Morgen deel 2 van de Tourreeks: België - Holland
Inhoud blog
  • London 2012: olympische wegrit
  • Rob Goris
  • Tourreeks: Deel 4: De sprinters
  • Tourreeks: Deel 2: De outsiders
  • Tourreeks Deel 2: België - Nederland
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Wielergekte - Original
    Verslagen en commentaren uit het wielerwereldje
    31-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dopingnieuws

    dinsdag 31 juli 2007

     

     

    Dopingnieuws

    - Na Alexander Vinokourov (ex-Astana) en Christian Moreni (ex-Cofidis) is ook Iban Mayo (Saunier Duval) betrapt op het gebruik van doping tijdens de voorbije Tour de France. Mayo eindigde tweede na Rasmussen (Rabobank) in de achtste rit en werd zestiende in het eindklassement. Op de tweede rustdag kreeg hij bezoek van controleurs. Uit de stalen die zijn meegenomen blijkt nu dat hij epo had gebruikt. Saunier Duval schorst zijn renner voorlopig. De Spanjaard werd ook in de Giro van dit jaar al beschuldigd van dopinggebruik, maar legde een medisch attest voor om de verhoogde waarde aan testosteron te rechtvaardigen.

    - Astana, het team dat tot voor kort onderdak bood aan dopingzondaar Alexander Vinokourov, besliste om in augustus aan geen enkele Pro Tour-wedstrijd deel te nemen. In september willen ze de draad weer oppakken door van start te gaan in de Vuelta. Aan de Tour van Astana kwam vroeger dan verwacht een einde nadat Vinokourov betrapt werd op bloeddoping. Astana vertrok toen op algemene aanvraag uit de Tour. Zoals bekend bleek zowel uit bloedstalen na de 13de als de 15de rit, die Vinokourov beiden won, dat hij een homologe bloedtransfusie had ondergaan. Dat wil zeggen dat hij bloed kreeg van iemand met dezelfde bloedgroep en resusfactor. Toen dat bekend raakte, staken de geruchten de kop op dat Vino's donor wel een keer zijn bloedeigen vader zou kunnen zijn. Hij was voor het eerst in de Tour samen met zijn vrouw. Hoewel uit de tegenexpertise van het staal uit de 13de rit blijkt dat het resultaat van het A-staal correct was, blijft Vino zijn onschuld staande houden. Als gevolg van die tegenexpertise die een bevestiging gaf van Vinokourovs oplichterij zette Astana zijn sterrenner aan de deur. Het geloof in Vino blijft wel groot in Kazachstan. De Kazachen geloven dat het feit dat hun landgenoot en nationale held positief testte op bloeddoping te wijten is aan de gevolgen van zijn val in de vijfde rit. Dat is ook de mening van de Kazachse wielerbond en de minister van sport. Volgens hen is het nemen van doping beneden alle waardigheid van hun wielerheld.

    - Patrik Sinkewitz (ex-T-Mobile) liet vandaag weten geen tegenexpertise te willen van zijn positieve plas op 8 juni. Hij testte toen positief op testosteron. Dit werd wereldkundig gemaakt een dag nadat Sinkewitz noodgedwongen de Tour had moeten verlaten na een val na de achtste rit. De Duitser gaf nu toe dat hij zich op 7 juni insmeerde met een zalf om zijn testosterongehalte te doen stijgen. Hij geeft toe dat het een zeer domme zet was. T-Mobile onstloeg hem onmiddellijk.

    - Op 8 augustus moet Christian Moreni verschijnen voor het Italiaans Olympisch Comité (CONI). Moreni werd na de elfde etappe in de Tour betrapt op het gebruik van testosteron.

    - De Duitse dopingjager Werner Franke noemde de Tourzege van Alberto Contador (Discovery Channel) de grootste oplichting uit de sportgeschiedenis. Volgens hem stond de jonge Spanjaard wel degelijk op de klantenlijst van dokter Fuentes, maar werd die geschrapt in ruil voor informatie. Volgens Franke behandelde Contador zich met insulinepreparaten, HMG-Lepori om het testosterongehalte te verhogen en TGN een geneesmiddel tegen astma. Franke wees eerder al met de vinger naar Ullrich. Hij beweerde te weten dat er geld van Ullrichs rekening op die van Fuentes was gestort. 

     

    GiGiVéLo

    31-07-2007 om 21:25 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 20: verslag

    Rit 20

    Marcoussis - Paris (Champs-Elysées) (146km)

    zondag 29 juli

     

     

    Bennati pakt bloemen op Champs-Elysées

    Omstreeks halftwee begonnen de renners aan de allerlaatste rit van deze 94ste Tour de France. In het geneutraliseerde stuk tussen officieuze en officiële start mochten de fotografen naar hartelust kiekjes trekken van de truien: Juan Mauricio Soler (Barloworld) in de bollen, Tom Boonen (QuickStep) in het groen, Amets Txurrruka (Euskaltel) in het wit aangezien de nummer 1 en 2 in dat klassement (Contador en Soler)al een trui aanhadden en tot slot natuurlijk Contador in het geel. Daarna was er tijd om rustig te keuvelen. Er was geen gekdoenerij op Fabian Wegmann (Gerolsteiner) na die even een masker van Bart Simpson op zijn hoofd zette. En blijkbaar waren ze bij Discovery Channel zeker dat Cadel Evans (Predictor-Lotto) niets meer zou proberen, want er werd al geklonken op de eindzege. Of dat met champagne was, is niet duidelijk. Later zou blijken dat ongerustheid ook voor niets nodig had geweest.  Evans probeerde op geen enkel moment zijn achterstand van 23" te verkleinen. Dit is het op één na kleinste verschil ooit na de Tour van '89 toen Greg LeMond won met amper 8" voorsprong op Laurent Fignon. Nog even dit: zonder bonificatieseconden zou het verschil tussen Contador en Evans slechts 3" zijn geweest.

    Zoals gebruikelijk reed het peloton in groep naar Parijs. Het waren vooral mannen van Quick Step en Predictor-Lotto die op kop fietsten. En Gert Steegmans (Quick Step) deed dat duidelijk met een doel, want op de twee enige hellinkjes van de dag, de Côte de Saint-Rémy-les-Chevreuse (4de cat.) en de Côte de Châteaufort (4de cat.), kwam hij telkens als eerste boven en graaide zo nog wat extra cash mee. Op het parcours lagen twee tussenspurten. Boonen stuurde met Barredo en De Jongh twee mannetjes voorop om punten weg te pakken aan de eerste tussenspurt. De enige die hen nog voorbijstak was Lilian Jégou (La Française des Jeux).

    Even voor het binnenrijden van Parijs zetten de Discoveryrenners zich op kop. George Hincapie, Amerikaans kampioen en superknecht, mocht als eerste de Champs-Elysées opdraaien en over de eindmeet passeren. Na zeven keer Armstrong was dit al de achtste keer dat Hincapie met de gele man in zijn team in Parijs arriveerde. Er moesten vervolgens 8 plaatselijke rondjes van 6,5km gereden worden.

    De eerste aanvaller was Freddy Bichot (Agritubel). Achter hem viel het niet stil en hij werd ingelopen door de achtervolgende meute. Nadien onstond een kopgroep van 10: Christian Knees (Milram), Mickael Delage (La Française des Jeux), Juan Antonio Flecha (Rabobank), Simon Gerrans (AG2R), Alessandro Ballan (Lampre), Ronny Scholz (Gerolsteiner), Anthony Charteau (Crédit Agricole), Murilo Fischer (Liquigas), José Ivan Gutierrez en Nicola Portal (Caisse d'Epargne). Zouden deze mannen een massasprint kunnen ontlopen? 

    Barloworld wilde er alles aan doen om Robert Hunter de rit te laten winnen en nog een laatste gooi te doen naar het groen. Ondanks het mooi opgezette treintje bleef de voorsporng van de 10 hangen boven de 30". Goed nieuws voor Boonen was dat de kopgroep ondertussen voorbij de tussensprint passeerde en niemand van zijn concurrenten punten kon inlopen. Op drie ronden van het einde stak Crédit Agricole een handje toe in het achtervolgingswerk. Blijkbaar was hun vertrouwen in Hushovd groter dan het geloof in Charteau.

    In de voorlaatste ronde viel de cohesie vooraan weg. Gutierrez en Flecha voerden nog een wanhoopspoging uit, maar het mocht niet baten. Bij het ingaan van de slotronde werden ze ingehaald. De Lampres zetten zich in stelling. Boonen zocht een plaatsje achter Hunter en Zabel, want de groene trui was van groter belang dan de ritzege. Voor de overwinning kwam hij dan ook niet in aanmerking. De laatste ritzege in deze Tour was voor Daniele Bennati (Lampre). Na ritwinst vorige donderdag staat zijn teller dus op twee.

    Daarna was het tijd voor de ceremonie. Met de Arc de Triomphe als achtergrond mochten alle laureaten hun trofeeën en truien in ontvangst nemen. Onder hen natuurlijk Tom Boonen. Het is geleden van 1988 dat een Belg de groene trui won. Toen was die eer voor Eddy Planckaert weggelegd. Amets Txurruka kreeg de prijs voor de meeste strijdlust en mocht daardoor ook mee op het podium. Dat deed hij in het wit, blijkbaar kon hij geen afscheid nemen van die trui. Maar voor alle duidelijkheid: Contador is de beste jongere in deze Tour.

     

    Contador vierde al onderweg

    Bennati won de massasprint

    Tom Boonen mag het groen mee naar huis nemen

    V.l.n.r.: Soler pakt de bollen, Boonen het groen, Contador het geel en Txurruka de strijdlust

    Het podium (v.l.n.r.): Evans is 2de, Contador wint en Leipheimer is 3de

    Discovery Channel was de beste ploeg in deze Tour

    (foto's: www.sport.be)

    Top 10   Eindklassement  
    01.D.Bennati 146km in 3h51'03" 01.A.Contador 3553,9km in 91h00'21"
    02.T.Hushovd z.t. 02.C.Evans op          23"
    03.E.Zabel   03.L.Leipheimer 31"
    04.R.Hunter   04.C.Sastre 7'08"
    05.T.Boonen   05.H.Zubeldia 8'17"
    06.Sé.Chavanel   06.A.Valverde 11'37"
    07.F.Cancellara   07.K.Kirchen 12'18"
    08.D.Millar   08.Y.Popovych 12'25"
    09.R.Förster   09.M.Astarloza 14'14"
    10.M.Quinziato   10.O.Pereiro Sio 14'25"

     

    Eindklassement Belgen

     
    62.A.Merckx op 2h21'00"
    63.J.Vansummeren 2h21'57"
    70.M.Aerts 2h32'58"
    73.F.Willems 2h37'30"
    104.S.Rosseler 3h18'25"
    110.L.Hoste 3h23'02"
    119.T.Boonen 3h26'19"
    138.G.Steegmans 3h41'38"
    141.W.Vansevenant (rode lantaarn) 3h52'54"

     

    Puntenklassement

     

    Bergklassement

     

    Jongerenklassement

     
    01.T.Boonen 256 ptn 01.J.M.Soler 206 ptn 01.A.Contador  
    02.R.Hunter 234 ptn 02.A.Contador 128 ptn 02.J.M.Soler op 16'51"
    03.E.Zabel 232 ptn 03.Y.Popovych 105 ptn 03.A.Txurruka 49'34"

     

    Ploegenklassement

     

    Strijdlust

    01.Discovery Channel Team 3553,9km in 273h12'52"

    A.Txurruka

    02.Caisse d'Epargne op       19'36"  
    03.Team CSC 22'10"  

     

    GiGiVéLo

    30-07-2007 om 11:38 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 20: voorbeschouwing

    Rit 20

    zondag 29 juli 2007

     

     

    Rit 20 Marcoussis - Paris (Champs-Elysées) (146km)

    Nog 146km op de fiets en de Tour de France zit er op voor de renners. Marcoussis kreeg de allerlaatste startplaats van deze editie toegewezen. Elk jaar vindt hier en in andere gemeenten in de buurt het Carnaval de Bineau plaats. Dit feest is opgedragen aan Jean-Martial Bineau. Hij was een minister in de eerste helft van de 19de eeuw en is berucht vanwege enkele maatregelen die het volk niet ten goede kwamen. Gedurende het hele jaar zijn vele inwoners bezig met de voorbereidingen van de grote dag. Er is dan een grote parade door de hele gemeente die af en toe onderbroken wordt om de dorst te lessen. Het hoogtepunt is de rituele verbranding van een pop die Bineau voorstelt.

    Vanuit Marcoussis wordt de tocht verdergezet richting Franse hoofdstad. Ongetwijfeld zal er buiten de gebruikelijke fratsen van de renners niet veel gebeuren. Na 85,5km zullen ze Parijs binnenrijden, koers zetten naar de Place de la Concorde en vervolgens de Champs Elysées oprijden. Daarna moeten er acht plaatselijke rondjes gereden worden van 6,5km. Sinds 1975 ligt de aankomstplaats van de laatste rit steevast op de Champs-Elysées. De allereerste winnaar hier was Walter Godefroot. Vanaf 1905 tot en met 1967 lag de eindstreep van de Tour elk jaar in het Parc des Princes. Doordat het Tourcircus echter elk jaar steeds groter werd besloot men uit te wijken naar Vincennes even buiten Parijs. In 1975 gaf de toenmalige Parijse burgemeester Jacques Chirac de toestemming om de slotrit te laten eindigen op de Champs-Elysées. 

    Veelal liep de etappe met aankomst op de Champs-Elysées uit op een massasprint, maar toch mochten ook vrijbuiters hier al zegevieren. Zo won Vinokourov hier in 2005. Een nog straffer voorbeeld is dat van Bernard Hinault. Zowel in '79 als in '82 won hij in hartje Parijs in het geel. In '79 won hij de spurt voor Joop Zoetemelk die eveneens tweede was in het algemeen klassement. Dit kan misschien een inspiratie zijn voor Cadel Evans (Predictor-Lotto) om toch te proberen de gele trui te pakken.

    Waar veel Belgen naar uitkijken is het moment dat Tom Boonen (QuickStep) de groene trui mag aantrekken op het eindpodium. Zijn voorsprong op Robert Hunter (Barloworld) en Erik Zabel (Milram) bedraagt respectievelijk 24 en 28 punten. Onderweg zijn aan de twee tussenspurten telkens 6,4 en 2 punten te sprokkelen. Aan de aankomst is dat 35,30, 26, 24, 22, 20, 19 en zo verder tot één. Het kan dus nog dat Boonen de trui verliest, maar zoals hij de voorbije weken heeft bewezen is hij van dit drietal de sterkste spurter.

     

    (afbeelding: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    30-07-2007 om 09:31 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 19: verslag

    Rit 19

    Cognac - Angoulême (55,5km)

    zaterdag 28 juli 2007

     

     

    Contador behoudt het geel

    Op de voorlaatste dag van deze Tour stond nog een tijdrit van 55,5km op het programma. Onze landgenoot Wim Vansevenant (Predictor-Lotto) mocht als rode lantaarn de spits afbijten. En hij verdedigde zijn laatste stek met verve. Even later was het de beurt aan een andere Belg: Leif Hoste (Predictor-Lotto). Hij reed een uitstekende tijdrit. Lange tijd stond hij op een eerste plaats met 7" voorsprong op wereldkampioen tijdrijden Fabian Cancellara (CSC). Uiteindelijk zou hij 9de worden op 2'48" van de winnaar. David Millar (Saunier Duval), ook een tijdrijdspecialist, kende bij zijn vertrek van het startpodium pech. Zijn achterband viel namelijk helemaal uiteen. Hij verloor daardoor kostbare tijd en mocht een mooie prestatie vergeten. Sébastien Rosseler (QuickStep) zette alweer een zeer goede prestatie neer door 18de te worden met een achterstand van 3'46".

    De eerste die beter deed dan Hoste was George Hincapie (Discovery Channel). Hij was 15" sneller. De Amerikaan was echter nog maar net aan het bekomen van de inspanning toen José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne), Spaans kampioen in deze discipline, over de meet reed en zijn tijd verbeterde met 6". Vladimir Karpets, een ploegmaat van Gutierrez, reed een knappe tijdrit en stak hem voorbij met 31".

    Ondertussen was ook de top 10 van het klassement al onderweg. Na 17,5km was Levi Leipheimer (Discovery Channel) de beste voor Cadel Evans (Predictor-Lotto) en Alberto Contador (Discovery Channel). Evans stond op 14" en Contador op 36". Dat betekende dat Evans nog 1'28" achterstand had op Contador in het algemeen klassement. Leipheimer volgde op 45" van Evans. 

    Bij het tweede tussenpunt, dat was aangebracht na 35km wedstrijd, had Leipheimer nog steeds de beste tijd. Evans was alweer tweede, deze keer op 35". Leipheimer stond daardoor op nog maar 24" van de Australiër. Contador was een beetje teruggezakt en kwam uit op een vijfde plaats op 1'29". Dat betekende dat Evans naderde tot op 56".

    Het derde en laatste tussenpunt lag op 5,4km van de aankomst. Zoals verwacht bekleedde Leipheimer ook daar de eerste plaats voor Evans. Die had een achterstand van 51" wat wilde zeggen dat hij maar 8" voorsprong meer had op Leipheimer in het algemeen klassement. De vijfde plaats was alweer voor Contador. Zijn achterstand bedroeg 2'09". Zijn voorsprong op Evans was dus gezakt naar 32".

    Toen Leipheimer over de streep reed was het dus nog afwachten wat de definitieve verschillen tussen de top 3 zouden zijn. Voor de rest van de top 10 was duidelijk dat er geen grote verschuivingen waren, op één na. Juan Mauricio Soler (Barloworld), die aan de tijdrit begonnen was als negende, was weggezakt naar de elfde plaats. Dat was goed nieuws voor Oscar Pereiro (Caisse d'Epargne) die de Tour zal afsluiten op een tiende plaats. Mikel Astarloza (Euskaltel) steeg naar de negende stek. 

    Na Leipheimer moest eerst nog Carlos Sastre (CSC) binnenkomen, want die had de Amerikaan onderweg ingehaald. Maar toen kwam Evans over de streep op 50" van Leipheimer. Die zou hij dus alleszins achter zich houden. De vraag was wat het verschil zou zijn met Contador. Net als bij de laatste twee tussenpunten strandde de jonge Spanjaard op de vijfde plaats. Zijn achterstand op zijn ploegmaat bedroeg 2'18" en op Evans dus 1'28" wat betekende dat hij zijn gele trui met 23" voorsprong had kunnen behouden. Dat wist hij en na de streep volgde de ontlading. Blijkbaar is hij er gerust in dat niemand hem op de laatste dag nog zal bedreigen.

    23" verschil tussen de nummer één en twee in de Tour de France is het op één na kleinste verschil ooit na de legendarische Tour van '89. Toen snoepte Greg LeMond op de laatste dag de gele trui af van Laurent Fignon en won hij de Tour met slechts 8" voorsprong. Dat gebeurde dus op de slotdag van de Tour, maar nu rest er de renners nog één volle dag. Toch geldt er nog steeds een erecode die zegt dat de gele trui de laatste dag niet meer aangevallen wordt. Maar het verschil is echter zeer klein. Er volgen morgen nog twee tussenspurten waar bonificatieseconden te rapen zijn en ook aan de streep is dat het geval. En een verrassingsuitval is ook altijd mogelijk. Blijkbaar is dat zelfs nog geen optie. De vraag is vanaf wanneer het verschil wel klein genoeg is om tijdens de slotrit nog een laatste gooi te doen naar de gele trui. Moet dat dan 15" zijn, 10" of nog minder? Aangezien de gele trui toch nog steeds een symbool blijft waarvoor in de loop van de geschiedenis al heroïsche gevechten zijn geleverd, verdient deze toch de eer om er tot op de laatste meter voor te vechten? 

    Leif Hoste werd knap 9de

    Evans strandt op 23" van Contador in het algemeen klassement

    Leipheimer reed een sterke tijdrit en won

    Contador in het geel naar Parijs

    (foto's: www.sport.be en www.vrtnieuws.be)

    Top 10 Algemeen klassement
    01.L.Leipheimer 55,5km in 1h02'44" 01.A.Contador in 87h09'18"
    02.C.Evans op        51" 02.C.Evans op          23"
    03.V.Karpets 1'56" 03.L.Leipheimer 31"
    04.Y.Popovych 2'01" 04.C.Sastre 7'08"
    05.A.Contador 2'18" 05.H.Zubeldia 8'17"
    06.J.I.Gutierrez 2'27" 06.A.Valverde 11'37"
    07.G.Hincapie 2'33" 07.K.Kirchen 12'18"
    08.O.Pereiro Sio  2'36" 08.Y.Popovych 12'30"
    09.L.Hoste 2'48" 09.M.Astarloza 14'14"
    10.M.Astarloza 2'50" 10.O.Pereiro Sio 14'25"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: J.M.Soler

    Beste jongere: A.Contador

    Beste ploeg: Discovery Channel

     

    GiGiVéLo

    29-07-2007 om 11:44 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 19: voorbeschouwing

    Rit 19

    zaterdag 28 juli 2007

     

     

    Rit 19 Cognac - Angoulême (55,5km)

    Het startpodium van de afsluitende tijdrit is opgesteld in Cognac. Al in de prehistorie zouden in deze streek de eerste mensen hebben gewoond. In 1553 dook Johannes Calvijn, de grondlegger van het Calvinisme, een protestantse stroming, onder in Cognac. Met de Vrede van Saint-Germain in 1570 kregen de protestanten vier vestingen toegekend, één daarvan was Cognac. Deze stad is natuurlijk het bekendst vanwege de alcoholische drank, verkregen uit destillatie van wijn, die haar naam draagt. Al in 1610 zou aan een zekere Jacques Roux een drank gelijkaardig aan de cognac die we nu kennen geserveerd zijn. Geleidelijk gingen enkele families zich verdiepen in het maken van deze drank, het waren vooral Engelsen. In 1870 werden hele wijngaarden verwoest door insecten, maar gelukkig kon de handel nadien al snel weer opgezet worden. De naam cognac dook voor het eerst op in 1891 en het mag alleen gegeven worden aan dit soort drank als die uit deze streek afkomstig is.

