NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Morgen deel 2 van de Tourreeks: België - Holland
Inhoud blog
 • London 2012: olympische wegrit
 • Rob Goris
 • Tourreeks: Deel 4: De sprinters
 • Tourreeks: Deel 2: De outsiders
 • Tourreeks Deel 2: België - Nederland
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Wielergekte - Original
  Verslagen en commentaren uit het wielerwereldje
  26-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 20

  Tour de France

  Rit 20: Longjumeau - Paris Champs-Elysées (102,5km)

  zondag 25 juli 2010

   

  Cavendish is gewoon de snelste

  De Tour 2010 zit erop. Het sluitstuk was de traditionele rit met aankomst op de Champs Elysées in Parijs. Omstreeks twintig over negen waren de renners met de TGV vertrokken richting Longjumeau, de startplaats van de twintigste etappe. De trein stond een kwartiertje stil wegens pech, maar iedereen kwam goed en wel aan en kon dan beginnen aan de finale zegetocht naar de Franse hoofdstad. 

  Aan de officieuze start om half drie stonden alle truien op een rij: Alberto Contador (Astana) in het geel, Andy Schleck (Saxo Bank) in het wit, Anthony Charteau (Bbox Bouygues Télécom) in de bollen en Alessandro Petacchi (Lampre) in het groen. Deze laatste was de enige trui die nog op het spel stond. Thor Hushovd (Cervélo) telde tien punten minder dan Petacchi. Mark Cavendish (HTC-Columbia) stond zestien punten achter. Hij maakte het meeste kans om het groen af te snoepen van Petacchi. 

  Het team van Lance Armstrong, RadioShack, verscheen niet met de reguliere outfit aan de start. Op hun truitje, dat zwart was in plaats van rood, stond het cijfer 28. Dat verwees naar de 28 miljoen kankerpatiënten in de wereld. The Boss wilde zo de aandacht vestigen op zijn kankerfonds Livestrong, bekend van de gele bandjes. Allemaal goed en wel, zij het niet dat het verboden is zomaar met een andere uitrusting te starten. Voor de rit officieel van start ging, trokken de renners van The Shack al naar de ploegauto om een windjack over zich te trekken, in de juiste kleuren. Dit was voor de jury niet voldoende, het zwarte truitje moest uit anders werden de Shackrenners uit de wedstrijd gezet. De jury stapte zelfs uit de wagen om dat aan Armstrong duidelijk te maken. Onder massale persbelangstelling kwam de woede van de Texaan tot uiting in zijn blik. De renners van RadioShack bonden echter in. Ze stapten van de fiets om het zwarte shirt uit te trekken, het normale rode shirt aan te trekken én om de rugnummers opnieuw op te spelden. Vooraan werd ondertussen de officiële start gegeven. Dit keer wachtten de andere renners niet. De irritatie van Armstrong kwam nog een keer tot uiting toen de motors rond hem cirkelden toen hij nog wachtte om zijn rugnummer opgespeld te krijgen. Hij schreeuwde hen toe met "Move man". Achteraf gaf hij echter toe dat heel deze ophef misschien wel meer publiciteit heeft opgeleverd dan anders het geval zou zijn geweest.

  Frans kampioen Thomas Voeckler (Bbox Bouyges Télécom) had met Stéphane Augé (Cofidis) van shirt gewisseld, ook zij mochten zo niet vertrekken. Hun ruil verliep echter zonder al te veel poespas.

  Vanaf de officiële start was het nog 50km tot de eerste van de negen passages aan de finishlijn. Deze tijd werd zoals de traditie wil, gebruikt door de fotografen om mooie kiekjes te nemen en door de renners om grappen en grollen uit te halen. Alexandre Vinokourov (Astana) opende met een schijndemarrage. Even later verzamelden alle Astana's dan bij de ploegwagen om te klinken op de derde Touroverwinning van Alberto Contador. De Spanjaard dronk zijn glaasje, champagne of cava, helemaal leeg.

  Toen El Pistolero weer op de eerste rij had plaatsgenomen en ook Andy Schleck naar voren kwam, plaatste de gele trui een demarrage. Schleck sprong mee en versnelde op zijn beurt. De sfeer zit duidelijk goed tussen de twee. Zoveel te beter. Samen reden ze nog even voorop. Je houdt het niet voor mogelijk maar weer haperde de ketting van Schleck. Dat was dan al voor de derde keer. Eerst op de Port de Balès, dan tijdens de tijdrit en nu dus ook in de laatste rit. De Luxemburger liet zich uitzakken en wisselde van fiets.

  Dan was het aan Koos Moerenhout (Rabobank) om even voor het peloton uit te fietsen. De Nederlander is aan zijn laatste wedstrijden als wielrenner bezig.

  Bij het binnenrijden van Parijs zetten de Astana's zich op kop en overschreden op die manier voor de eerste keer de streep. Van dan af kon er gekoerst worden. Acht ronden van 6,5km moesten worden afgelegd. Er waren vergeefse pogingen om weg te springen van onder meer Lars Boom (Rabobank) en Sylvain Chavanel (QuickStep). Door die uitvallen in het peloton waren ook de punten van de tussensprint weg. In de tweede ronde vormde zich een kopgroep van elf: Deens kampioen Nicki Sorensen (Saxo Bank), Duits kampioen Christian Knees (Milram), Anthony Roux (FDJ), Sandy Casar (FDJ), Christophe Riblon (AG2R), Rémi Pauriol (Cofidis), Alan Perez (Euskaltel), Aitor Perez (Footon-Servetto), Danilo Hondo (Lampre), Tony Martin (HTC-Columbia) en Karsten Kroon (BMC). Ze liepen slechts uit tot 25" voor het peloton.

  In dat peloton reed Maxime Monfort (HTC-Columbia) voor de laatste keer deze Tour de ziel uit zijn lijf. Columbia kreeg hulp van Team Sky om de vlucht onder controle te houden. Ook Katusha kwam een handje toesteken. In de vijfde ronde lag de tweede tussenspurt. Die was dus voor de rekening van de vluchters. De strijd om het groen zou beslecht worden in de eindsprint.

  Christian Knees versnelde in de voorlaatste ronde en kreeg Karsten Kroon mee. Na enkele meters kwamen de andere negen echter weer aansluiten. Net op dat moment ging Knees een tweede keer. Kroon sprong weer mee en ook Sorensen sloot aan. Op 9km van de meet was er tegenslag voor Sébastien Turgot. De sprinter van Bbox had een lekke band, maar zou kunnen terugkeren en meespurten.

  Op het einde van de zevende ronde bood een renner van Liquigas hulp om de vluchters bij te halen. In de laatste ronde bleven nog vijf renners voorop. Pauriol en Casar werden dan eerst gegrepen. Toen Lampre naar voren schoof waren ook Knees, Kroon en Sorensen ter hoogte van de Arc de Triomphe eraan voor de moeite. Cavendish had nog maar twee mannetjes bij zich in de laatste 5km waarvan één al op kop reed. Gelukkig was Sky daar weer. Er volgden nog enkele demarrages waaronder één van Klöden (RadioShack) en Carlos Barredo (QuickStep). Sky dichtte telkens de gaatjes. 

  Na de laatste bocht zat Cavendish in vierde positie, in het wiel van Petacchi. Een Cervéloman trok de spurt aan met Hushovd in zijn wiel. Dan lanceerde Cavendish zich en als een speer schoot hij weg richting aankomst. Net als vorig jaar won hij de sprint op de Champs Elysées, alweer op magistrale wijze. The Manx Express had fietslengten voorsprong en hoefde in de laatste meters niet meer te trappen. Hij keek om, zag dat het goed was en stak een hand in de lucht, verwijzend naar zijn vijf ritzeges in deze Tour.

  Het groen zou echter niet naar de snelste spurter ter wereld gaan. Petacchi finishte als tweede en houdt elf punten voorsprong op Cavendish in het puntenklassement. Dit wil zeggen dat Ale Jet nu de puntentrui heeft gewonnen in alle drie de grote rondes. 

  Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) werd knap vierde in de sprint, na Julian Dean (Garmin). De dertiende plek was voor Turgot die ongetwijfeld veel krachten verspilde in het weer bijhalen van het peloton na zijn lekke band.

  Alberto Contador heeft zijn derde Tour gewonnen, in Parijs had hij 39" voorsprong op Andy Schleck. Toen de top drie het podium betrad gaven Schleck en Contador een hand aan nummer drie Denis Menchov (Rabobank), en elkaar gaven ze een knuffel. 

  Lance Armstrong mocht ook op het podium aangezien Radio Shack het ploegenklassement won. Na zijn matte prestatie de voorbije drie weken zal dit wel zijn laatste Tour geweest zijn, The Boss zal nooit meer terugkeren. Toch niet als renner...

  Sylvain Chavanel (QuickStep) kreeg in Parijs de superstrijdlust. De Fransman won twee ritten deze Tour en droeg twee dagen de gele trui.

  Voor de Belgen was het een uitstekende Tour, hoewel we geen ritoverwinnig hebben. Er waren vaak landgenoten mee in de ontsnapping en er eindigen twee jongens in de top twintig, waarvan één in de top vijf. Kevin De Weert (QuickStep) staat 18de in het eindklassement op 21'54" van Contador. Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) bereikte zijn doel, een top tien plaats. Met de vijfde plaats in Parijs doet hij het veel beter dan verwacht. De Morkhovenaar volgt op 6'54" van de gele trui.  

         

       Foto 1: Stéphane Augé (links) en Frans kampioen Thomas Voeckler (rechts) wisselden even van shirt. Foto2: RadioShack in speciale uitrusting

  Alberto Contador klinkt op zijn derde Tourzege

  (foto's: www.letour.fr)

   

  Uitslag rit 20

   
  01.M.Cavendish 102,5km in 2h42'21"
  02.A.Petacchi z.t.
  03.J.Dean  
  04.J.Roelandts  
  05.O.Freire  
  06.G.Ciolek  
  07.T.Hushovd  
  08.M.Breschel  
  09.R.McEwen  
  10.D.Oss  

   

  Eindklassement

   De Belgen

  01.A.Contador 3642km in 91h58'48" 05.J.Van den Broeck 6'54"
  02.A.Schleck op          39" 18.K.De Weert 21'54"
  03.D.Menchov 2'01" 30.J.Vansummeren 58'53"
  04.S.Sanchez 3'40" 33.M.Aerts 1h02'36"
  05.J.Van den Broeck 6'54" 55.M.Monfort 1h45'01"
  06.R.Gesink 9'31" 63.J.Van De Walle 1h51'33"
  07.R.Hesjedal 10'15" 72.F.De Greef 2h12'22"
  08.J.Rodriguez 11'37" 107.S.Pauwels 3h08'48"
  09.R.Kreuziger 11'54" 117.M.Wynants 3h15'19"
  10.C.Horner 12'02" 120.J.Roelandts 3h18'27"
  11.L.L.Sanchez 14'21" 134.K.Seeldraeyers 3h29'01"
  12.R.Plaza 14'29" 144.D.Devenyns 3h38'36"
  13.L.Leipheimer 14'40"
  14.A.Klöden 16'36"
  15.N.Roche 16'59"
  16.A.Vinokourov 17'46"
  17.T.Lövkvist 20'46"
  18.K.De Weert 21'54"
  19.J.Gadret 24'04"
  20.20.C.Sastre 26'37"

   

  Puntentrui

   

  Bergtrui

   
  01.A.Petacchi 243 punten 01.A.Charteau 143 punten
  02.M.Cavendsih 232 punten 02.C.Moreau 128 punten
  03.T.Hushovd 222 punten 03.Andy Schleck 116 punten

  Jongerentrui

   

  Beste ploeg

   
  01.A.Schleck in 91h 59'27" 01.Team RadioShack in 276h 02'03"
  02.R.Gesink op        8'52" 02.Caisse d'Epargne op          9'15"
  03.R.Kreuziger 11'15" 03.Rabobank 27'49"

  Superstrijdlust: Sylvain Chavanel

   

  GiGiVéLo

  26-07-2010 om 14:25 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 20

  Tour de France 

  zondag 25 juli 2010 - rit 20

   

  Rit 20: Longjumeau - Paris Champs-Elysées (102,5km)

  Deze voormiddag trekken de renners met de TGV naar Longjumeau waar Tourbaas Christian Prudhomme om half drie het startsein van de allerlaatste rit zal geven. De aankomst ligt op de Champs-Elysées in Parijs, nadat acht ronden zijn afgelegd op de wereldberoemde boulevard.

  De rit begint dus in Longjumeau. Pas na 50km zal het peloton Parijs binnenrijden. Zoals gewoonlijk zal de tocht richting hoofdstad gemoedelijk verlopen. Er zal een gezapig tempo worden onderhouden, al is tempo wellicht een te groot woord. Ondertussen kunnen de fotografen rustig enkele kiekjes nemen voor in de kranten van morgen. Het is ook het moment voor grappen en grollen en uiteraard voor het drinken van een glaasje champagne.

  Hoe rustig de aanloop dan wel mag zijn, op de Champs-Elysées zal het vlammen worden. Er zullen onmiddellijk mannen wegspringen in de (ijdele) hoop weg te blijven. Zeker is dat achter hen een jagend HTC-Columbia zal zitten. De ploeg wil Mark Cavendish aan een vijfde etappezege helpen. Vorig jaar won de Brit hier al op magistrale wijze. De anderen stonden niet op de foto. Tweede in 2009 was ploegmaat Mark Renshaw, samen waren ze van het peloton weggereden. Zo sterk waren ze. Ook dit jaar was Renshaw de loods van Cav, maar zoals bekend werd de Australiër na de elfde rit naar huisgestuurd wegens het geven van drie kopstoten aan Julian Dean (Garmin) in volle sprint. Cavendish heeft echter al meerdere malen bewezen dat hij kan winnen zonder treintje. 

  Vandaag staat de groene trui nog op het spel. Nu staat Alessandro Petacchi (Lampre) op één. Thor Hushovd (Cervélo) heeft tien punten minder. De Noor gooide vrijdag na de aankomst de handdoek in de ring voor de strijd om het groen. In de massasprinten komt hij tekort, hij moet het meer hebben van de tussensprinten. Zo liggen er twee op het parcours. Allebei op de Champs-Elysées. De eerste na de tweede passage aan de finish, de andere drie ronden later. Cavendish heeft laten weten niet mee te doen in de tussensprinten. Misschien is het een afleidingsmanoeuvre? Cav staat derde in het puntenklassement op 16 punten van Petacchi. Als Cavendish wint en Petacchi is pas zevende dan staan ze gelijk wat de punten betreft, maar aangezien de Brit meer ritten heeft gewonnen zou hij het groen mee naar huis mogen nemen. 

  Robbie McEwen (Katusha) is er op gebrand een fantastische sprint te rijden. Gehavend sleurde hij zich over de bergen met maar één doel: een rit winnen. Afwachten of hij daarin slaagt. Cavendish sprintte de voorbije keren namelijk iedereen ver uit het wiel. Petacchi stelt dat de ritzege vandaag niet het hoogste doel is, hij wil gewoon die groene trui vasthouden. En wat kan Oscar Freire (Rabobank)? Hij kwam er nog niet echt aan te pas deze Tour, maar vrijdag sprintte hij toch naar de vijfde plaats. En Oscarito kan verrassend uit de hoek komen.

  Wie weet ontloopt iemand nog de sprint. Er zit een man in het peloton die dat al eens heeft klaargespeeld. Alexandre Vinokourov (Astana) won in 2005 op de Champs-Elysées nadat hij in de laatste 500 meter was weggereden uit het peloton. Maar door de gedrevenheid bij Columbia en Cavendish is de kans groot dat het een massasprint wordt.

    

  (Kaarten: www.letour.fr)

  GiGiVéLo

  25-07-2010 om 10:30 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 19

  Tour de France

  Rit 19: Bordeaux - Pauillac (52km)

  zaterdag 24 juli 2010

   

  Beklijvend duel tussen Contador en Schleck

  Hoewel het verschil tussen Andy Schleck (Saxo Bank) en gele trui Alberto Contador (Astana) slechts 8" bedroeg gaf bijna niemand de Luxemburger ook maar een schijn van kans om het laken toch nog naar zich toe te trekken. Er werd verwacht dat El Pistolero veel tijd zou uitlopen op de jongste Schleck. Toch werd het nog een beklijvend duel langs de wijngaarden tussen Bordeaux en Pauillac.

  In elk geval streden de twee tenoren niet voor de ritzege. Die was weggelegd voor olympisch en wereldkampioen tijdrijden Fabian Cancellara (Saxo Bank). Spartacus legde de 52km af in 1 uur en 56 seconden! Degene die hem het meest benaderde was alweer Tony Martin (HTC-Columbia). De jonge Duitser strandde op 17". Achter deze twee gaapt een grote kloof. Bert Grabsch, een ploegmaat van Martin, nam de derde plaats in beslag. Hij deed 1'48" langer over de 52km dan Cancellara. Grabsch was als rode lantaarn als eerste van start gegaan deze morgen. Dankzij zijn tijdrit is hij één plaatsje opgeschoven in het algemeen klassement. Adriano Malori (Lampre) staat nu laatste. De vroege starters waren in het voordeel vandaag, wegens de wind die later op de dag kwam opzetten.

  Laten we nu eerst even kijken naar de Belgen. De eerste landgenoot in de uitslag is Belgisch kampioen Maxime Monfort (HTC-Columbia) met een veertiende plaats. Ook Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) reed een knappe tijdrit, hij werd achttiende. Johan Vansummeren (Garmin) verging het minder goed. Vlak na het afrijden van het startpodium kwam hij ten val, hij kon gelukkig zijn tocht verder zetten, maar had wel een mentale knak gekregen.

  Hoe deden onze jongens voor het algemeen klassement het vandaag? Voor de tijdrit stond Kevin De Weert (QuickStep) nog negentiende, na afloop is dat een plaatsje hoger. John Gadret (AG2R) presteerde namelijk slechter tegen de tijd. En dan is er uiteraard nog Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto). Na de tijdrit kon hij opgelucht ademhalen, de vijfde plaats is binnen! 's Ochtends had hij 1'14" voorsprong op de nummer zes in het algmeen klassement, de Nederlander Robert Gesink (Rabobank), enkele uren later is dat opgelopen tot 2'37". Eindelijk speelt er nog eens een Belg mee in de hoogste rangen van de Tour. Het is van 1986 geleden dat een landgenoot vijfde eindigde. Dat was Claude Criuielion. 

  Onderweg werd Van den Broeck ingehaald door Denis Menchov (Rabobank). De Rus reed een sterke tijdrit en zou elfde eindigen. Het belangrijkste is echter dat hij een plaatsje opschuift in het klassement en dus mee op het podium mag in Parijs. Voor de tijdrit stond hij 21" achter op Samuel Sanchez (Euskaltel), nu houdt hij de Spanjaard 1'39" achter zich.

  Hét duel van de dag was er één dat echter bijna niemand had verwacht. Een duel tussen Andy Schleck en Alberto Contador. Schleck beloofde dat hij de tijdrit van zijn leven ging rijden en dat is exact wat de Luxemburger heeft gedaan. In het eerste derde van de tijdrit maakte Schleck tijd goed op Contador. Aan het eerste tussenpunt na 18km was hij 6" sneller dan zijn rivaal. Schleck zat in die beginfase merkelijk vaster in het zadel, terwijl Contador aan het schuiven was. In de tweede helft begon Contador echter zichtbaar beter in het ritme te komen. Bij het tweede tussenpunt was het Contador die zes seconden sneller was. De achterstand van Schleck in het algemeen klassement bleef dan lange tijd rond de 17" draaien tot het in de laatste 10km doorschoot tot boven de 30". In volle finale wankelde Schleck nog even toen zijn ketting haperde, maar hij kon doorrijden. Aan de meet was Contador 31" sneller, in het algemeen klassement staat El Pistolero nu 39" voor Andy Schleck. Precies de tijd die Schleck verloor door materiaalpech op de Port de Balès.

  De Tour is gestreden, toch wat het geel betreft. Morgen zal Schleck geen poging meer ondernemen om het geel te veroveren. De Luxemburger zegt dat hij klaar is om Contador volgend jaar opnieuw te bekampen. De Spanjaard is dus gewaarschuwd. Voor Contador was de ontlading groot. Met tranen stond hij op het podium toen hij de gele trui omgord kreeg. In deze Tour is gebleken dat hij aan Schleck een zware concurrent heeft voor de komende jaren, die nu ook in de tijdrit zijn mannetje kan staan, zeker op de cruciale momenten.

   

  Fabian Cancellara onderweg

    

           Een beklijvend duel tussen Alberto Contador en Andy Schleck

  (foto's: www.letour.fr)

   

  Uitslag rit 19

   

  Algemeen klassement na rit 19

   
  01.F.Cancellara 52km in 1h00'56" 01.A.Contador in 89h16'27"
  02.T.Martin op        17" 02.A.Schleck op          39"
  03.B.Grabsch 1'48" 03.D.Menchov 2'01"
  04.I.Konovalovas 2'34" 04.S.Sanchez 3'40"
  05.D.Zabriskie 3'00" 05.J.Van den Broeck 6'54"
  06.K.Moerenhout 3'03" 06.R.Gesink 9'31"
  07.V.Kiryienka 3'10" 07.R.Hesjedal 10'15"
  08.M.Tjallingii 3'21" 08.J.Rodriguez 11'37"
  09.B.Wiggins 3'33" 09.R.Kreuziger 11'54"
  10.G.Thomas 3'38" 10.C.Horner 12'02"

  Puntentrui: A.Petacchi

  Bergtrui: A.Charteau

  Jongerentrui: A.Schleck

  Beste ploeg: Radio Shack

   

  GiGiVéLo

  25-07-2010 om 09:57 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 19

  Tour de France 

  zaterdag 22 juli 2010 - rit 19

   

  Rit 19: Bordeaux - Pauillac (52km)

  De tijdrit op de voorlaatste dag van deze Tour is een 52 kilometer lange tocht door de wijngaarden tussen Bordeaux en Pauillac. De klassementsrijders en kanshebbers op de dagzege zullen echter geen oog hebben voor de omgeving, voor hen is het gewoon blik op oneindig en er vol voor gaan.

  Laten we eerst even kijken naar de mogelijke ritwinnaars. Fabian Cancellara (Saxo Bank) zal zich nog een laatste keer smijten in deze Tour. Hij won de proloog van 8,9km in Rotterdam op indrukwekkende wijze met 10" voorsprong op Tony Martin (HTC-Columbia). Derde die dag was David Millar (Garmin). De Schot had het echter heel zwaar in deze Tour en het is nog maar de vraag of hij zich kan opladen voor deze tijdrit. Zijn landgenoot Bradley Wiggins (Sky) wordt wel getipt als mogelijke winnaar. De nummer vier van vorig jaar stelde in deze Tour teleur. De Brit staat pas 24ste in het algemeen klassement en reed 41'34" langer over het parcours dan Alberto Contador (Astana). Mogelijk loste hij de laatste bergritten echter wat vroeger om energie te sparen voor vandaag.

  In het algemeen klassement staat Contador op één, Andy Schleck (Saxo Bank) staat nog steeds 8" achter de Spanjaard. Het is geweten dat Contador de betere tijdrijder is. In de proloog was hij al 42" sneller dan Schleck over slechts 8,9km. In de laatste tijdrit vorig jaar van 40,5km in en om Annecy was Contador 1'45" sneller dan Schleck. El Pistolero won toen die tijdrit met slechts 3" van Cancellara, dat maakt hem ook vandaag een kanshebber voor ritwinst. Misschien is Contador dit jaar in het tijdrijden echter wel wat minder. Zo moest hij vorig jaar in de openingstijdrit in Monaco maar 18" prijsgeven op Cancellara over een afstand van 15,5km, terwijl hij drie weken terug in  Rotterdam 27" trager reed dan de Zwitser over de 8,9km. Vorig jaar stond Andy Schleck ook op plaats twee bij aanvang van de laatste tijdrit, maar hij volgde al op 2'26" van Contador. Nu is de afstand tussen de twee maar 8" en dus overbrugbaarder. Dat is uiteraard een extra motivatie voor de Luxemburger. Hij heeft dit jaar ook merkelijk progressie gemaakt ten opzichte van vorig jaar. Dus wie weet kan Schleck wel voor de verrassing zorgen.

  Voor de derde plaats zal het ook nog spannend worden. Het verschil tussen Samuel Sanchez (Euskaltel) en Denis Menchov (Rabobank) bedraagt slechts 21". 

  Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) strijdt vandaag voor het behoud van zijn vijfde plaats. Met een voorsprong van 1'14" op Robert Gesink (Rabobank) en 1'36" op Joaquin Rodriguez (Katusha) is dat een haalbare kaart.

