(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    10-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Belgen in Doesburg

    De Belgen in Doesburg

    Zondag 9 nov. was het een lekker weertje om naar Doesburg te rijden, naar de tentoonstelling in de Museumtuin ’t Olde Ras. Onderweg bemerkten we het verschil in rijcomfort van rijden op de lichtlopende, moderne asfaltbekleding en op de stroeve, oude (?) beton of macadam op het einde van de autoweg Gorinchem over Tiel naar Nijmegen en Arnhem. De snelheid valt direct terug of je moet veel meer gas blijven geven.

    In de Museumtuin hebben we eerst de buitenkant verkend met het plantenaanbod. Er zijn wel mooie labels, maar er is geen aanduiding van het onderstamtype. Bij de abrikozen is dit echter wel het geval. De prijs van fruitbomen ligt in Nederland een stuk hoger dan in België, zodat het bij ons moeilijker is om de kost te verdienen met fruitbomenkweek.

    Interessant is het tussen enkele rijen in de aanplant van de Museumtuin zelf te lopen.

    Je ziet welke rassen gezond groeien en welke niet. Nogal wat rassen hebben last van kanker.

    Je ontdekt dat aan Reinette Marbrée nog enkele Ananas Reinetten staan. De proef op de som om vast te stellen dat de beste tijd van dit ras al voorbij is.

    Toen we net geparkeerd hadden, zagen we in een wagen een paar boompjes liggen: hierbij Ashmead’s Kernel, een uitstekend Engels ras.

    Als je dan binnen de tentoonstelling bezoekt, wordt  het wel iets moeilijker. Je ziet er Ashmead’s Cernel liggen en dit is het juiste ras. Ernaast ligt Ashmead’s Kernel, de juiste schrijfwijze, maar een onjuist ras.

    In de aanplant wordt niet behandeld. Nergens echter heb ik zoveel vruchten met kurkstip gezien. Wellicht schort er iets aan de kalkvoorziening. Voeg daarbij dat sommige vruchten wel iets te vroeg moeten geplukt worden omdat anders de roeken (koloniekraaien met grijze plek rond de snavelinplanting) met de vruchten weg zijn en er geen meer overschieten voor de jaarlijkse expositie. Dergelijke vruchten vertonen, naast gebrek aan kleur, later meer kurkstip vertelde de heer Giesen, de stichter-bezieler van ’t Olde Ras.

    Interessant zijn de contacten op een dergelijke dag. Van iemand hoorde ik dat de tentoongestelde stoofappel Haneman het beste ras is om ‘Hete Bliksem’ te bereiden: half om half aardappelen en appelen, daarboven spek op een zacht vuurtje een paar uur laten gaar worden, naar smaak kruiden met zwarte peper, warm eten. “Hierbij heb ik graag nog wat opleguitjes.” Bij het attractieve ras Herfstgoud geraakte ik in gesprek met Theo uit het noorden van Limburg, vroeger plantenkweker en nu nog steeds actief bij de gehuwde kinderen. Hij heeft een vijftigtal  fruitrassen. Herfstgoud vindt hij een zeer goed smakende, zeer sappige appel. Hij had het nog over een ander ras Kerstster, hier niet tentoongesteld, rood als de Sterappel, doch een veel beter ras.

    De mevrouw aan de kassa vond de Sterappel er dit jaar een heel stuk aantrekkelijker uitzien dan vorig jaar.

    De heer aan de documentatiestand herkende ons nog van vorige bezoeken.” Vlamingen winnen de quizzen taal in Nederland en daarbij zijn we ook nog superieur in het Frans.”

    Voor meer info verwijs ik graag naar hun webside:

    http://www.tolderas.nl

     

    FOTO’S

    1 Reinette Marbrée Falso, in werkelijkheid Ananas Reinette.

    2 Op het einde van de verkoopstand. Ze bieden ook kleinfruit aan. Ik zag er het oude zwarte bessenras Silvergieter geënt op stam. Hoe zou een zwarte bes zich op stam gedragen?

    3 Let op het mooie label. Echter geen info over de onderstam.

    4 De Ontario,bleekgroen met zilverig waas lijkt hier, toch niet zover noordelijker, maar op kleigrond, moeilijker af te rijpen dan op mijn Kempense zandgrond.

