Wil je meer lezen over het nestje bordercolliepups en hun ontwikkeling de eerste 8 weken kijk dan eens op www.hettysite.nl weblog 1 vanaf 1 juni 2007. Het was zo mooi om mee te maken dat ik er een kinderboekje over schreef. Dit dierenprentenboekje is te koop. Scotty vertelt over wat hij beleefde vanaf het moment dat hij geboren werd tot hij zich op z'n gemak voelde bij z'n nieuwe baas. Meer informatie over "Ik ben Scotty" en hoe je het unieke boekje kunt bestellen, is op de website www.hettysite.nl te lezen onder het kopje Kinderboekjes. Welkom!
De pups van Tessa en Scott waren een geweldige ervaring!
Een paar pagina's uit het kattenprentenboekje IK BEN MONIEK. www.hettysite.nl
of de belevenissen van een Achterhoekse in Drenthe
05-02-2012
Op naar Jeruzalem
De oude man die ons uiteindelijk de weg wees naar de tuin der Rechtvaardigen.
Het is even later een flinke ruk naar Jeruzalem. We volgen een weg aan de linkerkant van Israël, de andere weg dwars door de bergen zou teveel tijd kosten. Nu komt het moment waar wij vieren naar uitgekeken hebben: het Holocaust Museum van Yad Vashem.Het is een enorm modern gebouw en het laat zien hoe het de Joden in Europa is vergaan in de tijd van Hitler. Veel films, fotos en typisch Joodse attributen die overgebleven zijn. De ghettos, de kampen het werd steeds aangevuld met verslagen van ouderen die het meegemaakt hebben. We hadden hiervoor maar een uur de tijd en wij wilden natuurlijk nog de plek zien te vinden waar de namen van opa en opoe Eggink vermeld waren. Dat bleek ergens buiten in een tuin te zijn. We werden vriendelijk doorverwezen. Een oude man hielp ons uiteindelijk met een plattegrond. We waren eigenlijk al te laat. De bus zou al bijna vertrekken. Ben en Diny redden het om de plek nog te vinden, maakten er gauw wat fotos van en Ben filmde het nog. Wij hadden intussen de gids gewaarschuwd en vooruit die 10 minuten wachten was geen probleem. Al met al een indrukwekkende ervaring.
Het Yad Vashem Museum
De Nederlandse plek met 'Rechtvaardigen', the Righteous among the Nations, in the garden on the Mount of Remembrnce.
En ja... de namen van onze grootouders staan vermeld: Johan en Berendina Eggink.Zij namen Elly Sanders in huis, een Joods meisje dat uiteindelijk door Nederlanders opgehaald werd omdat ze er f 7,50 per Jood voor kregen. Elly en haar ouders en broertje hebben het kamp niet overleefd.
Donderdag-Voor we Galilea verlaten brengen we nog een bezoek aan Nazareth, het dorp waar Jezus opgroeide. De kerk van de Aankondiging aan Maria was hier het hoogtepunt. Ik verwachtte eigenlijk een wat landelijk arm dorpje te zien. Ooit had Bartholomeus gezegd: Kan er uit Nazareth iets goeds komen? Dat stelde toen dus niks voor, maar het Nazareth van nu is een stad. Ook deze kerk was prachtig. Het had deuren met afbeeldingen uit het oude èn nieuwe Testament, maar ook heel veel mozaïeken. Heel wat landen hadden voor een afbeelding van Maria gezorgd, vervaardigd door een kunstenaar uit dat land. Zo zie je dat Maria in elk land weer anders wordt gezien. Onze gids is goed onderlegd in het leven van Jezus en vertelt ter plekke het verhaal dat er bij hoort. Ook Kana is er in de buurt en het eerste wonder dat Jezus verrichtte was daar in Kana. Immers veranderde hij het water zomaar in wijn op een bruiloft.
Donderdag-Voor we Galilea verlaten brengen we nog een bezoek aan Nazareth,
het dorp waar Jezus opgroeide. De kerk van de Aankondiging aan Maria was hier
het hoogtepunt. Ik verwachtte eigenlijk een wat landelijk arm dorpje te zien.
