Begin vorige week brak in Spanje een groot dopingschandaal los. Daarbij werden vijf mensen aangehouden. Eufemiano Fuentes (arts) en José Luis Merino (labobaas) zijn ondertussen vrijgelaten door het betalen van een borgsom van maar liefst 120 000 euro. Ook Ignacio Laberta (adjunct-sportdirecteur bij Comunidad Valenciana) en Alberto Leon (mountainbiker) lopen alweer op vrije voeten. Manolo Saiz, manager van Liberty Seguros, was woensdag al vrij.
Ondertussen liet Liberty Seguros weten dat het toch doorgaat met de sponsoring tot het einde van het seizoen. Maar de vraag is of het team, samen met Comunidad Valenciana, nog wel zal toegelaten worden in de Tour. Als dat niet het geval is staat Unibet alvast te trappelen om hun plaats in te nemen.
Bij T-Mobile heeft manager Olaf Ludewig aan zijn renners gevraagd om een schriftelijke verklaring te geven waarin ze zeggen dat ze niets met de hele zaak te maken hebben. Van Oscar Sevilla, een renner van het Duitse team zijn er op de tape van de Spaanse politie beelden te zien. Sevilla ontkent dat hij iets met doping te maken heeft en zegt dat hij bij Fuentes kwam om testen af te leggen. T-Mobile behoudt voorlopig het vertrouwen in Sevilla.
Er zijn volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung ook beelden van Santiago Botero en José Enrique Gutierrez, hij werd afgelopen weekend nog tweede in de Giro. Beiden rijden voor Phonak.
Terwijl de renners in de Giro een zware slotweek aan het afhaspelen zijn is er jammer genoeg een groot hoofdstuk negatieve publiciteit voor het wielrennen. Eerder deze week raakte bekend dat de Spaanse autoriteiten een groot dopingschandaal op het spoor zijn gekomen.
De bal ging aan het rollen in februari toen in enkele hotels waar Spaanse ploegen verbleven naalden en bloedzakjes gevonden zijn in vuilnisbakken. Dinsdag werden dan enkele mannen aangehouden. De meest bekende onder hen was Manolo Saiz, ploegleider van Liberty Seguros, en vroeger van onder meer ONCE. Hij werd gisteren echter alweer vrijgelaten omdat hij enkel als klant gehandeld heeft en er geen gevaar bestaat dat hij zou vluchten. Ook is hij bereid mee te werken aan het onderzoek. De andere vier blijven wel aangehouden. Het gaat om Eufemiano Fuentes, ex-dokter van verschillende teams, Ignacio Laberta, adjunct-sportdirecteur van Liberty Seguros, José Luis Merino, een Madrileense arts en Alberto Leon, een mountainbiker.
Bij huiszoekingen werden verschillende bloedzakjes gevonden en eveneens EPO, groeihormonen uit China en medicijnen uit een Duits ziekenhuis, zo meldt de Spaanse krant El Pais. Het systeem bestond erin dat de renners eerst bloed lieten aftappen, nadien werd daar zuurstof aantoegevoegd en dan kregen ze het opnieuw ingespoten. Dit is bedoeld om de weerstand te vergroten. Deze praktijken vonden onder andere plaats in een appartement in de Spaanse hoofdstad Madrid. De Spaanse politie plaatste daar een camera en maakte zo beelden van de zondaars. Ook heeft men fiches teruggevonden met namen. In totaal zijn het er 200 en heel wat van hen maken deel uit van Spaanse topploegen. Volgens El Pais heeft Spanjes grootste talent, Alejandro Valverde (Caisse d'épargne - Illes Balears), met heel deze zaak niets te maken.
De afgelopen dagen zijn ook enkele toprenners van andere ploegen in verband gebracht met dokter Fuentes. Zo zou hij contacten hebben met CSC en dokter Cecchini, die begeleider zou zijn van Basso. Bjarne Riis, manager van CSC liet ondertussen weten dat ze met geen van beiden samenwerken. Een andere grote naam die opduikt in de berichten van de Spaanse radiozender Cadena Ser is Ullrich. Hij wordt eveneens gelinkt aan Fuentes, maar ook T-Mobile ontkent.
Ondertussen heeft Liberty Seguros gezegd zich terug te trekken uit het peloton.
