Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    27-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood in vorm van een hoefijzer

    Brood in vorm van een hoefijzer

    Ongeveer 3u40

    Voorbereiding: 25 min. – Rusttijd: 2u45 min. – Afbakken: 30 min.

    Ingrediënten

    Voor het rijzen van de gist

    - 15 gr verse gist of droge gist

    - 55 gr lauw water

    - 10 gr cassonade suike

    - 65 meel T65 (wit biomeel)

    Voor het deeg

    - 345 gr lauw water

    - 30 gr zonnebloemolie

    - 10 gr zout

    - 500 gr meel T65

    Voor de versiering

    - 20 gr papaverzaadjes

    Werkwijze

    - Voor het gistmengsel: Stort de gist, het water en de suiker in een grote kom.

    - Zeef de bloem erbij en meng alles. Laat dit ca 15 minuten rusten.

    - De gist is goed gerezen al er belletjes verschijnen.

    - Voor het deeg: Zeef de bloem erbij, doe er de olie en het zout bij.

    - Doe er een deel van het water bij (niet alles!). Uw deeg moet glad blijven maar mag niet aan uw vingers plakken.

    - Deeg kneden, indien nodig water toevoegen.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie ca 1u30 laten rijzen naargelang de omgevingstemperatuur.

    - Plaats het deeg op de licht bestoven werkplaats.

    - Met uw hand het deeg platdrukken en 15 minuten laten rusten.

    - Snij 7 stukken van 25 gr af. Met de rest maakt u een worst om het hoefijzer te vormen.

    - Met ‘n stok, of met de zijkant van uw hand duwt u in het midden over gans de lengte die u bebloemd hebt.

    - Leg bakpapier op de bakplaat.

    - Geef uw worst de vorm van ‘n hoefijzer en leg het op het bakpapier. Met een stukje deeg vormt u een driehoek, bevochtig de plaats in het midden van het hoefijzer en plaats uw driehoek daar.

    - Neem een bol deeg, afplatten en de boorden omvouwen om te sluiten.

    - Maak een punt aan de bol zo kunt u ze gemakkelijk in de papaverzaadjes rollen.

    - Doe dit met alle zes bollen.

    - Vul één bord met water en één met papaverzaadjes.

    - Strijk de plaats waar u de nagels gaat zetten in met water.

    - Rol de bollen in de zaadjes.

    - Plaats de bollen en laat alles ca 45 minuten rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 210°C.

    - In ca 45 minuten afbakken

    - Laten afkoelen op een rooster.



    27-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    25-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paaskip met eieren

    Paaskip met eieren

    Ongeveer 4u20

    Voorbereiding: 30 min. – Rusttijd: 3u20 min. – Afbakken: 30 min.

    Ingrediënten

    Voor het rijzen van het gistmengsel

    - 16 gr verse of droge gist

    - 10 gr semoule suiker

    - 20 gr meel T55

    - 60 gr water

    Voor het brood

    - 620 gr meel T55

    - 7 gr zout

    - 50 gr olijfolie

    - 260 gr water

    - 20 gr speltmeel

    Voor het bebloemen van het werkvlak

    - 40 gr meel

    Werkwijze

    - Voor het gistmengsel: In een grote kom mengt u met een spatel de gist, de suiker, het meel en het water. Laat afgedekt 20 minuten staan.

    - Voor het deeg: Zeef het meel erbij, doe er het zout en de olie bij.

    - Doe er de helft van het water bij en begin te kneden tot u een soepel en stevig deeg hebt dat niet meer kleeft. Doe er desnoods nu en dan wat water bij.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie ca 2u30 laten rijzen.

    - Weeg 7 stukken van 40 gr af voor de eieren. Verdeel de rest in twee: voor de nest en de kip.

    - Vorm een bol en vorm vervolgens de nest. Bedek deze met speltgranen.

    - Voor de eieren plat u het deeg , sla de boorden om en breng ze in één punt, omdraaien, een bol vormen, lichtjes drukken om een ovaal te bekomen.

    - In het deeg van de kip neemt u een deel voor de kop, de nek en de kam.

    - Maak een bol voor het lichaam en verleng het een beetje.

    - Maak een geplooide kraag, snij hem in met een schaar en plak hem aan één uiteinde: de kop zal erop geplakt worden. Verleng het andere uiteinde voor de staart.

