Bonn 1770 –Wenen 1827 Duits componist, behoort tot de meest bewonderde componisten uit de westerse muziekgeschiedenis.Uitgaande van de Weense klassieke traditie ontwikkelde hij geleidelijk een individuele stijl, waarmee hij de voorbode werd van de romantiek. Hij heeft in de 19de eeuw een zeer grote invloed uitgeoefend.
____________________________
Mozart
Salzburg 1756 – Wenen 1791
Oostenrijks componist, geldt als een van de grootste fenomenen uit de muziekgeschiedenis. Zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Pertl (1720–1778), toonde al zeer vroeg een grote muzikale aanleg, die vanaf 1760 door zijn vader werd ontwikkeld.
____________________________
Chopin
Frédéric François (Pools: Fryderyk Franciszek) Zelazowa Wola, bij Warschau, 1810 – Parijs 1849
Pools componist en pianist Chopin was de zoon van een Franse vader en een Poolse moeder.
Schreef vrijwel uitsluitend pianomuziek, waarin elegante, expressieve melodieën. Experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met een briljante pianotechniek. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantische pianomuziek en is excellent voor het instrument geschreven. Het vormt een persoonlijke synthese van Pools-traditionele en West-Europese klassieke elementen. Aanvankelijk trad hij op als concertpianist. Later echter trok hij zich steeds meer uit de openbaarheid terug en concentreerde hij zich op het lesgeven.
____________________________
Mensen kun je vergelijken met muzieknoten . Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd , vormen ze een prachtig orkest. Deze mooie tekst schreef Amouretje in mijn gastenboek.
Mensen verkiezen het platteland om te leven dan de stad: het is er rustiger, groener, ontspannender, zo luidt het. Maar wie dacht dat de open ruimte en de bossen de plattelandsliefhebber ook meer aanzet tot bewegen heeft het mis. Mensen uit de stad bewegen meer dan mensen op het platteland. Dat bleek verrassend uit Nederlands onderzoek.
Tuinieren De onderzoekers dachten dat de plattelanders meer zouden bewegen, omdat er meer ruimte is en meer uitnodigende plekjes voor een wandeling of fietstocht. Maar het tegendeel is waar: de plattelanders wandelen een uur minder per week dan een stedeling. Het enige dat plattelanders beduidend meer doen dan stedelingen is tuinieren. Er is tussen de twee groepen ook geen significant verschil in de tijd die ze aan sporten of joggen spenderen, dus het is niet de aanwezigheid van een fitnesscentrum dat voor het verschil zorgt.
Koning auto De verklaring is dus: koning auto. De steden zijn zo vol met files, dat het gewoon sneller gaat als je de fiets neemt. Bovendien wonen de meeste mensen op loopafstand van een boel winkeltjes, waardoor ze gemakkelijker te voet om enkele boodschappen gaan.
Dit in tegenstelling met het 'rustige' platteland, waar mensen de auto nemen (of het openbaar vervoer) om ergens te raken. Met ander woorden: ondanks de groene omgeving, nemen ze vaker de auto omdat niets op wandelafstand ligt.
Wat wél een voordeel is van een groene omgeving: je voelt je gezonder en je hebt minder stress. (edp)
Veel groen in de omgeving zorgt ervoor dat mensen zich gezonder voelen. Maar dit komt niet omdat ze meer bewegen, dat wees Nederlands onderzoek uit.
Bewegen niet vaker Mensen die in een groene omgeving wonen als een park of een bos bewegen niet vaker dan andere mensen. Ze tuinieren wel vaker, maar personen met meer groen wandelen, fietsen of sporten niet vaker. Hierdoor komen ze niet aan het gezonde dagelijkse halfuurtje intensieve beweging, meldt nu.nl.
Effectiever Toch blijkt uit het Vitamine G- onderzoeksprogramma dat deze mensen gezonder zijn dan andere mensen. Een verklaring hebben de onderzoekers hier nog niet voor gevonden. Het kan komen doordat bewegen in het groen effectiever is. Dit kan komen doordat de lucht van betere kwaliteit is of omdat het zien van groen alleen al een positief effect op de gezondheid heeft. (ep)
Voornamelijk die laatste stelling zal juist zijn...ikzelf voel mij al stukken beter als ik groen zie.
Nee, niet blijven plakken op de Gentse Feesten.... Braafjes de overstap gemaakt op de juiste trein Maar onderweg toch eventjes iets geprobeerd en jullie kunnen hiervan meegenieten... of het 'iets' is dat jullie aanspreekt is een ander paar mouwen natuurlijk. Een mens moet de tijd toch met iets doden
Een beetje jammer van de reflecties maar die wolkenformaties waren zo mooi!
