Vandaag stond er een vlakke rit tussen Zamora en León op het programma. De Fransman Mathieu Claude (Bouygues Télécom) raakte alleen voorop na 10km. Hij werd pas ingelopen op 20km van de meet. Daarna volgende een vlucht van Kaisen (Davitamon-Lotto) en Franzoi (Lampre), maar ook hen was de overwinning niet gegund. Nadien volgde nog een demarrage van een trio, maar een spurt was onvermijdelijk. Petacchi (Milram) sprintte mee, maar hij kwam nog iets tekort. Hushovd daarentegen mocht de zegebloemen in ontvangst nemen.
In de eerste bergrit moest het peloton over twee cols van 1ste categorie, Puerto del Piornal en Puerto de Honduras, dan over één van 2de categorie, Alto de Lagunilla en tenslotte kwamen ze aan op La Covatilla, buiten categorie. Er onstond een kopgroep na de Lagunilla: Rasmussen (Rabobank), Caucchioli (Crédit Agricole), Arroyo (Caisse d'Epargne), Landaluze (Euskaltel), Paulinho (Astana), Elias (Relax), Joachim en Gusev (Discovery Channel). Landaluze nam afstand in de afdaling en begon afgescheiden aan de slotklim naar La Covatilla, maar dat hield hij niet lang vol. Paulinho en Arroyo konden het langst uit de handen van de favorieten blijven. Gomez Marchante (Saunier Duval) demarreerde in volle finale, maar hij werd op de hielen gezeten door Kashechkin (Astana), Di Luca (Liquigas) en Brajkovic (Discovery Channel). Uiteindelijk waren het die laatste twee die strijdden voor de eindzege en Di Luca trok daarbij aan het langste eind. Hij neemt ook de leiderstrui over. De Rus Denis Menchov (Rabobank), de Vueltawinnaar van vorig jaar, verloor 3'37". Robbie McEwen (Davitamon-Lotto) kwam buiten tijd aan.
Na de lange etappe van gisteren stond dit keer een rit van 135km op het programma tussen Almendralejo en Cáceres. Ook vandaag hadden de renners te kampen met extreme hitte. Garcia De Mateo (Relax) raapte al zijn moed bijeen en begon onmiddellijk aan een solovlucht. Hij hield het vol tot op 16km van Cáceres. Garcia werd afgelost door een naam- en ploeggenoot: Jorge Garcia. Maar hij zou eveneens zijn vlucht niet met succes kunnen afronden. Er volgden nog enkele demarrages, maar niemand raakte weg. De derde massasprint op rij was een feit en Erik Zabel (Milram) toonde dat hij nog steeds goede benen heeft. Morgen rijden de renners naar het skistation van La Covatilla.
Top 10
Algemeen klassement
01.E.Zabel
135km in 3h24'46"
01.T.Hushovd
in 13h34'59"
02.T.Hushovd
z.t.
02.E.Zabel
op 27"
03.J.-P.Nazon
03.S.O'Grady
z.t.
04.S.O'Grady
04.F.Ventoso
32"
05.F.Ventoso
05.P.Bettini
34"
06.B.Eisel
06.K.-A.Arvesen
39"
07.A.Greipel
07.L.Bak
z.t.
08.P.Bettini
08.N.Sörensen
09.R.McEwen
09.M.Ljungqvist
10.L.Paolini
10.C.Sastre
puntentrui: T.Hushovd*
bergtrui: M.De Sarraga
combiné: D.De La Fuente
*Op de trui die Thor Hushovd kreeg overhandigd stond de naam QuickStep in plaats van Crédit Agricole. Een spijtig misverstand van de organisatie.
Bij een temperatuur van maar liefst 42°C diende het peloton de derde etappe te rijden van Córdoba naar Almendralejo over een afstand van 219km. Dit was meteen ook de langste rit in deze Vuelta. Toch weerhield de extreme hitte Duclos-Lassalle (Cofidis), Franzoi (Lampre) en De La Fuente (Saunier Duval) niet om te ontsnappen na 13km. Ze konden stand houden tot de laatste kilometers, maar dan werden ze toch bijgehaald door het peloton. De tweede massasprint op rij kwm er aan. Dit maal was de Spanjaard Francisco Ventoso (Saunier Duval) de snelste van het pak. De Noor Hushovd (Crédit Agricole) blijft leider.