    - Maak een bol voor het hoofd, kleef de kam er bovenop, vorm de bek en voor de ogen kleeft u peperbolletjes.

    - Plaats de nest op een bakplaat belegd met bakpapier

    - Leg de kip in het midden van de nest en de eieren rond de nest.

    - Laat 30 minuten rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 210°C.

    - Afbakken in ca 30 minuten.

    - Laat afkoelen op een rooster.



    25-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    23-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood in vorm van een krokodil

    Brood in vorm van een krokodil

    Ongeveer 3u15

    Voorbereiding 30 minuten – Rust 2u15 – Bakken 30 minuten

    Ingrediënten

    Voor het gistmengsel

    - 20 gr verse of droge gist

    - 40 gr meel T65 (wit-biomeel)

    - 50 gr lauw water

    Voor de krokodil

    - 510 gr meel T65

    - 100 gr lauw water

    - 255 gr eieren

    - 8 gr zout

    - 10 gr semoule suiker

    Voor de versiering

    - 5 gr zwarte olijven

    Werkwijze

    - Voor het gistmengsel: Doe de gist, het meel en het water in een grote kom. Mengen en onder doek 30 minuten laten rusten.

    - Voor de krokodil: Zeef de helft van het meel, de suiker, de helft van het water, de eieren en het zout bij uw gistmengsel voegen en begin langzaam te mengen met een houten lepel.

    - Geleidelijk de rest van het meel toevoegen en als het deeg loslaat van de rand manueel verder kneden. Indien nodig water toevoegen. Kneden tot u een soepel deeg bekomt dat niet meer kleeft aan uw vingers.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie 1u30 laten rijzen.

    - Het deeg in 6 delen verdelen: de grootste voor het lichaam en de staart, het hoofd en de 4 poten.

    - Voor het lichaam drukt u het grootste stuk plat in een ovale vorm.

    - Rol de ovale vorm zoals een worst. Plaats deze op een bakplaat belegd met bakpapier.

    - Voor de muil: maak het deeg plat in een rechthoekige vorm maar afgerond aan elk einde. Plooi in twee en verschuif de twee afrondingen lichtjes.

    - Voor het hoofd en het lichaam: open de muil en steek er een stuk bakpapier in om het openen van de muil toe te laten. Om het lichaam aan het hoofd vast te maken bevochtigt u beide uiteinden.

    - Voor de poten: plat drukken, een worst maken, de uiteinden insnijden om de poot te maken. Beide uiteinden nat maken en aan het lichaam vastmaken.

    - Voor de ogen plaatst u twee zwarte olijven zonder ze te vergeten nat te maken.

    - Trek twee evenwijdige lijnen en horizontale lijnen met een scherp mes om het schild te maken.

    - Laat ca 45 minuten rijzen.

    - Laatste kwartier de oven voorverwarmen op 240°C.

    - In ca 45 minuten afbakken. Laat afkoelen op een rooster.



    23-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    21-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood in vorm van een pet

    Brood in vorm van een pet 
    Ongeveer 3u15

    Voorbereiding: 25 min. Pauze: 2u20 min. Afbakken: 30 min.

    Ingrediënten

    Voor het rijzen van de gist

    - 18 gr verse gist of droge gist

    - 80 gr lauw water

    - 20 gr meel type 65 (wit biomeel)

    Na het rijzen van de gist

    - 400 gr meel T65

    - 90 gr boekweitmeel

    - 60 gr ei

    - 40 gr olijfolie

    - 9 gr zout

    - 23 gr honing

    - 135 gr lauw water

    Om de handen in te smeren

    - 10 gr olie

    Voor de versiering

    - 5 gr papaverzaadjes

    Werkwijze

    - Voor het gistmengsel: Doe de gist, het water en het meel in een kom.

    - Meng met een spatel en laat afgedekt 15 inuten staan op een warme plaats.

    - Wanneer de gist klaar is ziet u verschillende luchtbellen.

    - Meng nu het overige meel T65, het boekweitmeel, het ei en de olie onder het gistmengsel.

    - Voeg het zout en de honing toe.

    - Meng 2 minuten.

    - Begin met het water eronder te mengen. Misschien hebt u niet al het water nodig. Het deeg mag alleen niet meer plakken aan uw vingers.

