Fruit 2
Inhoud blog
  • Rouwregister Daniël
  • overlijden Daniël
  • laatste blog van vake: De oorsprong der appelen

  • Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.





    14-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AUGURKENSTRUIK (Decaisnea fargesii)

    AUGURKENSTRUIK  (Decaisnea fargesii)

    De blauwe vruchtpeulen leren kennen in de grote beeldentuin van Hugo Voeten te Geel, aangelegd door tuinarchitect Wirtz. Deze behoren tot het fruit. De open peul met vele zaden in de gelatineuze inhoud lijkt niet uitnodigend om te proeven.

    Net zoals bij alle soorten uit de familie van de akebia-achtigen zijn ook de vruchten van de augurkenstruik eetbaar. Wanneer je de peulen overlangs in 2 scheurt komen 2 rijen zwarte zaden tevoorschijn gehuld in een lichtgroen sappig vruchtvlees met delicate perensmaak. Opgelet! Net zoals bij verse vijgen produceert ook deze soort een melksap dat wat irriteert als het aan de lippen komt , zorg er dus voor dat  je het melksap (dat trouwens enkel in de omhullende peul aanwezig is) zorgvuldig verwijdert alvorens de pulp te eten.

    Laat u niet weerhouden door de hoogte van 3 meter. Die bereikt de struik pas na vele, vele jaren. De architecturale waarde komt vooral tot uiting bij solitaire planten.

    De augurkenstruik, een typische struik met dikke en kale, weinig vertakte grijs/bruine stammetjes bloeit in april - mei met opvallende, klokvormige bloemen in lange pluimen. De pluimen staan omhoog gericht. De individuele bloemen zijn matgeel. Vanuit de basis lopen metallic blauwe zwemen over de bloem. Een augurkenstruik bloeit heel rijk met sierlijke bloemen, die ongeveer twee centimeter lang zijn. Ze blijven lang aan de struik.

    Na de bloei vormen zich ongeveer tien centimeter lange, augurkvormige vruchten (worstvormige peulen). Ook deze hebben een metallic blauwgrijze kleur. Hoewel Decaisnea volkomen winterhard is, is de struik gevoelig voor late (nacht)vorst. De struik heeft de neiging vroeg in het voorjaar uit te lopen. De jonge scheuten zijn dan extra kwetsbaar. Late vorst kan ertoe leiden, dat jonge scheuten aan de top beschadigd raken. Knip beschadigde delen pas aan het begin van de zomer weg. Snoei de beschadigde scheut af boven een gezond oog aan de stengel. Zwak gegroeide scheuten kunnen ook beter in de loop van de zomer worden verwijderd.
    Ze houden van warmte. Groeien op goed doorlatende grond in zon en halfschaduw.

    Zaai de zaden, nadat je ze hebt uitgewassen, ter plaats zo gauw als je ze geoogst hebt. Ze kiemen het volgende voorjaar.

    Duits Blaugurke, Blauschote, naar de helder blauwe vruchten worden ze soms dead man's fingers genoemd.

     





    14-10-2015, 23:23 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    11-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viering van de 80 tigers van Ichtegem

    Viering van de 80 tigers van Ichtegem

    Salons De Vrede   11/10/2015

    De 30 opgekomen tactigers

    Manil Vierstraete en echtgenote

    Michel Muylle en echtgenote

    Irené Tyvaert

    N

    Roger Muylle

    N

    N

    N



















    11-10-2015, 00:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    N

    N

    N

    N

    Irené en Irenee  Tyvaert en Duriez, de beeldhouwer was bij de gevierde 65 tigers.

    Cadeau van de Ichtegemse brouwerij Strubbe. Voor zover ik weet reeds de zevende generatie.

    Idem















    11-10-2015, 00:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    08-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bosuil - Steenuil

    Bosuil  - Steenuil

    Toen ik gisterenavond rond 20u30 even buiten kwam hoorde ik achteraan in de tuin de welluidende roep van de bosuil en even daarop het krijsende geluid van de steenuil. Beiden al een hele tijd niet meer gehoord.

    Van Valentijn, van de Uilenwerkgroep van Natuurpunt, in de voorzomer gehoord dat de steenuil in de geburen na twee onsuccesvolle jaren weer jongen had. Hoe het verder afgelopen is weet ik niet.

    Aan de westkant van het Zoerselbos zouden de steenuilen te lijden hebben van de bosuilen. Was dit gisterenavond misschien zo’n confrontatie?