Ooit had Bartholomeus gezegd: Kan er uit Nazareth iets goeds komen? Dat stelde
toen dus niks voor, maar het Nazareth van nu is een stad. Ook deze kerk was
prachtig. Het had deuren met afbeeldingen uit het oude èn nieuwe Testament, maar
ook heel veel mozaïeken. Heel wat landen hadden voor een afbeelding van Maria
gezorgd, vervaardigd door een kunstenaar uit dat land. Zo zie je dat Maria in
elk land weer anders wordt gezien. Onze gids is goed onderlegd in het leven van
Jezus en vertelt ter plekke het verhaal dat er bij hoort. Ook Kana is er in de
buurt en het eerste wonder dat Jezus verrichtte was daar in Kana. Immers
veranderde hij het water zomaar in wijn op een bruiloft.
In Tabgha bezoeken we de plek waar de wonderbare spijziging geweest zou
kunnen zijn. Ook hier een soort kerkje met bijzondere oude mozaïeken op de
vloer. Er was iemand bezig om wat schade en slijtage te herstellen. Dit zou die
plek zijn waar een menigte van 5000 mensen van 5 broden en 2 vissen genoeg te
eten kregen.
Dan gaan we langs het meer naar een andere plek waar we, hoe
kan het ook anders, aan een vislunch gaan, vers gevangen in het meer van
Tiberias. Het weer is helemaal opgeknapt en we zitten lekker buiten in het
zonnetje en het is zomaar 21 graden. Het is nog steeds niet afgelopen met de
bijzondere plekken rond het meer.
Prachtige mozaieken bij de plek waar de wonderbare spijziging zou hebben plaatsgevonden
Ik zal jullie vissers van mensen maken', zei Jezus hier tegen zijn discipelen
We lopen even later wat verderop langs het meer samen met Oost-Europese
Christenen, geheel in het zwart. Ze kusten de grote steen in een aan Petrus
gewijde steen in een kerk, gebouwd op de plek waar Jezus Petrus de opdracht gaf
om er op uit te gaan om het evangelie te verkondigen. Ben loopt nog even naar
het neer en kan wat van de Grieks-orthodoxe christenen filmen die pootje baden
in het meer van Tiberias.
'Met de boot over het meer van Tiberias
Tenslotte gaan we aan boord van een scheepje dat een replica is van de
vissersscheepjes die hier vroeger over het meer voeren om te vissen. Wanneer
we dan uiteindelijk om 5 uur aan land stappen in Tiberias krijgen we nog een
uurtje om lekker rond te kijken voor we weer naar ons hotel gaan. Je snapt dat
ook deze dag zo vol nieuwe indrukken is geweest dat je gewoon niet alles weer
kunt geven.
Op de Golan hoogte is weinig te zien vanwege de mist.
Het is woensdag en vandaag staat er heel wat op het programma. We zijn in Tiberias in Galilea, de streek waar Jezus opgroeide, met zijn discipelen rondtrok en allerlei genezingen verrichtte. Allereerst bezoeken we de berg van de Zaligsprekingen waar nu een kerk gebouwd is met een geweldige akoestiek. Onze gids Patrick leest ze ons zelfs voor. Denk niet dat we de enigen zijn. Er is een groep Japanners die daarbinnen zo geweldig zingen , Wim doet zelfs met hen mee, dat me de tranen in de ogen schieten.
We hebben het leuk met elkaar en langzamerhand begin je de meesten te kennen, ook al omdat je telkens met anderen aan tafel zit of koffie drinkt. Dan gaan we noordelijk naar de Golan hoogte, een strategisch gebied dat op dit moment in handen van Israël is, maar ook tijden bij Syrië heeft gehoord. Je zou vanaf dit noordelijke punt de berg Hermon kunnen zien liggen en de Syrische vallei, maar niets van dat alles vandaag. We zitten in de wolken en na de strategische plek bekeken te hebben gaan we aan de koffie.
Onze volgende stop is Kapernaum, de stad waar Jezus ook vele voetsporen heeft liggen. Het is eigenlijk helemaal een museum. We zien een oude synagoge, gebouwd op de resten van een nog oudere, inderdaad uit de 1e eeuw na Chr. Ook is er een kerk gebouwd op de plek waar de schoonmoeder van Petrus zou hebben gewoond. Ook daar zouden genezingen hebben plaatsgevonden zoals in de bijbel verteld wordt. De prachtige nieuwe kerk is pas een paar jaar oud.
