Fruit 2
Inhoud blog
  • Rouwregister Daniël
  • overlijden Daniël
  • laatste blog van vake: De oorsprong der appelen

  • Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.





    28-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Louis Hoegaerts

    Yacon is een zoet knolgewas. Ook diabetici hebben er baat bij, net als van aardperen.

    Idem

    Kweepeer Champion

    Idem

    Appel

    Louis Eelen, Johan Ramaekers uit Maaseik, Leo Aerts

    Druif

    Druif

     



















    28-09-2015, 21:49 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Okkernoten

    Okkernoten

    De okkernoten of walnoten beginnen te vallen.

    Na enkele magere jaren  heb ik weer noten aan alle bomen. De geënte noot Broadview die er steeds staat, heeft ook dit jaar de meeste vruchten. Na jaren verstek draagt ook het Nederlandse entras Coenen. Voor De Kempen heeft dit ras wel het nadeel dat het een vroege bloeier is.  Over Buccanier ben ik niet tevreden: steeds weinig vruchten. Verder heb ik nog een oude zaaiboom. Ook de jonge zaailingen beginnen te dragen. Ik heb geselecteerd op late uitlopers.

    Telkenjare heb ik met eekhoorns geduchte concurrenten. ’s Morgens moet ik er bij zijn om gevallen (waaronder afgebeten) noten te verzamelen vooraleer die worden weggesleept en ergens begraven. Een geliefkoosde plaats is de composthoop. Telkens als ik compost uitvoer kan ik enkele noten recuperen.





    28-09-2015, 19:54 geschreven door Daan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KWEEPEREN

    KWEEPEREN

    Vorige week de kweeperen geplukt. Vooral voor Vranja en Rhea’s Mammout was het hoogtij. Meerdere waren al gevallen en begonnen snel te rotten. Vruchten die volledig in de schaduw hangen vertonen veel zwarte vlekjes.

    Deze rassen dienen vlug verwerkt te worden.

    De appelvormige kwee’s Leskovac zijn duidelijk later, groeien gezonder en bewaren langer.

    De kwee Champion, die nog altijd herstellende is van de verwoesting door lodgebroken koeien is ook een gezonder groeiend ras.

    In verband met de zwarte vlekjes heb ik ‘Plantenziekten’ van A.Hallemans geconsulteerd.

    Diverse schimmels w.o. Septoria, Phyllosticta en Diplocarpon (Fabraea stigmatea). De meest voorkomende schimmel is Diplocarpon (Fabraea) maculatum, die behalve kwee ook peer en mispel aantast. Op de bladeren ontstaan donkerbruine, ronde vlekjes, die samenvloeien tot grote, onregelmatige vlekken. Zieke bladeren vallen af en kan overvloedig zijn. Op de kweeperen zelf ontstaan menigvuldige, donkerte, kringvormige vlekken. De schimmel overwintert op afgevallen bladeren.

    In een droog, zonnig voorjaar als dit jaar zijn de schimmelaantastingen duidelijk minder. Mijn appelen zien er dan opmerkelijk beter uit wegens veel minder aantasting door schurftschimmels. Toch vormde de voorbije regenperiode een begin van regenvlekkenziekte, donkere, min of meer afwrijfbare vlekken op sommige rassen; enkel een aesthetisch probleem, verder geen invloed op de eetkwaliteit.

     

    FOTO’S

    Vranja’s en Mammouths

    Idem

    Idem

    Idem

    Laskovacs

    Idem. Bemerk ook de enkele Champions

    Dhampion

    Idem

















    28-09-2015, 00:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    24-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend Engelse Tuinen 12-13 september

    Weekend Engelse Tuinen  12-13 september

    Voor de 43 medereizeigers en mij werd het weer een heugelijk evenement. Iedereen was perfect tijdig op de afspraak. We hebben getracht te Calais de P&O boot van 8u40 te halen, doch dit lukte net niet.