    08-10-2015, 21:37 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Munch-Van Gogh Amsterdam

    Munch-Van Gogh    Amsterdam

    ( 3/10 met Art Travel)

    In het vernieuwde Van Gogh Museum te Amsterdam loopt tot 17 januari 2016 deze superieure tentoonstelling.

    In 1955 zag ik een eerste maal Van Gogh in de stadsfeestzaal te Antwerpen; jaren later het Van Gogh museum in Amsterdam; de Van Gogh tentoonstelling in Londen en recent het Kröller-Müller museum. Het Munch museum in Oslo heb ik ook bezocht.

    De nieuwe tentoonstelling heeft mij als nooit tevoren geraakt. Je bezoekt 2 tentoonstellingen. Best dat ik eerst de uitgebreide vaste collectie zag met audiofoon. Daarna kon ik dus te meer genieten van de tijdelijke tentoonstelling Munch – Van Gogh. Werken met een gelijkaardige thematiek van de beide kunstenaars worden naast elkaar getoond. Een onderdompeling in kleuren en emoties.

    Na 4 uur onderdompeling snak je wel naar de openlucht. Peter had de Miro-tuin naast het Rijksmuseum aangehaald als een mogelijkheid. Je kon er echt genieten van de warme herfstdag.

     

    FOTO”S

    In de museumzalen zelf mag men niet fotograferen

    Een glimp op het vernieuwde Van Gogh museum

    Zijn zonnebloemen

    Bloesemtakken

    Tijdelijke tentoonstelling Munch – Van Gogh

    De Miro tuin met het Rijksmuseum.  Let op de fontein van de Deense kunstenaar Jeppe Hein. Afwisselend valt het water uit aan een van de kanten. Men kan dan in het droge midden wippen om even later helemaal omringd te worden door spuitend water.

    Miro-beeld

    Uitleg

    Beeldhouwwerk

    Zelfportret Gunnar Album.                                                         De jonge Noorse kunstenaar was in 1987 een jaar bij ons. Hij was eerst student aan de Academie van Antwerpen en dan in Turnhout. Een week voor hij vertrok bezochten we het Van Gogh museum en daaropvolgend onstond dit zelfportret. Het was zijn afscheidscadeau voor ons.  Daarna werd hij voorzitter van Natuur en Jeugd in Noorwegen en liet zich bv. in een protestbeweging tegen de Russische atoomduikboten vastketenen in Moermansk of Vladivostok.

    Hij trouwde in het hoge Noorden van Noorwegen. Aleide ging er naartoe met Veerle en Rene, eerst met de wagen naar Oslo en dan het vliegtuig, want ze moesten nogeens zover.

    Gunnar overleed vorig jaar, met weinig tijd verschil, net als Aleide aan kanker.



















    08-10-2015, 00:40 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    02-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schildehof

    Schildehof

    Wandeling met de Koninklijke Vlaamse Dendrologische Vereniging  20/9

    De ‘zotte’ baron Van de Werve stierf in 1924 zonder directe erfgenamen. De vele gronden gingen naar een immobiliën maatschappij. De gemeente kocht het kasteel en het rondom gelegen domein (42 Ha). In 1954 verkocht de gemeente het kasteel voor 400.000BF ter afbraak.

    De Orangerie stond te verkommeren. Schilder Leon Lommaert wist begin de jaren 1970 enkele mensen warm te maken om het dak te herstellen en zo te behoeden voor verder verval. Jeugdige natuurliefhebbers poogden in de vroegere tuin een tuintje aan te leggen op een door Japanse knoop overwoekerde plaats; onbegonnen werk.

    Nadat de ‘Vrienden van de Biologische Land - en Tuinbouw Voorkempen’ in 1973 gesticht was, rijpte bij de heer Leon Lommaert en voorzitter Jos Ratinckx de idee voor de Dodoenstuin. Vele vrijwilligers hielpen de vroegere kasteeltuin, die haast een bos was geworden, opslagvrij te maken. De worsteling tegen de Japanse knoop zou nog jaren doorgaan. Het jaar daarop kon de ‘Vereniging Ecologische Land en Tuinbouw vzw Antwerpen-Voorkempen’ de Dodoenstuin inhuldigen met een monument voor Rembert Dodoens van de hand van kunstenaar Antoon Luyckx  °1922.