    5 Erge kurkstip op Howgate Wonder, de kampioen zwaargewicht onder de appels.

    6 De stoofappel Haneman, de beste stoofappel voor het bereiden van ‘Hete Bliksem’. Merk vooral bij deze foto op dat door de stand bij het fotograferen een sterk vergrotend effect is opgetreden. Het zijn eerder kleinere appelen.

    7.Herfstgoud, blijkbaar een interessant ras.

    8 De heer B J Giesen en medewerkster.

    9 De heer van de documentatiestand.



















    10-11-2008, 14:22 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    09-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De oude Bellefleur

    De oude Bellefleur

    Toen we hier kwamen in 1962 stond aan aan beide kanten van het kippenhok een appelboom.

    Aan de zuidkant was dit een Pomme Jeruzalem. Grote, zachtgroene appelen met soms een zeer lichte blos. Zacht, wat droog vruchtvlees. Er werd verteld dat de oudere bewoners deze appel waardeerden. Wij vonden vooral de boven de stoof gedroogde schijfjes interessant. Deze boom, die van vroegr al scheef stond, bezweek na enkele jaren tijdens een winterstorm

    Aan de noordkant was dit een Bellefleur. Vast , maar sappig vruchtvlees, laat rijp. De laatste vruchten pluk ik begin november. De vruchten houden tot maart. Ik vind dit een van de allerbeste rassen voor appelmoes. Beurtjaargevoelig.

    Toen ik het kippenhok hoger opmetste moesten een paar zware takken wijken. De onderste was sterk door kanker aangewreten. Ook kleinere kankertakken werden verwijderd. Na dit opkuisen groeide de boom veel fleuriger. Wel moet ik nog regelmatig een kleine kankertak verwijderen.

    De boom groeit tamelijk gezond en heeft slechts matig last van schurft.(Zie de vlekjes op de bovenste vrucht op de laatste foto). Een goed oud ras.

    In 1992, tijdens een zware augustusstorm werd de boom omver geblazen. De takken werden op stompen gezaagd als speelboom. Een functie die hij een tijd vervulde.

    Intussen vormde hij nieuwe takken.

    De eerste, aan de voet, heb ik omgeënt met Reinette de Flandre. Ik heb de scheut onderaan opgehoogd om eigen wortel te vormen. Nu staat de tak-boom zeer vast.

    Op het fotomateriaal is dit de eerste uitschieter. Ik schat de momentele hoogte een meter of acht. De hoogste Bellefleurtak is nog ruim een meter hoger. Zie fotomateriaal.









    09-11-2008, 01:17 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    08-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Moeten we opteren voor biologische wijn?

    Dochter Mieke die weet dat wij graag een wijntje lusten, bezorgde ons volgende tekst uit het Tijdschrift E-gezondheid

     



     

     


     

     


     



     



    http://www.e-gezondheid.be/img_nl/giftrans.gif

    Moeten we opteren voor biologische wijn?

     

     

    40 flessen wijn werden onderzocht


    De bekendmaking van de systematische vervuiling van wijnen steunt op analyses die uitgevoerd werden op wijnen geproduceerd in verschillende landen, verspreid over de hele wereld. De analyses werden uitgevoerd door de verenigingen van het Pesticides Action Network Europe (PAN-Europe), dat in Frankrijk vertegenwoordigd wordt door de 'Mouvement pour les Droits et le Respect des Générations Futures' (MDRGF), de Beweging voor de rechten en het respect van de toekomstige generaties.

    Het onderzoek had betrekking op 40 flessen wijn, waarvan 6 afkomstig uit de biologische landbouw (Frankrijk en Oostenrijk), terwijl de andere flessen, afkomstig uit de intensieve landbouw, grote wijnen waren uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Portugal, Zuid-Afrika, Australië en Chili. De 34 wijnen uit de conventionele landbouw bevatten gemiddeld resten van 4 verschillende pesticiden, terwijl de meest vervuilde wijnen tot 10 verschillende toxische producten bevatten.
    Zulke hoeveelheden getuigen van een zeer intensief gebruik van pesticiden in de wijnbouw (20% van de pesticiden gebruikt op 3% van het landbouwareaal…). Deze chemische substanties, die zowel in tafelwijnen als in beroemde wijnen werden gevonden, kunnen echter kankerverwekkend zijn, ze kunnen ook neurotoxische en hormoonontregelende eigenschappen hebben en zowel de ontwikkeling als de voortplanting verstoren.
    Als we de vergelijking maken met het verontreinigingsgehalte van drinkbaar water, dan bevatten deze wijnen 5.800 keer meer toxische stoffen dan wat toegelaten is voor drinkbaar water. De toegelaten maximumgrenzen zijn echter helemaal niet dezelfde voor water en wijn. Die beperkingen zijn trouwens van toepassing op de druif, niet op de wijn. Vervolgens worden de chemische stoffen afzonderlijk, en niet globaal bekeken.

