Toen Jef D'Hont zijn boek Memoires van een wielerverzorger uitbracht had niemand durven denken dat het zo een impact zou hebben. Afgelopen week kwamen enkele (oud-)renners na al die jaren met hun verhaal naar buiten.
maa 21/05:
De Duitser Bert Dietz was de eerste die met de waarheid naar buiten kwam. Hij reed bij Telekom van '94 tot '98 en zegt gedurende deze tijd doping te hebben gepakt. Hij kreeg de doping ingespoten van de artsen ofwel van verzorger Jef D'Hont.
din 22/05:
Dinsdag was het de beurt aan Christian Henn, huidig ploegleider bij Gerolsteiner, om dopinggebruik te bekennen. Henn was renner bij Telekom van '92 tot '99, toen hij betrapt werd op het gebruik van testosteron en een einde maakte aan zijn carrière. Dit was wat hij te vertellen had: Wat Dietz (zie maa 21/05, nvdr.) zei is grotendeels de waarheid. Ik dopeerde me van '95 tot het einde in '99. Dat was in die tijd zo, anders kon je gewoon niet volgen. Hoe hij aan de doping geraakte en wie het hem inspoot vertelde Henn niet. Hij blijft bij Gerolsteiner in dienst, want er is geen aanwijzing dat hij binnen de ploeg iets met doping te maken heeft.
De artsen Andreas Schmid en Lothar Heinrich, ploegdokters van T-Mobile, werden door het universitaire ziekenhuis van Freiburg voorlopig geschorst totdat er meer duidelijkheid zou heersen over hun rol. Ze waren eerder al aan de kant gezet door hun werkgever T-Mobile.
Enkele Duitse politici lieten dinsdag weten dat ze een amnestiepanel wilden opdat officials en atleten zo makkelijker dopinggebruik aan het licht zouden brengen.
woe 23/05:
Andreas Schmid en Lothar Heinrich, al enkele jaren ploegdokters van Telekom/T-Mobile, gaven op woensdag eindelijk toe dat ze renners doping toedienden. Schmid: Sinds midden jaren '90 heb ik profs ondersteund bij hun dopinggebruik. Ik bezorgde hen doping, vooral epo. Ze wisten dat epo verboden was en namen het niet tegen hun zin. T-Mobile besliste beide artsen onmiddlijk op straat te zetten, nadat ze al geschorst waren.
Walter Godefroot, voormalig manager van T-Mobile, bleef zijn betrokkenheid ontkennen: Ik heb nooit doping georganiseerd of renners aangezet tot doping. Ik wist ook niet dat de dokters epo toedienden.
Ex-renner Marcel Wüst ('89-'00) wilde ook zijn zegje doen: Je moet mensen niet straffen voor iets wat ze 10 jaar gelden hebben gedaan. We moeten de wielersport weer gezond maken, dat telt nu. Zelf heeft hij naar eigen zeggen nooit doping gebruikt, maar is er zeker van dat als hij dat had gewild dat geen probleem was geweest.
De Duitser Dietrich Thurau, renner tussen '74 en '89, die in zijn loopbaan enkele keren positief testte had het volgende te zeggen: We hebben vroeger toch allemaal doping gebruikt. je kunt immers geen ronde rijden zonder aan de doping te zitten. Je houdt het dan geen 7 dagen vol.
Jef D'Hont, de Belgische ex-verzorger van Telekom, die door zijn boek Memoires van een wielerverzorger al deze bekentenissen heeft aangewakkerd liet dit optekenen: Het wordt tijd dat de ploegleiders van nu duidelijkheid scheppen over toen. Ook in België mag eindelijk eens wat duidelijkheid komen zonder dat er sancties aan verbonden worden.
