Morgen deel 2 van de Tourreeks: België - Holland
Inhoud blog
  • London 2012: olympische wegrit
  • Rob Goris
  • Tourreeks: Deel 4: De sprinters
  • Tourreeks: Deel 2: De outsiders
  • Tourreeks Deel 2: België - Nederland
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Wielergekte - Original
    Verslagen en commentaren uit het wielerwereldje
    17-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 12

    Tour de France

    Rit 12: Bourg-de-Péage - Mende (210,5km)

    vrijdag 16 juli 2010

     

    Etappewinst voor Rodriguez, Contador pakt tijd terug op Schleck

    In de twaalfde etappe wachtte de renners een geaccidenteerd parcours met als toetje de Côte de la Croix-Neuve, ofwel de Montée Laurent Jalabert. Jaja won in 1995, op Quatorze Juillet, immers de etappe met aankomst op de Croix-Neuve. Alberto Contador (Astana) won in Parijs-Nice reeds twee keer een etappe die op deze helling eindigde, in 2007 en dit jaar. Algemeen werd verwacht dat hij hier een prikje zou willen uitdelen aan grote concurrent Andy Schleck (Saxo Bank). De Luxemburger was voor deze rit al geen fan van de klim.

    Naast de uitgesloten Mark Renshaw (HTC-Columbia), als gevolg van het spurtincident in de twaalfde rit, kwam ook Samuel Dumoulin niet meer aan de start. De kleine renner van Cofidis is oververmoeid.

    En gelukkig voor Dumoulin was hij er niet bij, want van bij de start ging het er hard aan toe. In het eerste wedstrijduur werd meer dan 49 km afgelegd. Op de eerste klim van de dag, de Côte de Saint-Barthélemy-le-Plain (3de cat.), ontstond een breukje in het peloton waardoor onder andere Lance Armstrong en Andreas Klöden (Radio Shack) achterop raakten. Ze konden opnieuw aansluiten en Klöden zou later zelfs in de spits van de wedstrijd verschijnen. Er kwamen ook renners ten val. Zo lag bolletjestrui Jérôme Pineau (Quick Step) tegen de grond. 

    Voor de top hadden drie renners zich afgescheiden: Pierrick Fédrigo (Bbox Bouygues Télécom), Ryder Hesjedal (Garmin) en Rui Costa (Caisse d'Epargne). In die volgorde kwamen ze boven. Hun aanval werd echter gauw teniet gedaan. Een nieuwe kopgroep van 18 man werd gevormd op de Col des Nonières (3de cat.). Dit zijn de namen, en het zijn niet van de minsten: Alexander Vinokourov (Astana), Andreas Klöden (Radio Shack), Ryder Hesjedal (Garmin), Sandy Casar (FDJ), Mario Aerts (Omega Pharma - Lotto), Kanstantsin Sivtsov (HTC-Columbia), Carlos Barredo (QuickStep), Anthony Charteau (Bbox Bouygues Télécom), Vasil Kiryienka, Mathieu Perget (Caisse d'Epargne), Christophe Kern, Amaël Moinard, Rémi Pauriol (Cofidis), Gorka Verdugo (Euskaltel), Grega Bole (Lampre), Rafael Valls (Footon-Servetto), Mauro Santambrogio (BMC) en Thor Hushovd (Cervélo).

    15 ploegen waren vooraan vertgenwoordigd, waaronder de Belgische teams Quick Step en Omega Pharma-Lotto. Mario Aerts trok al voor de derde keer mee in een lange ontsnapping. Met Klöden en Vinokourov waren twee renners uit de top 20 van het algemeen klassement mee, respectievelijk met 9'05" en 6'31" achterstand op leider Andy Schleck (Saxo Bank). Aangezien de meeste andere ploegen een mannetje voorin hadden was Saxo de enige ploeg die de achtervolging leidde. Ze lieten de voorsprong van de koplopers maximaal oplopen tot 4 minuten.

    Dat Pineau het moeilijk had na een val was voor Charteau een uitgelezen kans om in het bergklassement op en over zijn landgenoot te springen. Voor de rit stond Charteau twee punten achter, dat maakte hij al goed op de tweede helling van de dag, waar hij als eerste bovenkwam en vier punten pakte. 

    De aanwezigheid van Thor Hushovd in de kopgroep had ook een reden. De Noor wilde punten voor de groene trui bijeen sprokkelen. Groene trui Alessandro Petacchi (Lampre) had zeven punten voorsprong. Peta had met Bole een mannetje mee voorin om punten af te snoepen van Hushovd. In de eerste sprint lukte dat, Bole werd eerste, Hushovd tweede. De volgende tussensprint lag twee hellingen verder.

    De derde klim was de Suc de Montivernoux (2de cat.). Casar kwam als eerste boven voor Charteau. De volgorde werd omgedraaid op de Côte de la Mouline (3de cat.) waar Charteau vier punten meegraaide. Op de slotklim in Mende zou Charteau niet meer meespelen voor de punten. Het was echter een vruchtbare dag, want hij pakt de bollen over van Pineau en heeft een voorgift van 15 punten.

    Na de vierde helling volgde de tweede tussensprint. Die werd gewonnen door Hushovd. De Noor balde de vuist, het groen hangt opnieuw rond zijn schouders. Petacchi volgt op zes punten.