    De rest van het domein is nu natuur-wandelgebied. Bij de aanleg van de Antwerpse Waterwerken werd een gedeelte langs het Schijn opgehoogd met het uitgegraven zand. De kleine Plevier kwam er einde der 60 tigerjaren op het zand broeden. De eieren werden gewoon in een kuiltje in het zand gelegd, zo goed als geen nestmateriaal. In die jaren gebruikte de gemeente een andere plaats als stortplaats.

    Voor het onderhoud van het domein gebruikte men eerst ezels, doch die verstoorden de vogels. Ook Gallowaykoeien zijn in het voorjaar niet bruikbaar omdat ze in het riet de nesten van de kleine karrekiet vertrappelen. New Forest Ponny’s zijn nu het alternatief.

    Er was nog een andere groep op pad onder leiding van Karl Hellemans. Ze stonden net bij een drietal jonge, geschubde inkzwammen. Ik kon mijn ervaring vertellen. Na het consumeren van jonge inktzwammen dronken we  de volgende dag een gewone pils.

     Ik voelde mijn hart hervig kloppen, en ik  moest Aleide bijstaan want zij verloor even het bewustzijn. Onze gids waagde zich niet in het natste gedeelte van De Pont.

    Na de wandeling gingen we nog een kijkje nemen in de huidige Dodoenstuin. De voornaamste aanwinst dit jaar is de aanleg van de Longman. De idee komt uit de Kew Gardens van Londen. Medicinale kruiden en planten worden geplant op de plaats waar ze in het lichaam werkzaam zijn. Nu is alles hoog opgeschoten en zijn enkel gedeelten te herkennen (foto’s).

    Ik verwijs naar de blog ‘Een healing  Giant’ van 3/6/2015 Bekijk vooral de video’s. Klik op de link


    https://www.youtube.com/watch?v=uImfDDJTxSI

    Enkele vrijwilligers hebben er een eigen tuin, de ene al beter onderhouden dan de andere.

    Op de achtergrond zie je de Orangerie met ernaast de boswachterswoning

    Ook een foto v/h Dodoensmonument













    02-10-2015, 23:28 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG FOTO’S

    VERVOLG FOTO’S

    Bij de New Forestpony’s van Exmoor

    Idem

    Amoniet met reststukjes op de hoed

    Ijle zeggegras

    Purpere Paddenstoel

    Parelamoniet

    Witte Bultzwam, een houtzwam

    Inktvlekkenziekte van Esdoorn

    Resten van het badhuis van de baron Van de Werve



















    02-10-2015, 23:24 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    29-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OKRA Halle-Kempen

    OKRA Halle-Kempen  16/9

    We rijden Antwerpen binnen via een stukje haven en passeren het nieuwe Havenhuis Antwerpen in aanbouw. Boven de geklasseerde oude brandweerkazerne bouwt men een indrukwekkende, van ver zichtbare constructie die veel weg heeft van een boot. Het wordt het visitekaartje van de havendiensten en Antwerpen haven.

    Het Museum Aan de Stroom is onze bestemming.

    Chauffeur Willem van ‘De Stille Kempen’ neemt ons op sleeptouw. Eerst gaan we in een nevenbouw het grondplan van de haven bekijken, interessant om ons te oriënteren. Intussen is er wat motregen. Als we naar de panorama esplanade van het MAS stijgen klaart de hemel op.

    Nog eens genoten van het uitzicht vanop 64m hoogte.

    Dan volgt de rit naar Opdorp voor het middagmaal in het eetcafé De Drytoren. Vandaar is het maar een korte rit naar Brouwerij Bosteels. 3 B’s: Bosteels, Brouwerij, Buggenhout. Trouwens in Buggenhout is er nog een andere brouwerij met de Malheur bieren. Als ik het goed voorheb is hun Malheur 12 onlangs tot ‘Het beste Bier’ verkozen.

    We staan voor de familiewoning van de Bosteels en vernemen dat het zevende geslacht nu de leiding in handen heeft. Onder het afdak staat een hele verzameling rijtuigen en een camion uit de jaren 1950. Van het bezoek aan de brouwerij herinner ik mij vooral de talloze leidingen, 80 km in ’t totaal. Ze brouwen met hun eigen water.

    Dan volgt de proeverij in de gelagzaal. Eerst de Kwak in een houten stellage. Een dergelijk glas kon men vroeger op de koets naast de voerman vastpinnen. Men heeft de keuze tussen een grote of een kleine pint. Kwak is niet precies mijn ding, te egaal van smaak. Dan volgt hun fameuze Triple Karmeliet, een kruidig bier dat internationaal bekroond werd  en naar alle windstreken uitgevoerd wordt. Weer is er de keuze tussen een degoestatie glaasje of een normaal glas. Wie nog zin heeft wordt nog een tweede glas aangeboden! Spijtig dat Colruyt dit bier niet in zijn assortiment heeft.

