Morgen deel 2 van de Tourreeks: België - Holland
Inhoud blog
  • London 2012: olympische wegrit
  • Rob Goris
  • Tourreeks: Deel 4: De sprinters
  • Tourreeks: Deel 2: De outsiders
  • Tourreeks Deel 2: België - Nederland
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Wielergekte - Original
    Verslagen en commentaren uit het wielerwereldje
    08-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BelgaSport: de Festina Tour, een ronde achter tralies

     

     

    Terugblik op de Festina Tour

    Overmorgen staat Belgasport in het teken van de Tour de France 1998 die volledig overschaduwd werd door dopingperikelen. Maandag om 22u10 op Canvas: De Festina Tour, een ronde achter tralies.

    Hier vind u meer uitleg over de inhoud van het programma:

    Juli 1998: de renners in de Tour de France zetten de voet aan de grond.  Bijna definitief.  Nooit eerder hing de toekomst van La Grande Boucle zo aan een zijden draadje.  Nooit eerder heeft Tourbaas Jean-Marie Leblanc zo moeten vechten voor het voortbestaan van zijn Ronde. En dat allemaal als gevolg van wat aanvankelijk een fait divers leek: de aanhouding van de Belgische Festina-verzorger Willy Voet aan de Frans-Belgische grens.

      Twee dagen voor de tourstart in Dublin vinden douaniers in de wagen van Willy Voet een halve apotheek. Groeihormoon, testosteron en vooral 200 dosissen Epo, een middel dat de renners gebruiken om de zuurstofopname in hun bloed te verbeteren. Het drieletterwoord zal de wielerwereld nog jaren beheersen. De Tour 1998 krijgt vele namen: de Epo tour, de doping tour, de zwarte tour, de Festina-tour…

     In het oog van de storm staan twee Belgen: Willy Voet, de persoonlijke verzorger van Richard Virenque, en Eric Rijckaert, de ploegarts van Festina.

      Vrij snel wordt duidelijk dat er binnen de Festinawielerploeg een georganiseerde vorm van doping bestaat. Om te voorkomen dat de renners zich doodspuiten met eender wat, zo houden alle betrokken vol.

      Willy Voet en Eric Rijckaert beleven de Ronde achter de tralies van een Franse gevangenis. Eric Rijckaert blijft zelfs meer dan 100 dagen opgesloten en zal zijn hechtenis nooit meer te boven komen. Nog tijdens zijn gevangenschap ontdekt hij op een toevallig gemaakte röntgenfoto een gezwel op zijn longen. Eric Rijckaert sterft net na het beëindigen van het Festinaproces, in 2000.

      Enkele maanden geleden ontdekte zijn weduwe, Mieke Rijckaert, de dagboeken die haar man bijhield in de gevangenis van het Franse Douai.  Die dagboeken vormen de ruggengraat van ‘de Festina Tour, Een Ronde Achter Tralies’. Maar niet alleen het leven van Mieke Rijckaert veranderde voorgoed na de Tour van ’98. Bruno Roussel, toenmalig ploegleider van Festina, runt vandaag een immobiliënkantoor in Bretagne en blikt voor het eerst sinds ’98 uitgebreid terug op zijn Tour de Merde. En terwijl Jean-Marie Leblanc en Willy Voet hun littekens tellen, zet ex-Festina-renner Armin Meier nog even de puntjes op de i: ‘Alleen als ze toen alle betrokken renners levenslang hadden geschorst, zou het wielrennen vandaag wezenlijk veranderd zijn.’

      Een documentaire van Kristof Pitteurs, Bart Matthys en Hans Vandeweghe  

     

    GiGiVéLo

    08-03-2008 om 16:44 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kuurne-Brussel-Kuurne

    Kuurne-Brussel-Kuurne

    zondag 2 maart 2008

     

     

    De Jongh bezorgt QuickStep succes in openingsweekend

    Traditiegetrouw stond op de tweede dag van het Belgische openingsweekend Kuurne-Brussel-Kuurne op het programma. Voor enkele renners was het een ongeluksdag, want zij gingen tegen de vlakte. Onder de slachtoffers waren Hansen (Team High Road) en Dockx (Silence-Lotto), zij werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook wereldkampioen Bettini (QuickStep) maakte kennis met de Belgische bodem en hield het voor bekeken, hij kwam er echter van af met wat oppervlakkige schade.

