(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    24-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kiwibesstellage in de sneeuw Over het Italiaans ophangsysteem en kiwibessen heb ik al vroeger geschreven. Typ bij zoeken in de linkerbovenhoek: kiwibessen.

    Kiwibesstellage in de sneeuw

    Over het Italiaans ophangsysteem en kiwibessen heb ik al vroeger geschreven.

    Typ bij zoeken in de linkerbovenhoek: kiwibessen.











    24-12-2010, 18:53 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    23-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WINTERLANDSCHAP

    Winterlandschap



















    23-12-2010, 18:46 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    22-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze Omgeving onder de Sneeuw

    Onze Omgeving onder de Sneeuw

    Al een paar dagen is het zeer donker weer. Voor vandaag (22/12) voorspelde men een lichte dooi. Hier in Zoersel, behorende tot de Voorkempen, blijft het lichtelijk onder de 0° C en smelt de sneeuw niet op de takken.

    Twee dagen terug lokte de fonkelende zonneschijn ons wel naar buiten, een gelegenheid om rond te kijken.

    Vandaag kijken we – op foto-  naar onze buren.

    Ik trek de aandacht op twee camera-instellingen bij fotoÂ’s naar onze verste buur: gewoon en in close-up. Niet te geloven welk een verschil!

    Dat je de realiteit zo kon truckeren wist ik niet.

    FOTOMATERIAAL:

    Pal aan de noordkant ligt de Lage Weg met de “Mollenhoeve” van de 80 jarige Gommarus Roelants, de bekende dorpsfiguur. Zoals je een tijdje terug kon zien op “Man bijt Hond” ben je er welkom voor een drupke. Het is maar een gelegeheidsonderkomen. Iets verder naar rechts staat zijn potstal en zijn prachtbeesten houden er van te gaan wandelen in de sneeuw.

    Aan de zuidkant ligt de parallelle weg Berkemei. Toen we hier in 1962 kwamen, woonden wij op Berkemei 16. De verbinding  door het erf van de buur, toen boer Van Immerseel, werd bij de verkoop echter afgesloten.                                                  De huidige buur Bel woont op Berkemei 113. Zijn paarden zijn liever buiten dan binnen.

    Iets verder op de Berkemei woont buur Coeck. Afhankelijk van de camera-instelling kan ik die ver of dicht laten wonen. Een nieuwe ontdekking!

     

















    22-12-2010, 15:58 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    21-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Silhouetten van Pruimen in de sneeuw

     

    Rechts: Early Rivers Prolific, een van de vroegste pruimen, 3de week juli.

    Top (de 2de is de Jojo)   

    Jojo2 recente, late , Duitse Pruimen

    Jonge zaailing kerspruim

    Volgroeide kerspruim/myrobolaan

    Mijn oudste kerspruimen













    21-12-2010, 23:47 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    20-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn Tunnels in de Sneeuw

    Mijn Tunnels in de Sneeuw

    De eerste foto van mijn kleinfruittunnel dateert van enkele dagen terug na de tweede sneeuw. Toen was het –buiten hun hok-  de enige plaats waar de kippen nog konden scharrelen.

    Met de derde sneeuw van gisteren (19/12) komen ze hun hok niet meer uit.

    Tenslotte nog een foto van de grotere tunnel.









    20-12-2010, 22:15 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    16-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Wijfje van de Kleine Wintervlinder

    Het Wijfje van de Kleine Wintervlinder

    Tot heden had ik dit insect nog nooit gezien. De mannetjes vlinders ( ca 15 mm ) ken ik al zeer lang. Met velen zag ik hen in de voorwintermaanden tegen het raam fladderen in het licht van een bureellamp. Ze kwamen af op het licht.

    De wijfjes ( ca 6mm  ) na hun ontpoppen in de grond, wachtte intussen de moeizame klim op de stammen van allerlei bomen (*) en verder naar de uiteinden der takken om er hun eitjes (100 à 200 ) te deponeren. De wijfjes kunnen immers niet vliegen met hun vleugelstompjes.