    Beter kiezen voor een biologische wijn

    In de 6 biologische wijnen werden daarentegen geen resten van pesticiden gevonden, met uitzondering van zeer lage hoeveelheden in een Bourgogne, maar waarschijnlijk was die vervuiling afkomstig van het gebruik van pesticiden op vlakbij gelegen percelen.

    Uiteraard was in dit onderzoek het aantal geanalyseerde flessen beperkt, maar de resultaten komen wel overeen met de besluiten van officiële onderzoeken. In Zwitserland bijvoorbeeld, toonde men de aanwezigheid van pesticiden aan in 98% van de onderzochte wijnen…

    Laat ons hopen dat wijnbouwers in de toekomst het gebruik van pesticiden zullen beperken en dat de wetgeving ter zake snel zal aangepast worden zodat de gevaarlijkste pesticiden kunnen uitgeschakeld worden.
    Niet alleen de consument heeft hier alles bij te winnen, ook de gezondheid van de wijnbouwers kan in hoge mate verbeteren (blaaskankers en hersentumoren komen bij deze mensen vaker voor dan gemiddeld) …


     





     

     

    08-11-2008, 11:15 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    06-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Vuil onder de Mat vegen, maar in verbeterde Versie

    Het Vuil onder de Mat vegen, maar in verbeterde Versie

    Vandaag was het weer heerlijk om in de tuin te werken.

    Er was onder andere nog een klein stukje aardappelen te rooien. Dovenetel had er zich zeer weelderig ontwikkeld. Die werd dan ook secuur uitgehakt om geen worteluitlopers te laten zitten.

    De hoopjes van dit spul, samen met wat grote brandnetel, van bij het vroegere rooien, hadden zich goed herpakt en lagen er groen bij.

    Naast dit perceel ligt een baan worteldoek van 2 m breedte om ingroei van pemen en ander fraais te voorkomen en werk te besparen.

    Dit doek heb ik half omgeslagen en er de hoopjes  onder gelegd.

    Wegens gebrek aan licht gaan die dra afsterven en beginnen te composteren. Tegen volgend voorjaar blijft alleen een laagje compost over.

    Met wat hulp laat ik de natuur voor mij werken.

    06-11-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reine Claude d'Ouillins

    Reine Claude d’Oullins

     

    Ik heb hier een RC d'Oullins staan door een andere amateur ge-ent op sleedoorn.

    De boom is al 10 jaar oud en heeft nooit goed gedragen, maximaal 10 vruchten.

    Andere pruimenbomen inde buurt dragen normaal.

    Heb bestuivers in overvloed staan ( minstens 15 pruimenbomen)

     

    Moet ik deze verwijderen of komt het ooit nog goed??

     

    De pruim is lekker, maar kan vervangen worden door elke andere lekkere soort op een betere onderstam.

     

     

    Mijn ervaring met dit ras.

    In 1964 plantte ik een eerste exemplaar. Het werd een grote boom. Uit opslag later bleek dat de boom geënt was op Myrobolaan (Prunus Seracifera, kerspruim).

    Het duurde 12 jaar vooraleer ik de eerste vruchten zag. Slechts enkele jaren was er een goede oogst. Soms waren er geen vruchten; soms slechts enkele. Na 40 jaar werd de boom gerooid om er een noot te planten. De oude boom was nog minder vruchtbaar geworden.

    Eind de tachtiger jaren bracht ik nog een exemplaar mee van de kwekerij Adams te Ruisbroek. Ook dit exemplaar groeide fors uit, doch er waren zelden vruchten. Onbekende onderstam.

    RC d’Ouillins zijn grote, gele , zachte vruchten, met een zeer goede smaak.

     

    ANTWOORD

    10 jaar voor een RC d’Ouillins is nog zeer jong en je hebt al pruimen gehad.

    Ik heb nooit geënt op sleedoorn en weet niet hoe een boom zich hierop gedraagt.  Is die sleedoorn onderstam wel een zekerheid? Ik zag nogal wat uitschieters van pruimen. Zou het niet interessant zijn nog wat geduld te oefenen?