    Tot op 70 km reden vijf renners voorop: Cozza (Slipstream), Goss (CSC), Quinziato (Liquigas) en de Belgen Pauwels (Topsport Vlaanderen) en De Vocht (Silence-Lotto). Doordat QuickStep op de Oude Kwaremont het tempo fel opdreef kon een 25 tal renners de vluchters vervoegen. In de kopgroep zat de gehele QuickStep ploeg: Boonen, Steegmans, Devolder, De Jongh, Tosatto, Van De Walle en Wynants. Achterin kwam er geen georganiseerde achtervolging, waardoor al gauw duidelijk werd dat deze groep de finale zou rijden. Eén van de afwezigen was Nuyens (Cofidis) die gisteren natuurlijk een sterke wedstrijd heeft gereden. 

    Vooraan viel de groep op ongeveer 50 km voor het einde uiteen door waaiervorming. Negen mannen vielen zo weg uit de kopgroep, één van hen was Hushovd (Crédit Agricole). Voor Hoste zag het er enige tijd eveneens somber uit, maar de Belg kon doorzetten en terugkeren. Er bevonden zich dus nog 21 mannen op kop. Naast de zeven van QuickStep en Hoste waren de aanwezigen Willems (Liquigas), Quinziato (Liquigas), Franzoi (Liquigas), Flecha (Rabobank), Langeveld (Rabobank), Goss (CSC), Kroon (CSC), Traksel (P3 Transfer), Guesdon (La Française des Jeux), Mengin (La Française des Jeux), Bozic (Cycle Collstrop), Jalabert (Agritubel) en Amorison (Landbouwkrediet).

    In Kuurne dienden de renners nog twee plaatselijke ronden van 11 km af te haspelen. In de eerste ronde smakte Jalabert tegen de grond toch reed hij de wedstrijd uit, zij het met geschaafde vingers en elleboog. Vlak voor het ingaan van de slotronde vuurde Flecha een eerste pijl af. Lang duurde het echter niet voor de anderen terug naast hem reden. Willems deed enkele pogingen om zijn kompanen achter zich te laten, maar telkens kreeg hij Devolder in het wiel die steevast gevolgd werd door ploegmaat Steegmans en even later ook door de andere vluchters. Met nog 6 km voor de boeg sprong Hoste als een duiveltje uit een doosje van achteren uit weg. Hij sprokkelde een mooie voorsprong bij elkaar, maar toch... In de achtergrond was daar alweer Devolder, die moest echter even passen en Steegmans zette dan maar solo door tot bij Hoste. De ploegmaat van Boonen nam niet over. Nadat eerst Willems en Langeveld waren teruggkeerd, bracht Kroon de rest naar voor. Op 3 km voor de streep plaatste Langeveld, gevolgd door zijn landgenoot De Jongh, de beslissende demarrage. De Jongh zette zich niet op kop, alweer vanwege de factor Boonen. Langeveld liet het niet aan zijn hart komen en trok door tot aan de eindmeet waar hij geklopt werd door De Jongh. Goss plaatste zich voor de laatste trede van het podium. De Jongh won voor de tweede maal in Kuurne.

     

    Top 10  
    01.S.De Jongh 193 km in 4u26'47"
    02.S.Langeveld z.t.
    03.M.Goss op          6"
    04.T.Boonen z.t.
    05.E.Franzoi  
    06.B.Bozic  
    07.B.Traksel  
    08.K.Kroon  
    09.N.Jalabert  
    10.F.Amorison  

     

    GiGiVéLo

    02-03-2008 om 17:45 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omloop Het Volk

    Omloop Het Volk

    zaterdag 1 maart 2008

     

     

    Demonstratie van Gilbert

     

    Omstreeks half twaalf werd aan het SMAK in Gent het Belgische wegseizoen op gang geschoten. Het parcours van de Omloop Het Volk onderging enkele wijzigingen waarvoor onder andere Peter Van Petegem, adjunct-koersdirecteur, verantwoordelijk is. Een andere nieuwigheid is de aankomstplaats: Gent. Meer bepaald de Charles de Kerckhovelaan waar vorig jaar eveneens de streep lag van de Touretappe. 