Als een gewezen inwoonster van Gent, kriebelt het een beetje om naar die gezellige feesten te gaan ;-) Maar morgen ben ik wel al heel dicht in de buurt...ik moet in Gent-St Pieters overstappen... hihihi misschien mis ik wel mijn aansluiting lolll....wie weet?
In de zomer loopt zowat iedereen erop rond: flipflops of teensletsen. Nefast, waarschuwen het American College of Foot and Ankle Surgeons en de American Orthopaedic Foot & Ankle Society.
Slippers en andere hielloze sandaaltjes, al dan niet met hak, bieden nul bescherming en ruïneren uw voeten. Ook Crocs zijn slopend, zegt de Federatie Belgische Podologen. Al die open schoentjes beschermen en steunen de voeten niet en ze kunnen allerlei narigheid veroorzaken: ontsteking van de achillespees, van de bindweefselband op de voetzool, of irritatie van het scheenbeen. Een zware ontsteking kan acht maanden aanslepen. Stoten we onze voet, dan is de kans op bot- en teenbreuken bovendien veel groter. Dat stellen de Amerikaanse orthopedisten.
Haaktenen
Ook Charlotte De Jonckheere, voorzitter van de Federatie Belgische Podologen, ziet veel voetellende ontstaan door slippers. Het probleem bij slippers is dat je bij het stappen, tijdens het afrollen van de voet, je tenen moet klauwen om ze aan te houden. Pezen en spieren raken daardoor overbelast, sommige worden telkens maximaal uitgerekt. Op korte termijn veroorzaakt dat vooral ontstekingen, maar op lange termijn kun je klauw- of haakteen (waarbij de tenen permanent in klauwstand staan, red.) krijgen.
Nefast voor kindervoetjes
Ik raad aan om maximaal één uur per dag slippers te dragen. Niet meer. Voor de rest: gesloten schoenen met een goeie veter, zodat je voeten stabiel zijn, zegt De Jonckheere. Er bestaat niet zoiets als een goed merk van slippers. Ook de trendy FitFlops en de Crocs maken je voeten kapot. Ik heb al veel verpleegsters - die steevast Crocs dragen - over de vloer gehad. Die Crocs hebben een brede leest en helpen dus wel wat om pijn te verminderen. Maar ik raad ze alleen aan als tijdelijke behandeling. Voor de rest deugen ze niet. Het erge is: je ziet er tegenwoordig ongelooflijk veel kinderen mee rondlopen. Die tragen trouwens ook al teenslippers. Een ramp voor groeiende voetjes.
In België heeft iets meer dan één gezin op twee een huisdier. Wanneer mens en dier erin slagen om harmonieus samen te leven, blijken er heel wat gezondheidsvoordelen in te zitten voor de eigenaar.
Baasjes van honden en katten hebben bijvoorbeeld minder last van stress, gemiddeld een lagere bloeddruk en een lagere gemiddelde hartslag. De cholesterolwaarden zouden ook minder hoog liggen. Ze zijn fysiek actiever en hebben minder last van overgewicht. Ze gaan minder vaak naar een arts, waardoor ze minder medische kosten hebben, zijn minder depressief, minder angstig en hebben meer sociale contacten.
Rusthuis
Naast de algemene voordelen, worden huisdieren meer en meer ingezet voor specifieke patiëntengroepen. Zo zou de levenskwaliteit toenemen bij mensen met depressies, die weinig mobiel zijn of in rust- en verzorgingstehuizen verblijven, in de aanwezigheid van een gezelschapsdier. Nieuwe therapeutische doelgroepen zijn mensen met autisme, ADHD, alzheimerdementie en downsyndroom. Niet alleen honden en katten, ook paarden en dolfijnen kunnen in sommige gevallen een gunstige invloed uitoefenen. Ook in ons land halen meer en meer rust- en verzorgingstehuizen honden en katten binnen. Vogels, vissen en cavia's zijn er al langer ingeburgerd, maar die zijn moeilijk of onmogelijk aan te raken. Dieren met een hogere aaibaarheidsfactor schenken meer warmte en troost, en zorgen voor ontspanning en conversatie.
Uit onderzoek blijkt ook dat honden in staat zijn autistische kinderen uit hun wereldje te trekken. De keuze van de hond speelt daarin een rol: het moet een betrouwbaar, aanhankelijk dier zijn, dat ook hardere knuffels kan verdragen. In Nederland worden Zwitserse witte herders opgeleid om als gezelschapsdier te fungeren voor kinderen met autisme of autistische spectrumstoornissen. Ook ADHD'ers voelen zich beter in gezelschap van een geduldig aanhankelijk dier.