  Kevin De Weert (QuickStep) staat momenteel 19de en lijkt die plaats ook vanavond te zullen bezetten. De nummer 20, Daniel Moreno (Omega Pharma-Lotto) volgt namelijk op 5'20". Dat betekent dat er twee Belgen in de top 20 zullen eindigen na drie weken Tour.

  Om 10 uur 25 gaat Bert Grabsch (HTC-Columbia) als eerste van start, hij is namelijk de rode lantaarn. Van den Broeck vertrekt om 15.50 vanop het startpodium in Bordeaux. Andy Schleck begint om 15.59 aan de belangrijkste tijdrit van zijn leven. Alberto Contador is drie minuten later aan de beurt.

  Onderweg wordt drie keer de tussentijd opgemeten. Na 18,2km in Le-Pian-Médoc, 18 km verder in Arcins-En-Médoc. En een laatste keer op 6,6km van Pauillac in Beychevelle.

   

    

  (Kaarten: www.letour.fr)

  GiGiVéLo

  24-07-2010 om 10:07 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 18

  Tour de France

  Rit 18: Salies-de-Béarn - Bordeaux (198km)

  vrijdag 23 juli 2010

   

  Nog maar eens Cavendish

  De vluchtersgroep van de achttiende etappe bestond uit vier man: Matti Breschel (Saxo Bank), Daniel Oss (Liquigas), Jérôme Pineau (Bbox Bouygues Télécom) en Benoît Vaugrenard (FDJ). Ze kregen van de sprintersploegen maar een voorgift van maximaal vier minuten. In het peloton namen HTC-Columbia, Lampre en Milram het kopwerk voor hun rekening. Zij hoopten op een ritzege voor hun spurter, meer bepaald Mark Cavendish voor Columbia, Alessandro Petacchi voor Lampre en Gerald Ciolek voor Milram. De ploeg van Thor Hushovd (Cervélo) stuurde niet aan op een massasprint aangezien de Noor in deze Tour steeds het onderspit heeft moeten delven.

  Veel gebeurde er niet op weg naar Bordeaux op wat kleine akkefietjes na bij de twee grote tenoren. Gele trui Alberto Contador (Astana) wisselde van fiets. Hij was aan de start gekomen met een speciaal exemplaar waarbij het kader volstond met 250 namen van fans. Ook Andy Schleck heeft er zo één. Beiden rijden immers met hetzelfde fietsenmerk, Specialized. Schleck had geen problemen met de fiets, wel met het zitvlak. Daarvoor ging hij even langs bij de Tourdokter.

  Voor Francesco Reda (QuickStep) eindigde de Tour in de achttiende rit en niet in Parijs. De vervanger van Tom Boonen stapte uit koers omdat hij zich steeds duizelig voelde.

  Dat de vluchters het niet zouden halen was al bij aanvang duidelijk. Oss hield het langst stand, maar vier kilometer voor de streep was ook hij er aan voor de moeite. Dankzij zijn wanhoopspoging werd hem de prijs van de strijdlust geschonken.

  De mannen van Columbia hadden het voortouw genomen om het gat dicht te rijden op Oss, maar daarna was het Team Sky dat zich aan kop zette. Zij namen de laatste kilomters voor hun rekening met het oog op een goede uitslag voor Edvald Boasson Hagen. Oscar Freire (Rabobank) en Bernhard Eisel (HTC-Columbia) vochten een robbertje uit om in het wiel van de jonge Noor te zitten. Freire won de strijd. Parallel met de Skytrein kwamen de Cervélo's opzetten met Hushovd. Cavendish nestelde zich in het wiel van de groene man. Peta deed hetzelfde bij Cav. De Italiaan zette de sprint als eerste aan. Hij wilde Hushovd afmatten en dat lukte, de Noor zou pas veertiende worden. Van achter de rug van Ale Jet kwam Cavendish opzetten, met enkele lendenrukken nam hij al meteen een fietslengte voorsprong. En de afstand werd steeds groter. Op indrukwekkende wijze won The Manx Express zijn vierde etappe in deze Tour. Als je de snelste man ter wereld bent, heb je geen treintje nodig. Dat heeft de Brit nog maar eens bewezen. Nochtans zag het er eerst niet zo goed uit voor Cavendish. Hij was eerst niet zeker dat hij zou starten. Net als vele anderen heeft hij een bronchitis en hij had daardoor een slechte nacht. aan de aankomst was daar echter niets van te merken.

  Petacchi werd derde na Julian Dean (Garmin) en neemt het groen over van Hushovd. 's Ochtends stond hij nog vier punten achter, na de etappe heeft hij tien punten voorsprong. Hushovd gooide na de rit de handdoek in de ring wat de groene strijd betreft. Cavendish staat nog steeds derde en naderde tot op 16 punten van groen. De Brit zegt dat hij in de rit van zondag niet mee zal doen aan de tussensprinten. Stel dat ook Petacchi geen punten pakt dan kan Cav het groen enkel mee naar huis nemen als Peta zevende wordt. Dan staan ze gelijk, maar Cavendish won meer ritten dus zou het groen voor hem zijn.

   

  (foto: www.sporza.be)

   

  Uitslag rit 17

   

  Algemeen klassement na rit 17

   
  01.M.Cavendish 198km in 4h37'09" 01.A.Contador in 88h09'48"
  02.J.Dean z.t. 02.A.Schleck op            8"
  03.A.Petacchi   03.S.Sanchez 3'32"
  04.R.McEwen   04.D.Menchov 3'53"
  05.O.Freire   05.J.Van den Broeck 5'27"
  06.E.Boasson Hagen   06.R.Gesink 6'41"
  07.J.Roelandts   07.J.Rodriguez 7'03"
  08.J.Rojas   08.R.Hesjedal 9'18"
  09.G.Bole   09.R.Kreuziger 10'12"
  10.R.Perez   10.C.Horner 10'37"

  Puntentrui: A.Petacchi

  Bergtrui: A.Charteau

  Jongerentrui: A.Schleck

  Beste ploeg: Radio Shack

   

  GiGiVéLo

  24-07-2010 om 08:44 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 18

  Tour de France 

  vrijdag 23 juli 2010 - rit 18

   

  Rit 18: Salies-de-Béarn - Bordeaux (198km)

  De Tourkaravaan heeft de bergen achter zich gelaten, de sprinters kunnen opgelucht ademhalen. Robbie McEwen (Katusha) liet gisteren zijn vreugde blijken toen hij op één wiel de finishlijn overschreed. Of hij ook vandaag mag vieren aan de streep is nog maar de vraag.

  De weg naar Bordeaux, na Parijs de door de Tour meest bezochte stad,  is vlak. Het valt niet te betwijfelen dat er een ontsnapping zal wegrijden, maar die zal niet tot het einde dragen. De sprinters hebben de bergen overleefd en het is het vooruitzicht op een ritzege dat hen de over de Pyreneeënreuzen heeft gesleurd. Zij zullen aan de meet willen strijden voor de ritoverwinning. En voor de punten. Momenteel staat Thor Hushovd (Cervélo) in het groen met slechts vier punten meer dan Alessandro Petacchi (Lampre). Hushovd is de enige spurter die een massasprint liever aan zich ziet voorbijgaan, want tot nu toe klopte Peta hem telkens. De Noor zal misschien proberen punten te sprokkelen in de eerste tussensprint na 29,5km. De volgende tussensprint die op iets minder dan 50km van Bordeaux ligt zal voor de vluchters zijn.

  Terwijl Hushovd niet staat te springen voor een massasprint, zijn er anderen die niets liever willen. Zoals Petacchi die een derde etappe kan winnen in deze Tour én het groen wil heroveren. Ook Mark Cavendish (HTC-Columbia) is gebrand op een extra ritzege, dat zou dan zijn vierde zijn. Wat het groen aangaat, staat de Brit derde op 29 punten van Hushovd. Mathematisch kan Cav het nog halen. Het wordt dus een spannende groene strijd waarvan de overwinnaar pas zal kunnen zegevieren op de Champs Elysées.

   

    

  (Kaarten: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  23-07-2010 om 09:59 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 17

  Tour de France

  Rit 17: Pau - Col du Tourmalet (174km)

  donderdag 22 juli 2010

   

  Schleck wint op mistige Tourmalet, maar 8" achterstand blijft

  Daags nadat de renners konden genieten van een welgekomen rustdag na acht dagen onafgebroken koersen, zou er alweer hard gewerkt moeten worden. De laatste Pyreneeënrit stond op het programma, met drie zware beklimmingen. Eerst de Col de Marie-Blanque en de Col du Soulor, allebei van eerste categorie, en daarna aankomst boven op de Tourmalet (buiten categorie). Als Andy Schleck (Saxo Bank) tijd wilde goedmaken én uitlopen op gele trui Alberto Contador (Astana) voor de beslissende tijdrit op zaterdag moest het hier gebeuren. Op de rustdag had de Luxemburger zich in elk geval strijdvaardig getoond.

  Zeven renners kozen het hazenpad na vier kilometer: Juan Antonio Flecha (Sky), Edvald Boasson Hagen (Sky), Kristjan Koren (Liquigas), Rémi Pauriol (Cofidis), Alexander Kolobnev (Katusha), Marcus Burghardt (BMC) en Ruben Perez (Euskaltel). Zij hadden er duidelijk zin in. Simon Spilak (Lampre) daarentegen hield het al na enkele kilometers voor bekeken en zei de Tour vaarwel.

  Hoewel de koplopers al een minuut voorsprong hadden, probeerden enkele renners toch nog de sprong te wagen: Daniel Lloyd (Cervélo), José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne) en Stéphane Augé (Cofidis). Maar daar stak Radio Shack een stokje voor. Zij zijn namelijk met Caisse d'Epargne, de ploeg van Spaans kampioen Gutierrez, in een strijd om het ploegenklassement verwikkeld.

  Even opschudding toen Samuel Sanchez (Euskaltel), de nummer drie uit het klassement, op de grond lag na een valpartij. De olympisch kampioen had het moeilijk om te ademen en was geraakt aan de rechterelleboog en rechterschouder. Onmiddellijk maande Contador zijn ploegmaten aan het tempo naar beneden te halen. De Spanjaard ging ook praten met Carlos Sastre (Cervélo) die net naar zijn ploegmaat Konovalovas wilde toerijden. Sastre zette toch door, reed naar de Litouwer en kroop in zijn wiel in de hoop zo naar de koplopers te rijden die al enkele minuten voorsprong hadden. Konovalovas is een goede tijdrijder die vorig jaar de slottijdrit van de Giro in Rome won. 

  Aangezien de rest van het peloton de benen wel stilhield kon Sanchez na 10km komen aansluiten met de hulp van al zijn ploegmaats, op Ruben Perez na die in de kopgroep zat.

  Bij aanvang van de Marie-Blanque hadden de koplopers acht minuten voorsprong op het peloton, Sastre en Konovalovas volgden op 3'30". Konovalovas moest zijn kopman op de klim laten gaan, zijn werk zat er op. Vooraan kregen Burghardt en Boasson Hagen het moeilijk, maar omdat het nog een lange tocht zou worden die ook door het dal leidde, wachtten de anderen hen op. Op de top was Sastre genaderd tot op 1'20". Dichter zou de Tourwinnaar van 2008 niet komen. 

  Na de klim kregen de Astana's de hulp van Saxo Bank én van Omega Pharma-Lotto die Jürgen Roelandts en Sébastian Lang inzette. Op de top van de Col du Soulor hadden zij de kloof op de kopgroep verkleind tot 4'21". Die weg naar de top werd nog bemoeilijkt door een kudde schapen die een kijkje kwamen nemen naar de Tour.

  In de laatste 40km kwamen ook de Rabobankers Lars Boom en Grisha Niermann meewerken. Sastre was er aan voor de moeite op 26km van de streep. De Spanjaard heeft de leiders nooit te zien gekregen, het was een mooie illustratie van een chasse patate.

  De zeven koplopers begonnen aan de Tourmalet met een voorsprong van vier minuten. Onvoldoende om voor de ritzege te strijden. De beklimming van de Tourmalet is 18,6km lang en het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 7,5%. Boasson Hagen hield het als eerste voor bekeken, daarna volgde ploegmaat Flecha zijn voorbeeld. Kolobnev wilde alles uit de kast halen en demarreerde, hij zou Burghardt meekrijgen die hij enkele kilometers verder van zich af zou schudden. In het peloton deden de Saxo's het kopwerk. Stuart O'Grady en Fabian Cancellara waren eerst aan de beurt. De laatste man was Jakob Fuglsang. Contador zat dit keer als eerste zonder ploegmaats, zelfs Alexander Vinokourov moest al snel lossen. 

  Maar het zou toch een strijd worden van man tegen man. Alberto Contador versus Andy Schleck. Een Spanjaard tegen een Luxemburger. Federico Bahamontes en Charly Gaul revisited. 

  Carlos Barredo (QuickStep) stak het vuur aan de lont in het uitgedunde peloton. Ver geraakte hij niet. En dan zette Andy Schleck aan. Alberto Contador ging gezwind mee. De nummer acht uit het algemeen klassement, Joaquin Rodriguez (Katusha), wilde aanklampen maar was een maatje te klein. Goed nieuws voor Jurgen Van den Broeck, want door de tempoversnelling moest Levi Leipheimer (Radio Shack) er af. Hij stond voor de rit op de zevende plaats, 1'46" achter Van den Broeck, en aangezien hij de Amerikaan de betere tijdrijder is deed Van den Broeck een goede zaak.

  Na twee kilometer haalden Schleck en Contador Kolobnev bij, de enige overgebleven vluchter. De Russische kampioen houdt er de prijs van de strijdlust aan over. Het was Schleck die de hele tijd aan kop reed. Af en toe versnelde hij, Contador bleef echter in het wiel. Vier kilometer voor de streep viel Contador aan, maar Schleck liet niet begaan. Contador zette zich weer achter Schleck en zou daar blijven. De gele trui had getoond: "Mij krijg je er niet af vandaag!"

  De Tourmalet was in de mist gehuld wat de zichtbaarheid bijzonder laag maakte, maar het zwaarst waren ongetwijfeld de horden supporters. Zij liepen met de twee tenoren mee, velen met vlaggen in de hand. Denkend aan wat Leif Hoste ooit overkwam in Parijs-Roubaix was het dus met een bang hart volgen of er geen accidenten zouden gebeuren. Die ongelukken kwamen er gelukkig niet, maar dat het de renners hinderde dat is zeker. Het is schandalig dat pas in de laatste vijfhonderd meter wat stewards stonden om de toeschouwers in bedwang te houden. De nadar was zelfs maar opgesteld in de laatste 300 à  400 meter.

  Gelukkig haalden Contador en Schleck, en uiteraard ook de andere rennres, ongeschonden de finish. Aan de streep werd niet gespurt. Contador liet Schleck begaan. De Luxemburger wint zo zijn tweede rit in de Tour, na de etappe met aankomst in Morzine-Avoriaz.

  Rodriguez werd derde. Van den Broeck kwam enkele seconden later aan dan Samuel Sanchez en Denis Menchov (Rabobank) de nummers drie en vier in het klassement. En ook Robert Gesink (Rabobank), de man die achter hem staat, liep acht seconden uit. De Belg kan zaterdag wel nog met een mooievoorsprong van 1'14" van start gaan. De vijfde plaats in Parijs lijkt nu wel heel dicht binnen bereik.

  Contador staat na de etappe nog steeds in het geel en Schleck blijft staan op 8". Hoewel de Spanjaard de betere tijdrijder is, liet Schleck toch nog ruimte open voor een verrassing. Afwachten maar. Het is in elk geval mooi dat hij zich nog strijdvaardig toont en zich nog niet bij de situatie neerlegt. Ten slotte zijn we nog niet in Parijs.

  Sinds deze etappe is Anthony Charteau (Bbox Bouygues Télécom) zeker van de eindoverwinning in het bergklassement aangezien dit de laatste rit was waarin punten te rapen vielen. De Fransman staat op de eerste plaats met 143 punten, dat zijn er 15 meer dan de nummer twee, Christophe Moreau (Caisse d'Epargne). Zondag mag Charteau dus in de bollen op het podium op de Champs Elysées.

   

  (foto: www.sporza.be)

  Uitslag rit 17

   

  Algemeen klassement na rit 17

   
  01.A.Schleck 174km in 5h03'29" 01.A.Contador in 83h32'39"
  02.A.Contador z.t. 02.A.Schleck op            8"
  03.J.Rodriguez op     1'18" 03.S.Sanchez 3'32"
  04.R.Hesjedal 1'27" 04.D.Menchov 3'53"
  05.S.Sabchez 1'32" 05.J.Van den Broeck 5'27"
  06.D.Menchov 1'40" 06.R.Gesink 6'41"
  07.R.Gesink z.t. 07.J.Rodriguez 7'03"
  08.C.Horner 1'45" 08.R.Hesjedal 9'18"
  09.J.Van den Broeck 1'48" 09.R.Kreuziger 10'12"
  10.R.Kreuziger 2'14" 10.C.Horner 10'37"

  Puntentrui: T.Hushovd

  Bergtrui: A.Charteau

  Jongerentrui: A.Schleck

  Beste ploeg: Radio Shack

   

  GiGiVéLo

  23-07-2010 om 08:24 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 17

  Tour de France 

  donderdag 22 juli - rit 17

   

  Rit 17: Pau - Col du Tourmalet (174km)

  Hopelijk hebben de renners van een verkwikkende rustdag kunnen genieten, want het is alweer klimmen geblazen. De aankomst van deze zeventiende etappe ligt bovenop de Tourmalet. Het is zeker dat de klassementsrijders nog eens alles uit de kast zullen halen. Eerst en vooral om hun concurrenten te bekampen en natuurlijk ook voor de etappezege.

  Alvorens aan het zware werk te beginnen is er een helling van vierde categorie, de Côte de Renoir (2,2km en 6% gem.). Daarna volgt een tussensprint waar Thor Hushovd (Cérvélo) mogelijk wat punten kan sprokkelen. En wie weet ook Alessandro Petacchi (Lampre). Met de Col de Marie-Blanque begint het pas echt. Deze col van eerste categorie is 9,3 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6%. De laatste vier kilometer bedraagt dat percentage zelfs tien procent. Na de afdaling van de Marie-Blanque is er eerst nog een knikje vooraleer er een tocht van 34 km door het dal volgt. Dan moeten de renners over de Col du Soulor. Ook dit is een klim van eerste categorie. De Soulor is 11,9km lang en het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 7,8%. Waarschijnlijk wachten de favorieten tot de Tourmalet om hun aanval te plaatsen. Deze col buiten categorie is 18,6km lang met een stijgingspercentage van 7,5% gemiddeld. De Tourmalet is met 2115m het dak van de Tour en daarom ligt daar de Souvenir Henri Desgrange. 

  Momenteel staat Alberto Contador (Astana) in het geel met 8" voorsprong op Andy Schleck (Saxo Bank). Deze rit is de laatste kans voor Schleck om afstand te nemen met het oog op de tijdrit van zaterdag. Contador is er misschien gerust in dat hij aan die 8" voldoende heeft, maar El Pistolero zal ongetwijfeld wel een rit willen winnen deze Tour en dus bestaat de kans dat hij zelf aanvalt.  

  Het is ook uitkijken naar Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) die al een schitterende Tour achter de rug heeft en nog steeds op de vijfde plaats staat. Robert Gesink (Rabobank), die 1'22" achterstaat, is zijn naaste belager.

   

   

  (Kaart: www.letour.fr)

  GiGiVéLo

  20-07-2010 om 19:25 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 16

  Tour de France 

  dinsdag 20 juli 2010 - rit 16

   

  Rit 16: Bagnères-de-Luchon - Pau (199,5km)

  De derde Pyreneeënrit spreekt misschien wel het meest tot de verbeelding. Er liggen niet minder dan vier historische kleppers op de weg richting Pau: de Peyresourde, de Aspin, de Tourmalet en de Aubisque. Velen zullen zich geroepen voelen deze rit te winnen, maar die eer is uiteraard maar voor één iemand weggelegd. Enige minpunt is dat de finishlijn nog 61,5km van de top van de Aubisque verwijderd is. 

  Alberto Contador (Astana) start vandaag in het geel dat is zeker, maar over de manier waarop hij zijn gooi deed naar dit kleinood zijn de meningen verdeeld. Had Contador moeten wachten op Andy Schleck (Saxo Bank) toen die pech had op de Port de Balès of niet? De voorstanders van dat idee zeggen dat je op een concurrent moet wachten als die valt of materiaalpech heeft. Er is zelfs een ongeschreven wet die stelt dat zeker op de gele trui gewacht wordt. In 2003 toonde Jan Ullrich in elk geval een sterk staaltje fair play op de klim naar Luz Ardiden door niet door te rijden toen gele trui Lance Armstrong viel. De Amerikaan was toen aan een zakje van een toeschouwer blijven haperen. 

  Degenen die vinden dat Contador terecht doorreed halen het argument aan dat pech nu eenmaal deel uitmaakt van de koers. Velen onder hen verwijzen ook graag naar het ondertussen beruchte Pact van Spa. In de tweede etappe van Brussel naar Spa ging ongeveer de helft van het peloton tegen de vlakte in de spekgladde afdaling van de Stockeu. Toenmalige gele trui Fabian Cancellara (Saxo Bank) legde het peloton plat om de gevallen renners te laten weerkeren. En inderdaad Andy Schleck en zijn broer Fränk, niet toevallig ploegmaats van Cancellara, waren achterop geraakt. Maar ook Lance Armstrong, toen nog favoriet voor het podium en volgens sommigen zelfs in de running voor Tourwinst, was achterop geraakt. Samen met Alberto Contador. De groep Armstrong-Contador kon eerder terugkeren dan die van de Schlecks en daarom kan je stellen dat Contador wachtte op zijn rivaal. Vergeet echter niet dat er dus OOK op Contador gewacht werd! Indien het peloton toen niet was stilgevallen stonden alvast Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) en de Rabobankers Robert Gesink en Denis Menchov na de rit naar Spa voor Contador in het algemeen klassement. Als zij toen hadden doorgereden zou El Pistolero heel wat minuten verloren hebben. 

  Na de aankomst gisteren reageerde Andy Schleck woedend. De Luxemburger zwoer dat de Tour zeker nog niet over is en dat hij tot het uiterste gaat om te winnen. Dat belooft voor de komende dagen. Donderdag is er de etappe met aankomst bovenop de Tourmalet, maar de vraag is of Schleck daarop zal wachten. Hij durft het misschien wel aan om op de Aubisque Contador aan te vallen en als hij voorsprong heeft die te verdedigen door zich als een steen naar beneden te smijten. 

  Gisteravond zette Alberto Contador een filmpje op Twitter. Daarin zei Contador dat hij misschien een fout heeft gemaakt en dat spijt hem. El Pistolero stelt dat fair play belangrijk is voor hem en verwijst daarbij naar de rit richting Spa waar hij wachtte op Schleck zegt hij.

  Nog even een blik op het parcours vandaag. Er wordt de renners geen rustige aanloop richting beklimmingen gegund, want van bij kilometer nul loopt de weg bergop naar de top van de Col de Peyresourde (1ste cat., 11km, 7,4% gem.). Na de afdaling volgt onmiddellijk de Col d'Aspin (12,3km en 6,3% gem.), eveneens een col van eerste categorie. Vanaf de top is het twaalf kilometer dalen vooraleer de Tourmalet opduikt. De Tourmalet is 17,1km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%. Bovenop deze col buiten categorie ligt de Souvenir Jacques Goddet, dat betekent extra prijzengeld voor wie als eerste bovenkomt. Op weg naar de laatste klim van de dag rijden de renners voorbij de bevoorrading. 90km voor de streep begint de beklimming van de Col d'Aubisque. Deze col buiten dategorie is maar liefst 29,2km lang. Het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 4,2%. Tussen de top van de Aubisque en de aankomst in Pau ligt nog 61,5km. De weg naar Pau gaat hoofdzakelijk in dalende lijn op twee knikjes na in de laatste 30km.

   

     

  (Kaarten: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  20-07-2010 om 09:22 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 15

  Tour de France

  Rit 15: Pamiers - Bagnères-de-Luchon (187,5km)

  maandag 19 juli 2010

   

  Drama voor Andy Schleck op Port de Balès

  100 jaar terug trok de Tour voor het eerst het hooggebergte in, meer bepaald de Pyreneeën. De Col de Portet d'Aspet en de Col des Ares zijn twee beklimmingen die op dag één op het parcours lagen en waar de renners anno 2010 ook over moesten. 

  Anders dan de voorbije ritten plaatste dit keer geen enkele renner een aanval aan kilometerpaal nul. Dat was echter geen voorteken dat het een rustige dag zou worden. Na enkele kilometers kwam er een spervuur van aanvallen en werd er doorgevlamd. De eerste twee uur werden verreden aan een snelheid van 47km per uur.