    De eindmeet is getrokken in Angoulême waar gisteren al de aankomst was. Angoulême is vooral bekend vanwege het stripverhalen- en tekenfilmmuseum en talrijke festivals. Jammer voor Cadel Evans (Predictor-Lotto) dat hij geen tijd zal hebben om even binnen te springen in het stripverhalenmuseum, hij is namelijk een grote fan van Kuifje.

    Vandaag moet niet alleen uitgekeken worden naar de winnaar van de rit, maar vooral naar de strijd om de gele trui. Door een scheurtje in het peloton verloor Alberto Contador (Discovery Channel) gisteren nog 3" op zijn grootste concurrent Cadel Evans. De Australiër staat nu 1'50" achter op de Spanjaard. Er wordt verwacht dat Evans alleszins tijd zal goedmaken op de Spanjaard, maar hoeveel dat zal zijn blijft een vraagteken. Misschien wacht ons morgen op de Champs Elysées nog wel een finale strijd om het geel. Levi Leipheimer (Discovery Channel) bekleedt voorlopig de derde plaats. Zijn achterstand op ploegmaat Contador bedraagt 2'49" en op Evans 59". De Amerikaan mag gerust zijn dat hij zonder ongelukken niet meer van het podium zal vallen, want Carlos Sastre (CSC) volgt op 3'13". Sastre moet opletten dat zijn landgenoot Haimar Zubeldia (Euskaltel) hem niet een plaats naar achteren duwt. Zubeldia staat 27" achter hem op de vijfde plaats. En er zijn nog enkele andere verschuivingen in de tweede helft van de top 10 mogelijk. Hier is nog een keer de top 10:

    Algemeen klassement
    01.A.Contador in 86h04'16"
    02.C.Evans op       1'50"
    03.L.Leipheimer 2'49"
    04.C.Sastre 6'02"
    05.H.Zubeldia 6'29"
    06.A.Valverde 10'18"
    07.K.Kirchen 11'36"
    08.Y.Popovych 12'47"
    09.J.M.Soler 13'31"
    10.M.Astarloza 13'42"

    Yaroslav Popovych (Discovery Channel) kan met zijn tijdrijderscapaciteiten nog over Kim Kirchen (T-Mobile) heen wippen. Juan Mauricio Soler (Barloworld) zal dan weer moeten opletten voor Mikel Astarloza (Euskaltel) die op slechts 11" volgt. De elfde in het klassement wil ik ook nog even meegeven. Dat is Oscar Pereiro (Caisse d'Epargne) en hij staat op 14'07" van Contador. De twaalfde is David Arroyo (Caisse d'Epargne) en hij heeft al een achterstand van 3'51" op zijn ploegmaat.

    Wim Vansevenant (Predictor-Lotto) mag om twintig over elf de spits af bijten als rode lantaarn. Leif Hoste (Predictor-Lotto) vertrekt om tien voor twaalf en Sébastien Rosseler (Quick Step) om vierentwintig over twaalf. Zij zouden de beste prestaties van de Belgen moeten neerzetten. Fabian Cancellara (CSC) start om twee minuten over halfeen en David Millar (Saunier Duval) om achttien voor twee. De top 10 begint eraan vanaf vier voor vier. Vanaf de top 10 wordt om de drie minuten gestart anders is dat om de twee minuten. 

     

     

    (afbeeldingen: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    28-07-2007 om 08:43 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 18: verslag

    Rit 18

    Cahors - Angoulême (211km)

    vrijdag 27 juli 2007

     

     

    Gehavende Casar wint na vlucht

    Gisteren wilde Michael Boogerd (Rabobank) nog een toeschouwer te lijf gaan die hem bij start stond te uit te schelden, maar vandaag besloot hij zijn frustraties op een andere manier te verwerken. Samen met Laurent Lefèvre (Bouygues Télécom), Sandy Casar (La Française des Jeux) en onze landgenoot Frederik Willems (Liquigas) trok hij ten aanval. Een andere Belg, Axel Merckx (T-Mobile), trachtte hen te vervoegen. Op een gegeven moment liep een hond de straat op en vielen Casar en Willems. Ondanks schaafwonden kon Casar de tocht verder zetten samen met Boogerd en Lefèvre. Willems, die langer op de grond bleef zitten, kwam niet meer terug bij de koplopers. Dat was niet het geval voor Merckx die dankzij het geaarzel na de val aansloot bij de drie vooraan. Het peloton hield een snipperdag. De voorsprong van de vier liep uit tot meer dan 17'. Boogerd was de best geklasseerde met zo'n 27' achterstand op Contador (Discovery Channel). Door de ruime voorsprong bedreigde hij enkele klassementsrijders en daarom kwamen op iets meer dan 30km van de meet de mannen van Euskaltel naar voren om de vijfde plaats van hun kopman Haimar Zubeldia te vrijwaren. Ook Discovery Channel dreef het tempo wat op.

    De vluchters inhalen zat er in ieder geval niet in. 10km voor de finish opende Boogerd op een klein knikje de debatten. Lefèvre dichtte het gat. Enkele kilometers later ging de Fransman zelf en was het Boogerd die probeerde de achterstand te overbruggen. Dat lukte hem niet meteen waardoor Merckx even overpakte om het daarna opnieuw aan de Nederlander over te laten. Nadien probeerden zowel Boogerd als Merckx nog een keer weg te glippen van de anderen, Lefèvre dichtte echter telkens de kloof. Casar begon de sprint vanaf de kop en niemand reed hem nog voorbij. Jammer voor Boogerd en Merckx, want het is voor hen allebei de laatste Tour.

    Iets meer dan 8' na Casar kwam Tom Boonen (Quick Step) als eerste over de eindmeet voor Hunter (Barloworld) en Zabel (Milram). Hij mag nu wel heel zeker zijn van de groene trui. Over truien gesproken. Door een scheurtje in het peloton, dat onstond in de aanloop naar de spurt, verloor Alberto Contador (Discovery Channel) 3" op Cadel Evans (Predictor-Lotto). Dat betekent dat de Australiër nu slechts 1'50" achterstand heeft. Dit is allemaal van groot belang voor de tijdrit morgen. 

     

    De vluchters (v.l.n.r.): Boogerd, Lefèvre, Casar en Merckx

    Casar mocht zegevieren

    (foto's: www.sport.be)

     

    Top 10 Algemeen klassement
    01.S.Casar 211km in 5h13'31" 01.A.Contador in 86h04'16"
    02.A.Merckx op          1" 02.C.Evans op       1'50"
    03.L.Lefèvre z.t. 03.L.Leipheimer 2'49"
    04.M.Boogerd 04.C.Sastre 6'02"
    05.T.Boonen 8'34" 05.H.Zubeldia 6'29"
    06.R.Hunter z.t. 06.A.Valverde 10'18"
    07.E.Zabel 07.K.Kirchen 11'36"
    08.Sé.Chavanel 08.Y.Popovych 12'47"
    09.B.Eisel 09.J.M.Soler 13'31"
    10.T.Hushovd 10.M.Astarloza 13'42"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: J.M.Soler

    Beste jongere: A.Contador

    Beste ploeg: Discovery Channel

     

    GiGiVéLo

    27-07-2007 om 21:04 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 18: voorbeschouwing

    Rit 18

    vrijdag 27 juli 2007

     

     

    Rit 18 Cahors - Angoulême (211km)

    De startplaats van de 18de rit is Cahors. De allereerste inwoners waren Galliërs, zij noemden deze stad Uxellodunum. Het was in 51 v.C. één van de laatste vestingen die konden standhouden tegen Caesar. Tijdens de romanisering kreeg de stad de naam Divona Cadurcorum, later werd dat Cadurca en uiteindelijk Cahors. Nu kan je hier en daar nog overblijfselen vinden van Romeinse gebouwen. In 571 werd Cahors verwoest door een brand. Alsof dat al niet genoeg ellende was voor de inwoners volgden nadien nog plunderingen van Moren, Vikingen en Hongaren. In 1331 werd de universiteit van Cahors opgericht. Het was één van de allereersten in Frankrijk. Cahors is een stopplaats op weg naar Santiago de Compostella. En wie daar stopt zal zeker en vast kunnen genieten van het natuurschoon. Deze stad is namelijk één van de 201 Villes Fleuries die vier bloemen kregen toegekend. Het concept van de Villes Fleuries bestaat erin steden en dorpen een aantal bloemen toe te wijzen, naar het voorbeeld van hotels en restaurants die sterren krijgen. De beoordeling is gebaseerd op de toeristische toegankelijkheid, natuurbeheer en inspanningen van het bestuur om de levensomstandigheden aangenamer te maken. Het gebied rond Cahors is het oudste wijngebied van Frankrijk. Al tijdens de overheersing van de Romeinen dreven de bewoners handel in wijn. Ook nu produceert men hier nog wijn. Oorspronkelijk was het enkel rode wijn, maar nu is men ook begonnen met rosé en witte. In Cahors vindt u de Brug der Dapperheid terug. Deze brug met uitkijktorens bouwde men begin 14de eeuw boven de Lot. Om het bouwwerk op tijd af te krijgen sloot de architect een pact met de duivel. In ruil voor een vergoeding zou die meehelpen. Toen de brug bijna afgewerkt was, kreeg de architect wroeging. Als de duivel de opdracht niet afmaakte, zou hij zijn vel kunnen redden. Hij gaf de duivel een zeef om zo het water naar boven te brengen. De duivel probeerde dat enkele keren, maar slaagde daar niet in. Uit frustratie brak hij een stuk van de middelste toren. In 1879 tijdens een restauratie werkte men voor het eerst de toren af. Op de stenen hangt nu een gebeeldhouwd duiveltje dat probeert de toren af te breken.

    De streep is getrokken in Angoulême. Naast een centrum van de papier- en verpakkingsindustrie is het voornamelijk de stripstad bij uitstek. Elk jaar vindt hier in januari een internationaal stripfestival plaats en er is een stripverhalenmuseum. Daarnaast zijn er ook festivals gewijd aan de muziek, speelgoed, gastronomie en historische racewagens. 

    Net als gisteren liggen er in de beginfase van de etappe enkele hellingen. Het zijn er vier van vierde categorie: de Côte de Salvezou, de Côte de Lavercantière, de Côte de Saint-Martial-de-Nabirat en de Côte de Saint-Cyprien. Het is een uitgelezen kans voor sprinters, maar de vraag is welke ploegen nog zin hebben om het werk op te knappen. Misschien kunnen de vluchters weer zegevieren.

     

    (agbeelding: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    27-07-2007 om 10:59 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 17: verslag

    Rit 17

    Pau - Castelsarrasin (188,5km)

    donderdag 26 juli 2007

     

     

    Bennati rondt vlucht succesvol af

    Om kwart voor één vertrok het Tourpeloton zonder gele trui. Alberto Contador (Discovery Channel), de leider in het algemeen klassement na de uitsluiting van Rasmussen, fietste gewoon rond in de witte trui als beste jongere. De Raborenners stonden ook aan de start. Nadat de ploeg Rasmussen gisteren had ontslagen was het niet zeker of de renners hun Tour zouden verder zetten, maar dat deden ze dus toch. 's Morgens ondergingen ze op vraag van Rabobank een dopingcontrole. Vlak voor het vertrek van de rit, jouwde het publiek de renners uit. De vraag is waar dat goed voor was, want in deze zaak zijn zij eigenlijik slachtoffers. Ze verrichtten de laatste dagen berenwerk in functie van hun kopman en dat blijkt nu voor niets te zijn geweest.

    Maar goed, de koers ging dus verder. Al na 9km ontstond de ontsnapping van de dag: Jens Voigt (CSC), Marcus Fothen (Gerolsteiner), Manuel Quinziato (Liquigas), Matteo Tosatto (Quick Step), David Millar (Saunier Duval), Martin Elmiger (AG2R) en de ploegmaats Daniele Bennati en Daniele Righi (Lampre). Ze kregen een vrijgeleide van het peloton dat op minder dan 10 minuten volgde.

    Onderweg viel niet veel nieuws te rapen. In het peloton ging het er gemoedelijk aan toe. Wel was er de opgave van Denis Menchov (Rabobank). Hij was als kopman naar de Tour afgezakt, maar doordat Rasmussen het beter deed in het algemeen klassement knapte hij mee kopwerk op voor de Deen. Blijkbaar hoefde het voor hem niet meer.

    Op 25km van de streep reed Voigt lek, mits wat hulp van de volgwagen kon hij naar zijn vluchtmakkers terugkeren. Iets verder lag de Côte de la Montagnère (4de cat.) en dat was voor Millar het teken om te demarreren. De anderen konden makkelijk volgen, op Righi na. Nadien waren het Fothen en Voigt die elk een poging deden de anderen te verschalken. Quinziato werd daarvan het slachtoffer. Even later werden de inspanningen ook Millar en Tosatto fataal. De kopgroep was dus gehalveerd. Bennati, Elmiger, Voigt en Fothen streden nog om de overwinning. In de laatste vier kilometer probeerde Voigt het tot tweemaal toe. Toen het viertal de laatste twee kilometer inging, besloot Elmiger een demarrage te plaatsen, maar zoals bijna alle vorige keren dichtte Bennati het gaatje. 500 meter verder probeerde Fothen het nog een keer, echter zonder succes. Elmiger plaatste nog een schijnaanval op 500meter van de meet. Niemand kon een sprint ontlopen en daarin had Bennati de beste kansen. Gedurende de finale maakte hij bovendien de meest frisse indruk. Fothen zette aan vanuit laatste positie. Dat bleek geen enkel probleem voor Bennati die hem voorbijstak.

    Meer dan 9 minuten later arriveerde het peloton. Boonen (Quick Step) had het perfecte treintje voor zich enkel Steegmans had de kracht niet om voluit te gaan. Sébastien Chavanel (La Française des Jeux) probeerde Boonen te verschalken, maar dat lukte niet. Hij loopt hierdoor uit in het puntenklassement. Hunter (Barloworld) staat nu op 22 punten en Zabel (Milram) op 25 punten. De groene trui lijkt dus in handen van Boonen te blijven. De Colombiaan Juan Mauricio Soler (Barloworld) is al mathematisch zeker dat hij de bolletjestrui mag aantrekken op het podium in Parijs. En het is hem van harte gegund.

     

    Het peloton liet de vluchters begaan

    Bennati rondde de vlucht succesvol af

    Boonen won de pelotonssprint

    Alberto Contador mocht zijn allereerste gele trui aantrekken

    (foto's: www.sport.be)

     

    Top 10 Algemeen klassement
    01.D.Bennati 188,5km in 4h14'04" 01.A.Contador in 80h42'08"
    02.M.Fothen z.t. 02.C.Evans op 1'53"
    03.M.Elmiger 03.L.Leipheimer 2'49"
    04.J.Voigt 04.C.Sastre 6'02"
    05.D.Millar  op     2'41" 05.H.Zubeldia 6'29"
    06.M.Tosatto 2'43" 06.A.Valverde 10'18"
    07.M.Quinziato 3'20" 07.K.Kirchen 11'36"
    08.D.Righi  z.t. 08.Y.Popovych 12'50"
    09.T.Boonen 9'37" 09.J.M.Soler 13'31"
    10.Sé.Chavanel z.t. 10.M.Astarloza 13'42"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: J.M.Soler

    Beste jongere: A.Contador

    Beste ploeg: Discovery Channel

     

    GiGiVéLo

    26-07-2007 om 20:40 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 17: voorbeschouwing

    Rit 17

    donderdag 26 juli 2007

     

     

    Rit 17 Pau - Castelsarrasin (188,5km)

    Ondanks alle schandalen gaat de Tour verder. In Pau zal het peloton om kwart voor één vertrekken voor een etappe van 188,5km richting Castelsarrasin. Pau werd gesticht eind elfde, begin twaalfde eeuw aan de samenvloeiing van de Hédas en de Gave waar de burggraven van Béarn een kasteel lieten bouwen. In de buurt van Pau is heel wat natuurschoon aanwezig zoals het Parc Beaumont. Van hieruit vertrekt ook de Boulevard des Pyrenées, een weg naar het kasteel van Pau. Het was Napoleon die deze weg liet aanleggen. Doordat de weg in de hoogte ligt, is er van daaruit een prachtig uitzicht. Vanuit het centrum kan je er met een tandradbaantje naar toe. Een bekende wijn uit de streek is de madiran, een rode wijn gemaakt van de tannat druif. 

    De aankomstplaats is dus Castelsarrasin. Omstreeks 961 werd deze stad in het leven geroepen. In die tijd noemde het Castel Sarracenum. Sarracenum komt overeen met Sarrasins, dit waren moslims. Het kasteel was gebouwd in hun typische stijl. In 1560 braken in de streek godsdienstoorlogen uit. Castelsarrasin was één van de weinige katholieke vestingen dat zich kon handhaven in de strijd met de protestanten. De Eglise Saint-Saveur bleef recht tijdens de oorlogen. In de 19de eeuw was er een hoge economische activiteit dankzij de aanleg van een spoorweg en een fabriek. In 1875 kwam er een kazerne bij. Ook nu is Castelsarrasin nog een belangrijk economisch centrum van het departement Tarn-et-Garonne.

    In de eerste helft van de rit moet het peloton over één helling van derde categorie, de Côte de Baleix, en vier hellinkjes van vierde categorie: de Côte de Villecomtal, de Côte de Miélan, de Côte de Sainte-Dode-aux-Croix en de Côte de Theux. Op ongeveer 20km van de finish ligt alweer een helling van vierde categorie, de Côte de la Montagnère. Voor de sprinters mag dit geen enkel probleem zijn, maar toch lijkt het waarschijnlijker dat het nog een keer aan de vluchters is.

     

    (afbeelding: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    26-07-2007 om 13:19 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: Rabobank ontslaat Rasmussen

    donderdag 26 juli 2007

     

     

    Rabobank ontslaat Rasmussen

    De laatste dagen was er al heel wat te doen om Rasmussen. Hij had eerder dit jaar, en waarschijnlijk ook in 2006, enkele onverwachte dopingcontroles ontlopen en had daarvoor op 29 juni een officiële waarschuwing gekregen van de UCI. Dat gebeurde nog vlak voor de Tour, maar toch nam Rabobank hem op in de selectie. De Deen bleef erbij dat het enkel ging om een administratieve fout waardoor zijn trainingsschema's niet tijdig binnen waren gekomen bij de UCI. Eén van de controles had moeten plaastvinden in juni, op dat moment was Rasmussen naar eigen zeggen in Mexico om te trainen. Het team legde Rasmussen een boete op van 10.000 euro. De Deense bond weerde Rasmussen uit de nationale selectie en aanvankelijk leek dat ook het geval voor de Olympische Spelen, maar enkele dagen terug liet het Deens Olympisch Comité weten dat enkel zij dat mochten beslissen en dat ze nog even wilden afwachten. Het nieuws van de gemiste controles lekte uit tijdens de Tour, toen Rasmussen in het geel reed. Van de Tourorganisatie mocht hij blijven. Tourbaas Christian Prudhomme zei dat hij betreurde dat hij niet voor de Tour op de hoogte was gebracht en indien dat wel het geval had geweest zou hij hebben gevraagd de Deen thuis te laten. Rabobank maakte de voorbije dagen geen enkele keer aanstalte om zijn renner uit de Tour te zetten.

    Tot gisteren. Toen kwam manager Theo de Rooij via Davide Cassani, ex-renner en nu commentator voor de Italiaans televisie, te weten dat Rasmussen in juni niet in Mexico verbleef, maar in Italië. Cassani zag hem  rondrijden in de Dolomieten. De Rooij stapte op Rasmussen af en vroeg hem op de man af of dat verhaal klopte. Hij kon blijkbaar niet anders dan toegeven. Hierop werd hij onmiddellijk uit de Tour en ook uit de ploeg gezet omdat hij door te liegen over zijn verblijfplaats de UCI-regels overtrad. Naar alle waarschijnlijkheid wilde Rasmussen in de weken voor de Tour geen pottenkijkers tijdens zijn duistere voorbereidingsmethoden. Al is dat natuurlijk koffiedik kijken. De Deen werd nog geen enkele keer positief bevonden. Rasmussen was negen opeenvolgende dag leider in het algemeen klassement. Nadat hij de 8ste rit had gewonnen nam hij het geel over van Gerdemann (T-Mobile). Gisteren won hij de 16de rit bovenop de Aubisque.

    In het hotel van Rabobank stroomden de journalisten toe nadat het nieuws bekend was geraakt. Er waren enkel verslagen gezichten te zien. Het was natuurlijk een zware klap voor iedereen, maar vooral voor de ploegmaats van Rasmussen die zich al een hele tijd de ziel uit het lijf reden voor hun kopman. Er volgden heel wat gesprekken tussen renners en omkadering. Zelfs om half twee toefden de renners nog in de bar van het hotel. Of Rabobank in de Tour zou blijven liet men volledig aan de renners zelf over. Het bleef lange tijd onduidelijk, maar deze voormiddag raakte bekend dat ze doorgaan. De zeven renners (Freire gaf al op na de zesde rit) willen dus doorgaan tot Parijs. Het gaat om Michael Boogerd, Denis Menchov, Juan Antonio Flecha, Thomas Dekker, Pieter Weening, Bram De Groot en Grischa Niermann. Zij verrichtten de laatste dagen berenwerk voor Rasmussen. Dit is wat ploegleider Breukink had te melden: Het is een zware beslissing geweest en voor de renners de allermoeilijkste. Maar we denken dat het nu het beste is dat we als team samenblijven. Woensdagavond kon niemand helder denken en had iedereen al afscheid genomen. Maar nu hebben de renners in overleg beslist om toch te proberen doorgaan. 

    Net zoals het geval was bij de ploegen Astana en Cofidis na de positieve test van respectievelijk Vinokourov en Moreni, viel de gendarmerie ook binnen in het hotel van Rabobank. Er werd gezocht in de spullen van de renners en in elke vuilbak. Of ze iets bezwarends hebben gevonden, is niet bekend. Rasmussen was op dat moment al vertrokken. 

    Rabobank liet ondertussen weten dat het niet van plan is te stoppen met wielersponsoring, wellicht een opluchting voor de renners.

    Alberto Contador wordt nu dus leider in het algemeen klassement. Vandaag zal hij echter niet rondrijden in het geel.