    In het prille voorjaar komen de eerst nog piepkleine rupsjes te voorschijn en beginnen onmiddellijk hun vraat aan de ontluikende blaadjes. Ze zitten dan verscholen tussen de blaadjes, maar een geoefend oog weet waar ze zitten door het begin van bladschade.

    Op zijn ergst kunnen ze bomen totaal kaal vreten.

    Dit koude voorjaar ontdekte ik ze onder aan de voet van de bloemrozetten. Daar deden ze hun vernielende werk door het aanvreten van de inplanting. Mijn hypothese is dat ze zich door het aanhoudende koude weer zo diep mogelijk hadden teruggetrokken.

    Ik zag hun vernielingswerk o.a. bij de Brabantse Bellefleur. Dit is een sterk beurtjaargevoelig ras, dat pas laat bloeit. Dit jaar had de boom vol appelen moeten staan. Ik heb er maar een paar appelen op gezien. Aan vorstschade kan het niet gelegen hebben gezien de late bloei van dit ras. De schade van de spanrupsjes van de Kleine Wintervlinder heb ik wel geconstateerd. De afgevreten bloemtrosjes waren er zo uit te plukken.

    De spanrupsjes zijn geelgroenachtig met onduidelijke langsstrepen. Ze berokkenen veel schade in het voorjaar: zeer veel aangevreten bladeren; kan gaan tot volledige kaalvreterij.

    Drie(?) Jaar terug heb ik dit gezien aan de fruitbomen die het dichtst tegen de bossingel staan. Vanuit de hogere bomen hadden de rupsjes zich als valschermspringers laten neerdalen vanuit de hogere bomen (vooral haagbeuk en wilg). Laatst ontmoette ik een fruitkenner die meende dat dit enkel bij eik het geval is. Eiken staan er op die plaats echter niet.

    Die kaalvraat heb ik dit jaar niet gezien. Dat ik dit jaar veruit de slechtste oogst had, lag vooral aan het zeer koude en natte voorjaar. De bijen konden nauwelijks naar buiten. Ik had mij anders al verheugd met de nieuwe bijenstand die in de boomgaard was geplaatst!

    Gisteren (15/12) was er even zon om fotoÂ’s te maken. Eigenlijk zou je hiervoor macro moeten hebben, maar de insecten zijn te herkennen.

    Op de eerste foto zie je een wijfje met herkenbare vleugelstompjes (In het midden links).

    Er zijn minstens evenveel mannetjes gevangen, die wellicht op de geur van de wijfjes af kwamen.   

    De bewering van de fabrikant dat er geen bladeren blijven plakken klopt bepaald niet!

    De blog over het aanbrengen van de lijm vind je op de blogs van 28/09 en 14/10. Nog gemakkelijker is bij het begin van de blog bij zoeken links boven: rupsenlijm in te tikken.

    ( *  )     De Kleine Wintervlinder kan ook schadelijk zijn op Blauwe Bes, maar dit heb ik nog nooit geconstateerd, alhoewel ik hiervan een hele verzameling heb..



















    16-12-2010, 15:16 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    07-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GMO Appel

    GMO Appel

    Ik lees dat men in Canada een (eerste?) GMO appel wil commercialiseren.

    GMO : Genetically Modified Organism (Genetische Modificatie van een Organisme of meer negatief uitgedrukt: Genetische Manipulatie van een Organisme).

    Een firma heeft in Canada een aanvraag ingediend om in de Okanaganvallei in Brittish Columbia een genetisch gemanipuleerde appel aan te planten.

    In een Golden Delicious heeft men een gen ingebracht dat maakt dat de vrucht niet bruin wordt (oxydeert) bij het opensnijden. Witte schijfjes appel kan men dan veel beter gebruiken bij allerlei kant en klare bereidingen.

    De Golden Delicious is een van de meest gevoelige rassen voor schurft en –zeker in onze contreien- niet te kweken zonder veelvuldig te spuiten. Zeker geen ras voor bioteelt.

    Niet-oxyderende appels zouden wel een voordeel zijn bij verwerking. Bv bij het drogen van appelschijfjes.

    We zoeken uit welke rassen weinig verkleuren en daarbij geschikt zijn om te drogen.