  Op de eerste helling van de dag, de Côte de Carla-Bayle (4de cat.) kregen vier renners het moeilijk: Kevin Seeldraeyers (QuickStep), Robbie McEwen (Katusha) en Bram Tankink (Rabobank). McEwen en Tankink zouden terug kunnen aansluiten bij het peloton. De Australiër zou op de tweede beklimming van de dag zelfs op de eerste rij rijden. Mauro Santambroggio (BMC) die ook niet meekon op het klimmetje hield het voor bekeken en verliet de Tour. Santambrogio is de man die in de rit met de Col de la Madeleine berewerk verrichtte voor zijn kopman Cadel Evans toen die in het geel ten onder ging. Bovenaan de Côte de Carla-Bayle kwamen sprinters Thor Hushovd (Cervélo) en Alessandro Petacchi (Lampre) respectievelijk als tweede en derde boven na Pierrick Fédrigo (Bbox Bouygues Télécom). Ter hoogte van de tussensprint die enkele kilometers verderop volgde echter geen sprinters te bespeuren, wel Jérôme Pineau (QuickStep) die meedingt naar de bollen. Het was zowaar de omgekeerde wereld.

  Tien renners konden zich losrukken uit het peloton na een helse eerste wedstrijdhelft. Bij de kopgroep één Belg: Johan Vansummeren (Garmin). Dit zijn de namen van zijn metgezellen: Brian Vandborg (Liquigas), Serguei Ivanov (Katusha), Lloyd Mondory (AG2R), Francesco Reda (QuickStep), Alessandro Ballan (BMC), Luke Roberts (Milram), Aitor Perez Arrieta (Footon-Servetto) en de ploegmaats Thomas Voeckler en Sébastien Turgot (Bbox Bouygues Télécom).

  De tweede beklimming van de dag was de Portet d'Aspet (2de cat.). Gisteren was het 15 jaar geleden dat Fabio Casartelli stierf na een val in de afdaling. En de renners stonden er wel degelijk bij stil. Zo maakte Spaans kampioen José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne) een kruisteken bij het passeren van de Stèle Casartelli.

  Pech voor Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) op de Col des Ares (2de cat.), hij kreeg een lekke band. Zijn ploegmaats wachtten hun kopman op om hem weer in het peloton te brengen. Net als op de Aspet het geval was toen McEwen aan kop reed, onderhield het peloton ook op de Col des Ares een gezapig tempo.

  In de aanloop naar de laatste klim van de dag was er een valpartij. Zo gingen onder meer Iban Mayoz (Footon-Servetto) en Anthony Geslin (FDJ) tegen de vlakte.

  40km voor het eind doemde de Port de Balès op. Deze col buiten categorie is 19,3km lang en heeft een gemideeld stijgingspercentage van 6,1%, er zijn zelfs stukken van 10,9 en 11,2%. Aan de voet hadden de tien koplopers een voorsprong van 10'45". Van dat moment zou het peloton steeds dichter komen onder impuls van de mannen van Saxo Bank. Eén voor één verrichten ze kopwerk in het peloton. 

  Na een kilometer of acht werd de kopgroep uiteen geslaan toen Vansummeren op kop reed. De eerste die eraf moest was Turgot die lange tijd het tempo had bepaald. Vijf renners bleven samen: Vansummeren, Ballan, Ivanov, Voeckler en Perez. Even verderop keerde Vandborg echter terug. Frans kamioen Voeckler wilde een zwaardere schifting en demarreerde. Niemand kon mee met hem. De eerste achtervolgers waren Vansummeren en Ballan totdat Summi de ex-wereldkampioen moest laten gaan. Perez Arrieta zou naar de Belg toerijden en hem ook weer achterlaten om Ballan te vervoegen.

  In het peloton was het gele trui Andy Schleck (Saxo Bank) die als eerste het vuur aan de lont stak. Vier renners reden naar hem toe: Alberto Contador (Astana), Samuel Sanchez (Euskaltel), Denis Menchov (Rabobank) en jawel Jurgen Van den Broeck. De top vijf had zich afgescheiden. Sanchez deelde een prik uit, maar Menchov deed zijn poging al gauw teniet. Aangezien de vijf niet echt koersten, kwamen de directe achtervolgers, waaronder Robert Gesink (Rabobank) terug.

  John Gadret (AG2R) demarreerde tot twee keer toe, maar geraakte niet weg. Vervolgens lanceerde Andy Schleck zich vertrekkend van achteraan het groepje. Contador zat ook achteraan en het duurde even voor hij in zijn gekende stijl op de trappers sprong. Alexander Vinokourov (Astana) reed wel al tot in het wiel van Schleck. Schleck bleef zijn demarrage aanhouden tot zijn ketting haperde. De onfortuinlijke Luxemburger moest in volle klim tot twee keer toe stoppen om zijn ketting weer op te leggen. Op het moment dat Schleck halt moest houden tijdens zijn demarrage reed Contador hem voorbij. De Spanjaard zegt dat hij niets in de gaten had. De beelden tonen echter dat hij even om Schleck heen moet rijden. Contador reed weg met Sanchez en Menchov. Een opgefokte Schleck raapte alle renners op tot aan een groepje met Van den Broeck waar hij even verpozing zocht. Daarna zette Schleck zich weer recht en zette de achtervolging verder. Van den Broeck kon bij Schleck aanpikken. De nummer zes in de stand, Robert Gesink, kon niet volgen. Dat was een goeie zaak voor Van den Broeck. Toen Contador omkeek en Schleck zag komen stelde hij zich nog eens recht op de trappers. Op de top had Schleck een achterstand van 17". In de stand stond hij 31" voor. Zou hij zijn trui verliezen?

  Er volgde nog een afdaling van 21,5km. Schleck nam heel wat risico's. Van den Broeck kon goed volgen en reed op de vlakkere stukken mee aan kop. Uit de achtergrond kon Vinokourov wel terugkeren. Uit de tussentijden bleek dat het nipt zou worden voor Schleck om het geel te redden.

  In ieder geval ging de ritzege naar Voeckler die aan de aankomst het publiek bedankte en zijn kampioenentrui kuste. De prijs van de strijdlust gaat overigens ook naar de Fransman. Ballan en Perez Arrieta vervolledigden het podium. Vansummeren werd in de slotkilometer nog ingehaald, een ereplaats zat er niet meer in. 

  Schleck arriveerde 39" later in Bagnères-de-Luchon dan Contador die nu in het geel staat met 8" voorsprong. Aan de aankomst reageerde Schleck kwaad. Met vuur in de ogen beloofde hij dat de Tour nog lang niet gedaan is.

  Van den Broeck staat na vandaag steviger op de vijfde plaats. Hij heeft een voorsprong van 1'22" op Gesink. Nog even een woordje over enkele andere Belgen. Kevin De Weert werd twintigste, hij finishte 39" later dan Schleck en Van den Broeck. In het algemeen klassement schuift hij op naar de 18de plaats. 

  Hoewel hij het al op de eerste klim van de dag moeilijk had en met een verkoudheid sukkelt, kon Kevin Seeldraeyers in de bus binnenkomen.

   

   

  Andy Schleck kwam woedend over de streep

  (foto's: www.sporza.be)

  (foto: www.sportwereld.be)

   

  Uitslag rit 15

   

  Algemeen klassement na rit 15

   
  01.T.Voeckler 187,5km in 4h44'51" 01.A.Contador in 72h50'42"
  02.A.Ballan op      1'20" 02.A.Schleck op            8"
  03.A.Perez Arietta z.t. 03.S.Sanchez 2'00"
  04.L.Mondory 2'50" 04.D.Menchov 2'13"
  05.L.Roberts z.t. 05.J.Van den Broeck 3'39"
  06.F.Reda   06.R.Gesink 5'01"
  07.A.Contador   07.L.Leipheimer 5'25"
  08.S.Sanchez   08.J.Rodriguez 5'45"
  09.D.Menchov   09.A.Vinokourov 7'12"
  10.B.Vandborg   10.R.Hesjedal 7'51"
  11.J.Vansummeren      
  12.A.Schleck 3'29"    
  13.J.Van den Broeck z.t.    

  Puntentrui: A.Petacchi

  Bergtrui: A.Charteau

  Jongerentrui: A.Schleck

  Beste ploeg: Radio Shack

   

  GiGiVéLo

  20-07-2010 om 07:39 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 15

  Tour de France 

  maandag 19 juli 2010 - rit 15

   

  Rit 15: Pamiers - Bagnières-de-Luchon (187km)

  De tweede Pyreneeënrit brengt de renners over vier hellingen. De Col de Portet d'Aspet en de Col des Ares lagen ook in 1910 op het parcours toen de Tour voor het eerste het hooggebergte introk. Jammer genoeg staat de Aspet daarnaast voor een tragische reden in het collectief wielergeheugen gegrift. Gisteren was het 15 jaar geleden dat Fabio Casartelli het leven liet na een val in de afdaling van de Aspet waarbij zijn hoofd een boordsteen raakte. Drie dagen later won Lance Armstrong de etappe naar Limoges. Bij het overschrijden van de meet eerde hij zijn overleden ploegmaat door met beide wijsvingers naar de hemel te wijzen. Armstrong en Casartelli reden toen voor Motorola.

  Na 27km ligt de eerste helling op het parcours, het is er één van slechts vierde categorie, de Côte de Carla-Bayle (3,1km, 4,1% gem.). Vervolgens is er een tussensprint en de bevoorrading. De Col de Portet-d'Aspet duikt op na 100km. De beklimming van tweede categorie is 5,8km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8%. De Col des Ares (6,1km, 4,7% gem.), eveneens een klim van tweede categorie, ligt 20km verderop. In het dal tussen de Ares en de laatste berg ligt nog een tussensprint.

  Ongeveer 40km voor de streep beginnen de renners aan de laatste beklimming van de dag, die van de Port de Balès. Deze klim kreeg het etiket buiten categorie opgeplakt. De weg naar de top is 19,3km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1%. Er zitten twee stroken in van gemiddeld 10% waar het percentage zelfs oploopt tot 10,9% en 11,2%. Volgens Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) is deze klim lastiger dan de Port de Pailhères en de klim naar Ax-3 Domaines gisteren. In die veertiende rit werd er flink gepokerd tussen Alberto Contador (Astana) en Andy Schleck (Saxo Bank). Vandaag zal dat anders zijn, toch volgens de Luxemburger. Schleck zei gisteren dat hij in deze rit zal aanvallen.

  Van boven op de Port de Balès gaat het nog 21,5km in dalende lijn naar de finsh in Bagnères-de-Luchon. Daardoor lijkt deze etappe meer dan geschikt voor olympisch kampioen en meesterdaler Samuel Sanchez (Euskaltel).

   

     

  (Kaarten: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  19-07-2010 om 18:29 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 14

  Tour de France

  Rit 14: Revel - Ax-3 Domaines (184,5km)

  zondag 18 juli 2010

   

  Riblon zegeviert op Ax-3 Domaines, Schleck en Contador surplacen

  In de eerste Pyreneeënrit stonden twee beklimmingen op het programma, beiden in de laatste 44km. Om te beginnen een col buiten categorie, de Port de Pailhères (15,5km, 7,9% gem.), en daarna de klim naar Ax-3 Domaines (1ste cat., 7,8 km, 8,2% gem.). De aankomst lag 1,5 km na de top van de laatste berg.

  Christian Knees (Milram) trok als eerste ten aanval. 11 renners voegden zich bij de Duits kampioen. Ze raakten niet ver vooruit en zeven renners hielden het al snel voor bekeken. Dit zijn de vijf die overbleven: Gerraint Thomas (Sky), David Zabriskie (Garmin), Pavel Brutt (Katusha), Amaël Moinard (Cofidis) en José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne). Door de aanwezigheid van Gutierrez voorin, liet Radio Shack niet begaan. Zij zijn immers met Caisse verwikkeld in de strijd om het ploegenklassement. Gutierrez liet zich dan maar uitzakken omdat de ontsnapping met zijn aanwezigheid toch geen vrijgeleide kreeg. Vijf renners sloten nog bij de vier overgebleven vluchters aan: Jurgen Van De Walle (Quick Step), Benoît Vaugrenard (FDJ), Christophe Riblon (AG2R), Pierre Rolland (Bbox Bouygues Télécom) en Stéphane Augé (Cofidis). De negen kregen een maximale voorsprong van tien minuten.

  In het peloton nam Astana, de ploeg van Alberto Contador, het werk voor haar rekening. Ook Lars Boom (Rabobank) stak een handje toe. 10 km voor het begin van de zone van de waarheid reden de vluchters nog 5' voor het peloton uit, aan de voet van de Pailhères hadden ze nog 4'.

  Zes man moesten vooraan al na enkele kilometers lossen. Zo bleven Van De Walle, Moinard en Riblon samen over. Ook in het peloton waren er al gauw gelosten waaronder Linus Gerdemann (Milram), Yaroslav Popovych (Radio Shack) en Michael Rogers (HTC-Columbia). Aan de andere kant werd aangevallen. Rafael Valls (Footon-Servetto) opende de debatten. Rémy Di Gregorio (FDJ) wilde mee met Valls, maar dat lukte niet. Carlos Sastre (Cervélo) demarreerde samen met ploegmaat Volodymir Gustov, die hij na enkele kilometers zou achterlaten. Halverwege de klim zou Kiryienka (Caisse d'Epargne) bijna bij Sastre aansluiten, maar hij kwam net een tikkeltje tekort. Sastre zou naar Valls toerijden. Op dat moment loste Lance Armstrong (Radio Shack) uit het peloton. Ook Cadel Evans (BMC) bengelde aan de staart en viel er af, maar na de top keerde hij terug. 1 km voor die top werd het eveneens te veel voor Bradley Wiggins (Sky), die in de afdaling echter weer zou komen aansluiten. Gele trui Andy Schleck (Saxo Bank) verging het merkelijk beter, hij liet zich in het ondertussen zwaar uitgedunde peloton uitzakken om wat eten te halen.

  Enkele kilometers voor de top haakte Van De Walle voorin af en niet veel later gold hetzelfde voor Monaird. Riblon begon aan een solo. Op de top had Riblon een voorsprong van 1'50" op Valls, Sastre en Kiryienka die net was komen aansluiten. Uit het peloton was er nog een late uitval van bolletjestrui Anthony Charteau (Bbox Bouygues Télécom) om nog wat punten mee te graaien. Hij pakte er acht en heeft er nu 23 meer dan nummer twee Jérôme Pineau (QuickStep). Het peloton volgde boven op 2'45" van Riblon.

  Moinard naderde tot op enkele meters van Riblon op het einde van de afdaling, maar omdat het van dan af meteen bergop ging, liep Riblon weer uit. Bij aanvang van de klim naar Ax-3 Domaines had de koploper nog een voorsprong van drie minuten op het peloton. Dan al werd beslist dat Riblon de prijs voor de strijdlust zou krijgen.

  In de groep met gele trui Schleck bepaalde Alexander Vinokourov (Astana) het tempo. En het was een zwaar tempo, te zwaar voor Roman Kreuziger en Ivan Basso (Liquigas), Ryder Hesjedal (Garmin), Andreas Klöden (Radio Shack) en Kevin De Weert (QuickStep). Toen Vino versnelde werd hij gecounterd door niemand minder dan Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto). De twee werden weer bijgehaald onder leiding van Samuel (Euskaltel) en Luis Leon (Caisse d'Epargne) Sanchez. Robert Gesink (Rabobank) moest even lossen, maar kwam terug. Vinokourov versnelde nog een keer. Daardoor kreeg Levi Leipheimer (Radio Shack) het moeilijk. 5 km voor de streep kwam er een prik van Alberto Contador, maar Menchov (Rabobank) rekende hem weer in.

  Vier kilometer voor het eind reed Riblon nog steeds voorop, ongeveer twee minuten voor de favorieten uit. In die groep zaten Joaquin Rodriguez (Katusha), Denis Menchov, Alberto Contador, Andy Schleck, Samuel Sanchez, Jurgen Van den Broeck, Robert Gesink en de ingelopen Carlos Sastre. Achter hen reed Damiano Cunego (Lampre) die op de Pailhères uit het peloton was weggereden. 

  Alberto Contador versnelde nog twee keer, telkens volgde Schleck in zijn wiel. Ook Samuel Sanchez probeerde tevergeefs weg te rijden. Achteraan het groepje favorieten vond er vervolgens een verbijsterend schouwspel plaats. In volle klim waren Contador en Schleck aan het surplacen. Terwijl de twee tenoren met hun psychologisch steekspel bezig waren, zag Menchov zijn kans schoon en demarreerde. Zijn ploegmaat Gesink hield de benen stil en zo kon Menchov een kloofje slaan. Samuel Sanchez reed als enige naar de Rus toe.

  De ritzege was voor Riblon. 54" later kwamen Menchov en Sanchez aan. de nummer vier en drie uit het klassement maakten veertien seconden goed. Van den Broeck werd knap achtste in dezelfde tijd als Schleck en Contador. In het algemeen klassement blijft hij vijfde en neemt hij meer tijd op enkele mannen die achter hem stonden zoals Basso, Kreuziger en Leipheimer. Gesink staat na de veertiende etappe op de zesde plaats, doordat Leipheimer tijd verloor.

   

  Riblon wint  

   

  Contador en Schleck surplacen in volle klim

  (foto's: www.sporza.be)

   

  Uitslag rit 14

   

  Algemeen klassement na rit 14

   
  01.C.Riblon 184,5km in 4h52'42" 01.A.Schleck in 68h02'30"
  02.D.Menchov op        54" 02.A.Contador op          31"
  03.S.Sanchez z.t. 03.S.Sanchez 2'31"
  04.A.Schleck 1'08" 04.D.Menchov 2'44"
  05.J.Rodriguez z.t. 05.J.Van den Broeck 3'31"
  06.R.Gesink   06.R.Gesink 4'27"
  07.A.Contador   07.L.Leipheimer 4'51"
  08.J.Van den Broeck   08.J.Rodriguez 4'58"
  09.D.Cunego 1'49" 09.L.L.Sanchez 5'56"
  10.C.Sastre z.t. 10.I.Basso 6'52"

  Puntentrui: A.Petacchi

  Bergtrui: A.Charteau

  Jongerentrui: A.Schleck

  Beste ploeg: Caisse d'Epargne

   

  GiGiVéLo

  19-07-2010 om 08:54 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 14

  Tour de France 

  zondag 18 juli 2010 - rit 14

   

  Rit 14: Revel - Ax-3 Domaines (184,5km)

  Het is zover! Vandaag trekt de Tourkaravaan de Pyreneeën in. Het sluitstuk van deze Tour kan beginnen. En het belooft spannend te worden. Twee renners zijn nog in de running voor de eindwinst: tweevoudig winnaar Alberto Contador (Astana) en Andy Schleck (Saxo Bank), die zowel in 2008 als 2009 de beste jongere was en vorig jaar tweede eindigde. Schleck deelde al en prik uit in de klim naar Morzine-Avoriaz, Contador op de Montée Laurent Jalabert. Op de Col de la Madeleine versnelde Schleck tot drie keer toe, maar Contador bleef in zijn wiel. Daar waren ze aan elkaar gewaagd. 

  In deze veertiende etappe liggen op het eind, meer bepaald in de laatste 44km, twee zware cols te wachten. Eerst is er de Port de Pailhères, na de Madeleine de tweede col buiten categorie in deze Tour. De Pailhères is 15,5 km lang en het gemiddeld stijgingspercentage is 7,9%. In de eerste twee kilometer gaat het al 8,5 à 9 % omhoog. Hier zullen Contador en Schleck misschien nog niet van elkaar wegrijden, maar er zullen wel al velen achter hen sneuvelen. Lance Armstrong (Radio Shack) bijvoorbeeld, die de voorbije dagen telkens afhaakte als het een beetje bergop ging. Dat kan natuurlijk ook een manier geweest zijn om zich wat te sparen en zo fris mee te gaan in een ontsnapping. Momenteel staat hij 36ste op 25'38", dat is dus een veilige afstand om hem enige voorsprong te gunnen. Het valt ook af te wachten hoe ver Cadel Evans (BMC) mee kan. Als gele man moest die al snel lossen op de Madeleine en ook op klim naar Mende kon hij niet met de besten mee.

  De finishlijn van deze rit is getrokken bovenop de klim naar Ax-3 Domaines. Dit is een col van eerste categorie, is 7,8km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2%. Misschien dat Carlos Sastre (Cervélo) vandaag net dat ietsje meer kan. In 2003 won hij immers in Ax-3 Domaines en stak toen een fopspeen in zijn mond. Ongetwijfeld breekt hier de oorlog los tussen Contador en Schleck.

  Het wordt uiteraard uitkijken naar Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto). Momenteel staat hij vijfde in het algemeen klassement op 3'31" van gele trui Andy Schleck. De Belg zit dus op schema voor een plaats in de top tien in Parijs. In de Dauphiné Libéré van dit jaar eindigde hij vierde in het eindklassement, laten we hopen dat hij in de cruciale Pyreneeënweek niet over zijn piek heen zit. Vlak voor Van den Broeck staat Denis Menchov (Rabobank) die tot nu toe geruisloos meeschoof. Na Van den Broeck staat eerst Levi Leipheimer (Radio Shack) en daarna Robert Gesink (Rabobank). Menchov, Gesink en Leipheimer moest Van den Broeck laten gaan op de Madeleine. En ook Rodriguez (Katusha) zat toen in dat groepje. De ritwinnaar van Mende staat achtste in het klassement. In Mende maakte Van den Broeck dan weer wat tijd goed op Gesink en Leipheimer. Ook Liquigasrenners Roman Kreuziger en Ivan Basso moesten hem laten gaan, en dat zijn ook twee klanten voor de top tien. 

  Ongetwijfeld rijdt er een ontsnapping weg in de beginfase van de koers. Thor Hushovd (Cervélo) zou daar wel eens bij kunnen zijn. Sinds gisteren staat Alessandro Petacchi weer in het groen, maar slechts met twee punten voorsprong. Voor de Pailhières liggen twee tussensprinten, ideaal voor Hushovd. Wie weet sluipt er ook een Belg mee in de onstnapping. Waarom niet Mario Aerts (Omega Pharam-Lotto)? Dat zou dan al voor de vierde keer zijn.

   

  (Kaarten: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  18-07-2010 om 09:26 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 13

  Tour de France

  Rit 13: Rodez - Revel (196km)

  zaterdag 17 juli 2010

   

  Met dag vertraging dan toch Vinokourov

  Nog voor de dertiende etappe officieel vertrokken was, lag Lance Armstrong (Radio Shack) al op de grond. De schade bleef beperkt en hij kon snel weer aanpikken in het peloton. Het is wel tekenend voor zijn Tour tot nu toe. Benieuwd of die in de Pyreneeën nog een ommekeer kent, met eventueel een goede prestatie in een etappe. Nog meer ongeluk in deze dertiende rit. Voor Rein Taaramae (Cofidis) stopte de Tour. 

  Andere renners kenden dan weer een goede dag en trokken ten aanval. Na vier kilometer waren drie man weg: Sylvain Chavanel (QuickStep), Pierrick Fédrigo (Bbox Bouygues Télécom) en Juan Antonio Flecha (Sky). Pavel Brutt (Katusha) wilde naar hen toerijden, maar dat mislukte.

  Met slechts drie renners voorop, leek de vlucht van de dag een maat voor niets te zijn. Lampre en HTC-Columbia zetten zich op kop en lieten de vluchters niet meer dan vijf minuten uitlopen. In de laatste 100 km zette ook Milram een mannetje mee in, zij trokken de kaart Ciolek. Op 55km was de voorsprong van de leiders gezakt tot twee minuten. 

  Vijf hellingen lagen er op het parcours, waarvan de laatste op 9,5 km lag. De Côte de Saint-Ferréol behoort tot de derde categorie, is 1,9 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van zes procent. Ideaal voor een ultieme jump. In de aanloop was er achteraan het peloton nog een valpartij van Jesus Hernandez (Astana), al voor de tweede keer in deze rit. Een groepje met daarin Armstrong en bolletjestrui Anthony Charteau (Bbox Bouygues Télécom) raakte daardoor achterop. Tegen de klim keerden ze terug. 

  De vluchters werden gegrepen op 10 km van de meet. Flecha houdt aan de ontsnapping wel de prijs van de strijdlust over. Vanaf het moment dat het bergop ging loste Robbie McEwen (Katusha). En ja, ook Armstrong haakte wederom af. Misschien spaart hij zijn krachten voor de komende bergritten? 

