Morgen deel 2 van de Tourreeks: België - Holland
Inhoud blog
  • London 2012: olympische wegrit
  • Rob Goris
  • Tourreeks: Deel 4: De sprinters
  • Tourreeks: Deel 2: De outsiders
  • Tourreeks Deel 2: België - Nederland
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Wielergekte - Original
    Verslagen en commentaren uit het wielerwereldje
    26-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: verslag rit 20

    Tour de France

    Rit 20: Longjumeau - Paris Champs-Elysées (102,5km)

    zondag 25 juli 2010

     

    Cavendish is gewoon de snelste

    De Tour 2010 zit erop. Het sluitstuk was de traditionele rit met aankomst op de Champs Elysées in Parijs. Omstreeks twintig over negen waren de renners met de TGV vertrokken richting Longjumeau, de startplaats van de twintigste etappe. De trein stond een kwartiertje stil wegens pech, maar iedereen kwam goed en wel aan en kon dan beginnen aan de finale zegetocht naar de Franse hoofdstad. 

    Aan de officieuze start om half drie stonden alle truien op een rij: Alberto Contador (Astana) in het geel, Andy Schleck (Saxo Bank) in het wit, Anthony Charteau (Bbox Bouygues Télécom) in de bollen en Alessandro Petacchi (Lampre) in het groen. Deze laatste was de enige trui die nog op het spel stond. Thor Hushovd (Cervélo) telde tien punten minder dan Petacchi. Mark Cavendish (HTC-Columbia) stond zestien punten achter. Hij maakte het meeste kans om het groen af te snoepen van Petacchi. 

    Het team van Lance Armstrong, RadioShack, verscheen niet met de reguliere outfit aan de start. Op hun truitje, dat zwart was in plaats van rood, stond het cijfer 28. Dat verwees naar de 28 miljoen kankerpatiënten in de wereld. The Boss wilde zo de aandacht vestigen op zijn kankerfonds Livestrong, bekend van de gele bandjes. Allemaal goed en wel, zij het niet dat het verboden is zomaar met een andere uitrusting te starten. Voor de rit officieel van start ging, trokken de renners van The Shack al naar de ploegauto om een windjack over zich te trekken, in de juiste kleuren. Dit was voor de jury niet voldoende, het zwarte truitje moest uit anders werden de Shackrenners uit de wedstrijd gezet. De jury stapte zelfs uit de wagen om dat aan Armstrong duidelijk te maken. Onder massale persbelangstelling kwam de woede van de Texaan tot uiting in zijn blik. De renners van RadioShack bonden echter in. Ze stapten van de fiets om het zwarte shirt uit te trekken, het normale rode shirt aan te trekken én om de rugnummers opnieuw op te spelden. Vooraan werd ondertussen de officiële start gegeven. Dit keer wachtten de andere renners niet. De irritatie van Armstrong kwam nog een keer tot uiting toen de motors rond hem cirkelden toen hij nog wachtte om zijn rugnummer opgespeld te krijgen. Hij schreeuwde hen toe met "Move man". Achteraf gaf hij echter toe dat heel deze ophef misschien wel meer publiciteit heeft opgeleverd dan anders het geval zou zijn geweest.

    Frans kampioen Thomas Voeckler (Bbox Bouyges Télécom) had met Stéphane Augé (Cofidis) van shirt gewisseld, ook zij mochten zo niet vertrekken. Hun ruil verliep echter zonder al te veel poespas.

    Vanaf de officiële start was het nog 50km tot de eerste van de negen passages aan de finishlijn. Deze tijd werd zoals de traditie wil, gebruikt door de fotografen om mooie kiekjes te nemen en door de renners om grappen en grollen uit te halen. Alexandre Vinokourov (Astana) opende met een schijndemarrage. Even later verzamelden alle Astana's dan bij de ploegwagen om te klinken op de derde Touroverwinning van Alberto Contador. De Spanjaard dronk zijn glaasje, champagne of cava, helemaal leeg.