    Vorig jaar heb ik met het gezin van dochter Veerle de Okanagan bezocht. Voor een korte vakantie ontvluchtten wij het verregende Vancouver en trokken de bergen over naar zonnige oorden. In de Okanaganvallei bezochten we een biofruitteler.  Ik schreef er een blog over (25/03/2009 ; klik op in de rechter kolom op 23/03-29/03/2009).

    07-12-2010, 13:54 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    05-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De omgekeerde wereld

    Moestuincriminelen!

    Door Jessica Alkemade op 2 december 2010 – 21:00 | 1.989 keer bekeken | Print artikel | 37 Reacties

    http://www.argusoog.org/wp-content/uploads/2010/11/Moestuincriminelen.jpgStel je eens voorÂ… In het voorjaar plant je wat zaadjes in een potje, waar later dat jaar prachtige tomaten uit groeien. Dan komt de politie binnenvallen. Gewapend met schaar en gifspuit. Weg plantje, weg tomaten. U heeft het recht om te zwijgen! Wat is de aanklacht? U teelt uw eigen voedsel! U staat onder arrest!

    Gekkigheid? Je denkt dat ik dit ter plekke verzin? Was het maar zo. In de Verenigde Staten is eerder deze maand gestemd over een wetsvoorstel (Bill S. 510: FDA Food Safety Modernization Act-Voedsel en medicijnen departement over Voedselveiligheid Modernisatie Wet) in de Senaat. Deze wet houdt onder anderen in dat het verboden is om zelfgeteeld voedsel te kweken, delen, verhandelen of verkopen. 74% heeft voor gestemd, dat betekent dat de wet erdoor is! Met andere woorden, de burger is gedwongen om voedsel aan te schaffen in de winkel. Dat alles voor de “veiligheid van voedsel”. De naleving van de wet zal worden gecontroleerd door Homeland Security (Ministerie van Veiligheid). Ze zouden toch niet willen dat mensen gezond zijn, wat moet er dan gebeuren met al die ziekenhuizen en medicijnen? Dus wat ligt hieraan ten grondslag? Geld en macht (had u anders verwacht?). Laten we eens een kijkje nemen in de volgende lijst: http://www.libertynewsonline.com/article_301_29693.php#, die laat zien wat de verschillende leden van de Senaat hebben ontvangen als “campagnegelden” (lees: steekpenningen) van bepaalde groeperingen om ofwel voor of tegen deze wet 510 te stemmen. We pikken er enkele namen uit:

    Lamar Alexander – R TN –      Bribe Voor: $190,421 – Tegen: $4,850     gestemd: VOOR
    Robert Casey – D PA –             Bribe Voor: $80,576 – Tegen: $4,600      gestemd: VOOR
    Richard Burr – R NC –             Bribe Voor: $328,086 – Tegen: $32,292   gestemd: VOOR

    Gelukkig zijn er ook enkelen die niet voor het grote geld gaan:
    Bob Corker – R TN –               Bribe Voor: $298,639 – Tegen: $8,850     gestemd: TEGEN
    Roger Wicker – R MS –           Bribe Voor: $147,650 – Tegen: $16,250   gestemd: TEGEN
    Christopher Bond – R MO –    Bribe Voor: $49,550 – Tegen: $5,200       gestemd: NIET GESTEMD
    (R= Republikein, D= Democraat)
    Er heeft overigens geen enkele Democraat tegen gestemd.

    Bekijk de volgende filmpjes voor meer informatie hierover:

    Ga dan naar Unitynet.nl op datum van 03 12 2010

     

     En om te zien dat het NU al aan de gang is:

     

    Zoals je ziet is dit geen toekomst maar het speelt zich in het heden af. In Nederland is het (nog) niet zo ver. Het is hier niet verboden om bijvoorbeeld rauwe melk te kopen of verkopen bij de boer. Wel moet er aangegeven worden dat het gekookt dient te worden vóór gebruik (waardoor alle voedingsstoffen verdwijnen, overigens). Hier is het halve dorp nog niet in overtreding omdat ze hun eigen groenten kweken. Hier is het niet verboden om zaden te verzamelen voor eigen gebruik. Maar voor hoe lang nog?