  Alessandro Ballan (BMC) verging het merkelijk beter, hij demarreerde fors. Achter hem troepte vijf man samen: Carlos Barredo (QuickStep), Nicolas Roche (AG2R), Damiano Cunego (Lampre), Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne) en Alexander Vinokourov (Astana). Op de top was er bijna een hergroepering. Ballan en Vinokourov bleven toch enkele meters voorop. Ballan zou parkeren en Vino kon doorzetten in de afdaling. Uit het peloton sprong Frans kampioen Thomas Voeckler (Bbox Bouygues Télécom) weg, maar hij zou nooit tot bij Vinokourov geraken. 

  Was Vino er gisteren nog aan voor de moeite door de versnelling van ploegmaat Contador, dan beschermde die dit keer de vlucht van de Kazach. Het peloton werd geleid door een Milramman, nadat Columbia in volle finale het grootste werk had opgeknapt. Vinokourov bijhalen zat er niet meer in. De sprint van het peloton werd gewonnen door Mark Cavendish (HTC-Columbia) voor Alessandro Petacchi (Lampre). Deze laatste pakt de groene trui over van Thor Hushovd (Cervélo). Voor de rit stond Peta zes punten achter, nu heeft hij er twee meer dan de Noor. Hushovd eindigde immers maar zevende in de pelotonssprint. Ondertussen nadert ook Cavendish met rasse schreden, hij heeft wel nog 25 punten minder dan Petacchi.

  In de aankomstzone viel er nog een mooi tafereel te bespeuren. Contador en Vino waren verstrengeld in een innige omhelzing. Geen spoor van onenigheid in kamp Astana.

   

  (foto: www.sporza.be)

   

  Uitslag rit 13

   

  Algemeen klassement na rit 13

   
  01.A.Vinokourov 196km in 4h26'26" 01.A.Schleck in 63h08'40"
  02.M.Cavendish op        13" 02.A.Contador op          31"
  03.A.Petacchi z.t. 03.S.Sanchez 2'45"
  04.E.Boasson Hagen   04.D.Menchov 2'58"
  05.J.J.Rojas   05.J.Van den Broeck 3'31"
  06.J.Dean   06.L.Leipheimer 4'06"
  07.A.Geslin   07.R.Gesink 4'27"
  08.T.Hushovd   08.J.Rodriguez 4'58"
  09.G.Bole   09.L.L.Sanchez 5'02"
  10.L.Mondory   10.R.Kreuziger 5'16"

  Puntentrui: A.Petacchi

  Bergtrui: A.Charteau

  Jongerentrui: A.Schleck

  Beste ploeg: Radio Shack

   

  GiGiVéLo

  17-07-2010 om 18:51 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 13

  Tour de France 

  zaterdag 17 juli 2010 - rit 13

   

  Rit 13: Rodez - Revel (196 km)

  De rit van vandaag telt vijf kleine hellingen waarvan de laatste op 7,5km van de aankomst ligt. Dat maakt het mogelijk tricky voor de sprintersploegen om alle renners uit een vroege vlucht op te rapen. Welke ploegen zullen trouwens het initiatief nemen om het peloton naar een sprint te loodsen? Garmin is Tyler Farrar kwijt, de trein van Columbia moet het met een mannetje minder stellen en Hushovd (Cervélo) presteerde niet zo goed in de voorbije massasprinten. Blijft over: Lampre. De ploeg van Alessandro Petacchi zal het wel zien zitten om te sprinten. In het puntenklassement staat de Italiaan zes punten achter op Hushovd, die af en toe in de tussensprinten zijn graantje meepikt. Wat de sprinten aan de aankomst betreft komt Peta er echter als de beste uit in vergelijking met de Noor. 

  Als het een sprint wordt is het natuurlijk uitkijken naar Mark Cavendish (HTC-Columbia) die al drie ritten won in deze Tour. Indien het op een massaspurt uitdraait zal dat de eerste zijn in deze Tour zonder loods Mark Renshaw. De ploegmaat van Cav werd twee dagen geleden immers uit de Tour gezet na het uitdelen van kopstoten aan Julian Dean (Garmin) in volle sprint en het duwen van Tyler Farrar (Garmin) richting nadar. Cavendish-Dean zou overigens een mooi duel zijn aan de streep. The Manx Express zal immers zijn ploegmaat Renshaw willen wreken en Dean zal ook nog wel opgenaaid zijn. 

  Maar zoals gezegd maken vluchters zeker en vast een kans vandaag. Na 20 km volgen twee hellingen van vierde categorie elkaar kort op: de Côte de Merglas (3,7km, 3,8% gem.) en de Côte de Bégon (3,1km, 4,5% gem.). Na een tussensprint volgt de Côte d'Ambialet (3de cat., 5,2km, 4,6% gem.). 50km verderop, na de bevoorrading, ligt de Côte de Puylaurens (4de cat., 4,3km, 3,9% gem.). Er is nog een tussensprint getrokken op 38 km van de meet. De laatste klim van de dag is de Côte de Saint-Ferréol van derde categorie, slechts 1,9km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. Hier kan een vluchter zijn ultieme jump plaatsen en uit de greep van het peloton blijven.

   

        

  (Kaarten: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  17-07-2010 om 10:16 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 12

  Tour de France

  Rit 12: Bourg-de-Péage - Mende (210,5km)

  vrijdag 16 juli 2010

   

  Etappewinst voor Rodriguez, Contador pakt tijd terug op Schleck

  In de twaalfde etappe wachtte de renners een geaccidenteerd parcours met als toetje de Côte de la Croix-Neuve, ofwel de Montée Laurent Jalabert. Jaja won in 1995, op Quatorze Juillet, immers de etappe met aankomst op de Croix-Neuve. Alberto Contador (Astana) won in Parijs-Nice reeds twee keer een etappe die op deze helling eindigde, in 2007 en dit jaar. Algemeen werd verwacht dat hij hier een prikje zou willen uitdelen aan grote concurrent Andy Schleck (Saxo Bank). De Luxemburger was voor deze rit al geen fan van de klim.

  Naast de uitgesloten Mark Renshaw (HTC-Columbia), als gevolg van het spurtincident in de twaalfde rit, kwam ook Samuel Dumoulin niet meer aan de start. De kleine renner van Cofidis is oververmoeid.

  En gelukkig voor Dumoulin was hij er niet bij, want van bij de start ging het er hard aan toe. In het eerste wedstrijduur werd meer dan 49 km afgelegd. Op de eerste klim van de dag, de Côte de Saint-Barthélemy-le-Plain (3de cat.), ontstond een breukje in het peloton waardoor onder andere Lance Armstrong en Andreas Klöden (Radio Shack) achterop raakten. Ze konden opnieuw aansluiten en Klöden zou later zelfs in de spits van de wedstrijd verschijnen. Er kwamen ook renners ten val. Zo lag bolletjestrui Jérôme Pineau (Quick Step) tegen de grond. 

  Voor de top hadden drie renners zich afgescheiden: Pierrick Fédrigo (Bbox Bouygues Télécom), Ryder Hesjedal (Garmin) en Rui Costa (Caisse d'Epargne). In die volgorde kwamen ze boven. Hun aanval werd echter gauw teniet gedaan. Een nieuwe kopgroep van 18 man werd gevormd op de Col des Nonières (3de cat.). Dit zijn de namen, en het zijn niet van de minsten: Alexander Vinokourov (Astana), Andreas Klöden (Radio Shack), Ryder Hesjedal (Garmin), Sandy Casar (FDJ), Mario Aerts (Omega Pharma - Lotto), Kanstantsin Sivtsov (HTC-Columbia), Carlos Barredo (QuickStep), Anthony Charteau (Bbox Bouygues Télécom), Vasil Kiryienka, Mathieu Perget (Caisse d'Epargne), Christophe Kern, Amaël Moinard, Rémi Pauriol (Cofidis), Gorka Verdugo (Euskaltel), Grega Bole (Lampre), Rafael Valls (Footon-Servetto), Mauro Santambrogio (BMC) en Thor Hushovd (Cervélo).

  15 ploegen waren vooraan vertgenwoordigd, waaronder de Belgische teams Quick Step en Omega Pharma-Lotto. Mario Aerts trok al voor de derde keer mee in een lange ontsnapping. Met Klöden en Vinokourov waren twee renners uit de top 20 van het algemeen klassement mee, respectievelijk met 9'05" en 6'31" achterstand op leider Andy Schleck (Saxo Bank). Aangezien de meeste andere ploegen een mannetje voorin hadden was Saxo de enige ploeg die de achtervolging leidde. Ze lieten de voorsprong van de koplopers maximaal oplopen tot 4 minuten.

  Dat Pineau het moeilijk had na een val was voor Charteau een uitgelezen kans om in het bergklassement op en over zijn landgenoot te springen. Voor de rit stond Charteau twee punten achter, dat maakte hij al goed op de tweede helling van de dag, waar hij als eerste bovenkwam en vier punten pakte. 

  De aanwezigheid van Thor Hushovd in de kopgroep had ook een reden. De Noor wilde punten voor de groene trui bijeen sprokkelen. Groene trui Alessandro Petacchi (Lampre) had zeven punten voorsprong. Peta had met Bole een mannetje mee voorin om punten af te snoepen van Hushovd. In de eerste sprint lukte dat, Bole werd eerste, Hushovd tweede. De volgende tussensprint lag twee hellingen verder.

  De derde klim was de Suc de Montivernoux (2de cat.). Casar kwam als eerste boven voor Charteau. De volgorde werd omgedraaid op de Côte de la Mouline (3de cat.) waar Charteau vier punten meegraaide. Op de slotklim in Mende zou Charteau niet meer meespelen voor de punten. Het was echter een vruchtbare dag, want hij pakt de bollen over van Pineau en heeft een voorgift van 15 punten.

  Na de vierde helling volgde de tweede tussensprint. Die werd gewonnen door Hushovd. De Noor balde de vuist, het groen hangt opnieuw rond zijn schouders. Petacchi volgt op zes punten.

  Vlak na de tussensprint, op 50 km van de finish, versnelde Klöden. Hushovd en Kern vielen als eersten af. Even verder trok Vinokouov door. Hesjedal en Kiryienka volgden onmiddellijk in zijn wiel. Aerts wilde er naar toerijden, maar dat lukte hem niet, Klöden slaagde er wel in. Op dat moment draaide de voorsprong van de leiders op het peloton rond de 3'30". Saxo Bank kreeg de hulp van Cérvélo, Liquigas en Lampre om de voorsprong naar beneden te halen. Zo dreigde Vino de top tien binnen te dringen en dan zou hij voor Basso en Kreuziger (Liquigas)staan. Liquigas wilde dat vermijden.

  De Côte de la Croix-Neuve, de Montée Laurent Jalabert dus, lag op 5 km van de streep. Deze klim van 2de categorie is 3,1 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10,1 %. Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) voelde zich blijkbaar goed, want 20 km voor de klim liet hij Francis De Greef mee kopwerk verrichten. De kopgroep van vier had toen 2'45" voorsprong. Hun vroegere medevluchters volgden op 30". Barredo probeerde tot twee maal toe de sprong te wagen, maar tevergeefs. Zij werden op 6 km van de finish gegrepen. Vino, Hesjedal, Kiryienka en Klöden bleven nog wat langer uit de greep van het peloton. Bij aanvang van de Montée Jalabert reden ze 40" voor het peloton uit. In dat peloton waren de mannen van Omega Pharma-Lotto zeer actief. 

  Voorin loste Hesjedal als eerste. Kiryienka versnelde en aleen Vino kon met hem mee. Klöden hield wel een gestaag tempo en zou Kiryienka later nog inlopen nadat die Vinokourov had moeten laten gaan. In het peloton bleef het lang windstil. Achteraan vlogen ze er wel met bosjes af. Lance Armstrong kon ook deze rit niet mee met de besten. John Gadret (AG2R) opende de debatten. Niemand minder dan onze Jurgen Van den Broeck haalde hem terug. Op dat moment moesten klassementsrijders Michael Rogers (HTC-Columbia) en Bradley Wiggins (Sky) afhaken. Joaquin Rodriguez (Katusha) demarreerde vervolgens. Van den Broeck reed gezwind naar hem toe. Toen bewoog er iets aan de linkerkant van de weg. Alberto Contador stond recht op de trappers. De Spanjaard was weg en enkel Rodriguez kon mee. Andy Schleck probeerde naar Contador te rijden, maar moest zich snel in het zadel zetten. Van den Broeck had het makkelijker en pobeerde de kloof op Contador te dichten, maar dat lukte niet. Schleck viel er dan wat door en plaatste zich voor Van den Broeck en maakte tempo. Ondertussen haalden Contador en Rodriguez Vinokourov vlak aan de top bij. Contador keek om naar zijn ploegmaat, maar reed dan toch door. De sprint voor de overwinning was er één tussen landgenoten. Rodriguez bleek sneller dan Contador. Vino kwam vier seconden later slaand op zijn stuur binnen. Na de meet zei hij dat hij wel begrip had voor het aanvallen en doorijden van Contador omdat hij voor het algemeen klassement strijdt. Vino kreeg na afloop wel de prijs van de strijdlust.

  Van den Broeck werd knap vierde voor Schleck. Uiteindelijk verloor Schleck maar 10" op Contador. Zoals de Luxemburger het zelf zegt, staan ze nu terug waar ze stonden voor de rit naar Morzine-Avoriaz, waar hij 10" uitliep op de Spanjaard. Toch zou het wel eens een belangrijke mentale tik kunnen zijn van Contador.

  In het algemeen klassement deed Van den Broeck een goede zaak. Hij blijft vijfde en pakt tijd op concurrenten. Zo bolden Robert Gesink (Rabobank) en Roman Kreuziger (Liquigas) 5" later over de streep. Levi Leipheimer (Radio Shack) volgde twee seconden later. Op Bradley Wiggins (Sky), Cadel Evans (BMC), Carlos Sastre (Cervélo) en Ivan Basso (Liquigas) loopt Van den Broeck zelfs 21" uit.

  Om af te sluiten minder goed nieuws over Tyler Farrar (Garmin). De Amerikaan stapte onderweg uit de koers omdat de pijn aan zijn pols niet meer te houden was.

   

  (foto: www.sporza.be)

   

  Uitslag rit 12

   

  Algemeen klassement na rit 12

   
  01.J.Rodriguez 210,5km in 4h58'26" 01.A.Schleck in 58h42'01"
  02.A.Contador z.t. 02.A.Contador op          31"
  03.A.Vinokourov op         4" 03.S.Sanchez 2'45"
  04.J.Van den Broeck 10" 04.D.Menchov 2'58"
  05.A.Schleck z.t. 05.J.Van den Broeck 3'31"
  06.S.Sanchez   06.L.Leipheimer 4'06"
  07.A.Klöden   07.R.Gesink 4'27"
  08.D.Menchov   08.J.Rodriguez 4'58"
  09.R.Gesink 15" 09.L.L.Sanchez 5'02"
  10.R.Kreuziger z.t. 10.R.Kreuziger 5'16"

  Puntentrui: T.Hushovd

  Bergtrui:A.Charteau

  Jongerentrui: A.Schleck

  Beste ploeg: Radio Shack

   

  GiGiVéLo

  17-07-2010 om 10:14 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 11

  Tour de France 

  vrijdag 16 juli 2010 - rit 12

   

  Rit 12: Bourg-de-Péage - Mende (210,5km)

  De Tourkaravaan trekt vandaag verder richting Parijs, zij het zonder Mark Renshaw (HTC-Columbia). Nadat hiij gisteren in volle massasprint drie kopstoten uitdeelde aan Julian Dean (Garmin) en nadien opzettelijk de deur dichtdeed voor diens ploegmaat Tyler Farrar, besliste de wedstrijdjury de Australiër uit koers te halen.

  Vijf hellingen krijgen de renners vandaag voor de wielen geschoven. Eerste twee van derde categorie, de Côte de Saint-Barthélemy-le-Plain (10,7 km aan 3,1% gem.) en de Col des Nonières (5,7 km en 3,8% gem.). Daarna volgt een tussensprint, misschien is Hushovd (Cervélo) er wel bij om de punten te pakken, als hij tenminste is meegegaan in een vroege vlucht. Na de tussensprint is het klimmen naar de top van de Suc de Montivernoux (2de cat., 13,7 km, 4,4% gem.). De voorlaatste beklimming is de Côte de la Mouline (3de cat., 3,8 km, 5% gem.). Tot dusver geen hellingen waarop de favorieten zich zullen roeren. Dat zou echter wel het geval kunnen zijn op de slotklim in Mende, de Côte de la Croix-Neuve (2de cat., 3,1km, 10,1% gem.), ook wel de Montée Laurent Jalabert genoemd na diens overwinnig in 1995. Op deze muur zou Alberto Contador (Astana) een prikje kunnen uitdelen aan Andy Schleck (Saxo Bank). De Spanjaard won in 2007 en dit jaar een rit in Parijs-Nice met aankomst in Mende na de beklimming van die Montée Laurent Jalabert. Het is alvast niet de favoriete klim van Andy Schleck, in 2007 verloor hij hier in de Koers naar de Zon immers heel wat tijd op Contador. Voor vandaag verwacht de Luxemburger echter geen verschillen tussen de favorieten.

   

   

  (Kaarten: www.letour.fr)

  GiGiVéLo

   

  16-07-2010 om 09:40 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 11

  Tour de France

  Rit 11: Sisteron - Bourg-lès-Valence (184,5km)

  donderdag 15 juli 2010

   

  Cavendish oppermachtig, locomotief Renshaw naar huis gestuurd

  Eén aanschouw op het parcours van de elfde etappe leerde dat het een uitgelezen kans was voor de sprinters om zich nog eens uit te leven na het harde labeur in de Alpen. Van bij de start ging het wel nog omhoog tot en met de beklimming van de Col de Cabre (3de cat.) na 56,5 km. Daarna trok de Tourkaravaan in dalende lijn richting Bourg-lès-Valence. Twee renners sprongen niet meer op de fiets. Jurgen Van den Broeck raakte met Charles Wegelius (Omega Pharma-Lotto) een ploegmakker kwijt. De Brit kampte met uitdrogingsverschijnselen. De andere man is Robert Hunter (Garmin), de leadout voor Farrar in de sprint. Hij viel gisteren en brak zijn spaakbeen.

  Voor de etappe officieel begon was er even opschudding. Twee teams hadden namelijk collectief het startblad niet getekend: Katusha en Astana. Aan kilometerpaal nul moest iedereen stoppen en de wedstrijdjury vroeg de ploegleiders van de betrokken teams om te bevestigen dat al hun renners in koers waren. Die deden dat en toen kon de rit pas echt beginnen. Elke renner die niet had getekend krijgt zoals in het reglement staat een boete van 100 Zwitserse frank.

  Tourdirecteur Christian Prudhomme had de startvlag nog niet goed en wel laten zakken wanneer Stéphane Augé (Cofidis) al demarreerde. Samen met Anthony Geslin (AG2R) en José-Alberto Benitez (Footon-Servetto) vormde hij de vlucht van de dag. Met Cofidis en AG2R waren de twee Franse teams present die gisteren op Quatorze Juillet de boot hadden gemist. 

  Op de enige helling van de dag, de Col de Cabre, pakte Jérôme Pineau (QuickStep) het resterende punt en blijft zo leider in het bergklassement. Anthony Charteau (Bbox Bouygues Télécom) staat nu twee punten achter. Opvallend was dat ook Damiano Cunego (Lampre) meesprintte. De Italiaan die nu vijfde staat met 36 punten achterstand zou zijn zinnen weleens op de bolletjestrui kunnen gezet hebben nu enige hoop op een goed klassement in de Tour al lang gaan varen is.

  De voorsprong van het drietal liep op tot vijf minuten, maar viel dan terug naar drie minuten. Die voorgift hield het peloton kilometers lang aan. Lampre en Columbia voerden dat peloton het grootste deel van de dag aan. Garmin zette enkele mannetjes mee in vanaf de laatste 50 km. Op 40 km van de streep naderde het peloton op één minuut. Het sein voor enkele renners om aan te vallen. Mathieu Perget (Caisse d'Epargne) was één van hen, maar ze raakten niet weg. Bij de leiders was het ook van dat. Benitez versnelde als eerste, tevergeefs. Vervolgens reed Augé weg vanuit achterste positie, eveneens zonder succes. Er werd even gesproken tussen Augé en Geslin voordat deze laatste zijn kans waagde. Maar Geslin was op, de andere twee reden naar hem toe en lieten hem achter. 

  Natuurlijk zou geen van de twee voorin het halen. Het peloton reed een hele tijd op enkele honderden meters van Augé en Benitez. Ze wilden het inlopen blijkbaar zo lang mogelijk rekken om andere uitvalspogingen te vermijden. Uiteindelijk hielden de twee koplopers dan maar de benen stil en schudden ze elkaar de hand. De prijs van de strijdlust ging naar Augé.

  Het was dan nog 23 km tot de streep en Radio Shack kwam naar voor. De hele dag stond er veel wind en er kwam nog een strook waar er kans bestond op waaiervorming. Daarom kwamen de klassementsrijders naar voren. De ploeg van gele trui Andy Schleck, Saxo Bank, nam het over van Radio Shack en achteraan stond de deur open. 

  Hoewel het er hard aan toe ging waren er nog enkele ultieme pogingen om weg te rijden. Eerst van twee renners van FDJ en daarna waagden ook Sylvain Chavanel (QuickStep) en Yaroslav Popovych (Radio Shack) hun kans. Columbia nam de kop over en haalde hen bij. Op 5 km van het eind werden de mannen van Columbia afgelost door Lampre en Cervélo. Het werd dus een massaspurt.

  Die massaspurt verliep letterlijk niet zonder slag of stoot. Julian Dean (Garmin), die de sprint aantrok voor Tyler Farrar, zocht Mark Renshaw (HTC-Columbia), de locomotief van Mark Cavendish op. Renshaw verweerde zich met drie kopstoten. Toen Cavendish het overnam, keek Renshaw achterom en duwde Farrar naar de nadar. Die haalde zijn arm van het stuur om Renshaw af te houden. Ondertussen was Cavendish weg. Met meer dan een fietslengte voorsprong graait hij zijn derde etappe mee in deze Tour. Petacchi moest vrede nemen met de tweede plaats, maar neemt wel de groene trui over van Hushovd (Cervélo).

  Dat de gebeurtenissen in de sprint niet zonder gevolg konden blijven was duidelijk. Renshaw werd naar huis gestuurd. Bij zijn team reageerden ze met ongeloof.

   

   

  (foto's: www.sporza.be)

  Uitslag rit 11

  Algemeen klassement na rit 11

  01.M.Cavendish 184,5 km in 4h42'29" 01.A.Schleck in 53h43'25"
  02.A.Petacchi z.t. 02.A.Contador op          41"
  03.T.Farrar 03.S.Sanchez 2'45"
  04.J.J.Rojas 04.D.Menchov 2'58"
  05.R.McEwen 05.J.Van den Broeck 3'31"
  06.Y.Arashiro 06.L.Leipheimer 3'59"
  07.T.Hushovd 07.R.Gesink 4'22"
  08.L.Mondory 08.L.L.Sanchez 4'41"
  09.J.Roelandts 09.J.Rodriguez 5'08"
  10.G.Ciolek 10.I.Basso 5'09"

  Puntentrui: A.Petacchi

  Bergtrui: J.Pineau

  Jongerentrui: A.Schleck

  Beste ploeg: Caisse d'Epargne

   

  GiGiVéLo

  15-07-2010 om 19:55 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 11

  Tour de France 

  donderdag 15 juli 2010 - rit 11

   

  Rit 11: Sisteron - Bourg-lès-Valence (184,5km)

  Het profiel van de elfde etappe is allerminst vlak. Van bij de start loopt het op tot aan de Col de Cabre na 50km westrijd. De Col de Cabre is een klim van derde categorie, is vijf kilometer lang en het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 5,9%. Vanaf de top gaat het in dalende lijn tot in Crest, bijna 80 km verder. Vanuit Crest is het nog 50 km tot de streep over een golvend parcours.

  Deze etappe lijkt meer dan geschikt voor de sprinters. Gisteren bleek al dat ze snakken om nog eens voluit te kunnen gaan in een massasprint. Zo streden Petacchi (Lampre), Hushovd (Cervélo) en McEwen (Katusha) voor de punten aan de eerste tussensprint. Aan de aankomst werd ook voluit gesprint voor de punten. Daar was Cavendish (HTC-Columbia) de beste. 

