(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    24-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg 2

    VERVOLG  2

    MAIN

    Hauszwetsche

    Joods kerkhof

    Een terrasje meepikken

    Ons lievelingsbier; Weisse Hefe

    Bedevaartsoord Walldürn

    Idem

    Viktoria Torte

    Idem



















    24-09-2011, 22:11 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    20-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Odenwald   Dag  3   Heidelberg 31/08

    Vandaag bezoeken we Heidelberg, de romantische universiteitsstad aan de Neckar, een zijrivier van de Rijn.

    Hier zijn er meer toeristen dan we totnogtoe gezien hebben.

    De stad telt ongeveer 135000 inwoners en een 25000 studenten. Die zijn er blijkbaar nog niet. In Rothenberg, het dorp waar we logeren, spoeden de kinderen van het lager onderwijs zich tegen half 8 al naar school, die duurt tot ’s middags.

    We rijden eerst langs de Neckar en worden gewezen op de plaats waar we om vier uur met de boot zullen vertrekken.

    De lange winkelstraat loopt parallel.

    We keren terug naar de halteplaats voor de bussen voor de verkennende wandeling.

    Op de marktplaats bevindt zich de H. geestkerk met toren die een panorama op de stad biedt. Daartegenover staat Haus Ritter uit 1592 in Renaissancestijl. In dit chique restaurant hebben we straks een heerlijk middagmaal. We reizen in stijl.

    In de straat naast de H.Geestkerk bevindt zich de befaamde chocolateriewinkel van Heidelberg.

    We wandelen een eind op de Alte Brücke. We hebben hier een goed zicht op de grote burcht in restauratie op de bergflank. Via de oude stadspoort met twee torens komen we de stad weer in. Er zijn veel toeristen. We wandelen een eind door de winkelstraat en slaan dan links af naar een pand met uithangbord Karcher: dit was het studentencachot. Het was een eer in eerdere dagen, er even of tot 14 dagen opgesloten te worden. Men bracht er een min op meer kunstzinnig aandenken aan.

    Vandaar gaan we naar de eerbiedwaardige aula van de Ruprecht- Karl universiteit van 1386, de oudste van Duitsland.

    De filosoof Hegel was er ooit prof.

    Fijn middagmaal in Haus Ritter.

    Een gedeelte van de groep brengt een bezoek aan de universiteitsbibliotheek met een oude oorkonde, een antieke catechismus en bovenal het Manessische Liederhandschrift van rond 1300, prachtig geïllustreerd met miniaturen. Het is een verzameling van gedichten en liederen van de Middeleeuwse minnezangers. De bibliotheek is gratis toegankelijk.

    Daarna is er nog tijd om de toren van de H. geestkerk te beklimmen en te winkelen.

    Om 16 u vertrekken we stroomopwaarts voor een anderhalf uur durende vaart naar Neckarsteinach. We zitten op het zonnige bovendek. Tweemaal moeten we een sluis in. Na 7 minuten varen we 5 m hoger.

    Na het avondeten is er in de wijnkelder van het hotel een wijnproefavond, verzorgd door de hoteleigenaar. Chauffeur Willem is weer tolk. Een zoete dessertwijn van Siegerrebe spätlese valt het meest in de smaak, maar ook een rode wijn van Dornfelder en Portugieser scoort hoog. Er wordt ferm gezongen onder stimulans van consulent Jef Van Den Eynde. Louis Van Eyck, 83 brengt ons een fenomenale “Boerke Naas”, echter kan niet!.

    FOTO’S

    1.  Kerk van Rothenberg

    2.  Geautomatiseerde ophaling van het afval

    3.  Landschap

    4.  Landschap met restboomgaard of in het Duits Streuobstwiese.

    5.  Zandsteen, het bouwmateriaal van de streek

    6.  We rijden over de Neckar

    7.  De oude Brug bij het binnenrijden van Heidelberg

    8.  De historische chocolaterie

    9.  Op de Neckarbrug met op de achtergrond de toegangspoort met de 2 torens

     



















    20-09-2011, 00:24 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

     