don 24/05:
Donderdag vond een persconferentie plaats die misschien wel voor de meeste ophef heeft gezorgd. Een duidelijk geëmotioneerde Erik Zabel, die koerst voor Milram, gaf toe dat ook hij al eens aan het verboden spul heeft gezeten: Ik heb epo geprobeerd in '96 net voor de Tour (hij reed toen voor Telekom, nvdr.). Na een week ben ik er al mee gestopt wegens bijwerkingen. Doping nemen was heel eenvoudig. Je kon nauwelijks gepakt worden. Maar ik kreeg het warm en wist dat er mensen waren gestorven na dopinggebruik. Ik ben blij dat ik na 11 jaar eindelijk mijn verhaal kan doen. Ik heb een zoon die ook koerst, ik wil dat hij een eerlijke jongen wordt en daarom vind ik het nog erger. Zabel kreeg de doping van Telekomverzorger Jef D'Hont. Hij wilde ook nog kwijt dat de controles niet verbeterd zijn. Of hij nog verder blijft koersen zal afhangen van zijn fans. Ondertussen is al bekend dat daar morgen (dinsdag 29 mei, nvdr.) meer uitsluitsel over zal zijn.
Op dezelfde persconferentie deed ook Rolf Aldag, huidig ploegleider van T-Mobile en prof van '91 tot '05 (vanaf '93 bij Telekom), zijn verhaal: Ik wil me verontschuldigen, ik heb gelogen omdat ik er zeker van was dat ik toch niet betrapt zou worden. Ik kreeg de doping van Jef D'Hont. Over Godefroot wist hij nog te zeggen dat het fout zou geweest zijn als hij er nooit van op de hoogte was. Zelf blijft Aldag zijn job als ploegleider behouden. De sponsor heeft alle vertrouwen in hem en besloot nog met de sponsoring door te gaan tot 2010.
Naast Aldag en Zabel waren er nog drie renners die met hun verhaal naar buiten kwamen. Udo Bölts, die van '91 tot '02 voor Telekom reed, was één van hen: Na het slechte seizoen van '95 ben ik er in '96 mee begonnen. Ik wilde naar de Tour.Ik heb gelogen en bedrogen en daar heb ik nu spijt van. Maar een mens maakt nu eenmaal fouten. Hij stopte het gebruik in '97. Ook Bölts werd bevoorraad door Jef D'Hont. Nadat hij in 2003 was gestopt met koersen was hij aan de slag gegaan als ploegleider van zijn laatste team, Gerolsteiner, maar hij gaf nu zelf zijn ontslag: Ik wil niet dat mijn verleden een schaduw werpt over de sterke prestaties van deze jonge ploeg en daarom neem ik wat afstand en trek ik me terug uit het wielrennen.
De Deen Brian Holm, huidig ploegleider van T-Mobile en renner van dat team van '93 tot '97, gaf toe dat hij op eigen initiatief twee keer doping heeft gebruikt in '96. Uwe Raab, een Duitse wielrenner die reed voor Telekom van '93 tot '95, had ook iets te vertellen: In de jaren '90 zette de ploegleiding van Telekom me aan tot dopinggebruik, maar ik weigerde en dat betekende het einde. Ik wilde niets met die waanzin te maken hebben. Toen ik zag hoe sommigen in '96 presteerden wist ik genoeg.
Na deze reeks nieuwe bekentenissen bleef Godefroot volhouden dat hij nooit renners heeft aangezet tot dopinggebruik en het nooit heeft georganiseerd. Hij vindt het goed dat de renners nu openlijk uitkomen voor hun fouten. Wel zei hij nog het volgende: In '96 meldde ik de UCI dat er iets niet juist was in het peloton en het gevaarlijk was voor de gezondheid. En wat met Jan Ullrich? Dat moet je aan hem zelf vragen.
Peter-Michael Diestel, Ullrichs advocaat liet het volgende optekenen: Ullrich was een uitzonderlijk talent en had geen epo nodig. Hij had het volste vertrouwen in de begeleiding bij Telekom. Hij is geen dokter, hé. Enkele uren later was de man ontslagen.