    Om Wisley te bereiken hadden we wel een beetje tegenslag. We hebben nogal moeten aanschuiven omdat er een ongeval gebeurd was op de M25, de grote ringweg rond groot londen, net voorbij afrit 10 waar we moetsen afslaan.

    Te Wisley Garden , de hoofdtuin van de Royal Horticultural Society was het heel druk met de Flower Show. Gelukkig hadden ze voor onze bus nog een plaatsje naast de vele andere.  Ik zag dat er geen plaats meer was voor auto’s, niettegenstaande de zeer grote parkings.

    Ik nam een deel van de medereizigers op sleeptouw voor een verkenningstocht. Johan Baecke  nam de Nederlandse pomologen Ger Van Santvoort en Marcel Tros  direct mee naar de fruitaanplantingen.

    Anderen repten zich naar de tientallen bloemenstanden.

    Wij klommen door de grote rotstuin naar de moestuin, doorkruisten en stuk van de rozentuin naar de fruitdemonstratietuin.

    Vandaar gingen we naar de grote allee die bergop leidt naar de Trial grounds, de proefvelden. Je komt er wel dicht tegen de autoweg met zijn storend geluid. Via de kant met oude dennen/sparren en de Sequoa’s giganteum-  Ik zie nog altijd de jongste deelnemer ooit er tegen boksen!- ging het naar de wijngaard en de fruitaanplantingen, waar we enkele appels proefden. Dan haastte men zich naar de vele kramen van de Flowershow. Enkelen hadden ook oog voor het beeldenpad.

    Zelf beklom ik met Ger en Marcel de motte met een leuk overzicht van een gedeelte van het fruitgedeelte. Zij gingen naar de grote serre. Zelf  wou ik nog de shop zien en vooral het Garden center. De speciale zaden van de zoete suikermaïs heb ik alvast op te kop kunnen tikken voor volgend jaar. Tussen haakjes vandaag 22 september heb ik met dochter Leen de allerlaatste van dit jaar –een zeer laat jaar – gesavoureerd met een glaasje cava!

    Op de universiteit van Kent kwamen we terecht in de vernieuwde kamers, met nu een hoog dubbelbed van wat we eerder een conferentieoord zouden noemen. Na het uitgebreid diner daalde ik met de geïnteresseerden naar de stad.  De kronkelende paadjes tussen veel begroeiïng van vroeger zijn vervangen door een rechtlijnig voet- en fietspad. Beneden heb je enkel de weg naar rechts te volgen en je komt uit op het verlengde van de hoofdstraat door Canterbury.

    We wandelden tot aan de kathedraal. En we hadden geluk. Het toegangshek, dat vroeger afgesloten was, stond nu open, zodat we van dichtbij de prachtig verlichte bouw konden bewonderen.

    Dan werd het uitkijken naar een niet te luidruchtige pub waar we met een grote groep binnen konden. De temperatuur was nog goed om het buitengedeelte in beslag te nemen. En dan te bedenken dat het op de thuisbasis van in de namiddag danig aan het gieten was, en dat wij konden genieten van zalig herstweer!

    Op zondagmorgen, goed uitgeslapen om 8u –onze tijd 9u- een stevige full English breakfast, spek en eieren met al of niet bonen in tomatensaus.

    We rijden naar de oude stad Rochester aan de Medwaystroom, waarnaast we parkeren. Via een stijgend straatje komen we naast de slottoren, met 33 m de hoogste van Engeland, op de grote burchtplaats, wandelen onder de jubelende klokketonen naar de kerk. Een dienst gaat beginnen en slechts enkelen geraken binnen. Een mooie, oude kerk, beneden nog ronde, Romaanse bogen, daarboven Gotiek.

    We genieten nog van een wandeling  tussen de oude gebouwen van de High Street.