Paarden
Hippotherapie is aan een comeback bezig: paarden worden ingezet als onderdeel in de therapie van mensen met gedragsstoornissen, psychische verwaarlozing en mentale handicaps. Het Fonds Lode Verbeeck (beheerd door de Koning Boudewijnstichting) loofde zonet prijzen uit voor projecten die het therapeutisch paardrijden in Vlaanderen nieuw leven in blazen.
Beter dan diëten
Een hond blijkt ook een ideale partner wanneer je meer wil bewegen en vermageren. Enkele jaren geleden voerde de Universiteit van Missouri Columbia daarover een onderzoek. Doel was nagaan of een geregelde wandeling met de hond een effect heeft op het lichaamsgewicht op termijn. Deelnemers aan het onderzoek kregen een paar stapschoenen en een vriendelijke hond. In het begin werd er driemaal per week gedurende tien minuten gewandeld, om het tempo stilaan op te drijven tot vijf wekelijkse wandelingen van twintig minuten. De resultaten verbluffen: de wandelaars die de studie vijftig weken lang volhielden, verloren gemiddeld 6,3 kilogram. Dat is meer en beter dan de effecten die je kunt bereiken met de meeste vermageringskuren.
Het Nederlandse bedrijf WP Tronic heeft een systeem bedacht waarmee bezorgde katteneigenaren zich een handvol grijze haren kunnen besparen. Met de 'WP Cat' kunnen zij precies de gangen van hun huisdier nagaan.
De kat krijgt een kleine GPS-ontvanger om de halsband bevestigd. Een basisstation is gekoppeld aan de pc van de eigenaar, om gegevens over de locatie, tijd en route uit te lezen. Het bereik van deze "vaste verbinding" ligt volgens een woordvoerder tussen de tweehonderd en zesduizend meter, "afhankelijk van de bebouwing in de omgeving".
Simkaartje Wanneer de kat buiten bereik is, kan hij alsnog overal worden gevolgd. Dat gebeurt met een simkaartje in de GPS-ontvanger. Het systeem registreert met (door de eigenaar te kiezen) intervallen de locatie van de kat en zendt deze data via een telefoonmast door naar het basisstation. Deze dienst is mogelijk op prepaid- of abonnementsbasis.
De bijgeleverde software toont met behulp van Google Earth het gebied en de route die de kat heeft afgelegd.
Volgens de woordvoerder is de WP Cat bijzonder door de combinatie van uitlezen van de gegevens en het kleine formaat van het systeem. WP Tronic wil zijn vinding komend najaar in Nederland op de markt brengen en later ook in België en Duitsland. De prijs zal ergens tussen de 150 en 200 euro liggen.
(Janneke Scheepers)
Met de WP Cat kunnen kattenbaasjes via Google Earth zien welke route hun huisdier heeft afgelegd
BRUSSEL - Op het internet is een e-mail opgedoken die zegt dat de Olympische Spelen in China niet doorgaan, maar in feite de bedoeling heeft om een virus op de computer te installeren. Dat zegt G DATA Security, een specialist in internetbeveiliging.
Het bericht heeft als titel: Beijing Olympics cancelled, moved tot Atlanta. Wanneer het geopend wordt, moet er geklikt worden op een link. Wie dat doet wordt doorverwezen naar een website met pornografisch materiaal. Daar kan er opnieuw doorgeklikt worden.
Nietsvermoedende internetgebruikers installeren op die manier een computervirus op hun computer, dat de computer en het computernetwerk beschadigt. Door als onderwerp sensationeel nieuws te nemen hopen de cybercriminelen om zoveel mogelijk internetgebruikers naar de bewuste sites te krijgen.
G DATA Security raadt daarom aan om de e-mail niet te openen en gewoon te verwijderen. In het andere geval, als de e-mail wordt geopend en de links worden aangeklikt, wordt de computer ingeschakeld in een botnet.
Dat botnet is een netwerk van computers, overgenomen door internetcriminelen, van waar spamberichten worden verstuurd.
Sotheby's veilt op woensdag 8 oktober in Parijs een privécollectie manuscripten, opnames, foto's en memorabilia van Jacques Brel (1929-1978).
32 manuscripten Het veilinghuis biedt in totaal 94 loten in verband met de zanger aan. Het betreft onder meer 32 manuscripten (waarvan zes niet gepubliceerde), zeven opnames, vijf reeksen foto's en een vijftigtal andere items. De waarde van de te veilen voorwerpen wordt geschat op 340.000 à 470.000 euro.