    Vlak na de tussensprint, op 50 km van de finish, versnelde Klöden. Hushovd en Kern vielen als eersten af. Even verder trok Vinokouov door. Hesjedal en Kiryienka volgden onmiddellijk in zijn wiel. Aerts wilde er naar toerijden, maar dat lukte hem niet, Klöden slaagde er wel in. Op dat moment draaide de voorsprong van de leiders op het peloton rond de 3'30". Saxo Bank kreeg de hulp van Cérvélo, Liquigas en Lampre om de voorsprong naar beneden te halen. Zo dreigde Vino de top tien binnen te dringen en dan zou hij voor Basso en Kreuziger (Liquigas)staan. Liquigas wilde dat vermijden.

    De Côte de la Croix-Neuve, de Montée Laurent Jalabert dus, lag op 5 km van de streep. Deze klim van 2de categorie is 3,1 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10,1 %. Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) voelde zich blijkbaar goed, want 20 km voor de klim liet hij Francis De Greef mee kopwerk verrichten. De kopgroep van vier had toen 2'45" voorsprong. Hun vroegere medevluchters volgden op 30". Barredo probeerde tot twee maal toe de sprong te wagen, maar tevergeefs. Zij werden op 6 km van de finish gegrepen. Vino, Hesjedal, Kiryienka en Klöden bleven nog wat langer uit de greep van het peloton. Bij aanvang van de Montée Jalabert reden ze 40" voor het peloton uit. In dat peloton waren de mannen van Omega Pharma-Lotto zeer actief. 

    Voorin loste Hesjedal als eerste. Kiryienka versnelde en aleen Vino kon met hem mee. Klöden hield wel een gestaag tempo en zou Kiryienka later nog inlopen nadat die Vinokourov had moeten laten gaan. In het peloton bleef het lang windstil. Achteraan vlogen ze er wel met bosjes af. Lance Armstrong kon ook deze rit niet mee met de besten. John Gadret (AG2R) opende de debatten. Niemand minder dan onze Jurgen Van den Broeck haalde hem terug. Op dat moment moesten klassementsrijders Michael Rogers (HTC-Columbia) en Bradley Wiggins (Sky) afhaken. Joaquin Rodriguez (Katusha) demarreerde vervolgens. Van den Broeck reed gezwind naar hem toe. Toen bewoog er iets aan de linkerkant van de weg. Alberto Contador stond recht op de trappers. De Spanjaard was weg en enkel Rodriguez kon mee. Andy Schleck probeerde naar Contador te rijden, maar moest zich snel in het zadel zetten. Van den Broeck had het makkelijker en pobeerde de kloof op Contador te dichten, maar dat lukte niet. Schleck viel er dan wat door en plaatste zich voor Van den Broeck en maakte tempo. Ondertussen haalden Contador en Rodriguez Vinokourov vlak aan de top bij. Contador keek om naar zijn ploegmaat, maar reed dan toch door. De sprint voor de overwinning was er één tussen landgenoten. Rodriguez bleek sneller dan Contador. Vino kwam vier seconden later slaand op zijn stuur binnen. Na de meet zei hij dat hij wel begrip had voor het aanvallen en doorijden van Contador omdat hij voor het algemeen klassement strijdt. Vino kreeg na afloop wel de prijs van de strijdlust.

    Van den Broeck werd knap vierde voor Schleck. Uiteindelijk verloor Schleck maar 10" op Contador. Zoals de Luxemburger het zelf zegt, staan ze nu terug waar ze stonden voor de rit naar Morzine-Avoriaz, waar hij 10" uitliep op de Spanjaard. Toch zou het wel eens een belangrijke mentale tik kunnen zijn van Contador.

    In het algemeen klassement deed Van den Broeck een goede zaak. Hij blijft vijfde en pakt tijd op concurrenten. Zo bolden Robert Gesink (Rabobank) en Roman Kreuziger (Liquigas) 5" later over de streep. Levi Leipheimer (Radio Shack) volgde twee seconden later. Op Bradley Wiggins (Sky), Cadel Evans (BMC), Carlos Sastre (Cervélo) en Ivan Basso (Liquigas) loopt Van den Broeck zelfs 21" uit.

    Om af te sluiten minder goed nieuws over Tyler Farrar (Garmin). De Amerikaan stapte onderweg uit de koers omdat de pijn aan zijn pols niet meer te houden was.

     

    (foto: www.sporza.be)

     

    Uitslag rit 12

     

    Algemeen klassement na rit 12

     
    01.J.Rodriguez 210,5km in 4h58'26" 01.A.Schleck in 58h42'01"
    02.A.Contador z.t. 02.A.Contador op          31"
    03.A.Vinokourov op         4" 03.S.Sanchez 2'45"
    04.J.Van den Broeck 10" 04.D.Menchov 2'58"
    05.A.Schleck z.t. 05.J.Van den Broeck 3'31"
    06.S.Sanchez   06.L.Leipheimer 4'06"
    07.A.Klöden   07.R.Gesink 4'27"
    08.D.Menchov   08.J.Rodriguez 4'58"
    09.R.Gesink 15" 09.L.L.Sanchez 5'02"
    10.R.Kreuziger z.t. 10.R.Kreuziger 5'16"

    Puntentrui: T.Hushovd

    Bergtrui:A.Charteau

    Jongerentrui: A.Schleck

    Beste ploeg: Radio Shack

     

    GiGiVéLo



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per maand
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 07-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 01-2007
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 03-2000
  • 02-2000

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!