    Dan naar Faversham. Brogdale is niet te bereiken over de normale weg wegens werken aan de brug over de autoweg. Dan maar een andere toegangsweg genomen. Chauffeur Philippe had al gezegd dat hij hield van nauwe weggetjes, doch het werd wel heel nauw, bijzonder aan het enige huis. Daar had men nog een haag gezet pal naast de weg. De bus moest zich letterlijk tussen de begroeiïngen doorwringen! Voor de terugkeer was er gelukkig  een normale weg.

    In de tussentijd dat we moesten wachten op de lunch hield fruitgids Jonathan Fryer een boeiende inleiding over Brogdale. Daarna was hij de gids in de collectie voor een gedeelte van de groep. Bij onze aankomst was het stilletjes gaan regenen; regen die ophield tijdens de verkenning van de appels. De andere groep had mijn oude kennis, Ted Hobday als begeleider. Wij proefden, na de appels, vooral van de late pruimen. Er was achteraf nog nauwelijks plaats voor de scone, het typisch Engelse gebakje, met boter, jam en room.

    Een eindje na het buitenrijden lag een das als verkeersslachtoffer. Op de wandeling had Jonathan nog gewezen op een groot gat naast de haag: “van een vos of een das”. Dassen zijn verlekkerd op fruit en worden dan ook aangetrokken door boomgaarden.

    We geraakten net niet tijdig tot aan de boot, alhoewel, hadden we onmiddellijk –zoals gesuggereerd- naar de ladende, vertrekkende boot gereden, dan waren wij mee. Nu was een Poolse bus ons net voor en werd er afgesloten.

    Al bij al hadden we een prachtig weekend.

    Misschien tot volgend jaar, als ik nog gezond ben van lijf en leden!?

    FOTO’S

    door kleindochter Jasmien Dhondt. Spijtig alleen te Wisley, want daarna was de batterij leeg. Ik kreeg van Lucienne laenen een foto van de verlichte Canterbury Cathedral. Waarvoor dank.

    Wie meer wil lezen en zien van vorige bezoeken te Brogdale verwijs ik naar mijn vorige blog  http://blog.seniorennet.be/fruit

    En vul bij ZOEKEN (links boven) in Brogdale.

    Het begint al met een foto van haar moeder, mijn jongste dochter Tinneke.

    Hertfststijloos-Moeder naakten.

    In de moestuin

    Idem

    De groep

    Mijn jongste twee dochters: Mieke en Tinneke

    Naast de oude bomen die niet bezweken onder de zeer zware storm van 1987.  Er sneuvelden toen tientallen oude bomen, ruimte creërend voor andere zaken.

    Jasmien

    Op de brede Allee.



















    24-09-2015, 23:48 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg 3

    VERVOLG

    Bloem

    Op de Trial grounds

    Idem

    Eucalyptus

    Moeilijke vergroeiïng van Onderstam M9 en geënt ras Lord Lambourne

    We proefden de lekkere vrucht

    Met de Nederlanfse pomologen Ger Van Santvoort en Marcel Tross.

    De grote serre. In 2004, naar aanleiding van het 200 jarig bestaan, brachten de leden hiervoor meer dan een miljoen pond samen.

    De verlichte Canterbury cathedral.

     



















    24-09-2015, 23:47 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    22-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Normandië Terugreis

    Normandië  Terugreis 4/9

    De eerste stop is te Lisieux met de pompeuse basiliek van de heilige Theresia, in nearomaans-Byzantijnse stijl. Te vergelijken met bij ons Koekelberg. De vele mosaieken zijn wel mooi.

    Te Rouen hebben we eerst een fijn middagmaal bij een Italiaan - spijtig geen Italiaanse huiswijn.  (De huiswijn die men in Frankrijk schenkt is blijkbaar van veel mindere kwaliteit dan die bij ons) - en daarna een kleine wandeling tot de nabijheid van het astronomisch uurwerk. In de verte zie ik nog de spits van de kathedraal van Rouen.

    Het Gros-Horloge is een 14e eeuws astronomisch uurwerk 

    De klok is geplaatst in een renaissance-boog over de Rue du Gros-Horloge in Rouen.

