Milaan-Sanremo luidde dit jaar al voor de 97ste keer het begin van de lente in. 190 renners gingen omstreeks half tien van start voor een tocht van maar liefst 294km. Van La Primavera wordt verwacht dat het een festival voor de spurters wordt en ook dit jaar lagen de verwachtingen hoog. Al weken werd er gespeculeerd over het duel tussen Petacchi en wereldkampioen Boonen. Vorig jaar won de Italiaan en kwam Boonen er niet echt aan te pas, deze editie zou dat wel anders zijn. Dat verwachtte men ten minste.
Na iets minder dan 30km wedstrijd ontstond een kopgroep van 8 renners met daarbij de Belg Staf Scheirlinckx (Cofidis). Zijn medevluchters waren Ludovic Auger (La Française des Jeux), Kjell Carlström (Liquigas), Daniele Contrini (LPR), Unai Etxebarria (Euskaltel), Giampaolo Cheula (Team Barloworld), Mirko Allegrini en Sergei Matvejev (Panaria). Hun maximale voorsprong bedroeg iets meer dan 11 minuten, maar dan beslisten Milram en QuickStep om het tempo de hoogte in te jagen.
Op de Capo Berta lieten Allegrini en Etxebarria hun medevluchters even achter, maar zij konden terugkomen. Enkel Scheirlinckx en Matvejev zagen de koplopers nooit meer terug. De zes werden enkele kilometers later bijgehaald door het peloton in de aanloop naar de Cipressa.
Bij de aanvang van de Cipressa hadden de renners nog zo'n 20km voor de boeg. Stefano Garzelli (Liquigas) opende de strijd. Hij kreeg even de steun van Peter Wrolich (Gerolsteiner), maar die moest even later alweer lossen. Zijn ploegmaat Moletta nam nadien de leiding over van Garzelli. Ook hij kon niet op kop blijven. QuickStep was vooraan in het peloton nadrukkelijk aanwezig. Pozzato kwam vaak in beeld, maar het was voornamelijk Bettini die de groep op sleeptouw nam. Boonen volgde gemakkelijk en ook Petacchi kon het tempo goed volgen. Van de spurters was het enkel Robbie McEwen die moest lossen op de Cipressa en even later ook op de Poggio. De Australiër kampt met een gebroken rib. In de afdaling van de Cipressa raakte een groepje van vier man weg: Moerenhout (Phonak), Schleck (CSC), Trenti (QuickStep) en Reynes (Caisse d'Epargne - Illes Balears)
En op 10km van de aankomst was het dan de beurt aan de beklimming van de Poggio. De Luxemburgse kampioen Frank Schleck demarreerde als eerste. Ballan (Lampre), Pozzato (QuickStep) en Astarloa (Team Barloworld) haalden Schleck in. Hij verzeilde even in de achtergrond, maar kon terugkeren samen met Sanchez (Euskaltel) en Nocentini (Acqua e Sapone). Bij het inzetten van de afdaling naar de Via Roma hadden de koplopers nog een mooie voorsprong op het peloton. De vraag was of de sprintersploegen nog genoeg kracht in huis hadden om de vluchters bij de kraag te vatten.
In de laaste kilometer raapte Pozzato al zijn macht bijeen en zette alles op alles. En het lukte hem. De Italiaan bleef net zijn landgenoot Petacchi voor. Paolini werd derde voor Boonen, die bij het overschrijden van de finish eveneens het vreugdegebaar maakte. De overwinning is toch in het QuickStep-kamp gebleven zal hij gedacht hebben.
Op deze voorlaatste dag van Parijs-Nice moesten de renners starten in Digne-Les-Bains en aankomen in Cannes. Het was een heuvelachtige etappe, maar dat schrikte onze landgenoten echter niet af. Verbrugghe en Monfort (Cofidis) en Van De Walle (QuickStep) gingen mee in een ontsnapping van 19 renners. Ze hadden het gezelschap van onder andere Moncoutié (Cofidis), Casar (La Française des Jeux), Fofonov (Crédit Agricole) en Voeckler (Bouygues Télécom).
Een andere renner die ook in deze groep zat, was Evgeni Petrov (Lampre), hij ging er op de voorlaatste klim van de dag, de Col du Mons, vandoor. Bij de achtervolgers was er wel beweging, maar niemand raakte weg van zijn metgezellen, behalve Kaskechkin (Liberty Seguros). De Kazak viel aan op de Col du Tanneron en reed tot bij Petrov, die kon het tempo van Kashechkin niet aan en verdween in de achtergrond. Chavanel (Cofidis) probeerde nog tot bij de koploper te rijden, maar dat lukte hem niet. Hij werd wel tweede voor Casar.
Top 10
Algemeen klassement
01.A.Kashechkin
179km in 4h12'08"
01.F.Landis
in 28h24'45"
02.S.Chavanel
1'06"
02.P.X.Vila
9"
03.S.Casar
1'11"
03.S.Sanchez
1'13"
04.T.Voeckler
z.t.
04.A.Colom
1'23"
05.D.Moncoutié
05.F.Schleck
z.t.
06.J.Van De Walle
06.J.Azevedo
1'35"
07.E.Petrov
07.P.Cauchioli
1'39"
08.M.Carrara
1'13"
08.J.L.Rubiera
1'40"
09.T.Vaitkus
z.t.
09.E.Dekker
1'41"
10.F.Schleck
10.C.Horner
1'43"
-puntentrui: T.Boonen
-bergtrui: C.Laurent (normaal was deze trui voor Moncoutié, maar hij verloor punten door tijdens de etappe aan een wagen te hangen)
In Frankrijk werd vandaag de eerste rit van Parijs-Nice gereden. Zabriskie (CSC) begon na een tiental kilometer aan een solovlucht en werd 50km later bijgehaald door het peloton. Twee Fransen, Augé (Cofidis) en Laurent (Agritubel), gingen dan maar in de aanval. Ze hielden stand tot op zo'n 10km van de finish. Een massaspurt was wat volgde en die werd gewonnen door Tom Boonen. Hij is ook de nieuwe leider.