelner gehoord toen we groenten vroegen: 'Vis komt het best tot zijn recht enkel met gestoomde aardappeltjes. Giet er enkel een scheut gesmolten boter over.' Ja, elk zijn gedacht hé. Geef ons maar een flinke portie groente erbij.
Toemaatje:Als je zoiets op de kop kunt tikken, laat je maar gaan hoor.
Aan de eerste kant van de serre is, na het grondig spoelen, mest en nieuwe grond ingevoerd.
Om alle schadelijke element te elimineren... brandt ik, op ons barbecue stel, solferbloem (zwavelpoeder). Deze haal ik in de Apotheek.
Planten die ik ongedeerd wil houden, scherm ik af. Hier met een isomo bak waarin ik de watergaten heb afgestopt.
Bij het wegnemen van de bak, de volgende morgen, is de peterselie ongedeerd. De volgende fase, is het uithalen van de vrije grond in het tweede deel van de serre.
We halen hogere temperaturen dan we meestal haalden in de zomer.
We eten buiten op het terras wat in juli en augustus weinig voorkwam We plaatsen de parasol enkel om de spijzen in de schaduw te hebben. Zelf willen we maximaal zon op ons, wat in de zomer ontbrak.
De herfstaster bloeit.
De venkel is stilaan oogstbaar.
De wilde wingerd verkleurt wel heel vroeg dit jaar.
Kortstondig kunnen we genieten van het contrast rood - groen. Het groen blijft winter zomer, het rood heel kortstondig.
We wandelen aan zee en genieten. Er zijn veel zeilbootjes op het water bij een lichte bries.
Stil is het er niet want er is een lawaaierige kaper op de kust. Hij is op zoek naar vermeende drenkelingen.
De 'lamperant' staat er nog schitterend bij. Dit is een bloem die veel weerstand biedt aan weer en wind, maar ook aan ziltigheid. Ik kan momenteel niet veel verrichten in de tuin. Voor het zwaardere werk krijg ik hulp.
Dan maar maximaal geniet van zon, zee , kleur en contrasten.
Ik geniet vooral van de stilte thuis, binnen en buiten.
Als afwisseling surf ik op het net en ontdekte toevallig een bio-blog die ik kan aanbevelen.Wil je zoveel mogelijk weten over één bepaalde groente, klik dan volgende URL aanhttp://blog.seniorennet.be/biologischegroenteteelt/
We kwamen voor de eerste keer samen na het groot verlof.
Er was een goede sfeer zoals naar gewoonte. ______________________________________________________________ Een belangrijk punt ging over gieren en aftreksels. Een interessante bijdrage op de site van velt.
Plantenaftreksels worden gebruikt als geur -misleider,plantversterker en als bestrijdingsmiddel.
Je kunt ze zelf maken van planten uit de vrije natuur of je kweekt ze bewust als hulpmiddel in de tuin.
Het beste meng je verschillende kruiden.
Je kunt de planten vers plukken en direct gebruiken, of drogen en bewaren voor later gebruik.
_____________________________________________________________ Voor zo wat alles over fruit werd er verwezen naar www.houtwal.be ______________________________________________________________
Door de overvloed aan fruit is het zeer moeilijk om uw fruit geperst te krijgen.
Overal waar een persdag georganiseerd is geweest was alles vlug volzet. ______________________________________________________________
Een zeer belangrijk punt was het gebruik van azijn als bestrijdingsmiddel tegen onkruid.
Om mij even te situeren nam ik ook deze foto. Brugge, langs het Minnewater een zwaan die dicht komt.
Zwanen zijn niet schuw van mensen die hen rustig benaderen.
Een waterhoentje dat niet schichtig wegflits. Dat is toch ooit anders geweest. Deze sfeerfoto's zijn genomen aan de rand van het Minnewater. Het was me echter te doen om zwammen op een relatief dikke stronk.
September is de maand van de paddenstoelen maar zwammen op bomen, dat is toch een apart verhaal!
las ik het volgende Zwam- en andere aantastingen in bomen:
Standvastheid van bomen wordt vaak ondermijnd door activiteiten van houtvernietigende of houtconsumerende zwammen. Er zijn vele zwamsoorten die bomen ernstig kunnen aantasten, zoals de Honingzwam of Armillaria, de Inonotuszwammen (die vroeger Polyporus heetten) en de Phytophtorazwam, om maar een paar soorten te noemen.
Bijna alle wortel- of stamrotzwammen zijn secundair, dat wil zeggen dat deze zwammen alleen intrede kunnen doen in de boom als er sprake is van wortel- of stamschade. Wanneer een boom ernstig beschadigd wordt dan gaat dat vaak gepaard met algemene verzwakking. Dit heeft tot gevolg dat de boom niet langer in staat is aanvallen van bijvoorbeeld zwammen af te weren. enz.
Mijn bezoek aan Tudor was op de eerste plaats bedoeld om de zaadvorming in de kijker te stellen. Ik plaats er de namen niet bij. Geniet zo maar eens. Ik kan je aanraden om op een zonnige namiddag eens tot daar te rijden. Er loopt nu een fietspad van de zeeweg dwars door Tudor en zo kom je aan de kruidentuin.