    Het mechanisme werd gemaakt in 1389 en is een van de oudste van Frankrijk. Het mechaniek is geplaatst in smeedijzer. Het heeft ongeveer tweemaal de omvang van de Wells Cathedral clock en is mogelijk het grootste mechanisme dat nog steeds bestaat.[1] Een gevel werd toegevoegd in 1529 toen de klok naar de huidige positie werd verplaatst.[3] De renaissancegevel beeldt een gouden zon uit met 24 stralen op een blauwe achtergrond met sterren. De wijzerplaat heeft een diameter van 2,5 meter.

    De maanstand wordt weergegeven in de oculus aan de bovenkant van de wijzerplaat. Het heeft een volledige rondgang van 29 dagen. De weekdagen worden weergegeven in een opening aan de onderkant van de wijzerplaat met symbolische afbeeldingen voor elke dag van de week.

    Het mechanisme werd elektrisch in 1920-1930 en is gerestaureerd in 1997.

    Het Gros-Horloge was het onderwerp van schilderingen van William Turner en de Franse impressionist Léon-Jules Lemaître.[1]

    Tegenover het restaurant hebben we al een glimp opgevangen van de Eglise Ste. Jeanne d’Arc van 1979. Het speciaal gebogen dak simboliseert de brandstapel. De vroegere kerk op die plaats werd tijdens de oorlog totaal verwoest. Wel had men vooraf de kleurige glasramen in veiligheid weten te brengen, waarvan men hier knap gebruik heeft gemaakt.

    Ik was toch een beetje ontgoocheld omdat ik weer niet de beroemde kathedraal van Rouen heb kunnen bezoeken. Nochtans was dit aangekondigd in de reisfolder.

     

    Tijdens de terugreis zagen zij dier niet sliepen ‘De langste Dag’, de film over de landing op 6 juni 1944.

    Alles samen een goede reis gehad. Het weer zat danig mee en daarbij komt nog de besparing in het reisgeld dank zij Marcella.



















    22-09-2015, 16:50 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    21-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Torens van de h

    Kathedraal van Rouen

    We wandelen voorbij een voormalig paleis: nu 5 sterren hotel

    Naar de Italiaan

    Aan de andere kant dtaat de Egide Ste. Jeanne d’Arq

    Groep

    Idem

    Uurwerk

    Idem



















    21-09-2015, 23:39 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG   2

    Kathedraal toren

    We wandelen terug door een staat met vakwerkhuizen

    Idem

    Naar de église Ste Jeanne d’ Arq

    Ludo geedt uitleg over de kerk

    In de kerk

    Idem

    Idem

    Avondwolken

     



















    21-09-2015, 23:24 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    20-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Normandië Dag 4 3/9

    Normandië   Dag 4   3/9

    Vanmorgen staat de verkenning van de streek, het Marais-gedeelte van de Contentin op het programma. Onder Contentin verstaat men het schiereiland, dat uitsteekt in het kanaal, met als bekendste punt Cherbourg met zijn haven die in november 1944 tijdelijk de grootste aanvoerhaven werd. Daarna zal Antwerpen een voorname rol gaan spelen. Contentin bestaat uit 3 natuurlijke streken. Wij vertoeven in de derde, rond Carentan, die men ‘Le Marais’ (Het Moeras) noemt.

    We rijden door een laag gelegen bocage of heggenlandschap tot de zeeinham, de baye des Veys. Tussen de heggen steeds weiden met nogal wat paarden. Enkele zeldzame maïsakkers. Soms ook echt moerasgebied.

    We wandelen op een stukje dijk bij Catz. Een vorige groep had minder geluk: regen en felle wind. Weer is het laag tij en teruggetrokken water.

    Met een kijker zijn helemaal in de verte zeehonden te bespeuren. Mijn ogen zijn ontoereikend. Dan maar op het strand kijken naar schelpen en kleine krabbetjes.