    Op de terugweg rijden we over de brug van Temse  en stoppen voor het avondmaal te Weert. Blijkbaar zijn we in een streekmuseum en werpen nog een vlugge blik binnen.

    FOTO’S

    Men is volop bezig met de machtige bovenbouw van het Havenhuis

    Idem

    MAS

    Panorama

    Pakhuizen naast het Willemdok

    Van Willemdok naar het Kattendijkdok

    Panorama

    Bosteels

    Voor de te restaureren familiewoning



















    29-09-2015, 23:07 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Nieuwe, lichte, doch sterke plastiekvaatjes gaan de zware metalen vervangen.

    De Bosteelsbieren

    Willem met Fons De Meutter, tot vorig jaar 15 jaar voorzitter van Okra

    Willem heeft geen bier nodig om vrolijk te zijn

    Met de mevrouw die ons rondleidde. In haar hand Deus, de bierchampagne die in de Champagnestreek de finishing touch krijgt. Niet geproefd!

    Voertuigen

    Idem

    Werktuigen van vroeger

    Een man toonde de wissen als bindmateriaal. Wissen waren in Klein Brabant een streekproduct.



















    29-09-2015, 23:01 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag di. 29 september

    Vandaag di. 29 september

    Al een paar dagen is het droog, zonnig weer en 17 °. Er staat een goed voelbare oostenwind die fris aanvoelt. ’s Morgens is het nog vrij koud. Dit weer kan nog een tijdje aanhouden. Thuis in West-Vlaanderen spraken we dan over ‘St. Michieltjes zomer’. De zondag na St. Michiel (29/9), patroonheilige van de kerk was het de grote Kermis te Ichtegem.

    Vanmiddag zag ik een citroenvlinder. Het is bij ons de langst levende vlinder (1 jaar). Toen ik terugkwam met het fotoapparaat was hij verdwenen. Op de bloeiende klimop gonsde het van de insecten. Het geurt er naar honing.

    Een paar druiven gefotografeerd: de witte Bianca, een lekkere druif. Ook een wijndruif. Ze zijn een maand later rijp dan vorig jaar. Toen ik dan op 19 augustus terugkwam was een leger wespen de trossen aan het verslinden. Ze hadden een grondnest iets verder in de tuin. Zoiets had ik nog nooit gezien.

    Over de blauwe Georg ben ik minder tevreden; rijpt moeilijk af en matige smaak.

    De Issai kiwibessen zijn bijna rijp.

    Er staan 2 paddenstoelen. Een Amaniet, te zien aan de voet en de ringband. Een Amanita citrina?



















    29-09-2015, 20:55 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    28-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de Boomgaard van Louis Hoegaerts

    In de Boomgaard van Louis Hoegaerts te Weerde  15/9

    Louis Hoegaerts was voor zijn pensioen een van de sterkhouders van het Vrijbroekpark te Mechelen.

    Jaren geleden heb heb ik zijn plantage ook al eens bezochtt. De boomgaard ligt tegen de Zenne, blijkbaar vruchtbare aanslibbingsgrond.

    We starten bij zijn druiven die beginnen te rijpen. Ze zijn goed efgeschermd met netten. We ptoeven Rolland,die heel veel wegheeft van Reliance. Louis heeft het voor de witte druif Sieger.

    Hij had een zeer goed seizoen met zijn kersen. Hij kweekt ze op Colt met tussenstam Gisela 5. Met de vroege kersen tot 11 juli had hij geen last van insecten.

    Vroeger had Louis zijn appelbomen nog in een drietal  etages met telkens een ander ras. Die zijn blijkbaar gerooid en nu werkt Louis volgens het haagsysteem: telkens een boompje op nog geen meter van elkaar. De meestal 2 jaarse bomen dragen al vruchten. We zien een reuzenvrucht Spion: 3k’s: kilo’s, kleur en kwaliteit.

    Louis heeft het voor de onderstam MM111: geen bacterievuur en stambasisrot  MM106 lijdt wel aan dit laatste.