    Wie weet? Als het weer volgend jaar een beetje meezit is er een grote pruimenoogst te verwachten. De bomen beschikken over veel reserves. Dit jaar moesten die allerminst aangesproken worden, wegens het totaal ontbreken van vruchten.

    06-11-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    04-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LOOK en Winteruitjes

    LOOK en Winteruitjes

    Vandaag van het goede weer geprofiteerd om ter elfder uur nog look te planten. Ik gebruikte de eigen knolletjes.

    Vorig jaar gebeurde het planten wel rond half oktober samen met plantuitjes. Dit jaar waren ze al vroeg uitgeput bij de AVEVE in de buurt. Blijkbaar zijn er al meerdere tuiniers die hiervan gebruik maken.

    Die winteruien groeiden mooi uit, terwijl mijn lenteplanting te vroegtijdig geveld werd door de witziekte.

    Er zou hiertegen al resistent plantmateriaal zijn, maar ik heb hiervan nog geen aanbod gezien.

    Weet iemand hierover meer?

    04-11-2008, 21:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    03-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mutsu, nog een schurftappel die ik niet graag zou missen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mutsu, nog een schurftappel die ik niet graag zou missen

    Mutsu is een Goldenachtige die vroeger commerciëel gekweekt werd: grote groen-gele vruchten.

    Mijn Mutsu staat op een M7 onderstam en is een grote boom geworden. Ik heb de top wat ingekort om er met mijn ladder van 7,5 m bij te kunnen.

    Op mijn M7 hebben de appelen een goed formaat, maar niet het superformaat dat ze op een zwakke onderstam halen.

    Ook de schurftaantasting werkt beperkend.

    Mutsu is een Japanse kruising tussen Golden Deliciuos en Indo.

    Kwam in 1948 in de handel.

    In Groot-Brittanië werd de appel herdoopt als Crispin.

    Het is een triploïd ras en regelmatig vruchtbaar.

    De vruchten hebben een vast, knapperig, sappig en zoet, geel vruchtvlees. Ze bewaren gemakkelijk tot maart.

    Veel vruchten hebben schurftplekken, doch smaken zeer goed.

    Mutsu is ook een kankergevoelig ras dat ik regelmatig wat dien bij te knippen.

    Alles samen vind ik het toch een waardevol ras.

    03-11-2008, 19:08 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    02-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote fruitshow op 8 & 9 november 2008 in museum 't Olde Ras

     

    Volgende zondag bezoeken we met enkele vrienden voor de zoveelste keer ’t Olde Ras, Museum in een boomgaard te Doesburg , Gelderland

    Grote fruitshow op 8 & 9 november 2008 in museum 't Olde Ras

    De stichting verzamelt oude, bijzondere en nieuwe fruitrassen, plant die aan in haar museumtuin (tot 2007 ruim 1500 verschillende fruitrassen in alle soorten fruit welke in Nederland buiten gedijen, zoals appel, peer, pruim, juttepeer, kers, moerbei, abrikoos, perzik, bessen, druif, kweepeer, sierfruit, mispel, noten, Japanse dwergkwee, Aziatische peer, amandel, vlier enz.), verspreidt die weer door middel van fruitshows (elk tweede weekend van november (in 2008 8 & 9 nov.)), bomenverkoop van deze rassen (van 18 oktober 2008 tot medio april 2009 elke zaterdag van 9.00 – 15.00 uur, woensdag- en dond.morgens van 8.30-11.30 uur, verdere verkoop op afspraak, er zijn altijd honderden rassen voorradig), geeft een kwartaalblad genaamd Fructus uit, geeft verdere voorlichting enz. De museumtuin en het museum zijn op woensdag- en dond.morgens geopend van 9.00-11.30 uur, voor groepen vanaf 10 personen worden op afspraak uitgebreide rondleidingen gegeven. Het museum bevat vele oude fruitteeltgereedschappen, vele afbeeldingen van fruitrassen door middel van kleurplaten, een grote serie afbeeldingen van ziekten aan fruitbomen, een grote collectie stenen (pitten) van pruimen waarvan men aan de hand hiervan de juiste rassen kan determineren enz.

    http://www.tolderas.nl/

     

    02-11-2008, 20:13 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonagold in natuurlijke Teelt

    Jonagold in natuurlijke Teelt

    Ik heb 2 Jonagold mutaties (waaronder King Jonagold; de andere ?) op een omgeënte boom. daarbij Jonagored (de meest bekende, zeer rood kleurende Jonagoldmutatie) op de top van een andere boom (ras Jonathan op M7) groeide dit jaar opvallend goed. Wellicht nog een gunstig gevolg van vorig jaar? Meestal is Jonagold sterk schurftgevoelig.