De 14de etappe van Aoste naar Domodossola bracht het Giropeloton in Zwitserland. Er stonden ook 2 bergen op het programma, namelijk de Sint-Bernardspas (1875m) en de Simplonpas (2005m). Wie niet meer meereed vandaag was Rujano (Selle Italia). De Colombiaan stapte gisteren uit de Giro op 3km van de streep in La Thuile.
Een groepje van elf renners reed als eerste over de top van de Sint-Bernardspas: Baliani en Laverde (Panaria), Tschopp en Zampieri (Phonak), Casar (La Française des Jeux), Schumacher (Gerolsteiner), Flores (Euskaltel), Illiano (Selle Italia), Tiralongo (Lampre), Parra (Cofidis) en Perez (Caisse d'épargne).
Er was onderweg slecht nieuws voor de Belgen, want Staf Scheirlinckx (Cofidis) moest opgeven na een val. Hij brak daarbij het sleutelbeen en enkele beentjes in de hand. Normaal mocht hij aantreden in de Tour de France, maar zijn deelname valt nu in het water.
De elf raakten samen over de Simplonpas, enkel Parra had af en toe wat moeite, maar kon uiteindelijk de rest toch bijbenen. Balliani fietste als eerste over de top en rijfde zo de bergtrui binnen. Daarna volgde nog een lange afdaling en er werd geen poging ondernomen om te demarreren. Het peloton bevond zich op een ruime achterstand van de kopgroep. Op 10km kwam dan de eerste aanval, die was van Parra. Hij probeerde het even later nog eens, maar ook dan slaagde hij niet in zijn opzet. Perez en Laverde hadden meer succes toen ze op 5km met z'n tweeën de anderen achterlieten. Ze sprintten voor de zege en Laverde bleek de sterkste.
De 13de etappe was er een van Alessandria naar La Thuile. De enige berg van de dag die de renners over moesten was de Colle San Carlo (1951m). Nadien volgde nog een afdaling van 8km tot de aankomst.
Zes renners kleurden de rit door een vlucht op te zetten na een goede 80km wedstrijd. Het waren Knees (Milram), Poilvet (Crédit Agricole), Bruseghin (Lampre), Serpa (Selle Italia), Julia Cegarra (Caisse d'épargne) en Bonnaire (Bouygues Télécom). Toen het zestal op 20km van La Thuile de Colle San Carlo aanvatte hadden ze nog een minuut voorsprong.
Het wolkendek was de hele dag al grijs en dicht en heel vaak vielen er regenbuien door, dit maakte dat de klim nog zwaarder was dan anders. Vooraan reden Bruseghin en Serpa alleen, maar Bruseghin kon het tempo van zijn metgezel niet aan en zakte weg. Uit het peloton reed Rujano weg tot bij zijn ploegmaat Serpa. Ze werden beiden echter ingehaald door wat er nog restte van het peloton.
Uiteindelijk bleef een groepje van acht op kop: Caruso en Scarponi voor Liberty Seguros, Piepoli en Simoni voor Saunier Duval, Basso en Sastre voor CSC, Gutierrez (Phonak) en Rujano (Selle Italia). Het duo van Saunier Duval en Basso hielden het het langste vol. Simoni moest even later echter ook de rol lossen. In de afdaling was Basso zeer behoedzaam en zo had Piepoli voldoende voorsprong om de dagzege binnen te rijven. Basso zelf vergroot dan weer zijn leiderspositie in het algemeen klassement.
De 8ste etappe bracht de renners van Civitanova Marche naar de Passo Lanciano op 1294m hoogte. Een etappe in de Abruzzen dus, dit betekende een grote motivatie voor Danilo Di Luca die van deze streek afkomstig is.
Na een zestigtal kilometer ontstond een kopgroep van 14 renners: Baguet (QuickStep), Kuyckx (Davitamon-Lotto), Moletta (Gerolsteiner), Bruseghin (Lampre), Sorensen (CSC), Niermann (Rabobank), Calzati (AG2R), Perez (Caisse d'épargne), Flores (Euskaltel), Cortinovis (Milram), Anza (Selle Italia) en Edaleine en Poilvet voor Crédit Agricole. Ook Pinotti (Saunier Duval) was één van hen, maar die raakte als eerste achterop. In het peloton waren het Liquigas en Saunier Duval die het werk voor hun rekening namen, respectievelijk voor Di Luca en Simoni. Naarmate de slotklim dichterbij kwam, probeerden vooraan renners weg te rijden. Zo ook onze Serge Baguet, maar een solo zat er niet in. Bruseghin plaatste een demarrage op het begin van de klim. Hij zou echter bijgehaald worden door de favorieten.