  Vandaag liggen er ook twee tussensprinten op het parcours, na 83,5 km en na 130 km. De sprinters zullen niet mee doen aangezien er dan al een vlucht weg zal zijn. Het zal aan de streep in Bourg-lès-Valence zijn dat de punten onder de rassprinters verdeeld worden. Momenteel staat Hushovd in het groen met 138 punten. Zijn naaste belager is Petacchi, die zeven punten achterstaat. McEwen is derde, met 116 punten, voor José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne), die 98 punten heeft. Tweevoudig ritwinnaar Cavendish bekleedt de vijfde plaats met 97 punten. 

  Hushovd kan dus mogelijk zijn trui kwijtraken aan Petacchi vandaag. Cavendish lijkt de grootste kanshebber op de dagzege.

   

          

  (Kaarten: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  15-07-2010 om 09:55 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 10

  Tour de France

  Rit 10: Chambéry - Gap (179km)

  woensdag 14 juli 2010

   

  Aerts en Devenyns mee in lange vlucht, zege voor Paulinho

  Daags na de zwaarste Alpenrit stond een overgangsetappe op het programma. Drie officiële beklimmingen lagen op het parcours, maar geen enkele van het kaliber van de Col de la Madeleine. Het viel te verwachten dat de meederheid van de renners het rustig aan wilde doen en dat mannen uit een vroege vlucht zouden strijden voor de ritzege. Aangezien het Quatorze Juillet was, zouden de Fransen wel heel actief zijn in de beginfase.

  En dat was ook het geval. Renners van AG2R, Bbox, Cofidis en FDJ probeerden een vlucht op poten te zetten. In de achtergrond kwam Robert Hunter (Garmin) ondertussen ten val, gelukkig kon hij weer de fiets op. Ook Yaroslav Popovych (Radio Shack) ging tegen de grond. Vooraan raakte niemand weg en dat had grotendeels te maken met de sprintersploegen die alles samen wilden houden tot de eerste tussensprint na 19,5 km. Dat lukte en Lampre trok de sprint aan voor Petacchi. Die pakte de zes punten mee, Hushovd (Cervélo) was tweede en mocht vier punten toevoegen aan zijn totaal. Ook de gehavende McEwen (Katusha) mengde zich en werd derde, goed voor twee punten.

  Na afloop van de tussensprint konden de gegadigden voluit hun kans gaan voor een ontsnapping. Onder impuls van de Belgen Mario Aerts (Omega Pharma-Lotto) en Dries Devenyns (Quick Step) kon een groepje van vier man wegrijden. Sergio Paulinho (Radio Shack) en Vasil Kiryienka (Caisse d'Epargne) waren de twee anderen. In het peloton vonden sommigen het genoeg geweest en wilden ze de rust doen weerkeren. Dat was vooral het geval bij ploegen die een mannetje vooraan hadden. Zo maakten Lance Armstrong (Radio Shack) en José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne) zich druk in Fransen die aanstalten maakten te demarreren. Twee van hen durfden het toch aan: Pierre Rolland (Bbox Bouygues Télécom) en Maxime Bouet (AG2R). Op het moment dat zij aan de achtervolging begonnen hadden de vier koplopers een voorsprong van 1'25". Het duo zou de kloof overbruggen na 18 km flink doorjassen. Een kopgroep van zes man was het resultaat. Ze hadden reeds een riante voorsprong van meer dan acht minuten na 30km, blijkbaar hielden ze in het peloton een relatieve rustdag.

  De eerste klim van de dag kregen de renners voor zich geschoven na 70 km. De Côte de Laffrey (eerste cat.) is 7,7 km lang en het stijgingspercentage bedraagt 9%. Aerts kwam als eerste boven en breidde zo zijn puntenaantal in het bergklassement uit. De renners moesten deze etappe afleggen in de zengende hitte. 40°C duidde de thermometer af en toe aan. Gele trui Andy Schleck (Saxo Bank) ontpopte zich tot waterdrager om zijn hardwerkende ploegmaats op kop van het peloton van het nodige vocht te voorzien. Op de top was er nog een sprintje voor de resterende punten voor het bergklassement. Pineau (Quick Step) won het duel met Charteau (Bbox) en neemt de bolletjestrui over met één punt.

  Op de Côte des Terrasses (3de cat.), de tweede helling van de dag, was Aerts alweer de nummer één. Kiryienka maakte even misbaar, hij vond dat de prijzen eerlijk verdeeld moesten worden. Zijn ploegleider legde hem echter uit dat Aerts meedoet in het bollenklassement. Ondertussen hadden de zes een voorsprong van 9'30".

  De Col du Noyer (2de cat.) was de laatste officiële beklimming van de dag. De klim was 7,4 km lang en steeg gemiddeld 5,3%. Bouet kreeg het moeilijk, maar slaagde er toch in op de top bij zijn medevluchters te zitten. Aerts nam daar alweer de meeste punten mee. In het peloton toonde Christophe Moreau (Caisse d'Epargne) zich op de top en ging hij even voor in de afdaling. De Fransman is aan zijn laatste Tour bezig.

  Er lag een tussensprint op 20 km van de meet en die nam Kiryienka voor zijn rekening. Daarna volgde er nog een klimmetje dat niet meetelde voor het bergklassement, maar wel lastig was. Aerts was de eerste om te demarreren waarop Bouet voorgoed loste. De anderen reden echter al gauw naar Le beau Mario toe. Dan waagde Devenyns zijn kans. Tevergeefs, want Paulinho zou op en over hem rijden. Aerts en Devenyns verklaarden achteraf dat ze niet wisten dat het nog zo ver was naar de top, namelijk 5 km. 

  Kiryienka kon naar Paulinho toerijden. Op de top had het duo 47" voorsprong op Aerts, Devenyns en Rolland. In de sprint voor de eindzege zat Kiryienka aan de kop, Paulinho kwam van achteren uit en won zo de eerste Touretappe van Radio Shack. Devenyns werd derde en was tevreden na afloop. Aerts werd vijfde en kreeg wederom de strijdlust. In het bergklassement staat hij nu vierde met 33 punten minder dan Pineau. Als hij nog eens meegaat in een ontsnapping, kan hij een gooi doen naar de bollen.

  Uit het peloton reden nog twee man weg. Nicolas Roche (AG2R), die tijd wilde goed maken in het algemeen klassement, hij maakte 1'11" goed en stijgt van de 17de naar de 13 de plaats. De andere renner die vooruit fietste was Rémi Pauriol (Cofidis). 

  Tot slot volgde er nog een sprint van het peloton voor de punten. Cavendish (HTC-Columbia) won die voor Petacchi en Hushovd. McEwen werd vierde. Het groen blijft voorlopig om de lenden van Hushovd. Zijn naaste belager, Petacchi, maakte vandaag echter wat achterstand goed en staat nu op zeven punten.

  (foto: www.sporza.be)

   

  Uitslag rit 10

   

  Algemeen klassement na rit 10

   
  01.S.Paulinho 179 km in 5h10'56" 01.A.Schleck in 49h00'56"
  02.V.Kiryienka z.t. 02.A.Contador op          41"
  03.D.Devenyns op     1'29" 03.S.Sanchez 2'45"
  04.P.Rolland z.t. 04.D.Menchov 2'58"
  05.M.Aerts 1'33" 05.J.Van den Broeck 3'31"
  06.M.Bouet 3'20" 06.L.Leipheimer 3'59"
  07.N.Roche 12'58" 07.R.Gesink 4'22"
  08.R.Pauriol 13'57" 08.L.L.Sanchez 4'41"
  09.M.Cavendish 14'19" 09.J.Rodriguez 5'08"
  10.A.petacchi z.t. 10.I.Basso 5'09"

  Puntentrui: T.Hushovd

  Bergtrui: J.Pineau

  Jongerentrui: A.Schleck

  Beste ploeg: Caisse d'Epargne

   

  GiGiVéLo

  15-07-2010 om 09:16 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  14-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 10

  Tour de France 

  woensdag 14 juli 2010 - rit 10

   

  Rit 10: Chambéry - Gap (179km)

  Hopelijk zijn de renners al wat bekomen van de zware Alpenrit van gisteren, want het is alweer klimmen geblazen. De rit tussen Chambéry en Gap telt drie hellingen. Het lijkt wederom de perfecte etappe voor een vluchtersgroep om het uit te zingen tot de streep. Aangezien het Quatorze Juillet is zullen zullen de Fransen wellicht uitermate actief zijn in de beginfase in de hoop er bij te zijn in de ontsnapping van de dag en zich zo in de kijker te rijden op hun nationale feestdag.

  In de vlakke aanloop naar de eerste klim is er ruimte voor strijd om mee te zijn in de vlucht van de dag. De eerste beklimming, de Côte de Laffrey, komt er pas na 70 km. Dit is een berg van eerste categorie, 7 km lang en het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 9%. Zo'n 20 km verderop bevindt zich de Côte des Terrasses (3,3 km aan 7,1% gemiddeld), een pittige helling van derde categorie. Wat volgt is een glooiend parcours tot aan de Col du Noyer (2de cat., 7,4 km en 5,3% gemiddeld). De Top van de Noyer ligt op meer dan 30 km van de meet. Eerst volgt de afdaling en in de laaste 15 km gaat het nog flink bergop.

  De topfavorieten, na gisteren zijn dat dan vooral Alberto Contador (Astana) en Andy Schleck (Saxo Bank), zullen vandaag waarschijnlijk samen blijven. Het wordt wel afwachten of het team van gele trui Schleck de koers kan dragen. Hoeveel man zal hij nog bij zich hebben boven op de Noyer, dat is de vraag. 

                                         

  (Kaarten: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  14-07-2010 om 09:57 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 9

  Tour de France

  Rit 9: Morzine-Avoriaz - Saint-Jean-de-Maurienne (204,5 km)

  dinsdag 13 juli 2010

   

  Andy Schleck pakt zijn eerste geel

  Daags na de rustdag stond de zwaarste Alpenrit op het programma met daarin de eerste col buiten categorie in deze Tour, de Col de la Madeleine. De aankomst lag zo'n dertig kilometer van de top van deze klassieker. In de etappe op zondag haakten Lance Armstrong (Radio Shack) en Bradley Wiggins (Sky) af. Ook van deze rit werd verwacht dat er renners kleur zouden moeten bekennen. Cadel Evans (BMC) ging van start in het geel, met 20" voorsprong op Andy Schleck (Saxo Bank). Na de aankomst kwam aan het licht dat de wereldkampioen met een barst in de elleboog elleboog had rondgereden, die hij opliep bij een val in de achtste rit.

  Vladimir Karpets (Katusha) en Simon Gerrans (Sky) startten niet. Karpets heeft een gebroken hand, opgelopen in de eerste rit naar Brussel. Gerrans brak zijn arm bij een vroege val in de rit op zondag. Met een gebroken arm reed hij toen wel nog de zware etappe uit. Tijdens de negende etappe zou Markus Eibegger (Footon-Servetto) er de brui aan geven.

  Spaans kampioen José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne) stak het vuur aan de lont voor de ontsnapping van de dag. Twee ploegmaats besloten hem gezelschap te houden: Luis León Sanchez en Christophe Moreau. De andere namen: Jens Voigt (Saxo Bank), Sandy Casar (FDJ), Rinaldo Nocentini (AG2R), bolletjestrui Jérôme Pineau (QuickStep), Johannes Fröhlinger (Milram), Anthony Charteau (Bbox Bouygues Télécom), Cyril Gautier (Bbox Bouygues Télécom) en Thor Hushovd (Cervélo). In totaal elf man. Voor Hushovd was het doel duidelijk, punten pakken aan de tussensprint na 25 km koers. De Noor slaagde in zijn opzet en pakte zes punten bij. Hij staat nu tien punten voor op de nummer twee in het puntenklassement, Alessandro Petacchi (Lampre).

  De renners moesten vandaag vijf hellingen beklimmen, de ene al wat lastiger dan de andere. De eerste was er één van vierde categorie, de Côte de Châtillon, na 18 km. Pineau pakte daar de meeste punten mee, voor Voigt en Charteau. Die laatste zou zijn grote concurrent blijken. 

  De Col de la Colombière (eerste categorie) was de eerste grote hindernis van de dag. Vinokourov (Astana) demarreerde uit het peloton, maar raakte niet ver weg. Cunego (Lampre) en Taaramae (Cofidis) lukte dat wel. Zij zouden naar de tien leiders toerijden. Inderdaad tien en geen elf, Hushovd moest op de Colombière logischerwijs de anderen laten gaan. Moreau kwam als eerste boven voor Pineau en Charteau. Op de Col des Aravis (tweede categorie) was Pineau de beste voor Moreau en Charteau. De laatste klim voor de Madeleine was de Col des Saisies (eerste categorie). Ook hier kwam Pineau als eerste boven, alweer voor Moreau en Charteau. 

  De hele rit had BMC, de ploeg van leider Evans, het tempo bepaald in het peloton. Aan de voet van de Madeleine schoven de Rabo's naar voren.

  Bij de aanvang van de Col de la Madeleine hadden de twaalf koplopers een voorgift van 6'30" op de groep met de gele trui. Ze maakten een kans op ritwinst leek het. De eersten die moesten lossen op de Madeleine waren Pineau, Taaramae en Fröhlinger. De klim is 25,5 km lang en 8 km voor het eind was de definitieve schifting vooraan doorgevoerd. Vier man bleef overeind: Casar, Sanchez, Cunego en Charteau. Moreau moest als laatste passen. Charteau kwam als eerste boven. Qua puntenaantal staat hij nu gelijk met Pineau. De bolletjestrui is wel degelijk voor Charteau omdat hij als eerste boven kwam op de Madeleine, een col van buiten categorie. 

  Nadat hij op de slotklim naar Morzine-Avoriaz ook al moest afhaken, kon Wiggins ook dit keer niet met de besten mee. Ook voor Carlos Sastre (Cervélo), Tourwinnaar van 2008, gingen de topfavorieten al na enkele meters te snel. Verrassend was dat ook gele trui Cadel Evans al gauw in moeilijkheden raakte op de Madeleine. Vanaf het moment dat hij loste kwamen de mannen van Astana naar voor om het tempo de hoogte in te drijven. Navarro (Astana) versnelde zo hard dat enkel Andy Schleck (Saxo Bank) en Alberto Contador (Astana) meekonden. Dan liet Navarro het over aan de groten. Samuel Sanchez (Euskaltel) reed naar de twee toe. Andy Schleck sprintte de olympisch kampioen echter uit het wiel. Schleck versnelde een keer of drie, maar zou Contador er niet afkrijgen. Daarna wisselden de Spanjaard en de Luxemburger een blik en enkele woorden en ze beslisten samen te blijven en zoveel mogelijk tijd te nemen op de andere favorieten. Na Sanchez volgden Gesink en Menchov (Rabobank), Leipheimer (Radio Shack) en Rodriguez (Katusha). Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) volgde in een groepje met Armstrong (Radio Shack), Basso (Liquigas) én Kevin De Weert (Quick Step). Basso nam het kopwerk voor zijn rekening. Enkele etages lager volgde Evans.

  De achterstand van Schleck en Contador bedroeg op de top iets meer dan twee minuten op de leiders. Sanchez was 40" trager. Hoewel Sanchez een uitmuntend daler is zou hij hen niet bijhalen, hij kreeg krampen en kon niet voluit gaan. De groep Van den Broeck lag een minuutje acher op het groepje Gesink-Menchov.

  Contador en Schleck naderden de koplopers in de afdaling van 20 km. Op het vlakke stuk van ongeveer 10 km liepen ze Moreau in, die zijn wagonnetje aanhaakte. Kilometer per kilometer kwamen ze dichter. In de laatste kilometer haalden ze de koplopers bij. Casar won de sprint voor Luis León Sanchez, Cunego en Moreau. Luis León Sanchez kreeg wel een troostprijs, die van de strijdlust.

  Andy Schleck neemt het geel over van Evans. De Luxemburger heeft 41" voorsporng op Contador. Samuel Sanchez staat derde op 2'45". Evans verloor meer dan acht minuten. Na de aankomst viel hij in de armen van ploegmaat Mauro Santambroggio die hem tot de finish bijstond en tempo had gemaakt. De Australiër staat nu 18de op 7'47". Van den Broeck doet het beter dan zijn vroegere kopman en staat op de vijfde plaats op 3'31" van Schleck. Onze Belg zit nog steeds meer dan op schema voor een plaats in de top tien in Parijs. Vandaag werd hij zeventiende. En dan nog was hij niet de beste Belg. Die eer was weggelegd voor De Weert. Hij werd veertiende.

  Gesink staat na het Alpenluik zevende op 4'22". Zijn ploegmaat Menchov bekleedt de vierde stek met een achterstand van 2'58".

   

  Casar zegeviert (foto: www.sporza.be)

   

  Andy pakt zijn eerste gele trui (foto: www.sportwereld.be)

   

  Uitslag rit 9

   

  Algemeen klassement na rit 9

   
  01.S.Casar 204,5 km in 5h38'10" 01.A.Schleck in 43h35'41"
  02.L.L.Sanchez z.t. 02.A.Contador op          41"
  03.D.Cunego   03.S.Sanchez 2'45"
  04.C.Moreau   op          2" 04.D.Menchov 2'58"
  05.A.Charteau z.t. 05.J.Van den Broeck 3'31"
  06.A.Contador   06.L.Leipheimer 3'59"
  07.A.Schleck   07.R.Gesink 4'22"
  08.S.Sanchez 52" 08.L.L.Sanchez 4'41"
  09.J.Rodriguez 2'07" 09.J.Rodriguez 5'08"
  10.L.Leipheimer z.t. 10.I.Basso 5'09"

   

  Puntentrui: T.Hushovd

  Bergtrui: A.Charteau

  Jongerentrui: A.Schleck

  Beste ploeg: Caisse d'Epargne

   

  GiGiVéLo

  14-07-2010 om 09:08 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 9

  Tour de France 

  dinsdag 13 juli 2010 - rit 9

   

  Rit 9: Morzine-Avoriaz - Saint-Jean-De-Maurenne (204,5km)

  Daags na de rustdag trekt het peloton weer de bergen in. De startplaats is Morzine-Avoriaz, waar twee dagen eerder de finish lag van de achtste rit. Dat betekent dat de renners gespaard blijven van een grote verplaatsing.  Deze etappe is de zwaarste van de Alpen met vijf beklimmingen onderweg, waaronder de Col de la Madeleine (buiten categorie). 

  De rit begint met een afdaling vanuit Morzine-Avoriaz en aansluitend een helling van vierde categorie, de Côte de Châtillon (2,1 km aan 3,9%). Dit is verwaarloosbaar als je ziet wat er nog allemaal volgt. Eerst en vooral is dat de Col de la Colombière van eerste categorie, 16,5 km lang en het gemiddeld stijgingspercentage is 6,7%. Het peloton krijgt de Colombière voor de wielen geschoven na amper 30 km. Hopelijk heeft iedereen zijn beentjes tegen dan al genoeg kunnen opwarmen. Na de afdaling wacht de renners direct een klim van tweede categorie, de Col des Aravis (7,6 km aan 5,9% gemiddeld). Ook hierna is er geen tijd tot recuperatie want de Col des Saisies wacht al na enkele kilometertje vallei. Deze klim werd als eerste categorie gecatalogeerd, is 14,4km lang en het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 5,1%. Daarna volgt een lange afdaling, het is pas na 30 km dat er een groot stuk vallei is. 60 km voor de aankomst kunnen de renners dan aan de beklimming van de Col de la Madeleine beginnen. Dit is de eerste berg van buiten categorie in deze Tour. De klim is 25,5 km lang en het gemiddeld stijgingspercentage is 6,2%. De aankomst ligt niet op de top, maar na een afdaling van 20 km waarna het nog enkele kilometers relatief vlak is. In de slotkilometers wacht nog een knikje.

   

  GiGiVéLo

  14-07-2010 om 09:07 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 8

  Tour de France

  Rit 8: Station des Rousses - Morzine-Avoriaz (189km)

  zondag 11 juli 2010

   

  Andy Schleck wint zijn eerste Tourrit en Lance Armstrong gaat kopje onder

  De bergrit van gisteren was een opwarmer voor het zwaardere werk dat het peloton in deze rit te wachten stond. Vijf hellingen lagen op het parcours, waaronder twee van eerste categorie.

  Net als de voorbije dagen vlogen de renners er ook dit keer al na enkele honderden meters in. De eerste die een kloofje kon slaan was Kiryienka (Caisse d'Epargne). Jérémy Roy (AG2R) wilde naar hem toerijden, maar kwam ten val. Dat was de voorbode voor een omvangrijke val in het peloton. Bolletjestrui Jérôme Pineau (QuickStep), wereldkampioen Cadel Evans (BMC) en Lance Armstrong (Radio Shack) gingen tegen de grond. Voorin het peloton maakte Popovych (Radio Shack) zich kwaad toen enkele mannen van Cofidis wilden demarreren. Popo wilde dat op zijn kopman gewacht werd. Toen er weer wat tempo in het peloton zat werd Kiryienka gegrepen, hij had ongetwijfeld ingezien dat een solo niet veel zin had. Na 13 km was het Taaramae (Cofidis) die een demarrage plaatste. Achter hem volgde een groepje met Lars Boom (Rabobank). Het peloton zou hen echter allen terughalen.

  In tegenstelling tot de vorige ritten, waarbij de eerste aanval de goede bleek te zijn, was het nu dus tientallen kilometers knokken. Mario Aerts (Omega Pharma-Lotto) was zeer bedrijvig en zou uiteindelijk wegraken met zes andere mannen: Vaugrenard (FDJ), Riblon (AG2R), Minard (Cofidis), Moinard (Cofidis), Erviti (Caisse d'Epargne) en Moerenhout (Rabobank). In het peloton was er nog beweging totdat gele trui Sylvain Chavanel (QuickStep) een plaspauze inlaste. 

  Terwijl het wat kalmer was in het peloton lieten Evans en Pineau zich verzorgen door Tourdokter Porte. Pineau had er lange tijd over gedaan om aansluiting te vinden bij het peloton en zou een lange dag tegemoet gaan. 

  QuickStep, die de gele trui in de rangen had, controleerde het peloton. De voorsprong van de kopgroep liep op tot maximum zeven minuten. Vanaf dan daalde hun voorsprong gestaag. 

  Vlak voor de Col de la Ramaz ging Armstrong voor de tweede keer tegen de vlakte, aan de voet zou hij het peloton bijbenen. Met de Col de la Ramaz op 50 km van de streep kon het echte werk beginnen. Bij de koplopers reed Moerenhout zachtjes weg van zijn kompanen. Aerts en Moinard zouden er op eigen tempo naartoe rijden. Team Sky zette zich op kop van het peloton in functie van Bradley Wiggins. Daar waren dan ook de eerste gelosten: de gehavende McEwen (Katusha) was de eerste, meteen gevolgd door de sprinters. Ook veel Belgen moesten het peloton al laten gaan zoals het geval was voor Devenyns en Wynants (QuickStep). Gele trui Chavanel zou op deze col ook lossen. Net als na de rit naar Spa zal hij alweer maar één dag in het geel gereden hebben. 

  De voorgenoemde gelosten zijn geen verrassende namen, in tegenstelling tot Lance Armstrong. De Amerikaan kon niet meer mee met de favorieten. Toen de mannen van Astana dit zagen zetten ze zich onmiddellijk aan kop en trokken het tempo omhoog.  

  Vooraleer aan de slotklim naar Morzine-Avoriaz werd begonnen, was er nog een klimmetje van derde categorie. Ook daar duurde de lijdensweg van Armstrong voort. De Amerikaan moest voet aan grond zetten toen een renner voor hem viel. 

  Op de slotklim loste Moerenhout. Aerts en Moinard hadden nog 30" voorsprong op het peloton. Rodriguez (Katusha) wilde de sprong wagen, maar dat lukte hem niet. Aerts zou later als eerste ingelopen worden en dan volgde Moinard. Aerts kreeg de prijs voor de strijdlust.

  In het groepje der favorieten stond Wiggins plotseling geparkeerd en zou één minuut driekwart verliezen. Navarro (Astana) bleef als langste bij kopman Contador. Op 2 km wilde hij er de brui aangeven, maar zijn kopman porde de uitgeputte Navarro op om nog wat meters kopwerk bij te doen. Gelukkig verloste Kreuziger (Liquigas) hem dan door aan te vallen. Hij raakte niet weg. Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) plaatste dan een korte demarrage. Ook hij reed niet weg. Volgende poging: Robert Gesink (Rabobank). De Nederlander sleurde een tijdje aan de kop, maar raakte niet weg. Andy Schleck (Saxo Bank) vond het welletjes en viel aan. Hij nam onmiddellijk enkele meters. Contador paste. Olympisch kampioen Sanchez (Euskaltel) sloot wel aan bij Schleck. In de spurt was Schleck de beste. Hij neemt 10" extra voorsprong op zijn concurrenten voor de eindzege, boniseconden zijn er niet in deze Tour. Het geel is voor Cadel Evans. Schleck staat op 20" van de Australiër. Jurgen Van den Broeck staat vierde op 1'03", Gesink is elfde met een achterstand van 2'37". Schleck won veel punten voor de bergtrui en staat met 30 punten op de derde plaats na Chavanel en Pineau.