    Heel uitzonderlijk kennen we een jaar met haast geen schurft, zoals vorig jaar toen de eerste schurftsporen in april, begin mei geen kans kregen tijdens het droge, zonnige voorzomerweer.

    De zwaarste schurftinfectie gebeurt in het voorjaar.

    Ik vind dat dit jaar –ondanks al de schurftbevorderende nattigheid - de aantasting door schurft al bij al meevalt.

    Vroeger zou ik gezegd hebben tegen een liefhebber: "Aanplant van Jonagold af te raden". Nu begin ik te twijfelen, want ik heb ondanks de schoonheidsfouten echt smakelijke appelen.







    02-11-2008, 19:52 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    28-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezocht, Weisse Neckartal

    Gezocht, Weisse Neckartal

    Voor mijn oude fruitvriend in Engeland, Howard Stringer, zoek ik al een tijdje de oude stekelbes Weisse Neckartal.

    28-10-2008, 23:30 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste Rijp

    De eerste Rijp

    Een echte vriesochtend was het nog niet.







    28-10-2008, 11:17 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    27-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blenheim Orange en Freiherr von Berlepsch

    Blenheim Orange

    en

    Freiherr von Berlepsch

    Blenheim Orange is een Engelse appel met een historie. Hij werd rond 1740 gevonden aan de ringmuur rond het Blenheim park met het Blenheim paleis van de familie Churchill. De beroemde Winston Churchill werd er later geboren.

    Blenheim Palace ligt in Woodstock, in een uitloper van de Cotswolds in Midden Engeland.

    Kempster’s Pippin naar de vinder, viel in de smaak en werd lokaal verder gekweekt. Ook bij Churchill, de hertog van Malborough kwam de appel op tafel, werd herdoopt als Blenheim Orange en in 1804 onder zijn nieuwe naam in de handel gebracht. In Normandië kent men de appel als Bénédictin.

    De grote, aantrekkelijke, wat platte appel smaakt zoet en iets nootachtig. Bewaart tot nieuwjaar.

    Het is een triploïd ras en vergt bestuiving. Het ras is sterk beurtjaar gevoelig.

     

    Freiherr von Berlepsch

    Een appel uit het Rijnland; kruising tussen Ananas Reinette en Ribston Pippin van rond 1880.

    Heeft een intense ananassmaak, zoet, fijne zuren, sappig en knapperig, kortom een zeer goede smaak. Bewaart tot Nieuwjaar.

    Deze appel is eveneens sterk beurtjaargevoelig. Mijn boom blijkt daarbij vrij vatbaar voor kanker en dien ik als dusdanig in het oog te houden.





    27-10-2008, 23:58 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    24-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee Appelen van Jacques Bosschaerts te Zwalm

    Twee Appelen van Jacques Bosschaerts te Zwalm

    Jacques Bosschaerts richtte eind der zeventigerjaren in het Arboretum te Kalmthout de eerste twee grote Fruittentoonstellingen in Vlaanderen in.

    Robert en Jelena De Belder waren toen de drijvende krachten van het Arboretum, dat vooral door toedoen van de dynamische Jelena, van Joegoslavische oorsprong, wereldfaam zou verwerven.

    Het Arboretum zou later overgenomen worden door de provincie Antwerpen.

    Jacques Bosschaerts, verbonden aan Gevaert hadden we al leren kennen op zijn Veltvoordracht over fruit in het Museum van het Vlaams Cultuurleven te Antwerpen.

    Voor zijn expositie had hij de medewerking van verschillende Vlaamse tuinbouwscholen. Frans Heyvaert van de Tuinbouwschool Merchtem verleende zijn persoonlijke medewerking. Ook de landbouwfaculeit van Gembloux verleende zijn medewerking. Ook de heer Pustjens van Ranst, de toenmalige voorzitter van de Antwerpse fruitkwekers was van de partij.

    Jacques doopte een van zijn goede zaailingen Jelena, ter nagedachtenis van mevrouw De Belder, enkele jaren geleden  op reis in haar geboortestreek overleden.