    We zien een Cevaal: zoete Alkmene

    Sininenco is een Russische Grany Skith

    De Mutsu is hier extra groot

    Een favorit bij zijn peren is de Sucré de Montlucon

    Md. Baltet moet non verder rijpen

    Delice de Huy is een lekkere peer

    Br Bosque ziet er goed uit maar is nog niet rijp

    De appel King Russet ziet er goerd uit

    Idared met schurft

    Louis heft een rode mutant van de Ijzerappel, Marie Joseph d’Otheé, ijzerappel. Alhoewel goed vertrouwd met de originele, herkende ik deze eerst niet.

     

    FOTO’S

    Vincent en Louis

    Louis Millis

    Louis Eelen en Leo Aerts

    De Idared met schurftplekken

    Peren

    Appelpeer

    Idem

    Mooie appel

    Louis Hoegaerts



















    28-09-2015, 22:02 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Louis Hoegaerts

    Yacon is een zoet knolgewas. Ook diabetici hebben er baat bij, net als van aardperen.

    Idem

    Kweepeer Champion

    Idem

    Appel

    Louis Eelen, Johan Ramaekers uit Maaseik, Leo Aerts

    Druif

    Druif

     



















    28-09-2015, 21:49 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Okkernoten

    Okkernoten

    De okkernoten of walnoten beginnen te vallen.

    Na enkele magere jaren  heb ik weer noten aan alle bomen. De geënte noot Broadview die er steeds staat, heeft ook dit jaar de meeste vruchten. Na jaren verstek draagt ook het Nederlandse entras Coenen. Voor De Kempen heeft dit ras wel het nadeel dat het een vroege bloeier is.  Over Buccanier ben ik niet tevreden: steeds weinig vruchten. Verder heb ik nog een oude zaaiboom. Ook de jonge zaailingen beginnen te dragen. Ik heb geselecteerd op late uitlopers.

    Telkenjare heb ik met eekhoorns geduchte concurrenten. ’s Morgens moet ik er bij zijn om gevallen (waaronder afgebeten) noten te verzamelen vooraleer die worden weggesleept en ergens begraven. Een geliefkoosde plaats is de composthoop. Telkens als ik compost uitvoer kan ik enkele noten recuperen.





    28-09-2015, 19:54 geschreven door Daan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KWEEPEREN

    KWEEPEREN

    Vorige week de kweeperen geplukt. Vooral voor Vranja en Rhea’s Mammout was het hoogtij. Meerdere waren al gevallen en begonnen snel te rotten. Vruchten die volledig in de schaduw hangen vertonen veel zwarte vlekjes.

    Deze rassen dienen vlug verwerkt te worden.

    De appelvormige kwee’s Leskovac zijn duidelijk later, groeien gezonder en bewaren langer.

    De kwee Champion, die nog altijd herstellende is van de verwoesting door lodgebroken koeien is ook een gezonder groeiend ras.

    In verband met de zwarte vlekjes heb ik ‘Plantenziekten’ van A.Hallemans geconsulteerd.

    Diverse schimmels w.o. Septoria, Phyllosticta en Diplocarpon (Fabraea stigmatea). De meest voorkomende schimmel is Diplocarpon (Fabraea) maculatum, die behalve kwee ook peer en mispel aantast. Op de bladeren ontstaan donkerbruine, ronde vlekjes, die samenvloeien tot grote, onregelmatige vlekken. Zieke bladeren vallen af en kan overvloedig zijn. Op de kweeperen zelf ontstaan menigvuldige, donkerte, kringvormige vlekken. De schimmel overwintert op afgevallen bladeren.

    In een droog, zonnig voorjaar als dit jaar zijn de schimmelaantastingen duidelijk minder. Mijn appelen zien er dan opmerkelijk beter uit wegens veel minder aantasting door schurftschimmels. Toch vormde de voorbije regenperiode een begin van regenvlekkenziekte, donkere, min of meer afwrijfbare vlekken op sommige rassen; enkel een aesthetisch probleem, verder geen invloed op de eetkwaliteit.

     

    FOTO’S

    Vranja’s en Mammouths

    Idem

    Idem

    Idem

    Laskovacs

    Idem. Bemerk ook de enkele Champions

    Dhampion

    Idem

















    28-09-2015, 00:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    24-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend Engelse Tuinen 12-13 september

    Weekend Engelse Tuinen  12-13 september

    Voor de 43 medereizeigers en mij werd het weer een heugelijk evenement. Iedereen was perfect tijdig op de afspraak. We hebben getracht te Calais de P&O boot van 8u40 te halen, doch dit lukte net niet.