'Amsterdam' Een topstuk van de collectie is het oefeningenboek dat Brel gebruikte om de kladversie van de tekst voor 'Amsterdam' in te noteren. De prijs wordt geschat op 50.000 à 70.000 euro. Ook het manuscript voor zijn musical 'L'Homme de la Mancha' uit 1967 gaat onder de hamer. Dat stuk zou 20.000 tot 30.000 euro moeten opbrengen.
Jacques Brel - Amsterdam
Wegenkaarten Bewonderaars en verzamelaars kunnen eveneens bieden op manuscripten van liedjes als 'Mathilde', 'Il Neige sur Liège' en 'La Chanson des Vieux Amants', de wegenkaarten voor zijn tournees van 1961 tot 1966, de film van zijn laatste concert op 1 november 1966 in de Olympia, zijn pijp en zijn Montblanc-pen. (belga/vsv) ...
Het blijft de komende dagen wisselvallig en regenachtig. De volgende tien dagen kan u zich beter verzoenen met de ondertussen bekende scenario's: gras afmaaien tussen twee buien door, de lunchtafel toch maar binnen dekken wegens net iets te fris en eventueel terrasjes 's avonds met een dikke fleece of jas bij 11 à 12 graden.
Morgen en overmorgen is er niet veel zon te zien, tenzij een beetje aan de kust, waar het wel zou kunnen regenen. Het verlengde weekend wordt relatief fris (21 graden maximum in de Kempen, 18 aan de kust) met overal tussen 25 en 30 procent kans op regen.
Eigenlijk mag u dat patroon doortrekken tot donderdag, de beste dag van volgende week, met maxima van 25 graden in het binnenland. Maar een jas zal u 's avonds blijven nodig hebben: ook dan wordt het niet warmer dan 13 graden. De kans op neerslag daalt wat naar 15 tot 20 procent. Volgende week vrijdag gaan de temperaturen dan weer naar beneden.
Je familie een kaartje sturen van op een eiland dat je helemaal zelf hebt afgehuurd, dat is nog eens imponeren. Is zoiets alleen maar weggelegd voor de Votrons van deze aarde, denk je? Dat valt nogal mee.
De website www.privateilandsonline.com biedt 150 eilanden aan die je kan afhuren voor een huwelijksfeest, maar net zo goed voor uw jaarlijkse vakantie.
Het Kroatische eilandje Plocica kan je al afhuren voor 108 dollar per week, meldt de site, dat is omgerekend amper 68 euro. Twaalf hectare eiland zijn helemaal voor jou, net als een romantische vuurtoren die onderdak kan bieden aan veertien personen. De omgeving is ideaal om te duiken en de lagune met prachtig zandstrand uitermate geschikt voor kinderen.
Er zijn een aantal eilanden onder de 500 dollar beschikbaar, maar het kan een pak decadenter natuurlijk. Het meest luxueuze eiland is Musha Cay in de Cariben. Het 150 hectare grote eiland huur je voor 325.000 dollar per week. Maar daarvoor heb je dertig personeelsleden helemaal voor jou, onder wie een chefkok met wereldfaam. Het eiland met palmbomen, tropische vegetatie en exotische bloemen biedt plaats aan twintig gasten. Oh ja, telefoongesprekken zijn niet in de prijs inbegrepen. (ems)
Antwerpse prof ontwikkelt dieetpil op basis van eiwitten
Professor Luc Van Gaal en zijn team onderzoeken een nieuw type dieetpil op basis van lichaamseigen eiwitten of peptiden. De nieuwe moleculen worden momenteel uitgetest op Antwerpse obesitaspatiënten.
Vandaag zijn er slechts drie veilige antivetpillen op de markt waarvan de werking wetenschappelijk vaststaat. Daarmee verlies je gemiddeld 8% lichaamsgewicht. Wij zijn nu op zoek naar een middel waarmee je meer gewicht kan verliezen zonder nevenwerkingen, zegt professor Luc Van Gaal, diensthoofd endocrinologie en diabetologie van het UZA.
3 miljoen
Ruim 3 miljoen landgenoten hebben vandaag af te rekenen met overgewicht of zelfs obesitas. Die zwaarlijvigheid verhoogt hun risico op verschillende ziektes zoals diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen. Vandaag is 65% van alle nieuwe gevallen van diabetes type 2 rechtstreeks te wijten aan overgewicht. Door 4 kilo af te vallen in 4 jaar tijd kan maar liefst 60% daarvan worden voorkomen of minstens uitgesteld, becijfert professor Van Gaal.
Afvallen is dus de boodschap. Dat kan via een gezondere levensstijl. Maar bij heel wat obesitaspatiënten is de hulp van medicatie aangewezen om een blijvend resultaat te krijgen. Dé wonderpil, waarmee je 20 tot 25 kg verliest en die bij iedereen het gewenste effect heeft, bestaat vandaag niet en ze komt er de eerste 5 tot 10 jaar ook niet, weet professor Luc Van Gaal.