    10.  Veel volk in Heidelnerg

    11.  Karcher

       12.  Idem

       13. Idem

       14. Hotel Ritter waar we middagmalen

       15. H. Geestkerk

       16.  Van op de boot: oude streuobst Wiese

       17. Een van de vier burchten van Neckersteinach

       18. In de wijnkelder van ons hotel



















    20-09-2011, 00:09 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    19-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezond en mooi met walnoten

    Gezond en mooi met walnoten

    Met gegevens uit een artikel van Dr. Helga Buchter-Weisbroth

    De wal- of okkernoot (Juglans regia) stelt eisen aan het klimaat: een milde winter en geen vorst tijdens de bloei. Laat bloeiende notelaars bieden uitkomst. Ik heb dit ondervonden bij mijn eerste notenboom. Ik plantte die in oktober 1962, net voor een van de zwaarste winters van vorige eeuw. Tijdens de volgende lente bleek de stam bevroren. Later liepen er aan de voet 3 loten uit waarvan er twee later een tweeledige boom vormden. Het was echter een zeer onvruchtbare exemplaar. Na veertig jaar heb ik hem vervangen door een vruchtbare zaailing van eigen kweek.                                                                Dit jaar dragen de notenbomen uitstekend. Vorig jaar bevroren de bloemen van de helft van mijn bomen. Zeer dikwijls zie dan ook dat de nieuwe toptakken er zwart-bevroren bijstaan.

    Voor de rest zijn noten meestal gezond groeiende bomen die niet moeten gesnoeid worden. Als toch een tak moet weggenomen worden dan moet dit tijdens het groeiseizoen gebeuren, van mei tot oktober. Snoeien tijdens de winter of voorjaar veroorzaakt (erg) bloeden.

    Aardbeien- druiven- walnoten

    Frambozen, braambessen, maar vooral aardbeien en druiven hebben met walnoten eenzelfde eigenschap gemeen : ze behoren tot de weinige voedinggewassen met een noemenswaardig gehalte aan ellaginezuren. Ellaginezuren beschutten tegen kanker. Hun phenolverbinding blijkt tot 300 keer effectiever tegen kanker dan andere Phenolzuren.      Ellaginezuren blokkeren giftstoffen als nitrosaminen, gechloreerde koolwaterstoffen en aflatoxinen. In vergelijking met aardbeien en druiven hebben walnoten een duidelijk hoger gehalte aan deze beschuttende ellaginezuren.

    Walnoten tegen cholesterol

    Het lijkt wel een tegenspraak: de extreem vetrijke walnoten     ( gedroogde pitten bestaan voor twee derden uit vetten) een bekamper van Cholesterol? Het vet van walnoten bestaat echter hoofdzakelijk uit enkelvoudig en tweevoudig onverzadigde vetzuren. Terwijl dierlijke vetten de cholesterol verhogen, verlagen plantaardige vetten met hoge gehalten van zulke onverzadigde vetzuren juist de cholesterol.

    Walnoten hebben naast dit enorme gehalte van 75 % onverzadigde vetzuren nog twee andere hulpstoffen tegen hart – en bloedomloop problemen. Ze zijn rijk aan ballaststoffen en vitamine E. Deze beide stoffen helpen bij de verlaging van de schadelijke LDL-cholesterol, die verantwoordelijk is voor de aderverkalking waardoor de aders vernauwen.

    Voeding- en gezondheidsmiddel

    Het gezegde”Vijf walnoten per dag houden de aders vrij” (Dagelijks 5 noten bewerkstelligen een verlaging tot 20%) zou minstens even verspreid moeten worden als de spreuk “Een appel per dag houdt de dokter weg”.

    Van in de 1900 jaren geldt de walnoot als waardevol voedingsmiddel voor aan jicht lijdende personen en voor nierlijders wegens het gering chloorgehalte.           Voedingraadgevers raadden ze aan bij opgroeiende wegens de rijkelijke kalium, goed voor de beenderen –en tandenopbouw.

    Kijkt men naar de gezamenlijk inhoudstoffen, dan begrijpt men de uitspraak “omnia in nuce” (alles zit in de noot). Niet alleen het hoge aandeel onverzadigde vetzuren, de gewichtige mineraalstoffen en B-vitaminen, maar ook het aanwezige eiwit is waardevol. Het proteïnegehalte van 15 % overtreft niet alleen dit van vlees, maar is tevens uitzonderlijk goed opneembaar.

