Na 25km wedstrijd reed een duo op kop: Frédéric Finot (La Française Des Jeux) en José Luis Arrieta (AG2R). Ze konden hun voorspong opbouwen tot meer dan 7 minuten, maar op 77km van de aankomst was hun rijk al uit. Daarna volgden enkele ontsnappingspogingen, maar tot op 63km van het einde slaagde niemand in zijn opzet. Toen raakten Oscar Freire (Rabobank) en Alexander Moos (Phonak) wel weg uit het peloton.
Liquigas, de ploeg van Danilo Di Luca, zette zich voor de volle 100 procent in om het vluchtersduo te vatten. Hun kopman nadert met het oog op de Giro d'Italia namelijk stilaan zijn topconditie. Op de Cote de Bohissau stak Bettini zijn neus even aan het venster en liet daarna zijn ploeg QuickStep werk maken van de achtervolging. Vooral Serge Baguet bleek vandaag heel sterk te zijn.
Op ongeveer 13km van de meet begon het uitgedund peloton aan de beklimming van de Cote de Ahin. Hier werden Freire en Moos bijgehaald. Er ontstond een kopgroepje van vier renners: Kessler (T-Mobile), Astarloa (Team Barloworld), Bettini (QuickStep) en Valverde (Caisse d'Epargne). Bettini reed de hele dag zeer nerveus rond, zo botste hij bijna op een wagen die op het voetpad geparkeerd stond. Het kopgroepje smeltte samen met enkele achtervolgers, waarbij klinkende namen als Basso (CSC), Frank Schleck (CSC), Danilo Di Luca (Liquigas) en Sinkewitz (T-Mobile). Onder impuls van deze laatste raakten zeven renners voorop. Schleck, Bettini, Valverde, Di Luca, Sanchez (Euskaltel) en David Etxebarria (Liberty Seguros) vergezelden Sinkewitz. Even later sloot ook Marzoli (Lampre) aan.
Maar de vluchters bleven niet voorop tot de Muur van Hoei, want op iets meer dan 4km haalde een groep met onder andere Björn Leukemans (Davitamon-Lotto) hen bij. Diezelfde Leukemans demarreerde op 2,5km van de streep, maar tijdens de beklimming van de Muur van Hoei werd hij overspoeld door de achtervolgende groep, die ondertussen al flink was uitgebreid. De laatste kilometer was zeer spannend. Astarloa probeerde weg te rijden, maar dat lukte hem niet. Het werd dan een nek-aan-nekrace tussen Sanchez, Valverde en Kroon (CSC) en van hen was Valverde de beste.
Tom Boonen geniet nu wel van een vakantie, maar niet alle renners zitten stil. Gisteren is men namelijk begonnen aan het drieluik Amstel - Waalse Pijl - Luik-Bastenaken-Luik. Erwin Thijs (Unibet) was er alvast klaar voor, hij gleed immers mee in een vroege vlucht. Zijn medevluchters waren Moreau (AG2R), Albasini (Liquigas), Schmitz (T-Mobile) en Weissinger (Skill-Shimano). Moreau loste na enige tijd uit de kopgroep. Weissinger zal deze Amstel niet snel vergeten, want hij werd uit de wedstrijd gezet. Nadat hij was lek gereden, profiteerde hij iets te veel van de volgwagen en werd daarom door de wedstrijdjury uit de race gehaald. Zo bleven enkel nog Thijs, Albasini en Schmitz voorop. De drie reden op zo'n 50km van het einde opnieuw in het peloton.
Daarna volgde een onrustige fase met lekke banden en ontsnappingspogingen. Op meer dan 30km raakten drie renners weg: Astarloa (Team Barloworld), Bertagnolli (Cofidis) en Wesemann (T-Mobile). Deze laatste slaagde erin van zijn kompannen weg te rijden. Op de Keutenberg, iets meer dan 10km van de streep, had Wesemann het gezelschap van Bettini (QuickStep). In de achtergrond was Erik Dekker (Rabobank) uit de wedstrijd gestapt na een lekke band, zo maakte hij een eind aan zijn laatste Amstel Gold Race. Enkele renners sloten bij het tweetal aan en met nog 8km te gaan viel de Luxemburgse kampioen Frank Schleck (CSC) aan. Hij bleef uit de greep van de achtervolgers en kwam zo als eerste boven op de Cauberg. Wesemann die nog had geprobeerd tot bij Schleck te rijden werd tweede. Boogerd (Rabobank) finishte als derde.