    - Kneed goed door gedurende 10 minuten. Indien nodig wat water toevoegen.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie 1u30 laten rijzen op een warme tochtvrije plaats.

    - Bereid uw handen voor: met ‘n weinig olie wrijftr u uw handen in langs beide zijden.

    - Weeg ¼ van het deeg af voor de klep, 20 gr voor de kleine bol van de hoed.

    - Leg bakpapier op een bakplaat.

    - Strooi wat meel op uw werkblad en met een keukenrol verlengt u het deeg voor de klep tot een ovale vorm met een dikte van ca 3 cm.

    - Geef dan aan uw deeg een licht afgeronde vorm.

    - Met wat water smeert u de boord van de klep in.

    - Neem de grote bol en maak hem plat.

    - Neem de boorden van het deeg en duw ze dan samen. Draai om op uw werkblad.

    - U moet zo goed mogelijk een ronde vorm behouden. Regelmatig plat drukken en leg het deeg op de klep om uw pet te vormen.

    - Maak met 3 vingers een gat in het midden van de pet.

    - De 20 gr met uw handen plat drukken. Een bol maken.

    - Gans de pompon insmeren met water.

    - Rol hem in de papaverzaadjes.

    - Bevochtig de plaats waar de pompon gaat komen en plaats hem voorzichtig erop.

    - Laat 30 minuten rijzen onde doek en plastic folie op ««n warme plaats.

    - Het laatste kwartier van de rijstijd verwarmt u de oven voor op 240°C.

    - In ca 30 minuten afbakken.

    - Laat op een rooster afkoelen.



    21-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    19-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood in vorm van een boekentas

    Brood in vorm van een boekentas

    Ingrediënten

    (voor ‘n brood van 700 gr)

    Voor de gistoplossing:

    - 80 gr lauw water

    - 20 gr verse gist

    - 14 gr honing

    Na het rijzen van de gist:

    - 400 gr meel T65 (wit biomeel)

    - 90 gr roggemeel

    - 9 gr zout

    - 42 gr olijfolie

    - 1 ei

    - 140 gr lauw water

    Om het werkblad te bestrooien:

    - 10 gr meel

    Om te versieren:

    - Papaverzaden

    - 30 gr lauw water

    Werkwijze

    - Stort de gist, het water en de honing in een kom.

    - Meng met een spatel.

    - Afdekken en 15 minuten laten staan in een warme omgeving.

    - Meng het meel T65, het roggemeel en het zout in een grote kom.

    - Voeg de olie, het ei en de helft van het water erbij.

    - Begin met de deeghaken op lage snelheid te mengen.

    - Zodra het deeg van de randen loslaat begint u verder 10 minuten manueel te kneden. Indien nodig doet u er lauw water bij.

    - Na het kneden opbollen, wat water spuiten over de bol en onder doek en plastic folie 30 minuten laten rusten.

    - Weeg 2 stukken van 90 gr, 2 bollen van 30/50 gr voor de knopen en de rest voor het maken van de zak. Opbollen.

    - Bedek een bakplaat met bakpapier.

    - Met de hand maakt u van de rest twee stukken, bol ze op en druk ze plat om alzo twee cirkels te bekomen.

    - Sla de boorden om, samendrukken en draai om op werkblad.

    - Maak het deeg platter en geef het een ovale vorm van onder en een vierkante vorm vanboven.

    - Sla de vierkante vorm om zodat u de voorkant van de zak vormt.

    - Met de stukken van 90 gr maakt u het touw. Maak van elk stuk een lange worst van ca 80 cm. Langs een zijde drukt u de beide stukken samen. Vlecht de twee stukken samen.

    - Bevochtig de uiteinden van de koord en maak elke zijde vast aan de zijkant van de plooi.

    - Doe het water in een kommetje en in een ander de papaverzaden.

    - Markeer de plaats waar de knopen gaan komen en bevochtig deze met een borstel.

    - Bol de twee kleine stukken op, druk ze plat en smeer ze in met water.

    - Druk ze in de papaverzaden en plaats ze op de zak.

    - Laat de zak onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.

    - De laatste 15 minuten van het rijzen verwarmt u de oven voor op 240°C.

    - In ca 25-30 minuten afbakken.

    - Laat de zak afkoelen op een rooster.



    19-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!