    Naast dat de walnoot naar samenstelling geldt als volwaardig voedingsmiddel, bewerkt zij tevens gemoedsevenwicht en bevordert de natuurlijke schoonheid. Verantwoordelijk hiervoor  is de B-vitamine, die zenuwen en psyche versterkt en aldus bijdraagt dat huid en haar vitaal blijven.

    Keukentip: alles verwerken

    Met de schalen kan je knutselen of deze gebruiken als brandstof.

    Uit het tussenschot tussen de twee kernhelften kan men een tonicum voor het hart bereiden. Daarvoor maak je een thee van 2 eetlepels verkleinde tussenwanddelen met 1 l kokend water overgieten en 10 minuten laten trekken. Als smaakmaker gebruikt men pepermunt of rozenbloemblaadjes.

                                           

    Let bij de foto's op de notenkraker; een zeer handig instrument; zeven jaar geleden in Duitsland aangeschaft. Bij ons nog nooit gezien.

     









    19-09-2011, 13:16 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    14-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauwe Bessen Schrijnwerkers en Stevensweert (Ned.)

    Blauwe Bessen Schrijnwerkers en Stevensweert (Ned.)

    Busuitstap 13/9 van KVLV Halle en Schilde, een volle bus.

    Ik was heel benieuwd om het bedrijf van Frans en Ruth Schrijnwerkers te Gruitrode te zien. In 1990 heb ik het grootste deel van mijn Blauwe bessenverzameling aangeschaft op het moederbedrijf van de vader te Horst bij Venlo in Nederland.

    We werden ontvangen bij een kopje koffie door Ruth en daarop gingen we de plantage zelf bekijken. Dit jaar hadden ze een catastrofale vorst gehad begin mei, tweemaal tot -4°C, meer dan de helft minder vruchten, 30 plukkers in plaats van anders 100 en geen zelfpluk dit jaar.

    De planten staan er zeer groen bij. Zeer sterke vegetatieve groei. Er was haast geen energie nodig voor de vruchten. Soms loonde het niet om te plukken. Ons gezelschap kon dan ook volop proeven.

    Terug in de werkloods zagen we de plukmachine, het sorteren en inpakken en de koeling. Terwijl bessen in de koelkast enkele dagen goed blijven is dit 6 of meer weken in de koeling door verhogen van het stikstofgehalte van de luchtsamenstelling.

    De blauwe bessenvlaai smaakte heerlijk. De roodkleuring valt op. Als je blauwe bessen eet is het sap kleurloos; dit in tegenstelling bij bosbessen: handen en monden kleuren rood en als je niet oplet krijg je erge vlekken op de kleren.

    Bij blauwe bessen komt de roodkleuring pas uit de schil als deze verhit wordt. Bij de sapbereiding worden de bessen verwarmd voor het persen.

    Blauwe bessen zijn rijk aan vitamines bij rauwe consumptie. Door verhitting gaat veel verloren. De interessantste stoffen van blauwe bessen, de antioxidanten weerstaan echter de temperaturen tot 220° C.

    Het winkeltje draaide op volle toeren.

    Bij hen zijn straks ook weer bessenplanten te koop.

    Verdere informatie:

    www.blauwebessen.be

    www.blueberries.org

     

    In ‘t Pleintje te Meeuwen hadden we een lekkere maaltijd.

    Vervolgens ging het naar Kinrooi voor een vaart over de grote plassen- ontstaan door grindwinning,- naar de vestingplaats Stevensweert, met straten in de vorm van spaken van een wiel. Tot 1700 was er een Spaans garnizoen gevestigd.

    Op een humoristische manier werden we door gids Mariette rondgeleid. Het oud gemeentehuis is nu een streekmuseum. Je ziet er de maquette van het dorp. Ze bewaren er een prachtige, kunstig geornamenteerde kelk uit de Romeinse tijd, gevonden in de Maas. Het zou aan de Belgische kant geweest zijn suggereerde de gids. De Maas vormt hier in het midden de natuurlijke grens tussen België en Nederland. Met verhalen over de vroegere adel, met o. a. schaking van een adellijke abdis en oorlogsdaden in de streek kregen we plezante geschiedenisles. Pas in 1815 kreeg Nederland (en wij ) met Willem I zijn eerste koning.

