Eeuwenlang al gebruiken ze parels in sieraden. Kijk maar eens goed naar portretten van vroegere koningen en koninginnen: er vallen altijd wel ergens parels te bespeuren. Is het niet een halskettting, dan wel op de kleding of aan de kroon. parels worden dan ook vaak met edelstenen vergeleken. Toch is er een groot verschil. Edelstenen zijn mineralen die door hun schoonheid en andere eigenschappen heel bijzonder zijn. Ze komen uit de aarde en worden opgegraven. Parels niet. Die komen uit het water.
Uiterst zeldzaam:
De glanzende parels worden gemaakt door bepaalde weekdieren, vooral oesters en mossels. Ze kunnen zowel in zoet als in zout water groeien. In zoet water komen ze voor in de zoetwatermossel. In zout water groeien ze in de befaamde pareloester. Zit er dan in elke zoetwatermossel of pareloester zo'n schitterende parel ? Nee hoor ! Om èèn enkele parel te vinden, zou je naar schatting 15.000 wilde oesters moeten opduiken. Juist daarom zijn zo kostbaar.
Het ontstaan van een parel:
Parels worden gevormd in de schelp van pareloesters en sommige zoetwatermossels. Ze ontstaan als reactie op vreemde deeltjes die de schelp binnendringen. De buitenste laag van het weekdier in de schelp, het mantel- epitheel, vormt het parelmoer op de binnenkant van de schelp. Het is datzelfde mantelepitheel dat de parel maakt. Het werkt als een afweermechanisme tegen vreemde stoffen.
50g tot 75 g kervel 20 g vetstof 50 g ui 1 liter water 300 gr aardappelen 1 kleine prei een stukje selder peper & zout
Bereiding:
Verwijder de lange, harde stelen van de kervel, evenals de onzuiver- heden die er tussen kunnen zitten. Spoel de kervel overvloedig en laat hem uitlekken. Bestrooi een snijplank met wat bloem en hak er de kervel op fijn of snijd de kervel grof en mix daarna fijn. De bloem zal het sap van de kervel opvangen. Voeg de kervel pas toe als de soep volledig klaar is. Laat nog even doorkoken zonder deksel op de kookpot om de mooie groene kleur van de kervel te behouden.
Herkomst Broccoli is een groente die de laatste jaren in ons land zeer snel aan populariteit heeft gewonnen. Waarschijnlijk is broccoli vanuit Kreta, Cyprus of het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied in de 17e eeuw naar Italië gekomen. Van Italië werd hij over heel noordelijk Europa verspreid.
Omschrijving Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen. De groente lijkt iets op bloemkool, maar de structuur van broccoli is veel losser. Broccoli hoort tot de familie van de kruisbloemige. Samen met sluitkool, spruitkool, koolrabi en bloemkool behoort broccoli tot de familie Brassica Oleracea.
Bewaren en houdbaarheid U kunt broccoli het beste zo vers mogelijk gebruiken. In de groentela van uw koelkast is broccoli enkele dagen houdbaar. Door de broccoli in de verpakking of verpakt in huishoudfolie te bewaren voorkomt u uitdroging. Broccoli kunt u geblancheerd (2-4 minuten) invriezen.
Schoonmaken Was de broccoli grondig en verwijder eventuele buitenbladen en taaie stukken van de stronk. Kook eerst de stronken en voeg drie minuten later de roosjes toe. Laat de roosjes intact, tenzij ze heel groot zijn.
Smaak en toepassingen De smaak van broccoli lijkt enigszins op die van bloemkool, maar dan fijner en pittiger.
Broccoli is een veelzijdige groente; altijd lekker gekookt met een sausje maar ook overheerlijk in pasta-, rijst- en roerbakgerechten of salades. Broccoli is tevens uiterst geschikt voor Chinese roerbakgerechten en kan bijvoorbeeld ook met Indiase kruiden worden klaargemaakt of gebakken met kip in kaassaus.
Allerzielen Trage stappen lijken op een stil gebed ik heb de laatste rozen op jouw graf neergezet. Voorbij dit aardse leven. Om al het goede dat is volbracht, bloeien nu late rozen in koude novembernacht.