    Op de terugweg stoppen we in het centrum van Carentan voor een korte wandeling rond het mooie stadhuis, deel van een vroeger klooster uit de 18de- eeuw. Men is volop de andere, oude, indrukwekkende gebouwen aan het restaureren.

    Dan rijden we weer door het bocage landschap tot aan Graignes, een 10 tal km onder Carentan. Dit dorp werd op 13 juni totaal platgebrand.

    Amerikaanse valschermspringers hadden er zich op 6 juni en de volgende dagen gehergroepeerd tot 182 man. De burgerij kookte voor hen.

    Op zat. 10 juni naderde een gemotoriseerde patroelje die men dichtbij liet komen om dan het vuur te openen: 4 Duitsers dood. Het was de voorhoede van een Duitse tegenaanval op Carentan met 2000 man die op 11 juni begon en duurde tot de 12 de. De toestand werd onhoudbaar en de Amerikanen moesten vluchten. De Duitsers maakten de Amerikaanse gevangen en gekwetste soldaten af en vermoordden 44 burgers. Op 13 juni werd het dorp volledig platgebrand.

    Nu heeft men een stuk van de kerktoren heropgebouwd als monument.

    De tegenstand te Graignes zorgde voor vertraging, zodat de Amerikanen tijdig versterking voor de verdediging van Carentan hebben kunnen aanvoeren.

    FOTO’S

    Uitzicht over de baai

    Aan de andere kant staat de bus

    Carentan

    De Mairie (gemeentehuis)

    Graignes

    Pommeau

    Friedhof La Cambe

    Idem

    Idem



















    20-09-2015, 23:01 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Namiddag 3/9

    Namiddag 3/9

    Nade lunch in het hotel staat het bezoek aan de cider & calvados van de ‘Vergers de Romilly’ op het programma. Eerst zien we een film over het maken van cider en het stoken van Calvados, gevolgd door de proefsessie. De cider viel niet in de smaak met teveel hints van rotte vruchten. De Pommeau, likeur van cider en calvados, 17°,  viel wel te genieten alsook de jonge en oude calvados.

    Het is maar een boogscheut naar het sobere, Duitse kerkhof  (Friedhof) van La Cambe. Hier liggen 21.202 Duitse gesneuvelden.

    Daarna rijden we naar Bayeux. Vijtien km in het binnenland gelegen was het een van de weinige steden die min of meer gespaard bleven en al op 7 juni als eerste stad bevrijd werd.

    Enkelen bezoeken het tapijt van Bayeux, 70 meter lang en 50 cm hoog, dat de geschiedenis uitbeeldt van de slag bij Hastings door Willem de Veroveraar in 1066. Hierbij vond de Engelse koning Harold de dood. Het tapijt (van 1068?) is van linnen, geborduurd met gekleurde wol en goudborduurwerk en leest als een stripverhaal. Met de audiofoon die men standaard bij het bezoek krijgt is alles goed te volgen.

    Er is nog voldoende tijd om de prachtige, gotische kerk van Bayeux te bewonderen.

    Vooraleer we vertrekken wordt de groepsfoto genomen.

    In het hotel heeft men zijn best gedaan om ons laatste avondmaal extra te verzorgen. Wat het eten in het algemeen betreft hadden we niet te klagen, doch hun huiswijn is zeer weinig zaaks.



















    20-09-2015, 22:52 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    19-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Normandië Dag 3

    Normandië   Dag  3

    Vandaag staat Le Mont St.Michel, op de grens Normandië en Bretagne, op het programma.

    Er is een eerste stop te Villedieu-les-Poêles, een vroeger koperstadje. We bezoeken de kerk en kijken wat rond.

    We rijden verder naar Avranches waar we de botanische tuin bezoeken vanwaar we een prachtig panoramisch zicht hebben op de baai en de 12 km verder gelegen Mont St. Michel. Bij de ingang staat een Sequoia Giganteum, de Mamoetboom, de hoogste op aarde, maar dan in Californië. Sommige medereizigers hebben Sequoia National Park al bezocht.