    In Zweden gaat vanaf volgend jaar een voorschrift (vanuit de EU) in werking waardoor alle professionele groentetelers voor elk soort dat ze telen een vergunning dienen te hebben (á 300 euro) en een jaarlijkse verlenging van die vergunning moeten betalen (á 200 euro). In Zweden zijn veel kleine telers die een kleine (lokale) markt bedienen. Daardoor telen ze soms honderden soorten waarvan enkelen maar een paar tientjes per jaar opbrengen, onmogelijk dus om voor al die soorten een aparte vergunning te betalen. De reden van het voorschrift zou zijn om meer variatie in soorten te krijgen maar bereikt het tegenovergestelde, dat is duidelijk. Het gevolg is dat kwekers minder verschillende soorten kunnen aanbieden waardoor de markt verarmd en dus minder onafhankelijkheid hebben. De lokale markt verdwijnt op deze manier. Consumenten worden ook hier afhankelijk van de grotere bedrijven (die wel geld hebben om al die vergunningen te betalen). Een andere manier voor de kwekers is om de zaden dan maar illegaal aan te schaffen en te kweken. Omdat dit voorschrift uit de EU komt, kan verwacht worden dat dit in Nederland ook ingesteld gaat worden. Waar dit heen gaat? De gehele voedselmarkt komt zo in handen van enkele grote spelers op de markt zoals Monsanto en Syngenta. De overheid bepaalt wat men mag eten en dat is geen goede zaak. Zoals Thomas Jefferson (zie filmpje) stelde:

    “Als mensen de overheid laten beslissen welk voedsel en welke medicijnen zij tot zich nemen, zal hun lichaam binnen afzienbare tijd in zo’n slechte staat zijn als de zielen die onder tirannie leven”.

    Denk zelf, beslis zelf welk voedsel je tot je wilt nemen en hoe je je lichaam behandelt bij ziekte. Neem het heft in eigen hand en verloochen jezelf niet. Probeert de overheid dit onmogelijk te maken? Revolutie!

    Auteur: Jessica Alkemade
    Bron Afbeelding: di_the_huntress @
    Flickr.com

    Lees meer van Jessica Alkemade

    Ik heb deze aangeleverde gegevens op de blog gezet omdat ze mij zeer verontrusten. Terecht of onterecht?

     

     

    05-12-2010, 21:44 geschreven door Daantje

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ted over Organic (Bioteelt)

    Dag allemaal,

    Aleide (op haar 77st. verjaardag) en ik hebben net de video gezien van Ted, een 11 jarige Amerikaanse jongen die een gesmaakt pleidooi houdt voor het biologische (organic in het Engels).

    http://www.velt.be/Joomla/index.php

    05-12-2010, 14:18 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    04-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootouderfeest Basisschool De Wingerd Poederlee

    Grootouderfeest  Basisschool De Wingerd Poederlee 

                                                                24 november 2010

     

    Voor de eerste maal maakten we kennis met de school van Isis in Poederlee waar ze sedert Pasen naartoe gaat. We zijn blij te weten dat ons kleindochter in een warm midden is terechtgekomen.

    We voelden de hartelijkheid en gastvrijheid van de mensen van Poederlee, de kinderen en de school.   

     

     

    1.         Onder de kerktoren van Poederlee

    2.         schuilt de parochiezaal ‘Mollenhof”

    3.         Ongeveer 300 genodigden vulden de zaal en het voor-     

                 portaal

    4.         Hartelijke kennismaking

    5.         Kleinkinderen verwennen hun grootouders

    6.         Jonge obers van het zesde leerjaar

    7.         De kinderen hebben het heel druk

    8.         De juffen voorzien koffie, thee, cake à volonté

    9.         Jongens in actie aan de afwas

     

     

     

     10.     De basisschool “De Wingerd” en nu nog een echte druif                                           .                 aan de poort

    11.      De directeur, Rolf van Eekert ontvangt aan de schoolpoort

    12.      Ravotten in een bomenrijke omgeving

    13.      Aleide met Isis, 4B

    14.      Samen schilderen

    15.      Grootmoe Aleide doet mee

    16.      Samen zingen en bewegen met juf Griet

    17.      Sint Niklaas kijkt toe

    18.      Isis met klasjuf Griet

     

     



















    04-12-2010, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG
    Vervolg


















    04-12-2010, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    01-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De verrassende Crandallbes

    De verrassende Crandallbes

    Vorige zaterdag, 27/11, net voor het uitbreken van de eerste koudegolf van deze winter ging ik in de Filclair tunnel de laatste, meestal nog groene tomaten plukken.

