Steriliseren (wecken, inmaken)
Dit gebeurt meestal in inmaakflessen of potten met een schroefdeksel. Alvorens wij gaan inmaken gaan wij de potten eerst controleren op eventuele defecten. Zon inmaakpot gaat maar een beperkt aantal keren mee. Vooral de deksels laten het nogal eens afweten.
Het steriliseren gebeurt in een daartoe geëigende ketel, een oven of een kookketel. Bij gebrek aan een ketel is een elektrische oven ook geschikt. Zet een schaal met water in de oven en laat de potten 20 minuten bij 100 °C in de oven staan en het zaakje is gesteriliseerd.
De bewaartijd van gesteriliseerde groenten en fruit is haast onbeperkt. In een frisse, donkere kelder kunnen de bokalen jaren staan zonder dat de vruchten merkbaar aan kwaliteit verliezen.
Indien de vruchten in de bokaal er nog fris en mooi uitzien zijn ze over het algemeen nog te eten. Er kan weinig kwaad in een dergelijke pot komen omdat wij er alleen goede ingrediënten hebben ingedaan. Enkel als de vruchten er onsmakelijk beginnen uit te zien en er bij het openen van het bokaal een onfrisse geur opstijgt, zal ons de drang tot nuttiging ontgaan.
Fruit
Fruit is gemakkelijker te steriliseren dan groenten. Fruit is over het algemeen zuurder. Men gaat dan een suikerstroop over het fruit gieten die de bewaring bevorder. Deze siroop bevat 300 tot 500 gr suiker per l water. Dit mengsel laten wij inkoken en afkoelen.
Men kan de vruchten ook met suiker bestrooien. Daarvoor gebruiken we 300 gr suiker per kg fruit. We laten het geheel 12 u trekken en doen het vrijgekomen sap met het fruit in de potten. Dit systeem geeft zeer goede resultaten bij frambozen en aardbeien. Wij vullen de bokalen door de vruchten goed te stapelen. Af en toe kloppen wij tegen de potten om eventuele luchtbellen weg te werken.
Pruimen en mirabellen hebben vaak de neiging om open te barsten in de bokalen. Daarom prikken wij ze met een vork even in alvorens ze in te wekken.
Perzikken mogen niet te rijp zijn bij verwerking. Wij pellen ze en verwijderen de pitten. Daarna leggen wij ze in een warme suikerstroop waarin wij wat citroensap hebben gedaan om verkleuring tegen te gaan. Tot slot doen wij er nog enkele gebroken pitten bij om de smaak.
Peren vragen om dezelfde werkwijze als bij perziken. Wij laten ze echter 10 min in de siroop koken.
Indien wij ze enkel op water willen inmaken, gaan we ze even blancheren in wat water met citroensap om verkleuring tegen te gaan.
Wij kiezen peren met een roodkokend vruchtvlees want deze ogen mooier in de pot en op tafel.
Kersen en krieken zijn eveneens zeer goed op de voorgaande wijze in te maken
Alle vruchten die wij inmaken winnen aan smaak en houdbaarheid door er 50-60 ml witte Luxemburgse wijn aan toe te voegen. http://www.volkstuinen.be/leesvoer/fruit/bewaren.htm
de ketel met het deksel voorzien van een opening om de thermometer te plaatsen. De de bokaalhouder met de afdekplaat.
De steriliseer thermometer.
Hoe je de gevulde potten het best plaatst op de pothouder.
De afdekplaat gaat los bovenop de gevulde potten.
De gevulde pothouder wordt in de ketel gelaten. Het deksel wordt erop gelegd en de thermometer wordt in de voorziene opening geplaatst. De ketel wordt opgewarmd tot 80 graden gedurende een tijd die kan verschillen van soort tot soort fruit dat men steriliseert.
25-09-2010 om 17:46
geschreven door tuinblog d
|