  Lance Armstrong kwam op meer dan elf minuten achterstand binnen. Een achtste Tourzege lijkt buiten het bereik van de Amerikaan. 

   

  (foto: www.sporza.be)

  Uitslag rit 8

   

  Algemeen klassement na rit 8

   
  01.A.Schleck 189km in 4h54'11" 01.C.Evans in 37h57'09"
  02.S.Sanchez z.t. 02.A.Schleck op          20"
  03.R.Gesink op        10" 03.A.Contador 1'01"
  04.R.Kreuziger z.t. 04.J.Van den Broeck 1'03"
  05.A.Contador   05.D.Menchov 1'10"
  06.C.Evans   06.R.Hesjedal 1'11"
  07.J.Van den Broeck   07.R.Kreiziger 1'45"
  08.L.Leipheimer   08.L.Leipheimer 2'14"
  09.I.Basso   09.S.Sanchez 2'15"
  10.D.Menchov   10.M.Rogers 2'31"

  Puntentrui: T.Hushovd

  Bergtrui: J.Pineau

  Jongerentrui: A.Schleck

  Beste ploeg: Rabobank

   

  GiGiVéLo

  11-07-2010 om 19:15 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 8

  Tour de France 

  zondag 11 juli 2010 - rit 8

   

  Rit 8: Station des Rousses - Morzine-Avoriaz (189km)

  De beklimmingen die de renners gisteren voorgeschoteld kregen waren nog maar een opwarmertje voor het grotere werk dat vandaag begint met twee bergen van eerste categorie. Dinsdag, daags na de rustdag, volgt dan het hoogtepunt van de Alpendoortocht met Col de la Madeleine (buiten categorie).

  Gisteren moesten al veel renners lossen en daarbij als meest opmerkelijke naam Andreas Klöden (Radio Shack). De ploegmaat van Lance Armstrong werd algemeen beschouwd als kandidaat top tien. Hij verloor 2'13" op de favorieten. Misschien dat de Duitser gisteren last had van de omschakeling naar het gebergte en vandaag beter voor de dag komt. Dat Fabian Cancellara (Saxo Bank) gisteren moest lossen kwam ook als een verrassing. Cancellara is uiteraard geen topklimmer, maar de hellingen van gisteren had de winnaar van de Ronde van Zwitserland 2009 zeker moeten aankunnen. 

  Laten we even kijken hoe goed de kopmannen gisteren nog omringd waren aan de aankomst. Andy Schleck (Saxo Bank) had enkel Chris Sorensen bij zich. De grote afwezige was natuurlijk broer Fränk die in de rit naar Arenberg uitviel met een sleutelbeenbreuk. Alberto Contador (Astana) werd bijgestaan door Alexander Vinokourov en David Navarro. Radio Shack was het best vertegenwoordigd met naast kopman Lance Armstrong ook nog Levi Leipheimer, Janez Brajkovic en Christopher Horner. In de komende bergritten is het uitkijken naar Vinokourov, zou hij zijn eigen kansen gaan? Als klimmer moet Vino echter lager ingeschat worden dan ploegmaat Contador. Maar als Vino wegrijdt op een klim zal Contador er niet mogen achterrijden en zo kan de Kazach misschien wat tijd nemen. Het wordt ook afwachten hoe het Schleck vergaat, zijn broer Fränk werd geacht degene te zijn van de ploeg die hem het langst zou kunnen bijstaan. Vele volgers bekijken het echter als een kans voor de jonge Luxemburger om voluit te gaan, terwijl hij vorig jaar, vooral op de Mont Ventoux, te veel omkeek naar zijn broer. Zelf ontkent hij echter dat de afwezigheid van zijn broer enig voordeel kan opleveren.

  Vijf hellingen liggen er op het parcours. De eerste twee behoren tot de vierde categorie: de Côte de la Petite Joux (2,3 km aan 4,3%) na iets meer dan 20 km en de Côte de Grésin (4,3 km aan 3,9%) 50 km verderop. Het echte werk begint op minder dan 50 km van de streep. Dan moeten de renners de Col de la Ramaz op, deze col van eerste categorie is 14,3 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8%. Vooraleer aan de slotklim naar Morzine kan begonnen worden moeten iedereen nog over Les Gets, een helling van derde categorie (3,9 km en 4,8%).  De klim naar Morzine-Avoriaz behoort tot eerste categorie en is 13,6 km lang en het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 6,1%. De streep van deze achtste rit is getrokken op de top.

  Ongetwijfeld zal er weer snel een ontsnapping op touw gezet worden. De voorbije dagen was de eerste poging steeds de juiste, benieuwd of dat ook vandaag zo is. Waarschijnlijk zullen de vluchters door de favorieten gegrepen worden op de slotklim en zal iemand van de tweede rij nog kunnen wegspringen zoals olympisch kampioen Samuel Sanchez (Euskaltel). Een aanval van de topfavorieten zullen we niet moeten verwachten. Wel is het mogelijk dat er, zoals gisteren met Klöden het geval was, grotere namen moeten afhaken. Het wordt ook uitkijken naar de prestatie van Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) die de voorbije dagen een zeer goede indruk gaf en gisteren voorin de groep te vinden was. De Nederlanders zullen zeker Robert Gesink (Rabobank) met argusogen volgen. Misschien kan hij in afwachting van de WK-finale tussen Nederland en Spanje deze avond al een mooie prestatie neerzetten.

   

                                             

  (Kaarten: www.letour.fr)
   
  GiGiVéLo

  11-07-2010 om 10:26 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 7

  Tour de France

  Rit 7: Tournus-Station des Rousses (165,5 km)

  zaterdag 10 juli 2010

   

  Vreugde bij QuickStep

  De zevende rit met start in Tournus leidde de renners over zes hellingen in de Jura. Het leek een ideale etappe voor een vluchter om het uit te zingen tot de streep, want de favorieten zouden zich nog gedeisd houden vanwege de relatief matige moeilijkheidsgraad. Bergen van eerste en buiten categorie zaten er namelijk niet bij.

  Eén renner hield het voor bekeken: Juan José Oroz (Euskaltel). Robbie McEwen (Katusha), die gisteren net na de aankomst viel door een botsing met een cameraman, ging wel van start. Naast de blessures die hij al had aan de elleboog en heup en de slechte reactie op een tetanusspuit is nu ook zijn rug zwaar geraakt. 

  Onder een loden zon zette het peloton om één uur aan voor de officieuze start. Aan kilometerpaal nul kon de strijd losbreken. Duits kampioen Christian Knees (Milram) demarreerde eerst. In zijn zog volgden Samuel Dumoulin (Cofidis) en bolletjestrui Jérôme Pineau (QuickStep). Ruben Perez (Euskaltel) die er in de vorige etappe ook al bij was zou kunnen aansluiten, net als Danilo Hondo (Lampre). Bbox Bouygues mende op kop van het peloton om het gat op de vluchters dicht te rijden. Renners van QuickStep en Cofidis zaten vlak achter hen om de vlucht van respectievelijk Pineau en Dumoulin te beschermen. Toen iemand van Saxo Bank ostentatief naar voren reed en zich langs de kant zette om te plassen was dat het sein voor de jongens van Bbox om de strijd op te staken. 

  Na 30 km hadden de vijf vooraan acht minuten voorsprong, tijd voor O'Grady (Saxo Bank) om zich op kop te zetten en hen niet meer te laten uitlopen. Later zouden Bbox Bouygues weer aan het front verschijnen.

  Op de eerste drie hellingen kwam Pineau als eerste boven. Dat was natuurlijk zijn hoofddoel, punten pakken voor de bergtrui. 80 km voor het einde hadden Pineau en zijn vier kompanen iets minder dan zes minuten voorsprong. 

  In het peloton vielen de eerste slachtoffers op de vierde klim, de Côte du barrage de Vouglans. McEwen loste als eerste en zou een ware lijdensweg voor de boeg hebben. Hij zou later nog wel kunnen aanpikken in de bus. Cavendish (HTC-Columbia) loste ook, met drie ploegmaats rondom zich: sprintlocomotief Renshaw, Grabsch en Eisel. Farrar (Garmin) reed ook bij hen. Vooraan kwam Pineau alweer als eerste aan de top.

  Meer gelosten op de Côte de la Croix de la Serra. Sprinters Hushovd (Cervélo) en Ciolek (Milram), maar ook Rein Taaramae (Cofidis). Voor de Belg Devenyns (QuickStep) ging het ook te snel. Vooraan in het peloton voelden ze zich merkelijk beter, er werd aangevallen. Nee, niet door de favorieten. Wel door Thomas Voeckler (Bbox Bouygues), wiens ploegmaats tot dan kopwerk hadden verricht. Voeckler kreeg ploegmaat Cyril Gautier met zich mee. Ook Mathieu Perget (Caisse d'Epargne), Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto), Rafael Valls (Footon) en Damiano Cunego (Lampre) sloten aan. Sylvain Chavanel (QuickStep) zou verder op de klim naar dit groepje toerijden. Zijn ploegmaat Pineau reed ondertussen voorin alleen. 

  Gele trui Cancellara kreeg het moeilijk en loste. Hij kon terugkeren en nam zelfs drinkbussen voor de ploemaats mee naar voor. Daarna loste hij weer en speelde wat jojo. Uiteindelijk zou Cancellara toch moeten breken en zou hij bijna een kwartier later binnenkomen dan de winnaar.

  Aan de voet van de laatste klim, de Côte de Lamoura, liet Chavanel het groepje Voeckler achter zich en reed naar Pineau toe. Die kon zijn kameraad niet volgen. Chavanel zou zijn tweede ritzege meepikken en staat opnieuw in het geel. Zijn ploemaat Pineau staat steviger in de bollen en kreeg de prijs van de strijdlust.

  De tweede plaats in de etappe ging naar Valls. Garate (Rabobank) die nog uit de favorietengroep was weggesprongen werd derde. Voeckler, Perget en Moreno bleven nog net uit de greep van die groep.

  Witte trui Gerraint Thomas (Sky) zakte door het ijs vandaag. Hij moest de favorietengroep laten gaan op de laatste klim.  Andy Schleck (Saxo Bank) start morgen in het wit. Verrassend was dat ook Andreas Klöden (Radio Shack) op de Côte de Lamoura moest lossen.

  Slecht nieuws voor de Belgen: Stijn Vandenbergh (Katusha) kwam buiten tijd aan en moet zo noodgedwongen de Tour verlaten.

  (foto: www.sporza.be)

   

  Uitslag rit 7

   

  Algemeen klassement na rit 7

   
  01.S.Chavanel 165,5 km in 4h22'52" 01.S.Chavanel in 33h01'23"
  02.R.Valls op         57" 02.C.Evans op       1'25"
  03.J.M.Garate 1'27" 03.R.Hesjedal 1'32"
  04.T.Voeckler 1'40" 04.A.Schleck 1'55"
  05.M.Perget z.t. 05.A.Vinokourov 2'17"
  06.D.Moreno   06.A.Contador 2'26"
  07.P.Fedrigo 1'47" 07.J.Van den Broeck 2'28"
  08.R.Hesjedal z.t. 08.N.Roche z.t.
  09.R.Plaza   09.J.Vansummeren 2'33"
  10.E.Capecchi   10.D.Menchov 2'35"

  Puntentrui: T.Hushovd

  Bergtrui: J.Pineau

  Jongerentrui: A.Schleck

  Beste ploeg: Astana

   

  GiGiVéLo

  11-07-2010 om 10:25 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 7

  Tour de France 

  zaterdag 10 juli 2010 - rit 7

   

  Rit 7: Tournus - Station des Rousses (165,5 km)

  Een rit van slechts 165,5 km maar wel met zes hellingen onderweg dat wacht de renners in de Tour. Om één uur gaan ze van start. De topfavorieten voor de eindzege zoals Alberto Contador (Astana) en Andy Schleck (Saxo Bank) zullen zich vandaag nog wel gedeisd houden, de rit van morgen met twee klimmen van eerste categorie en aankomst bergop is meer iets voor hen. Mogelijk kan een overblijver van de lange vlucht de etappe op zijn naam schrijven. 

  Starten doet het peloton in Tournus. In de Jura wachten hen een klim van vierde, twee van derde en drie van tweede categorie. De eerste helling, na 51 km, is de Côte de l'Aubepin (3de cat., 4,9 km, 5%). 18 km verderop ligt de volgende van derde categorie, de Côte d'Arinthod (8,4 km en 4,7%). Tussenin moet het peloton over de Côte des Granges (4de cat., 5,9 km en 3,5%). In de laatste 60 km liggen drie bergen van tweede categorie, te beginnen met de Côte du barrage de Vouglans (6,5 km en 5,6%). De voorlaatste beklimming van de dag is die van de Col de la Croix de la Serra (15,7 km en 4,3 %). Als afsluiter is er de 14 km lange klim op de Côte de Lamoura (5%). De top ligt op 4 km van de streep in Station des Rousses.

  Ongetwijfeld zal alweer van bij de start aangevallen worden. De voorbije etappes was de eerste poging de juiste. Opvallend was ook het kleine aantal vluchters, maximum een groep van acht (in de etappe naar Spa). Vandaag zou het wel eens een grotere groep kunnen zijn. De te verwachten naam in dergelijke rit is Frans kampioen Thomas Voeckler (Bbox Bouygues Télécom). Aangezien er veel punten voor de bolletjestrui te rapen vallen, zou Jérôme Pineau (Quick Step), de huidige leider in het puntenklassement, ook wel eens mee kunnen zijn.  

  De afgelopen dagen reden de Belgen zich al in de kijker: Wynants en Van De Walle (QuickStep), De Greef en  Roelandts (Omega Pharma-Lotto) trokken al mee in de aanval. Misschien is het vandaag wel de dag van Kevin Seeldraeyers of Dries Devenyns (QuickStep). 

  Naast de bollentrui staat vandaag ook de gele trui op het spel. Cancellara (Saxo Bank) zou in staat moeten worden geacht om vandaag te kunnen volgen als de klassementsrijders er niet voor koersen. Voor de volledigheid hier een blik op de stand van de favorieten in het algemeen klassement.

  (Kaarten: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  11-07-2010 om 10:24 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 6

  Tour de France

  Rit 6: Montargis-Gueugnon (227,5 km)

  vrijdag 9 juli 2010

   

  Cavendish doet het weer

  Bij de start van de langste etappe leek het of de renners wat verkoeling zouden vinden na de tropische etappe van de dag voordien. De temperatuur bedroeg een graad of 22 en af en toe was er een bui in startplaats Montargis. Hoe verder de rit vorderde hoe warmer het echter zou worden. Meer dan 30°C onderweg betekende hard labeur voor de waterdragers. 

  Net als de voorbije etappes vertrok de juiste aanval al van bij de start. Dit keer opnieuw drie renners: Mathieu Perget (Caisse d'Epargne), Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto) en Ruben Perez (Euskaltel). Ze liepen uit tot 8 minuten. Dan vonden de mannen van Columbia het welletjes, zetten zich op kop van het peloton en knabbelden aan de voorsprong. 

  Door het mindere weer bij de start hadden vele renners blijkbaar een onderhemdje aangetrokken en dat werd door velen uitgetrokken tijdens de wedstrijd. Ook door Lang in de kopgroep. Jesus Hernandez (Astana) moest assistentie krijgen van de dokter. De helper van Alberto Contador had wat last van de linkerknie. Hopelijk kan hij zijn kopman voluit bijstaan in de bergen die er dit weekend aankomen.

  Tropisch weer of niet, Maxime Monfort en Bert Grabsch (HTC-Columbia) verrichten berewerk op kop van het peloton. Op hetzelfde moment werd Monfort voor het eerste vader, hij en Laure kregen een dochter die ze de naam Lou gaven.

  Met nog 43 km te gaan hadden de vluchters nog exact twee minuten voorsprong, alles zat dus op schema voor de massapurt. Achteraan het peloton gingen enkele renners tegen de grond, onder meer Boom (Rabobank) lag er bij. Na de aankomst ging hij er opvallend luchtig overheen.

  Nog 25 km van de streep verwijderd toen de voorsprong van de drie koplopers onder de minuut dook. Ietsje verderop lag de Côte de la Croix de l'Arbre van vierde categorie (2,3 km aan 4,5%). Reden voor Dimitri Champion (AG2R) om te demarreren. De vluchters reden dan nog 30" voor hem uit, op 1 km dichtte Champion het gaatje. Geïnspireerd door de aanval van zijn landgenoot trok ook Anthony Charteau (Bbox Bouygues Télécom) in de aanval. Op de Croix de l'Arbre nam Perget wat voorsprong en kwam als eerste boven, net als bij de drie eerdere hellinkjes. In totaal leverde dit hem twaalf punten op, eentje minder dan Pineau (QuickStep) die in de bollen blijft.

  Na de top sloot Charteau aan bij de achtervolgers op Perget, die zich even verderop zou laten inlopen. In het peloton kregen de Columbiamannen hulp van Katusha. Zo waren de vluchters op 10 km van het eind er aan voor de moeite. De prijs van de strijdlust ging naar Perget.

  In de aanloop naar de laatste kilometers zaten opvallend veel klassementsrijders in de eerste gelederen van het peloton. Dan kwamen Cervélo en Lampre naar voor en werd de orde hersteld. De laatste vijf kilometer zette Garmin Johan Vansummeren in. Voor Columbia was er Michael Rogers die tempo maakte. In de laatste kilometer was het Garmin die zich op kop manifesteerde voor de linke bochten. Cavendish plaatste zich opnieuw in het wiel van ploegmaat Renshaw die Hondo en Petacchi (Lampre) uit het wiel van Dean en Hunter (Garmin) kon wringen. Tyler Farrar (Garmin) zou blijkbaar ook meesprinten, hij nam plaats achter Cavendish.

  Toen Cavendish aanzette was het duidelijk dat hij de sterkste was. De Brit won zo zijn tweede zege op rij, dit was zijn twaalfde Tourrit in totaal. Farrar finishte als tweede voor Petacchi. Groene trui Thor Hushovd (Cervélo) werd pas tiende en zo nadert Petacchi tot op vier punten in het puntenklassement. Hushovd is wel in staat om in de bergritten punten te pakken als zijn collegasprinters al hebben gelost.

  Cavendish glunderde op het podium. Toen Sporzajournalist Renaat Schotte hem op de hoogte bracht over het vaderschap van Monfort was Cav zichtbaar gelukkig.

  Het was echter niet al blijdschap na de meet. Om te beginnen was er Robbie McEwen (Katusha) die viel aan de aankomst na een botsing met een cameraman die opeens op de baan liep. McEwen bleef enige tijd liggen op de grond en kreeg water aangereikt door Petacchi. De Australiër was razend en toen hij opstond wilde hij de man gaan zoeken, maar vond hem niet. Dan maar richting ziekenhuis waar geen breuken werden vastgesteld, McEwen start dan ook in de zevende rit. Ondertussen werd de bewuste cameraman gevonden en voor één dag geschorst.

  Maar collega's Carlos Barredo (QuickStep) en Alberto Rui Costa (Caisse d'Epargne) spanden de kroon. Na de streep gingen de oververhitte Spanjaard en Portugees met elkaar op de vuist. Er werd zelfs een wiel als wapen gebruikt. Omstanders konden de twee uit elkaar trekken. De wedstrijdjury legde hen allebei een boete op van 400 Zwitserse frank of 300 euro. QuickStep laat Barredo nog een extra boete betalen. Barredo en Rui Costa excuseerden zich voor het voorval. Volgens de Spanjaard was de aanleiding enkele leverstoten die Rui Costa hem gaf 20 km voor het eind. Toen hij na de streep verhaal kwam halen zou de Portugees hem weer hebben weggeduwd. Dan brak het gevecht los.

   

  Tweede op rij voor Cavendish (foto: www.letour.fr)

  Ook dit is de Tour  (foto: www.sportwereld.be)

  Uitslag rit 6

   

  Algemeen klassement na rit 6

   
  01.M.Cavendish  227,5 km in 5h37'42" 01.F.Cancellara in 28h37'30"
  02.T.Farrar z.t. 02.G.Thomas op          20"
  03.A.Petacchi   03.C.Evans 39"
  04.R.McEwen   04.R.Hesjedal 46"
  05.G.Ciolek   05.S.Chavanel 1'01"
  06.S.Turgot   06.A.Schleck 1'09"
  07.J.J.Rojas   07.T.Hushovd 1'16"
  08.E.Boasson Hagen   08.A.Vinokourov 1'31"
  09.R.Hunter   09.A.Contador 1'40"
  10.T.Hushovd   10.J.Van den Broeck 1'42"

  Puntentrui: T.Hushovd

  Bergtrui: J.Pineau

  Jongerentrui: G.Thomas

  Beste ploeg: Saxo Bank
   
  GiGiVéLo

  10-07-2010 om 08:44 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  09-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 6

  Tour de France 

  vrijdag 9 juli 2010 - rit 6

   

  Rit 6: Montargis-Gueugnon (227,5km)

  Vandaag staat de langste etappe uit deze Tour op het programma. Deze leidt de renners van Montargis naar Gueugnon over een afstand van 227,5 km. Met de Alpen die er morgen aankomen leek dit een unieke kans voor een vluchtersgroep om het uit te zingen tot de streep. Na de zengende hitte van gisteren zou het volgens de laatste berichten iets minder warm zijn en regent het.

  Op het parcours zal het peloton vier hellingen van vierde categorie tegenkomen. Laten we ze even op een rijtje zetten. Eerst is er de Côte de Bouhy (2,9 km; 4% gem.) na 69 km. Even verderop ligt de Côte de La Chapelle Saint-André (2,1km; 4,3% gem.). Daarna blijft het parcours golvend, maar de volgende helling zullen de renners pas tegenkomen 50 km voor Gueugnon. Dat zal dan de Côte des Montarons (3,6 km; 3,6% gem.) zijn. Ten slotte is er de Côte de la Croix de l'Arbre (2,3 km; 4,5% gem.) waarna het nog 23 km is tot de finish. In de laatste kilometers gaat het nog eventjes bergaf.

  Al deze kleine hellinkjes zijn slechts een opwarming voor het grotere werk van morgen en vooral zondag. Juist omdat er zwaardere dagen aanbreken bestaat de kans dat het peloton dan een snipperdag neemt en een vluchtersgroep laat begaan. 

  Na de overwinning van Cavendish (HTC-Columbia) zal het vertrouwen binnen het team en vooral bij Cav zelf echter gegroeid zijn. De druk is van de ketel en ze zijn ongetwijfeld in de winning mood. Daarom zou ook deze rit wel eens op een massaspint kunnen uitdraaien.  

   

  (Kaart:. www.letour.fr)

  GiGiVéLo

  09-07-2010 om 09:12 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 5

  Tour de France

  Rit 5: Epernay-Montargis (187,5km)

  donderdag 8 juli 2010

   

  Verlossende zege voor emotionele Cavendish

  Net als bij ons in België steeg het kwik in Frankrijk ook tot boven de 30°Celsius. Dat weerhield drie renners er echter niet van na 10km ten aanval te trekken: Jurgen Van De Walle (QuickStep), Julien El Fares (Cofidis) en Spaans kampioen José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne). Na Wynants (QuickStep), Roelandts en De Greef (Omega Pharma-Lotto) is Van De Walle dus de vierde Belg die zich in de kijker rijdt. Aangezien het een vlakke etappe was die de sprinters met stip hadden aangeduid, moest echter geen grote hoop gekoesterd worden voor een etappezege. Even werd de drie een voorsprong van 7'30" gegund, tot HTC-Columbia er een snok aan gaf.

  Onderweg weinig of geen akkefietjes op wat lekke banden na. Cavendish (HTC-Columbia) wisselde van schoen en Hushovd (Cervélo) liet even aan de fiets sleutelen. De ploeg van Cavendish had blijkbaar alle vertrouwen in de Brit, zij deden het meeste kopwerk. Iedereen zette zich in voor Cav, ook klassementsrijder Michael Rogers. En net als gisteren deed natuurlijk ook Sivtsov zijn duit in het zakje. Naarmate de finale naderde staken Cervélo en Lampre een handje toe. Zij hoopten op ritwinst voor respectievelijk Hushovd en Petacchi. 

  Hoewel deze etappe een kroniek van een aangekondigde spurt leek te worden, sprong Gutierrez vooraan weg op 6,7 km van de meet. Ritwinst zou het hem niet opleveren, wel de prijs van de strijdlust en de bijhorende 2000 euro. Met nog 4 km te gaan werd hij ingelopen. 