Zoals eerder deze week vermeld, is de schorsing van veldrijder Ben Berden verlengd tot januari volgend jaar. Maar Berden blijft niet bij de pakken zitten. Hij heeft namelijk een nieuwe sponsor gevonden, meer bepaald internetbedrijf webking.be en businessclub EBBB. Zij boden Berden een contract aan tot eind februari volgend jaar. Lang zal Berden dus niet voor zijn team in competitie kunnen komen. Na die eerste weken zal dan worden beslist over een verlenging van het contract. Berden is de enige renner in het team en zal rijden bij de elite zonder contract.
Slecht nieuws voor veldrijder Ben Berden: zijn schorsing wordt verlengd tot 12 januari 2007. Berden werd na de veldrit in Essen in 2004 betrapt op doping. Hij gaf onmiddellijk toe dat hij EPO had gebruikt en dat hij verkeerd had gehandeld. Berden werd daarop door de KBWB geschorst tot 11 april 2006, maar de UCI was daar niet tevreden mee. Volgens de UCI moet een dopingzondaar twee jaar schorsing krijgen. Ze diende dan ook een klacht in bij het TAS.
Zijn advocaat Lieven Maesschalk zegt dat Berden nu opnieuw een zware klap heeft moeten incasseren. Na de eerste schorsing werd immers bepaald dat Berden moest opdraaien voor de gerechtskosten. Hij werkte al een tijd als postbode en bereidde zich voor op een terugkeer in het veld, maar dat lijkt nu wel heel veraf.
Wie gisteren naar Parijs-Roubaix heeft gekeken, of deze morgen de krant heeft opengeslaan weet alles over het treinincident van gisteren in de Helleklassieker. Fabian Cancellara reed gisteren van zijn kompannen weg op kasseistrook 5. Enkel Gusev kon hem volgen, maar die moest even later lossen. Na Cancellara werd een groepje van drie gevormd: Peter Van Petegem (Davitamon-Lotto) en Leif Hoste en Vladimir Gusev (Discovery Channel). Zij volgden op 10km van de Vélodrôme in Roubaix op 30" van Cancellara. Maar plots stonden ze voor een gesloten overweg. De drie slalomden tussen de slagbomen door en zetten de achtervolging verder. In het reglement staat echter dat renners voor een gesloten overweg moeten halt houden zoniet volgt een sanctie. En de jury van Parijs-Roubaix paste het reglement toe. Hoste, Van Petegem en Gusev, die in deze volgorde over de meet waren gereden, werden gediskwallificeerd. Zo werd Boonen tweede en Ballan derde. De vraag is of de jury niet heeft overdreven in haar beslissing, en als ze het reglement tot op de letter wil toepassen moet ze ook nog anderen uit de uitslag schrappen. Ook het tweede groepje achtervolgers, Flecha (Rabobank), Ballan (Lampre) en Boonen (QuickStep) moet dan gediskwallifisseerd worden, zij wachtten wel tot de trein voorbij was, maar reden door de nog steeds gesloten slagbomen en ook dat is niet toegelaten. En wat dan met Cancellara? Het verschil tussen hem en de achtervolgers was amper een halve minuut, is hij dan niet door het rode licht gereden, en heeft hij de bel dan niet genegeerd?
Marc Sergeant (Davitamon-Lotto) gaat samen met Johan Bruyneel en Dirk Demol (Discovery Channel) een klacht indienen bij de UCI omdat zij het niet correct vinden dat het groepje Boonen wel in de uitslag wordt opgenomen. Of hun klacht een verschil kan maken valt af te wachten, maar als dat zo is dan zou Bernhard Eisel (La Française des Jeux) tweede worden.
Traditioneel staat de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix Gent-Wevelgem op het programma, dat was dit jaar niet anders. In het begin van de wedstrijd gebeurden niet veel noemenswaardige dingen. Er was hier en daar een vlucht zoals die van Eisel (La Française des Jeux) en Gusev (Discovery Channel), maar de wedstrijd brak pas open op 56km van de streep, na de eerste van de twee beklimmingen van de Kemmelberg. Een groepje van vijf man raakte weg: De Jongh (QuickStep), Hasselbacher (Gerolsteiner), Cortinovis (Milram), Geslin (Bouygues Télécom) en de Belg Wim Vansevenant (Davitamon-Lotto). Zij werden in volle finale gegrepen door een eerste groep, met daarin Petacchi. Boonen zat in een achtervolgend groepje dat nooit meer kon terugkeren. Op 13km van de streep viel Bert Roesems (Davitamon-Lotto) aan. Hij ging tot het uiterste om voorop te blijven en de Milram-ploeg die de sprint diende voor te bereiden voor Petacchi werd zwaar afgemat. Op het einde kwam Petacchi dan ook mannetjes tekort om hem bij te staan in de spurt. Pozzato (QuickStep) viel in de laatste kilometer aan, Roesems was ondertussen ingelopen door de groep. Maar nog vier renners reden voorbij Pozzato en één van hen was Hushovd (Crédit Agricole). Hij schreef zo Gent-Wevelgem op zijn naam.