    Mijn oog viel op het stuk insectengaas waarmee ik de Crandallbes had afgeschermd tegen mogelijk indringende merels.

    Tot mijn verbazing stonden de zwarte bessen er nog in goede gezondheid . Ze hebben het uitzicht en de smaak van zwarte bessen, maar hebben dus een uitzonderlijk lang leven voor een bes! Rijpe bessen blijven hangen.

    Al bij al waren er maar een tiental bessen met de grijze schimmelsporen van Botrytis. Wellicht bleven ze door het gaas uit het bereik van de neervallende condensdruppels.

    Volgend jaar wil ik te weten komen hoelang de bessen het buiten uithouden, zonder bescherming tegen de regen.

    Veel gegevens over de Crandallbes heb ik nog niet gevonden.

    Wel dat de vrucht 5 X meer vitamine C bevat dan een sinaasappel.

    Met het donkere sap zal ook het gehalte aan antioxydanten hoog liggen.

    Crandall is een Ribes odoratum (geurend). Dus ook aan de geur van de bloemen aandacht schenken. Zwarte bessen behoren tot de soort Ribes nigrum.

    Crandall bessen groeien als een zwarte bes een goede 1,5 m hoog. 25 Jaar terug schafte ik ze aan bij De Nieuwe Tuin van Peter Bauwens te De Klinge.

    De Crandall vormt veel fijne, hangende takjes. Ik herinner mij dat ik die tijdens de winterperiode flink uitgedund had.

    De Crandallbes past ook in een siertuin met zijn mooie gele bloei in het voorjaar. Wellicht ook om de geur. Zonder afschermen zijn echter geen bessen te oogsten.

    De fotoÂ’s geven een beter beeld

     











    01-12-2010, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    24-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bio kleinfruit te Pamel

    Bio kleinfruit te Pamel

    Op het Provinciaal (Vlaams-Brabant) Proefcentrum voor Kleinfruit

    Momenteel loopt op het bio-Proefstation te Pamel – dat, na 3 overgangsjaren, nu al 10 jaar gecertifieerd is als bio-bedrijf – een 4 daagse cursus voor (aspirant)kleinfruittelers.

    Dat er behoefte is aan een dergelijke opleiding bewijzen de meer dan 50 inschrijvingen.

    Twee jaar terug was er al een opleiding voor het telen van bio-aardbeien.

    Sindsdien zijn 14 biotelers gestart en is het aanbod op de veiling van 1 ton naar meer dan 5 ton opgevoerd en zeggen dat er vraag is naar 100 ton.

     

    FOTOÂ’S

    1.  Kerk van Pamel, gemeente Roosdaal tegen Ninove.

    2.  Marcel de Jong, voorlichter, behandelt de teelttechnische zaken, de mechanisatie, de infrastructuur o.a. overkappingen en het financieel-economische luik.

    3.  Jurgen Bouveroux van Biobest behandelde de plagen en hun biologische bestrijding.

    4.  Yves Hendrickx, de directeur van het centrum had het over de preventie van plagen. We zien hem hier bij een bezoek op het terrein. (De man in het midden).

    5.  De nieuwe frambozenaanplant.

    6.  De serre met pas geplante bramen

    7.   Bramen  Nieuwe rassen die hier zullen beproefd worden: o.a. Obsidian, Black Pearl, Detiolus, Loch Ness, Triple Crown en als getuige het bekende ras met het peterselieblad Evergreen.

    8.  Tunnelconstructies Marcel de Jong, de man met de witte pet legt de voor - en nadelen van de verschillende constructies uit.

    9.  Idem



















    24-11-2010, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    22-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biodiversiteit en smaak tijdens de Seniorenweek van Zoersel

    Biodiversiteit en smaak tijdens de Seniorenweek van Zoersel

    We genoten zeer van deze uiteenzetting door Joeri Cortens van Natuurpunt Educatie. 