    De bus rijdt tot de parking. In een complex met vele eetzalen (Het is er op massaal bezoek voorzien!) hebben we ons middagmaal.

    Vandaar vertrekken de pendelbussen naar de nabijheid van de rots. Het is laag water en de zee heeft zich ver teruggetrokken. Ludo weet te vertellen dat het water bij het hoogtij ’s morgens tot 14,80 m hoog stond en de toegangsweg overspoelde.                                                                    Het is al september en toch is het nog erg druk. In de zomer is het over de koppen lopen op de stijle weg met aan weerszijden winkels, eet –en drankgelegenheden, de een naast de andere. We klimmen tot ongeveer halverwege, tot het punt waar men toegangsgeld moet betalen voor de op de top gelegen abdij en kerk. Een dalende weg leidt verder langs de flank van de berg met een panoramisch uitzicht. De zee heeft zich kilometers teruggetrokken, een aansprekende, waterige zandvlakte. Blijkbaar had men een vrouw moeten bevrijden die er zich te ver op gewaagd had, doch dat heb ik niet gezien.

    Met hoogtij zou dit een veel minder mooi zicht zijn.

     

    FOTO’S

    Villedieu-les- Poêles

    Geknikte kerk. Zou meer voorkomen zei de gids.

    Maltezer kruis. De kerk zou door deze ridderorde opgericht zijn. Henri I, koning van Engeland en hertog van Normandië, opvolger van Willem de Veroveraar, leende in de12 de eeuw deze stad aan de Maltezer kruisridders. Zij voerden het kopersmeden in vanuit het Oosten.

    De mammoetboom

    De groep

    12 km verder de Mont St Michel

    La Mont St. Michel

    Idem

    De vlag van Normandië



















    19-09-2015, 14:51 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    De toegang

    Tot halverwege

    De teruggetrokken zee

    Idem

    Idem

    De groep

    Top

    Nog een kijk achteruit

    Uitkijkpunt langs de kustweg naar Granville, waar we nog een wandeling zullen maken.

     



















    19-09-2015, 14:18 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    18-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Normandië Dag 2

    Normandië Dag  2

    We reizen met ‘De Stille Kempen’ en Maarten Verhoeven is onze chauffeur.

    Ludo weet mij te boeien als gids. We zijn dit jaar de derde groep van senioren van de Landelijke Gilde die hij hier begeleidt en we hebben ’t meest geluk met het weer; de eerste groep het minst.

    Vandaag staan de Landingsstranden van 6 juni 1944 op het programma.

    We rijden naar UTAH BEACH, het meest westelijke strand waar Amerikanen landden. Hier ondervond men eerst niet te veel tegenstand om een bruggenhoofd te vestigen. Later kregen ze het veel moeilijker in het haast ondoordrinbare heggenlandschap van de Contentin dat de Duitsers veel beter kenden.

    Meer landinwaarts ligt Ste-Mère-Eglise waar de zweefvliegtuigen en valschermspringers neerkwamen. Aan de kerktoren hangt nog steeds een pop ter herinnering aan de valschermspringer die er bleef haperen.

    We bezochten er het interessante museum.

    In een eerste gebouw in de vorm van een parachute bevinden zich een Waco-zweefvliegtuig. Je wandelt er dwars door en ziet hoe benepen de soldaten erin zaten. 
    Het tweede gebouw, dat de vorm heeft van een deltavleugel, herbergt het vliergtuig dat bij de Landing parachutisten heeft gedropt en zweefvliegtuigen heeft gesleept.

    Daarnaast worden veel militair materiaal en en voertuigen tentoongesteld en ook een tank.
    Op dit moment wordt er een grote hal bijgebouwd als uitbreiding van het museum,

    In dit museum krijg je op korte tijd een goede kijk op de oorlogsgebeurtenissen.