    Jelena ziet er een attractief appeltje uit. De smaak is goed.

    Het zou goed zijn als Jacques een pomologisch portret over deze appel zou schrijven.

    De andere appel is de gewichtskampioen onder de appelen: de Engelse keukenappel Howgate Wonder. “De zwaarste appel die hier ligt haalt 800 gram”. Vergelijk met de Jacques Lebel, middelmaat vruchten.  Op een bezoek,enkele jaren geleden, aan de herfstfruitshow te Detling, Maidstone (de hoofdstad van het graafschap Kent),  heb ik de reuzenvrucht gezien, die daarna werd opgenomen het Guiness Book of Reccords.





    24-10-2008, 21:19 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    23-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onbekende Appel

    Onbekende Appel

    Van onderstaande appel ben ik de naam kwijt. De ent komt uit de Verger Conservatoire van Villeneuve d’Asq (Rijsel).

    Ik moet nog een jaar wachten, want dit jaar is er geen expositie. Die is slechts om de twee jaar.

    Het is een vrij gezond ras met zeer lekkere, zeer sappige vruchten, die zeker nog een tijd bewaren.







    23-10-2008, 13:19 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    21-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo hoort u het eens van een ander

    Zo hoort u het eens van een ander

    Das Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit hatte am Montag berichtet, dass 2007 besonders bei Tomaten, Kopfsalat, Erdbeeren und Äpfeln viele und teils auch hohe Rückstände gefunden worden seien. Bei einigen Proben waren die Belastungen so hoch, dass «bei einmaligem Verzehr gesundheitliche Beeinträchtigungen nicht auszuschließen sind».

    Ik vertaal de laatste zin:

    Bij sommige stalen waren de residuen zo hoog dat

    “bij eenmalig gebruik schade aan de gezondheid niet uit te sluiten is.”

    Vergelijk deze zin met de conclusie van ons Voedselagentschap (FAVV) van enkele dagen terug.


    21-10-2008, 00:42 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    20-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruithappening Zwalm zo 19 okt.

    Fruithappening Zwalm zo 19 okt.

    Al  enkele jaren richt het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen een Fruithappening in.

    Men verhuist telkens naar een van de gemeenten die deel uitmaken van de intercommunale met 16 gemeenten. Vorig jaar Kruishoutem. Dit jaar te Zwalm, in de polyvalente zaal de Zwalmparel.  Nogal wat standen vonden er onderdak en ook de kleinmannen werden met creatieve activiteiten niet vergeten.

    Dat het R L V A belangrijk is voor de streek wordt onderlijnd door het LEADER –programma.

    Het plattelandsgebied (zij het nogal heuvelachtig!) van de Vlaamse Ardennen is namelijk voor een periode van 6 jaar (2008-2013) uitgekozen als LEADER project, een Europees subsidiëringsprogramma voor Plattelandsontwikkeling. Leader is de afkorting van Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale.

    Er komt steeds veel volk naar de fruithappenings. Er zijn snoei- en entdemonstraties, lezingen... Ik had het genoegen te mogen spreken over aanplant, onderhoud en ziektes van een fruitplantsoen. Met voldoening zag ik dat iemand anders het over Kleinfruit had, een thema dat niet dikwijls aandacht krijgt.

    De man aan de Wijnstand kwam uit het Kortrijkse, waar hij op meerdere percelen een wijngaard had aangelegd met vooral resistente druivenrassen (o.a. Regent, Phoenix, Sirius, Rondo enz. ) Enkel bij de start wordt er voorbehoudend een koper-zwavel behandeling toegepast.

    De stand van Andre Van Peteghem van Eksaarde met een hele verzameling pitten en stenen van pruimen, perziken en aanverwanten in historisch perspectief vind ik steeds heel boeiend. Zeer didactisch tentoongesteld. Al gehoord van sleedoorn (Prunus spinosa) – en kroosjesvariëteiten Prunus institia)?

    De stand van de Nationale Boomgaardenstichting (NBS) werd bemand door Patrick Heyerick van Kruishoutem, een specialist hoogstam. Hij schrijft er een blog over, die ik nog niet kende:

    www.hoogstamboomgaard.be

    en George Cooman van Lochristi, afkomstig van de Zwalmstreek.  George heeft een bijzondere feeling voor het uitzaaien van pitten van appels die zijn aandacht trekken. Op de stand toonde hij 3 van zijn zaailingen waarvan vooral Mephisto onder de aandacht werd gebracht: een aantrekkelijk appeltje met rode blos, een goede smaak en vooral rijk aroma. Twee andere tentoongestelde zaailingen dragen de namen Scheldefee en Zwalmparel! Daarnaast heeft hij nog andere zaailingen.

