De Tour staat voor de deur. In een vierdelige reeks blikken we vooruit naar het parcours, de topfavorieten, Belgen en Nederlanders, outsiders en sprinters. Om te beginnen nemen we het parcours onder de loep. Met meer dan 100 individuele kilometers tegen de klok zijn Cadel Evans en Bradley Wiggins de topfavorieten. Wiggo beschikt met Sky alvast over een beresterke ploeg. Ook monsteren we even de situatie van RadioShack die zonder kopman Andy Schleck aan de start komt, maar wel met broer Fränk.
Deze Tour bevat exact 101,4 individuele tijdritkilometers. Een ploegentijdrit heeft de organisatie dit jaar niet voorzien. Alles begint met de proloog in Luik. Die is 6,4 km lang. Het zal wellicht een duel worden tussen meester-hardrijders Fabian Cancellara (RadioShack) en Tony Martin (OmegaPharma-QuickStep). En wat dacht je van Philippe Gilbert (BMC)? Hij liet dit seizoen nog geen verpletterende indruk na, in tegenstelling tot vorig jaar. Stel je echter voor hoe hij aan de start zal verschijnen: in de driekleur - want jawel, Phil won vorig jaar óók het BK tijdrijden - in zijn thuisregio waar vele fans hem vooruit zullen stuwen. Gilbert zou wel eens hoog kunnen eindigen op de openingsdag.
Twee tijdritten
In de negende etappe mogen de renners opnieuw op hun tijdritfiets stappen. Dit keer voor 41,5 km tussen Arc-et-Senans en Besançon. Na zestien kilometer zit er een pittig knikje in het parcours. Hier zullen tijdrijders Cadel Evans (BMC) en Bradley Wiggins (Sky) zich kunnen onderscheiden van andere klassementsrijders. Ze zullen dat nog een keer kunnen doen in de chronorit op de voorlaatste dag van de Tour. De renners worden van het startpodium geduwd in Bonneval om 53,5 km verderop over de finishlijn te rijden in Chartres. Het parcours is volledig vlak. Hier kunnen Evans en Wiggins alweer kostbare tijd winnen. Onder andere op Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol). In het Critérium du Dauphiné liet onze landgenoot een goede indruk na in de tijdrit die even lang was als de tweede in de Tour. Van den Broeck finishte op een elfde plaats op 2'12" van winnaar Wiggins en op slechts 29 seconden van Evans die achtste werd. Evans zei na afloop van de Dauphiné dat hij in de tijdrit en de proloog zo goed was als verhoopt of net iets minder. De Australiër heeft zeker nog een marge tegen komende Tour. Is Wiggins daarentegen nog niet over zijn hoogtepunt als de derde week van de Tour zal beginnen? Hij behaalde dit jaar niet alleen de eindzege in de Dauphiné, maar ook in Parijs-Nice en de Ronde van Romandië. Volgens Evans is Wiggins zeker de beste renner in koersen van één week, maar wanneer een wedstrijd langer loopt is hij minder standvastig. In 2009 werd Wiggins wel vierde in de Tour.
Nieuwkomers: La Planche des Belles Filles en Peyragudes
Er moet natuurlijk geklommen worden in de Tour. Daarin lijkt Evans een streepje voor te hebben op Wiggins. Wat hij in de tijdrit zou verliezen, kan hij in de bergen eventueel goed maken. Een cruciale fase wordt de zevende rit met finish op de Planche des Belles Filles, die voor het eerst in het parcours is opgenomen. Deze helling van eerste categorie is bijna zes kilometer lang en heeft een stijgingspercentage van 8,5 %. Hier zouden al wel eens belangrijke gaten kunnen vallen. Daags nadien volgt een geaccidenteerd parcours. De aankomst ligt in Porrentruy, net als La Planche des Belles Filles een nieuwkomer. Na de eerste rustdag op 10 juli trekt de Tourkaravaan de Alpen in. De tiende etappe bevat één col buiten categorie, namelijk de Grand Colombier (17,4 km aan 7,1 % gemiddeld). Een dag later krijgen de renners de Col de la Madeleine (25,3 km aan 6,2 % gemiddeld) en Col de la Croix de Fer (22,4 km aan 6,9% gemiddeld) voor de wielen geschoven. De aankomst ligt bovenop La Toussuire. Deze beklimming van eerste categorie is 18 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1 %.
Op de woensdag van de derde week rijdt de Tour door de Pyreneeën. De zestiende etappe van Pau naar Bagnères-de-Luchon bevat volgende welluidende namen: Col d'Aubisque (16,4 km aan 7,1 % gemiddeld), Col du Tourmalet (19 km aan 7,4% gemiddeld), Col d'Aspin (12,4 km aan 4,8 % gemiddeld) en de Col de Peyresourde (9,5 km aan 6,7 % gemiddeld). De aankomst ligt vijftien kilometer van de top. De laatste bergrit leidt van Bagnères-de-Luchon naar Peyragudes, alweer een nieuwe naam in de Tour. De klim naar Peyragudes is 15,4 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1 %. De aankomst ligt een kilometer van de top verwijderd. Daarmee zijn er naast de etappes met aankomst op La Planche des Belles Filles en op La Toussuire geen aankomsten op een top. Verder moeten in de zeventiende rit onder meer de Col de Menté (9,3 km aan 9,1 % gemiddeld) van eerste categorie en de Port de Balès van buiten categorie (11,7 km aan 7,7 % gemiddeld) beklommen worden. De Port de Balès was de klim waar Andy Schleck (RadioShack) in 2010 kettingproblemen kreeg.