    De streek noemt men Contentin, een laag gelegen gebied met haast uitsluitend weiden en ook moerassen. Op veel plaatsen was het gebied onder water gezet. Zweefvliegtuigen zijn er in neergestort en valschermspringers verdronken. Tussen de weiden bevinden zich soms moeilijk doordringbare hagen en heggen, bocages in het Frans, die het oprukken erg bemoeilijkten.

    Alhoewel Ste-Marie-Eglise al op 6 juni bevrijd was, heeft het nog 6 dagen geduurd voor men het 15 km verder gelegen Carentan kon bevrijden.

    Na het middagmaal in het hotel rijden we naar de andere kant van de baai.

    Op Pointe du Hoc moesten de comando’s eerst de rotswand beklimmen. Het ligt er nog vol diepe kuilen van vliegtuigbommen en zware obussen van de kruisers in zee.

    Iets verder naar het oosten ligt Omaha Beach waar de Amerikanen zware tegenstand aantroffen. Te Colleville-sur-Mer ligt een indrukwekkend Amerikaans kerkhof. Hier liggen 9387 soldaten begraven. Als klokken ‘Stars & Stripes’, het Amerikaans volkslied spelen staan de Amerikaanse bezoekrs in houding. Het zijn ontroerende klanken. Zoveel verspeelde jonge levens. Vanzelf gingen mijn gedachten naar mijn vader die zoveel meer geluk heeft gehad in de eerste wereldoorlog. Zijn wedervaren kan u lezen bij de aanvang van mijn blog Fruit 2.

    We stoppen te Longues-sur-Mer op een hoogte van 65m bij de zee. Een betonweg maakt de batterij gemakkelijk bereikbaar. Drie van de vier bunkers met hun kanonnen van 150 mm, draagwijdte 20 km, staan er nog volledig bij, sommige met afgezakte loop. Ik hoorde wel een paar plezante opmerkingen! Bij de eerste bunker die men tegenkomt blijft van het kanon enkel nog wat schroot over. Deze kanonnen beschotern de landingsvaartuigen, maar werden uiteindelijk het zwijgen opgelegd door de schoten van geallieerde oorlogsbodems.

    Te Arromanches zien we restcaissons van de kunstmatige haven. In de 100 dagen die hij in gebruik is worden er 2,5 miljoen manschappen, 500.000 voertuigen en 4 miljoen ton materiaal aangevoerd.

    Over Bayeux rijden we terug.

     

    FOTO’S

    1. De Stille Kempen
    2. Maarten Verhoeven, onze buschauffeur
    3. De landingsstranden met hun naam. Wij bezochten UTAH en OMAHA en een stukje GOLD (De Britten) met Longues en Arromanches.
    4. Pointe du Hoc met 1 van de kraters.
    5. Het doorploegde kraterlandschap na 71 jaar. Het is een geklasseerd gebied.
    6. Idem
    7. Het menhirmonument met de uitstekend rots in de zee
    8. Op de rit vertder zien we nog een monument dat de verplinterde landingsvaartuigen suggereert.
    9. We passeren ook het oorlogsmonument van St-Laurent-sur-Mer


















    18-09-2015, 23:07 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    1. Inkom van het Amerikaans kerkhof te Colleville-sur-Mer
    2. Beeld als zinnebeeld van de moed van de jongens
    3. Idem
    4. Overzicht
    5. Onze groep
    6. Longues
    7. Idem
    8. Idem
    9. Arromanches


















    18-09-2015, 22:59 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    14-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Normandië

    Senioren Landelijke Gilde Kontich

    Dag 1

    Na een ochtendstop bij Valenciennes, bereiken we tegen de middag Amiens. Na het fijne middagmaal gaan we de gotische Notre-Dame kathedraal bezoeken. Het is de grootste, gotische katedraal van Frankrijk met een lengte van 145m. De hoogte van het gewelf is 43m. De spits reikt tot 112,70m.   De bouw begon in 1220 en werd voltooid in 1269.