Op de berg der Zaligsprekingen staat nu een kerk ter gedachtenis aan de Aankondiging aan Maria door een engel
De Aankondigingskerk van buiten
De binnenkant
Op de berg dit uitzicht op het meer van Tiberias
En natuurlijk wil iemand op deze mooie plek wel een foto van ons vieren maken
Het is intussen middag als we aan de overkant van de baai in Akko aankomen, een stad met een voornamelijk Arabische bevolking. We eten er heerlijk en duiken de Arabische markt in- de shoek. Ruikt lekker, veel kruiden en groenten, vis, kleding en sieraden. Nee... tot nu toe niks gekocht. We gaan in zo'n tempo overal langs dat ik niet verder kom dan de kreet van Ben Veldkamp altijd bezigd:'He-j d'r gebrek an?' De rest van de middag gaan we de stadsmuur op, de riolen in, het ondergrondse gevangenismuseum, we zien de El Jazzar Moskee en de plaatsen waar de Tempeliers verbleven. Heel veel indrukken....
Tijdens de rit naar Haifa vertelt onze gids Patrick heel wat over de geschiedenis van deze streek, de opeenvolging van overheersingen, de brand verleden jaar, de Kruisvaarders, de Tempeliers, de Bahai en het ontstaan en de ontwikkeling van deze prachtig gelegen stad. Zo jammer dat ik mijn ogen niet open kan houden, maar ik ben niet de enige...
Onderweg stoppen we op een prachtig uitzichtspunt boven Haifa en kijken op de tuinen van de Bahai met het Mausoleum met het gouden dak.
Meer over Bahai:
Een wereldreligie met een nieuwe boodschap
Het Baháí-geloof ontstond in 1844 en is daarmee de jongste wereldreligie. Het geloof telt meer dan vijf miljoen aanhangers in bijna alle landen van de wereld. De kern van de leringen is dat alle wereldreligies uit dezelfde bron komen, dat we allemaal 'kinderen' van God zijn, en dat er maar een God is, hoeveel namen Hij ook heeft. De Baháí-openbaring is dan ook niet alleen bedoeld voor baháís, maar voor de hele mensheid.
Tegelijk proberen baháís niemand hun waarheid op te dringen, iedereen is uniek en het is belangrijk om elkaars verschillen te respecteren en zelfs te waarderen. Eenheid in verscheidenheid is dan ook een typische baháí-gedachte.
Wat kan ik zeggen na zoveel indrukken en informatie op deze dag. Het is teveel... Om acht uur vertrokken we al naar Caesarea, de stad die zoveel Romeinse invloeden heeft. Keizer Herodes de Grote had hier zijn paleis, pal tot in de zee gebouwd. We kregen meer te horen over deze man die ook verantwoordelijk was voor de dood van al die kindertjes in Bethlehem ooit. Zo heeft hij zijn vrouw laten insmeren met honing en door de mieren laten opvreten. Ook zijn zoons heeft hij uit pure jaloezie laten ombrengen. De restanten van een Romeins badhuis, een hippodroom waar de paardenrennen werden gehouden en de gevechten der gladiatoren... het was er allemaal te zien.
Hier stond het paleis van Herodes. Het was tot in de zee gebouwd. Herodes zal de rode draad worden tijdens deze reis. Je zou kunnen zeggen: de kluisjes van het Romeinse badhuis
Restanten van het Romeinse badhuis Prachtige mozaieken
En dan is er een heerlijk sapje: sinaasappel/granaatappel. Is aan onze mannen wel besteed zoals je ziet.
Het was een lange dag, maar dan heb je ook wat. We kijken hiet uit over de Middellandse Zee in Netanya, 6 .hoog... dat wel. Wim deed al snel een stapje terug van schrik. Netanya is aan het begin van de vorige eeuw gesticht als sinaasappeldorpje waar Nathan Strauss, je weet wel van het spijkerbroekenmerk, aan meegeholpen heeft.Nu is Israël meer het land van de High Tech. De sinaasappels vallen nu uit zichzelf van de bomen hier, Het ging allemaal van een leien dakje...mooi weer, weinig wind en een prachtig uitzicht over de landen waar onze route heen ging. Het meisje met het bordje van KRAS en even later de gids begeleiden ons naar de speciale bus. Onze gids, Patrick is van oorsprong Nederlands en woont hier al 18 jaar. Hij zal ons deze dagen heel veel te vertellen hebben. We hebben er zin in. Het eten is ook nog lekker en een biertje voor de heren gaat er grif in. Morgen wordt het om half 7 opstaan, 8 uur vertrek en we gaan noordelijk om aan het eind van de dag in Tiberias aan te komen, de streek waar Jezus en zijn discipelen graag verbleven. We hebben even langs de zee gewandeld en gaan zo maar eens hogerop. Wel te rusten allemaal.