    Aan de hand van een hapje en een drankje, een multimediavoorstelling en een reeks sprekende verhalen geeft de spreker een antwoord op enkele cruciale vragen rond het thema biodiversiteit. De deelnemers krijgen bovendien een hoop praktische tips mee om zelf een steentje bij te dragen aan het behoud van de natuur.

    Enkele jaren geleden  trachtte Monsanto de basmatirijst voor zichzelf te patenteren, wat gelukkig niet lukte.

    We proefden een schoteltje biobasmatirijstpap met geraspte bioamazonenoten. Voor de bevruchting van deze noten zorgt een speciale bijensoort. Deze noten groeien in een duurzaam bos en geven de mensen een inkomen.

    Nog een treffend voorbeeld. De fairtraide koffie komt niet van monokoffieplantages maar groeit als onderbegroeiing in een bos en draagt bij tot de biodiversiteit.

    Er was Gageleer, een biobier met gagel, naar een recept uit de streek, nu gebrouwen te Locristi. Natuurpunt propageert dit bier in haar afdelingen. Vorig jaar haalde men een productie van 100.000 l. Het is echter niet gemakkelijk voldoende biologisch geteelde gerst te vinden. Gelukkig is er nu het biologisch landgoed De Hoevens en de Stichting Korensla te Alphen bij Tilburg dat o.a. biogerst teelt. Verder waren er sappen van de Drie Wilgen te Nijlen, waarvan een gedeelte van de opbrengst eveneens naar Natuurpunt gaat. Tenslotte proefden we nog van de vaste kaas van Widar te Merksplas. Ze verwerken rauwe melk tot kaas. Beperkte productie en enkel in de streek te verkrijgen.

    Een aanbevolen activiteit van Natuurpunt Educatie

    FotoÂ’s van Aleide

    1.    De rijstpap

    2.     Joeri Cortens, educatief medewerker van Natuurpunt.

    3.    Gageleer

    4.    Gageleer

    5.    Vruchtensap van de Drie Wilgen

    6.    Het publiek

    7.    Jef De Bie, voorzitter van de Seniorenraad  met echtgenote

    8.    Joeri legt het uit

    9.    Idem



















    22-11-2010, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    20-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitstekend Moestuinjaar

    Uitstekend Moestuinjaar

    2010 was bij mij het slechtste jaar voor appelen. De moestuin deed het anderzijds uitstekend. Buiten de droge periode in juni was er regelmatig voldoende water. De groenten groeiden als kool. Mijn kolen deden het zelfs te goed. Een deel barstten open door het innerlijke geweld. Fantastische selder en pas heel op Â’t eind wat schimmelaantasting op de witte selder.

    De knolselders moet ik nog oogsten. Vorig jaar waren het prutsknolletjes. Dit jaar zijn ze reuzengroot.

    Felle preien. De maden van de preimot hadden er maar weinig vat op, alhoewel er wat gaten zijn in de bladeren. Aleide wil die gaver hebben omdat zij ook graag de groene bladeren gebruikt.

    Dus volgend jaar wordt de prei na heel veel jaren onderbreking terug afgedekt met insectengaas.





    20-11-2010, 15:53 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    18-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfstkleuren

    Herfstkleuren

    Om deze donkere dagen wat op te fleuren: geniet van de herfstkleuren

    Hosta   We wonen hier 48 jaar en de plant stond er al. Waarschijnlijk toen al vele jaren. Buiten misschien een zeldzame keer wat compost, trekt de plant al die tijd haar plan en heeft beslist geen last van bodemmoeheid.

    Blauwe bes

    Laatste Bottelrozen









    18-11-2010, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    17-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cryopreservatie

    Cryopreservatie

    De wetenschappers van Reading University zijn de nieuwe begeleiders van Brogdale en de National Fruit Collections van Groot Brittannië.

    Op hun stand maakte ik kennis met Cryopreservatie :

    Slapend enthout met 1 oog wordt in de winter in stukjes van 3,5 cm gesneden. Vervolgens worden deze gedurende 14 dagen aan -4° C gevriesdroogd  tot de gewenste vochtinhoud, waarbij men het vormen van schadelijke ijskristallen vermijdt.  