Eiwitten
Het team van professor Van Gaal voert momenteel zelf onderzoek naar een drietal moleculen op basis van peptiden. Dat zijn eiwitten die aanwezig zijn in de darmen en die ook invloed hebben op het eetgedrag. Die lichaamseigen stoffen zouden bij obese mensen te weinig aanwezig zijn. Door die stoffen bij hen extra in te spuiten, hopen we dat deze patiënten na 1 tot 2 jaar zon 10 tot 15% van hun lichaamsgewicht kunnen kwijtraken. In die aanpak zit veel potentieel."
"Er zijn nu dubbelblinde studies bij Antwerpse obesitaspatiënten aan de gang om het precieze effect te testen. Het is de bedoeling om een middel te vinden zonder nevenwerkingen, zodat de patiënten het ook langer kunnen nemen.
Antivetpillen
Vandaag zijn er slechts drie antivetpillen die echt werken. Al is het effect relatief beperkt en zijn ze lang niet voor alle patiënten geschikt door de bestaande nevenwerkingen. De meeste patiënten kunnen door de combinatie van dieet en pillen in een jaar tijd 5 tot 10% gewicht definitief verliezen. Het eerste middel, Xénical, heeft alleen de onplezierige maar ongevaarlijke bijwerking dat het voor wat vetverlies via de stoelgang kan zorgen. In de VS is het zelfs zonder voorschrift verkrijgbaar omdat het puur via de darmen werkt. Met Reductil vallen patiënten gemiddeld 8 tot 10% van hun gewicht af. Maar dit kan de bloeddruk licht verhogen."
"De derde pil, Acomplia, werkt zowel via de hersenen als via de vetcellen en de lever en geeft mooie resultaten op het globaal metabolisme. Maar in sommige gevallen kan het de neiging tot gemoedsstoornissen en depressie verhogen. Dat sluit al een hele groep obesitaspatiënten uit. Voor de wetenschap blijft het een hele uitdaging om efficiënte en veilige middelen te vinden, vooral voor die hoogrisicopatiënten, besluit Van Gaal.
De Nederlandse psycholoog Jeffrey Wijnberg is ervan overtuigd dat mensen het op relationeel vlak helemaal fout aanpakken. In zijn artikel in de krant De Telegraaf noemt hij de huidige relationele wereld 'absurd'. "Het besef lijkt volledig verdwenen dat het hebben van een relatie op zich al heel bijzonder is."
Hoge eisen Dat leidt Wijnberg onder meer af aan de hoge eisen die aan een levenspartner worden gesteld. "Vandaag de dag wordt het als normaal gezien dat aan een levenspartner hoge eisen worden gesteld.
"De taal die dan wordt gebezigd, doet denken aan vacatureadvertenties: de beoogde kandidaat heeft een universitair diploma, is stressbestendig, gemotiveerd en flexibel, en moet voorts beschikken over goede contactuele vaardigheden, kritische zelfreflectie en de wil tot harmonieuze samenwerking. "
En jij? Maar niet alleen nieuwe relaties hebben 'hoge instapvereisten', ook in bestaande relaties worden volgens Wijnberg de eisen steeds verhoogd, tot een van de twee moet afhaken. "Absurd", fulmineert Wijnberg. "Ik bedoel, kijk eens naar jezelf. Ben jij dan zo bijzonder, zo geweldig, zo speciaal? Meestal niet dus."
Uw fouten "Erger nog, als u heel kritisch in diezelfde spiegel blijft kijken, dan ziet u iemand die humeurig is, met nogal wat andere vervelende trekjes zoals het altijd gelijk willen hebben, het weigeren om 'sorry' te zeggen als u weet dat u fout zit en het onvermogen om complimentjes te geven. Grote kans is ook nog dat u onrustig en lawaaierig slaapt, veel persoonlijke ruimte in huis claimt en daarbij ook nog eens weinig initiatief toont om de ander te verrassen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de verschillende andere vervelende familieleden van u die uw partner er gratis bij krijgt, inclusief uw persoonlijke levensgeschiedenis waar niemand op zit te wachten."
Projectie Waarom verwacht je al die eigenschappen dan wel bij iemand anders? Dat is de ware vraag. In elk geval is het niet zo."merkwaardig dat relaties steeds weer stuklopen, vindt Wijnberg. "Je projecteert je eigen gebreken op de ander." Met andere woorden: wil je een langdurige relatie, wees je dan bewust van je eigen tekortkomingen, en mild voor die van je partner, temper de verwachtingen en wees blij met wat je hebt. (edp)
Water zuivert, helpt bij het afvallen en doet het velletje stralen. Dat wordt gezegd, maar is dat zo? Minimaal zouden we anderhalve liter moeten drinken per dag. Het Nederlandse tv-programma 'Radar' onderzocht en doorprikte een aantal mythes over het water. De resultaten staan te lezen op ze.nl.