    Fraai gedecoreerde kerk met opmerkelijke glasramen van een gefortuneerde, naar Amerika uitgeweken dorpeling. Het sobere, hervormde kerkje steekt er sterk tegen af.

    Nog een stop te Maaseik op de terugweg.



















    14-09-2011, 15:57 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Langs de Maas naar de boot

    Op de boot

    Voorbij de jachthaven

    Grind

    Grind

    Plein met het oud gemeentehuis, nu streekmuseum, rechts de kerk

    Maquette Stevensweert

    Gids Mariette

    Molen



















    14-09-2011, 13:48 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    13-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feed back van Lieven David

    Feed back van Lieven David

     

    Nog een paar spellingscorrecties: mijn etiketten waren wellicht niet heel leesbaar.

    Iesboa,

    Tim’s Black Ruffles

    Esuro Eska

    Kwestie van over hetzelfde ras te kunnen praten, als het erop aankomt J

    Toch nog dit: Purple Haze vind ik lang de lekkerste niet: hier spannen Sungold (commerciële F1), Harubla (eigen kruising) en Green Grape & Lieven Free (beide van Tom Wagner) de kroon op dit gebied. Maar smaken verschillen nu eenmaal…

    Heb je per geluk ook zaden bewaard van bepaalde rassen? Je weet, of weet niet, dat ik met Ton Vreeken jaarlijks een hele ruil opzet: ik stuur hem heel veel zaden op (met beschrijving, foto, …) en in ruil kies ik dan een hele bestelling uit zijn assortiment. Misschien ook een idee voor jou?

    13-09-2011, 21:51 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten proeven met het tuingroepje Velt Voorkempen

    Tomaten proeven met het tuingroepje Velt Voorkempen

    In het voorjaar schafte ik bij Lieven David enkele tomatenplanten aan. Vorige zaterdag proefden we er enkele met het groepje. Sommigen moesten al vroeger weg.

    We gaven punten van 1 tot 10

    Over het algemeen was er een vrij goede overeenstemming.

    Bij het ras Ceylon liepen de cijfers wel sterk uiteen

     

    Op nr 1 kwam Purple Haze met 43 punten door de 5 beoordelaars : rood; speciale smaak, nootachtig

    Nr 2  ex aequo : 41 p. - Fablo, geel, zeer zoet      - Esboa, rood,een vrucht met karakter

    Nr 4 : 39 p. Tim’s Black Rafles: eigenaardig uitzicht, speciale smaak, goed

    Nr 5 : 36 p. Eskro Eska : rood, langwerpig,lekker maar aan de zure kant

    Nr 6 : 27 p. Ceylon : rood, geribd  Hier liep de beoordeling het meest uiteen

    Nr 7 : 18 p. Oranje Kers : geel, zoet, waterachtig, flets

    Nr 8 : 17 p.  Eska F2 : vlezig, maar zeer vlak van smaak

    Nr 9 : 14 p. Belarus : zeer slap van structuur

     



















    12-09-2011, 23:27 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG







    12-09-2011, 23:08 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    09-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kweepeer Leskovac

    Kweepeer Leskovac

    Vandaag heb ik de kweeperen Leskovac geoogst; van één boom een kruiwagen vol.

    Over de jaren heen is dit mijn regelmatig vruchtbaarste boom.

    Mooie, appelvormige, gave vruchten.

    In de boom hingen wel 5 totaal door monilia gerotte vruchten, een gevolg van het wekenlange slechte weer.









    09-09-2011, 22:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ODENWALD Dag 2 30/08/2011

    ODENWALD   Dag 2  30/08/2011

    Vanmorgen gidst de hoteleigenaar ons door de streek. Ook in Rothenberg zijn er natuurlijke bronnen.