Zaterdag startte in het Spaanse Málaga de derde grote ronde van het wielerseizoen: de Vuelta. Na de Ronde van Frankrijk is dit opnieuw een poging om met een propere lei te beginnen. Zoals u weet ging dat in de Tour enigszins mis door de positieve test van gele trui Floyd Landis. Ook de Ronde van Spanje werd vorig jaar geteisterd door een dopingaffaire: eindwinnaar Roberto Heras viel door de mand en moest zijn zege afstaan aan Menchov (Rabobank). En binnenkort zal ook Basso zijn Girowinst aan zijn neus zien voorbij gaan. Wanneer je dit lijstje bekijkt ziet het er maar somber uit voor de wielrennerij, maar zeker is dat er ook nog cleane renners bestaan. het is te hopen dat zij nu de bovenhand halen en de bedriegers ontmaskerd worden. Natuurlijk is een 100% zuivere sport een illusie.
De Vuelta begon met een ploegentijdrit van 7,3km die gewonnen werd door CSC. Carlos Sastre was als eerste van zijn team de finish gepasseerd en mocht daarom de amarillo trui aantrekken. Caisse d'Epargne was tweede op 7" en Milram eindigde derde op 8".
De tweede etappe ging van start in Málaga en eindigde in Córdoba. Na 3km ging de Spanjaard Mario De Sarraga (Relax) er vandoor samen met David De La Fuente (Saunier Duval). Deze laatste kreeg technische problemen waardoor De Sarraga er alleen voorstond. Op 33km van de finish reden Benoit Joachim (Discovery Channel) en de Belg Thierry Marichal (Cofidis) naar hem toe. De Sarraga kon hun tempo niet meer aan en loste. Maar het kopduo was niet snel genoeg om het peloton af te houden. De eerste etappe zou eindigen met een massasprint. En daarin was Paolo Bettini (QuickStep) de rapste. De Italiaanse en olympisch kampioen ging Hushovd (Crédit Agricole) en Paolini (Liquigas) vooraf. Hushovd is de nieuwe leider.
Zondag vond in het provinciaal domein Puyenbroeck te Wachtebeke het Belgisch kampioenschap tijdrijden plaats. Gelukkig voor de renners en het publiek bleef men in de streek van buien gespaard. Het parcours was vlak. De eliterenners moesten drie ronden afleggen.
Het deelnemersveld was met 11 renners niet uitgebreid, maar de toppers waren wel aanwezig: Marc Wauters (Rabobank), Bert Roesems (Davitamon-Lotto) en Leif Hoste (Discovery Channel). Na de eerste ronde stond Hoste nipt op kop met slechts één seconde voorsprong op Roesems. De derde tussentijd stond op naam van Wauters.
Ook bij de tweede passage aan de streep was Hoste de beste. Roesems was nog steeds tweede op 12". Ook Wauters had tijd prijs moeten geven op de nummer twee uit de Ronde van Vlaanderen.
Leif Hoste viel niet stil en haalde zelfs nog twee renners in. Het zilver was voor Roesems en Wauters mag na zijn laatste BK naar huis met een bronzen plak.
Binnen enkele weken vind in het Oostenrijkse Salzburg het wereldkampioenschap plaats en met deze zege bewijst Hoste dat hij er klaar voor is. Zijn beste prestatie ooit op een WK was een zesde plaats in Lissabon. Nu zit er misschien wel een medaille in.
Uitslag
01.L.Hoste
42,7km in 54'51"
02.B.Roesems
op 36"
03.M.Wauters
2'22"
04.N.Sijmens
2'29"
05.S.Thys
2'34"
06.P.Ronsse
3'06"
07.T.Stubbe
3'16"
08.J.Van Mingeroet
z.t.
09.S.De Neef
3'59"
10.B.De Schrooder
4'09"
11.P.Ghyllebert
5'21"
Bij de beloften is Dominique Cornu voor het derde jaar op rij Belgisch kampioen geworden. Hij was 54" sneller dan Mario Ickx. Kristof Goddaert strandde op 1'09" van Cornu.
De laatste rit in deze Eneco Tour had start en aankomst in het Waalse Ans. Na 8km onstond een kopgroep: Thijs (Unibet), Aerts (Davitamon-Lotto), Caethoven (Chocolade Jacques), De Groot (Rabobank), Rooijakkers (Skil-Shimano), Bonnet (Crédit Agricole) en Olsen (Saunier Duval). Zij kregen op 53km van de meet het gezelschap van Perron (CSC) en Den Bakker (Milram). Op La Redoute raakten Perron en Rooijakkers alleen voorop. Hun medevluchters werden geleidelijk bijgehaald door het zwaar uitgedunde peloton. Merckx (Phonak), Lövkvist (La Française des Jeux), Kroon (CSC) en Dekker (Rabobank) vervoegden het kopduo, maar niet veel later werden ook zij gegrepen. Merckx slaagde erin om nog eens met een ontsnapping mee te gaan en dit maal had hij een goede metgezel aan Nicolas Portal (Caisse d'Epargne). Toch bleven ze niet uit de greep van de achtervolgende groep. In de laatste vier kilometer plaatste Philippe Gilbert (La Française des Jeux) een demarrage. Zijn voorsprong was niet groot genoeg om een gooi te doen naar de eindzege, maar was net voldoende voor ritwinst. De groepsspurt zou beslissend zijn voor de winst van de Eneco Tour. Maar die sprint bleek een catstrofaal einde te zijn van deze ronde. Schumacher (Gerolsteiner), tweede in het algemeen klassement, werd geraakt door een toeschouwer en moest uitwijken, door dit manoeuvre kwam Hincapie (Discovery Channel) ten val en verloor hij met 1". Na de rit bekeek de wedstrijdjury aandachtig de beelden, maar er was geen enkele reden om Schumacher te diskwalificeren. Ploegleider bij Discovery, Dirk De Mol, overweegt een klacht in te dienen. Hij is er van overtuigd dat Hincapie zeker had gewonnen.