Er komt een kreet van boven. Wim ligt al plat, lekker op tijd onder de wol. Ik snel naar boven. "Och Mark belt om ons goede reis te wensen'. Mooi! Intussen hebben we hier bij Ben en Diny de broodjes gesmeerd voor de reis morgen. nee... de voorzieningen bij Arke fly zijn niet all inclusive. We zijn blijkbaar altijd verwend op onze trips naar Canada en NieuwZeeland. Ben bekijkt intussen het weer in Israël. ' 'k Zol maor wel een parapluutjen metnemmen. Hé en Judith wenst ons op Facebook een fijne vakantie'. We zullen het weermaar afwachten. Ik zie de inpakkerij van deze twee nu voor me. Gisteren was het bij ons net zo. 'Wat veur jas zal ik andoen... een zommerjesken of ene zo tussenin.' Hoef ik niet meer te beslissen. Ik heb daardoor even tijd om jullie allemaal een fijne week te wensen. Ik moet nog even niet denken aan het vliegen, tenminste het opstijgen. Als ik maar eenmaal boven ben. De truc van Anda is om gewoon te gaan zitten lezen tijdens het opstijgen en ... het helpt. En als we dan onderweg niks geen gehobbel krijgen wordt het nog een fluitje van een cent. Om half 10 vertrekken we en om ongeveer half vier zijn we in Tel Aviv. Er is een vol programma, dus we gaan ons niet vervelen. Groeten van ons alle vier en tot gauw.
De Yad Vashem onderscheiding voor Johan en Berendina Eggink- Jansen. Ze
kregen dit omdat ze in de oorlog 1,5 jaar Elly, een joods meisje, onderdak
boden.
Dit natte winterweer heeft één voordeel. Het dwingt je bijna tot
een soort winterslaap. s Morgens is het laat licht en dan keutelen we wat aan.
Zo aan het eind van de middag gaat het houtkacheltje aan en om vijf uur zit ik
al voor mijn favoriete programma op 7 De Grote Verhuizing, een Engels
woonprogramma. Wat kleuren betreft weet je niet wat je ziet: Rood, groen, geel,
oranje vliegt je om de oren. De huizen op het platteland vind ik het
mooist. Toch heeft zwager Ben iets bedacht om die winter te doorbreken. Wat
vinden jullie ervan om een weekje naar Israël te gaan? Dat hoef je tegen Wim
maar één keer te zeggen. Waar is je zwembroek?, vroeg ik Wim gisteren. Het
zou te gek zijn wanneer we straks bij de Dode Zee aan komen dat je geen
zwembroek bij je hebt. Ik moet toch minstens ook één foto van je hebben,
drijvend en lezend in een krantje. Ze zeggen dat je door het zoute water erg
goed kunt blijven drijven. Jullie merken het. De plannen zijn vergevorderd.
Maandag is het zover en gaan we samen naar Israël voor een rondreis van 8 dagen.
Imposant Israël heet het. Ze zeggen dat het in Jeruzalem wat killer kan zijn
dan in Tel Aviv waar we aankomen en later in Eilat waar we de laatste paar dagen
zullen zijn. Ik ben heel benieuwd naar het land van de bijbel waar we
verschillende plaatsen opzoeken waar Jezus rondgelopen heeft. Bovendien zouden
in het Yad Vashem Holocaust Museum de namen van opa en opoe Eggink te zien
moeten zijn. Die Yad Vashem onderscheiding voor opoe en opa is pas kort geleden
postuum uitgereikt en door oom Bram in ontvangst genomen. Het was een
indrukwekkende middag, heb ik begrepen. Vandaag gaan we inpakken, zondag komen
Ben en Niesje als onze vaste oppas en dan gaan wij s middags richting
Achterhoek.
Mama als een mooie en blije bruid, september 1941. Onder de donkerblauwe
kanten jurk droeg ze een lichtroze onderjurk.