  Dan volgde een schitterende voorbereiding op de massaspurt. Vanuit de helikopter was het een wondermooi schouwspel. Dean en Hunter trokken de sprint aan voor hun kopman Tyler Farrar, die dus zou meespurten ondanks een breukje in de pols. Cavendish werd op sleeptouw genomen door Mark Renshaw die in het wiel van Farrar postvatte en mannen als Hushovd (Cervélo) en Freire (Rabobank) beleefd opzij kwakte.  In de laatste hectometers ontspon de strijd zich aan twee kanten van de weg, links Farrar en rechts Cavendish. Snel werd duidelijk dat Cav de sterkste was van de dag. Op een overtuigende manier haalde hij de zege van de verlossing binnen. Farrar zakte weg naar plaats tien. Ciolek (Milram) en Boasson Hagen (Sky) vervolledigen de top drie.

  Hoe knap de spurt van Cavendish ook was, het mooiste moment kwam na de meet. Op het podium liet de Manx Express zijn tranen de vrije loop. In het flashinterview bedankte hij al zijn ploegmaats uitvoerig en zei dat hij gisteren ontgoocheld was dat hij hen had teleurgesteld. Dat iedereen, zelfs Rogers die voor het klassement rijdt, vandaag weer alles op alles zette om hem naar de zege te loodsen raakte Cavendish diep.

  De afgelopen woelige maanden liggen nu hopelijk defintief achter hem. Met drie zeges in het voorseizoen kan je misschien niet zeggen dat hij helemaal is weggeweest, maar toch. Vandaag kregen we weer de oppermachtige Mark Cavendish van vorig seizoen te zien: Cav is back.

   

   

  (foto's: www.sporza.be)

   

  Uitslag rit 5

   

  Algemeen klassement na rit 5

   
  01.M.Cavendish 187,5 km in 4h30'50" 01.F.Cancellara in 22h59'45"
  02.G.Ciolek z.t. 02.G.Thomas    op          23"
  03.E.Boasson Hagen   03.C.Evans 39"
  04.J.J.Rojas   04.R.Hesjedal 46"
  05.T.Hushovd   05.S.Chavanel 1'01"
  06.S.Turgot   06.A.Schleck 1'09"
  07.R.McEwen   07.T.Hushovd 1'19"
  08.A.Petacchi   08.A.Vinokourov 1'31"
  09.L.Mondory   09.A.Contador 1'40"
  10.T.Farrar   10.J.Van den Broeck 1'42"

   

  Puntentrui: t.Hushovd

  Bergtrui: J.Pineau

  Jongerentrui: G.Thomas

  Beste ploeg: Saxo Bank

   

  GiGiVéLo

  09-07-2010 om 09:11 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 5

  Tour de France 

  donderdag 8 juli 2010 - rit 5

   

  Rit 5: Epernay-Montargis (187,5km)

  Van de etappe vandaag wordt hetzelfde stramien verwacht als gisteren. Dat wil zeggen een groepje dat snel het hazenpad kiest en achter hen een peloton dat hun voorsprong strak in het oog houdt. In volle finale zullen de sprintersploegen er de beuk ingooien. 

  Al vrij vroeg in de wedstrijd liggen er twee hellinkjes van vierde categorie. De Côte d'Orbais-l'Abbaye (1,6 km aan 4,8% gemiddeld) en de Côte de Mécringes (1,3 km en gemiddeld 5,4%). Voor het overige is het een vlak parcours zonder hindernissen.

  Amets Txurruka (Euskaltel) die gisteren ten val kwam blijkt zijn sleutelbeen te hebben gebroken en zal niet meer starten. In 2007 won de Bask nog de prijs van de superstrijdlust voor de hele Tour.

   

  (Kaart: www.letour.fr)

  GiGiVéLo

  08-07-2010 om 10:02 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 4

  Tour de France

  Rit 4: Cambrai-Reims (153,5km)

  woensdag 7 juli 2010

   

  Tweede voor Petacchi, Cavendish houdt benen stil

  De etappe tussen Cambrai en Reims is de op één na kortste in deze Tour. Na de chaos van de afgelopen dagen zou de tocht over Franse veldwegen een welgekomen afwisseling vormen. Bij een blik op het parcours werd duidelijk dat deze vlakke rit een uitgelezen kans zou zijn voor de sprintersploegen.

  Vrijwel onmiddellijk nadat Tourdirecteur Christian Prudhomme uit het dak van zijn auto was gaan hangen om de officiële start te geven, trok Dimitri Champion (AG2R) ten aanval. De voormalige Franse kampioen kreeg vier anderen met zich mee: Iñaki Isasi (Euskaltel), Iban Mayoz (Footon-Servetto), Nicolas Vogondy (Bbox Bouygues Télécom) en de Belg Francis De Greef (Omega Pharma-Lotto). Het peloton gaf hen een voorgift van maximaal vier minuten. 

  Tijdens de rit konden de renners een babbeltje met elkaar slaan, misschien wel over het WK voetbal. Zo hielden Thor Hushovd (Cervélo) en Edvald Boasson Hagen (Sky) een Noors onderonsje. Ook Robbie McEwen (Katusha) en Mark Cavendish (HTC-Columbia) hadden elkaar veel te vertellen. Hoewel dit alles wijst op een ontspannend dagje uit bedroeg de gemiddelde snelheid op dat moment meer dan 40 km per uur.

  Gevallen werd er jammer genoeg ook. Slachtoffer van de dag was Amets Txurruka (Euskaltel). De Bask, gehavend aan de rechterbil, was enkele kilometers op achtervolgen aangewezen totdat zijn ploegmaten hem kwamen helpen en letterlijk een duwtje in de rug gaven. 

  Kanstantsin Sivtsov (HTC-Columbia) en Grega Bole (Lampre) gaven het beste van zichzelf op kop van het peloton, respectievelijk in funtie van Cavendish en Petacchi. Opvallend was de aanwezigheid van Armstrongs team Radio Shack vlak achter hen. Blijkbaar was The Boss toch niet gerust in een vlekkeloos verloop van de rit. Of hij wilde aantonen dat hij wel degelijk nog in de Tour zit en tot het uiterste wil gaan. Intimidatie is altijd al de sterkste kant geweest van de Amerikaan.

  Met nog 31 km te gaan zette Hushovd zijn mannetjes van Cervélo in. De vluchters hadden toen nog iets meer dan 40" voorsprong. Ondertussen werd duidelijk dat het echt niet de Tour is van Damiano Cunego (Lampre). Nadat hij al meer dan 17 minuten had verloren door valpartijen op weg naar Spa en Arenberg reed hij nu lek. 

  Nog voor de vijf ingelopen werden, liet de wedstrijdjury weten dat Champion de prijs van de strijdlust zou krijgen. Is hier Frans chauvinisme te bespeuren? Na aankomst vertelde De Greef echter dat Champion het werkelijk verdiende, dat hij de motor in de ontsnapping was geweest. En Champion zette natuurlijk ook de vlucht op.

  3 km voor de finish hadden we een hergroepering. De weg naar de massasprint lag open. In de laatste kilometer, op een brede baan, kon geen enkele ploeg zich echt organiseren. Cavendish hield al snel de benen stil. Aan Petacchi was geen houden. De Italiaan won zijn tweede rit in deze Tour, de zesde in totaal. Petacchi heeft nu 51 zeges in de drie grote rondes (26 in de Giro, 19 in de Vuelta en nu dus 6 in de Tour) op zijn naam staan. 

  Achter Peta enkele verrassende namen in wat een koninklijke massaspurt had moeten worden: Dean en Hunter (Garmin) op plaatsen twee en vijf. Doordat hun kopman Tyler Farrar, die nog te veel hinder ondervindt van een polsblessure niet meesprintte mochten zij hun kans gaan. Nummer drie was Boasson Hagen (Sky) en McEwen eindigde vierde. De Australiër kon jammer genoeg niet voluit sprinten door blessures aan de elleboog en de heup. Groene trui Hushovd werd ontgoochelend negende, net voor Freire (Rabobank) die daarmee toch ook teleurstelde.

  Even een blik werpen op het puntenklassement. Thor Hushovd blijft dat aanvoeren met 80 punten, dat zijn er tien meer dan nummer twee Petacchi. Die verklaarde dat hij nog niet van plan is naar huis te gaan. De Italiaan zou wel eens de grootste concurrent kunnen worden van Hushovd. McEwen staat derde met 62 punten. Roelandts pakte geen punten en zakt door naar de twaalfde plaats. Voor Cavendish lijkt het over en uit wat het groen betreft, hij pakte wel wat punten mee, maar zijn totaal bedraagt slechts 15 punten. Dat is een zeer grote kloof met nummer één Hushovd. 

  En Cav beseft het. Na de aankomst gooide hij zijn fiets voor de teambus en ook zijn helm moest er aan geloven. Hij kroop in de bus om er niet meer uit te komen. Ploegmaat Monfort deed in zijn plaats de uitleg over een manke fiets. Ploegleider Alan Peiper verklaarde dat zijn poulain het inderdaad moeilijk had zo vlak na de aankomst, maar dat hij zich wel weer zou opladen om de komende twee dagen mee te sprinten voor een etappezege. Groen is echter verloren gaf Peiper toe.

   

  (foto: www.sporza.be)

  Uitslag rit 4

   

  Algemeen klassement na rit 4

   
  01.A.Petacchi 153,5 km in 3h34'55" 01.F.Cancellara in 18h28'55"
  02.J.Dean z.t. 02.G.Thomas op          23"
  03.E.Boasson Hagen   03.C.Evans 39"
  04.R.McEwen   04.R.Hesjedal 46"
  05.R.Hunter   05.S.Chavanel 1'01"
  06.S.Turgot   06.A.Schleck 1'09"
  07.J.J.Rojas   07.T.Hushovd 1'19"
  08.D.Oss   08.A.Vinokourov 1'31"
  09.T.Hushovd   09.A.Contador 1'40"
  10.O.Freire   10.J.Van den Broeck 1'42"

   

  Puntentrui: T.Hushovd

  Bergtrui: J.Pineau

  Jongerentrui: G.Thomas

  Beste ploeg: Saxo Bank

   

  GiGiVéLo

  08-07-2010 om 09:37 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  07-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 4

  Tour de France 

  woensdag 7 juli 2010 - rit 4

   

  Rit 4: Cambrai-Reims (153,5km)

  Vandaag wordt, op de slotdag na, de kortste rit in lijn uit deze Tour verreden. Tussen Cambrai en Reims ligt slechts 153,5km. Na de voorgaande etappes van boven de 200 km zal het een welgekomen afwisseling zijn. De kans is wel groot dat de sprintersploegen er de pees zullen opleggen, het is immers een vlakke rit. Eén schamel hellinkje ligt op het parcours: de Côte de Vadencourt (4de cat.; 1,6 km aan 3,9%).

  Aan het einde van de dag wordt het ongetwijfeld een sprinterfestijn, als het peloton van ongelukken gespaard blijft tenminste. Het is dan ook een cruciale dag wat het puntenklassement betreft. Momenteel staat Hushovd (Cervélo) in het groen met 63 punten. Thomas (Sky) en Chavanel (QuickStep) laten we hier buiten beschouwing, in deze analyse over de sprinters. McEwen telt 25 punten minder dan Hushovd. De Belg Roelandts heeft nog twee puntjes minder. Zij bevinden zich dus nog in een behoorlijke positie. Dat is wel anders voor spurtbommen Farrar (Garmin) en Cavendish (HTC-Columbia) met respectievelijk vier en één punt. Ook Freire (Rabobank) heeft slechts twee punten. Het is nog vroeg in de Tour natuurlijk, maar zij lijken toch zo goed als uitgeschakeld voor het groen. Hushovd lijkt immers in topvorm te verkeren. Dit is misschien wel een unieke kans voor de jonge Roelandts om een knappe plaats in het  puntenklassement te bekleden in Parijs.

  Topfavoriet voor de rit vandaag is Thor Hushovd na wat we de voorbije dagen al hebben gezien van de Noor. Indien Cavendish hem hier zou kunnen kloppen zou dat de verlossing betekenen voor de Brit. Wat Farrar betreft zal vandaag duidelijk worden hoeveel hinder hij nog ondervindt van zijn val in de rit naar Spa.

   

  (Kaart: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  07-07-2010 om 09:34 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 3

  Tour de France

  Rit 3: Wanze-Arenberg Porte du Hainaut (213 km)

  dinsdag 6 juli 2010

   

  Andy maakt tijd goed, broer Fränk breekt sleutelbeen

  De derde etappe betrof de fameuze miniversie van Parijs-Roubaix. Het Tourpeloton kreeg 13,2 km kasseien voor de wielen geschoven verdeeld over zeven stroken. Maanden op voorhand waren de klassementsrijders er zich reeds op aan het voorbereiden. Alberto Contador (Astana) ging in de leer bij Peter Van Petegem, winnaar van de Helleklassieker in 2003.

  Voor de derde dag op rij was België het toneel van de Tour. Pas 37 km voor de finish zou Frankrijk worden bereikt. De eerste drie kasseistroken lagen op Belgisch grondgebied. Door de valpartijen in de tweede rit gingen twee renners niet meer van start: Christian Vande Velde (Garmin) en Nederlands kampioen Niki Terpstra (Milram). Gisteren stapte Mickaël Delage (Omega Pharma-Lotto) er al uit tijdens de wedstrijd. Hij liep een hersenschudding op, een gebroken kaakbeen en heeft snijwonden in het gezicht.

  De Tour gaat onverbiddelijk door ook al likten nog tal van renners hun wonden na de vorige helse etappe. Farrar (Garmin), McEwen (Katusha), Andy Schleck (Saxo Bank) en Lance Armstrong (Radio Shack) zijn slechts enkele voorbeelden van mannen die ingepakt aan de rit begonnen.

  Gisternacht werd in de fabriek van Merckxfietsen in Meise nog stevig doorgewerkt om de fietsen van gele en groene trui Chavanel (Quick Step) in beide kleuren te steken. De fiets van Pineau (Quick Step), die leider is in het bergklassement, spoten ze wit en zetten er rode bollen op. 

  Al na 14 km was er een groepje weg: Roger Kluge (Milram), Ryder Hesjedal (Garmin), Stephen Cummings (Sky), Stéphane Augé (Cofidis), Pavel Brutt (Katusha), Pierre Rolland (Bbox Bouygues Télécom) en Imanol Erviti (Caisse d'Epargne). Ze kregen niet meer dan vier minuten.

  Onderweg probeerden enkele renners van de baan op het fietspad te springen en bij zulke manoeuvres gebeuren wel eens ongelukken. Ook in deze rit. David Lelay (AG2R) was er het ergst aan toe en moest opgeven.

  Bij de tweede kasseistrook, die van Hollain (1200m) nam Hesjedal afstand van zijn medevluchters. Aangezien het nog 44km ver was, hield hij na een eindje in en liet zich inlopen. Het zevental had dan twee minuten voorsprong op het peloton. In dat peloton scheerden de renners langs de haag aan de rand van de weg en daarbij werd uiteraard alweer gevallen. Wegelius (Omega Pharma-Lotto) en Cunego (Lampre) lagen naast, de Italiaan zelfs over, de haag. Op dat moment vielen er enkele breukjes in de groep.

  Bij het binnenrijden van Frankrijk, 37 km voor het eind, naderde het peloton al tot op 1 minuut van de kopgroep. Saxo Bank en Cervélo bepaalden het tempo van het nerveuze peloton. De gevaarlijkste kasseistukken kwamen er aan. Op de eerste Franse kasseien hadden ze het al vlaggen. Eén van de slachtoffers: Fränk Schleck (Saxo Bank). Snel werd duidelijk dat het ernstig was. Voor de Luxemburgse kampioen hield de Tour daar op, hij keert huiswaarts met een sleutelbeenbreuk. Zijn jonge broertje Andy verging het beter. Hij was met een klein groepje losgerukt van de rest. Bij Schleck zaten ploegmaat Cancellara, wereldkampioen Evans (BMC), Noors kampioen Thor Hushovd (Cervélo) en Brits kampioen Gerraint Thomas (Sky). Voorin had Hesjedal zijn kompanen achtergelaten.

  Achter het groepje Schleck bevond zich Lance Armstrong. Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) zat bij de Amerikaan. Van den Broeck zou na de aankomst verklaren dat hij geen weet had dat er mannen voor hem uit reden. De Belgen deden het goed, want ook Vansummeren (Garmin) en Roelandts (Omega Pharma-Lotto) zaten in deze groep. Roelandts zou er echter uitvallen in een bocht, gelukkig zonder erg. Contador zat wat verderop, maar zou stilletjes kunnen terugkeren. Op dat moment reed Armstrong lek. 

  De klassementswinnaar van de dag was daardoor Andy Schleck die veel tijd goedmaakte op concurrenten Contador en Armstrong. Cancellara bleef mennen om de voorsprong uit te bouwen. Spartacus kreeg ook het geel binnen handbereik aangezien Chavanel veel tijd verloor. Hij was gehinderd bij de val van Schleck en reed twee maal lek. Jammer voor de Fransman die een hoogdag zou moeten beleven. 

  6 km voor de finish werd Hesjedal, de enige overgebleven vluchter, bijgehaald door het groepje Schleck. Met zes zouden ze strijden voor de etappezege. Hesjedal lanceerde een ultieme poging, maar die was hopeloos aangezien hij helemaal was leeggereden. Schleck trok dan maar de sprint aan. Hushovd was duidelijk de sterkste en nam daarmee revanche voor de punten die hij de dag daarvoor door de neus zag geboord. De Noor pakt de groene trui. 

  In de laatste kilometer moest Contador lossen. Ploegmaat Vinokourov perste nog alles uit zijn lijf. Merkwaardig op het eerste zicht, vol doortrekken als je kopman op enkele meters volgt, maar omdat Contador pech had in de laatste drie kilometer hopten ze dat hij de tijd aangerekend zou krijgen van het groepje waarin hij zich bevond op het moment van de pech. Dit is echter niet het geval in de officiële uitslag en Contador verliest 20" meer. Na afloop verlaarde de Spanjaard dat hij al dertig kilomter met een kapot achterwiel rondreed maar niet wilde wisselen.

  Schleck maakte dus veel tijd goed op Contador en staat nu 31" voor de Spanjaard. Armstrong staat op 1'21".  Van den Broeck is tiende in de stand op 1'42". Robert Gesink kwam binnen op 2'25" van de winnaar, in het algemeen klassement staat hij 43ste op 3'16". Cadel Evans had ook een vruchtbare dag achter de rug, hij is nu de eerste van de favorieten.

  Gerraint Thomas neemt de witte trui van beste jongere over van Tony Martin (HTC-Columbia) die 2'25" verloor.

   

  Fränk Schleck breekt sleutelbeen op drie plaatsen en moet de strijd staken

   

  (foto's: www.sporza.be)

   

  Uitslag rit 3 

   

  Algemeen klassement na rit 3

   
  01.T.Hushovd 213 km in 4h49'38" 01.F.Cancellara in 14h54'00"
  02.G.Thomas z.t. 02.G.Thomas op          23"
  03.C.Evans   03.C.Evans 39"
  04.R.Hesjedal   04.R.Hesjedal 46"
  05.A.Schleck   05.S.Chavanel 1'01"
  06.F.Cancellara   06.A.Schleck 1'09"
  07.J.Vansummeren op       53" 07.T.Hushovd 1'19"
  08.B.Wiggins z.t. 08.A.vinokourov 1'31"
  09.J.Van den Broeck   09.A.Contador 1'40"
  10.A.Vinokourov   10.J.Van den Broeck 1'42"

   

  Puntentrui: T.Hushovd

  Bergtrui: J.Pineau

  Jongerentrui: G.Thomas

  Beste ploeg: Saxo Bank

   

  GiGiVéLo

  07-07-2010 om 08:19 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 3

  Tour de France 

  dinsdag 6 juli 2010 - rit 3

   

  Rit 3: Wanze-Arenberg Porte du Hainaut (213km)

  Voor de derde dag op rij trekt de Tour door België. De aankomst ligt echter op Frans grondgebied. Het zal een hoogdag worden voor Sylvain Chavanel (Quick Step) die zijn thuisland in het geel mag binnenrijden. 

  Al maanden zorgt de passage over zeven kasseistroken voor beroering. Heel wat renners hebben nog nooit een kassei van dichtbij gezien en de nervositeit onder de klassementsrijders zal groot zijn. Er is namelijk risico op lekrijden én op valpartijen. Als je ziet hoe er de voorbije dagen al aan de lopende band gevallen is, zal de angst zeker toegenomen zijn. Volgens de weersvoorspellingen zou het droog blijven.

  Vroeg in de etappe wordt de renners een klimmetje van vierde categorie voorgeschoteld: de Côte de Bothey (1,4km aan 3,4% gemiddeld). Nadien volgen 13,2 km kasseien verdeeld over zeven sectoren. Op zo'n 85km voor de finish is er de eerste kasseisstrook in het Waalse Ormeignies. Ook de twee volgende stroken bevinden zich op Belgisch grondgebied. De langste is die van Hollain met 1200m lengte. Het peloton zal in Frankrijk arriveren rond half vijf. Dan is het nog 37 km tot de streep met nog vier kasseistroken voor de boeg, te beginnen met de strook van Sars-et-Rossières (2400m). Even verderop de sector van Tilloy-lez-Marchiennes (2500m). De langste strook is die van Wandignies-Hamage die 3700m lang is. Ten slotte zijn er de kasseien van Haveluy (2300m) op 10 km van de streep. Als er daar lekke banden zijn of kloven worden geslagen is het wel heel krap om terug aan te komen sluiten. Tenzij er weer gewacht wordt. Maar...

  Na de aankomst van de tweede etappe waren er stemmen te horen die niet zo tevreden waren met actie van Cancellara en c . Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) zag punten aan de neus voorbij gaan voor de groene trui. Net als Thor Hushovd (Cervélo) die het naar eigen zeggen onbegrijpelijk vond dat er geen punten verdeeld werden. Rabobank-ploegleider Adri Van Houwelingen vond dat zijn renners Menchov en Gesink, aanwezig in de groep Cancellara, hadden moeten aanvallen toen favorieten als Contador (Astana), Armstrong (Radio Shack) en de Schlecks (Saxo Bank) in de achtergrond waren verzeild geraakt. Van Houwelingen vroeg zich trouwens af of het peloton ook zou wachten op iemand als Gesink. Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) wees er op dat op hem niet werd gewacht toen hij voor de massale valpartij al tegen de vlakte was gegaan. In de afdaling van de Stockeu waren ook Cunego (Lampre) en groene trui Petacchi (Lampre) betrokken, zij kwamen minuten na het peloton aan in Spa. Hun achterstand werd aangerekend. Niet zo erg voor Petacchi, wel voor Cunego. 

  Christian Vande Velde (Garmin) die er gisteren bij lag in de afdaling komt niet meer aan de start, hij heeft twee gebroken ribben. Vorig jaar eindigde hij nog achtste in het algemeen klassement, in 2008 zelfs vierde. Vele andere renners die wel starten zullen dat zwaar gehavend doen. Farrar (Garmin) bijvoorbeeld heeft zware bloeduitstortingen. Andy Schleck (Saxo Bank) is dan weer zwaar geschaafd aan de rechterflank. McEwen (Katusha) trok gisteren naar het ziekenhuis om zich te laten behandelen aan de elleboog, hij heeft een diepe wonde. Ook Robert Gesink is geblesseerd, hij heeft een barst in de ellepijp. De Nederlander viel wel al voor de Stockeu.

  Op voorhand was Cancellara de grote favoriet voor deze etappe, een miniversie van Parijs-Roubaix. Na de gebeurtenissen van gisteren is het echter mogelijk dat hij dicht bij de Schlecks zal blijven. Gisteren offerde hij voor hen zijn gele trui al op. Het is afwachten hoe de wedstrijd zich zal ontwikkelen, maar aan de geluiden na de aankomst te horen zal er vandaag wel worden gekoerst.

   

     

  (kaart: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  06-07-2010 om 09:13 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 2

  Tour de France

  Rit 2: Brussel-Spa (201km)

  maandag 5 juli 2010

   

  Massale valpartij ontlokt solidariteit in het peloton

  De derde dag van deze Tour werd volledig in België afgewerkt. Om tien over twaalf was er aan het Brusselse Paleizenplein de officieuze start, de aankomst lag 201km verder in Spa. Onderweg lagen zes hellingen van vierde en derde categorie.

  Een groep van acht renners zorgde voor de vlucht van de dag: Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) en ploegmaat Matthew Lloyd, Quicksteppers Jérôme Pineau en Sylvain Chavanel, Rein Taaramae (Cofidis), Marcus Burghardt (BMC), Sébastien Turgot (Bbo Bouygues Télécom) en Francesco Gavazzi (Lampre). Hun voorsprong liep net niet op tot zeven minuten.