In deze zesde etappe van Bornem naar Sint-Truiden moesten de renners onder meer over de Muur van Huy, maar de favorieten voor de eindzege roerden zich niet. Ook nu liet het peloton al gauw een groepje vluchters wegrijden: Mario Aerts (Davitamon-Lotto), Sebastian Langeveld (Skill-Shimano), Grégory Rast (Phonak) en Andoni Aranaga (Euskaltel). Onderweg was er een zware valpartij in het peloton en vier renners stapten uit de koers: Hoste (Discovery Channel) Pollack (T-Mobile), Edaleine (Crédit Agricole) en Colom (Caisse d'Epargne). Het viertal werd pas gegerepen op 2km van het einde. Boonen (QuickStep) spurtte niet mee. Zo waren er heel wat kanshebbers op de zege en David Kopp (Gerolsteiner) trok aan het langste eind.
De vijfde etappe in deze Eneco Tour was er één met start en aankomst in België, namelijk van Hasselt naar Balen. Naar deze rit keken de Balenaars reikhalzend uit, want zij wilden hun Boonen zien zegevieren. Hoewel de wereldkampioen al een tijd in Monaco verblijft, is hij in het dorp waar hij is opgegroeid nog steeds populair.
Dé ontsnapping van de dag bestond uit zeven renners: Bert Roesems (Davitamon-Lotto), Koen Barbé (Chocolade Jacques), Michiel Elijzen (Cofidis), Mathew Hayman (Rabobank), Thomas Lövkvist (La Française des Jeux) en de broertjes Nicolas (Caisse d'Epargne) en Sébastien (Crédit Agricole) Portal. Ze behielden hun voorsprong tot op 8,5 km van de finish. Jan Kuyckx (Davitamon-Lotto) plaatste nog een ultieme demarrage, maar tevergeefs. Ook De Kort (Astana) probeerde het peloton te verschalken, maar ook hij werd ingehaald.
Terwijl het pijpenstelen regende reed het peloton Balen voor de derde keer binnen. Hoewel het een echt hondenweer was, bleven de mensen langs de kant volharden. En hun geduld werd beloond, want niemand anders dan Tommeke Boonen zelf won de massasprint. Hij plaatste deze zege net onder de Ronde van Vlaanderen.
's Ochtends werden bij enkele ploegen bloedcontroles uitgevoerd. Eén daarvan was Unibet, de Spanjaard Juan Carlos Dominguez werd ongezond verklaard. Hij had een te hoge hematocrietwaarde en moet twee weken aan de kant blijven.
De vierde etappe in deze Eneco Tour was een tijdrit van 16km in het Nederlandse Landgraaf. De Belgen presteerden knap. Leif Hoste (Discovery Channel) had even de beste tijd, maar die werd verbeterd door Philippe Gilbert (La Française des Jeux). Ook hij zou de tijdrit niet winnen. Er moest namelijk nog een Amerikaan van start gaan: George Hincapie (Discovery Channel). Van hem is geweten dat hij kan tijdrijden. En hij maakte de verwachtingen waar, zij het heel nipt. Het verschil met de nummer twee, Nibali (Liquigas), was amper 21 honderdsten. Door deze ritzege start Hincapie morgen in de rode leiderstrui.
Maandag eindigt de rit in Balen. Alle ogen zijn dus gericht op Boonen (QuickStep) die daar een derde etappe kan en wil winnen.
4 renners kleurden de derde etappe tussen Beek (NL) en het Belgische Westmalle: Bert Roesems (Davitamon-Lotto), Erwin Thijs (Unibet), Rik Reinerink (Skill-Shimano) en Gorka Gonzalez (Euskaltel). De vier bleven voorop tot op 14km van de meet. Nadien volgden in de finale een aantal aanvalspogingen van onder meer Jan Kuyckx (Davitamon-Lotto). Geen enkele renner slaagde erin de stunt van Quinziato (Liquigas) over te doen. In de laatste meters was duidelijk dat Tom Boonen (QuickStep) de spurt wilde aantrekken voor zijn ploegmaat Steven De Jongh, maar die raakte het wiel kwijt. Daarom moest de wereldkampioen noodgedwongen zelf voor de overwinning gaan. Zo kaapte hij nog bonificatieseconden weg en blijft de rode leiderstrui in zijn bezit. Vandaag is er echter een tijdrit waardoor Boonen naar alle waarschijnlijkheid in de regenboogtrui naar Balen kan rijden.