    Daarna ondergaat het materiaal een verdere, gecontroleerde temperatuurverlaging tot – 30 ° aan een tempo van - 1 ° per uur.

    Vervolgens slaat men het materiaal op in vloeibare stikstof van – 196 ° C

    Het materiaal kan men aldus een aantal jaren veilig bewaren.

    Wel 10 jaar wist de onderzoeker mij te vertellen.

    Als men later gaat enten doet men dit met chip budden van het oog.

    Als om een of andere reden bomen moesten uitvallen, houdt men op deze manier een levende “back up “ achter de hand.

     

    Een andere techniek die men gebruikt is de Genetische analyse om de eigenschappen van een ras te bepalen. Deze raszekerheid is belangrijk voor het eventuele gebruik van dit ras bij verdere kruising.











    17-11-2010, 13:18 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    15-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brogdale Apple Festival zat. 23 okt.

    Brogdale Apple Festival zat. 23 okt.

    Van Woking in Surrey reden we naar Brogdale te Faversham in Kent. Men hield er het Apple Festival. Het was er feest, nogal wat volk en veel tenten.

    Wij verkozen eerst de Self guided walk.

    We passeren de wagen, getrokken door twee machtige paarden. Nynke, paardenliefhebster die zij ook is, moest die van nabij bekijken.

    We zien Joan Griffiths terug, onze gidse bij ons busbezoek van september.

    We bezoeken eerst de peren. Peren dien je te proeven in rijpe toestand, overlopend van heerlijk sap en smeltend in de mond.

    FOTOMATERIAAL

    1.  Nynke (en wij) in bewondering voor de paarden

    2.  Idem

    3.  Joan Griffiths, een van de gidsen

    4.  Durondeau, een beroemde Belgische peer van het begin 19 de eeuw toen België het topland was voor nieuwe perenrassen.

    5.  Idem

    6.  Gloumorceau of Beurré dÂ’Hardenpont nog zoÂ’n beroemde Belgische peer

    7.  Idem

    8.  Peren in overvloed

    9.  Peren proeven



















    15-11-2010, 22:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG  1

    1.  Ze hebben er ook wilde of oerpeertjes staan.

    2.  Er was een uitgebreide proefstand met allerhande ciders. Gisteren hadden we er een zeer lekkere gedronken. Een paar proefkeuzes vielen mee.

    3.  Na de lunch besloten we tot een proeverij. Sommige waren te doen maar andere vielen erg tegen: de bittere nasmaak die je meermaals hebt met Franse cider, wellicht te wijten aan bedorven vruchten?

    4.  Idem

    5.  Idem

    6.  Idem

    7.  Idem

    8.  In een grote tent kon men vruchten proeven en aanschaffen. Wat velen deden. Hier de Egremont Russet

    9.  Idem



















    15-11-2010, 22:25 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Clubrassen/Conseptrassen op de stand van FAST

    De Clubrassen/Conceptrassen op de stand van FAST

    Fast staat voor Farm Advisory Services Team. Een van hun vestigingen is te Brogdale. Zij behartigen de professionele teelt.

    Op hun stand waren de clubrassen te zien.

    De meeste nieuwe rassen zijn uitsluitend voorbehouden voor gecontracteerde telers in een gesloten club van boomkwekers, telers en verkoopinstanties. Men spreekt ook van Conceptrassen.

    Ik lees net in “The Fruit Grower” van november dat het clubras Rubens, ontstaan in Italië, op de National Fruit Show te Detling (Maidstone) in oktober, zowel de prijs voor de mooiste appelen als de prijs voor de beste dessertappel (beste smaak) gewonnen heeft.

    Wellant is een Nederlands ras van Wageningen ontstaan uit de kruising van een Nederlandse selectie en Elise. Een geurige en zeer smakelijke appel.

    Junami is een Zwitserse appel uit een kruising tussen Idared-Maigold en Elstar.

    Rubens, Wellant en Junami horen bij de conceptrassen in België samen met de hier niet aanwezige KANZI en BELGICA.

    Hoe het precies zit met de andere gefotografeerde rassen weet ik niet.















    15-11-2010, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!