Het leeghalen en opruimen
van omas kamer in de Bongerd zette ons aan het denken. Wat zeg ik... de schrik
sloeg ons om het hart. Wij wonen nu bijna 18 jaar aan het Schoolpad. Hiervoor 10
jaar aan de Kuifmees, 8 maanden aan de Laan van de Marel, dit alles in Emmen.
Daarvoor 10 jaar in de Marnixstraat en 6 jaar aan de Jan Voormanstraat in
Hengelo. Nog verder terug brengt ons ruim een jaar aan de Eligiusstraat in
Aalten en natuurlijk de eerste 1,5 jaar van ons huwelijk aan de Eierdijk in
Hattem. En het was goed om regelmatig je verkassen, je spullen door te kijken en
dingen te vervangen of aan te passen. Nu beginnen wij het wat benauwd te
krijgen als we opnieuw aan verhuizen gaan denken. Wanneer we het later aan onze
kinderen moeten overlaten komt alles in de container voor de Kringloop terecht.
Ik zie het voor me. Die hebben echt geen tijd om alles grondig te gaan
bekijken. Het gevolg van al dat denken was dat we maar zelf eens gingen
kijken wat we aan overbodige spullen in huis hebben. Het begon met de
schuurzolder. Die stond vol en de kasten op die zolder ook. Wil je weten wat
daar nog te vinden was? -Wim zn trouwpak, nog helemaal intact plus
stropdas. -Wim zn regenjas van de Koopvaardij, iets minder intact. -Twee
jassen van mama die ik niet weg kon doen. Een ervan is zon beroemde Burberry
regenjas, nog van oom Sjoerd. -Mamas donkerblauwe kanten trouwjurk anno
1941, zeer waarschijnlijk ook uit de kleermakerij van zwager Sjoerd
Aartsen. -Heel veel kleding van Mark toen hij uiteindelijk naar Jennifer
vertrok. -Een salontafel die Wim ooit meebracht maar die wij niet meer gaan
gebruiken. -En meer.... Ik moet zeggen, het ruimde lekker op. De Burberry
en de trouwjurk liggen er nog. De rest is weg. En wat voelt dat
lekker. Vandaag ging ik verder in huis. Vier zakken kleding weg ermee.
Heerlijk! Binnenkort volgt er een tweede screening!
Op de lagere school moest je voorbeeldjes van landschappen natekenen. Op
geen enkele manier werd daar je creativiteit ontwikkeld. Het breien was ook al
zon ramp, zo strak werd dat met die breikatoen. Ik nam het telkens mee naar
huis en breide om de beurt met opoe. Die zorgde dat het weer wat losser op de
pennen kwam. Ook het tekenen op de middelbare school deed me niet veel. Wel een
tekendoos aanschaffen met alles erop en eraan tot een vleugel aan toe om de
kruimeltjes van je papier te kunnen vegen. Je kunt hooguit zeggen dat mijn fijne
motoriek er door ontwikkeld werd. Op de kweekschool leerde ik alle technieken
die er zijn.. naaien, mazen, stoppen, verstellen, smocken. Allemaal praktische
dingen wel leuk, maar creatief? Ja.. portret tekenen ging me aardig af. Toen
onze jongens klein waren naaide ik bijna al hun kleren. Uit een wat versleten
Harris tweed colbertje van Wim naaide ik een jasje voor Rick. Dat was leuk, maar
ook creatief? Maar in de jaren 70 kwam het spinnen en weven. Er kwam een
Louët spinnewiel, een weef raam en ik begon de gesponnen wol te verven. We
woonden in Hengelo tegenover een school en met heel wat groepen hebben we thuis
gesponnen, geweven en geverfd, maar ben je dan creatief? In Emmen heb ik in
een vlaag een tijdje truien gebreid, maar dat ging ook weer over, net als het
sokken breien toen ik stopte met werken. Minstens 30 paar. Toen was het voorbij.
Niesje vraagt nog wel een of ik al weer brei, want die sokken waren zo fijn,
maar ik moet haar teleurstellen. Het blijft nu alleen bij schilderen. Een
paar schilderijen vind ik zelf zo goed gelukt dat ik verbaasd ben van mezelf.
Zou het toch creativiteit zijn?