    Slecht nieuws voor Silence-Lotto, want na 18km hield Robbie McEwen het voor bekeken. Jammer voor de Australiër, hopelijk recupereert hij snel met het oog op Milaan-Sanremo over enkele weken.

    6 leiders kleurden het begin van de wedstrijd: Kuchinski (Liquigas), Minard (Cofidis), Gérard (La Française des Jeux), Boucher (Landbouwkrediet), Friedman (Slipstream) en Krivtsov (AG2R). De renners van QuickStep manifesteerden zich op de eerste rij van het peloton. Op de Kruisberg, iets meer dan 60 km van de streep, zette wereldkampioen Bettini (QuickStep) zich op kop en trok fors door, even later viel hij terug, maar kersvers ploegmaat Devolder nam knap over. Hierop brak het peloton in twee. 

    De daaropvolgende heuvel was de Taaienberg. Vooraan moest Boucher zijn vijf strijdmakkers laten gaan. In het peloton sloegen Devolder, Roelandts (Silence-Lotto) en Cancellara (CSC) een kloofje, niet veel later kon een twintigtal man echter weer aansluiten. Op de kasseien van Etikhove was het aan Sentjens (Silence-Lotto) en Bonnet (Crédit Agricole) om zich even in de kijker te rijden, maar ook zij sloegen geen definitief gat.

    Dat was wel het geval voor Philippe Gilbert (La Française des Jeux) die op de Eikenberg alle remmen losgooide. Nick Nuyens (Cofidis) volgde in zijn spoor, maar staakte de strijd waardoor Gilbert alleen de volgende 50 km tegemoet reed. Ista (Agritubel) probeerde in de strook na de Eikenberg nog tevergeefs naar Gilbert toe te rijden. 

    Friedman moest voorin de rol lossen tijdens de beklimming van de Molenberg. Daar reed Gilbert voorbij Boucher en bevond zich op 1'48" van de koplopers, zijn naaste achtervolgers kwamen ongeveer 1 minuut achter. Dat waren Kuyckx (Landbouwkrediet), Johansen (CSC), en Jalabert (Agritubel). Zij zouden nog het gezelschap krijgen van Nuyens, Cancellara, Hushovd (Crédit Agricole) en Hoste (Silence-Lotto).

    Nadat Krivtsov op de kasseien van de Paddestraat had moeten lossen, lieten Minard en Kuchinsky ook Gérard achter op de kasseistrook van de Lippenhovestraat. Ondertussen liep Gilbert steeds meer en meer in op het kopduo. 27 km voor het einde reed hij tot bij Krivstsov, Friedman en Gérard. Die stond zijn ploegmakker gedurende 5 km bij. Daarna was Gilbert weer solo. Op dat moment kwam het groepje Nuyens-Hoste opzetten en naderde tot op een halve minuut toen Gilbert de twee leiders bijhaalde. Onze landgenoot liet het niet aan zijn hart komen en bleef alleen fors doorzetten en triomfeerde op de Charles de Kerckhovelaan. Het is de tweede keer dat hij de Omloop op zijn naam schrijft. Nuyens eindigde op een mooie tweede plaats en Hushovd bekleedde het laatste schavotje.

     

    Top 10

     
    01.P.Gilbert

    199 km in 4u55'25'

    02.N.Nuyens

    op        58'

    03.T.Hushovd 1'06"
    04.Y.Krivtsov z.t.
    05.A.Kuchinski 1'12"
    06.N.Jalabert 1'13"
    07.L.Hoste z.t.
    08.A.Johansen 1'16"
    09.J.Kuyckx  
    10.A.Gérard  

     

    GiGiVéLo

    01-03-2008 om 20:03 geschreven door GiGiVéLo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per maand
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 07-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 01-2007
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 03-2000
  • 02-2000

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!