    Toen El Pistolero weer op de eerste rij had plaatsgenomen en ook Andy Schleck naar voren kwam, plaatste de gele trui een demarrage. Schleck sprong mee en versnelde op zijn beurt. De sfeer zit duidelijk goed tussen de twee. Zoveel te beter. Samen reden ze nog even voorop. Je houdt het niet voor mogelijk maar weer haperde de ketting van Schleck. Dat was dan al voor de derde keer. Eerst op de Port de Balès, dan tijdens de tijdrit en nu dus ook in de laatste rit. De Luxemburger liet zich uitzakken en wisselde van fiets.

    Dan was het aan Koos Moerenhout (Rabobank) om even voor het peloton uit te fietsen. De Nederlander is aan zijn laatste wedstrijden als wielrenner bezig.

    Bij het binnenrijden van Parijs zetten de Astana's zich op kop en overschreden op die manier voor de eerste keer de streep. Van dan af kon er gekoerst worden. Acht ronden van 6,5km moesten worden afgelegd. Er waren vergeefse pogingen om weg te springen van onder meer Lars Boom (Rabobank) en Sylvain Chavanel (QuickStep). Door die uitvallen in het peloton waren ook de punten van de tussensprint weg. In de tweede ronde vormde zich een kopgroep van elf: Deens kampioen Nicki Sorensen (Saxo Bank), Duits kampioen Christian Knees (Milram), Anthony Roux (FDJ), Sandy Casar (FDJ), Christophe Riblon (AG2R), Rémi Pauriol (Cofidis), Alan Perez (Euskaltel), Aitor Perez (Footon-Servetto), Danilo Hondo (Lampre), Tony Martin (HTC-Columbia) en Karsten Kroon (BMC). Ze liepen slechts uit tot 25" voor het peloton.

    In dat peloton reed Maxime Monfort (HTC-Columbia) voor de laatste keer deze Tour de ziel uit zijn lijf. Columbia kreeg hulp van Team Sky om de vlucht onder controle te houden. Ook Katusha kwam een handje toesteken. In de vijfde ronde lag de tweede tussenspurt. Die was dus voor de rekening van de vluchters. De strijd om het groen zou beslecht worden in de eindsprint.

    Christian Knees versnelde in de voorlaatste ronde en kreeg Karsten Kroon mee. Na enkele meters kwamen de andere negen echter weer aansluiten. Net op dat moment ging Knees een tweede keer. Kroon sprong weer mee en ook Sorensen sloot aan. Op 9km van de meet was er tegenslag voor Sébastien Turgot. De sprinter van Bbox had een lekke band, maar zou kunnen terugkeren en meespurten.

    Op het einde van de zevende ronde bood een renner van Liquigas hulp om de vluchters bij te halen. In de laatste ronde bleven nog vijf renners voorop. Pauriol en Casar werden dan eerst gegrepen. Toen Lampre naar voren schoof waren ook Knees, Kroon en Sorensen ter hoogte van de Arc de Triomphe eraan voor de moeite. Cavendish had nog maar twee mannetjes bij zich in de laatste 5km waarvan één al op kop reed. Gelukkig was Sky daar weer. Er volgden nog enkele demarrages waaronder één van Klöden (RadioShack) en Carlos Barredo (QuickStep). Sky dichtte telkens de gaatjes. 

    Na de laatste bocht zat Cavendish in vierde positie, in het wiel van Petacchi. Een Cervéloman trok de spurt aan met Hushovd in zijn wiel. Dan lanceerde Cavendish zich en als een speer schoot hij weg richting aankomst. Net als vorig jaar won hij de sprint op de Champs Elysées, alweer op magistrale wijze. The Manx Express had fietslengten voorsprong en hoefde in de laatste meters niet meer te trappen. Hij keek om, zag dat het goed was en stak een hand in de lucht, verwijzend naar zijn vijf ritzeges in deze Tour.

    Het groen zou echter niet naar de snelste spurter ter wereld gaan. Petacchi finishte als tweede en houdt elf punten voorsprong op Cavendish in het puntenklassement. Dit wil zeggen dat Ale Jet nu de puntentrui heeft gewonnen in alle drie de grote rondes. 

    Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) werd knap vierde in de sprint, na Julian Dean (Garmin). De dertiende plek was voor Turgot die ongetwijfeld veel krachten verspilde in het weer bijhalen van het peloton na zijn lekke band.