  Deze tweede rit telde drie tussensprinten die telkens door Roelandts werden binnengehaald. Na de etappe zou dit hem de derde plaats in het puntenklassement opleveren. Wat de bergtrui betreft is Pineau de winnaar van de dag. Op de eerste vier klimmetjes was hij telkens eerste boven. Hij verzamelde zo voldoende punten om de volgende rit in de bollen te mogen starten. 

  In het peloton reed Saxo Bank, dat gele trui Cancellara in de rangen telt, zoals het hoort op kop. Maar er kwam hulp van Cervélo dat Hushovd punten wilde laten pakken voor groen. 

  Met nog 60km voor de boeg was er een val in het peloton. Grootste slachtoffer was Mickaël Delage (Omega Pharma-Lotto) die de Tour moest verlaten met snijwonden in het gezicht en heel wat breuken. Zijn ploegmakker Jurgen Van den Broeck ging ook tegen de grond en had na de aankomst een opgezwollen pols en wijsvinger. Afwachten of hij er veel hinder van zal ondervinden op de kasseien in de derde etappe.

  Voor de beklimming van de Aisomont reed Chavanel enkele meters voor zijn metgezellen uit. Ze begonnen echter met zijn achten aan de helling. Gavazzi en Burghardt trokken ten aanval, de rest keerde terug uitgezonderd Turgot en Lloyd. Roelandts kon afstand nemen in de afdaling, hij zou later het gezelschap krijgen van Chavanel. De Fransman zou hem er afrijden op 20km van de meet.

  Op de Stockeu loste Mark Cavendish (HTC-Columbia), hij zou alleszins geen punten meer nemen voor groen vandaag. De kans bestond dat een man als Hushovd verder zou uitlopen. Met Maxime Monfort (HTC-Columbia) was het duidelijk beter gesteld, hij plaatste een demarrage. Monfort zou alle vluchters inlopen op Chavanel na. 

  Dan brak de hel los in de spekgladde afdaling van de Stockeu. De eerste die tegen de vlakte ging was Gavazzi, de motor achter hem deed alle moeite hem te ontwijken en eindigde op de zij in de graskant. Wat daarna volgde was de ene na de andere renner die viel. Consternatie toen Andy Schleck (Team Saxo Bank) opstond en naar de linkerarm tastte. Even leek het alsof de Tour daar eindigde voor de jongste van de Schleckbroertjes, maar hij stapte toch op een fiets van een ploegmaat. Later bleek dat ook Fränk was gevallen. Alberto Contador (Astana) en Lance Armstrong (Radio Shack) bleven eveneens niet gespaard. Andere mannen die een uitschuiver maakten: Nederlands kampioen Terpstra (Milram), Petacchi (Lampre) en Vandevelde (Garmin). En naast hen nog zo vele anderen. 

  In een groepje met renners die recht gebleven waren zaten onder andere gele trui Cancellara, Robert Gesink (Rabobank) en witte trui Tony Martin (HTC-Columbia). Renners van Cervélo en Caisse d'Epargne wilden toch doorrijden, maar Cancellara maande hen aan de boel stil te leggen en de achtervolgers op te wachten. In een eerste groep zaten Armstrong en Contador, meer dan een minuut verder volgden de Schlecks met Voigt die tempo maakte om de kloof te dichten. De groep Contador kwam terug en de vraag was of ze op de groep met de Schlecks zouden wachten. Of was dit het moment om hen tijd te doen verliezen? Neen, de solidariteit was groot. Ongetwijfeld onder invloed van Cancellara die zijn gele trui op het spel zette voor het team.

  Ondertussen was de voorsprong van Chavanel steeds groter geworden. La Machine kwam solo aan in Spa en veroverde eveneens het geel en de prijs van de strijdlust. 

  In de laatste kilometers zagen we Cancellara zich laten afzakken tot de wagen van de Tourdirectie en spreken met wedstrijdleider Jean-François Pescheux. Het gesprek eindigde met een ostentatieve handdruk voor de camera en fotografen. Toen de Zwitser weer voorin postvatte maakte hij duidelijk dat niemand nog moest proberen weg te rijden. Op zijn initiatief werd de wedstrijd dus geneutraliseerd voor wat het peloton betrof. Monfort liet zich inlopen in de laatste meters. McEwen en Hushovd bevonden zich op de eerste rij, er misschien toch niet gerust in dat er geen punten zouden worden gegeven voor het puntenklassement. Maxime Bouet (AG2R) versnelde toch even en bleef zo dus niet op één lijn met de anderen waarop Cancellara hem een kwade blik toewierp. Als vandaag iets duidelijk is geworden is dat Cancellara de patron is.

  Na de aankomst bleek dat op Chavanel na niemand punten kreeg voor het puntenklassement. Chavanel neemt zo het groen over van Petacchi. Ritwinst, geel en groen voor Chavanel en de bollen voor Pineau: een vruchtbare dag voor QuickStep.

  Nu is het afwachten of er ernstige lichamelijke schade is bij de gevallen renners en of sommigen niet meer zullen starten. Na twee hectische dagen moet het meest riskante stuk echter nog komen. Het peloton moet over de kasseien in Noord-Frankrijk. Wedden dat erveel schietgebedjes gericht worden aan de weergoden om het droog te houden?

   

  (foto: www.sporza.be)

   

  Cancellara legt het peloton lam in laatste kilometer

  (foto: www.sportwereld.be)

   

  Uitslag rit 2

   

  Algemeen klassement na rit 2

   
  01.S.Chavanel 201km in 4h40'48" 01.S.Chavanel in 10h01'25"
  02.M.Bouet op      3'56" 02.F.Cancellara op       2'57"
  03.F.Wegmann z.t. 03.T.Martin 3'07"
  04.R.McEwen   04.D.Millar 3'17"
  05.C.Knees   05.L.Armstrong 3'19"
  06.J.Roelandts   06.G.Thomas 3'20"
  07.T.Hushovd   07.A.Contador 3'24"
  08.L.Gerdemann   08.L.Leipheimer 3'25"
  09.M.Ladagnous   09.E.Boasson Hagen 3'29"
  10.B.Eisel   10.L.Gerdemann 3'32"

  Puntentrui: S.Chavanel

  Bergtrui: J.Pineau

  Jongerentrui: T.Martin

  Beste ploeg: Quick Step


  GiGiVéLo

  06-07-2010 om 08:05 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  05-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 2

  Tour de France 

  maandag 5 juli 2010 - rit 2

   

  Rit 2: Brussel-Spa (201km)

  Tijdens de tweede rit blijft het Tourcircus in België. De renners zullen van start gaan aan het Paleizenplein in Brussel om tien over twaalf. Het merendeel van de etappe wordt verreden op Waalse bodem met enkele klimmetjes uit Luik-Bastenaken-Luik op het parcours.

  Adam Hansen (HTC-Columbia) die in de eerste Touretappe ten val kwam, zal niet meer vertrekken. De ploegmaat van Mark Cavendish heeft namelijk enkele breuken opgelopen. Dit is een domper voor de ploeg die Hansen zeker kon gebruiken in het treintje van de Manx Express.

  Zes hellinkjes krijgt het peloton voor de wielen geschoven vandaag, waarvan de eerste opduikt na 98km: de Côte de France (4de cat.;2,2km; 6,2% gemiddeld). Ook de twee volgende hellingen behoren tot vierde categorie: de Côte de Filot (3,9km; 4,5% gemiddeld) en de Côte de Werbomont (4,5km; 3,5% gemiddeld). In de laatste 40km volgden drie klimmetjes van 3de categorie, te beginnen met de Côte d'Aisomont (4,5km, gemiddeld 5,2%). Daarna volgen nog de Col de Stockeu (3km, gemiddeld 5,9%) en de Col du Rosier (6,4km, 4% gemiddeld). De Stockeu en de Rosier zijn gekend van Luik-Bastenaken-Luik. Met Andy Schleck (Team Saxo Bank) (2009) en Alexander Vinokourov (Astana) (2010) zitten de twee meest recente winnaars van La Doyenne in het peloton. Vino won overigens ook in 2005. De kans lijkt groot dat Vinokourov zich hierdoor laat inspireren en een aanval zal plaatsen. 

  De top van de Rosier ligt echter op 12km van de finish, dus het is waarschijnlijk dat eventuele vluchters bijgehaald worden. Mogelijk hebben dan al enkele sprinters pur sang afgehaakt. Het lijkt een ideale aankomst voor Oscar Freire (Rabobank) die de hellingen zeker moet kunnen overleven. 

   

  (afbeelding: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  05-07-2010 om 08:52 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 1

  Tour de France

  Rit 1: Rotterdam-Brussel (223,5km)

  zondag 4 juli 2010

   

  Valpartijen ontsieren Brusselse finale

  Van op de Rotterdamse Erasmusbrug  vertrok de eerste rit in lijn onder het toeziend oog van ontslagnemend Nederlands minister-president Jan Peter Balkenende. Voor Mathias Frank (BMC) en Manuel Cardoso (Footon Servetto), die in de proloog tegen het asfalt waren gesmakt, zat de Tour er dan al op. 

  Onmiddellijk na het geven van de officiële start tekende Lars Boom (Rabobank) present als eerste aanvaller van deze Tour. Twee renners pikten hun wagonnetje bij de Nederlander aan: de Belg Maarten Wynants (QuickStep) en de Spanjaard Alan Perez (Euskaltel). Achteraf verklaarde Wynants dat Boom al voor de start had gepolst om een vlucht op te zetten. Voor beiden was het immers een unieke gelegenheid om tijdens de Tour in eigen land in de kijker te rijden. De voorspong van het trio liep op tot iets boven de zeven minuten.

  Over de passage in Zeeland werd al een hele tijd op voorhand gespeculeerd over eventuele waaiervorming. Geen enkele ploeg durfde echter het initiatief te nemen en het peloton reed er collectief doorheen. Wel was er enkele malen opschudding. Adam Hansen (Team HTC-Columbia), een belangrijke pion in de trein van Mark Cavendish, ging tegen de vlakte. Het zag er niet goed uit, maar Hansen stapte op de fiets en reed de etappe uit. Later in de wedstrijd zou hij zelfs kopwerk verrichten. Toch is het afwachten of hij de komende dagen niet te veel hinder zal ondervinden van de val, hij is vooral geraakt aan de linkerschouder. 

  Een ander voorval in Zeeland was een loslopende hond die het peloton in liep, jammer genoeg een jaarlijks fenomeen. Ivan Basso (Liquigas) en David Millar (BMC) vielen, maar buiten wat materiële schade leek het al bij al mee te vallen.

  Drie tussenspurten telde de etappe van vandaag. De drie vluchters verdeelden die netjes onder elkaar: de eerste voor Boom, de volgende voor Wynants en de laatste voor Perez.

  Even voor vier uur reden de drie koplopers België binnen. Meteen was duidelijk dat het publiek nog massaler naar buiten was gekomen dan bij onze noorderburen. Voor Serge Pauwels (Team Sky) volgde er dan een kippenvelmoment toen hij door zijn Edegem even voor het peloton uit mocht rijden. Wel pas nadat hij toestemming had gevraagd aan Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) én aan Lance Armstrong (Radio Shack).

  De massale publieke belangstelling en uitbundige sfeer motiveerden Wynants blijkbaar. De QuickStepper demarreerde op 31km van de streep. Op dat moment hadden de drie 40" voorsprong. Boom counterde vlotjes en Perez kon het kloofje dichten. Wat verderop probeerde Boom het tevergeefs. Nadien deed Wynants nog een poging, dit keer met iets meer succes. Bij het grijpen van Boom en Perez door het peloton trok Alexandr Pliuschin (Katuscha) ten aanval. De Moldaviër haalde snel Wynants bij die zich in het wiel van Pliuschin kon zetten en in zijn zog voorin blijven. 

  Met het oog op een massasprint zette Johan Vansummeren (Garmin) zich aan kop en ook HTC-Columbia zette de trein op de rails. Onder meer Maxime Monfort droeg zijn steentje bij. Zo werden Pliuschin en Wynants 8km voor de finish ingerekend. Wynants houdt de prijs van de strijdlust over aan zijn 215km lange vlucht.

  Alles was in gereedheid gebracht voor een koninklijke massaspurt op de Houba de Strooperlaan tot in volle finale enkele pretendenten ten val kwamen. Mark Cavendish (Team HTC-Columbia) en Oscar Freire (Rabobank) lagen er bij. Ondertussen koersten de anderen voort en leek het alsnog een massaspurt te worden. Maar dan, alweer een val. Over de volle breedte van de weg lagen en stonden renners. Ook gele trui Cancellara. Een klein groepje was aan de chaos ontsnapt. Daarbij zaten nog enkele sprinters. Alsof het al niet hectisch genoeg was, haakte een renner van AG2R in de fiets van Tyler Farrar (Garmin) die daarmee zijn kans op de ritzege verkeken zag. 

  Alessandro Petacchi (Lampre) kon recht blijven en sprintte naar ritwinst voor Mark Renshaw (Team HTC-Columbia) en Thor Hushovd (Cervélo). Robbie McEwen (Katusha) werd vierde. Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) finishte als tiende.

  Wie op het podium mocht kreeg een hand van koning Albert II en van Eddy Merckx, aan wie de etappe vandaag was opgedragen. De Kannibaal werd dit jaar immers 65. De Tourkaravaan passeerde zijn woonplaats Meise.

  Cancellara behoudt de gele trui. Groen is voor Petacchi.

   

                                                                    

                                 Wynants reed 215km lang in de aanval                                                      Beeld van de tweede val in de finale waar ook Cancellara bij lag

   

  Petacchi juichte op de Houba de Strooperlaan

  (foto's: www.sporza.be)

   

  Uitslag rit 1

   

  Algemeen klassement na rit 1

   
  01.A.Petacchi 223,5km in 5h09'38" 01.F.Cancellara in 5h19'38"
  02.M.Renshaw z.t. 02.T.Martin op        10"
  03.T.Hushovd   03.D.Millar 20"
  04.R.McEwen   04.L.Armstrong 22"
  05.M.Ladagnous   05.G.Thomas 23"
  06.D.Oss   06.A.Contador 27"
  07.J.J.Rojas   07.T.Farrar 28"
  08.C.Knees   08.L.Leipheimer z.t.
  09.R.Perez Moreno   09.E.Boasson Hagen 32"
  10.J.Roelandts   10.L.Gerdemann 35"

  Puntentrui: A.Petacchi

  Bergtrui: er werden nog geen punten verdeeld

  Jongerentrui: T.Martin

  Beste ploeg: Radio Shack

   

  GiGiVéLo

  05-07-2010 om 08:16 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  04-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing rit 1

  Tour de France 

  zondag 4 juli 2010 - rit 1

   

  Rit 1: Rotterdam-Brussel (223,5km)

  Het is zover! Vandaag trekt de Tourkaravaan door België. Rond de middag wordt in Rotterdam het startschot gegeven voor de eerste rit in lijn. Het peloton zal van Rotterdam naar Zeeland rijden en via Antwerpen België binnenkomen.

  De passage in Zeeland zou wel eens voor waaiervorming kunnen zorgen, de favorieten zullen op hun hoede moeten zijn. Misschien dat een ploeg als Saxo Bank het heft in handen neemt en een kloofje tracht te slaan. Hoe dan ook, na Zeeland is het nog 150km tot de finish in Brussel, waardoor het meest waarschijnlijk is dat een omvangrijk peloton voor de etappezege zal spurten.

  Naar aanleiding van de 65ste verjaardag van Eddy Merckx op 17 juni staat deze etappe in het teken van de Kanibaal. Vooraleer de renners in Brussel zijn, rijden ze door zijn woonplaats Meise.

  De eindmeet van deze rit is getrokken op de Houba de Strooperlaan, waar ook Parijs-Brussel aankomt, en leent zich uitstekend voor een massasprint. Mannen als Cavendish (Team HTC-Columbia) en Hushovd (Cervélo) behoren dan tot de kanshebbers. Tyler Farrar (Garmin) is misschien wel de te kloppen man, in de proloog van gisteren eindigde de Gentse Amerikaan knap zevende. Het gevaar kan zou ook wel eens van Robbie McEwen (Katusha) kunnen komen. De Australiër liet eerder deze week weten zijn zinnen op deze etappe te hebben gezet. Minder goed nieuws kwam er gisteren van Oscar Freire (Rabobank) die blijkbaar alweer last heeft van een cyste op het zitvlak. Benieuwd of hij er veel hinder van ondervindt, want voor een Freire in topvorm moet je altijd op je hoede zijn. 

  Dé hamvraag is natuurlijk waar Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) uitkomt. Met het wegvallen van Tom Boonen (QuickStep) zal hij het in de spurten moeten doen voor de Belgen. Winnen is misschien te hoog gegrepen tegen de bovengenoemde kleppers, maar een mooie ereplaats zou ook al goed zijn. Vanavond weten we meer.

   

  (bron: www.letour.fr)

  GiGiVéLo

  04-07-2010 om 09:56 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: voorbeschouwing proloog

  Tour de France 

  zaterdag 3 juli 2010 - proloog

   

  Proloog: Rotterdam-Rotterdam (8,9km)

  Om 16h15 zal in Rotterdam het startsein gegeven worden van de 97ste Tour de France. Iban Mayoz (Footon-Servetto) mag dan als eerste beginnen aan de 8,9km lange proloog. De renners vertrekken van op het Zuidplein richting Erasmusbrug. Via de Willemsbrug keren ze terug richting startplaats. De finishlijn ligt op de Zuiderparkweg. Het parcours is vlak.

  Als er tegen de klok gereden wordt, zijn alle ogen gericht op olympisch kampioen én wereldkampioen tijdrijden Fabian Cancellara (Team Saxo Bank).  Met een knipoog naar de commotie van de afgelopen weken verklaarde de Zwitser dat zijn motor zou opgeladen zijn tegen deze middag. Een grote concurrent voor Cancellara is Tony Martin (Team HTC-Columbia) die hem versloeg in de tijdrit van zowel de Ronde van Californië als in die van Zwitserland. De proloog kon Cancellara in Zwitserland wel op zijn naam schrijven.

  Aangezien de Tour van start gaat in Nederland wordt reikhalzend uitgekeken naar de prestatie van Lars Boom (Rabobank). Vorig jaar begon de Vuelta in het Nederlandse Assen met een proloog van 4,5 km. Ook toen had Boom zijn zinnen gezet op de openingsdag in de hoop met de leiderstrui door zijn thuisland te kunnen rijden. Hij haalde het echter niet. Misschien dat hij dit jaar de gele trui kan omgorden na de proloog.

  Andere kanshebbers voor proloogwinst zijn Bradley Wiggins (Team Sky) en David Millar (Garmin) die op dit parcours met weinig bochten hun hardrijderscapaciteiten kunnen uitspelen. Noors kampioen tijdrijden Edvald Boasson Hagen (Team Sky) kan vandaag zijn door blessure mislukt voorjaar helemaal afsluiten.

  Alberto Contador (Astana), de topfavoriet voor deze Tour, start als laatste om 19h32. Dat is vlak na Cancellara en Armstrong (Radio Shack). De nummer twee van vorig jaar, Andy Schleck (Team Saxo Bank), begint aan zijn Tour om 19h09.

  Dertien Belgen staan aan de start van deze Tour. Dit zijn ze: Dries Devenyns, Kevin De Weert, Kevin Seeldraeyers, Jurgen Van De Walle en Maarten Wynants voor QuickStep. Omega Pharma-Lotto vaardigt vier Belgen af: Mario Aerts, Francis De Greef, Jürgen Roelandts en Jurgen Van den Broeck. En dan zijn er nog vier enkelingen: Maxime Monfort (Team HTC-Columbia), Serge Pauwels (Team Sky), Stijn Vandenbergh (Katusha) en Johan Vansummeren (Garmin).

  Nog voor de Tour begonnen is, ligt er al een renner uit. Xavier Florencio (Cervélo) werd door de ploegleiding naar huis gestuurd nadat hij op eigen initiatief een middel had gebruikt tegen een blessure aan het zitvlak. Dat is tegen de regels van het team, die stellen dat een renner met de ploegarts moet overleggen vooraleer een geneesmiddel in te nemen. Cervélo mag geen vervanger meer oproepen en start dus met een man minder.

  GiGiVéLo

  03-07-2010 om 14:21 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag proloog

  Tour de France

  Proloog: Rotterdam-Rotterdam (8,9km)

  zaterdag 3 juli 2010

   

  Cancellara knalt naar proloogwinst

  Normaal zouden 198 renners aan de Tour beginnen, maar in de voormiddag werd Xavier Florencio (Cervélo) door de ploegleiding naar huis gestuurd wegens het schenden van de interne regels. Florencio kampte met een blessure aan het zitvlak en had daartegen een medicijn gebruikt dat efedrine bevat. Hij nam dat middel op eigen initiatief, dus zonder de ploegdokter te verwittigen, en dat is tegen de regels van het team. Daarom werd Florencio naar huis gestuurd en voorlopig geschorst door zijn ploeg. Cervélo moet het dus met een man minder stellen deze Tour.

  Om 16h15 werd de 97ste Tour op gang geschoten in Rotterdam. Iban Mayoz (Footon-Servetto) mocht de spits afbijten en zodoende als eerste aan de 8,9km lange proloog beginnen. Na het tropische weer van de voorbije dagen was Rotterdam voor de Tourstart bedekt door een grauwe hemel en kreeg heel wat regen over zich heen. Tony Martin (Team HTC-Columbia) kon nog overwegend droog rijden en zette een tijd neer van 10'10".

  Bradley Wiggins (Team Sky), favoriet voor de eindzege en tijdritspecialist, nam het zekere voor het onzekere en pakte geen risico's en finishte op meer dan 40" van Martin. Die andere Brit en tijdrijder David Millar (Garmin) ging wel voluit door en zou in de eindstand derde staan. Opvallend was het pak van Millar dat extra stof bevatte vooraan de schouders. Een ander nieuwigheidje was de helm van de jongens van Team Sky, die met een afgeronde tijdrithelm reden in plaats van de gekende gepunte helm.

  Tegen half acht had niemand de tijd van Martin kunnen kloppen, maar als voorlaatste moest Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) nog aan zijn proloog beginnen. Spartacus knalde over het Rotterdamse parcours en ging 10" onder de tijd van Martin. In tegenstelling tot de opschudding van de laatste weken over de zeges van Cancellara in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zal er dit keer geen discussie mogelijk zijn over het feit of hij al dan niet met een motortje in de fiets heeft gereden. De fiets van Cancellara werd immers gescand. Door zijn zege mag de Zwitser tijdens de eerste rit in het geel van Rotterdam naar Brussel rijden. In 2004, 2007 en 2009 was Cancellara ook al de beste op de opneningsdag. Veelbelovend is dat hij in 2007 in het geel op majestueuze wijze de rit naar Compiègne won, de startplaats van Parijs-Roubaix. Dinsdag, tijdens de derde etappe, zal het peloton namelijk ook moeten dokkeren over een deel van de kasseien van de Hel van het Noorden. 

  Wat de favorieten voor de eindzege betreft, was Lance Armstrong (Radio Shack) de beste met een vierde plaats. Alberto Contador (Astana) moest vijf luttele secondjes prijsgeven op de Amerikaan. Andy Schleck (Radio Shack) stelde teleur met een 122ste plaats op 1'09" van Cancellara. Tijdrijden blijft duidelijk de zwakke plek van de Luxemburger. Gelukkig voor hem volgt er hierna slechts één tijdrit, op de voorlaatste dag.

  Beste Belg vandaag was Maxime Monfort (Team HTC-Columbia). De Waal was 41" trager dan Cancellara en strandde op de 29ste plaats. Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) verloor 49".

   

  (bron: www.sporza.be)

   

  Uitslag Proloog*  
  01.F.Cancellara 8,9 km in 10'00"
  02.T.Martin op     10"
  03.D.Millar 20"
  04.L.Armstrong 22"
  05.G.Thomas 23"
  06.A.Contador 27"
  07.T.Farrar 28"
  08.L.Leipheimer z.t.
  09.E.Boasson Hagen 32"
  10.L.Gerdemann 35"
  *Dit is eveneens de top tien van het algemeen klassement.

  Puntentrui: Fabian Cancellara
  Bergtrui: werden nog geen punten voor verdeeld
  Trui beste jongere: T.Martin
  Beste ploeg: Radio Shack

   

  GiGiVéLo

  03-07-2010 om 00:00 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per maand
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 07-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 12-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 01-2007
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006
 • 03-2006
 • 02-2006
 • 01-2006
 • 03-2000
 • 02-2000

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!