    Dit zijn enkele reacties op het nieuws (bron: www.vrtnieuws.net)

    -Michael Boogerd (ploegmaat Rasmussen): Ik weet echt niet wat ik hiervan moet denken. ik wil meteen naar huis, als het aan mij ligt. Om nog vier dagen in deze Tour voor Jan Lul te rijden, daar pas ik voor. Ik weet niet wat ik de komende weken aan zal moeten. Zie je mij bijvoorbeeld al rondrijden in het criterium van Boxmeer? Ik hoor de mensen al roepen: Kijk daar, die kerel die zich al die weken voor Rasmussen het snot voor de ogen heeft gereden! Ik mag er niet aan denken. Dit is een klap, man. Dat hou je niet voor mogelijk. Dit was de allereerste reactie van Boogerd gisteravond. Ondertussen beslisten de renners toch door te gaan tot Parijs. Voor Boogerd is het zijn laatste seizoen en dus ook zijn laatste Tour.

    -Lid Raad van Bestuur Rabobank: Ik dacht we het ergste al gehad hadden met die waarschuwing, want dat was al niet fraai. Wat er gebeurd is maakt me sprakeloos, dit is een nachtmerrie. 

    -Christian Prudhomme (Tourbaas): We kunnen moeilijk zeggen dat Rasmussen heeft valsgespeeld, maar zijn leugens over zijn verblijfplaats waren niet langer aanvaardbaar. Het vertrek van Rasmussen is het beste wat de Tour de voorbije weken is overkomen. Het algemeen klassement is in elk geval geloofwaardiger dan gisteren.

    -Pat McQuaid (UCI-preses): Waarom hebben ze deze beslissing niet in juni genomen toen het nieuws al bekend was? Dat Rabobank hem nu uit de Tour haalt, kan ik alleen maar toejuichen. Dit is een wijze les voor de toekomst.

    -Patrick Lefèvre (manager Quick Step en voorzitter vereniginging van Pro Tour-ploegen): We hebben geen druk uitgeoefend op Rabobank. Ik zie dit met lede ogen aan, dit is heel erg voor het wielrennen. Ik weet niet wat er fout is gegaan, ik weet er het fijne niet van. Misschien heeft Rasmussen zijn team in de maling willen nemen, misschien heeft zijn team hem te veel vertrouwd. Maar als een renner van mijn team zo zou liegen, zou ik in elk geval dezelfde reactie hebben.

    Tot slot nog enkele woorden van Rasmussen zelf: Ik heb een fout gemaakt, ben gewaarschuwd door de UCI en heb een boete gekregen van de ploeg. Waarom moet ik nog een keer gestraft worden?

     

    GiGiVéLo

    26-07-2007 om 11:46 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 16: verslag

    Rit 16

    Orthez - Gourette (Col d'Aubisque) (218,5km)

    woensdag 25 juli 2007

     

     

    Rasmussen eerste op Aubisque, Moreni betrapt

    Acht ploegen beslisten deze morgen een korte staking te houden als reactie op de positieve test van Alexander Vinokourov (Astana). Het ging om Cofidis, Crédit Agricole, La Française des Jeux, AG2R, Agritubel, Bouygues Télécom, T-Mobile en Gerolsteiner. Het enige wat ze deden was iets later vertrekken dan de anderen. Zij kregen wel applaus, de anderen niet. Rasmussen (Rabobank) werd zelfs onthaald op boegeroep. Het feit dat het peloton niet als één geheel handelde duidt erop dat er tweedracht is en dat is nooit goed als men op zoek moet gaan naar een duurzame oplossing. En die is er nodig. 

    Alsof er in deze Tour al niet genoeg opschudding was geweest, deelde de Franse sportkrant L'Equipe even na de middag mee dat een renner na de elfde rit betrapt werd op het gebruik van testosteron. Vlak na de aankomst werd bekendgemaakt dat het ging om Christian Moreni (Cofidis). Inderdaad, één van de renners die deze morgen nog meedeed aan het stil protest. In de elfde rit brak Moreni geen potten, hij finishte meer dan drie minuten na winnaar Robert Hunter (Barloworld). Hij liet zich wel opmerken in de achtste rit, niet alleen omdat hij mee in de aanval ging, maar vooral doordat hij in volle beklimming van de Cormet de Rosselend (1ste cat.) op de grond viel zonder enige zichtbare oorzaak. Moreni vraagt geen tegenexpertise aan en zegt dat hij op eigen houtje handelde. Meteen nadat de Italiaan over de streep was gereden, nam de gendarmerie hem mee. Het hotel waar Cofidis verbleef, werd ondertussen al uitgekamd door de gendarmerie. Cofidis verlaat net als Astana gisteren de Tour. Dat betekent dat ook de Belgen Staf Scheirlinckx, Nick Nuyens en Rik Verbrugghe huiswaarts mogen keren.  

    Moreni wordt meegenomen door de gendarmerie

    (foto: www.vrtnieuws.net)

    We zouden het bijna vergeten, maar er werd ook nog gekoerst vandaag. Vier renners kozen vrij vroeg het hazenpad: Vicente Garcia Acosta (Caisse d'Epargne), Gorka Verdugo (Euskaltel), Christophe Rinero (Saunier Duval) en Stéphane Augé (Cofidis). Op de Port de Larrau (buiten categorie), de eerste col van de dag, trok Juan Mauricio Soler (Barloworld) ten aanval. Hij tekende net voor twee seizoenen bij bij zijn huidig team. Samen met Soler gingen ook Carlos Sastre (CSC), de nummer vijf in het algemeen klassement, en Iban Mayo (Saunier Duval) op zoek naar de vier koplopers. Na de beklimming van de Port de Larrau bevond het peloton zich op Spaans grondgebied. Meer bepaald in Navarra. Ze moesten er over de Alto Laza (3de cat.). Hier namen de Spanjaarden Verdugo en Garcia Acosta voorsprong op Augé en Rinero, die werden ondertussen ingelopen door Sastre, Mayo en Soler. Op 109km smolten beide groepen samen. 

    Aan de voet van de Col de la Pierre Saint-Martin (1ste cat.) moesten de Fransen Augé en Rinero al lossen. In het peloton verkeerde Kim Kirchen (T-Mobile) snel in de problemen, in de afdaling kon hij terugkeren. Het peloton fietste dan al opnieuw in Frankrijk.

    Op de Col de Marie-Blanque (1ste cat.) moest Garcia Acosta vooraan enkele meters prijs geven. In de achtervolgende groep was dat alweer het geval voor Kirchen en ook voor Astarloza (Euskaltel).

    De aankomst van de 16de rit lag boven op de Aubisque (buiten cat.). Verdugo kreeg het al snel moeilijk. Dat was ook al het geval geweest op de vorige klim, maar nu moest hij voorgoed afhaken. Soler, Mayo en Sastre bleven als enigen voorop. Sastre deelde enkele prikken uit. Mayo kon steeds volgen, maar bij Soler brak de veer. Een select groepje haalde het kopduo in op iets minder dan 10km van de streep. Dat was voor Leipheimer (Discovery Channel) het teken om de aanval in te zetten. Enkel zijn ploegmaat Contador, Rasmussen (Rabobank) en Evans (Predictor-Lotto) konden volgen. Bij het uitgaan van een tunnel demarreerde Contador voor het eerst. Rasmussen bleef kalm en hield hetzelfde ritme aan wat hem tot bij de Spanjaard bracht. Die probeerde het nog enkele keren, maar telkens viel hij achteraf stil en kon de gele trui het gaatje dichtrijden. Leipheimer was de eerste die moest passen. Even later, toen Rasmussen versnelde, kon Evans niet langer mee en zakte hij weg. Leipheimer reed tot bij hem om hem nadien achter te laten en tot bij het kopduo te fietsen. In het algemeen klassement stond de Amerikaan maar 1'25" achter op Evans. Het was dus de uitgelezen kans om tijd goed te maken. Tijdens de beklimmingen maakte Rasmussen gedurig wegwerpgebaren gericht tot de horden toeschouwers langs de kant. De onduidelijkheden omtrent zijn persoon hebben hem namelijk niet populair gemaakt bij het publiek en daardoor zat bij de Deen de schrik er goed in. In de laatste kilometer plaatste hij een demarrage. Geen van de twee Discovery-renners kon volgen. Zo behaalde hij zijn tweede ritzege in deze Tour na de 8ste rit met aankomst in Tignes. Leipheimer kwam als tweede aan en enkele seconden later passeerde ook Contador de finish. De Colombiaan Soler reed een regelmatige beklimming en legde beslag op de vijfde plaats na Evans. Vanaf nu is hij ook de leider in het bergklassement met tien punten voorsprong op Rasmussen.

    Nog even dit. Zoals u weet, passeerde de Tour even in Spaans Baskenland. In Belagua ontplofte na de doortocht van de renners een bom aan de kant van de weg, gelukkig vielen er geen slachtoffers. Net voordien had de Baskische afscheidingsbeweging ETA de officiële instanties verwittigd. Op 5 juni jongstleden maakte de ETA een eind aan het staakt-het-vuren dat standhield sinds maart vorig jaar. 

     

    De protestactie van deze morgen

    Contador, Rasmussen en Leipheimer (v.l.n.r.) waren samen op pad

    Evans kon niet bij hen aansluiten

    Rasmussen won zijn tweede rit

    (foto's: www.sport.be)

     

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.M.Rasmussen 218,5km in 6h23'21" 01.M.Rasmussen in 76h15'15"
    02.L.Leipheimer op        26" 02.A.Contador op 3'10"
    03.A.Contador 35" 03.C.Evans 5'03"
    04.C.Evans 43" 04.L.Leipheimer 5'59"
    05.J.M.Soler 1'25" 05.C.Sastre 9'12"
    06.H.Zubeldia 1'52" 06.H.Zubeldia 9'39"
    07.J.J.Cobo Acebo 1'54" 07.A.Valverde 13'28"
    08.C.Sastre 2'12" 08.K.Kirchen 14'46"
    09.O.Pereiro Sio 2'27" 09.Y.Popovych 16'00"
    10.A.Valverde z.t. 10.J.M.Soler 16'41"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: J.M.Soler

    Beste jongere: A.Contador

    Beste ploeg: Discovery Channel

     

    GiGiVéLo

    25-07-2007 om 21:41 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: Vinokourov betrapt op bloeddoping

    woensdag 25 juli 2007

     

    Vinokourov betrapt op bloeddoping

    Tijdens de tweede rustdag in deze Tour raakte bekend dat de Kazach Alexander Vinokourov (Astana) na de tijdrit van zaterdag met start en aankomst in Albi betrapt werd op bloeddoping. Vino won die tijdrit. Astana schorste zijn renner onmiddellijk en stapte op verzoek van de Tourorganisatie uit de Tour. Dat betekent dat er ook een einde is gekomen aan de Tour voor Andreas Klöden en Andrei Kashechkin, twee mannen die op dat moment in de top 10 van het algemeen klassement stonden. Ploegmanager Marc Biver gaf nog een in allereil opgezette persconferentie waarbij hij zei dat er twee mogelijkheden zijn om beroemd te worden, of de Tour winnen of uit de Tour stappen en dat zij kozen voor het tweede. 

    Uit het bloedstaal van Vinokourov bleek dat hij een homologe bloedtransfusie had ondergaan wat wil zeggen dat hij bloed kreeg van een donor met dezelfde bloedgroep en resusfactor. Het is niet gebruikelijk dat een renner na een wedstrijd een bloedstaal moet afgeven, dat kan erop wijzen dat Vinokourov extra in de gaten gehouden werd. Voor de start van de Tour raakte bekend dat de Kazach één van de Men in Black was, renners die niet in hun ploegoutfit trainen, maar met anonieme kledij.

    De Tour van Vinokourov was in elk geval zeer opmerkelijk. Hij ging van start als topfavoriet voor de eindoverwinning, maar in de vijfde rit kwam hij ten val en bezeerde beide knieën, rechterelleboog en rechterbil. Hij kon ondanks hulp van zijn ploegmaats niet terukeren in het peloton en verloor 1'20" op zijn concurrenten. De volgende dag kwam hij aan de start met in totaal 30 hechtingen die op speciale manier werden aangebracht, om hem zo comfortabel mogelijk op de fiets te laten zitten. De Kazch fietste rond met veel pijn en in de achtste rit met aankomst in Tignes moest hij de favorieten bergop laten gaan en vergrootte zo zijn achterstand. Ook de volgende dag, tijdens de derde Alpenrit, kon Vino niet met de besten mee. In de elfde rit kreeg Vinokourov een heropflakkering, hij zette zijn ploeg op weg naar Montpellier op kop en zorgde er zo voor dat Moreau (AG2R), die goed geklasseerd stond, op 3'20" volgde. En dan was er de tijdrit van zaterdag waar Vinokourov vriend en vijand verbaasde door die te winnen met een mooie voorsprong. Het leek erop dat de Kazach terug in de running was. Maar zondag, tijdens de eerste Pyreneeënrit, zakte hij alweer door het ijs en verloor maar liefst 28'50" om dan op maandag al van bij het begin van de rit actief te zijn, mee te gaan in de goede ontsnapping en uiteindelijk de etappe te winnen.

    Vinokourov ontkent dat hij bloeddoping heeft gebruikt en vraagt een tegenexpertise aan. Zoals meestal het geval is met een renner die betrapt is, heeft ook Vino een uitleg klaar. Volgens hem is de positieve uitslag te wijten aan de gevolgen van zijn val. Ter hoogte van zijn dij zou bloed zich hebben opgehoopt en zou zijn bloedcirculatie verstoord zijn. Hij zou nu verder uitleg vragen aan een hematoloog, een specialist. De Kazach zegt ook het slachtoffer te zijn van een heksenjacht.

    Gisteren viel de gendarmerie nog het hotel binnen waar de Astanaploeg verbleef en ook de teambus. Ze vertrokken met enkele vuilniszakken. Momenteel is nog niet bekend of ze iets bezwarends konden vinden.

    Tourbaas Christian Prudhomme zei op een persconferentie dat hij had gehoopt dat deze Tour een keerpunt kon zijn, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Toch zijn hij en de andere leden van ASO, dat de Tour organiseert, niet van plan de wedstrijd stil te leggen. Hij liet weten dat de renners Russische roulette aan het spelen zijn. Op de vraag of het zware parcours van de Tour renners aanzet tot dopinggebruik antwoordde Prudhomme dat atleten die de 100 meter lopen zich ook doperen.

    Gisteren en vandaag raakten aan de lopende band reactie bekend van mensen uit het wielermilieu (bron: www.vrtnieuws.net):

    -Jean-François Pescheux (ASO): De Tour is nog maar eens het grootste slachtoffer. Binnen vijf jaar zal iedereen zich herinneren dat Vinokourov zich heeft gedopeerd in de Tour. Maar het bewijst ook dat de controles werken en er geen plaats meer is voor valsspelers.

    -Theo de Rooij (Manager Rabobank): Ik ben sprakeloos. Er zijn krachten losgekomen die boven onze hoofden uitstijgen. het is bizar hoeveel uitslagen van dopingcontroles via de pers naar buiten komen. dat was ook al zo tijdens de Ronde van Italië. Vooral de Franse pers neemt in deze Tour een zeer agressieve houding aan.

    -David Millar (Saunier Duval): Dit maakt me zo triest. Ik denk dat ze het nooit zullen begrijpen. Vinokourov was dan nog één van mijn favoriete renners. Dit mag je het wielrennen, de propere renners en de Tour niet aandoen. Ik wil een voorbeeld zijn voor junioren en beloften, mijn collega's probeer ik niet te veranderen. Ik denk dat het nog wel vijf tot tien jaar zal duren voor er verandering is.

    -Erik Boyer (manager Cofidis): Dit is gewoon walgelijk. Ik hoop dat hij niet zo laf is om te ontkennen en dat hij aanduidt wie hem geholpen heeft, wie meegewerkt heeft aan deze smerigheid. Ik hoop ook dat Astana zo snel mogelijk het peloton verlaat.

    -Roger Legeay (Manager Crédit Agricole): Dit is gewoon afschuwelijk! Hoever zijn ze bereid te gaan? Nu moeten al die charters, al die ethische codes die de laatste jaren opgesteld zijn, toegepast worden. Nu moeten we hard optreden. Buiten met die smeerlappen!

    -Marc Madiot (Manager La Française des Jeux): Dit is niet eens een verrassing voor mij.

    -Patrick Lefèvre (Manager Quick Step): Ik kan me niet voorstellen dat er nog georganiseerd dopinggebruik is, maar er blijven wel dieven in de familie. Nu is het wel de kopman die steelt. Moeten we die mensen geen proces aandoen? Ik ben voorstander om één firma alle dopingcontroles te laten doen. Zeer streng dan wel. De pleoegdokters zijn het ook beu. Zij hebben dinsdagavond vergaderd en zijn voor nultolerantie. Ze willen ook niet dat renners andere dokters raadplegen.

    -Tom Boonen (Quick Step): Vinokourov is een smeerlap, hij moet levenslang geschorst worden! Ik heb hem zelf een aantal keer zien trainen in anonieme outfit. Steegmans zegt het ook. Test die mannen toch elke dag! Ik kan alleen maar hopen dat de fratsen van Vinokourov de mensen er niet toe aanzetten om iedereen over dezelfde kam te scheren. Hij zet ook de job van velen op de helling, vind maar een sponsor. Ook over Rasmussen wilde Boonen nog iets kwijt: Als hij ook maar een beetje verstand heeft , laat hij zich in de laatste bergrit lossen. Of Contador zuiver op de graat is weet ik niet, maar Rasmussen vertrouw ik absoluut niet. Toch kan je winnen zonder doping, kijk maar naar Evans. Je haalt de sjoemelaars er makkelijk uit. Gasten van wie je weet dat ze zich gaan verstoppen. kerels die maanden geen poot aan de grond krijgen en dan plots gaan vliegen. dat kan niet.

    -Walter Godefroot (ex-ploegmanager T-Mobile en ex-raadgever Astana): Dit is de nekslag voor het wielrennen. In mijn ogen was hij een correcte renner. Ik heb raad gegeven over het materiaal en de structuur van de ploeg. de medische staf heb ik niet samengesteld, maar het is nog maar de vraag of die mensen op de hoogte waren van Vino's activiteiten. Het enige positieve aan deze zaak is dat het bewijst dat de dopingcontroles werken. De nieuwe generatie heeft de les begrepen, de vorige moet nu maar inpakken.

    -Eddy Merckx (vijfvoudig winnaar van de Tour): Ik vind dit een catastrofe! Ik dacht iedereen het begrepen had na de zaak-Landis en volgde de Tour ook met die gedachte. Het is ontmoedigend vooral omdat de wedstrijd vervalst wordt met enerzijds bedriegers en anderzijds de zuivere renners, die er in de bergen worden afgereden, zonder dat ze het begrijpen. Mijn hart klopt niet meer voor de koers. Dat Vinokourov betrapt werd en opstapt, is misschien een goede zaak. de renners weten nu dat het moeilijk is om bedrog te plegen en dat wie de regels overtreedt, gepakt wordt. Voor mij is deze zaak het einde van het wielrennen zoals wij het kennen en hopelijk ook het begin van iets nieuws.

     

    GiGiVéLo

    25-07-2007 om 11:55 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 16: voorbeschouwing

    Rit 16

    woensdag 25 juli 2007

     

     

    Rit 16 Orthez - Gourette (Col de l'Aubisque) (218,5km)

    Orthez, een stad aan de Gave, mag vandaag de Tour verwelkomen. Omstreeks twintig voor elf gaat de 16de etappe daar van start. De eerste stenen van Orthez werden gelegd in de 11de eeuw. Rond twee Romaanse kerken ontstonden geleidelijk aan twee dorpen die in 1260 samensmolten. Het ene heette Le Bourg Vieux of Le Bourg Pont, het andere Saint-Pierre. In het wapenschild staat een brug, die verwijst naar het eerste dorpje, en de sleutels van Saint-Pierre. Aangezien Orthez een welvarend stadje was, bouwden de inwoners die een betere levensstandaard hadden opgebouwd, in de 17de en 18de eeuw hun houten huizen om in stenen woningen, met echte dakpannen. In 1973 werd het dorpje Sainte-Suzanne bij Orthez gevoegd. Orthez is een gekende stopplaats op de weg naar Santiago de Compostella.

    Na ongeveer 64km zullen de renners de weg naar omhoog voelen lopen. Dat is het teken dat ze begonnen zijn aan de klim van de Port de Larrau. Deze beklimming buiten categorie is 14,7km lang en stijgt gemiddeld met 8,1%. Een keer boven duikt het peloton Spanje binnen, meer bepaald de provincie Navarra. Dit zal de Spanjaarden in de wedstrijd ongetwijfeld motiveren om op de Port de Larrau bij de eersten te zijn. Op Spaans grondgebied ligt een helling van derde categorie, de Alto Laza. Daarna zetten de renners hun tocht verder richting Col de la Pierre Saint-Martin. Het is een beklimming van eerste categorie, 14,2km lang en het stijgingspercentage bedraagt 5,2%. Wanneer dit achter de rug is, bevindt de Tour zich weer in eigen land. De volgende col die op het parcours ligt, is de Col de Marie-Blanque, een beklimming van eerste categorie. Deze is 9,3km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4%. 

    Alsof dit alles al niet lastig genoeg is, eindigt de etappe op de Aubisque. De Aubisque is gecatalogeerd buiten categorie, is 16,7km lang en het gemiddeld stijgingspercentage is 7%. De naam is afgeleid van het Frans-Baskische Aubiscou, een plant die in grote getale groeit op deze col. De plant wordt gebruikt als veevoeder en er worden schoorsteenborstels uit gemaakt.

    Deze rit en het verdere verloop van deze Tour zullen overschaduwd zijn door de positieve test van Vinokourov (Astana) en de twijfels rond gele trui Rasmussen (Rabobank). Als de Deen deze Tour wil winnen, zal hij tijd moeten uitlopen op zijn grootste rivaal Alberto Contador (Discovery Channel). De Spanjaard zal ongetwijfeld ook zelf in het offensief treden. En hoe wat met Evans (Predictor-Lotto). Zou hij meekunnen met de twee eersten in het klassement?