    Om Wisley te bereiken hadden we wel een beetje tegenslag. We hebben nogal moeten aanschuiven omdat er een ongeval gebeurd was op de M25, de grote ringweg rond groot londen, net voorbij afrit 10 waar we moetsen afslaan.

    Te Wisley Garden , de hoofdtuin van de Royal Horticultural Society was het heel druk met de Flower Show. Gelukkig hadden ze voor onze bus nog een plaatsje naast de vele andere.  Ik zag dat er geen plaats meer was voor auto’s, niettegenstaande de zeer grote parkings.

    Ik nam een deel van de medereizigers op sleeptouw voor een verkenningstocht. Johan Baecke  nam de Nederlandse pomologen Ger Van Santvoort en Marcel Tros  direct mee naar de fruitaanplantingen.

    Anderen repten zich naar de tientallen bloemenstanden.

    Wij klommen door de grote rotstuin naar de moestuin, doorkruisten en stuk van de rozentuin naar de fruitdemonstratietuin.

    Vandaar gingen we naar de grote allee die bergop leidt naar de Trial grounds, de proefvelden. Je komt er wel dicht tegen de autoweg met zijn storend geluid. Via de kant met oude dennen/sparren en de Sequoa’s giganteum-  Ik zie nog altijd de jongste deelnemer ooit er tegen boksen!- ging het naar de wijngaard en de fruitaanplantingen, waar we enkele appels proefden. Dan haastte men zich naar de vele kramen van de Flowershow. Enkelen hadden ook oog voor het beeldenpad.

    Zelf beklom ik met Ger en Marcel de motte met een leuk overzicht van een gedeelte van het fruitgedeelte. Zij gingen naar de grote serre. Zelf  wou ik nog de shop zien en vooral het Garden center. De speciale zaden van de zoete suikermaïs heb ik alvast op te kop kunnen tikken voor volgend jaar. Tussen haakjes vandaag 22 september heb ik met dochter Leen de allerlaatste van dit jaar –een zeer laat jaar – gesavoureerd met een glaasje cava!

    Op de universiteit van Kent kwamen we terecht in de vernieuwde kamers, met nu een hoog dubbelbed van wat we eerder een conferentieoord zouden noemen. Na het uitgebreid diner daalde ik met de geïnteresseerden naar de stad.  De kronkelende paadjes tussen veel begroeiïng van vroeger zijn vervangen door een rechtlijnig voet- en fietspad. Beneden heb je enkel de weg naar rechts te volgen en je komt uit op het verlengde van de hoofdstraat door Canterbury.

    We wandelden tot aan de kathedraal. En we hadden geluk. Het toegangshek, dat vroeger afgesloten was, stond nu open, zodat we van dichtbij de prachtig verlichte bouw konden bewonderen.

    Dan werd het uitkijken naar een niet te luidruchtige pub waar we met een grote groep binnen konden. De temperatuur was nog goed om het buitengedeelte in beslag te nemen. En dan te bedenken dat het op de thuisbasis van in de namiddag danig aan het gieten was, en dat wij konden genieten van zalig herstweer!

    Op zondagmorgen, goed uitgeslapen om 8u –onze tijd 9u- een stevige full English breakfast, spek en eieren met al of niet bonen in tomatensaus.

    We rijden naar de oude stad Rochester aan de Medwaystroom, waarnaast we parkeren. Via een stijgend straatje komen we naast de slottoren, met 33 m de hoogste van Engeland, op de grote burchtplaats, wandelen onder de jubelende klokketonen naar de kerk. Een dienst gaat beginnen en slechts enkelen geraken binnen. Een mooie, oude kerk, beneden nog ronde, Romaanse bogen, daarboven Gotiek.

    We genieten nog van een wandeling  tussen de oude gebouwen van de High Street.

    Dan naar Faversham. Brogdale is niet te bereiken over de normale weg wegens werken aan de brug over de autoweg. Dan maar een andere toegangsweg genomen. Chauffeur Philippe had al gezegd dat hij hield van nauwe weggetjes, doch het werd wel heel nauw, bijzonder aan het enige huis. Daar had men nog een haag gezet pal naast de weg. De bus moest zich letterlijk tussen de begroeiïngen doorwringen! Voor de terugkeer was er gelukkig  een normale weg.