    Over Hirschhorn en langs de Neckar rijden we naar de runderjaarmarkt in Eberbach. Het gaat om een eigen landras dat mij aan het roodbont ras ven West-Vlaanderen deed denken. Hier zijn het bruinbonte koeien, eveneens zowel melk- als vleesras. In vroegere tijden werden de dieren ook gebruikt voor het landwerk, net als bij ons thuis toen ik nog een kind was. Ik herinner mij nog zeer duidelijk dat ik op “Blesse” mocht zitten, terwijl zij graasde in de gracht tussen het werk door. Ik zie nog de plaats waar het beest een stuk lager in de gracht graasde en ik als ongeveer 5 jarige zelf in staat was om via het gareel en het getuig op de rug van de koe te klauteren.         De consulent van de boerenbond verklaarde de geafficheerde gegevens. Standhouders waren druk in de weer om de dieren te wassen en properder te maken. Links en rechts hoorde ik wat commentaar van de medereizigers. Dieren te weinig verzorgd en onvoldoende kwaliteit. “Van dat beest zou ik geen biefstukken willen!”

    Naast het plein ontdekte ik de gemeentelijke kruidentuin, maar al die Duitse namen.

    Vandaar gaat het naar hoogst gelegen Beerfelden, ongeveer 600 m, voor het best geconserveerde galgenveld van Duitsland.

    We rijden verder over Erbach met grafelijk kasteel. Hier treffen we wat industrie aan. Deze namiddag komen we terug voor bezoek. Nu moeten we verder naar Michelstadt, een echte parel. De stad is verbroederd met Hulst in Zeeuws-Vlaanderen. We maken een eerste verkennende wandeling tot buiten de muren. De meeste aandacht krijgt het oude, houten raadhuis van 1484. Er zijn nog heel wat gebouwen in vakwerk. In een gelegenheid met eigen brouwerij wacht echter het middageten, samen met een bier van eigen maaksel, een goede pils, maar voor sommigen wat aan de zure kant. Daarna is er vrije tijd voor verdere verkenning en een terrasje.

    We rijden terug naar Erbach voor een bezoek aan het ivoormuseum. In het Duits heet dat Elfenbeinmuseum. Er zijn knappe zaken te zien. We zien slagtanden van de huidige olifant en de veel meer gebogen en bruin verkleurde mammoet tanden. De laatste is al lang uitgestorven. Mammoeten leefden van 60.000 tot 10.000 voor Chr. Officieel is de verhandeling van ivoor al een tijdje verboden, maar in de permafrost van Siberië doet men nog regelmatig vondsten. Na de rondgang staat een jonge kunstenares-ivoorsnijdster ons te woord. Er wordt veel uitgelegd en veel vragen worden beantwoord. Hier is de enige Duitse vakschool voor ivoorbewerking gevestigd.

    We maken daarna een korte wandeling naar het grafelijk slot. In de omgeving is er nog een plaats waar iemand die iets mispeuterd had met een halsband tot spot kon worden vastgezet. Een vrijwilliger speelde voor proefkonijn.

    Als afsluiting reden we naar de Siegfriedbron waar de bijna onkwetsbare Siegfried door belager Hagen gedood werd. Siegfried had namelijk de draak verslagen en had het drakenbloed dat hem onkwetsbaar maakte over zich heen gekregen, behalve een plaats op zijn rug waar een lindenblad op plakte. De Nibelungensage werd verhaald en het tafereel van de aanslag nagespeeld.

    Om te bekomen van de emoties was er voor ieder een portie “drakenbloed”.

    FOTOMATERIAAL

    EBERBACH

    Veemarkt

    Idem

    Kruidentuin

    Beinwell (smeerwortel)

    Comfrey (Russische smeerwortel)

    Tijdens de beginjaren van de VELT vzw (Toen : Vereniging Ekologische Land- en Tuinbouw) was dit een populaire plant via geschriften uit de abdij Fulda in Duitsland en de Henry Doubleday Research Association in Engeland, gesticht in door Lawrence D. Hills in 1954. Iets later vestigde het gezin Hills zich op een allotment van een kleine Ha te Bocking Braintree in Essex. In juli 1975 kwamen we er tijdens de Open deur. De Bocking nr 14, eigen cultivar van L.D. Hills van de comfrey of Russische smeerwortel staat nog altijd in onze tuin.