     

     

    (afbeeldingen: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    25-07-2007 om 09:41 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: Het geval Rasmussen

     

    dinsdag 24 juli 2007

     

     

    Het geval Rasmussen

    Opschudding in de Tour toen donderdag bekend raakte dat de Deense Bond Michael Rasmussen uit de nationale selectie had geweerd en hij dus niet zou mogen deelnemen aan het WK en de Olympische Spelen. De reden daarvoor was dat Rasmussen dit jaar twee onverwachte dopingcontroles had gemist. Om de drie maand moet een renner zijn trainingsschema doorgeven, opdat de controleurs weten waar ze hen kunnen vinden. Bij Rasmussen was dat niet op tijd gebeurd, volgens hem omdat de Italiaanse post (Rasmussen woont in Italië) nogal traag te werk gaat. Op de dagen dat de controles gepland waren, bevond Rasmussen zich telkens in Mexico. Dat is het geboorteland van zijn echtgenote, maar ook de locatie waar hij elk jaar trainingssessies houdt met het oog op de Tour. 

    Volgens de Deense Bond kreeg Rasmussen meerdere waarschuwingen van zowel de UCI als de Deense antidopingcommissie. Rasmussen zelf houdt het bij één waarschuwing. Wanneer een renner drie keer een dopingcontrole mist, wordt dat gelijkgesteld aan een positieve controle. Rasmussen miste tot nu toe maar twee controles. Alhoewel, ondertussen is bekend dat dat ook in maart vorig jaar voorviel. Dit was echter het geval voor meerdere Raborenners. Hun papieren met trainingsschema's waren te laat verstuurd omdat de website waar de formulieren gedownload konden worden niet in orde was. Maar goed, eigenlijk gaat het maar om twee gemiste controles dit jaar en daarvoor kreeg Rasmussen op 29 juni een officiële waarschuwing. De dag nadien mocht hij wel gewoon deelnemen aan het Deens kampioenschap. Rabobank werd op de hoogte gebracht en legde zijn renner een boete op. De Nederlandse ploeg zegt dat het doorsturen van trainingsgegevens de verantwoordelijkheid is van de renners zelf en de teamleiders daar niets mee te maken hebben. Op de vraag of ze geloven in de onschuld van Rasmussen, reageert de omkadering van Rabobank eerder ontwijkend.

    Vrijdag liet Tourbaas Christian Prudhomme weten dat Rasmussen in de Tour mocht blijven. De Deense Bond liet hem immers ook starten en Rasmussen onderging controles voor de start van de Tour en alle dagen sinds hij de gele trui in handen heeft. Prudhomme betreurt wel dat het nieuws nu pas bekend raakte, hoewel de waarschuwing al voor de Tour was gegeven. Had hij dan op de hoogte geweest, zou hij aan Rabobank gevraagd hebben Rasmussen thuis te laten. Er volgde ook kleine rel tussen de UCI en de Tourorganisatie. Die verwijt de UCI dat het nieuws nu pas uitkomt. Volgens de organisatie wil de UCI de Tour in de problemen brengen. UCI-baas Pat McQuaid ontkent dat. De UCI zou zelfs gevraagd hebben aan Rabobank om Rasmussen niet in de slectie op te nemen. McQuaid liet nog optekenen dat hij Rasmussen liever niet ziet winnen om het imago van het wielrennen niet helemaal naar de vaantjes te helpen.

    Een Amerikaanse ex-mountainbiker, Whitney Richards, kwam ondertussen op de proppen met het nieuws dat hij ooit een schoendoos van de VS naar Europa moest transporteren voor Rasmussen. De inhoud van die doos, was iets anders dan verwacht. Het ging om Hemopure, een bloedvervanger... voor dieren. Omdat Richards schrik had, betrapt te worden, kieperde hij het goedje weg. Of we dit verhaal serieus moeten nemen, is zeer twijfelachtig. Het is namelijk het ideale moment voor cowboyverhalen. Richards zegt dat het feit dat Rasmussen op een persconferentie zei "Ik ben te vertrouwen" hem over de streep trok om het verhaal naar buiten te brengen.

    Alsof dit allemaal nog niet genoeg verwarring en twijfel veroorzaakt, brengt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung naar buiten dat Contador (Discovery Channel) kroongetuige is in de zaak Fuentes. Vorig jaar was Contador, die toen voor Liberty Seguros reed, één van de renners die niet mocht starten in de Tour nadat een lijst bekend was geraakt met de klanten van dokter Fuentes. Later werd gezegd dat het om een vergissing ging. Volgens de Duiste krant werd zijn naam enkel geschrapt in ruil voor info. Teammanager Bruyneel doet het verhaal af als nonsens.

    Wat denkt u ervan? Gelooft u in de onschuld van Rasmussen of niet? Graag uw reactie.


     

    GiGiVéLo

    24-07-2007 om 11:24 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 15: verslag

    Rit 15

    Foix - Loudenvielle-Le-Louron (196km)

    maandag 23 juli 2007

     

     

    Vinokourov verbaast vriend en vijand

    Vlak voor de officieuze start in Foix werd één minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van Jean Stablinski die gisteren op 75-jarige leeftijd overleed. Deze Fransman van Poolse origine werkte eerst in de mijnen om daarna renner te worden. En met succes. Hij won onder meer vijf Touretappes en de allereerste Amstel Gold Race. In 1962 werd hij wereldkampioen. Na zijn carrière als wielrenner werd hij ploegleider.

    Twee renners begonnen niet meer aan de 15de rit: Filippo Pozzato (Liquigas) en onze landgenoot Philippe Gilbert (La Française des Jeux). Hij is de eerste Belg die de Tour verlaat, er rijden nu nog 12 landgenoten mee.

    Niet lang nadat Tourbaas Christian Prudhomme met de vlag had gezwaaid om de etappe officieel in te luiden, attaqueerde Sylvain Chavanel (Cofidis) met in het wiel Frederik Willems (Liquigas). Een dertigtal renners sloot aan, maar het peloton liet niet begaan. De koers viel niet stil en er werd een kopgroep gevormd met klinkende namen: Verdugo (Euskaltel), Menchov (Rabobank), Moreau (AG2R), Vinokourov (Astana) en de ploegmaats Valverde en Pereiro (Caisse d'Epargne). Aangezien er geen cohesie was in deze groep, was de vlucht gedoemd om te mislukken.

    De eerste klim van de dag was de Col de Port (2de cat.). Tijdens de beklimming was het zeer onrustig. Rabobank had op Boogerd en Rasmussen na al zijn renners reeds opgesoupeerd. In de afdaling konden ze terugkeren. De afdaling betekende het einde van deze Tour voor Le Mevel (Crédit Agricole) die tegen het asfalt smakte. Geleidelijk was een kopgroep ontstaan van 25 renners: Arroyo en Portal voor Caisse d'Epargne, Arvesen en Vandevelde voor CSC, Landaluze, Perez en Zubeldia voor Euskaltel, Bennati en Paxi Villa voor Lampre, Ivanov, Navarro en Vinokourov voor Astana, Tschopp en Lefèvre voor Bouygues Télécom, Turpin voor AG2R, Vaugrenard voor La Française des Jeux, Halgand voor Crédit Agricole, Albasini voor Liquigas, Knees voor Milram, Kohl voor Gerolsteiner, Kirchen voor T-Mobile, Menchov voor Rabobank, Cobo Acebo voor Saunier Duval, Hincapie voor Discovery Channel en Garate voor Quick Step. Zoals u ziet, waren heel wat ploegen vertegenwoordigd, daarom mochten deze mannen, die geen gevaar betekenden voor de klassementsrijders, iets meer dan 8' uitlopen.

    Op de Col de Portet d'Aspet (2de cat.) en de Col de Menté (1ste cat.) gebeurde er niets. Enkel Ivanov liep even uit in de afdaling van de Portet d'Aspet. In de aanlop van de Col de Port de Balhès (buiten categorie) reden Landaluze, Ivanov, Tschopp, Kohl en Arroyo weg van de anderen. Ivanov liet zich tijdens de beklimming uitzakken om Vinokourov op sleeptouw te nemen en terug te brengen in de kop van de wedstrijd. Daarna stond Ivanov geparkeerd. Samen Vino kwamen ook Kirchen, Zubeldia, Cobo Acebo, Turpin en Garate terug. Tschopp besloot daarna om alleen verder te gaan. In het peloton deed Kashechkin (Astana) hetzelfde. Enkele kilometers later zou hij echter weer gegrepen worden. Net over de top van de Port de Balès kregen we een koptrio: Tschopp, Kirchen en Arroyo. Turpin, Garrate, Vinokouorov, Cobo Acebo, Zubeldia en Kohl volgden op 40". In de afdaling liet Menchov zich afzakken. Hij voelde waarschijnlijk dat de benen niet meer meewilden en hoopte om Rasmussen nog even van nut te kunnen zijn. Tijdens de Port de Balès kon immers enkel Boogerd nog zijn kopman bijstaan. 

    De laatste klim van de dag was de Col de Peyresourde (1ste cat.). Tschopp moest Kirchen en Arroyo onmiddellijk laten gaan. In de achtergrond plaatste Vinokourov een demarrage. Hij reed tot bij het kopduo en even later volgden ook Zubeldia en Cobo Acebo. In het groepje favorieten was het Popovych die versnelde, veel voorsprong vergaarde hij niet. Hij werd ingelopen en moest dan dadelijk lossen. Ook Mayo (Saunier Duval) en Soler (Barloworld) haakten af. Vooraan prikte Vino enkele keren. Kirchen had het vrijwel altijd moeilijk. Zubeldia poogde eveneens de anderen achter te laten. Vino sprong tot bij hem, zette door en reed solo aan de leiding. Zijn vier medevluchters konden niet volgen. De Kazach behaalde zijn tweede ritoverwinning in deze Tour, na de tijdrit van zaterdag. Niemand kan ontkennen dat Vino voor spektakel en verrassingen zorgt. Gisteren zat hij er immers volledig door. Kirchen sprintte voor Zubeldia naar de tweede plek.

    Bij de groep favorieten bleef het rustig totdat Alberto Contador (Discovery Channel) besliste de aanval in te zetten. Enkel gele trui Rasmussen kon mee. De Spanjaard prikte tot vijf maal toe. Af en toe leek Rasmussen te gaan breken. Jammer genoeg werd de vijfde prik van Contador afgeremd door motoren en auto's. Ze raapten nog enkele vluchters op en zetten de andere favorieten ondertussen op 57" achterstand. Contador werd tiende in de rituitslag en Rasmussen logischerwijze elfde. Beiden verstevigen hun positie in het algemeen klassement.

     

    Vinokourov verbaasde alweer

    Beste jongere Alberto Contador was de enige die gele trui Rasmussen bestookte

    (foto's: www.sport.be)

     

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.A.Vinokourov 196km in 5h34'28" 01.M.Rasmussen in 69h52'14"
    02.K.Kirchen op        51" 02.A.Contador op       2'23"
    03.H.Zubeldia z.t. 03.C.Evans 4'00"
    04.J.J.Cobo Acebo 58" 04.L.Leipheimer 5'25"
    05.J.M.Garate 2'14" 05.A.Klöden 5'34"
    06.D.Arroyo 3'23" 06.C.Sastre 6'46"
    07.B.Kohl 4'25" 07.H.Zubeldia 7'27"
    08.C.Vandevelde z.t. 08.A.Kashechkin 7'54"
    09.L.Turpin 5'16" 09.K.Kirchen 8'24"
    10.A.Contador 5'31" 10.M.Astarloza 9'21"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: M.Rasmussen

    Beste jongere: A.Contador

    Beste ploeg: Astana

     

    GiGiVéLo

    23-07-2007 om 20:56 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 15: voorbeschouwing

    Rit 15

    maandag 23 juli 2007

     

     

    Rit 15 Foix - Loudenvielle-Le-Louron (196km)

    Degenen die het gisteren al moeilijk hadden, mogen zich opmaken voor alweer een dag afzien. De etappe van vandaag is immers nog zwaarder. Onderweg liggen twee cols van tweede en eerste categorie en één buiten categorie.

    Er wordt gestart in Foix. Deze stad heeft een prachtig middeleeuws centrum. Getuige van dat verleden is het kasteel dat op een rots is gebouwd en kenmerkend is voor Foix. Voor de sportievelingen onder u heeft Foix heel wat troeven. Er kunnen prachtige wandeltochten en tochten te paard gemaakt worden. Het terrein in het gebied is ideaal voor mountanibikers, liefhebbers van parapente komen er ook aan hun trekken en er zijn mogelijkheden tot het afvaren van rivieren.

    Daar kunnen de renners allemaal niet bij stilstaan, want 16km verder moeten ze al over de Col de Port, een beklimming van tweede categorie. De top ligt 11,4km verder en die weg moeten ze afleggen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3%.

    60km verder wacht de Col de Portet d'Aspet, eveneens een klim van tweede categorie. Deze is slechts 5,7km lang, het stijginsgpercentage bedraagt gemiddeld wel 6,9%. De Portet d'Aspet is vooral berucht om haar afdaling, in 1995 verloor Fabio Casartelli (Motorola) hier het leven. Hij reed in het spoor van Dante Rezze, toen die viel verloor Casartelli de controle en viel met z'n hoofd tegen de een boordsteen, een betonnen blok. Casartelli werd afgevoerd met een helicopter. Niet veel later overleed hij. Ondanks heel wat twijfels liet Tourbaas Jean-Marie Leblanc de etappe verdergaan. Richard Virenque won die en ontving op het podium gretig alle felicitaties. Hij beweert dat hij niet wist dat Casartelli overleden was. De volgende dag werd de rit geneutraliseerd. De renners van Motorola overschreden samen de aankomst. De fiets van Casartelli werd op de volgwagen gezet en dat bleef zo voor de rest van de Tour. Op de plaats van het onheil staat een gedenkteken. Nog een kleine randopmerking: tijdens de Ronde van Zwitserland mengde Casartelli zich niet in de sprinten omdat hij schrik had ten val te komen en hij zijn deelname aan de Tour niet in gevaar wilde brengen... Net als de val blijft ook het eerbetoon van zijn ploegmaat Lance Armstrong op het netvlies van vele wielerliefhebbers gebrand. Enkele dagen na het fatale ongeval, won Armstrong de rit naar Limoges, een etappe die Casartelli had willen winnen. In de laatste meters wees hij toen met beide wijsvingers naar de hemel. In 2001 deed de Amerikaan dit nog eens over in de rit naar Luz-Ardiden waarin ook de Portet d'Aspet moest bedwongen worden.

    Na de Portet d'Aspet volgt de Col de Menté. Deze col behoort toe aan eerste categorie, is 7km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1%. Na de afdaling begint de weg vrijwel onmiddellijk terug bergop te lopen, dat is het begin van de Port de Balès. Dit is de enige klim buiten categorie in deze etappe. Hij is maar liefst 19,2km lang. Het stijgingspercentage is gemiddeld 6,2%. De vijfde en laatste klim van de dag is de Col de Peyresourde. De Peyresourde is 9,7km lang, het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 7,8%. Wanneer de renners de top hebben bereikt is het nog 11km dalen tot de streep. 

    De aankomst ligt in Loudenvielle-Le-Louron, een gezellig bergdopje. Het is ideaal voor wandelingen in de buurt van het meer of ietwat zwaardere trektochten. Als je gewoon wil onstpannen moet je naar het wellnesscomplex Balnéa waar je kan genieten van jaccuzis en massages. Loudenvielle is een Station Verte de Vacances wat er op neerkomt dat de omgeving prachtig is.

    Net als gisteren zullen de favorieten voor de eindzege strijden om de ritoverwinning. Zijn Rasmussen (Rabobank) en Contador (Discovery Channel) weer de sterksten, of hebben ze ook eens een slechte dag? En zijn het bijvoorbeeld Klöden (Astana) en Evans (Predictor-Lotto) die revanche nemen voor het verlies van gisteren?

     

     

    (afbeeldingen: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    23-07-2007 om 09:37 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 14: verslag

    Rit 14

    Mazamet - Plateau-de-Beille (197km)

    zondag 22 juli 2007

     

     

    Contador wint in de Pyreneeën

    Van bij het begin van de etappe waren de Spanjaarden zeer actief. Ze vertoefden dan ook niet al te ver van hun heimat. Voor één van hun landgenoten eindigde de Tour echter vandaag. Francisco Ventoso (Saunier Duval) ondervond te veel hinder van zijn blessures en gooide de handdoek in de ring voor de start. 

    Een kopgroep van 27 liep 50" voor op het peloton. Deze vlucht was echter gedoemd om te mislukken, want gele trui Rasmussen (Rabobank) was één van hen. 6 renners wilden niet wachten tot het peloton hen had ingehaald en gingen er vandoor. Vijf van de zes waren Spanjaarden: José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne), Ruben Perez (Euskaltel), Amets Txurruka (Euskaltel), Carlos Barredo (Quick Step) en Antonio Colom (Astana). Hun metgezel was de Wit-Rus Aleksandr Kuschynski (Liquigas). 

    Al vanaf kilometer twee, tijdens de beklimming van de Côte de Saint-Saraille (2de cat.),  raakte onze landgenoot Philippe Gilbert (La Française des Jeux) in de problemen. Ook Gert Steegmans (Quick Step) verging het niet zo goed. Steegmans kon standhouden in de bus, maar Gilbert spartelde verder in de achtergrond. Hij finishte als allerlaatste op 42'08" van de nummer 1.

    Op de Port de Pailhères (buiten categorie) moest Kuschynski vrij vroeg lossen. Vanaf toen werd het een volkomen Spaans onderonsje. Ploegmaats Txurruka en Perez liepen om de beurt enkele meters uit. Toch zouden ze nog opnieuw samenkomen. In het peloton kreeg Moreau (AG2R) het vanaf de voet zeer lastig, hij zocht meteen de bus op. Ook Schleck (CSC) en Popovych (Discovery Channel) moesten afhaken. Popovych kon in de afdaling echter terugkeren en zou nog knap rijden. Mayo (Saunier Duval) die eveneens in de afdaling kon terugkeren moest op de slotklim alweer snel lossen. Astarloza (Euskaltel) overkwam hetzelfde. Maar het grootste en voor velen meest verrassende slachtoffer was de Kazach Vinokourov (Astana). Hij brak op de Port de Pailhères en hij zou de favorieten nooit meer terugzien. Nadat hij gisteren zo een prachtige tijdrit had gereden en tijd had goed gemaakt, verloor hij vandaag maar liefst 28'50"!

    De slotklim naar Plateau-de-Beille begon op ongeveer 16km van de meet. 3km verder reed Colom solo. In het groepje favorieten maakte Rabobank tempo, met een indrukwekkende Michael Boogerd en Thomas Dekker. Al gauw moesten enkele bekende namen afhaken: Kirchen (T-Mobile), Mayo (Saunier Duval), Zubeldia (Euskaltel), Astarloza (Euskaltel), Menchov (Rabobank), Valverde (Caisse d'Epargne) en diens ploegmaats Karpets en Pereiro. Op 10km, toen Boogerd net had moeten lossen, was dit de samenstelling van de groep favorieten: Rasmussen (Rabobank), Popovych (Discovery Channel), Leipheimer (Discovery Channel), Contador (Discovery Channel), Soler (Barloworld), Kashechkin (Astana), Klöden (Astana), Evans (Predictor-Lotto) en Sastre (CSC). Het volgende slachtoffer was Klöden. Even later zouden ook Kashechkin en Popovych volgen, na een prik van Leipheimer. Daarna was het de Colombiaan Soler die twee keer probeerde weg te rijden. Degene die wel een succesvolle demarrage kon plaatsen was Contador. Rasmussen volgde gezwind. Samen reden ze op en over Colom. Hun naaste belager leek Evans te zijn, maar die zakte ineens terug tot bij Klöden en Kashechkin. Sastre, Leipheimer en Soler konden hen voor blijven. In de laatste kilometers reed Soler nog van zijn twee kompanen weg. Hij wilde, net als op de Port de Pailhères waar hij virtueel leider werd, punten pakken voor het bergklassement. De leidersplaats zou hij echter weer moeten afgeven aan Rasmussen, die nu 2 punten voorsprong heeft. 

    De twee koplopers bleven bij elkaar tot het bittere eind van de etappe. De overwinning was voor Alberto Contador. De Spanjaard staat nu tweede in het klassement op 2'23" van Rasmussen. Evans is de nummer drie op 3'04".

     

    Vinokourov verloor 28'50"

    Rasmussen (l) en Contador (r) in de aanval

    Contador zegeviert

    (foto's: www.sport.be)

     

    Top 10 Algemeen klassement
    01.A.Contador 197km in 5h25'48" 01.M.Rasmussen in 64h12'15"
    02.M.Rasmussen z.t. 02.A.Contador op        2'23"
    03.J.M.Soler op        37" 03.C.Evans 3'04"
    04.L.Leipheimer 40" 04.L.Leipheimer 4'29"
    05.C.Sastre 53" 05.A.Klöden 4'38"
    06.A.Klöden 1'52" 06.C.Sastre 5'50"
    07.C.Evans z.t. 07.A.Kashechkin 6'58"
    08.A.Colom 2'23" 08.M.Astarloza 8'25"
    09.A.Kashechkin z.t. 09.A.Valverde 9'45"
    10.Y.Popovych 3'06" 10.Y.Popovych 10'55"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: M.Rasmussen

    Beste jongere: A.Contador

    Beste ploeg: Discovery Channel

     

    GiGiVéLo

    22-07-2007 om 19:53 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 14: voorbeschouwing

    Rit 14

    zondag 22 juli

     

     

    Rit 14 Mazamet - Plateau-de-Beille (197km)

    Mazamet is de startplaats van de 14de etappe die de driedaagse in de Pyreneeën inluidt. Een bepaalde techniek die wol en leer van schapenhuid van elkaar kan scheiden zonder schade toe te brengen is van hier afkomstig. Daardoor onderhield Mazamet sinds de 19de eeuw belangrijke economische betrekkingen met de rest van Europa, maar ook met Australiê, Zuid-Afrika en Argentinië. In de jaren '80 begon Mazamet zich toe te leggen op andere industrietakken zoals farmaceutische bedrijven. Mazamet is een village fleuri. Dit is een systeem waarbij steden en dorpen een aantal bloemen krijgen toegewezen, naar het voorbeeld van hotels en restaurants die sterren krijgen. De beoordeling is gebaseerd op de toeristische toegankelijkheid, natuurbeheer en inspanningen van het bestuur om de levensomstandigheden aangenamer te maken. Mazamet heeft 3 bloemen. Het is tevens de thuishaven van de gebroeders Jalabert. Zoals geweten is de oudste, Laurent, al enkele jaren gestopt met koersen. Hij won twee maal de bolletjestrui in de Tour, in 2001 en 2002, en vier Touretappes. Daarnaast was hij onder meer de beste in de Vuelta van '95 en in '97 werd hij werelkampioen tijdrijden. Zijn broer Nicolas rijdt nu de Tour voor Agritubel. 