In de eerste etappe van Wieringerwerf naar Hoogeveen koos de Nederlander Rik Reinerink (Skill-Shimano) na 56km het hazenpad. Hij reed meer dan 10km alleen voorop tot hij het gezelschap kreeg van zijn landgenoot Matthé Pronk (Unibet) en de Belg Koen Barbé (Chocolade Jacques). Ze sprokkelden een mooie voorsprong bij elkaar, maar in het peloton liet men niet begaan. Davitamon-Lotto en QuickStep-Innergetic sloegen de handen in elkaar en zetten de achtervolging in. Het drietal werd gegrepen op 12km van de streep. Er kwam dan nog een uitval van Tjalingii (Skill-Shimano), winnaar van de Ronde van België, maar hij kon niet voorop blijven. De eerste rit in deze Eneco Tour zou uitlopen op een spurt. Benieuwd of Steegmans (Davitamon-Lotto) en Boonen (QuickStep) het werk van hun ploegmakkers konden afmaken. Steegmans kwam er niet aan te pas, Boonen daarentegen had geen moeite en pakte de zege. Hij is ook de nieuwe leider.
Gisteren vond in Baskenland de Clasica San Sebastian plaats. Er was heel wat schoon volk aanwezig zoals Vinokourov (Astana), Valverde (Caisse d'Epargne) ,die zijn wederoptreden maakte, en Mayo (Euskaltel),die afgelopen week de eindzege in Burgos aan zijn palmares toevoegde.
De Spanjaard Bru (Kaiku) begon aan een solo. 46km van het einde was zijn sprookje uit. Tijdens de beklimming van de Jaizkibel kon een trio een gaatje slaan en het waren niet van de minsten: Mayo (Euskaltel), Sastre (CSC) en Menchov (Rabobank). Zouden zij voorop kunnen blijven? In de achtergrond smolten enkele kleinere groepjes samen en de achtervolging kon beginnen. Op 4km van de meet haalden ze de drie vluchters in.
Vinokourov (Astana) plaatste nog een demarrage, maar tevergeefs. De groep stevende op een sprint af. Alle ogen waren gericht op Valverde (Caisse d'Epargne) die in het begin van de Tour wegviel na een val. De Spanjaard zat echter niet goed geplaatst en het was zijn landgenoot Xavier Florencio (Bouygues Télécom) die met de zege ging lopen.
Zopas heeft de UCI bekendgemaakt dat ook het B-staal van Landis na de 17de Touretappe positief testte op testosteron. Dit wil zeggen dat hij zijn rit- en Tourzege kwijt zal raken. Ook zal hij door zijn ploeg Phonak ontslagen worden. Tenzij hij kan bewijzen dat hij op natuurlijke wijze testosteron aanmaakte. Maar eerder deze week was in The New York Times te lezen dat het ging om synthetisch testosteron, dus van buitenaf in het lichaam gebracht. Het ziet er in elk geval slecht uit voor Landis. Voor de wielrennerij is het echter goed dat dopingzondaars geklist worden.
Gisteren heeft Floyd Landis (Phonak) officieel de tegenexpertise aangevraagd. Rond kwart voor zeven gisteravond faxte de Amerikaan dit bericht door. Eerder die dag had ook de UCI al een aanvraag ingediend omdat Landis nog niets bleek te hebben ondernomen. Het is namelijk zo dat het lab vanaf vrijdag voor twee weken sluit, waardoor de resultaten nog enige tijd op zich zouden hebben laten wachten. Het onderzoek van Landis' B-staal zou plaatsvinden tussen donderdag en zaterdagmorgen.
Ondertussen raakte bekend dat de verhouding testosteron op epitestosteron bij Landis 11/1 bedroeg na die bewuste 17de etappe naar Morzine, terwijl de toegelaten waarde maar 4/1 is. Dat hoge cijfer zou wijzen op synthetisch testosteron, testosteron dat van buitenaf in het lichaam is geraakt en dus niet door een natuurlijk proces is aangemaakt. Dit vertelde een UCI-lid gisteren aan de New York Times.
Landis zegt zich geen illusies te maken en rekent erop dat het B-staal ook positief zal zijn. Het is dan aan hem om te bewijzen dat hij zich niet bewust heeft gedopeerd. Als dat wel zo is, wacht hem een schorsing van twee jaar en het schrappen van zijn etappewinst en Tourzege.