    De H.D.R.A. verhuisde in 1985 naar Ryton-on-Dunsmore bij Coventry Warwickshire. Op mijn Veltreizen waren we er op bezoek in 1999 en 2002. Sinds 2005 heeft de vereniging een nieuwe naam: Garden Organic.

    BEERFELDEN

    Hier gaan we de oude galg bekijken

    Plaat

    Bij de galg

    Driehoekige constructie



















    09-09-2011, 01:58 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 1

    VERVOLG  1

    Willem en de hoteleigenaar geven uitleg

    ONDERWEG

    We passeren een reservaat hertenkwekerij, maar kunnen er niet stoppen

    Een historische viaduct

    MICHELSTADT

    Het oude Rathaus uit 1484

    Vakwerkhuizen

    Idem

    Idem

    Idem

    Perenboom in de stad



















    09-09-2011, 01:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG  2

    Collibrivlinder  Bij de hanggeraniums vliegt een collibrivlinder. Een half zoekplaatje: boven, in het midden. Het was in deze streek blijkbaar anders geen paradijs voor vlinders. Mooi weer was het anders wel. We wandelden echter meestal in een stad. Buiten deze collibrivlinder heb ik enkel koolwitjes gezien. In totaal 5.

    ERBACH

    Zonnecellen. Je ziet meer zonnecellen dan bij ons. Het meest zie je die op (landbouw)bedrijfsgebouwen. Eenmaal zagen we een gans veld zonnecellen. Duitsland haalt al 20 % uit alternatieve energiebronnen.

    Ivoormuseum

    Met halsband

    Vakwerk

    Het grafelijke slot

    Dienstgebouw

    SIEGFRIEDBRON

    Plaat

    Drakenbloed



















    09-09-2011, 01:25 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    06-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Streuobst

    Streuobst

    Onder Streuobst en Streuobstwiesen in Duitstalig gebied verstaat men de fruitbomen en struiken van de verschillende fruitsoorten langs wegranden en in velden en weiden. Meestal zijn dit hoogstammen.  Streuen: verspreiden, strooien.

    Ze hebben landschappelijke en ecologische waarde, maar het economisch nut is sterk verminderd. Hierdoor is er wellicht al veel verdwenen.

    Jonge aanplant heb ik niet waargenomen in het Odenwald. Wellicht zijn er uitzonderingen.

    Moderne, laagstammige fruitaanplantingen heb ik er niet gezien.



















    06-09-2011, 21:58 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    04-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Senioren van de Landelijke Gilde naar het Odenwald

    Senioren van de Landelijke Gilde naar het Odenwald

    Op een familiefeest een paar dagen voordien was ook neef David er met zijn gezin. Zijn vrouw Nicki is een Berlijnse en vertelde dat zij eens met haar klas van Berlijn naar het Odenwald op vakantie ging. Een stimulans voor onze verwachtingen.

    De rit verloopt vlot en de eerste stop is al aan een Raststätte op Duitse bodem. Om toegang te verkrijgen tot de toiletten betaal je wel €0,70, waarvan je € 0,50 terug kunt gebruiken bij een bestelling. Het kaartje blijft een jaar geldig.

    Aan de kruising van de Ahrvallei bij Neuenahr zie je de eerste wijngaarden. Ik herinnerde mij de spreuk: “Wie an der Ahr war, und weiss das er an der Ahr war, war nicht an der Ahr!”

    De Moezel bij Koblenz is de volgende wijnstreek en drie de Nahevallei (Bad Kreuznach). Aansluitend hieraan rijden we meteen door de grootste wijnstreek van Duitsland: Rheinhessen. Een opkomende rode wijn is de Schwarzriesling. We proefden die bij het eerste avondmaal in het hotel; een aangename drinkwijn en in een 1 l fles, bijna “vom Guten zuviel”.

    Voor Worms is er een tweede stop aan een Raststätte voor wat middageten.

    Aansluitend rijden we naar Worms, een historische stad met zijn beroemde dom. Worms was al een belangrijke grensstad van het Romeinse Rijk. Hier liep de miles, grens met de barbaren, hier Germanen. Door het Edict van Worms op de Rijksdag van Worms (21 mei 1521), werd Martin Luther (1488-1546), Benedictijner monnik en hoogleraar, door keizer Karel V vogelvrij verklaard. In ditzelfde jaar was hij al door paus Leo X geëxcommuniceerd.

