Voor degenen die nare herinneringen aan deze tijd hebben... sla dit onderdeel maar over. Ik heb het nu gezien... opdat wij nooit vergeten, maar ik ga nooit meer.
Het herdenkingsmonument.
Deze dag stond in het teken van de Joden uit dit land. Spaanse en Duitse Joden vestigden zich al lang geleden en leefden in harmonie met de mensen hier. De Joden die onder valse voorwensels in de 2e W.O naar Theresienstad werden gehaald waren de top van de Joden hier: kunstenaars, wetenschappers, artsen enz. Ze kwamen er al gauw achter dat dit niet zo was. We hebben het fort gezien waar deze mensen opgesloten zaten en de plek waardoor velen kwamen die niet terug konden: de dodenpoort. Vlak voor de bevrijding werden er nog 300 vooraanstaande mensen uit deze gemeenschap gefusilleerd. Ze zouden eens informatie over hun beulen door kunnen spelen aan de Russen! We waren allemaal stil van tijdens de lunch in het restaurantje daar. "s Middags gingen we de 50 km weer terug naar Praag om de Joodse wijk te bezoeken waar nu niet veel Joden meer zijn maar waar veel te zien is over hun leven.
 Arbeit macht frei.... stond bij meer concentratiekampen
 De appelplaats waar de gevangenen urenlang moesten staan als de bewakers dat nodig vonden.
 De slaapzaal
 Dit werd de kapsalon genoemd, speciaal aangelegd voor de controle die er af en toe was. Er is nooit gebruik van gemaakt. De kranen waren niet eens aangesloten, maar dat werd nooit ontdekt.

Dit gedenkteken is hier geplaatst, op de plek waar zovelen gedood werden door de kogel, de galg, door de herdershonden of anders wel door ziekten en uitputting.

Ik vroeg onze gids waarom er zo weinig lachende mensen te zien zijn hier. Dat lag volgens hem aan hun harde werken en weinig verdienen. "Maar", zo zei hij, "wanneer ze onder elkaar zijn kunnen ze wel ontspannen lachen."Dat zagen we meteen aan de jonge soldaten die aan het oefenen waren met krans leggen. De president zal dit weekend naar Thresienstad komen voor een herdenking.
|