    Op weg naar Plateau-de-Beille moeten de renners eerst over de Côte de Saint-Saraille (2de cat.), deze is 9km lang en het gemiddeld stijgingspercentage is 5,3%, en de  Port de Pailhères (buiten cat.) met een lengte van 16,8km en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. De slotklim naar Plateau-de-Beille is eveneens buiten categorie, hij is 15,9km lang en het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 7,9%. De bal ligt in het kamp van Vinokourov (Astana). Als hij de Tour nog wil winnen, en daar bestaat geen twijfel over, zal hij het initiatief moeten nemen. Ook Rasmussen (Rabobank) kan het zich niet permitteren te blijven zitten. De favorieten zullen ook degene zijn die zullen strijden om de overwinning.

     

     

    (afbeeldingen: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    22-07-2007 om 11:35 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 13: verslag

    Rit 13

    Albi - Albi (54km)

    zaterdag 21 juli

     

     

    Vinokourov is snelste tegen de klok

    De voorbije dagen reden de renners in de stralende zon, maar de tijdrit vond plaats onder een donkergrijze hemel. Een aantal renners moesten het parcours afleggen in de gietende regen. Eén van hen was Fabian Cancellara (CSC). Nadat hij al enkele keren ei zo na een bocht had gemist ging hij bij het uitgaan van een tunneltje tegen de vlakte. De wereldkampioen tijdrijden eindigde zo slechts 107de op 8'45". Onze landgenoot Leif Hoste (Predictor-Lotto) verging het beter. Hij werd 13de op 2'56". Een zeer knappe prestatie. Ook Rosseler (Quick Step) deed het goed. Hij bezet de 22ste plaats met een achterstand van 3'35".

    Dan nu over naar de klassementsrijders. Valverde (Caisse d'Epargne) en Mayo (Saunier Duval) verloren veel tijd op de concurrenten, respectievelijk 6'08'' en 6'04". Een ander slachtoffer was Christophe Moreau (AG2R) die er maar liefst 9'26" langer over deed dan de winnaar. Gele trui Rasmussen (Rabobank) verbaasde heel wat mensen door de leiderstrui te kunnen behouden. Hij houdt 1'00" voorsprong over op de tweede in het klassement, de Australiër Evans (Predictor-Lotto). Die werd trouwens tweede in de tijdrit op 1'14" van Vinokourov (Astana). De Kazach lijkt helemaal herrezen. In het klassement bekleedt hij nu de negende plaats, hij staat 5'10" achter op Rasmussen. Klöden (Astana) vervolledigde het podium van de dag. Tijdens de tijdrit kwam hij ten val, maar de overwinning lag niet binnen zijn bereik. De Duitser had een achterstand van 1'39" op zijn ploegmaat.

    Valverde (11de) en Mayo (12de) vallen net uit de top 10. Beiden staan 5'48" achter op Rasmussen. Vinokourov is de nieuwkomer samen met zijn ploeggenoot Kashechkin. Die staat nu 6de op 4'23" dankzij zijn knappe tijdrit. Hij werd 4de op 1'44". Franse hoop Moreau staat nu 23ste op 13'09".

     

    De onfortuinlijke Cancellara

    Leif Hoste was beste Belg (13de)

    Vinokourov is terug in de running voor de Tourzege

    Rasmussen slaakt een zucht van opluchting

    (foto's: www.sport.be)

     

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.A.Vinokourov 54km in 1h06'34" 01.M.Rasmussen in 58h46'39"
    02.C.Evans op      1'14" 02.C.Evans op       1'00"
    03.A.Klöden 1'39" 03.A.Contador 2'31"
    04.A.Kashechkin 1'44" 04.A.Klöden 2'34"
    05.B.Wiggins 2'14" 05.L.Leipheimer 3'37"
    06.Y.Popovych 2'16" 06.A.Kashechkin 4'23"
    07.A.Contador 2'18" 07.C.Sastre 4'45"
    08.Sy.Chavanel 2'38" 08.M.Astarloza 5'07"
    09.L.Leipheimer 2'39" 09.A.Vinokourov 5'10"
    10.M.Astarloza 2'42" 10.K.Kirchen 5'29"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: M.Rasmussen

    Beste jongere: A.Contador

    Beste ploeg: Astana

     

    GiGiVéLo

    22-07-2007 om 10:19 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 13: voorbeschouwing

    Rit 13

    zaterdag 21 juli

     

     

    Rit 13 Albi - Albi (54km)

    Het is vandaag de Belgische feestdag, maar een Belg die de rit wint, dat zit er niet in. De dertiende etappe is een tijdrit met start en aankomst in Albi. Albi is een verkorte vorm van Albiga, de naam die de stad droeg in de tijd van de Romeinen. Toen deze vertrokken waren, werd Albi tijdens de middeleeuwen een belangrijke bisschopszetel. Er was een scriptorium gevestigd waar monniken bekende religieuze werken overschreven. De Katharen, een beweging die afweek van het algemene rooms-katholieke geloof, werden ook wel Albigenzen genoemd. Zij waren voornamelijk actief in Zuid-Frankrijk of Occitanië en eveneens in West-Duitsland. Op gebied van industrie was Albi steeds actief. Tijdens de renaissance werd de kleurstof indigo geproduceerd uit wede. Deze plant behoort toe aan de kruisbloemenfamilie zoals bijvoorbeeld ook de bloemkool. Ten tijde van de Industriële Revolutie werden onder meer baksteen-, kaarsen- en glasfabrieken opgericht in Albi. De kathedraal Sainte-Cécile, die gebouwd werd tussen 1282 en 1480, is het grootste bakstenen gebouw ter wereld. Een beroemde inwoner van Albi was kunstenaar Toulouse-Lautrec. Deze edelman werd geboren in 1864. Ten gevolge van een botziekte en botbreuk werd hij maar 1,52m groot. Op 18-jarige leeftijd trok hij naar Parijs en vestigde zich in Montmartre. Hét onderwerp bij uitstek van zijn werk was het nachtleven in de lichtstad. Dankzij een affiche van de bekende bar Moulin Rouge verwierf hij wereldfaam. Zelf proefde hij ook uitgebreid van wat de Parijse nacht te bieden had. Hij stierf op 36-jarige leeftijd ten gevolge van alcoholmisbruik. In Albi kan u een museum ter ere van Toulouse-Lautrec bezichtigen.

    De tijdrit bestaat uit twee grote knikken waaronder een klim van vierde categorie. Deze bevindt zich in de tweede helft. Hij heet de Côte de la Bauzié is 3,4km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4%. Zonder twijfel wordt het een belangrijke dag voor de favorieten. Kan Rasmussen (Rabobank) de schade beperken? Hoe presteert Vinokourov (Astana)? En wat met Mayo (Saunier Duval)? Evans (Predictor-Lotto) en Klöden (Astana) lijken er het beste voor te staan, maar toch...De Tour is nu eenmaal de Tour. Buiten de favorieten voor de eindzege zijn er nog andere kanshebbers op tijdritwinst. Cancellara (CSC) verkeert in bloedvorm en Millar (Saunier Duval) viel tegen in de proloog, maar toonde nadien toch al enkele mooie dingen. Morgen weten we meer.

     

    (afbeeldingen: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    20-07-2007 om 18:29 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 12: verslag

    Rit 12

    Montpellier - Castres (178,5km)

    vrijdag 20 juli 2007

     

     

    Tweede ritzege voor Boonen

    Nog voor de rit officieel gestart was, ging Mario Aerts (Predictor-Lotto) al tegen de vlakte. Hij stapte terug op de fiets en had enkel wat last van de ribben. Alberto Ongarato (Milram) verging het minder, hij viel en blesseerde zijn schouder. Dat betekende het einde van zijn Tour. Ook voor Zabriskie (CSC) zit de Tour erop, hij kwam gisteren buiten tijd aan. 

    Net als gisteren was er van bij het begin veel beweging. Twee renners konden een definitieve kloof slaan: Pierrick Fédrigo (Bouygues Télécom) en Amets Txurruka (Euskaltel). Marcus Burghardt (T-Mobile) probeerde tot bij hen te rijden, maar hun voorsprong was te groot. Toch zat een ritzege er niet in voor het kopduo. De sprinters zagen hun kans schoon. Boonen (QuickStep) was de sterkste en loopt enkele punten uit op Zabel en Hunter in de strijd om het groen.

     

    Boonen pakt zijn tweede ritzege in deze Tour

    (bron: www.sport.be)

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.T.Boonen 178,5km in 4h25'32"  01.M.Rasmussen in 57h37'10"
    02.E.Zabel   02.A.Valverde op        2'35"
    03.R.Hunter   03.I.Mayo 2'39"
    04.D.Bennati   04.C.Evans 2'41"
    05.T.Hushovd   05.A.Contador 3'08"
    06.B.Eisel   06.C.Sastre 3'39"
    07.Sé.Chavanel   07.A.Klöden 3'50"
    08.N.Jalabert   08.L.Leipheimer 3'53"
    09.R.Förster   09.K.Kirchen 5'06"
    10.A.Kashechkin   10.M.Astarloza 5'20"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: M.Rasmussen

    Beste jongere: A.Contador

    Beste ploeg: Team CSC

     

    GiGiVéLo

    20-07-2007 om 18:21 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 12: voorbeschouwing

    Rit 12

    vrijdag 20 juli 2007

     

     

    Rit 12 Montpellier - Castres (178,5km)

    Gisteren arriveerden de renners in de universiteitsstad Montpellier om er vandaag te vertrekken naar Castres. De naam van deze stad vindt zijn oorsprong in het Latijnse castrum wat een legerkamp was. In 647 bouwde men op de resten van zo een legerbasis de Benedictijnse abdij van Saint-Benoît. Die abdij vormt nog steeds het centrum van Castres. Aangezien de resten van San Vicenzio, een Spaanse martelaar, zich bevinden in een abdij te Castres, is dit een gekende stopplaats tijdens de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Dan moet je wel de Via Tolosane nemen, een route die van start gaat in Arles. De 20ste eeuw was een moeilijke periode voor Castres doordat er geen goede verbindingen waren met andere belangrijke steden. Hierdoor ging de economie achteruit. Men wil deze problemen nu verhelpen door onder andere een weg aan te leggen die Castres en Toulouse verbindt. Tegen 2013 zou dit project moeten afgewerkt zijn. Even buiten het centrum van Castres is een groot onstpanningscomplex gevestigd dat ongetwijfeld heel wat toeristen aantrekt. Er is een heus zwemparadijs met verschillende glijbanen. Ideaal voor waterratten. Er is ook mogelijkheid tot schaatsen of hockey. 

    Het peloton krijgt in deze rit vier hellingen voor de wielen geschoven. Daaronder zijn er drie van slechts vierde categorie. Het gaat om de Côte de Chantagal (1,6km-4,3%), de Côte du Mas-Rouet (2,4km-4,3%) en de Col du Buis (2,6km-4,8%). Op minder dan 40km van Castres volgt er nog een klim van tweede categorie, de Montée de la Jeante. Deze heeft een lengte van 10,4km en het gemiddeld stijginspercentage bedraagt 6,1%. Het ziet er naar uit dat vluchters vandaag aan hun trekken zullen komen. Hopelijk glipt er nog eens een Belg mee. Gilbert (La Française des Jeux) probeerde het gisteren nog, maar de Astanas deden hem de das om. Misschien is vandaag wel het geschikte moment. 

     

    (afbeelding: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    20-07-2007 om 09:34 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 11: verslag

    Rit 11

    Marseille - Montpellier (182,5km)

    donderdag 19 juli 2007

     

     

    Hunter sprint naar de zege

    De aanvangsfase was heel onrustig. Onder andere Nick Nuyens (Cofidis) glipte mee in een kopgroepje. Op 100km van de streep leek het alsof de goede ontsnapping weg was: Gilbert (La Française des Jeux), Wegmann (Gerolsteiner), Fofonov (Crédit Agricole) en Florencio (Bouygues Télécom) reden van de anderen weg. Millar (Saunier Duval) sloot even later aan. Hun voorsprong liep op tot 7 minuten. Maar met nog 70km voor de boeg zetten de Astanas zich op kop. Door de felle wind ontsond waaiervorming en een grote groep ongelukkigen moest lossen. Onder hen spurters Hushovd (Crédit Agricole) en Zabel (Milram). Goed nieuws voor Boonen dus. Een ander slachtoffer was Frans kampioen Moreau (AG2R). Eerder op de dag was hij al gevallen en nu was hij dus achterop geraakt. De mannen van Astana bleven gas geven, zelfs Vinokourov sleurde enkele keren aan de kop. Ondertussen slonk de voorsprong van de kopgroep zienderogen.

    Op een gegeven moment, toen het groepje met Moreau rond de 2' achterstand had, deed Vino tekens dat zijn ploegmaats mochten ophouden. Vanaf dat moment kwamen renners van Barloworld en Quick Step naar de kop om de rit op een sprint te laten uitlopen. Jammer voor Gilbert, maar het zal voor een andere keer zijn. 

    Enkele kilometers van het einde plaatste niemand minder dan Vinokourov een demarrage. De ritzege zat er niet in, maar laat het duidelijk zijn: Vino is terug! De sprint werd ontregeld door een val waardoor Boonen niet vooraan zat. Enkele renners waren afgescheiden. Bij hen was ook Hunter (Barloworld). De Zuid-Afrikaan graaide de etappezege mee. Hij staat nu tweede in het puntenklassement op 11 punten van Boonen. Misschien komt de concurrentie voor de groene trui nog uit onverwachte hoek.

    Maar het grootste slachtoffer van de dag is toch Moreau. De Fransman zakt weg uit de top 10 en verloor uiteindelijk 3'20".

    Zoals u gisteren kon lezen, was er gisteren geen live-uitzending op de Duitse televisie. ARD en ZDF beslisten de Tour te boycotten na de positieve controle van Sinkewitz (T-Mobile). Vandaag konden de Duitsers naar de Tour kijken op een commerciële zender. Een andere mogelijkheid was de Duitse versie van Eurosport.

    Gilbert (r) ging mee in een ontsnapping

    Hunter (r) won de etappe

    (foto's: www.sport.be)

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.R.Hunter in 3h47'50" 01.M.Rasmussen in 53h11'38"
    02.F.Cancellara   02.A.Valverde op        2'35"
    03.M.Fischer   03.I.Mayo 2'39"
    04.F.Pozzato   04.C.Evans 2'41"
    05.A.Ballan   05.A.Contador 3'08"
    06.P.Bossoni   06.C.Sastre 3'39"
    07.C.Corioni   07.A.Klöden 3'50"
    08.P.Gilbert   08.L.Leipheimer 3'53"
    09.W.Bonnet   09.K.Kirchen 5'06"
    10.K.Kirchen   10.M.Astarloza 5'20"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: M.Rasmussen

    Beste jongere: A.Contador

    Beste ploeg: Team CSC

     

    GiGiVéLo

    19-07-2007 om 20:54 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 11: voorbeschouwing

    Rit 11

    donderdag 19 juli 2007

     

     

    Rit 11 Marseille - Montpellier (182,5km)

    De Tourkaravaan blijft hangen in de buurt van de Middellandse Zee. Gisteren kwam de rit aan in Marseille en het is eveneens het toneel voor de start van de 11de etappe richting Montpellier.

    Vandaag is alleszins een uitgelezen kans voor de sprinters. De etappe is zo goed als vlak met enkele een klimmetje van vierde categorie helemaal in het begin: de Côte de Calissane. Deze is slechts 1,7km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6%. De vraag is echter of er nog voldoende ploegen zijn die een spurt willen. Van de topsprinters blijven enkel nog Boonen (Quick Step), Zabel (Milram) en Hushovd (Crédit Agricole) over. De Noor had deze week echter last van een verkoudheid. Lampre rekent dan weer op Bennati. Als deze vier ploegen hun krachten bundelen, maken vluchters weinig kans. Afwachten dus of ze er voor gaan.

     

    (afbeelding: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    19-07-2007 om 09:20 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 10: verslag

    Rit 10

    Tallard - Marseille (229,5km)

    woensdag 18 juli 2007

     

     

    Vasseur bekroont ontsnapping met ritzege

    Voor de start van de tiende rit werd bekend dat Patrik Sinkewitz (T-Mobile) op 8 juni tijdens een controle buiten competitie door de Duitse Wielerbond betrapt werd op het gebruik van testosteron. T-Mobile schorste zijn renner onmiddellijk. Sinkewitz ligt momenteel in het ziekenhuis van Hamburg nadat hij na afloop van de 11de Tourrit tegen een toeschouwer was gebotst en een kaakbeenbreuk en neusbreuk opliep. De Duitser reageerde onthutst op het nieuws. Vlak voor de Tour tekende Sinkewitz nog het antidopingcharter van de UCI. De Duitse zenders ARD en ZDF beslisten om voorlopig geen live-uitzendingen meer te brengen. Hiermee voeren ze hun dreigement uit. Ze hadden namelijk gezegd dat wanneer tijdens de Tour een dopinggeval opdook ze niet meer live zouden gaan.

    Dan nu iets over de tiende rit. Na een tumultueuze openingsfase kon 11 man zich afscheiden van het peloton. Eén van hen was een Belg: Staf Scheirlinckx (Cofidis). De overige 10 waren de volgende: Voigt (CSC), Flecha (Rabobank), Bossoni (Lapmre), Halgand (Crédit Agricole), Casar (La Française des Jeux), Vasseur (Quick Step), Grivko (Milram), Burghardt (T-Mobile) en het duo Albasini en Kuschynski (Liquigas). Aangezien geen enkele ploeg een sprint wilde, kregen de koplopers een geruststellende voorsprong van meer dan 10 minuten.

    In de slotfase lagen twee hellingen van derde categorie. De eerste, de Côte des Bastides, leek Voigt de geschikte plaats voor een eerste aanval. Hij raakte niet weg. Toen probeerde Halgand het een eerste keer. Albasini en Casar sloten aan, maar Casar moest al snel de rol lossen. Toch zou hij nog terugkeren. Iets over de top reden Voigt en Vasseur tot bij het drietal. 

    Op de Côte de la Gineste trok Halgand vrijwel onmiddellijk ten aanval, zonder succes. Even later probeerde hij het opnieuw en alweer raakte hij niet weg. Voigt demarreerde op 4km van de meet en daarna was het de beurt aan Halgand en Vasseur. Niemand raakte weg dus ze zouden ervoor moeten sprinten. Vasseur begon in laatste positie aan de sprint. Hij zette aan langs rechts en won voor Casar. Scheirlinckx, die samen met Bossoni van de andere vluchters was weggereden, finishte als zesde en was ontgoocheld. In de pelotonsspurt eindigde Boonen (Quick Step) voor Zabel (Milram) en hij liep zo drie punten uit.

     

    Vasseur (l) sprint naar de overwinning

    De Fransman wint zijn tweede rit ooit in de Tour

    (bron: www.sport.be)

     

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.C.Vasseur 229,5km in 5h20'24" 01.M.Rasmussen in 49h23'48"
    02.S.Casar z.t. 02.A.Valverde op      2'35"
    03.M.Albasini   03.I.Mayo 2'39"
    04.P.Halgand   04.C.Evans 2'41"
    05.J.Voigt   05.A.Contador 3'08"
    06.S.Scheirlinckx op       36" 06.C.Moreau 3'18"
    07.P.Bossoni z.t. 07.C.Sastre 3'39"
    08.M.Burghardt 1'01" 08.A.Klöden 3'50"
    09.A.Kuschynski 2'34" 09.L.Leipheimer 3'53"
    10.J.A.Flecha

    z.t.

    10.K.Kirchen 5'06"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: M.Rasmussen

    Beste jongere: A.Contador

    Beste ploeg: Team CSC

     

    GiGiVéLo

    19-07-2007 om 08:48 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 10: voorbeschouwing

    Rit 10

    woensdag 18 juli 2007

     

     

    Rit 10 Tallard - Marseille (229,5km)

    De Alpen zijn overwonnen. Er kan wat uitgerust worden, zou je dan denken. Maar nee, er staat al onmiddellijk een etappe van bijna 230km op het programma.

    De start is gesitueerd in Tallard. Samen met Gap, 15km noordelijker, vormt Tallard een paradijs voor liefhebbers van luchtsport. In een gebied van 14 hectare zijn allerlei faciliteiten terug te vinden om alles een keer vanuit de lucht te bekijken. Het is vooral gerenommeerd om parachutesprongen. Deze streek is een fruitstreek bij uitstek waar vooral appels, peren en perziken. In het stadje zelf is een middeleeuws kasteel terug te vinden. In 1692 werd het verwoest door de hertog van Savoie en pas in 1957 liet men het renoveren.  

    Marseille is de aankomstplaats van de 10de etappe. Deze Mediterraanse havenstad zag het levenslicht in de 6de eeuw v.C. toen de Grieken naar hier kwamen. Ze bouwden een haven uit, Le Vieux Port, die dienst deed tot de 18de eeuw. Nu wordt het enkel nog gebruikt om te vissen of als aanlegplaats van jachten. De economische activiteiten werden verplaatst naar een nieuwe haven. La Canebière, die uitkomt aan de oude haven, is de grootste straat van Frankrijk. Er zijn heel wat visrestaurantjes te vinden die ongetwijfeld bouillabaisse op het menu hebben staan. Dit is een vissoep uit de Provence waarvan de inwoners van Marseille claimen dat het authentieke recept hen toebehoort. In Marseille, overigens de tweede stad van Frankrijk na Parijs, is de Notre-Dame-de-La-Garde terugtevinden. Deze kerk uit de 19de eeuw is opgetrokken in Romaans-Byzantijnse stijl. Bovenaan staat een 10m hoog vergulde Maria met kind. 