    We stoppen bij de Dom St. Peter (1130- 1181) met zowel een oostkoor als een westkoor die elk door twee ronde traptorens geflankeerd worden, en achtkante vieringtorens. Door een poort wandelen we tot buiten de muren naar het oudste joods kerkhof (Friedhof) in Duitsland. Daarna gaan we nog naar de synagoge. Op de weg er heen zien we de Stolpersteine, koperen plaatjes in de weg met de namen van weggevoerden.  Ook in Antwerpen werden dergelijke herdenkingsplaatjes aangebracht. Om binnen te gaan moeten de mannen hun hoofd bedekken. We zetten een keppeltje op.

    In Heppenheim, waar de grootmoeder van Grace Kelly woonde, verlaten we de Rijnvallei en komen in het bergland van het Odenwald met kronkelende wegen door het woud. Op open plekken zien we de eerste fruitbomen langs de wegen.

    Hotel Hirsch in het kleine bergdorp Rothenberg is ons onderkomen voor de volgende dagen. De grote kamers hebben een naam. Aleide en ik betrekken de “Blumenzimmer”. Dorpsgenote Gerarda heeft de heksenkamer met heksenpostuur en nog een paar heksentaferelen. Hier mag je niet bijgelovig zijn.

     

    FOTOMATERIAAL

    Aleide, de fotografe

    We stappen uit bij de Dom

    Dom

    Nibelungenstrasse. We horen en eerste deel van de Nibelungen sage.

    De groep naast de restauratiewerken

    Aan de andere kant

    Barok kerkinterieur

    Oud glasraam. Tijdens de oorlog had men het tijdig in veiligheid gebracht.

    Maquette van de Dom



















    04-09-2011, 20:13 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 1

    VERVOLG   1

    De groep

    Stadspoort

    Het oude joods kerkhof (1076-1911)

    Joods kerkhof

    Joods kerkhof

    Leerlooier. Elke stad had wel zijn huidevetters.

    Taxus

    De bessen zijn rijp. Het vruchtvlees smaakt lekker; het enige dat aan deze boom niet giftig is. De giftige pitten spuw je uit.

    Nibelungendraak. Buschauffeur Willem kon er plezant over parafrazeren. Hij wist wel een draakje zitten en meerdere ook.



















    04-09-2011, 19:04 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG   2

    We wandelen tot het Luther gedenkteken, een heel complex met personen die een rol speelden bij de reformatie.

    Idem

    Savonarola?

    Friedrich, keurvorst van Saksen, die de veroordeelde Luther in bescherming nam.

    We passeren nog een kerk

    Stolpersteine  Stolpersteine[1] is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt koperen plaatjes  aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. DezeStolpersteine (lett. 'struikelstenen') herinneren onder andere aanJoden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen,Jehova's getuigen en euthanasieslachtoffers.         (Bron : Wikipedia)

    Tekst  oude synagoge

    Groep voor het gebouw

    Ritualbad

















    04-09-2011, 18:55 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    VERVOLG   3

    Naar de reinigingsbron

    Idem

    Met keppeltje. Mannen moeten het hoofd bedekken in de synagoge.

    Terug naar de bus voor de laatste rit vandaag

    Bos

    Berglandschap

    Een rodelbaan

    Berglandschap

    Gasthof Hirsch (hert)



















    04-09-2011, 18:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gezocht: kers Rainier

     

    Daar ik een enorme krulwilg, een al even grote krulhazelaar en een grote hulst heb laten rooien, kan ik nu weer wat fruitbomen aanplanten. Ik ben o.a. op zoek naar het kersenras "Rainier".  Heel mooie en lekkere kers, gezien en geproefd in Frankrijk. Weinig fruitboomkwekerijen hebben het ras in hun assortiment. Misschien zijn er lezers van deze blog die mij kunnen helpen bij het zoeken naar boomkwekerijen die het ras wel te koop aanbieden.