    Alberto Contador heeft zijn derde Tour gewonnen, in Parijs had hij 39" voorsprong op Andy Schleck. Toen de top drie het podium betrad gaven Schleck en Contador een hand aan nummer drie Denis Menchov (Rabobank), en elkaar gaven ze een knuffel. 

    Lance Armstrong mocht ook op het podium aangezien Radio Shack het ploegenklassement won. Na zijn matte prestatie de voorbije drie weken zal dit wel zijn laatste Tour geweest zijn, The Boss zal nooit meer terugkeren. Toch niet als renner...

    Sylvain Chavanel (QuickStep) kreeg in Parijs de superstrijdlust. De Fransman won twee ritten deze Tour en droeg twee dagen de gele trui.

    Voor de Belgen was het een uitstekende Tour, hoewel we geen ritoverwinnig hebben. Er waren vaak landgenoten mee in de ontsnapping en er eindigen twee jongens in de top twintig, waarvan één in de top vijf. Kevin De Weert (QuickStep) staat 18de in het eindklassement op 21'54" van Contador. Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) bereikte zijn doel, een top tien plaats. Met de vijfde plaats in Parijs doet hij het veel beter dan verwacht. De Morkhovenaar volgt op 6'54" van de gele trui.  

           

         Foto 1: Stéphane Augé (links) en Frans kampioen Thomas Voeckler (rechts) wisselden even van shirt. Foto2: RadioShack in speciale uitrusting

    Alberto Contador klinkt op zijn derde Tourzege

    (foto's: www.letour.fr)

     

    Uitslag rit 20

     
    01.M.Cavendish 102,5km in 2h42'21"
    02.A.Petacchi z.t.
    03.J.Dean  
    04.J.Roelandts  
    05.O.Freire  
    06.G.Ciolek  
    07.T.Hushovd  
    08.M.Breschel  
    09.R.McEwen  
    10.D.Oss  

     

    Eindklassement

     De Belgen

    01.A.Contador 3642km in 91h58'48" 05.J.Van den Broeck 6'54"
    02.A.Schleck op          39" 18.K.De Weert 21'54"
    03.D.Menchov 2'01" 30.J.Vansummeren 58'53"
    04.S.Sanchez 3'40" 33.M.Aerts 1h02'36"
    05.J.Van den Broeck 6'54" 55.M.Monfort 1h45'01"
    06.R.Gesink 9'31" 63.J.Van De Walle 1h51'33"
    07.R.Hesjedal 10'15" 72.F.De Greef 2h12'22"
    08.J.Rodriguez 11'37" 107.S.Pauwels 3h08'48"
    09.R.Kreuziger 11'54" 117.M.Wynants 3h15'19"
    10.C.Horner 12'02" 120.J.Roelandts 3h18'27"
    11.L.L.Sanchez 14'21" 134.K.Seeldraeyers 3h29'01"
    12.R.Plaza 14'29" 144.D.Devenyns 3h38'36"
    13.L.Leipheimer 14'40"
    14.A.Klöden 16'36"
    15.N.Roche 16'59"
    16.A.Vinokourov 17'46"
    17.T.Lövkvist 20'46"
    18.K.De Weert 21'54"
    19.J.Gadret 24'04"
    20.20.C.Sastre 26'37"

     

    Puntentrui

     

    Bergtrui

     
    01.A.Petacchi 243 punten 01.A.Charteau 143 punten
    02.M.Cavendsih 232 punten 02.C.Moreau 128 punten
    03.T.Hushovd 222 punten 03.Andy Schleck 116 punten

    Jongerentrui

     

    Beste ploeg

     
    01.A.Schleck in 91h 59'27" 01.Team RadioShack in 276h 02'03"
    02.R.Gesink op        8'52" 02.Caisse d'Epargne op          9'15"
    03.R.Kreuziger 11'15" 03.Rabobank 27'49"

    Superstrijdlust: Sylvain Chavanel

     

    GiGiVéLo



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per maand
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 07-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 01-2007
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 03-2000
  • 02-2000

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!