asperges
Zal ik mijn keukenblunders nummeren of toch liever een discreet identificatienummer geven?
Gisteren zouden we asperges eten en omdat we wilden vergelijken, de witte en de groene, op hetzelfde bord, op dezelfde dag en niet met een week tussen, hadden we beide soorten in huis gehaald. ‘k Had mijn geheugen opgefrist en op ’t Net nog eens de tips opgezocht over hoe het moest. De DO's gelezen en vooral de DON'ts, hoe het zeker niét moest. En toen ging ik aan de slag. De kookpotten stonden stand-by op het fornuis, het water tegen het koken aan gezouten en geboterd. De witte waren geschild en werden te water gelaten. Alles oké. En toen schilde ik de groene. Helemaal. Niet enkel het onderste stuk van de steel, nee, helemaal, zoals de witte. ‘k Had er al vier geschild eer mijn cent viel dat er iets niet klopte. De groene niét schillen! Niét! Hoogstens het onderste stukje.
’t Was echt geen zicht zoals ze daar lagen op de plank, die iele blote bleekgroene spookjes. En toen wist ik het ineens niet meer, ‘k was compleet de pedalen kwijt. Enkel de ongeschilde groene serveren en de geschilde voor soep gebruiken? Of ze dan maar allemaal schillen en ze iel en bloot serveren?
‘k Heb het zo gelaten en vandaag eten we aspergesoep. Groene. Gemixt. Allemaal groene. De smaakvergelijking tussen wit & groen, dat zal voor een andere keer zijn.
m - EZW-05/2013, herwerkt - (wordt misschien ooit vervolgd) http://www.hoedoe.nl/eten-drinken/basiskeuken/groente/hoe-kook-ik-witte-asperges , http://www.hoedoe.nl/eten-drinken/basiskeuken/groente/hoe-kook-ik-groene-asperges
|