De platy is een vreedzame vis die ideaal is voor in het gezelschapsaquarium. er bestaan veel soorten kweekvormen van deze vis en is daarom ook vrij populair. Het vrouwtje vis groter en voller van figuur dan het mannetje. De platy is een sterke vis en kan tijdelijke temperatuurschommelingen van onder de 12 graden aan, mits deze natuurlijk zeer tijdelijk zijn. het is een vrij actieve vis en zal ook zeer aanwezig zijn in het aquarium.
Kweek: De platy is vrij makkelijk te kweken. Uit èèn enkele paring kan het vrouwtje wel 10 tot 70 jongen werpen. De jongen kunnen direct (nadat hun zwemblaas gevuld is met water) voor zichzelf zorgen. De jonge visjes worden door hun ouders en door de meeste andere vissoorten als lekker hapje gezien. Wilt u veel jongen overhouden dan kunt u het vrouwtje het beste in een klein kweekbakje laten werpen en haar daarna gelijk verwijderen. Wilt u de natuur zijn gang laten gaan, zorg dan voor voldoende schuilmogelijk- heden in de vorm van javamos, fijnbladerige beplanting en drijfgroen. De jongen groeien sneller met Artemia-naupliën of fijn stofvoer maar ook zonder zullen ze opgroeien. Ze groeien zeer snel.
Op een icoon van Allerheiligen staan veel figuren en namen. Alle heiligen moeten erop, met Maria in het midden. Maar zijn er ook niet heel veel onbekende heiligen ? Was mijn moeder niet een heilige ? Meer nog: zijn we niet allen 'heilig'? ik bedoel is niet elk van ons uitgenodigd om heil te brengen, om van anderen te helen, te genezen, ja 'heel', 'volledig mens' te worden? Misschien is het feest van Allerheiligen wel het feest van God zelf, die de mens ge- maakt heeft naar zijn beeld en gelijkenis. En dan zijn wij er allemaal bij: de mensen voor ons, de mensen nu in het volle leven en ook de mensen die nog na ons zullen komen. Vroeger noemde men dat 'de gemeenschap van de hei- ligen'. Eigenlijk wil men daar duidelijk maken: elke mens zit in Gods hart, elkeen is door Hem graag gezien. In Gods schoot kunnen wij met elkaar communiceren. Ja, gestorvenen en levenden kunnen contact houden met elkaar, maar zij moeten dat wel willen en durven doen.
Maak de champignons schoon en hak ze in stukken. Smelt de boter en voeg de champignons toe. Laat ze even bakken. Voeg de bloem toe en blijf roeren. Je krijgt nu een vaste massa. Voeg nu beetje bij beetje de melk en de bouillon toe. Blijf roeren. Doe al de kruiden er bij behalve de kervel. Laat nu zachtjes koken, ongeveer 30 minuten. Op het einde doe je de kervel er bij, je kan ook peterselie gebruiken. Proef en doe indien nodig nog wat kruiden bij.
In de schemering verspreidt Zeepkruid een zwakke geur, die insecten ( vooral nachtvlinders) aantrekt. De plant ( vooral de wortel) bevat een zeepachtig stof (saponine) die vroeger als wasmiddel en zeepgrondstof werd gebruikt. De plant smaakt onaangenaam maar wordt wel als geneeskruid toegepast: uitwendig tegen eczeem, inwendig voor de behandeling van luchtwegaandoeningen alsook maag- en darmkwalen.
De nachtsilene (Silene nutans) is minder fors met een kleverige stengel en kleinere, altijd witte bloemen. Hij groeit in schrale graslanden en aan bosranden.
kenmerken:
De tegenoverstaande bladen van Zeepkruid hebben drie tot vijf opvallende, duidelijk uitspringende nerven. De bloemen van Zeepkruid geuren s'nachts het sterkst. De vijf kelkbladen zijn tot een groene of roodachtige buis vergroeid. Beste effect wordt bereikt met groepsbeplanting; 5-7 van eenzelfde soort samen. Zaden zijn vlot uit te zaaien bij rijpheid, na 2 tot 3 jaar zijn er bloeibare bolletjes. Na de bloei bloemen wegknippen, tenzij u zaden wenst. Sterke ui - geur.
Het 30 - 70 cm hoge Zeepkruid heeft opvallende, anjerachtige bloemen. De kleur varieert van bijna wit tot rozerood. Ze staan in vaak rijkbloemige kluwens aan de top van de rechtopstaande, vaak rood aangelopen stengel. De bladeren zijn tegenoverstaand en spits.