Wat is dat? Agnes, onze regelmatige logée, staat meteen naast haar fiets. Is dat een muis? We
zijn afgelopen zaterdag gezellig Emmen in geweest en zijn op de terugweg bij het
Schoolpad aanbeland. Ik kijk eens goed naar het zwarte beestje met korte staart
en grijphandjes. Je ziet ze niet vaak bovengronds. Het is een mol die zich half
ondergronds een weg probeert te banen door grassen en ander groen. We staan er
verwonderd naar te kijken. Een nuttig diertje, maar als je er zoveel hebt als
wij in deze tijd wordt het teveel van het goede. Op het land van de boer zijn ze
niet want ik denk dat er weinig voor ze te halen is door al die kunstmest- en
verdelgingsmiddelen. Dus dan zijn wij de pineut. Ook de specht is weer een
regelmatige bezoeker geworden in de eik bij de vijver èn natuurlijk aan de
pindaslinger. Hij nestelt in het Oeverse bos waar een nestholte te vinden is.
Andere jaren waren de mezen aan kop aan de pindas en bij voederrtafel, maar nu
zijn het de mussen. De vogels hebben geluk want gisteravond was het
knutselavond bij onze Passagegroep Zuidbarge Rietlanden. Riet en Gerrie hadden
iets bedacht. Het werd iets voor de vogels in de tuin. Leuk idee! Meestal is
er een lezing over een interessant onderwerp, zoals laatst toen een blinde man
iets kwam vertellen over hoe het is om blind te zijn en hoe hij er mee om gaat.
Hij had zijn blindengeleidehond bij zich, een grote hulp voor hem in het
dagelijks bestaan. Of zoals psychologe Mirjam Hoen, die in het Zorgcentrum De
Bleerinck werkt, ons kwam vertellen over dementie en hoe je daarmee om kunt
gaan. Maar zoals gisteravond, een avond bezig zijn en praten met elkaar en
een drankje na om het begin van 2012 in te luiden, had ook weer wat.
Nu we het toch over een kat hebben. Vanmorgen waren we als Expo-werkgroep
bij elkaar om te brainstormen over de toekomst van de expo-groep in de
Schepershof. Deze zomer zullen we voor het laatst de Voorhof gebruiken en
voorgoed de Schepershof gaan bevolken als PKN gemeente Emmen- Oost. Dat
gebeurde ten huize van Dea en Dick. En behalve een hondje, zo een met haar voor
de ogen, was er ook een kat. Een prachtige zwarte kat met een mooi wit blesje.
En je zag het meteen. Dit was haar huis. De vensterbank had een railing zodat er
niks af kon vallen als Minoe dit als haar pad verkoos. Terwijl Dick ons van
kannen koffie en lekkere bonbons voorzag, liep de kat met opgeheven staart door
de kamer, schoot achter me langs over de vensterbank, ging dan door een
kattenluikje naar buiten in een speciaal gemaakte gazen kooi. Ik dacht nog even
dat die voor de vogels was, maar nee voor de kat. Het was niet voor lang. Even
later was ze er al weer en deed ze haar rondje terwijl ze ons wat ongerust
bespiedde. Ineens zette ze zich af vanaf de stoel waar Co zat en met één sprong
zat ze boven op de kast om ons in de gaten te houden. Dea verblikte of
verbloosde niet. Het was me compleet duidelijk. Minoe is hier de baas. Dit is
háár huis.
Zeg nou zelf... een hond heeft een baas en als het goed is wil hij het je naar de zin maken. De band tussen hond en baas kan bijzonder zijn. Maar een kat! Da's even heel wat anders. Die hebben een huis waar zij de baas zijn. Loeder en Suze melden het als ze naar buiten willen of naar binnen. Ze lopen voor je uit wanneer het tijd is voor een extra hapje in de keuken. Nee... nu even niet naar buiten, eerst dat lekkers. Suze zit je voor het raam buiten doordringend aan te kijken tot je in de benen komt om haar binnen te laten. Maar soms beslist een kat dat hij ergens anders wil wonen. Dat overkwam Mark en Jennifer. Gistermiddag kwam er een zwarte kat bij hen aan de deur, blèrend, liep zo naar de bank en nestelde zich in een hoekje. Het was of ze eindelijk thuiskwam. Volgens de Sleners is ze gewend aan honden, katten en mensen. 'Ze loopt hier rond als een koning', meldt Mark. Nu is Jennifer een echt kattenmens en ik heb het stille vermoeden, wanneer er niemand reageert op de melding van de kat die aan is komen lopen, dat het een blijvertje wordt. Ze is inmiddels al omgedoopt tot Blair, naar het geluid dat ze produceert.