    De appelen die aangeboden worden ter determinatie krijgen met vereende krachten meestal wel een naam, te meer daar Jacques Bosschaerts weer van de partij was.                      Maar ook op rijke gronden staan armtierige bomen die snoei en bemesting ontberen en slechts prutsvruchtjes voortbrengen. Voor de boom tellen alleen de zaadjes, maar voor ons is het vruchtvlees er rond van eetbelang.

    Foto's

    RLVA

    André Van Peteghem

    NBS: Patrick Heyerick en George Cooman

    Mephisto

    Zwalmparel

    Schelde-fee















    20-10-2008, 13:44 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    19-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Merels in Zeeuws Vlaanderen

    Merels in Zeeuws Vlaanderen

    Wat betreft de merels, welke tuinier heeft er geen? Bij mij eten ze bijvoorbeeld ook niet alle rode bessen maar wel van bepaalde struiken. Enkele vogels eten zo op termijn van een paar weken een rijtje leeg. Is het niet zo dat hun leven zich vooral afspeelt in het lagere struikgewas; dat een boom of struik vooral bezocht zal worden indien die op onopvallende wijze te benaderen is, of uit het zicht staat? Ze komen laag aangevlogen, van struik naar struik, of aangehuppeld onder struiken, ze vliegen dikwijls langs onderen de boom in. Of ze komen over lage daken aangehuppeld. Ze voelen er niet veel voor om onbeschutte stukken over te steken.

    Ook zitten ze graag beschut, bij mij zitten ze niet in de bessen die aan draad groeien, en dat zijn open struiken. Zitten ze misschien in bomen met nog veel blad?

    En zoals je zelf pas nog schreef bij de wijngaard die je bezocht: ze hebben blijkbaar een beperkte actieradius. Jammer dat katten geen merels lusten. Als er al eens een aan durft te beginnen eten, houdt die er meestal vlug mee op. Ze hebben erg veel kleine zwarte pluimpjes die volgens mij hinderlijk zijn voor het roofdier, ze blijven plakken in de bek. Ook mijn hond begint er niet aan, en die is niet zo kieskeurig. Op die manier hebben ze wel erg weinig vijanden. Bij mij broeden ze vaak dicht bij ons huis, waar geen roofvogels komen.

    Karel

     

    19-10-2008, 21:25 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In helft Belgisch fruit zit nog pesticiden

    In helft Belgisch fruit zit nog pesticiden

    BRUSSEL   Ruim de helft (52 percent) van het fruit in ons land bevat resten van pesticiden. Dat blijkt uit een recent Europees  rapport. Bij 8 procent van dat fruit worden de normen voor pesticiden bovendien overtreden. Dat is bijna twee keer zoveel als het Europese gemiddelde.

    De vruchten waarin het meest pesticiden gevonden worden zijn druiven, bananen en peren.

    Het federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) stelt dat  de groenten en het fruit in ons land nog altijd veilig zijn, ondanks het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Uit het activiteitenverslag 2007 van het Voedselagentschap blijkt dat er slechts 5,8 procent van de groenten en fruit in België non-conformiteiten werden vastgesteld in verband met residuen. Zelfs het eten van grote hoeveelheden in ons land verkochte groenten en fruit houdt helemaal geen gevaar in voor residuen aldus het FAVV.

    Bron: De Morgen 18/10/2008

    Naschrift: Het lijkt mij toch beter zelf je fruit te kweken zonder spuiten.

    En nog een noot: Herlees de laatste zin: "houdt helemaal geen gevaar in voor residuen"  

    Die kunnen volop worden gebruikt.

    Maar voor de volksgezondheid?



    18-10-2008, 12:01 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bittenfelder of Bittenfelder Sämling

    De Bittenfelder of Bittenfelder Sämling

    De Bittenfelder leerde ik kennen van Gilbert Van Looveren, die in de tachtigerjaren een fruitboomkwekerij had te Gooreind-Wuustwezel. Zijn half – en hoogstammen kweekte hij op onderstam Bittenfelder. Bart De Quidt te Kemmel-Heuvelland gaat op dezelfde manier te werk. Als tussenstam ent men Keuleman (om wille van van de gezonde, rechte stam) en dan op de gewenste hoogte het ras.