1. Water zuivert Hoe meer water je drinkt, hoe netter ons lichaam. Onjuist, beweren de programmamakers. Water heeft geen zuiverend effect op het lichaam. Nieren zuiveren en gebruiken daarvoor het vocht dat we binnenkrijgen via eten en drinken.
Per dag filteren de nieren zo'n 180 liter vocht. Hiervan geven ze het grootste deel terug aan het lichaam, een veel kleiner deel van dit vocht wordt door de nieren als urine afgegeven aan de blaas. In deze urine zitten de gifstoffen en afvalstoffen die het lichaam niet nodig heeft.
Als er meer water wordt gedronken, betekent dat niet dat de nieren meer gifstoffen uit het lichaam halen. Meer water drinken, zorgt er alleen voor dat je meer gaat plassen, niet dat je nieren beter of meer gif- of afvalstoffen verwijderen.
2. Water doet afvallen Bij elk dieet wordt gewezen op veel water drinken. Water geeft een verzadigd gevoel en ook de afvalstoffen zouden beter door het water worden afgevoerd. Ook deze stelling klopt niet.
Afvalstoffen die in vet zijn opgeslagen, zijn helemaal niet oplosbaar in water. En daarom kunnen de afvalstoffen dus niet via urine het lichaam verlaten.
Een studie aan de Universiteit van Pennsylvania, bewijst dat er ook geen wetenschappelijk bewijs is voor de idee dat mensen die veel water drinken snel een voller gevoel hebben. Ook is geen enkel theorie gevonden dat het drinken van veel water goed zou zijn voor een elastische en zuivere huid.
3. Extra vocht is nodig We verliezen per dag gemiddeld 2,5 liter vocht. Uit vast voedsel halen we ongeveer een liter water. De overige anderhalve liter vocht dient het lichaam te halen uit vloeistof. Welke vloeistof doet er niet toe. Of dit water, vruchtensap, koffie, thee, bier of wijn, maakt in principe niets uit. Alleen bevat water natuurlijk geen dikmakers.
In principe is het helemaal niet nodig om naast een normale vochtinname ook nog anderhalve liter water te drinken. Wie 'normaal' drinkt, krijgt eigenlijk al genoeg vocht binnen. Ons sociale leven is al zo ingericht dat we vaak meer drinken dan nodig is. (lvl)
Tijdens de zomermaanden kom je allicht op een feestje of receptie in de buitenlucht terecht. Je hebt een degelijke camera, dus de kans is groot dat je wordt aangesproken om wat beelden te schieten. Onderschat die taak niet. Het is vaak moeilijker en vermoeiender dan je denkt. Je moet constant rondkijken en anticiperen om goede beelden te maken, waarin zowel licht, compositie als emotie perfect zitten. Van het feest zul je weinig meepikken
Instellingen
In de buitenlucht is er veel licht, dus kun je de gevoeligheid van je camera gerust op ISO 100 instellen. Tenminste: als het zonnetje van de partij is. Is het bewolkt, dan is een instelling op ISO 200 net iets beter. Kies in elk geval de laagst mogelijke gevoeligheid: hoe lager de ISO-waarden, hoe rijker de kleuren en hoe minder je beeld wordt verstoord door ruis.
De witbalans stel je bij zonnig weer in op het zon-pictogram, bij bewolkt weer op het wolkje en in de schaduw uiteraard in de schaduw-stand. Wanneer de weersomstandigheden voortdurend wisselen, kun je de witbalans beter op automatisch laten staan. Hou er dan wel rekening mee dat je camera raar kan doen als er opvallende kleurvlakken in beeld komen fotografeer je bijvoorbeeld met een rood tentzeil als achtergrond, zal de camera de dominantie van dat ene kleur op een verkeerde manier proberen te compenseren, waardoor vreemde kleurzwemen je beeld om zeep helpen.
Wil je het grootste deel van wat je wil vastleggen scherp in beeld hebben, dan kies je het beste voor een belichtingsinstelling met diafragmavoorkeur. Je kiest een hoog diafragmagetal zoals f/16 en de camera zal automatisch de overeenkomstige sluitertijd bepalen voor een optimale belichting. Let echter goed op dat de sluitertijd niet langer wordt dan pakweg 1/30ste van een seconde. Bij die sluitertijd treedt namelijk snel bewegingsonscherpte op. Sommige cameras zullen de sluitertijd knipperend weergeven als die gevaar op bewegingsonscherpte oplevert. Stel in dat geval een groter diafragma (dus een kleiner diafragmagetal) in, bijvoorbeeld f/11. Zaak is dus om de goede balans te vinden tussen een zo groot mogelijk diafragmagetal en een doenbare sluitertijd.