     

    Mijn dank bij voorbaat,

     

    H. Vandepoele - Torhout

     

    herman.vdpvdb@pandora.be

    04-09-2011, 13:59 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    28-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met het Davidsfonds naar het MAS

    Met het Davidsfonds naar het MAS

    We maakten dankbaar gebruik van deze gelegenheid om het nieuwe Museum Aan de Stroom te bezoeken. Met het weer hadden we geluk, een warme, zonnige zomerdag, meer uitzondering dan regel dit jaar. We hadden het genoegen om Patricia Van De Velde als gids te hebben. Als jonge moeder met een dochtertje van 5 weken kwam zij een eerste maal hier gidsen. Vroeger was zij verbonden aan het Etnografisch museum, waarvan de collectie nu in het MAS is opgenomen. Ze wist de diverse aspecten van het MAS zeer goed aan te brengen: de architectuturale creatie, de materie, de grote, rode, vierkante zandstenen in vier tinten uit Indie, de handjes en poëtische medaillons, de begeleidende kunstwerken, de speciale inplantingplaats net voor het eilandje. Enz.

    Tijdens de eerste Veltjaren kwam ik geregeld naar het gebouw op deze plaats. Ik bracht er de teksten en stencils voor het ‘Tussenseizoentje’, ledenblad voor de grote Veltafdeling Antwerpen-Voorkempen. Mevrouw Wouters van Brasschaat die er werkte zorgde voor het intypen en liet ruimte voor het intekenen door grafisch kunstenaar Frank-Ivo Van Damme van Merksem die telkens ook zorgde voor een originele voorpagina. Voor het afdraaien der stencils stond een familie van Westmalle in. Een ganse zaterdag draaide de elektronische stencilmachine in onze living. Wie had er nog zo’n meubelstuk in de living? Het is er geen museumstuk geworden.

    Een gedeelte van het MAS is vrij te bezoeken: het kijkdepot op twee, waar al een massa voorwerpen en dingen te zien zijn. Via de roltrappen kan je naar de wandelboulevard op elke verdieping. Telkens schuift de roltrap een kwartslag op en verandert het zicht op de stad. Een curiositeit is dat je van op een bepaald standpunt door de gewelfde ruiten de torens dubbel ziet. Niveau 10, het grote dakterras, bereik je tenslotte via een paar vaste trappen.  Een van de attracties van het MAS vond ik dit steeds veranderend zicht op de stad. Bijzonder trof het mij dat je op de boulevard voor de plant Antwerpen Wereldhaven juist zo’n verre blik op de haven hebt.

    Wij hadden enkel geboekt voor de vaste collectie en sloegen verdieping drie met de tijdelijke tentoonstelling over. Voor een andere keer.

    Je wordt al direct wat overweldigd door het thema machtsvertoon op verdieping 4. In het voorportaal flitsen de foto’s van machtige mannen je in een ontvankelijke gemoedsstemming.

    Verdieping 5 confronteert je met Antwerpen als wereldstad en op 6 kom je in contact met Antwerpen in het heden en het verleden als wereldhaven.

    Verdieping 7 en 8 heten leven en dood in verschillende culturen en religies. Op 8 bevindt zich de fenomenale verzameling precolumbiaanse kunst van het echtpaar Janssen, de stichters  van Janssen farmaceutica; uiteindelijk verworven door Vlaanderen en niet verdwenen naar het buitenland.

    Hier komen we nog enkele keren terug.

     

    Aleide zorgde weer voor het vele fotomateriaal.

    We verzamelen aan een door mankracht ronddraaiende molen; vissen en aanverwante in plaats van paardjes.

    Voorplein met het loodswezen

    Het Mas

    Aan de oostkant tussen het MAS en het Willemdok staat een rij lage gebouwen. In een hiervan een groot fotoplan van de stad en grote omgeving. Je treedt Antwerpen met de voeten, letterlijk dan.

    Achter deze gebouwen, zicht op het Willemdok, als jachthaven en omgeving. De hoge woontoren staat links op de hoek van de Italiëlei en de Londenstraat. Het andere gebouw rechts is van de Karel De Grote Hogeschool, op een uitloper van het nieuwe Park Noord.



















    28-08-2011, 23:46 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!