    Mijn Bramley’s Seedling en Notarisappel, beiden forse halfstammen komen nog van Gilbert.

    In Duitsland is Bittenfelder een van de rassen in de ‘Streuobst’, bomen langs wegen, velden en in weiden, waarvan de vruchten meestal gebruikt worden voor de verwerking.

    De Bittenfelderappelen rijpen pas eind oktober, begin november en hangen windvast. Niet zelden kan men tijdens de winter bomen zien, nog behangen met vruchten.

    De middelmatig grote, gele appel smaakt zuur, niettegenstaande zijn hoog suikergehalte (1:9) en is een zeer goede sapappel.

    Bittenfelder kan goed tegen natte grond en is een zeer gezonde groeier. De zaailing stamt van rond 1930 te Bittenfeld in Baden-Wurttemberg, een land in het zuidwesten van Duitsland.

    Via Louis Eelen, die er op bezoek was geweest met de Tuinclub van Herentals kwam ik in contact met Gert De Herdt te Geel, die als liefhebber, met artistiek bloed, zweert bij Bittenfelder. “Vergeet een MM 111, die  groeien niet zo goed en gezond als Bittenfelder”.

    Gert kweekt biologisch met veel compost. Hij zorgt voor bloemen als waardplanten voor de nuttige insecten. Hij maakt gebruik van tagetes tegen aaltjes. Hier en daar zag ik zelfs tabaksplanten staan als afweer. Tussen de rijen staat klaver of een groenbemester.

    Bittenfelder zou bij het begin eerder zwak groeien, maar de in maart met driehoeksenting geënte bomen tonen al een flinke kroonvorming. Deze bomen vragen wel een plantafstand van 5 -6 m, afhankelijk van het erop geënte ras.

    Mij viel op welk goed formaat de Annanasreinetten hebben, in vergelijking met die van mij op MM 106, die trouwens al een tijd weg zijn. Spontaan maak ik de vergelijking met mijn zeer forse Notarisappels op Bittenfelder.

    Voor iemand die ruim plaats heeft lijkt Bittenfelder een zeer interessante onderstam, maar voor de meeste mensen – de meeste kavels worden kleiner en kleiner -  lijkt de haagvorm met boompjes op een meter van elkaar, op M 26 of B9, een nieuwe, Russische onderstam , zoals Willy Mahieu (*) van Jabbeke die aanraadt, de meest aangewezen keuze.

    (*) Willy Mahieu  Appels en Peren, laagstammige Fruitbomen van A tot Z.  Lannoo 2005   ISBN 90 209 6010 5

















    18-10-2008, 10:10 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    16-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik begrijp de Merels niet

    Ik begrijp de Merels niet

    Enkele dagen terug heb ik mijn Rabau appelen, een van de donkerste van de grijze Reinetten geoogst. Alhoewel een echte winterappel die pas op smaak komt in januari-februari, waren de meeste vruchten (M7 onderstam) reeds gevallen.

    Wat mij nog het meest verwonderde is dat op enkele dagen tijd de merels een ware ravage hadden aangericht. Nauwelijks nog een gave vrucht te vinden.

    En ik die dacht dat merels het vooral op rode vruchten gemunt hebben.

    Dit is ten dele ook zo: aan mijn verste Jupiterboom vond ik vandaag geen enkele vrucht meer. Rode Schone van Boscoop: gedecimeerd. (Trouwens die had ik al 10 dagen vroeger moeten plukken).

    Aan een kleine, rode Bellefleur, met heel veel vruchten, zowel op de grond als op de boom, wordt haast niet geraakt.

    Naar de Ecolette, stralend rode appelen, die daarenboven nog niet vallen, wordt helemaal niet omgezien!

    Rarara? Is de pel te hard?


    Let bij de Bellefleurs op de afgeknipte kankertakken. Deze Bellefleur is erg kankergevoelig. Na het wegknippen van enkele grote, aangetaste takken is de situatie toch duidelijk verbeterd.

    Zowel de Rabau als de Bellefleur zijn sterk alternerend en dragen pas om de twee jaar.

    De Ecolette, een resistente appel van Wageningen is sterk aan te raden.


















    16-10-2008, 10:09 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!