Op de Passo Lanciano hield Sastre (CSC) er, in dienst van Basso, een hoog tempo op na. Slechts enkelen konden mee: Simoni (Saunier Duval), Piepoli (Saunier Duval), Cunego (Lampre), José Enrique Gutierrez (Phonak), Mazzanti (Panaria), Caruso (Liberty Seguros), Rujano (Selle Italia) en Di Luca. Opvallend was dat Savoldelli (Discovery Channel) het tempo van dit groepje niet aankon. Ook Di Luca hield lange tijd aan het rekkertje en op 5km van de top moest hij lossen.
Iedereen zat te wachten op een demarrage van de overblijvende Italiaanse topfavorieten: Basso, Cunego en Simoni. Het was echter eerst Rujano, de derde van vorig jaar, die het vuur aan de lont stak. Hij raakte niet ver weg en Cunego plaatste dan maar een snedige demarrage. Enkel Basso kon mee en het duurde niet lang of hij ging er al alleen vandoor. Niemand vormde nog een bedreiging voor hem en Basso fietste zich zo in het roze. Savoldelli kwam binnen in een groepje op 2'20".
De 2de etappe in deze 89ste Giro bracht de renners van Bergen naar Charleroi in 197km. 4 renners reden lange tijd op kop: Arnaud Labbe (Bouygues Télécom), Mickael Delage (La Française des Jeux), Gabriele Missaglia (Selle Italia) en Albizuri (Euskaltel). Op de Cote de Silenrieux plaatste Labbe een demarrage, maar dat was enkel om alleen over de top te rijden. Even later werd hij weer bijgehaald door zijn 3 kompanen. Hij fietst morgen rond in de bergtrui, want hij heeft evenveel punten als Savoldelli en die draagt de roze trui. In het peloton waren het de mannen van Milram en Davitamon-Lotto die werkten, respectievelijk voor Petacchi en McEwen. Vooraan liet Messaglia zijn medevluchters achter, enkele kilometers verder sloot Albizuri bij hem aan. Hun poging was tevergeefs, het peloton greep hen op 20km van de meet. De renners stevenden af op een pelotonsspurt. Milram zette een heuse trein op voor hun kopman Petacchi, maar die kon het werk niet afmaken. Het was McEwen die de sprint won voor Pollack en Bettini. Savoldelli blijft in het roze.
Vandaag is in het Luikse Seraing de strijd om de roze trui van start gegaan. De Giro-karavaan zal de komende vier dagen in Wallonië blijven, daarna trekken de renners naar Italië. De Ronde van Italië is in ons land omdat het precies 60 jaar geleden is dat België en Italië het Accord du Charbon sloten. België had immers nood aan werkkrachten en Italië aan steenkool. Ook wil men van de gelegenheid gebruik maken om de mijnramp in Marcinelle, 50 jaar terug, te herdenken. Hierbij kwamen 262 mensen om het leven.
Er werd begonnen met een proloog van 6,2km in Seraing. Op dit kleine parcours was een klimmetje aanwezig en voor de meesten was het een lastig traject. De topfavorieten in deze Giro zijn Italianen: Basso (CSC), Cunego (Lampre), Di Luca (Liquigas), Savoldelli (Discovery Channel) en Simoni (Saunier Duval). Zij moesten zorgen dat ze niet te veel tijd verloren op elkaar en dat was voor hen geen al te zware opdracht. Savoldelli won zelfs de kleine tijdrit en deed dat zeer indrukwekkend. Als Giro-winnaar van de laatste editie mocht hij als laatste van start gaan en hij verpulverde de tijd van McGee (La Française des Jeux).
Top 10
01.P.Savoldelli
6,2 km in 7'50"
02.B.McGee
op 11"
03.J.E.Gutierrez Cataluna
13"
04.S.Schumacher
13"
05.S.Honchar
15"
06.F.Perez
16"
07.J.I.Gutierrez Palacios
16"
08.M.Rogers
17"
09.D.Rebellin
18"
10.D.Di Luca
19"
13.I.Basso (23")
15.D.Cunego (25")
16.G.Simoni (26")
Deze tijden gelden eveneens voor het algemeen klassement.