    Tijdens de rit moeten de renners over enkele hellingen. Twee behoeren toe aan vierde categorie: de Côte de Châteauneuf-Val-Saint-Donat (3,3km; 3,1%) en de Côte de Villedieu (1,1km; 5,2%). Ze bevinden zich in de eerste helft van de etappe. Daarna volgen twee hellingen van derde categorie: Côte des Bastides (7,5km; 2,9%) en de Côte de la Gineste (7,5km; 3,2%) waarvan de top ligt op zo'n 10km van de meet. Echt grote hindernissen zijn er dus niet op het parcours gezaaid. Het lijkt een ideale rit te zijn voor vluchters. Het is ook perfect voor Belgen als Nuyens (Cofidis), Verbrugghe (Cofidis), Gilbert (La Française des Jeux), Willems (Liquigas) of Merckx (T-Mobile) om zich in de kijker te rijden. 

     

    (afbeelding: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    18-07-2007 om 09:33 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 9: verslag

    Rit 9

    Val d'Isère - Briançon (159,5km)

    dinsdag 17 juli 2007

     

     

    Soler geeft Colombianen hoop

    Al van bij de start moest er geklommen worden en dan nog wel meteen tot het dak van deze Tour: de Col de l'Iseran (2770m). Deze klim buiten categorie is 15km lang en het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 6%. Deze cijfers schrikten Arrieta (AG2R) niet af, hij trok ten aanval. Hij werd echter overvleugeld door Popovych (Discovery Channel). De Oekraïner kwam solo aan op de top, maar wachtte daarna enkele renners uit de achtergrond op: zijn ploegmaat Gusev, Clement (Bouygues Télécom), Astarloza (Euskaltel), Gutierrez (Caisse d'Epargne) en Vaugrenard (La Française des Jeux). 

    De volgende beklimming was die van de Col du Télégraphe: 12km lang en 6,7%. Het is een klim van eerste categorie. Hier was het Astarloza die voorsprong nam en alleen bovenkwam. Bij de achtervolgers moest Vaugrenard lossen.

    Op de Galibier (17,5km; 6,9%) was het liedje uitgezongen voor Astarloza, hij werd ingelopen door het groepje Popovych. Clement moest afhaken. In het peloton demarreerden Mercado (Agritubel) en Soler (Barloworld). De Colombiaan Soler reed onmiddellijk tot bij de koplopers en liet hen dan ook meteen één voor één achter. In het peloton stak Valverde (Caisse d'Epargne) even later het vuur aan de lont. En hij kreeg mooi gezelschap: Evans (Predictor-Lotto), Mayo met Kobo (Saunier Duval), Rasmussen met Menchov (Rabobank), Moreau (AG2R), Klöden met Kashechkin(Astana), Kirchen (T-Mobile), Contador met Leipheimer (Discovery Channel), Arroyo (Caisse d'Epargne) en Sastre (CSC). Deze groep raapte de ontsnapte Mercado op. Zoals u ziet, was Vinokourov (Astana) er alweer niet bij. Hij zou ongeveer 2'30" verliezen op de andere grote favorieten. Kashechkin, Arroyo, Mercado en Morau kregen het als eerste moeilijk en losten. Frans kampioen Moreau kon terugkeren. Contador plaatste een snedige demarrage en vloog zijn ploegmaat Gusev voorbij. Al de andere vroege vluchters waren al gegrepen op Popovych na. Soler reed wel nog voor hem. Hij kwam alleen boven op de Galibier en won de prix Henri Desgrange, een geldprijs van 5000 euro. Na de aankomst zei hij dat dat zijn enige doel was toen hij versnelde. Popovych en Contador kwamen samen na de Colombiaan boven. Evans was weggefietst uit het groepje favorieten en kwam als vierde boven. Rasmussen, Gutierrez, Valverde, Astarloza, Kirchen en Evans sloten even later samen aan bij de twee Discovery's.

    De zege was in elk geval voor de Colombiaan Soler. Valverde plaatste een spurtje en werd tweede voor Evans. Rasmussen blijft in het geel.

     

    Soler maakt de Colombianen gelukkig

    (foto: www.sport.be)

     

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.J.M.Soler 159,5km in 4h14'24" 01.M.Rasmussen in 43'52'48"
    02.A.Valverde op        38" 02.A.Valverde op      2'35"
    03.C.Evans 38" 03.I.Mayo 2'39"
    04.A.Contador 40" 04.C.Evans 2'41"
    05.I.Mayo 42" 05.A.Contador 3'08"
    06.M.Rasmussen z.t. 06.C.Moreau 3'18"
    07.L.Leipheimer   07.C.Sastre 3'39"
    08.K.Kirchen 46" 08.A.Klöden 3'50"
    09.A.Klöden z.t. 09.L.Leipheimer 3'53"
    10.C.Sastre   10.K.Kirchen 5'06"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: M.Rasmussen

    Beste jongere: A.Contador

    Beste ploeg: Caisse d'Epargne

     

    GiGiVéLo

    18-07-2007 om 09:33 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Rit 9

    dinsdag 17 juli 2007

     

     

    Rit 9 Val d'Isère - Briançon (159,5km)

    Samen met Tignes en La Daille vormt Val d’Isère l’Espace Killy. De naam van deze skistreek verwijst naar de Fransman Jean-Claude Killy die onder andere drie keer olympisch goud behaalde tijdens de Winterspelen in 1968.Val d’Isère mocht in 1992 de Olympische Winterspelen verwelkomen en in 2009 vindt hier het WK alpijns skiën plaats.

    Val d’Isère betekent dal van de Isère. Dit is een rivier die haar oorsprong vindt aan de Col d’Iseran (2770m). Eergisteren deden de renners al een eerste stuk van deze beklimming (Montée de Tignes). Vandaag vertrekken ze in het nabijgelegen Val d’Isère waar het van bij de start omhoog gaat. Er wordt de renners geen ogenblik gegund om warm te rijden. Ze moeten 15km afleggen tot de top aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. Het is een klim buiten categorie en bovendien het dak van deze Tour..

    Later op het parcours worden de renners over de Col du Télégraphe (1566m) gestuurd. Boven op de top staat een fort dat gebouwd werd tussen 1885 en 1893  waarin zich vroeger een telegraaf bevond, vandaar de naam. Vanuit dit fort heeft men uitzicht op de Galibier en het dorpje St.-Michel-de-Maurienne wat van grote strategische waarde was voor het leger. Het is vanuit dat dorpje dat het peloton de klim aanvat. 12km verder bereikt men de top. Het is een beklimming van 1ste categorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%.

    Na een korte afdaling wordt de renners de Col du Galibier (2645m) voor de wielen geschoven. De naam is afgeleid van de Germaanse naam Gualabertus of Galibertus. Dit was hoogstwaarschijnlijk een belangrijke man in deze streek. Op de top van de Galibier staat het monument Henri Desgrange. Hij was hoofdredacteur van L’Auto en om die krant te promoten besloot hij de Tour de France op te richten op aanraden Van Geo Lefèvre, een jonge journalist. Tot 1939 was Desgrange Tour-baas. Op de gele trui staan nog steeds zijn initialen. De renner die als eerste bovenkomt op de Galibier krijgt de prix Henri Desgrange, een geldprijs. Iets verder moeten de renners verder over de Col du Lautaret, een uitloper van de Galibier. Dit maakt dat de beklimming 17,5km lang is. Het gemiddelde stijgingspercentage is 6,9%. De Galibier (inclusief de Lautaret) is een col buiten categorie.

    Daarna volgt een afdaling van plus minus 37km tot in Briançon. Aangezien de streep getrokken is in de buurt van een citadel, moeten de renners op het einde nog een tandje bijsteken.

    De strijd om de eindoverwinning zal normalerwijze losbarsten tijdens deze etappe. Moreau (AG2R) en Mayo (Saunier Duval) zaten zondag niet stil en zullen vandaag ook wel het vuur aan de lont steken. Voor Vinokourov (Astana) is het de dag van de waarheid: verliest hij alweer tijd op zijn concurrenten om de eindzege of kan hij met de besten mee?

     

     

    (afbeeldingen: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    17-07-2007 om 08:55 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 8: verslag

    Rit 8

    Le Grand Bornand - Tignes (165km)

    zondag 15 juli 2007

     

     

    Succesvolle dag voor Rasmussen

    Hoewel de renners wisten dat ze een zware dag voor de boeg hadden, hield dat Lilian Jégou (La Française des Jeux) niet tegen om na één kilometer al aan te vallen. Achter hem viel het echter niet stil. Uiteindelijk onstond deze kopgroep met twee Belgen: Aerts (Predictor-Lotto), Willems (Liquigas), Hincapie (Discovery Channel), Rogers (T-Mobile), Moreni (Cofidis), Schumacher (Gerolsteiner), Kohl (Gerolsteiner), Azanza (Euskaltel), Verdugo (Euskaltel), Arrieta (Ag2R), Goubert (AG2R), Voigt (CSC), Gutierrez (Caisse d'Epargne), Voeckler (Bougues Télécom), Le Mevel (Crédit Agricole), Vaugrenard (La Française des Jeux), Colom (Astana) en Millar (Saunier Duval).

    De eerste klim van 1ste categorie was de Cormet de Roselend (19km, 6%). Rasmussen (Rabobank), Arroyo (Caisse d'Epargne), Paulinho (Discovery Channel), Mercado (Agritubel) en Txurruka (Euskaltel) verlieten het peloton en gingen op zoek naar de koplopers. Vooraan was het Kohl die versnelde. Colom en Le Mevel konden een tijd later aansluiten. Het groepje Rasmussen slaagde erin naar de naaste belagers van het koptrio te rijden. Rasmussen trok onmiddellijk door en in het gezelschap van Rogers, Arroyo en Goubert vervoegde hij de koplopers. Moreni, één van de achtervolgers, viel tijdens de klim opeens op de grond zonder duidelijke aanleiding. Gelukkig zonder erg. In de afdaling gingen ook enkele renners tegen de vlakte. Arroyo en Rogers waren de eersten. Arroyo werd over de reling gecatapulteerd, maar kroop snel weer naar boven. Dit doet terugdenken aan de Tour van '96 toen Johan Bruyneel op dezelfde wijze viel. Arroyo stapte weer op de fiets en de schade leek mee te vallen. Rogers daarentegen was er erger aan toe. Hij reed door, maar kon nauwelijks zijn rechterarm bewegen. Jammer voor T-Mobile dat eerder op de dag ook al Cavendish zag opgeven. Een ander slachtoffer in de afdaling was O'Grady (CSC). Hij brak vijf ribben, een schouder en had een klaplong. Parra (Cofidis) gaf eveneens op.

    De volgende beklimming was de Montée d'Hauteville (15,3km; 4,7%). Rasmussen, Arroyo en Colom bereikten samen de top. Cuesta (CSC) viel in de afdaling, toch zette hij zijn tocht verder. 

    Op de slotklim, de Montée de Tignes (18km; 5,4%), liet Rasmussen al snel zijn medevluchters achter. Hij reed solo naar de aankomst, neemt de gele trui over van Gerdemann (T-Mobile) en ook de bollen zijn in zijn bezit. In het peloton bleven ze deze keer niet stilzitten. Moreau (AG2R) opende de debatten. Mayo (Saunier Duval), Valverde (Caisse d'Epargne), Kashechkin (Astana), Popovych (Discovery Channel), Schleck (CSC), Contador (Discovery Channel) en Evans (Predictor-Lotto) volgden de nationale kampioen van Frankrijk. Vinokourov en Klöden (Astana) bleven zitten in de achtervolgende groep. Op het einde zou Vino het lastig krijgen en verder wegzakken. Klöden, die beter kon, stond de Kazach bij die meer dan een minuut verloor op zijn concurrenten. Contador reed lek en viel weg uit het groepje favorieten. Hij besloot terug te vechten en kon opnieuw bij hen aansluiten. Slag om slinger werd gedemarreerd door Mayo, Moreau en ook Valverde prikte. Niemand raakte weg. Valverde moest op een gegeven moment lossen, maar keerde terug en sprintte naar een derde plaats. Mayo werd tweede door een aanval op het einde.

    Er kwamen ook enkele renners buiten tijd aan: Napolitano (Lampre), Hervé (Agritubel: de ploeg was tijdens de rit ook Feillu al kwijtgeraakt) en McEwen (Predictor-Lotto). De Australiër, winnaar van de eerste rit met aankomst in Canterbury waarin hij trouwens viel, zei na de aankomst dat hij niet wilde opgeven onderweg.

    Alsof de rit zelf al niet genoeg slachtoffers had gemaakt, botste Sinkewitz (T-Mobile) na de finish tegen een toeschouwer. Beiden werden naar het ziekenhuis afgevoerd. De toeschouwer ligt in coma. Sinkewitz brak zijn neus.

    Morgen is een rustdag.

     

    Voor Rasmussen begint de strijd om het geel

    Voor McEwen is het over

    (foto's: www.sport.be)

     

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.M.Rasmussen 165km in 4h49'40" 01.M.Rasmussen in 39h37'42"
    02.I.Mayo op     2'47" 02.L.Gerdemann op          43"
    03.A.Valverde 3'12" 03.I.Mayo  2'39"
    04.C.Moreau 3'13" 04.A.Valverde 2'51"
    05.F.Schleck z.t. 05.A.Kashechkin 2'52"
    06.C.Evans   06.C.Evans 2'53"
    07.A.Kashechkin   07.C.Moreau 3'06"
    08.A.Contador 3'31" 08.A.Contador 3'10"
    09.D.Menchov 3'35" 09.F.Schleck 3'14"
    10.C.Sastre z.t. 10.D.Menchov 3'19"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: M.Rasmussen

    Beste jongere: L.Gerdemann

    Beste ploeg: Rabobank

     

    GiGiVéLo

    15-07-2007 om 23:35 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Rit 8

    zondag 15 juli 2007

     

     

    Rit 8 Le Grand Bornand - Tignes (165km)

    Gisteren eindigde de rit in Le Grand Bornand en het is tevens de startplaats van vandaag. Het wordt echt menens voor het peloton er staan namelijk drie cols van 1ste categorie op het programma: de Cormet de Rosselend (19km, 6%), de Montée d’Hauteville (15,3km; 4,7%) en de Montée de Tignes (18km; 5,4%). Voordien moeten de Col du Morais (3,8km; 4,1%) van 4de categorie, Côte de Bouchet-Mont-Charvin (2km; 7,1%) van 3de categorie en de Col de Tamié (9,5km; 4%) van 2de categorie overwonnen worden.

    De etappe eindigt op de top van de Montée de Tignes. Net als Le Grand Bornand is ook Tignes een bekend skioord.

    Het ziet er naar uit dat de favorieten zich voor de eerste keer echt zullen tonen. Nu zullen we al een eerste indruk krijgen van de krachtverhoudingen tussen bijvoorbeeld Valverde (Caisse d’Epargne), Evans (Predictor-Lotto), Sastre (CSC), Menchov (Rabobank), Vinokourov en zijn ploegmaat Klöden (Astana). Het is echter afwachten of de gehavende Duitser en Kazach nog veel hinder zullen ondervinden van hun valpartij.  Aan de streep zullen we al wat wijzer zijn.

     

     

    (bron: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    15-07-2007 om 10:13 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 7: verslag

    Rit 7

    Bourg-en-Bresse - Le Grand Bornand (197km)

    zaterdag 14 juli 2007

     

     

    Duits talent laat van zich horen

    Twee mannen kwamen vandaag niet meer aan de start, namelijk Oscar Freire (Rabobank) en Ruben Lobato (Saunier Duval). Al de anderen maakten zich klaar om erin te vliegen.

    In deze eerste Alpenrit, die nog niet té zwaar was, vormde zich een kopgroep van 15 renners: de duo's Iñigo Landaluze en Ruben Perez voor Euskaltel en Laurent Lefévre en Jérôme Pineau voor Bouygues Télécom. De anderen waren enkelingen: Fabian Wegmann (Gerolsteiner), Martin Elmiger (AG2R), Bram Tankink (Quick Step), José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne), Juan Antonio Flecha (Rabobank), Benoît Vaugrenard (La Française des Jeux), David De La Fuente (Saunier Duval), Paolo Savoldelli (Astana), Egoi Martinez (Discovery Channel), Dimitriy Fofonov (Crédit Agricole) en Linus Gerdemann (T-Mobile).  

    Fabian Cancellara (CSC) mocht voor de zevende dag op rij in het geel rondrijden. Er werd verwacht dat de dit de laatste dag zou zijn en de Zwitser hulde zich tijdens de rit in de rol van waterdrager. Op 70km van de aankomst zette hij zich zelfs op kop van het peloton om de achterstand op de koplopers in te perken. Vanaf nu zal Cancellara alles in het werk stellen om zijn ploegmaats Fränk Schleck en Carlos Sastre te helpen. Ongetwijfeld gaat hij wel nog zijn eigen kans in de tijdritten. De Col de la Colombière (1ste cat; 16km; 6,8%) bleek even later te zwaar voor Cancellara. Hij moest lossen, maar niet zonder even te zwaaien naar het publiek thuis.

    Cancellara was niet de enige die het moeilijk had. Hincapie (Discovery Channel), Casar (La Française des Jeux) en Sinkewitz (T-Mobile) konden het tempo van de groep met favorieten ook niet volgen.

    Enkele kilometers voor de beklimming van de Colombière viel Perez vooraan aan, maar al snel volgde een hergroepering. Iets meer dan 30km van de streep begon het echte werk. Gutierrez en De La Fuente trokken ten aanval even na de voet van de Colombière. Gerdemann en Fofonov sloten aan om er even later samen vandoor te gaan. Niet veel later reed Gerdemann solo. Zijn dichtste belagers waren Landaluze, die de klim goed had ingedeeld en steeds terrein goedmaakte, en De La Fuente. De jonge Duitser (24 jaar) inhalen zat er echter niet meer in. In de afdaling ging Gerdemann voluit en miste af en toe bijna een bocht. Toch kwam hij heelhuids aan in le Grand Bornand om even later het podium op te mogen stappen om de gele trui in ontvangst te nemen. Benieuwd of het grote publiek vandaag kennis heeft gemaakt met de opvolger van Jan Ullrich. 

    In het peloton bleef het gedurende de beklimming rustig. Geen enkele topper deelde ook maar een prik uit. De enige renners die zich roerden waren de Wit-Rus Siutsou (Barloworld) en zijn ploegmaat Soler. Deze laatste bleef voorop en behaalde de vierde plaats. De gewonde renners van Astana werden dus niet aangevallen. Vinokourov bevond zich achterin de groep terwijl Klöden voorin gemanifesteerd was. 

    Het geel is dus voor Gerdemann, Sylvain Chavanel (Cofidis) blijft in de bollen en Boonen (Quick Step) zit steviger in het groen nadat hij de eerste tussenspurt van de dag won voor Zabel (Milram) en Bennati (Lampre).

     

     

    Linus Gerdemann was overgelukkig met zijn overwinning en gele trui

    (foto's: www.sport.be)

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.L.Gerdemann 197km in 4h53'13" 01.L.Gerdemann in 34'43'40"
    02.I.Landaluze op        40" 02.I.Landaluze op      1'24"
    03.D.De La Fuente 1'39" 03.D.De La Fuente 2'45"
    04.J.M.Soler 2'14" 04.L.Lefèvre 2'55"
    05.L.Lefèvre 2'21" 05.J.M.Soler 3'05"
    06.F.Wegmann 3'30" 06.A.Klöden 3'39"
    07.J.M.Garate 3'38" 07.V.Gusev 3'51"
    08.X.Florencio z.t. 08.V.Karpets 3'52"
    09.C.Moreau   09.M.Astarloza 3'55"
    10.A.Valverde   10.T.Dekker 3'57"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: Sy. Chavanel

    Beste jongere: L.Gerdemann

    Beste ploeg: T-Mobile

     

    GiGiVéLo

    15-07-2007 om 10:12 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Rit 7

    zaterdag 14 juli 2007

     

     

    Rit 7 Bourg-en-Bresse - Le Grand Bornand (197,5km)

    Quatorze juillet. Wedden dat de Fransen vandaag heel actief zullen zijn?

    Het Tourcircus trekt zich op gang waar het gisteren geëindigd is: Bourg-en-Bresse. Er wacht de renners de eerste col van 1ste categorie: de Col de la Colombière. De beklimming die deel uitmaakt van het Massief van Aravis is 16 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8%. Wanneer de renners de top bereiken bevinden ze zich 1618m boven de zeespiegel.

    De streep is getrokken in Le Grand Bornand zo’n 14 km van de top van de Colombière. Het is bekend vanwege zijn ski-infrastructuur. Het telt 90 km pistes voor alpijns skiën, 62 km pistes bestemd voor langlaufen  en een snowpark voor de waaghalzen. In de zomer valt er eveneens heel wat te beleven in Le Grand Bornand. Je kan op trektocht gaan, de bergen beklimmen, je wagen aan parapente, paardrijden, mountainbiken en zoverder. Indien je geen inspanningen wil leveren kan je genieten van de festivals en traditionele feesten. Zo is er dit jaar tussen 19 en 24 augustus voor de 16de keer het Festival International de Spectacle Jeune Public. Uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen.

    Het staat vast dat er vandaag spektakel op het programma staat. Het kan niet anders dan dat er op de Col de la Colombière mannen zijn die ten aanval trekken. De favorieten voor de eindzege zullen zich hoogstwaarschijnlijk voor het eerst tonen. Benieuwd hoe Klöden en Vinokourov (Astana) daarop zullen reageren.

    Een bezig baasje als Voeckler (Bouygues Télécom) zal zich niet kunnen stilhouden tot de slotklim. Misschien springt hij al mee in een vroege vlucht en graait hij zo de etappezege mee. Hij zal nog meer dan anders gemotiveerd zijn aangezien het de nationale feestdag is. Een andere Fransman die je dan onmiddellijk verwacht is Christophe Moreau (AG2R) zeker nu hij kampioen is van zijn land en de nationale kleuren mag showen.

     

     

     

    (bron: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    14-07-2007 om 11:46 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 6: verslag

    Rit 6

    Semur-en-Auxois - Bourg-en-Bresse (199,5km)

    vrijdag 13 juli 2007

     

     

    Marathonvlucht voor Wiggins, overwinning voor Boonen

    De gehavende ploegmaats Klöden en Vinokourov (Astana) stonden 's morgens aan de start. De Duitser met een barst in het staartbeen en de Kazach met geblesserde knieën en rechterelleboog die gehecht werden. Beiden zouden de rit uitrijden, maar hadden het wel zwaar. Benieuwd hoe het zal zijn in de zevende etappe als de eerste Alpenrit op het programma staat.