Het is net zover als van hier naar de Bargerweg, zei Rick. Vanaf Paul Sietse naar oma op het kerkhof in Hattem, voegt hij er aan toe. Het is de zaterdag dat hij tegen de avond bij ons komt, eten en bijpraten, even op de bank en dan naar de buren waarmee hij na 11 jaar nog steeds een goede band heeft. Rick is nog bezig met alles wat er gebeurde de laatste paar weken. Dan kunnen we de volgende keer op de heen- of terugweg even langs het kerkhof gaan. Komt er ook een steen op? Ik vertel over opa die dat onzin vond. Op het kerkhof vind je me niet, placht hij te zeggen. Oma was het blijkbaar met hem eens , maar heeft bij mijn weten nooit met zoveel woorden gezegd wat zij ervan vond. Over dood wilde ze het nooit hebben. Maar hoe weet je dan waar ze liggen? Voor Rick is het blijkbaar toch anders. Ik vertel dat er wel een klein steentje met een nummer zal zijn. Misschien is het een idee om een paar struikjes cotoneaster over het graf te laten groeien, een kruipend struikje met rode besjes. Een keer per jaar gaat hij ook in Vorden naar het kerkhof om langs de graven van opa en oma Eggink te gaan. Soms met Berend en af en toe met ons. Hij struint nu de doos met fotos door die Ben en Niesje mee terug brachten met Wims verjaardag. Er zijn er een paar bij die hij erg leuk vindt. Ze zijn in omas huis genomen met een heel stel neven en nichten erbij. Op een staat zelfs Gerhards vriend Ipe die ook eens mee is geweest om bij oma te logeren. Ik heb ze Rick beloofd als ik ze gescand heb. Hij wil die twee fotos laten vergroten zodat hij die kamer bij oma altijd voor zich kan zien. Oma van der Kolk hield van spelletjes. Zelfs bij de Bongerd deed ze overal aan mee. Alleen bloemschikken had niet echt haar interesse. In de laatste Hanzemare januari 2012, het huisblad van Hanzeheerd De Bongerd en Brinkhoven, werd haar laatste slag gemeld, haar topscore bij de Ballenbak: 1 Mevr. van der Kolk 9050 punten 2 Mevr. v Lohuizen 8940 punten 3 Mevr. Karssing 8595 punten
'Kom er nu maar even allemaal bij', zal er gezegd zijn. En het hele clubje verzamelt zich gezellig rondom oma. Op de voorgond van l. naar r. Catharina, Arend en Mark. Achter van l. naar r. Gera, Gerhard, Rick, oma en Ipe. Ik denk dat dit 1980/81 is.
Het is toch zo fijn om een recorder te hebben om de Engelse krimis zoals
Frost te kunnen opnemen of een voetbalwedstrijd die je anders zou missen. Wij
hebben zo een!. Maar op de een of andere manier kon Wim de films niet meer
wissen, laat staan een nieuwe opnemen. Alle knopjes heeft hij al geprobeerd en
dat tien keer. Steeds kwam er iets over een externe link waardoor het niet
werkte zoals hij dacht. Ten langen leste maakte hij een afspraak bij Expert om
eens te komen kijken. Nee donderdag is niet handig, dan ben ik jarig en zit er
visite. Het werd dus vrijdag. Toen gisteren er verscheidene mannen waren die
normaal gesproken toch het een en ander van techniek afweten, kwam er nog geen
oplossing. Vanmorgen kwam er een zeer jonge Lars van Expert. Die hoorde het
verhaal aan, drukte op slechts één knopje en ziedaar alles werkte weer zoals
het moest. Wim was stomverbaasd. Ik ook. Alle techneuten hadden gisteren de
knoppen al uitgeprobeerd en dat zonder succes . En dan komt zon jong
ventje . Nu had Lars meteen even tijd voor een kop koffie met een stuk
appeltaart met slagroom. Wanneer er opnieuw problemen zijn die we onmogelijk,
zelfs na deze uitleg, kunnen oplossen? Dan bellen we Expert en vragen om
Lars.