    In de tussentijd dat we moesten wachten op de lunch hield fruitgids Jonathan Fryer een boeiende inleiding over Brogdale. Daarna was hij de gids in de collectie voor een gedeelte van de groep. Bij onze aankomst was het stilletjes gaan regenen; regen die ophield tijdens de verkenning van de appels. De andere groep had mijn oude kennis, Ted Hobday als begeleider. Wij proefden, na de appels, vooral van de late pruimen. Er was achteraf nog nauwelijks plaats voor de scone, het typisch Engelse gebakje, met boter, jam en room.

    Een eindje na het buitenrijden lag een das als verkeersslachtoffer. Op de wandeling had Jonathan nog gewezen op een groot gat naast de haag: “van een vos of een das”. Dassen zijn verlekkerd op fruit en worden dan ook aangetrokken door boomgaarden.

    We geraakten net niet tijdig tot aan de boot, alhoewel, hadden we onmiddellijk –zoals gesuggereerd- naar de ladende, vertrekkende boot gereden, dan waren wij mee. Nu was een Poolse bus ons net voor en werd er afgesloten.

    Al bij al hadden we een prachtig weekend.

    Misschien tot volgend jaar, als ik nog gezond ben van lijf en leden!?

    FOTO’S

    door kleindochter Jasmien Dhondt. Spijtig alleen te Wisley, want daarna was de batterij leeg. Ik kreeg van Lucienne laenen een foto van de verlichte Canterbury Cathedral. Waarvoor dank.

    Wie meer wil lezen en zien van vorige bezoeken te Brogdale verwijs ik naar mijn vorige blog  http://blog.seniorennet.be/fruit

    En vul bij ZOEKEN (links boven) in Brogdale.

    Het begint al met een foto van haar moeder, mijn jongste dochter Tinneke.

    Hertfststijloos-Moeder naakten.

    In de moestuin

    Idem

    De groep

    Mijn jongste twee dochters: Mieke en Tinneke

    Naast de oude bomen die niet bezweken onder de zeer zware storm van 1987.  Er sneuvelden toen tientallen oude bomen, ruimte creërend voor andere zaken.

    Jasmien

    Op de brede Allee.



















    24-09-2015, 23:48 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg 3

    VERVOLG

    Bloem

    Op de Trial grounds

    Idem

    Eucalyptus

    Moeilijke vergroeiïng van Onderstam M9 en geënt ras Lord Lambourne

    We proefden de lekkere vrucht

    Met de Nederlanfse pomologen Ger Van Santvoort en Marcel Tross.

    De grote serre. In 2004, naar aanleiding van het 200 jarig bestaan, brachten de leden hiervoor meer dan een miljoen pond samen.

    De verlichte Canterbury cathedral.

     



















    24-09-2015, 23:47 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    22-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Normandië Terugreis

    Normandië  Terugreis 4/9

    De eerste stop is te Lisieux met de pompeuse basiliek van de heilige Theresia, in nearomaans-Byzantijnse stijl. Te vergelijken met bij ons Koekelberg. De vele mosaieken zijn wel mooi.

    Te Rouen hebben we eerst een fijn middagmaal bij een Italiaan - spijtig geen Italiaanse huiswijn.  (De huiswijn die men in Frankrijk schenkt is blijkbaar van veel mindere kwaliteit dan die bij ons) - en daarna een kleine wandeling tot de nabijheid van het astronomisch uurwerk. In de verte zie ik nog de spits van de kathedraal van Rouen.

    Het Gros-Horloge is een 14e eeuws astronomisch uurwerk 

    De klok is geplaatst in een renaissance-boog over de Rue du Gros-Horloge in Rouen.

    Het mechanisme werd gemaakt in 1389 en is een van de oudste van Frankrijk. Het mechaniek is geplaatst in smeedijzer. Het heeft ongeveer tweemaal de omvang van de Wells Cathedral clock en is mogelijk het grootste mechanisme dat nog steeds bestaat.[1] Een gevel werd toegevoegd in 1529 toen de klok naar de huidige positie werd verplaatst.[3] De renaissancegevel beeldt een gouden zon uit met 24 stralen op een blauwe achtergrond met sterren. De wijzerplaat heeft een diameter van 2,5 meter.

    De maanstand wordt weergegeven in de oculus aan de bovenkant van de wijzerplaat. Het heeft een volledige rondgang van 29 dagen. De weekdagen worden weergegeven in een opening aan de onderkant van de wijzerplaat met symbolische afbeeldingen voor elke dag van de week.

    Het mechanisme werd elektrisch in 1920-1930 en is gerestaureerd in 1997.