    Wie niet begon aan de zesde rit was Geoffroy Lequatre (Cofidis). Hij was in de vorige rit gevallen bij de bevoorrading, reed de rit uit, maar kwam maar liefst 44'04" later aan dan Pozzato. Dit was buiten de tijdslimiet. De jury had echter heel wat lof voor het doorzettingsvermogen van Lequatre en hij mocht in de wedstrijd blijven. Zijn blessures waren echter te erg om de Tour verder te zetten. Ook in de zesde etappe kostte de bevoorrading een slachtoffer: Enrico Degano (Barloworld). Hij zette onmiddellijk een punt achter zijn Tour. 

    Dan nu iets over de koers zelf. Vrijwel direct na de start trok Bradley Wiggins (Cofidis) ten aanval. Andrey Grivko (Milram) probeerde tot bij hem te raken, maar het was een chasse patate. Wiggins bleef dus eenzaam en alleen op kop rijden. Zijn maximale voorsprong bedroeg 17'30". De sprinters waren echter niet van plan om de zege aan hun neus te laten voorbijgaan en zetten hun ploegmaats aan het werk. 

    Bij de eerste tussenspurt van de dag sprintte Boonen (Quick Step) naar de tweede plaats waardoor hij 4 punten pakte en gelijk kwam te staan met Zabel (Milram). In de tweede spurt van de dag was het een duel tussen Boonen en Zabel dat Boonen won. Hij pakte 4 punten, aangezien Wiggins nog steeds voorop reed, en Zabel raapte 2 punten. Boonen had de groene trui dus terug. Hoewel Zabel had ontkend dat hij zou strijden voor de groene trui deed hij dus toch actief mee. Ondertussen liet de Tourorganisatie weten dat ze de groene trui die Zabel in 1996 won wil schrappen. De Duitser bekende immers dat hij tijdens die Tour gedurende één week epo had genomen. 

    Aan de derde tussenspurt roerde niemand van de sprinters zich. Het waren renners van Quick Step die de twee resterende punten meegraaiden. 

    Met nog 48km te gaan reed Wiggins lek, uit frustratie gooide hij zijn wiel de berm in. Gelukkig is er dan de mecanicien om het ongetwijfeld dure materiaal te redden. 

    Enkele kilometers voor de finish in Bourg-en-Bresse werd Wiggins gegrepen. Niets te vroeg, want de Brit zat stikkapot. Het peloton stevende af op een massaspurt. McEwen (Predictor-Lotto) speelde alweer niet mee voor de zege. Tom Boonen daarentegen wel. Hij won en zit daardoor stevig in het groen. En dit allemaal zonder versnellingsapparaat, dat eraf viel in de laatste kilometer door een aanraking met een andere renner. Freire (Rabobank) en Zabel eindigden vlak achter Boonen. Freire besliste overigens om de Tour niet meer verder te zetten. De Spanjaard heeft teveel last van een belssure aan het zitvlak. Daar had hij vlak voor de Tourstart ook al mee te kampen, toch ging hij ervoor. Deze blessure speelt Freire al enkele jaren parten. Freire eindigde in deze Tour één keer derde (rit 4) en twee keer tweede (rit 5 en 6). Van zijn vier deelnames reed hij de Tour maar één keer uit.

    Cancellara (CSC) mocht na de rit voor de zevende opeenvolgende keer de gele trui aantrekken. Hij verwacht dat hij die in de volgende rit zal mogen afgeven. Na de zesde rit waren er alweer enkel verschuivingen in de top 10. Freire en Zabel doken die binnen terwijl Dekker (Rabobank) en Vaugrenard (La Française des Jeux) er na één dag al uitvielen. Morgen zal het algemeen klassement ongetwijfeld dooreen geschud worden. 

     

    Wiggins reed 190km in de aanval

    Boonen heerste in Bourg-en-Bresse

    Hij mocht zich vervolgens in de groene trui hijsen

    Cancellara mocht al voor de zevende keer de gele trui aantrekken

    (bron: www.sport.be)

     

    Top 10 Algemeen klassement
    01.T.Boonen

    199,5km in 5h20'59"

    01.F.Cancellara in 29'49'55"
    02.O.Freire

    z.t.

    02.A.Klöden op         33"
    03.E.Zabel 03.F.Pozzato 35"
    04.Sé.Chavanel 04.D.Millar 41"
    05.T.Hushovd 05.O.Freire 43"
    06.D.Bennati 06.G.Hincapie 43"
    07.R.Förster 07.V.Gusev 45"
    08.R.Hunter 08.V.Karpets 46"
    09.R.Feillu 09.E.Zabel 48"
    10.M.Fischer 10.M.Astarloza 49"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: Sy. Chavanel

    Trui beste jongere: V.Gusev

    Beste ploeg: Team CSC

     GiGiVéLo

    14-07-2007 om 11:38 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Rit 6

    vrijdag 13 juli 2007

     

     

    Rit 6 Semur-en-Auxois - Bourg-en-Bresse (199,5km)

    De startplaats van de zesde rit is een stadje dat nog steeds de sfeer van de middeleeuwen uitstraalt. Het is gelegen op ongeveer 300m hoogte en kijkt uit op de rivier de Armançon. In Semur-en-Auxois staan nog twee torens die ooit deel uitmaakten van de stadswallen: de Tour de l’Orle d’Or en de Tour de la Géhenne. Er zijn overigens nog heel wat andere gebouwen en straatjes die je terug meenemen in de tijd. In 1639 werd hier de allereerste Franse  paardenrace gereden en elk jaar op 31 mei vindt de Course de la Baque plaats.

    Finishen doet het peloton vandaag in Bourg-en-Bresse. Deze stad kent op dit moment een economische bloei en trekt veel studenten aan. Er zijn ook heel wat bezienswaardigheden zoals enkele middeleeuwse huizen, de kathedraal Notre Dame en een klooster. Dat werd in de eerste helft van de 16de eeuw gebouwd in opdracht van Margaretha van Oostenrijk, landvoogdes van de Nederlanden, die eigenlijk de belofte van haar schoonmoeder Margaretha van Bourbon liet uitvoeren. Zij had kort voor haar dood aan de inwoners van de priorij van Brou (een buitenwijk van Bourg-en-Bresse) beloofd dat ze de priorij zou laten ombouwen tot een klooster. Margaretha van Oostenrijk richtte het klooster ook op ter ere van haar tweede overleden echtgenoot Philibert van Savoye.

    Op twee hellingen van vierde categorie niet te na gesproken kent het parcours geen noemenswaardige hindernissen. Het is de laatste kans voor de sprinters, want morgen begint het zwaardere werk met de allereerste col van 1ste categorie, namelijk de Col de la Colombière.

    Klöden en Vinokourov (Astana), die gisteren het slachtoffer waren van een val, gaan alleszins van start. De Duitser doet dat met een barst in het staartbeen en de Kazach heeft vooral last aan de rechterknie.

     

    (bron: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    13-07-2007 om 09:00 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 5: verslag

    Rit 5

    Chablis - Autun (182,5km)

    donderdag 12 juli 2007

     

     

    Pozzato wint in Autun

    Rémy Di Gregorio (La Française des Jeux) kwam vandaag niet meer aan de start. Hij was gisteren gevallen en had heel wat moeite om de rit uit te rijden, hij reed dan ook rond met een gebroken elleboog. Al de andere renners gingen er gewoon tegenaan. 

    In de aanvangsfase zat Sylvain Chavnel (Cofidis) niet stil, uiteindelijk werd hij daar voor beloond toen hij samen met William Bonnet (Crédit Agricole), Giampaolo Cheula (Barloworld) en onze landgenoot Philippe Gilbert (La Française des Jeux) wegreed van het peloton.

    In de vijde etappe was er vrijwel geen enkel stuk vlak: het was of dalen of klimmen. Op de beklimming van de Haut-Folin (2de cat; 12,9km; 3,7%)  bleken Chavanel en Gilbert de sterkste te zijn. Hun medevluchters raakten gauw achterop. 

    Zo een 25km van de streep was er de zoveelste val van de dag. Het slachtoffer was Alexander Vinokourov (Astana). Hij bezeerde beide kniën, rechterbil en rechterelleboog. Hij kreeg zes ploegmakkers ter beschikking om hem terug het peloton in te loodsen. Langzaamaan moesten zij lossen. Vino zou nooit terugkomen in het peloton en verloor 1'20" op zijn concurrenten voor de eindzege. Eerder in de rit was ook Klöden (Astana) tegen de vlakte gegaan. Hij bezeerde daarbij zijn staartbeen. Afwachten wat de gevolgen zijn.

    Op de laatste helling van de dag, de Côte de la Croix de la Libération (3de cat; 3,4km; 5,4%) kwam een einde aan de vlucht van Gilbert en Chavanel. De Fransman pakt wel de bolletjestrui. David De La Fuente (Saunier Duval), de strijdlustigste renner van vorig jaar, plaatste een demarrage, maar raakte niet weg. Laurent Lefèvre (Bouygues Télécom) was de volgende, hij reed solo tot de top. Daarna was het de beurt aan Yaroslav Popovych (Discovery Channel) om zijn kans te gaan. In de afdaling miste hij een bocht, net als gele trui Cancellara (CSC) die de achtervolgende groep leidde. Beiden konden gelukkig recht blijven. Popovych kon niet voorop blijven en Millar (Saunier Duval) evenmin waardoor de rit op een sprint zou uitdraaien. Zonder McEwen (Predictor-Lotto), Hushovd (Crédit Agricole)  en Boonen (Quick Step), want zij waren achterop geraakt. 

    Filippo Pozzato (Liquigas) won de spurt voor Oscar Freire (Rabobank). Erik Zabel (Milram) werd vierde en neemt de groene trui over van Boonen. Zabel zegt dat hij de strijd voor die trui overlaat aan anderen. Dankzij de bonificatieseconden aan de meet springt Pozzato van de 18de naar de 3de plaats in het algemeen klassement. Boonen valt weg uit de top 10, net als Vino en Hushovd. Benoît Vaugrenard (La Française des Jeux) en Thomas Dekker (Rabobank) duiken diezelfde top 10 dan weer binnen.

     

    Chavanel (l) en Gilbert (r) zetten een mooie prestatie neer

    Maar Pozzato won

    Zabel koerst morgen in het groen

    (bron: www.vrtnieuws.net)

     

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.F.Pozzato 182,5km in 4h39'01" 01.F.Cancellara in 24h28'56"
    02.O.Freire z.t. 02.A.Klöden op          33"
    03.D.Bennati   03.F.Pozzato 35"
    04.K.Kirchen   04.D.Millar 41"
    05.E.Zabel   05.G.Hincapie 43"
    06.G.Hincapie   06.V.Gusev 45"
    07.C.Moreni   07.V.Karpets 46"
    08.S.Schumacher   08.M.Astarloza 49"
    09.B.Tankink   09.T.Dekker 51"
    10.J.Pineau   10.B.Vaugrenard 52"

    Puntentrui: E.Zabel

    Bergtrui: Sy. Chavanel

    Trui beste jongere: V.Gusev

    Beste ploeg: Team CSC

     

    GiGiVéLo

    12-07-2007 om 21:12 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 4: verslag

    Rit 4:

    Villers-Cotterêts - Joigny (193km)

    woensdag 11 juli 2007

     

     

    Hushovd is de snelste

    Vijf renners kleurden vanaf kilometerpaal 33 de rit: Sylvain Chavanel (Cofidis), Juan Antonio Flecha (Rabobank), Gorka Verdugo (Euskaltel), Mathieu Sprick (Bouygues Télécom) en Christian Knees (Milram). Onderweg verloor Caisse d'Epargne Xabier Zandio die bij een val zijn sleutelbeen brak. 

    Het peloton knabbelde langzaam aan de voorsprong van de kopgroep en anders dan gisteren bestond er nooit de kans dat ze te laat zouden komen. Sprick en Knees probeerden in de finale nog uit de greep van het peloton te blijven, maar dat was tevergeefs. 

    Een sprint zou het worden. McEwen (Predictor-Lotto) kwam er niet aan te pas en zou 16de worden. Boonen (QuickStep) schitterde ook niet doordat locomotief Steegmans het goede wiel was kwijtgeraakt. Bij het overschrijden van de streep maakte Boonen een gebaar van ongenoegen richting Steegmans. Even later werd dat door Boonen als een teken van ontgoocheling verklaard. Alles lijkt koek en ei te zijn in het team, want Steegmans zegt de reactie van Boonen te begrijpen. Wie wel knap srintte was de Noor Thor Hushovd (Crédit Agricole). Hij behaalde in Joigny zijn eerste overwinning van het seizoen. 

    In de race om de groene trui verloren McEwen en Boonen kostbare punten terwijl Hushovd en ook goeie ouwe Zabel (Milram) die vierde eindigde een goede zaak deden. Hushovd rukt eveneens op naar de tweede plaats in het algemeen klassement op 29" van Cancellara (CSC). Sylvain Chavanel duikt de top 10 binnen dankzij bonificatieseconden aan de tussenspurten.

     

    De vijf vluchters, v.l.n.r.: Chavanel, Flecha, Knees, Sprick en Verdugo

    Hushovd behaalt zijn eerste zege van het seizoen

    (bron: www.vrtnieuws.net)

     

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.T.Hushovd

    193km in 4h37'47"

    01.F.Cancellara in 19h49'55"
    02.R.Hunter

    z.t.

    02.T.Hushovd op          29"
    03.O.Freire   03.A.Klöden 33"
    04.E.Zabel   04.D.Millar 41"
    05.D.Napolitano   05.G.Hincapie 43"
    06.G.Steegmans   06.B.Wiggins 43"
    07.R.Förster   07.Sy.Chavanel 44"
    08.T.Boonen   08.V.Gusev 45"
    09.Sé.Chavanel   09.T.Boonen 46"
    10.M.Cavendish   10.V.Karpets 46"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: S.Augé

    Trui beste jongere: V.Gusev

    Beste ploeg: Astana

     

    GiGiVéLo

    11-07-2007 om 20:56 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Rit 5

    donderdag 12 juli 2007

     

     

    Rit 5 Chablis - Autun (182,5km)

    Vandaag wordt gestart in Chablis, dat zijn naam heeft gegeven aan de wijn die in deze streek gemaakt wordt. De wijn wordt gehaald uit de chardonnaydruif die hier gekend is onder de naam beaunois. Aangezien dit gebied vaak te kampen heeft met vorst plaatst men oliekachels in de wijnhaarden om de vorst tegen te gaan of besproeit men de wijnranken met water opdat een ijslaag zou ontstaan die de plantjes beschermt.

    Onderweg zal het peloton enkele beklimmingen moeten overwinnen. Vandaag zullen ze voor het eerst over één van 2de categorie moeten: de Haut-Folin met de top op zo’n 47 km van Autun. Hij is 12,9 km lang, 901 m hoog en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 3,7%. De Haut-Folin behoort toe aan het Massief van Morvan. Het peloton klimt tot op 867m.

    Van op de top gaat het vervolgens verder richting Autun. Keizer Augustus bouwde deze stad omstreeks 0 v.C. en gaf het de naam Augustodonum. Wat vrij vertaald geschenk van Augustus betekent.

    Aangezien dit parcours vier beklimmingen van 4de , drie van derde en één van tweede categorie telt, is deze rit ideaal voor vluchters. Onder andere Thomas Voeckler (Bouygues Télécom) kan zich hier tonen.

     

    (bron: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    11-07-2007 om 00:00 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Rit 4

    woensdag 11 juli 2007

     

     

    Rit 4 Villers-Cotterêts - Joigny (193km)

    De vierde Tourrit vertrekt in Villers-Cotterêts. Hier werd in 1539 een edict ondertekend dat het gebruik van la langue d’oïl oftewel het Frans oplegde in alle officiële documenten. Een andere taal, la langue d’oc of het Occitaans, was tot de Franse revolutie in 1789 wel nog de hoofdtaal in het zuiden. Dit gebied kreeg de naam Languedoc of Occitanië en beschrijft Le Val d’Aran in Spanje, de valleien van de Alpen in Piemonte en Ligurië (Italië) en in Frankrijk komt het ongeveer overeen met Le Midi. Nu spreekt nog maar 65% van de inwoners van Occitanië hun oorspronkelijke taal.

    Villers-Cotterêts is het geboortedorp van Alexandre Dumas die beroemd is vanwege zijn roman Les Trois Mousquetaires (De Drie Musketiers) uit 1844. Hij schreef in totaal 117 werken.

    De aankomst ligt in Joigny. In deze stad staat le chateau des Gondi, een kasteel gebouwd tijdens de Renaissance in de 16de eeuw. Deze streek staat ook bekend om zijn vin gris gemaakt van de druivensoort pinot noir. Men gebruikt enkel het sap van de druiven en bewaart die korte tijd in stalen vaten waarna de wijnen gebotteld worden.

    Gedurende deze rit moet het peloton vier hellingen van vierde categorie over, wat geen enkel probleem mag zijn. Het parcours leent zich weer tot een sprint.

     

    (bron: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    11-07-2007 om 00:00 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 3: verslag

    Rit 3: 

    Waregem - Compiègne (236,5 km)

    dinsdag 10 juli 2007

     

     

    Verrassende ontknoping van een slome rit

    De derde rit in deze Tour was met 236,5km de langste van deze editie. Het peloton maakte er een snipperdag van. Mathieu Ladagnous (La Française des Jeux) en Nicolas Vogondy (Agritubel) reden al vroeg weg van de anderen. Al gauw bouwden ze een omvangrijke voorsprong uit die zelfs uitliep tot 13'50". Uiteindelijk bleef het een hele tijd hangen rond de 8'30". Zowel de koplopers als het peloton hielden er een slakkengangetje op na. Het leek wel de slotetappe. Er werd gekoerst aan een gemiddelde snelheid van om en bij de 33 kilometer per uur. Enkel Astarloza (Euskaltel) liet zich opmerken aan de tussenspurten en sluipt zo de top 10 van het algemeen klassement binnen.

    Toen de helft van de afstand was afgelegd zetten enkele mannen van de sprintersploegen zich op kop en de voorsprong daalde tot 6' waarna het weer stabiel bleef. Opeens kreeg de rit een verrassende wending toen Stéphane Augé (Cofidis) en onze landgenoot Frederik Willems (Liquigas) wegreden uit het peloton. Op       52km van Compiègne sloten ze aan bij Ladagnous en Vogondy. Hun voorsprong bedroeg toen rond de 3'. Op de Côte de Blérancourt pakte Augé de punten waardoor hij morgen rondrijdt in de bollen. Daar was het hem vandaag om te doen.

    Willems was vooraan duidelijk de sterkste. De ritzege en zelfs de gele trui leken dichtbij, want de achterstand van Willems op leider Cancellara bedroeg slechts 55". Die droom mocht hij het eerste opbergen, maar een ritzege behoorde lange tijd tot de mogelijkheden. Toen de samenwerking vooraan mank liep demarreerde Willems een par keer, wegraken lukte hem echter niet. Het peloton kwam steeds dichter en zo'n 500m voor de streep werden de vier ingehaald.

    En opeens dook Cancellara achter hen op. De Zwitser zette door en de sprinters konden net niet over hem heen. De tweede overwinning in deze Tour dus voor Cancellara die zijn leiderspositie verstevigt. Nog even dit ter informatie: de renners kwamen pas aan omstreeks kwart voor zeven, ongeveer een uur later dan het traagste schema.

     

    Onze landgenoot Frederik Willems deed er alles aan om te winnen

    Cancellara sprint naar winst

    Het is zijn tweede overwinning in deze Tour

    (bron: wwww.vrtnieuws.net)

     

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.F.Cancellara

    236,5km in 6h36'15"

    01.F.Cancellara

    in 15h12'08"

    02.E.Zabel

    z.t.

    02.A.Klöden op          33"
    03.D.Napolitano   03.D.Millar 41"
    04.T.Boonen   04.G.Hincapie 43"
    05.R.Hunter   05.B.Wiggins 43"
    06.R.Förster   06.V.Gusev 45"
    07.R.McEwen   07.T.Boonen 46"
    08.B.Eisel   08.V.Karpets 46"
    09.M.Cavendish   09.T.Hushovd 49"
    10.H.Haussler   10.M.Astarloza 49"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: S.Augé

    Trui beste jongere: V.Gusev

    Beste ploeg: Astana

     

    GiGiVélo

    10-07-2007 om 21:13 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 3: voorbeschouwing

    Rit 3

    dinsdag 10 juli 2007

     

    Rit 3 Waregem - Compiègne (236,5 km)

    Net als gisteren verplaatst de Tourkaravaan zich in ons land. De etappe gaat van start in Waregem en duikt dan Henegouwen in waarna hij ons land verlaat. De renners trekken verder zuidwaarts tot in Compiègne. Compiègne heeft al heel wat ervaring met wielerwedstrijden. Sinds 1968 is het steevast de startplaats van Parijs-Roubaix. Maar deze Noord-Franse stad is ook bekend om een andere reden. Op 11 november 1918 werd hier in het bos de wapenstilstand gesloten in een treinwagon. Toen de Fransen op 22 juni 1940 zich overgaven aan de Duitsers moesten ze de capitulatie ondertekenen in diezelfde treinwagon. Nadien werd de wagon naar Berlijn gebracht en daar vernietigd.

    Juist zoals de vorige twee ritten is ook deze zo goed als vlak met uitzondering van een helling van vierde categorie op 34,5 km van de meet. Het is met 236,5km meteen ook de langste rit in deze Tour. Naar alle waarschijnlijkheid draait alles uit op een sprint met de gekende favorieten: Boonen (QuickStep), McEwen (Predictor-Lotto), Freire (Rabobank) en Hushovd (Crédit Agricole). Er kunnen natuurlijk altijd verrassingen opduiken.