De Ronde van Vlaanderen startte deze ochtend omstreeks kwart voor tien op de Grote Markt van Brugge en ondanks het druilerige weer zat de sfeer er bij de toeschouwers goed in. Het parcours was 258km lang en de renners moesten over maar liefst 17 hellingen om de finish in Meerbeke te bereiken. Tom Boonen kwam als topfavoriet aan de start, de vraag was tot wat de andere mannen in staat waren.
Onder impuls van Thierry Marichal (Cofidis) raakte een groep van zes renners voor de heuvelzone weg: Rik Reinerink (Skil-Shimano), Bram Schmitz (T-Mobile), Ludovic Auger (La Française des jeux), David Boucher (Unibet) en Michael Albasini (Liquigas). Zij behaalden een voorsprong van iets meer dan vier minuten.
De eerste helling van de dag was de Molenberg. Reinerink en Boucher konden het tempo van hun vier kompanen niet meer aan en moesten lossen. In het peloton zette Boonen zich op kop. De Oude Kwaremont kwam als derde aan de beurt en in de aanloop hiernaartoe, gaf Hammond (Discovery Channel) op. Dit was al de tweede ploegmaat van Hoste en Hincapie die wegviel, want ook Barry was al uit de wedstrijd gestapt. Davitamon-Lotto kampte gedurende de eerste helft van de race eveneens met problemen. De Vocht viel en liep daarbij een gebroken rib en een elleboogbreuk op, zo bleek later. Van Petegem had een lekke band in de aanloop naar de Molenberg, maar kon tijdig terugkeren. Van Bon gaf op op 109km van Meerbeke. Maar dan terug naar de beklimming van de Oude Kwaremont. Op de top bleven van de kopgroep enkel nog de Nederlander Schmitz en de Belg Marichal over.
Daarna stond de Paterberg op het menu. Hier maakte QuickStep een sterke indruk, met vier man reden ze over de hele breedte van de weg en legden ze het tempo op. Boonen toonde zich even later op de Koppenberg. Hij begon als eerste aan de klim en liet een sterke indruk na. Vooraf werd veel over de Koppenberg gezegd en geschreven en het zorgde inderdaad voor spektakel. Hoewel het wegdek niet nat lag, stond meer dan de helft van de renners stil. Onder hen ook Niko Eeckhout, hij had nochtans meer van de wedstrijd verwacht. Wel was hij in de eerste kilometers tegen de vlakte gegaan.
Door de forcing die Boonen op de Koppenberg voerde, onstond een aantrekkelijke groep: Boonen en Bettini (QuickStep), Cancellara en Kroon (CSC), Hoste en Hincapie (Discovery Channel), Van Petegem (Davitamon-Lotto), Ballan (Lampre), Flecha (Rabobank), Petito (Tenax), Ventoso (Saunier Duval) en Julia (Caisse d'Epargne-Illes Balears. Op 64km van de aankomst, in de aanloop naar de Eikenberg, werden de twee koplopers gevat. En na de Eikenberg werd de kopgroep uitgebreid met Pozzato en Baguet (QuickStep), Hushovd (Crédit Agricole) en Zabel (Milram). Ivanov (T-Mobile) probeerde lange tijd deze groep te vervoegen, maar slaagde daar nooit in.
Op de Valkenberg, de veertiende helling van de dag, hadden al enkele renners uit de kopgroep de rol moeten lossen. Leif Hoste, winnaar van de 3daagse De Panne-Koksijde en twee ritoverwinningen, viel aan. Enkel Boonen ging mee met hem. Bettini liet het gat vallen achter Boonen, volgens Van Petegem wegens materiële problemen. Ofwel was het de ploegtactiek.
Het duo ging samen over Tenbosse, de Muur en de Bosberg. Geen enkele van de twee maakte ook maar aanstalte om te demarreren. Met z'n tweeën reden ze de laatste kilometer in en dan beslisten ze dat het tijd was om te surplassen. Hoste weigerde namelijk nog over te pakken van de wereldkampioen. Op zo een 300m van de eindmeet zette Hoste dan toch de sprint in en die verloor hij. Maar hij mag in elk geval trots zijn dat hij Tornado Tom tot het einde heeft uitgedaagd. Hoste was de enige die vandaag in de beurt van het wonderkind kwam.