    De kerk is van een schoonheid die pakt en is Werelderfgoed.

    Daarna rijden we in de vallei van de rivier de Somme waar in 1916 een half jaar vreselijk gevochten werd. Tegen het miljoen slachtoffers. Het indrukwekkende, Britse herdenkingsmonument te Thiepval is in volle restauratie voor de 100 jarige herdenking in 2016.

    Terug in de bus begint het te regenen. We hebben geluk. Als we Honfleur bereiken over de grootse Pont de Normandie over de monding van de Seine, is het opgehouden met regenen.

    Te Honfleur, vroeger een vissersdorp, nu een zeer toeristische plaats bezoeken we de 15de eeuwse houten kerk Ste-Catherine, volledig in hout gebouwd door scheepstimmerlieden, met daar ernaast de afzonderlijke eikenhouten klokkentoren. Het is een merkwaardige, 2 beukige kerk. De gewelven hebben de vorm van een omgekeerde scheepsromp.

    Hotel Kyriad te Carentan is onze verblijfplaats voor de volgende dagen. We moeten wel telkens te voet naar de tweedeverdieping.

     

     



















    14-09-2015, 22:19 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG Normandië

    VERVOLG Normandië



















    14-09-2015, 22:15 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marus Roelandts

    Marus Roelandts

    De 85 jarige Gummarus Roelandts,  beroemde inwoner van Halle-Kempen, afkomstig van Pulderbos is mijn overbuur van de ‘Mollenhoeve’, zijn buitenverblijf.                                                 Regelmatig krijgt hij bezoekers die dan een borreltje getracteerd krijgen.       Het is steeds een genoegen naar zijn belevenissen en verhalen te luisteren.





    14-09-2015, 19:58 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    10-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietssleutel verloren

    Fietssleutel verloren

    Gisteren hier een fietssleutel gevonden met een penning van de Grand Canyon.





    10-09-2015, 10:05 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    09-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelexperiment Rode Zweedse

    Aardappelexperiment Rode Zweedse

    Vervolg van de blog van 17/06/2015

    De eind mei, zeer laat geplante aardappelen Rode Zweedse, met de 30 cm lange scheuten, gaven een goede opbrengst.







    09-09-2015, 20:23 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    30-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatenoogst 2015

    Tomatenoogst 2015

    Met uitzondering van vorig jaar heb ik steeds een grote tomatenoogst in mijn Filclair serre van 7m breed. Dit jaar is het fantastisch. Er zijn wel jaren dat de plaag op het einde van het seizoen problemen geeft. 2014 echter was echter bedroevend. Praktisch alle planten bezweken toen voortijdig aan de phytophtora of aardappelplaag. Slechts enkele rijpe vruchten kunnen oogsten.

    Vroeger heb ik al beschreven dat de tomaten slechts eenmaal water krijgen. Dit is bij het planten. Voor de rest leven ze van de condensdruppels. Deze manier van telen pas ik toe sinds 2000. De proef op de som was de superhete 2003. Ook dit jaar lieten de bladeren maar weinig hun oren hangen.

    Dit jaar zelf het ras Marmande opgekweekt, de geribde, goed smakende vleestomaat. De grote Coeur de Boeuf vind ik beter voor verwerking dan om zo te eten. Karel Bollansee van Pulderbos heeft mij weer verblijd met plantjes van zijn eigen ras dat hij al vele jaren teelt.

    Verder zijn er enkele planten Pyros. Ik wist niet dat dit een hybride was. Er zijn verschillende, smakelijke kerstomaatjes, waaronder Sweety F1. Er is ook een Roma-kerstomaat (langwerpig) bij en die vallen bij mij bijzonder in de smaak.

    De trostomaten zien er bijzonder aantrekkelijk uit, doch de smaak is eerder gewoon.

    Leen en Elisabeth uit Kameroen zorgden al voor de gedeeltelijke verwerking.

    FOTO’S



















    30-08-2015, 17:12 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!