Wat met The Shack?
De Luxemburger moet dit jaar verstek laten gaan voor de Tour vanwege een breuk in het heiligbeen dat hij opliep in de voorbije Dauphiné. Alles op grote broer Fränk zou je denken, maar die liet na afloop van de Ronde van Zwitserland verstaan dat men hem niet moet bestempelen als leider van de ploeg. Hij heeft 45 koersdagen op de teller staan. Schleck kwam noodgedwongen aan de start van de Giro na een knieblessure van kopman Jacob Fuglsang. Zoals bekend dwong een schouderblessure hem echter tot opgave. Ondertussen reed hij de Ronde van Luxemburg en die van Zwitserland. Hij werd respectievelijk derde en tweede in het eindklassement. Fränk zegt alleszins naar de Tour te gaan, maar wil zich geen druk op de hals halen. Nu is hij in topvorm zegt ie en dat zal hij niet lang meer kunnen volhouden. Al zal het moeilijk zijn om de druk van buitenaf af te houden. Wie moet het dan immers wel doen in de ploeg? Zelf wijst hij Andreas Klöden aan, maar laten we wel wezen die bevindt zich in de herfst van zijn carrière en wordt 37 (°22/06/1975) voor de Tour begint. Maxime Monfort ziet alvast kansen weggelegd voor zichzelf. In de tijdrit in de Ronde van Zwitserland werd hij derde. Volgens de Waal is wielrennen zuiverder geworden en dat laat hem dagdromen over een vijfde plaats in één van de grote rondes. Wat de Tour betreft maken volgens hem vier renners van RadioShack kans op top tien: Fuglsang, Klöden, Schleck en hijzelf. Die voorspelling is dan toch zonder Bruyneel gerekend. Jacob Fuglsang die in de voorselectie zat, zit niet bij de definitieve negen namen. Ineens is het niet meer erg dat Chris Horner noch de Dauphiné noch de Ronde van Zwitserland heeft gereden en mag hij toch starten in de Tour.
Alsof de perikelen rond de fusie tussen Leopard en RadioShack en de blessure van Andy nog niet genoeg waren, kwam daar vorige week nog de zaak rond Lance Armstrong bij. Het USADA beschuldigt de zevenvoudige Tourwinnaar en Johan Bruyneel van dopingpraktijken. Ook vier dokters worden met de vinger gewezen, waaronder Pedro Celaya, die momenteel nog actief is binnen RadioShack. Een Franse radiozender RMC stuurde even de kwakkel de wereld in dat ASO RadioShack uit de Tour zou willen houden. Dit zou onrechtvaardig zijn tegenover de jongens die met de hele affaire niets te maken hebben. Laten we hopen dat het de komende Tour niet overschaduwt. Al staat het vast dat de zaak rond Lance Armstrong voor eens en voor altijd moet uitgeklaard worden, want de waas van twijfel hangt nu al te lang rond de Amerikaan. Het is tijd voor duidelijkheid.
Het machtige Sky
Bij RadioShack loopt het allemaal niet zo lekker, dat is anders bij Sky. Die ploeg zal optimaal aan de start verschijnen. In de Dauphiné bewees het team dat ze klaar zijn voor de Tour. Sky was zelfs ronduit indrukwekkend. Wiggins haalde de oppergaai binnen, Michael Rogers werd tweede en Christopher Froome vierde. Richie Porte was de vierde renner van Sky in de top tien dankzij zijn negende plaats. De voorbije maanden was bij volgers veel te doen rond de samenstelling van het team: hoeveel mannetjes krijgt sprinter Mark Cavendish mee? Ondertussen krijgt de selectie stilaan vorm. Het wordt wellicht bijna dezelfde ploeg als in de Dauphiné, enkel Danny Pate zou er worden uit gelaten. In zijn plaats krijgt Mark Cavendish een helper mee: Bernhard Eisel, Juan Antonio Flecha of Geraint Thomas. Edvald Boasson Hagen, ritwinnaar in de Dauphiné, wordt zijn loods voor de spurt. Als de ploeg voor het overige deel rond Bradley Wiggins wordt gebouwd, zullen andere teams het heft in handen moeten nemen tijdens de rit om vluchters onder controle te houden.
Sky deed zijn intrede in het peloton in 2010. Bij de opstart van het team werd gezegd dat ze binnen de vijf jaar met een Brit de Tour wilden winnen. Het team is er alvast klaar voor. Nu valt het af te wachten of Wiggins niet te vroeg in conditie is en in de bergen Cadel Evans kan bijbenen. In de Vuelta vorig jaar offerde Chris Froome zich op voor zijn kopman. In de bergen stond hij Wiggo bij toen die het moeilijk had. Froome strandde op de tweede plaats op slechts dertien seconden van winnaar Juan José Cobo. Kan dit voor problemen zorgen? In een interview met Cycling Weekly eind mei liet hij alvast verstaan dat hij zich houdt aan het plan van de ploeg: Wiggins naar de Tourzege loodsen.
GiGiVéLo