Scherptediepte
De scherptediepte beperken en enkel je hoofdonderwerp scherp in beeld brengen levert doorgaans echter veel mooiere fotos op. Die persoon of dat object lijkt dan los te komen van de achtergrond en het lijkt wel of je diepte creëert in wat nochtans een tweedimensionaal beeld is.
Ook om dit effect te bereiken kies je de diafragmavoorkeur, maar nu stel je een groot diafragma (en dus een klein diafragmagetal) in. Hoe kleiner het diafragmagetal, hoe beperkter de afstand waarin je onderwerp scherp wordt weergegeven. Het kleinste diafragmagetal dat je kunt instellen is afhankelijk van je lens. Sommige lenzen hebben een grotere maximale lensopening dan andere. Ze laten meer licht door, maar zijn ook groter, zwaarder en duurder.
Heb je echter een lens waarvan de maximale lensopening niet zo groot is, dan is er nog een trucje dat kan helpen om de scherptediepte toch te beperken. Je moet namelijk zoveel mogelijk inzoomen. In de telestand van een zoomlens is de scherptediepte door bepaalde optische factoren vanzelf al veel kleiner dan wanneer je uitzoomt tot in de groothoekstand.
Om compositorische redenen is het beter om geen afleidende elementen op te nemen in de voorgrond van je beeld. Zorg dus dat je hoofdelement de voorgrond is en dat enkel de achtergrond onscherp wordt.
Door het instellen van een klein diafragmagetal zal je camera een snellere sluitertijd instellen om tot een juiste belichting te komen. De kans op bewegingsonscherpte verkleint hierdoor aanzienlijk.
Een te korte sluitertijd kan je wel parten spelen als je een invulflits wilt gebruiken. Je flitser werkt niet goed bij extreem korte sluitertijden. De flitssynchronisatietijd is de kortste tijd waarop je je flitser kunt gebruiken. In de handleiding van je camera wordt die vast wel ergens vermeld. Meestal kun je flitsen tot een sluitertijd van 1/125ste tot 1/250ste van een seconde. Is de sluitertijd te kort om de invulflits te gebruiken, maak dan het diafragma kleiner. Daardoor wordt de sluitertijd automatisch langer.
Zon en mensen
Als fotograferen eigenlijk schrijven met licht is, dan zouden de omstandigheden ideaal moeten zijn als er heel veel licht is, zoals op een mooie, zonnige namiddag. Maar daar zou je je wel een lelijk in kunnen vergissen. Mensen in volle zon fotograferen is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Wie recht in de zon kijkt, zal bijvoorbeeld zijn ogen dichtknijpen en de vreemdste grimassen trekken. Dat kun je dus het best vermijden.
Maar ook als je onderwerp het licht in de rug heeft, zit je snel met technische probleempjes. De kans is namelijk groot dat de zon in je lens schijnt, waardoor er vreemde lichtkringen je beeld gaan verstoren. Het kan ook een lichtzweem opleveren die heel je beeld bederft. Bovendien is de kans groot dat de personen die je in beeld wou brengen volledig onderbelicht zijn. Maar met een paar simpele trucs kunnen tegenlichtopnamen soms de mooiste worden.
Fotografeer je tegen de zon in, dan kun je storende reflecties krijgen. Je vermijdt die door de zonnekap op de lens te zetten. Ten eerste: zorg ervoor dat de meegeleverde zonnekap op je lens staat. Zo voorkom je in de meeste gevallen dat de zon recht in de lens schijnt. Voldoet die zonnekap niet, gebruik dan je hand om het in de lens vallende zonlicht af te schermen. Let er natuurlijk op dat je hand niet in beeld komt!
Sommige camera's hebben een preset voor fotograferen bij tegenlicht. Wanneer je die instelt, zal je camera rekening houden met de situatie en zijn belichting automatisch compenseren.
Heeft je camera niet zo'n preset of wil je zelf meer controle, stel de camera dan in op spotmeting. Daarbij houdt het lichtmetingssysteem enkel nog rekening houden met een beperkte zone in het centrum van je beeld. Als je die zone op je onderwerp richt, zal de belichting voor dat onderwerp ideaal zijn.