    Het Gros-Horloge was het onderwerp van schilderingen van William Turner en de Franse impressionist Léon-Jules Lemaître.[1]

    Tegenover het restaurant hebben we al een glimp opgevangen van de Eglise Ste. Jeanne d’Arc van 1979. Het speciaal gebogen dak simboliseert de brandstapel. De vroegere kerk op die plaats werd tijdens de oorlog totaal verwoest. Wel had men vooraf de kleurige glasramen in veiligheid weten te brengen, waarvan men hier knap gebruik heeft gemaakt.

    Ik was toch een beetje ontgoocheld omdat ik weer niet de beroemde kathedraal van Rouen heb kunnen bezoeken. Nochtans was dit aangekondigd in de reisfolder.

     

    Tijdens de terugreis zagen zij dier niet sliepen ‘De langste Dag’, de film over de landing op 6 juni 1944.

    Alles samen een goede reis gehad. Het weer zat danig mee en daarbij komt nog de besparing in het reisgeld dank zij Marcella.



















    22-09-2015, 16:50 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    21-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Torens van de h

    Kathedraal van Rouen

    We wandelen voorbij een voormalig paleis: nu 5 sterren hotel

    Naar de Italiaan

    Aan de andere kant dtaat de Egide Ste. Jeanne d’Arq

    Groep

    Idem

    Uurwerk

    Idem



















    21-09-2015, 23:39 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG   2

    Kathedraal toren

    We wandelen terug door een staat met vakwerkhuizen

    Idem

    Naar de église Ste Jeanne d’ Arq

    Ludo geedt uitleg over de kerk

    In de kerk

    Idem

    Idem

    Avondwolken

     



















    21-09-2015, 23:24 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    20-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Normandië Dag 4 3/9

    Normandië   Dag 4   3/9

    Vanmorgen staat de verkenning van de streek, het Marais-gedeelte van de Contentin op het programma. Onder Contentin verstaat men het schiereiland, dat uitsteekt in het kanaal, met als bekendste punt Cherbourg met zijn haven die in november 1944 tijdelijk de grootste aanvoerhaven werd. Daarna zal Antwerpen een voorname rol gaan spelen. Contentin bestaat uit 3 natuurlijke streken. Wij vertoeven in de derde, rond Carentan, die men ‘Le Marais’ (Het Moeras) noemt.

    We rijden door een laag gelegen bocage of heggenlandschap tot de zeeinham, de baye des Veys. Tussen de heggen steeds weiden met nogal wat paarden. Enkele zeldzame maïsakkers. Soms ook echt moerasgebied.

    We wandelen op een stukje dijk bij Catz. Een vorige groep had minder geluk: regen en felle wind. Weer is het laag tij en teruggetrokken water.

    Met een kijker zijn helemaal in de verte zeehonden te bespeuren. Mijn ogen zijn ontoereikend. Dan maar op het strand kijken naar schelpen en kleine krabbetjes.

    Op de terugweg stoppen we in het centrum van Carentan voor een korte wandeling rond het mooie stadhuis, deel van een vroeger klooster uit de 18de- eeuw. Men is volop de andere, oude, indrukwekkende gebouwen aan het restaureren.

    Dan rijden we weer door het bocage landschap tot aan Graignes, een 10 tal km onder Carentan. Dit dorp werd op 13 juni totaal platgebrand.

    Amerikaanse valschermspringers hadden er zich op 6 juni en de volgende dagen gehergroepeerd tot 182 man. De burgerij kookte voor hen.

    Op zat. 10 juni naderde een gemotoriseerde patroelje die men dichtbij liet komen om dan het vuur te openen: 4 Duitsers dood. Het was de voorhoede van een Duitse tegenaanval op Carentan met 2000 man die op 11 juni begon en duurde tot de 12 de. De toestand werd onhoudbaar en de Amerikanen moesten vluchten. De Duitsers maakten de Amerikaanse gevangen en gekwetste soldaten af en vermoordden 44 burgers. Op 13 juni werd het dorp volledig platgebrand.

    Nu heeft men een stuk van de kerktoren heropgebouwd als monument.

    De tegenstand te Graignes zorgde voor vertraging, zodat de Amerikanen tijdig versterking voor de verdediging van Carentan hebben kunnen aanvoeren.

    FOTO’S

    Uitzicht over de baai

    Aan de andere kant staat de bus

    Carentan

    De Mairie (gemeentehuis)

    Graignes

    Pommeau

    Friedhof La Cambe

    Idem

    Idem



















    20-09-2015, 23:01 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!