Terwijl het Duitse telecombedrijf nog tot 2010 doorgaat met sponsoring, besloot Wiesenhof zijn continentaal team na dit jaar op te doeken: De huidige ontwikkelingen hebben ons tot deze stap gedwongen.
vri 25/05:
Ook vrijdag was er alweer heel wat commotie. Edwig Van Hooydonck, winnaar van de Ronde van Vlaanderen '89 en '91, spuwde die dag zijn gal: Koersen was voor mij trainen, eten en slapen. Vreselijk naïef was ik. Vanaf '92 tot '93 gingen alle remmen los. Behalve bij ons (de ploegen van Jan Raas: Kwantum-Yoko, Superconfex-Yoko, Buckler, Worldperfect, Novell en Rabobank, nvdr.). Jan Raas was als ploegleider de rode draad, hij wilde er niet van weten. Ook Lotto koerste zuiver. In '85 stapte hij bijna op, maar deed er op aanraden van Raas nog even mee verder tot de Brabantse Pijl '96. Museeuw die de dag voordien de E3-Prijs had gewonnen was met Van Hooydonck in de aanval gegaan en reed hem heel gemakkelijk uit het wiel op de Alsemberg. Voor Van Hooydonck een bewijs dat hij niet zuiver was: Museeuw heeft zijn hele leven gepakt, zo simpel is dat. Museeuw stuurde later volgende reactie de wereld in: Ik betreur dat een tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen zich laat verleiden tot ongegronde en foute insinuaties. De wielersport is niet gebaat met indianenverhalen.
In navolging van ex-ploegmaats Zabel en Aldag gaf Riis vrijdag een persconferentie. De manager van de CSC-ploeg bekende zijn dopinggebruik: Ik heb doping genomen. Ik heb epo genomen. Ik heb het zelf gekocht en zelf ingenomen van '93 tot '98. Het maakte deel uit van het dagelijkse leven van een renner. Ik heb fouten gemaakt en wil mijn excuses aanbieden. Riis won de Tour de France '96 in de kleuren van Telekom: De trui ligt in mijn garage. Jullie mogen hem komen halen. En weet Riis iets over Ullrich? Ik weet het niet. dat moet je aan Jan zelf vragen, hij moet doen wat goed voor hem is. Riis' bijnaam was monsieur 60%, maar hij ontkende dat zijn hematocrietwaarde ooit zo hoog was. Over Godefroot wilde hij enkel dit kwijt: Ik denk dat hij bewust een oogje dichtkneep. Het is onwaarschijnlijk dat hij niet wist wat er gebeurde. Tourbaas Christian Prud'homme reageerde als volgt: Riis zei het zelf. Hij is het niet waard de Tour gewonnen te hebben. Hij beschadigde het imago van de Tour. Kan hij wel een ploeg besturen? Hij was ploegleider van Basso toen die contacten had met dokter Fuentes. De UCI zou graag hebben dat Riis zijn gele trui inlevert.
zat 26/05:
Zaterdag kwam er nog een keer reactie uit het kamp Ullrich. Peter Becker, Ullrichs jeugdtrainer zei dit: Het wordt tijd dat hij eerlijk is. Ik vroeg hem ooit of ik dan zo'n goeie trainer was en of er iets aan de hand was. Maak je maar geen zorgen zei hij. Ik verwacht dat hij eindelijk een stelling inneemt.
Na Schmid en Heinrich bekende zaterdag een derde dokter dat hij een hand had in het dopinggebruik. Georg Huber gaf tussen '80 en '90 testosteron aan jonge renners. Hij was verantwoordelijk voor de Duitse olympische apotheken en sinds '72 begeleider van de Duitse Wielerbond. Hij werd onmiddellijk aan de kant geschoven door de universiteit van Freiburg.
Ook Jef D'Hont liet zaterdag nog iets van zich horen: Ik heb Ullrich één keer doping toegediend. ik spoot epo in Ullrichs arm. Dat gebeurde in Frankrijk in ongeveer 10 seconden. Hij gaf de Duitser nog volgende boodschap mee: Beken. je hebt net als alle anderen fouten gemaakt. Gooi alles op tafel, je zult het als een bevrijding ervaren. En ook dit zei hij nog: Als iedereen het spel eerlijk had gespeeld, had Ullrich de Tour zeker 10 keer gewonnen.
maa 28/05:
Vandaag ontkende Jef D'Hont dat hij Ullrich ooit doping heeft ingespoten. De naam van wie dat wel heeft gedaan, wilde hij niet kwijt.
Walter Godefroot liet weten dat hij binnen een korte termijn naar buiten zal komen met zijn verhaal over deze hele affaire.
GiGiVéLo