Bij tegenlicht kun je ook gebruik maken van een invulflits. Daarbij laat je de flitser op de camera afgaan, ook al is er overvloedig veel licht beschikbaar. Het flitslicht verlicht namelijk de persoon die je wilt fotograferen, zodat die ondanks het tegenlicht toch goed belicht is. De invulflits stel je in via het flitsmenu van je camera. In vele gevallen levert dat schitterende resultaten op.
Valt het zonlicht schuin op iemands gelaat, dan zul je merken dat een deel van zijn gezicht erg licht is en het andere deel een donkere schaduw vertoont. Dat is niet bepaald flatterend. Ook hier kan de invulflits een mooie oplossing bieden. Wanneer je de camera in volautomatische opnamemodus gebruikt of de scènepreset voor portretfotografie kiest, zal de camera in de meeste gevallen zelf beslissen om de invulflits te activeren. Doet hij dat niet, hou dan deze tips in je achterhoofd.
Checklist feestjes in de buitenlucht
* Gevoeligheid: ISO 100 of 200 * Opnamestand: diafragmavoorkeur * Diafragma: f/16 voor veel scherptediepte; groot diafragma voor weinig scherptediepte * Bij tegenlicht: gebruik spotmeting of de invulflits
Soms zijn dromen zo vreemd, levensecht of levendig dat we niet anders kunnen dan ons afvragen of ze iets betekenen. Daarbij kan je laten leiden door psychologen als Sigmund Freud ("dromen tonen wat je onderdrukt') of Carl Jung ("dromen zijn de vertaling van een vergeten deel"), door 'professionele' droomuitleggers of door wetenschappers.
Prisma Wie professioneel met dromen en droomonderzoek bezig is, heeft heel wat verklaringen voor 'vreemde dromen'. "In dromenland raakt de waarheid door elkaar gehaspeld, net als licht dat gebroken wordt door een prisma. Het is zeker geen reflectie van de waarheid", vindt professor Bert O. States.
Nuchter licht "Dromen zijn altijd raar als je ze nuchter, rationeel en wakker bekijkt", argumenteert Deirdre Barrett. Ze voegt er aan toe dat 'rare' dromen niet noodzakelijk negatief zijn. "Ze kunnen ook de creativiteit aanwakkeren, of een interessante en nieuwe kijk op de dingen geven. Voor kunstenaars zijn 'rare' dromen eerder een goed teken."
Robert Moss ziet het veel eenvoudiger: "Dromen zijn soms raar omdat ze enkel zo de aandacht kunnen trekken op iets dat we geblokkeerd hebben, of gewoon om ons te amuseren."
Soorten en interpretaties Er zijn verschillende soorten 'vreemde dromen', waarvan nachtmerries en dromen die zich herhalen de twee meest voorkomende zijn. Maar wat de interpretatie ervan betreft, begeven wetenschappers zich niet graag op glad ijs, al zijn ze het er allemaal over eens dat dromen nuttige info kunnen geven over gevoelens, gedachten of gedrag.
Hoogst persoonlijk Sommige dromen zijn zeer duidelijk, en komen in alle culturen voor (bv. tanden die uitvallen verwijzen naar angst om ouder te worden), zijn de meeste dat alleen voor de dromer (je hebt een stuk uit de krant en een stukje film bijeengeplakt, of ze reflecteren een bepaald gevoel).
Om die reden zijn universele verklaringen van dromen of tekens in dromen ook zeer onwaarschijnlijk. Om een stom voorbeeld te geven: voor een leeuwentemmer betekent dromen over leeuwen 'werk', voor een kleuter eerder 'angst'.
Alleen of in groep De enige die een droom dus kan verklaren is jijzelf. Zie je de verklaring niet onmiddellijk, geef jezelf dan wat tijd om over de droom na te denken. Vaak schiet het je in de loop van de dag wel te binnen.
In Amerika zijn 'droomgroepen' ook heel populair. Met enkele vrienden of sympathisanten interpreteer je elkaars dromen. De redenering is dat buitenstaanders soms beter een verband kunnen zien, omdat ze er niet middenin zitten.
Twee technieken Voor wie nog een beetje in het duister tast, zijn er twee gemakkelijke technieken die je op weg kunnen zetten. Bij de eerste stel je je voor dat de droom een deel van jezelf voorstelt. Je moet op zoek naar welk deel en wat dat je vertelt.
Bij de andere techniek werk je meer met wat de droom je geeft en associaties die het oproept. Droom je bijvoorbeeld over een trein, dan vraag je je af welk spoor je volgt, of welke lijn je zit. Droom je over schoenen, dan kan je je afvragen: schoenen hebben zolen, dat lijkt een beetje op zielen, dus misschien zegt het wel iets over je ziel? Succes niet gegarandeerd. (edp)