     

    (bron: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    10-07-2007 om 12:26 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 2: verslag

    Rit 2: 

    Rit 2 Dunkerque - Gent (168,5 km)  

    maandag 9 juli 2007

     

     

    Val ontsiert finale, toch mooie winnaar

    Als de koers in België passeert is het altijd feest, maar de Tour de France is de wedstrijd waarbij de grootste wielergekte ontluikt. Kraampjes werden opgesteld langs de weg, versieringen opgehangen en al van 's ochtends zaten de mensen langs het parcours te wachten op de doortocht van de publiciteitskaravaan en het peloton. De weergoden waren ons niet echt gunstig gezind, waardoor minder mensen dan verwacht afzakten naar Gent. Toch was er ambiance en enthousiasme alom.

    Na 18km kozen deze drie het hazenpad: Marcel Sieberg (Milram), Ruben Perez (Euskaltel) en Cédric Hervé (Agritubel). Ze bleven voorop tot 3km van de finish. Onderweg gebeurde er niets. Enkel Nick Nuyens (Cofidis) liet zich even opmerken door in Diksmuide als laatste Belg te passeren en zo 250kg boter te winnen. Zoals op voorhand was afgesproken zal die geveild worden en de opbrengst gaat naar een goed doel. Nog een nieuwtje: tijdens de rit werd Andrei Kashechkin vader. Zijn vrouw Nadia beviel van een zoontje dat de naam David kreeg.

    Nadat de koplopers waren ingelopen leek het alsof niets het sprintersfestijn op de Charles De Kerckhovelaan zou kunnen verstoren totdat één renner tegen de grond ging en een pak anderen letterlijk meesleurde in zijn val. Zo werd de finale ontsierd. Een klein groepje dat voorop reed, koerste door naar de eindmeet en sprintte voor de zege. Steegmans (Quick Step) trok de sprint aan voor zijn ploegmaat Boonen. Naar eigen zeggen zag Boonen dat niemand in hun buurt kwam en deed hij geen moeite meer om zijn ploegmaat voorbij te steken. Op de beelden lijkt het echter alsof Boonen probeert, maar hij er niet in slaagt. De ex-wereldkampioen is wel de nieuwe houder van de groene trui.

    Nu even terugblikken op de valpartij. Daniele Bennati (Lampre) blesseerde zijn heup, maar start in de derde rit. Rodriguez (Predictor-Lotto) kreeg 10 hechtingen in de elleboog en Hoste (Predictor-Lotto) blesseerde zijn knie en elleboog, beiden zullen de Tour verderzetten. Hushovd (Crédit Agricole) heeft te kampen met pijn van heup tot voet door een geknelde zenuw. Gele trui Cancellara (CSC) ging ook tegen de vlakte, maar doordat de val in de laatste 3km plaatsvond, verloor hij geen tijd en blijft hij leider in het algemeen klassement.Tomas Vaitkus (Discovery Channel) verging het minder goed. Hij brak zijn duim op vijf plaatsen en moet als enige de Tour verlaten. Ondertussen werd hij al geopereerd in het ziekenhuis van Waregem. 

     

    De drie leiders v.l.n.r.: Hervé, Perez en Sieberg

    De val

    Steegmans (r) juicht en Boonen (l) is tevreden

    (bronnen: www.sport.be en www.vrtnieuws.net)

     

    Top 10 Algemeen klassement
    01.G.Steegmans 168,5km in 3h48'22" 01.F.Cancellara in 8h36'13"
    02.T.Boonen z.t. 02.A.Klöden op        13"
    03.F.Pzzato 03.D.Millar 21"
    04.R.Hunter 04.G.Hincapie 23"
    05.R.Feillu 05.B.Wiggins 23"
    06.R.McEwen 06.V.Gusev 25"
    07.E.Zabel 07.T.Boonen 26"
    08.H.Haussler 08.V.Karpets 26"
    09.O.Freire 09.T.Hushovd 29"
    10.Sé.Chavanel 10.A.Vinokourov 30"

    Puntentrui: T.Boonen

    Bergtrui: D.Millar

    Trui beste jongere: V.Gusev

    Beste ploeg: Astana

     

    GiGiVéLo

    10-07-2007 om 12:25 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 2: voorbeschouwing

    Rit 2

    maandag 9 juli 2007

     

     

    Rit 2 Dunkerque - Gent (168,5 km)

    Het is al van 2001 geleden dat de Tour de France nog in ons land passeerde, Marc Wauters won toen de rit met aankomst in Antwerpen en mocht de dag daarop in het geel door zijn woonplaats Lummen rijden. Een geslaagdere doorgang van La Grande Boucle hadden we ons niet kunnen wensen. Dit jaar mogen we de Tour twee dagen verwelkomen. Vandaag start het Tourpeloton in Duinkerke, Noord-Frankrijk, om dan te eindigen in Gent. Na 19,5 km zal het peloton ons land binnenfietsen via Roesbrugge, een deelgemeente van Poperinge. Daarna gaat de karavaan verder tot in Ieper om daar koers te zetten richting Belgische kust. In Middelkerke draait het parcours weer af richting binnenland, meerbepaald naar Gent.

      Het profiel van deze tweede etappe is zo vlak als maar kan zijn. Gent mag zich klaarmaken voor een waar sprintfestijn. Alle hoop op een Belgische zege is dan ook gericht op Tom Boonen (QuickStep). Uiteraard is er ook altijd kans op een late uitval en daarvoor is Philippe Gilbert (La Française des Jeux) dan weer zeer geschikt. Net als u kijk ik uit naar de ontknoping en laten we hopen dat we mogen feesten.

    En voor iedereen die de Tour langs de weg gaat toejuichen: geniet ervan!!

     

    (bron: www.letour.fr)

     

    GiGiVéLo

    10-07-2007 om 10:18 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 1: verslag

    Rit 1: 

    Rit 1 London (Greenwich) - Canterbury (203km)  

    zondag 8 juli 2007

     

     

    Fenomenale prestatie van McEwen

    Voor het geven van de fictieve start circuleerde het peloton enige tijd in Londen. En net als tijdens de proloog was er alweer een massale belangstelling, dit was trouwens het geval gedurende heel deze etappe. Om kwart voor elf plaatselijke tijd hielden de renners en hun gevolg halt op de Tower Bridge waar zowel het Franse, La Marseillaise, als het Britse volkslied, God Save the Queen, gespeeld werd. Tour-baas Christian Prudhomme knipte het lint door, gaf een stukje aan gele trui Cancellara (CSC) en het peloton kon vertrekken. De officiële start vond plaats in Greenwich om stipt elf uur Londense tijd.

    Niet veel later kenden we de allereerste aanvaller uit deze Tour: Romain Feillu (Agritubel). Een vrijgeleide kreeg hij niet, want het viel niet stil in de achtergrond. Wie wel wegraakte, was David Millar (Saunier Duval). Hij liep onmiddellijk uit op het peloton. Vier renners trachtten bij hem te raken: Bichot (Agritubel), Augé (Cofidis), Kuschynski (Liquigas) en Grivko (Milram). Millar besloot wat in te houden en een kopgroep van vijf ontstond.

    Tijdens deze eerste etappe was er ook een opgave. Eduardo Gonzalo Ramirez (Agritubel) werd door de achterruit van de volgwagen van Caisse d'Epargne gecatapulteerd en stapte uit de Tour. 

    Vooraan losten Millar en Grivko als eerste en later zou ook Augé Kuschynski en Bichot niet langer kunnen volgen. Ook deze twee zouden echter ingelopen worden door het peloton. Onderweg graaide Millar de meeste punten mee op de top van de hellingen en zo is hij de eerste leider in het bergklassement.

    22km van het einde was er een val in het peloton. Eén van de betrokkenen was Robbie McEwen (Predictor-Lotto). In het peloton bleef Quick Step tempo maken, maar dankzij de steun van zijn ploegmaats kon McEwen toch terugkomen én meedingen naar de ritzege. Gedreven op adrenaline ontbond hij al zijn krachten vanuit twaalfde positie en won hij op zeer indrukwekkende wijze de sprint. Daardoor behaalde hij voldoende punten om in de tweede etappe naar Gent rond te rijden in de groene trui als leider van het puntenklassement. 

    Dit was zonder twijfel een fenomenale prestatie van McEwen, die bij zijn val pols en knie bezeerde, en zijn ploegmaats die hem uit een verloren positie terugbrachten. 

     

    (bron: www.vrtnieuws.net)

     

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.R.McEwen

    203km in 4h39'01"

    01.F.Cancellara in 4h47'51"
    02.T.Hushovd

    z.t.

    02.A.Klöden op        13"
    03.T.Boonen   03.D.Millar 21"
    04.Sé.Chavanel   04.G.Hincapie 23"
    05.R.Feillu   05.B.Wiggins 23"
    06.R.Förster   06.V.Gusev 25"
    07.O.Freire   07.V.Karpets 26"
    08.M.Burghardt   08.T.Hushovd 29"
    09.F.Ventoso   09.A.Vinokourov 30"
    10.T.Vaitkus   10.T.Dekker 31"

    Puntentrui: R.McEwen

    Bergtrui: D.Millar

    Trui beste jongere: V.Gusev

    Beste ploeg: Astana

     

    GiGiVéLo

    10-07-2007 om 10:17 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 1: voorbeschouwing

    Rit 1

    zondag 8 juli 2007

     

     

     

    Rit 1 London (Greenwich) - Canterbury (203km)

    De eerste etappe voert de renners van Greenwich, bekend doordat de 0-meridiaan door dit plaatsje loopt, naar Canterbury in het zuidoosten van Engeland. Canterbury staat bekend om zijn kathedraal die deel uitmaakt van het Werelderfgoed. In deze kathedraal vond in 1170 de moord op Thomas Beckett plaats. Hij was aartsbisschop van Canterbury, en dus ook het hoofd van de Anglicaanse gemeenschap, en hij was bevriend met de toenmalige Engelse koning Hendrik II totdat die in 1164 besliste dat hij meer zeggenschap wilde over de kerk. Dit was tegen de zin van Becket die daardoor uit de gratie viel bij Hendrik II en diende te vluchten naar Frankrijk. Becket zocht steun bij paus Alexander III die echter niets kon doen. In 1170 trad de paus wel op toen de zoon van Hendrik II werd gekroond door de aartsbisschop van York in plaats van die van Canterbury, Becket in dit geval. Er werd een compromis gemaakt en Becket kon terugkeren naar Engeland. Dit was echter nog niet het einde van dit verhaal, want vier Normandische ridders trokken naar de kathedraal van Canterbury om Becket te vermoorden, ze dachten dat Hendrik II dit wilde. Deze laatste voelde zich daarover zeer schuldig en liet zich geselen in de kathedraal. In 1935 schreef T.S. Elliot een drama over deze geschiedenis. Ook bekend zijn de Canterbury Tales van Geoffrey Chaucer. Enkele pelgrims trekken van Londen naar Canterbury om het graf van Becket te bezoeken. Onderweg vertellen ze om de beurt allerlei verhalen die de Canterbury Tales vormen.

    Deze eerste rit is vrijwel volledig vlak. Er liggen op het parcours slechts drie hellinkjes van vierde categorie. Normalerwijze draait deze etappe uit op een sprint. Favorieten voor ritwinst zijn Boonen (QuickStep), McEwen (Predictor-Lotto), Freire (Rabobank) en Hushovd (Crédit Agricole). Natuurlijk zijn er ook gevaarlijke outsiders zoals Cavendish (T-Mobile), Förster of Haussler (Gerolsteiner), Bennati (Lampre) en Ventoso (Saunier Duval).

     

     

    GiGiVéLo

    08-07-2007 om 10:42 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: proloog: verslag

    Proloog: 

    London - London (7,9km)  

    zaterdag 7 juli 2007

     

     

    Cancellara is snelste in Londense straten

    Zoals u ongetwijfeld al had opgevangen vond de proloog van deze 94ste Tour de France plaats in hartje Londen. 7,9 km dienden de renners af te leggen langs een resem bekende trekpleisters waaronder de Big Ben, Buckingham Palace en Hyde Park. Onderweg was er weinig tijd voor sightseeing, want er werd hard van leer getrokken. En dat allemaal onder het toeziend oog van een horde toeschouwers. De publieke belangstelling kende een onverhoopt succes.

    Degene die de Tour op gang mocht schieten was de Italiaan Enrico Degano (Barloworld). Eerste Belg was Frederik Willems (Liquigas), die zelfs even de eerste plaats vasthad. Eerste Belg in de proloog was Sébastien Rosseler (Quick Step) met een 24ste plaats op 39". Zijn ploegmaat Tom Boonen, die een gooi wil doen naar het geel, verloor vandaag al 46" op de leider. Hij zal dus niet in het geel België binnenrijden, want morgen kan hij maximum 38" goedmaken mits ritwinst en het winnen van alle drie de tussensprinten. Hij kan misschien wel nog de trui pakken in Gent.

    Met heel wat belangstelling werd uitgekeken naar de prestaties van David Millar (Saunier Duval) en Brad Wiggins (Cofidis). Twee mannen die een stukje kunnen tijdrijden én bovendien Brit zijn. Maar de kers op de taart voor de enthousiaste menigte kwam er niet. Wiggins finishte vierde op 23" van de winnaar en Millar was zelfs maar 13de op 33".

    De Russen deden het goed vandaag. Vladimir Karpets (Caisse d'Epargne) had de snelste tijd in handen totdat zijn landgenoot en nationaal kampioen Vladimir Gusev (Discovery Channel) een seconde beter deed. Ze zouden echter nog overtroefd worden. Wiggins (Cofidis) en Hincapie (Discovery Channel) legden het parcours sneller af en ook Andreas Klöden (Astana). Hij was 17" sneller dan zijn ploegmaat en kopman Alexander Vinokourov. Het is natuurlijk nog heel vroeg in deze Tour, maar wat gaan ze doen bij de Kazachse formatie als Klöden sterker blijkt te zijn dan Vinokourov?

    De winnaar van de proloog kwam uit het kamp van CSC. Die kenden naast succes eveneens pech met een val van O'Grady in een bocht vlak voor het ingaan van de laatste kilometer. De Australiër had bij het tussenpunt de snelste tijd laten optekenen. Cancellara daarentegen legde het parcours feilloos af. Met de wereldkampioenentrui om de lenden racete hij door de Londense straten.

     

    Rosseler was de beste Belg

    Cancellara in de Londense straten

    De Zwitser is dolgelukkig met de gele trui

    (bron: www.vrtnieuws.net)

     

    Top 10   Algemeen klassement  
    01.F.Cancellara

    7,9km in 8'50"

    01.F.Cancellara in 8'50"
    02.A.Klöden op   13" 02.A.Klöden op   13"
    03.G.Hincapie 23" 03.G.Hincapie 23"
    04.B.Wiggins 23" 04.B.Wiggins 23"
    05.V.Gusev 25" 05.V.Gusev 25"
    06.V.Karpets 26" 06.V.Karpets 26"
    07.A.Vinokourov 30" 07.A.Vinokourov 30"
    08.T.Dekker 31" 08.T.Dekker 31"
    09.M.Quinziato 32" 09.M.Quinziato 32"
    10.B.Vaugrenard 32" 10.B.Vaugrenard 32"

    Puntentrui: F.Cancellara

    Bergtrui: 

    Trui beste jongere: V.Gusev

    Beste ploeg: Astana

     

    GiGiVéLo

    08-07-2007 om 10:42 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: proloog: voorbeschouwing

    Proloog

    zaterdag 7 juli 2007

     

     

    Proloog London - London(7,9km)

    De proloog, 7,9 km lang, vindt dit jaar plaats in hartje Londen. Het startpodium is opgesteld aan de oevers van de Thames nabij Whitehall. Deze straat dankt haar naam aan het Palace of Whitehall dat tussen 1530 en 1698 dienst deed als woonst voor de Engelse koninklijke familie. In 1698 werd het gebouw bijna volledig verwoest door een brand. Onder meer de poort van het paleis werd gespaard. De poort geeft nu uit op de Horse Guards Parade waar de Britse koningin op haar verjaardag de troepen aanschouwt (Trooping the Colour). Whitehall is voornamelijk het regeringscentrum, zo zijn het ministerie van Defensie en het departement van Buitenlandse Zaken er gevestigd. Vlak voor het ingaan van Parliament Street zullen de renners trouwens ook Downing Street passeren, zoals geweten woont de Britse premier in nummer 10. Op dit moment is dat Gordon Brown die nog maar pas zijn partijgenoot Tony Blair heeft opgevolgd.

    Aan het einde van Parliament Street staat de Big Ben. Deze beroemde klokkentoren is 96,3 m hoog. Big Ben was eerst de naam voor de grootste klok, maar geleidelijk aan werd het gebruikt om te refereren naar de hele toren. Na een brand in 1834 waarbij het Palace of Westminster oftewel de Houses of Parliament verwoest werden, startte men met de bouw van de klokkentoren. Ook de House of Lords en House of Commons bouwde men opnieuw op. Tot op de dag van vandaag zetelen deze twee huizen nog steeds hier.

    Vervolgens rijden de renners Victoria Street in met aan de linkerkant Westminster Abbey. Hier vindt de kroning plaats van Britse monarchen en het is ook de begraafplaats van vele Engelse gekroonde hoofden.

    Het parcours loopt verder langs Buckingham Hall, vlakbij het paleis van koningin Elizabeth II.

    Daarna volgt Constitution Hill, een verbinding tussen The Mall en Hyde Park voor Buckingham Palace. Hoewel de naam anders aangeeft is dit stuk zogoed als vlak. Het was het decor van enkele dramatische gebeurtenissen in de eerste helft van de 19de eeuw. Zo waren er drie moordpogingen op koningin Victoria en een val van Robert Peel. Deze voormalige eerste minister werd van zijn paard gegooid, raakte gewond en stierf enkele dagen later.

    Het parcours loopt door in Hyde Park op de South Carriage Drive waarna wordt afgeslaan naar rechts naar de Exhibition Road en West Carriage Drive. Opnieuw is er een bocht naar rechts tot op Serpentine Road. Via deze weg verlaten de renners Hyde Park om opnieuw over Constitution Hill te rijden richting The Mall.

    Bij het begin van The Mall staat een monument ter ere van koningin Victoria. Deze weg werd aangelegd op het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste. Het was de bedoeling dat deze laan zou aangewend worden tijdens officiële ceremonies. Maar het zou ook bedoeld zijn als vluchtweg voor de koninklijke familie en hoge leden van de regering in geval van nood. Op deze weg ligt de eindstreep van de proloog van deze 94ste Tour de France.

    Twee renners die alvast alles op alles zullen zetten in de proloog zijn David Millar (Saunier Duval), Bradley Wiggins (Cofidis) en Mark Cavendish (T-Mobile). Zij zullen in hun thuisland maar al te graag de overwinning én de gele trui behalen. Ze moeten dan wel afrekenen met Fabian Cancellara (CSC) die vorig weekend Zwitsers kampioen tijdrijden werd.

     

    (bron: www.letour.be)

     

    GiGiVéLo

    08-07-2007 om 10:40 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch kampioenschap

    Belgisch kampioenschap

    zondag 1 juli 2007

     

     

    Devolder grijpt driekleur

    Een week voor de start van de Tour wordt traditiegetrouw het Belgisch kampioenschap verreden. Ronse mocht dit jaar het wielercircus verwelkomen op een parcours van 15 km dat de renners in totaal 16 keer moesten afleggen.

    Al van bij aanvang was het duidelijk dat de Belgen er zin in hadden. Uiteindelijk raakte een groep van 15 op kop. Predictor-Lotto was het best vertegenwoordigd met maar liefst vier man: Van Avermaet, Vanhuffel, Vansummeren en Roesems. QuickStep had twee mannetjes mee, namelijk Seeldraeyers en Hulsmans. Deze laatste zou als één van de eersten moeten lossen. Verder waren ook Renders en Van Heule (Chocolade Jacques), Vanlandschoot  en Bert Scheirlinckx (Landbouwkrediet), Gardeyn (Unibet), Omloop (Jartazi), De Ketele (Davitamon-Win For Life-Jong Vlaanderen), Wellens (Fidea) en Van Goolen (Discovery Channel) van de partij. 

    De eendracht bij de koplopers was vaak ver te zoeken. Zo was er een demarrage van van Goolen op 84 km van het einde die weinig nut had. Toen het peloton naderde tot op minder dan 30" wilde Gardeyn nog alles uit de kast halen om nog even voorop te blijven, maar de samenwerking was weg. Op 61 km van de eindstreep kregen we een hergroepering.

    Vervolgens reden Thijs (Unibet), Keisse (Chocolade Jacques), Van Hecke (Predictor-Lotto) en Steegmans (QuickStep) weg. Ze kregen echter geen vrijgeleide. Enkele kilometers verder begonnen de favorieten zich te roeren.  Devolder (Discovery Channel), Nuyens (Cofidis), Gilbert (La Française des Jeux) en Boonen (QuickStep) reden in de vuurlinie. Ook ploegmaats Van Hecke en Leukemans (Predictor-Lotto) lieten zich vaak opmerken in de loop van de wedstrijd.

    Boonen, Van Hecke, Leukemans, Nuyens en Staf Scheirlinckx (Cofidis) zetten een vlucht op. De Volder kon uit de achterste gelederen terugkeren, terwijl Boonen vooraan loste. Bij het ingaan van de laatste ronde werden de koplopers echter gegrepen. Op enkele losse flodders na gebeurde er niets tot Stijn Devolder op 9 km van de finish als eenduivel uit een doosje wegsprong. Niemand kon de derde uit de voorbije Ronde van Zwitserland volgen. Devolder sprak zijn tijdrijderscapaciteiten aan en reed zo solo naar zijn eerste driekleur van zijn profcarrière. Boonen en Gilbert vervolledigden het podium.

     

    Een overgelukkige Devolder overschrijdt de eindstreep

    Het podium v.l.n.r.: Boonen (2de), Devolder (1ste) en Gilbert (3de)

    (bron: www.vrtnieuws.net)

    Top 10

     
    01.S.Devolder

     245 km in 5h46'32"

    02.T.Boonen

     op 16"

    03.P.Gilbert

     z.t.

    04.N.Nuyens  
    05.G.Gardeyn  
    06.I.Abakoumov  
    07.B.Dewaele  
    08.B.Leukemans  
    09.J.Coenen  
    10.O.Kaisen  

     

    GiGiVéLo

    01-07-2007 om 00:00 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per maand
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 07-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 01-2007
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 03-2000
  • 02-2000

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!