Feitelijk moet je de kruidentuin in de lente, de zomer en de herfst bezoeken. Van 1 oktober tot 1 mei volgend seizoen is hij gesloten voor het publiek.
Maandag was het mooi weer.In de namiddag besloot ik een bezoekje te brengen aan de kruidentuin van het kasteel Tudor.
Het was reeds na 4u toen ik er geraakte. Alles schitterde in de blakende zon. En zeggen dat het reeds 14 jaar geleden is dat ik er werkte en er afscheid nam.
Er is heel wat veranderd ten goede. Het enige wat mij zeer vertrouwelijk voorkwam zijn de paneeltjes voor de naamgeving. Naast al de nieuwe aanplant van bomen is er binnen de kruidenperken niet zo heel veel veranderd.
De grootste en mooiste verandering vind ik het groendak van de personeelsruimte.
Hier kan je goed zien welk een dikte die natuurlijke isolatielaag heeft.
Hoe het vetplantje noemt wist de jonge arbeider die mijn vroeger werk verricht niet te vertellen. Ook vond ik de naam nergens vermeld.
Aan de buitenmuur hangt wel een algemene uitleg over wat een groendak is.
Eens buiten de kruidentuin kom je in een oase van groen. Met het eentonig gegrom en lawaai van de autosnelweg, die er juist naast loopt, kan je van rust echter geen gewag maken. Maar rond het kasteel en dieper in het bos kan je er wel van genieten.
Wij hebben onze dochter en haar man vertegenwoordigd ... in het provinciaal vrijbroek park in Mechelen op een gratis werkshop bloemschikken. Ik mocht ook een boeket maken maar verkoos de werkwijze en het resultaat te fotograferen.
Dit is de eerste fase, de uitleg bij het afwerken van het werkvoorbeeld.
Dan gingen vlijtige handen aan de slag. Reeds heel vlug rees uit de chaos van aangebrachte bloemen... overal een prachtig werkstuk op maar dan nog in wording.
De derde fase was de beoordeling. Bijna overal kwam er een beetje raad en positieve aanmoediging bij te pas. Je kon er wel de personen zo uithalen die het meer hadden gedaan.
Tot slot werd er getoond hoe je een klein werkstukje kan maken. Dat kan je dan bv op je revers spelden.
Nu prijkt bij ons het werkstuktje dat Colette maakte bij ons thuis. Niet zonder moeite werd het meegebracht, op de trein, in een plastieken zak .
Waar ik er anders 3 dagen over doe, was in een goed half uur geflikt.
Van de volle waterbak tot de put wordt een goot geïmproviseerd.
Tussen het zaagpaard en de waterbak worden balkjes gelegd die de goot steunen.
Met de emmer wordt de put vlug voldoende gevuld. De rest gebeurt met de dompelpomp. Na een kwartier wordt de goot opgedoekt. Dan staat de dompelpomp er alleen voor gedurende +/- een half uur.
Een uur na het stilleggen van de pomp is de put droog. Dan kan in principe het heropvullen beginnen. Dat moet op zijn minst een dagje wachten.
Het is reeds de tweede keer dat ik 3/4 van een emmer vruchten oogst.
Nu heb ik alle groei naar boven toe eraf geknipt. Zo kunnen de resterende vruchten vlugger rijpen. Alle nieuwe bloei moet nu bij het ontluiken geknipt worden.
Alle sappen moeten naar de bestaande vruchten. Zoals de foto toont staan er nog heel wat. De meeste zijn nog niet helemaal volgroeit. Ze hebben nog ruim de tijd om tot volle wasdom te komen.
We wonen hier in een goede buurt.We helpen mekaar zoveel we kunnen.Ik vraag zo weinig mogelijk hulp.Maar ik kan ook beroep doen in eigen familie.Voor het zwaardere en meer technische tuinwerk springt mijn oudste broer altijd graag in.Mijn jongste broer is komen deuren en vensters schilderen.Ik heb zo goed en zo kwaad als het ging een beetje mee geholpen.Ik ben gebonden aan mijn noodzakelijke rustperiodes tussenin en dat remt de vooruitgang van het werk danig.Acht weken duurde het schilderen.De eerste week nam ik het niet zo nauw met de rustperiodes maar ik betaalde een hoge prijs.Nu moet ik tijdelijk zelfs voor het grootste deel van mijn gewoon tuinwerk om hulp roepen.Gisteren kreeg ik één dag hulp en er ging zoveel werk er door als ikzelf in één week verzet. Het meest noodzakelijke was de zaai van de eerste veldsalade.
De grond waar de twee zapalitto's ons twee emmers vruchten schonken werd voor mij klaar gelegd voor de zaai. Dat kon ik zelf nog juist aan.
Omdat ik vorig jaar te laat kwam voor bestelling van bio zaden langs velt moest ik wel het gewone zaad gebruiken en koos hier in het dorp in het tuincentrum voor 'groene van Calbrai' van Vilmorin. Die zaaide ik met een tussenruimte tussen de lijnen van 20cm en drukte die aan.
Wat ik niet had moeten doen was laten aangieten. Er was immers onweer met regen voorspeld. Dat kregen we tegen de avond aan. overdreven veel regen was er niet bij maar het zou voldoende zijn geweest.
Verder kon ik me nog nuttig maken met het toppen en snijden van de snijbonen die ik niet zelf had geplukt.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !