32E MARCHE CHARLES QUINT. / LES 1000 PATTES DE PHILLIPPEVILLE. / FRANCHIMONT. 24/05/2014
32e MARCHE CHARLES QUINT.
LES 1000 PATTES DE PHILLIPPEVILLE.
FRANCHIMONT.
Franchimont een deelgemeente van Phillippeville. Daar wandelen we vandaag. Niet te verwarren met Franchimont (Luik), gemeente Theux. Het is een prachtige dag met blauwe hemel en wolken.
Wandelen in de provincie Namen is altijd een feest, veel afwisseling op het parkoers met velden en akkers, bossen en mooie gebouwen in natuursteen. De vergezichten over het landschap zijn indrukwekkend grote groene vlakten, mooi. We wandelen verder door het landschap en komen zo in Villers-le-Gambon. Een gemeente die ons verbaast met zijn mooie huizen en gebouwen. Wat mooi toch, de grijze natuursteen met op vele plaatsen rode bakstenen rond de venster en deur openingen wel bijzonder. Als de zon op de natuursteen schijnt zie je pas hoe mooi deze gebouwen zijn. We verlaten het dorp en wandelen terug de natuur in, veel groene vlakken met gras en de bomen die er opstaan geven een mooi contrast, zo mooi.
We wandelen nu een eindje op de oude spoorwegzate langs het station. Bijzonder is de manier waarop deze spoorlijnen aangelegd zijn, hoe ze de spoorlijn door de rotsen aangelegd hebben. Weer verder met onze wandeling, en komen in “Bois Saint Lambert” prachtig om door te wandelen.
Na een tijdje komen we weer in een dorpje terecht met een mooie kerk en wat prachtige huizen, wat verder een pracht van een kasteel, spijtig dat we er geen mooie foto van kunnen maken want het is een juweeltje. Kasteel van Merlemont met de hoeve vormen een prachtig geheel. Gelegen in de rue du Baron Northomb.
In de zaal is controle en rust nu verlaten we het dorpje en we wandelen door de prachtige natuur, groene weilanden met bloemen, en vele vlinders en insecten die van de zon en nectar genieten waardoor we een paar mooie foto’s konden maken. De kleine wereld van de insecten is een wonderlijke wereld van kleuren. Nog even verder wandelen en we wandelen Franchimont weer binnen, hier ook weer prachtige oude huizen. Voor ons de kerk, een mooi plaatje de kerk in grijze natuursteen het groene landschap en de blauwe hemel een prachtige plaatje om deze wandeling te beëindigen.
SAFF DAY. / SAFFRAANBERG. / ST TRUIDEN. 21/05/2014.
SAFF DAY.
SAFFRAANBERG.
ST TRUIDEN.
Saff Day is een “sponsor action for families” samenwerking van de militairen van Saffraanberg en de wandelclub AVIAT. We vertrekken met de wandeling op Saffraanberg langs het monument met de vlieger en dan naar de inschrijfhal.
Er staan nog wat vliegers en helikopters te bekijken. Zo komen we aan de inschrijving. Wij gaan voor de omloop van 12 kilometer en we wandelen het domein uit om naar de velden van Brustem. We wandelen naar Engelmanshoven. Langs de plantages en de akkers langs de verkavelingswegen.
Zo komen we in Groot Gelmen. Groot Gelmen is gekend voor zijn Vierkantshoeven uit de 18e en 19e eeuw. Prachtige gebouwen die laten zien hoe goed het was in Haspengouw en hoe rijk deze streek wel was. Het kerkgebouw en parochie zijn genoemd naar Sint-Martinus. De neoromaanse Sint-Martinuskerk ligt op een heuvel en dateert uit 1880. In de zaal achter de kerk is de controle post. We wandelen nu weer een eind door de velden om naar gehucht Helshoven te gaan.
Hier komen we aan de Kapel van Helshoven of Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Blijde Vrede. De kapel ligt aan de heirbaan Tongeren-Bonen. Oorspronkelijk stond hier een in 1254 opgericht oratorium of bidkapel, gebouwd door de Johannieters, die later ridders van de Maltezer Orde werden genoemd. De Johannieters bezaten een gasthuis tegenover de kapel ter verzorging van de voorbijtrekkende pelgrims. Toen ze in de 14e eeuw in geldnood geraakten, verkochten hun bezittingen te Helshoven aan Gozewijn, een commandeur van de Duitse Orde. Rond 1574 werd de kapel tijdens de Tachtigjarige Oorlog door brand verwoest. Edmond, grootcommandeur van Alden Biesen, bouwde de kapel rond 1661 weer op. Zijn wapenschild is nog steeds aanwezig boven de ingang van de kapel. In april 1674 werd, om in het onderhoud van het gebouw te voorzien, toelating aan Gerardus van Deventer uit Terheijden gegeven, tot dan toe kluizenaar in Lantremange, om naast de kapel een kluis te bouwen. Er verbleven in totaal 14 mannen. Ze onderhielden de kapel gedurende 234 jaar, verzorgden zieken en gaven onderwijs. De laatste overleed in 1908 (Andreas Gielen). Broeder Andreas verbleef er gedurende 56 jaar. De kluis geraakte in verval en werd afgebroken in 1925. De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, koningin van de Blije Vrede. Haar beeld werd tijdens het bezoek van paus Johannes Paulus II aan België in 1985 te Ieper gewijd. In de kapel staat een preekstoel in zuiver gotische stijl uit 1550 en een biechtstoel uit 1570. Sinds 1974 is de kapel een beschermd monument. We nemen even de tijd om binnen te kijken naar het mooie interieur. Dan weer verdre met onze wandeling.
We wandelen nu verder en komen langs de galg. Het is een constructie van eiken balken met een galg, die om en bij de drie meter hoog is en dateert uit 1982. In de omgeving staan wat bomen en struiken in terrasvorm. Ook en vooral doet de galg ons herinneren aan een luguber verleden. In 1493 - bijna 500 jaar geleden - werden er de eerste boeven opgeknoopt. Ze kwamen uit het naburige Rijkel, nadien volgden nog vele andere outlaws en rovers. Destijds spraken koningen, rondreizende rechtbanken en schepenbanken de doodstraf - veelal ophanging aan de galg - uit onder een stokoude linde. En niet ver daar vandaan stond de galg, waarde beul de strop rond de nek van de terdoodveroordeelde deed. Van in de vroege middeleeuwen tot aan de Franse lijd vonden boeven, moordenaars, deserteurs en tal van andere kleine en grote criminelen de dood aan de galg. In onze contreien kregen vooral vele Bokkenrijders - ze maakten deel uit van een roversbende uit de 18de eeuw - een koord om de nek. Allen werden opgehangen aan een eikenhouten galg, die veelal op een berg in een uithoek van een dorp of een gehucht stond. We wandelen verder door het veld op de lange rechte verkavelingswegen.
Die ons terug naar Saffraanberg brengen. Op het militair domein staan ook enkele tenten met infostands en ook een roofvogels verzameling. We nemen de tijd om deze mooie dieren eens van dichtbij te bezien. In de hal komen we vele wandelvrienden tegen maar ook fietsers en motorrijders. Een fijne wandeling die een ook een goed doel steunt, eens iets anders maar zeker zo fijn.
CONTROLEWANDELING SINT PIETERSBERG. / SINT PIETERSBERG. / MAASTRICHT. 19/05/2014.
CONTROLEWANDELING SINT PIETERSBERG.
SINT PIETERSBERG.
MAASTRICHT.
Wandel over de route langs de rijke historie en natuur van de Sint-Pietersberg. Van Fort Sint-Pieter tot het leefgebied van de oehoe. En van de mergelgroeve en hoeve Lichtenberg tot een fraai uitzicht op de Maas.
We vertrekken met onze wandeling aan het Fort Sint Pieter. We staan hier bij het imposante fort Sint-Pieter. Dit fort dateert uit het begin van de 18e eeuw (1701-1702). Het diende als verdediging van de stad Maastricht voor aanvallen vanuit het zuiden. Het fort verloor zijn verdedigingsfunctie na het opheffen van de vesting Maastricht in 1867. De helling die we net beklommen hebben zegt het al: 'Welkom in Zuid-Limburg' met haar vele hoogteverschillen! De Sint-Pietersberg is eigenlijk geen berg, maar een plateau dat uitgesneden is door de Maas.
Aan je voeten strekt de stad Maastricht zich uit. We wandelen een eindje tot aan een bankje. Vanaf een bankje kijk je uit over het Jekerdal. In de verte ligt de witte Apostelhoeve met haar wijnvelden. De apostelhoeve produceert (lekkere) Limburgse wijn. Door het Jekerdal stroomt de Jeker. Speur het landschap af naar deze kronkelende beek, die vroeger ook wel Worm genoemd werd. En inderdaad, vanuit de lucht, heeft de Jeker wel wat weg van dit kronkelige beestje. We zijn hier op het plateau en hier komen we bijzondere planten en vlinders tegen. Het plateau is heel bijzonder. Het herbergt zeldzaam heischraal grasland waar vele bijzondere planten groeien, zoals grote en kleine tijm, kleine pimpernel en kandelaartje. In de lente en zomer zie je hier ook tientallen vlinders, zoals het icarusblauwtje van bloem naar bloem fladderen. Om dit zeldzame bloemrijke grasland te behouden beheert Natuurmonumenten dit plateau zorgvuldig.
Zo hooien we het grasland en grazen er mergellandschapen om er voor te zorgen dat het plateau mooi open blijft. We wandelen weer een eindje en komen zo aan Oehoevallei, hier kunnen we kijken in de mergelgroeve die terug aan de natuur gegeven is. Speur door de verrekijker van de Kiekoet naar de Oehoe die hier al enkele jaren in de lente broedt. De Oehoe is de grootste uilensoort ter wereld. Zijn naam dankt hij aan zijn roep. Vanaf het plateau zie je aan de ene kant de mergelgroeve van ENCI. Aan de andere kant kijk je uit over het Maasdal. Bij dit punt heb je een weids uitzicht over de Maas. Het gebouw dat je hier ziet, is hoeve Zonneberg. Deze hoeve is een rijksmonument uit mergel opgetrokken en het woonhuis dateert uit 1873. Het monument is sinds 1995 eigendom van Natuurmonumenten. Nog even verder door een bijzonder gebied voor vlinders. De open ruimte tussen Maas en Sint-Pieter is zeer nuttig voor de migratie van vlinders. De Sint-Pietersberg is daardoor een waar vlinderparadijs! Zo komt hier onder meer de zeldzame sleedoornpage voor. Natuurmonumenten zorgt met het snoeien van de sleedoorn voor verjonging van deze struik. De vlinder kan dan haar eitjes op de plant leggen. Er zijn meer vlinders die hun eitjes maar op één bepaalde plant leggen. Die plant noemen we de waardplant. Nu zijn we op weg naar Lichtenberg.
Doordat water kalk oplost, ontstaan in kalkgebieden vaak grillige vormen. Langs de weg naar Hoeve Lichtenberg vind je zogenaamde dolines, trechtervormige gaten. De gaten kunnen tientallen meters diep worden, omdat ondergrondse holten kunnen instorten, zodat aan de oppervlakte het gat groter wordt. Zulke gaten noemen we dolines of orgelpijpen. Hoeve Lichtenberg met zijn fraaie toegangspoort leidt naar het binnenplein van Hoeve Lichtenberg, met de vakantiewoning en Museum Fort Sint-Pieter Onder deze fraaie carréboerderij liggen nog fundamenten uit de 12de eeuw. Hoeve Lichtenberg is een verbastering van het woord “Hoeve Lochtenborg” oftewel hooggelegen kasteel. De kasteeltoren van Hoeve Lichtenberg is een van de oudst nog zichtbare kasteelrestanten van Nederland. Door twee oorlogen en een brand is het kasteel diverse malen volledig verwoest, alleen de toren heeft het telkens overleefd. In de 17de eeuw is op de fundamenten van het kasteel een gesloten hoeve heropgebouwd. In het oorspronkelijke woonhuis van die hoeve bevindt zich vandaag de dag de vakantiewoning Hoeve Lichtenberg. In één van de vleugels van de hoeve vind je Museum Sint-Pieter. Spijtig dat ze niet open is.
We wandelen terug een eindje om dan naar beneden te gaan naar Slavante. Hier even pauzeren. Vroeger stond hier een klooster van de Paters Franciscanen. Dat de paters wisten wat mooi was, kan niemand ontkennen, want vanaf deze locatie heb je prachtig uitzicht over de Maas en het Maasdal. We kunnen bij Slavante even heerlijk pauzeren en genieten van een heerlijke kop koffie en een stuk Limburgse vlaai. Na onze rust zien we verstopt in de mergelwand onder het bos ligt de Kluis van Slavante, een voormalige kluizenaarswoning. Natuurmonumenten houdt de mergelwand open, zodat bijzondere plantjes, zoals zonneroosje, tijm en tengere veldmuur zonlicht krijgen om te groeien. Op Sint-Pietersberg lag ook nog een andere 'kluis': de voormalige rijksbewaarplaats voor kunstschatten. In de onderaardse kalksteengroeven van Sint-Pietersberg lagen in de Tweede Wereldoorlog belangrijke kunstwerken: verstopt voor de Duitsers. Deze kluis lag in het noordelijk gangenstelsel. Tussen de bijna 800 kunstwerken die hier lagen, bevond zich één van de beroemdste schilderijen ter wereld: de Nachtwacht van Rembrandt! De grot was speciaal ingericht voor de schilderijen, zelfs de temperatuur werd er geregeld. We verlaten het domein door het mergelpoortje en dalen af.
We komen langs het kasteeltje waar André Rieu woont. Nog een kleine klim en we zijn bijna aan het einde van de wandelroute. We genieten nog eenmaal van het uitzicht en stappen nog even binnen bij Chalet Bergrust en we kijken daar onder het genot van een goede kop koffie, nog even terug op de wandeling.
MARCHE DES LURSONS. / LES LURSONS DE LA REID. / LA REID. 18/05/2014.
MARCHE DES LURSONS.
LES LURSONS DE LA REID.
LA REID.
Vandaag wandelen we in La Reid. Al vlug komen we in het prachtige landschap met bomen en graslanden.
En dan komen we in Theux is vooral bekend vanwege het "zwarte marmer van Theux", een zeldzame lokale hardsteen die hier in de 16e, 17e en 18e eeuw werd gedolven en die vooral gebruikt werd voor grafmonumenten en andere sculpturen. We genieten van de prachtige omgeving. Wat een pracht van vergezichten groene vlakten en een blauwe hemel wat is dit toch mooi.
We wandelen het dorpje uit en komen zo in het “Bois de Rohaimont” aan de ingang een prachtige gebouw in lokale steen tussen het groen wat is dit toch prachtig. We wandelen de “Rue des Carriéres” af hier is het landschap heel heuvelachtig bijna bergachtig met de zoals de naam van de straat weer geeft “Carriéres” steengroeven. Ook hier staan nog wat bunkers.
We komen in “Village Becco” met een reeks van huizen die met stenen uit de loklae steengroeven, toch bijzonder. Het zijn mooie huizen met een hardstenen omlijsting rond de ramen en deuren. Een bijzonder zicht is een mus die een nestje gebouwd hebben in een nest van een zwaluw. Gebouwen die bijna 250 jaar oud zijn geen uitzondering in dit dorpje. Maar het mooist is de natuur het golvend landschap met op de heuvelflanken de bossen en in het dal de groene weilanden. Adembenemende vergezichten die ons in vervoering brengen.
Weer wandelen we een heel eind door de prachtige natuur en komen aan “Croix du Chenal” een eenvoudig rond stenen paal met een ijzeren kruisje erop, wat het betekend weet ik eigenlijk niet. Weer veder en komen zo dicht bij het centrum van La Reid. Bijzonder zijn de waterbakken en pompen den de monumenten die hier in het dorp staan. Nu weer een eindje door de prachtige natuur met veel veldbloemen die druk bezocht worden door vlinders.
Op de controlepost komen we weer vele wandelvrienden tegen en het word zoals altijd een fijn weerzien. Na een rustpauze weer het bos binnen hier een dennenbos waar de mieren groet nesten gebouwd hebben toch ook weer bijzonder. Nog even en we komen weer aan ons vertrekpunt. Wat een prachtige wandeling.
NATIONALEN WALKING DAG. / CLERVAUX. LUX. / 17/05/2014
NATIONALEN WALKING DAG.
CLERVAUX. LUX.
Clervaux – Een prikkeling van de zintuigen! Wanneer traditie en het hedendaagse elkaar ontmoeten. Clervaux in Groothertogdom Luxemburg – dat zijn 17 charmante en pittoreske dorpjes omgeven door het Parc Naturel de l’Our.
Ze maken deel uit van de Luxemburgse Ardennen ook wel <<Ösling>> genoemd. We vertrekken met de wandeling in Clervaux centrum, hier prachtige huizen en een klim naar de kapel over de spoorweg en dan de natuur in, als we even omkijken hebben we een mooi zicht op de heuvels die rond Clervaux liggen en in de verte steek er een toren boven de bomen uit. We komen nu aan de kapel met zijn prachtige wapenschild. De Lorettokapel ligt in het voormalig grafelijke park. Deze prachtige Rococo kapel uit het jaar 1762, bezit een rijk versierde gewelfde koepel en talrijke kostbare houtsnijwerken.
Weer verder naar het bos. Een heel eind door het bos en door de weilanden we komen nu in Reuler. We wandelen nu op het plateau waar we prachtige zichten hebben over de omgeving, we krijgen hier ook een zicht op de abdij die met zijn daken boven de bomen uitsteekt. We wandelen weer verder. Diepe dalen en golvend landschap krijgen we hier te zien met op de openvlakte de bremstruiken met gele bloemen wat mooi. We wandelen verder en genieten van de prachtige natuur. We komen nu in het Eselbaach, de rivier heeft hier een prachtig dal uitgescheurd. We komen nu in Mecher. Verscholen in het dal met en klein wit kerkje en enkele huizen en dan zijn we door het dorpje en komen in het volgende Weicherdange. Hier veel bos en veel klimmen en dalen.
We wandelen verder en komen aan de volgende controlepost. We wandelen weer verder en komen zo aan het klooster. Maar eerst komen langs het "Klöppelkrieg" monument in de buurt van de abdij gelegen, werd in het jaar 1899 ter ere van de Oesling boeren in de strijd tegen de Franse revolutietroepen opgericht. Op een der omliggende hoogten ligt de Benedictijnenabdij van St-Maurice en St-Maur, gebouwd in de Frans-romaanse stijl, naar het model van de beroemde abdij van Cluny, gebouwd in 1910.
We kunnen even de kerk bezoeken, een eenvoudige kerk in een prachtige geheel. Nu dalen we af naar het centrum langs het monument van de Amerikaans G.I. Het monument bevindt zich in de voetgangerszone en werd in 1983 ter ere van de Amerikaanse soldaten, die in de winter van 1944 tijdens het Ardennenoffensief vielen, opgericht. We wandelen door het stadje en komen zo aan het kasteel. Het slot uit de 12e eeuw vormt het hart van het stadje. Het in de laatste oorlog, tijdens het Ardennenoffensief in december 1944, volledig verwoeste slot, is met grote moeite gerestaureerd en herbergt het gemeentehuis, VVV en diverse tentoonstellingen.
Wij kunnen vandaag twee gratis bezoeken. Het museum van de slag van de Ardennen en tentoonstelling van de maquette van de verschillende kastelen en forten in Luxemburg. Beide tentoonstellingen zijn de moeite om te bezoeken en wij trekken de nodige tijd uit om ze te bekijken. Na het bezoek nog even door de stad en genieten van een terrasje om deze mooie wandeldag af te sluiten.
MARCHE DU 38E ANNIVERSAIRE. / LES MARCHEURS DU GEER. / BASSENGE. 11/05/2014
MARCHE DU 38E ANNIVERSAIRE.
LES MARCHEURS DU GEER.
BASSENGE.
Vandaag wandelen we in Bassenge – Bitsingen- het landschap vandaag is bijzonder mooi, het golvende landschap met zijn beboste heuvels. Het dorpje in het dal ligt er prachtig bij.
We wandelen door het landschap weilanden en akkers, dan weer een eindje door het bos, wat een prachtig stukje natuur. We wandelen verder en genieten van de omgeving. Opeens tussen de bomen duikt een kerk op. Wat is het mooi. We wandelen nu op de taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië en gaan het dorpje binnen langs de kerk. Hier staan nog een paar mooie oude boerderijen. Eentje spring er toch wel uit “ Roseraie de la Vallee” met een prachtige bloemen tuin. Nu klimmen we Wonck uit. Hier hebben we controle in de grotten.
De Grotten van Wonck
De oppervlakte van de grotten van Wonck in Bassenge beslaan meer dan 10.000m². Ze zijn samengesteld uit silex en turfkrijt (steen op basis van zand) en in de loop van hun 2000-jarig bestaan waren ze makkelijk uit te graven. Zij hebben zelfs als schuilplaats gediend tijdens de oorlog en men heeft er de geboorte van diverse kinderen meegemaakt. Tegenwoordig beoefenen de eigenaars van de grotten van Wonck er de teelt van de paddenstoelen, ze organiseren er bezoeken en houden er een ondergronds restaurant. In de zomer en in de winter zijn de plaatsen voorzien van een natuurlijke klimaatregeling.
Het is aangenaam om hier controlepost te hebben, we wandelen de ingang binnen en dan door de gangen naar de zaal. Na een rustpauze weer de grotten verlaten en klimmen we weer een eindje tussen de mergelwanden die hier omhoog reizen. We wandelen het dorpje binnen en krijgen hier te zien hoe een natuurvereniging veel moeite doet om de zwaluwen een thuis te geven. Op verschillende huizen hangen infoplaten “Maison Hirondelles admises” Zwaluwen welkom. Ze hebben kunstnesten opgehangen aan de gevels en verschillende zijn bewoond door de zwaluwen die nu aan en af vliegen om hun jongen te voeden. Gelukkig zijn er ook nog echte nesten van zwaluwen die ze zelf gebouwd hebben, welke toch mooier zijn. We wandelen verder en komen zo terug in Bassenge, langs de Mariagrot en dan zijn we binnen. Wat een mooie tocht is dit geworden waar we volop van hebben genoten.
WANDELEN ZONDER GRENZEN. / SINT-PIETERSBERG. / LANAYE. 10/05/2014.
WANDELEN ZONDER GRENZEN.
SINT-PIETERSBERG
LANAYE.
Het internationale 5-sterren wandelgebied Sint-Pietersberg telt 20 prachtige landschapswandelingen, tussen de Jeker en de Maas. Deze wandelingen starten aan 7 infoplaatsen, verspreid over het grensgebied van Nederland, Vlaanderen en Wallonië.
Aan elke vertrekplaats heb je de keuze uit 3 of 4 routes van verschillende lengte. De kortste wandeling is 2,8 km, de langste 13,5 km. De creatieve wandelaar kan de routes combineren tot een langere, zelfs meerdaagse tocht. De wandelroutes zijn in beide richtingen bewegwijzerd met symbolen op houten palen. De bewegwijzering is uniform, of je nu in Nederland, Vlaanderen of Wallonië wandelt. Waar nodig is er gepaste infrastructuur aangebracht om het gebied van de Sint-Pietersberg toegankelijk te maken: bruggen, trappen, afsluitingen, leuningen, poortjes,... De bewegwijzering en de infrastructuur worden regelmatig gecontroleerd en hersteld.
Deze worden door de AMBASSADEURS gecontroleerd en vandaag komen we samen om een stukje samen te wandelen op de route van Lanaye, ondanks het slechte weer, regen, toch een mooie wandeling met de andere ambassadeurs. De gids is top hij brengt ons naar de mooiste plekjes op de Sint Pietersberg. Ook het verhaal van de blokbrekers en mergelsgravers is bijzonder dat mensen eeuwen lang de grondstof uit de berg halen en zo holen maakt die nu een schuilplaats zijn voor de vleermuizen. Het bijzondere op deze wandeling zijn wel de bloemen die nu bloeien.
Wat een pracht de weilanden met akeleien, maar ook de orchideeën. Een bijzonder plek is “Le thier a la tombe” een bijzonder moment is de kudde schapen die op de steile hellingen grazen. En de weilanden die vol staan met orchideeën zijn een lust voor het oog. Een mooie namiddag hebben we hier gehad.
Om deze prachtige dag af te sluiten gaan we samen naar Kanne om een hapje en een drankje om deze dag af te sluiten. We kijken uit naar de volgende samenkomst.
JUBILEUMTOCHT 30 JAAR JO-NE. / JO-NE VIJLEN. / VIJLEN. 04/05/2014
JUBILEUMTOCHT 30 JAAR JO-NE VIJLEN.
JO-NE VIJLEN.
VIJLEN.
De info gegeven door de club.
Ter gelegenheid van ons 30-jarig bestaan hebben wij een bijzonder mooie wandeling voor u uitgezet. Dit jaar gaan onze routes richting Mechelen, Schweiberg, het Groote Bosch en het Gulpdal. Uiteraard is er voor iedereen een afstand, die alle prachtige gebieden van ons achterland laat zien. Zo gaat de route van de 6 km. over een voetpad door het weiland met oude hoogstamfruitbomen naar de rust in het Beheerscentrum van Staatsbosbeheer; beter bekend als ”de Schuur”. Deze afstand keert daarna via het Vijlenerbos terug naar de start in het Hopschet. Als men het bos verlaat heeft men een fraai uitzicht over het Duitse Orsbach, de Schneeberg en Vaals.
De statige toren van de St. Martinuskerk torent fier en vooral hoog boven het landschap uit. Van verre is dit Vijlense Godhuis zichtbaar en manifesteert zich daardoor als oriëntatiepunt bij talloze wandelaars. Het is de hoogst gelegen RK kerk van Nederland. De uitgestrektheid van de Vijlenerbossen vormt een aparte attractie. Aan alle kanten omzoomd door veelal steile hellingbossen, is het plateau een eldorado voor de echte wandelaar. Ook de prachtige vakwerkhuizen zijn een lust voor het oog. Veel groen omgeven de vakwerkhuizen pareltjes in het groen zijn het en hier op de wandeling komen we ze veel tegen.
Ook langs de vele kleine wegjes en langs de hoge hagen met bloemen die alles een mooie kleur geven. Ook de vergezichten zijn zeer mooie groenen weilanden met hagen en bomen rijen. We wandelen verder en komen in Helleshagen een deelgemeente van Wittem-Gulpen. Hilleshagen ligt op een heuvelrug die zich uitstrekt van de Vijlenerbossen tot aan Mechelen. Aan de zuidzijde van de buurtschap ligt dertig meter dieper in het dal de Lombergbeek. Hier ook weer mooie vakwerkhuizen zeer verzorgd. Weer wat verder door prachtige kleine wegjes diepe ingesneden dalen.
Terug komen we in het dorpje en weer bijzondere vakwerkhuizen. Bijzonder ze zijn al gauw een paar eeuwen oud, enkele zijn van rond 1700 en er zijn er die nog ouders zijn uit de 17de eeuw.nu wandelen we verder door de weilanden in het golvend landschap, wat een pracht om door te wandelen. Nu wandelen we de Elzeterweg op die naar Mechelen leid. Hier is de controle en rust post. Hier komen we onze vriend Leo tegen, oud voorzitter en al van in het begin bij de club. Hier ook weer prachtige vakwerkhuizen. We wandelen nu naar Kleeberg weer prachtige vakwerkhuizen. We worden hier getrakteerd op een prachtig zicht over de mooie omgeving. Nu wandelen we naar Vijlenberg. We komen voorbij “Grindgroeve Elzetterbosch” een geologische monument. Ook verschillende kruizen staan e rin deze omgeving. We wandelen nu door het Vijlenerbos.
Het Vijlenerbos is een langgerekt bosgebied dat zich uitstrekt over een lengte van ca. 8 km tussen Epen en het Drielandenpunt bij Vaals. Het bos grenst over een lengte van ca. 5 km aan België en over ca. 1 km aan Duitsland. Deelgebieden van het bos zijn meestal genoemd naar dorpen en gehuchten in de buurt. Van west naar oost: het Elzetterbos (bij Elzet en Rott), het eigenlijke Vijlenerbos, het Kerperbos, het Holsetterbos (bij Holset), het Malensbos (ten zuiden van de Epenerbaan), het Schimperbos (ten zuidwesten van Wolfhaag) en de eveneens beboste Vaalserberg. De Vaalserberg sluit zowel op Belgisch als op Duits grondgebied aan bij vergelijkbare hellingbossen, zoals het Aachener Wald en het Preusbos. Tezamen worden deze bossen wel aangeduid als het Drielandenbos. Ongeveer 200 ha van de hoogste delen van het bos tussen Vijlen, Epen en Vaals bestaan uit tamelijk vlakke plateaus, de rest bestaat uit hellingen. De tamelijk uitgestrekte hellingbossen worden gekenmerkt door forse hoogteverschillen van zo'n 100 meter. Het hoogste punt is met 323 meter het Drielandenpunt, het laagste ligt niet ver van de Geul op ca. 150 meter. In de lagere delen komen een aantal bronnetjes voor, waaruit in alle richtingen beekjes ontspringen, zoals de Cottesserbeek, de Berversbergbeek, de Klitserbeek, de Hermensbeek, de Lombergbeek, de Harleserbeek, de Hermansbeek en de Zieversbeek.
Nu wandelen we het bos uit en klimmen terug naar Vijlen. De kerk troont boven het dorp uit en we komen terug aan en hebben genoten van deze tocht.
36E MARCHE INTERNATIONALE. / LA SAVATE MARCHINOISE. / MARCHIN. 03/05/2014.
36E MARCHE INTERNATIONALE.
LA SAVATE MARCHINOISE.
MARCHIN.
Het landschap van Marchin, hoe moet je een prachtig landschap beschrijven, weilanden met hagen omzoomt, lijnen van bomen in het landschap, velden en akkers die nu geel kleuren van de koolzaad.
Het golvend landschap met de wegen die slingerend door het landschap lopen met aan elke bocht weer een zicht dat ons betoverd. De huizen uit lokale steen parels in het landschap, opgenomen in het landschap, één geworden met de omgeving hoe prachtig! Als je ziet hoeveel zorg er besteed word om de omgeving rond de huizen aangenaam te maken dan voel je hoe één de bewoner is met zijn thuis en de omgeving.
Rond de huizen en boerderijen hoogstamboomgaarden die nu in bloei staan. Wat een pracht. We wandelen verder de velden in langs de akkers die nu volop in bloei staan zover het oog rijkt gele koolzaad. De blauwe hemel met witte wolkjes, de groene bosjes en de grote gele vlakken wat een mooi plaatje. Hoe moet je zulke pracht beschrijven de kleurschakeringen van licht groen naar donker groen, geel, blauw en de witte bloemen van de hagen.
We wandelen nu Marchin binnen grote boerderijen in grijze natuursteen, ook de kerk is uit hetzelfde steen. Maar bijzonder is dat de toren gedraaid is. Een gedraaide toren(spits), getordeerde of schroefvormige toren(spits) is een toren waarvan de spits in spiraalvorm gedraaid is. Deze is doorgaans gedekt met leien. Er zijn ongeveer honderd torens van dit type in Europa bekend. Er zijn een honderdtal torens geregistreerd bij de vereniging Les clochers tors d'Europe. Daarvan zijn er 31 bewust gedraaid gebouwd en 50 als gevolg van externe invloeden uit vorm geraakt. De meeste zijn piramidevormig; die van Kopenhagen en Rome zijn van steen. In België zijn 10 gedraaide torenspitsen. De meeste -7- liggen in de provincie Luik. De torenspits van Marchin draaide zich door de jaren heen, totdat een blikseminslag hem vernietigde. Hij werd in 2005 herbouwd met bewuste verdraaiing.
We wandelen voorbij de kerk en wandelen de natuur in na een klim toch even omkijken naar het dorp en zijn kerk. We wandelen nu een eind door de velden en bosjes en komen zo terug aan ons vertrek wat een prachtige wandeling in Marchin.
Vandaag een wandeling die vertrek in de kazerne Prince Leopold. Nog een van de actieve kazernes in België. We wandelen de prachtige natuur in. We klimmen een eind en hebben een zicht op de kazerne dan weer verder, wat een pracht zicht op de omgeving.
We wandelen door de mooie natuur en genieten van het prachtige landschap. We wandelen verder en komen zo in Creppe. We wandelen nu in “Bois de la Picherotte” wat prachtige zichten langs weilanden en heggen. Dan wandelen we door het dorpje met een prachtige fontein en kerk. Dan weer de natuur in wat een pracht. Het is geen toeval dat de stad Spa in de loop der jaren met de meest uiteenlopende superlatieven bestempeld werd. Van Europees kruispunt in de 17e eeuw, tot “Parel van de Ardennen” en nu ook: Hart van het “Land van Water”.
Het is inderdaad zo dat de rijke geschiedenis van Spa, het kuuroord, de omgeving, het water en de vele bezienswaardigheden in de regio er een ideale bestemming voor onze wandeling. We hebben genoten van onze wandeling rond Spa.
Naast de vele prachtige natuurlandschappen heeft deze gemeente ook heel wat andere bezienswaardigheden te bieden. In Hoeselt, een krans van schilderachtige dorpjes, heerst een ongekende rust in een ongerepte en tevens zeer afwisselende natuur.
De rijke diversiteit die Vochtig Haspengouw ons biedt aan landschappelijke bakens zijn het sterke reliëf van vlakke plateaus afgewisseld met smalle, vochtige beekvalleien, droge heuvelruggen, bosjes, holle wegen en kasteelparken binnen vrij korte afstand. En verder een mooi kleinschalig en heuvelachtig landbouwgebied met akkers en fruitbomen. Holle wegen komen in Hoeselt nog veelvuldig voor. Meestal zijn ze niet met beton of asfalt verhard maar wel functioneel ingeschakeld. Sommige worden deskundig beheerd en hebben een rijke variatie aan flora en fauna.
Bepaalde landschapsdelen hebben hun kleinschalig hagenpatroon behouden. Ook de omgeving van de Hel, de omgeving van de Goosstraat, het oude Tramtracé en het Steenbroek hebben een rijk hagen- en houtkantenareaal. Vaak zijn dit fourageergebieden voor diverse vogelsoorten die minder frequent zijn. Er zijn in bepaalde delen van Hoeselt nog stukken van de oorspronkelijke, typische hoogstamgordels rond de Haspengouwse kerndorpen te vinden. Hoeselt heeft een hoger gemiddeld bosareaal dan de omringende regio. Vaak betreft het waardevolle hellingbossen die in het verleden een hakhoutbeheer kregen.
De meest waardevolle zijn: de omgeving van Teugelen en Hardelingen, het Rijsbroek langs het oude Tramtracè, de rijke Wijngaerdbossen, de vallei van de Winterbeek in Romershoven. De natuur is bijzonder hier en we kunnen volop genieten van. Ook langs de mooie gebouwen, opgeknapte vakwerkhuizen en boerderijen. We genieten van de wandeling in het dorp van de Doorntrippers.
BLOESEMSTOCHT. / DE LOONSE TSJAFFELEERS. / BORGLOON. 26/04/2014.
BLOESEMTOCHT.
DE LOONSE TSJAFFELEERS.
BORGLOON.
De bloesemtocht van de Loonse Tsjaffeleers laat ons altijd het mooiste van het Loonse landschap zien. Zowat een millennium geleden werd dit plekje omwille van zijn strategische heuvelsite door de graven van Loon uitverkoren om de hoofdplaats van hun graafschap – het graafschap Loon is immers de historische voorloper van de huidige provincie Limburg – te worden.
De glooiende contactzone tussen Droog- en Vochtig – Haspengouw bloeide mettertijd open tot de boomgaard van Vlaanderen. Maar het Loonse landschap heeft veel meer in petto dan geherwaardeerde hoogstamboomgaarden, landschapsbepalende laagstamaanplantingen en uitgestrekte aardbeienvelden. Er zijn immers ook de ecologisch waardevolle beekdalen, de koepelbosjes, de graften, de holle wegen en de panorama‘s. In dit natuurrijk decor situeren zich bovendien tientallen historische gebouwen en monumenten, kerken, kastelen, kwadraathoeven, kapellen, de abdij Mariënlof en hier en daar nog een vleugje vakwerkbouw, de versteende getuigen van een bloeiend cultuurhistorisch en agrarisch verleden. Dit alles komen we vandaag tegen op onze wandeling.
Kasteel van de Hulsberg werd in 1882 gebouwd op een heuvel waarvan de top 108m boven de zeespiegel uitsteekt. Omwille van deze heuvelsite is het kasteel een opvallend oriëntatiepunt in het landschap. De weilanden met toch nog wat hoogstamboomgaarden met de bloeiende hagen gewoon prachtig, als we verder wandelen en het kasteel boven op de heuvel achter ons laten komen we langs de Loreto kapel.
Een stukje geschiedenis van de kapel: Kapel en kluis van Hulsberg worden in 1689 gebouwd door Nicolaas Poislevache, deken van het kapittel van Borgloon, die de bedevaart naar Loreto in Italië maakte. De kluis was oorspronkelijk gelegen op de top van de Hulsberg, waar thans het kasteel staat. De eerste kluizenaar is Martin Derwael, genaamd Joseph. Eind 18de eeuw is Samuel Ulens eigenaar, die de kluis in 1810 aan Claes, eigenaar van het kasteel van Rullingen, verkoopt. Bij de aanvang van de bouw van het kasteel van Hulsberg in 1882 worden de gebouwen afgebroken en heropgebouwd aan de voet van de Hulsberg. De laatste kluizenaar overleed in 1897. De kluis deed nog enige tijd dienst als landbouwbedrijf; thans blijft alleen de kapel bewaard. Een gevelsteen binnen in het gebouw vermeldt de oprichting van de eerste kapel en het jaartal 1689.
De kapel ligt te midden van de velden, op een omhaagd perceel. Van hieruit hebben we een prachtig zicht op het golvend landschap en het dorpje Hendrieken. We wandelen verder en krijgen hier een prachtig panorama op Borgloon met de kerk. We wandelen nu richting Bollenberg. Waar we weer de mooiste panorama’s krijgen op Sassenbroek en Broekom wat een zicht. Nu komen we aan het ijzeren kerkje.
Een woordje uitleg: Het Vlaamse kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh heeft een doorkijkkerk ontworpen voor het landschap van Borgloon. De kerk is tien meter hoog en bestaat uit honderd op elkaar gestapelde lagen stalen platen. De constructie van de kerk weegt liefst dertig ton. Afhankelijk van het perspectief van de toeschouwer is de kerk doorzichtig of massief. Het project heeft als titel ‘Reading between the Lines’, wat volgens de kunstenaars aangeeft dat de toeschouwer de lijnen van de kerk moet ‘lezen’ om de vorm van het bouwwerk te kunnen zien.
Dit kunstwerk lokt toeristen van binnen en buitenland. Is ook gelegen op een van de mooiste plekken van Borgloon. We wandelen nu een eindje op de Romeinse kassei of heerbaan. En komen zo aan de speelweide. Gelegen in een oude kersenweide waar rustbanken en picknicktafels geplaats zijn. Weer verder nog een stukje heerbaan en dan zien we weer een van de prachtige panorama’s op Grootloon. Hier komen we aan het kunstwerk “de twijfelgrens”
Hier toont Fred Eerdekens een geplooide lijn in het landschap. Langs de Romeinse Kassei vind je een houtachtige sculptuur waarin je – enkel wanneer je vanuit de juiste positie kijkt – het woord ‘twijfelgrens’ kan lezen. Fred Eerdekens gebruikt taal wel vaker als medium voor zijn kunstwerken. Tegelijkertijd is zijn werk een reflectie over hoe taal werkt. Voor Twijfelgrens moet je het juiste standpunt innemen om het “verborgen” woord te kunnen lezen en tot inzicht te komen.
Na wat heen en weer krijgen we het woord twijfelgrens te lezen. Hier hebben we ook een prachtig zicht op Grootloon.
Groot-Loon was vanouds een klein straat- en landbouwdorp in de schaduw van Borgloon, waarmee het in 1977 werd samengevoegd. Op dat moment was het in oppervlakte de kleinste Belgische gemeente. Ondanks de naam van het dorp, maakte Groot-Loon nooit deel uit van het graafschap Loon, zoals Borgloon en vrijwel geheel Belgisch-Limburg. Vóór 1795 was Groot-Loon één van de Elf banken van Sint-Servaas, eigendom van het rijksvrij kapittel van Sint-Servaas in Maastricht. Het dorp werd in deze tijd ook aangeduid als Niel-Sint-Servaas.
Vandaag is het een rustig dorpje met zijn Sint-Servatiuskerk waarvan de onderbouw van de kerktoren en het schip nog resten zijn van de romaanse kerk uit de 12e eeuw. De bovenbouw van de toren dateert uit 1616 en die van het schip uit de 18e eeuw en enkele vierkantshoeven, waaronder de Servaeshoeve. Nu wandelen we terug naar ons vertrekpunt, nog even halt houden waarin 2008 onze wandelvriend Ivo Degreef overleden is, een prachtig boeket bloemen is er neergelegd door de wandelclub wat een prachtig gebaar. Nog even en we zijn terug in het college waar onze wandeling eindigt.
Onze jaarlijkse bijeenkomst van de Greenspotters is in Eben - Emael. We worden aan het fort verwacht door een gids die ons over het fort zal begeleiden en ons het verhaal van het fort en omgeving zal vertellen.
Fort Eben-Emael, is een voormalig Belgisch militair verdedigingsfort, gebouwd tussen de Eerste- en de Tweede Wereldoorlog. Het werd in die tijd beschouwd als het sterkste fort ter wereld en gold als onneembaar. Duitse aanvallers slaagden er echter in om het fort in recordtijd uit te schakelen en al na anderhalve dag belegering moest het fort capituleren. Het is een voormalig Belgisch militair verdedigingswerk dat deel uitmaakte van de buitenste oostelijk gelegen fortengordel rond Luik, gebouwd in het Interbellum. Dit uniek gelegen en uitstekend bewapend sperfort, met 17 ondergronds met elkaar verbonden bunkers beschouwde men destijds als oninneembaar.
Het Fort Eben-Emael maakte als belangrijke schakel in de Fortengordel rond Luik en de Belgische voorverdediging, naast de KW-stelling en de Stelling van Antwerpen, tot 1940 deel uit van de Belgische verdedigingsstrategie tegen een militaire dreiging uit het Oosten. Wij verzamelen op de parking van het fort en daar begin ook onze rondleiding over het fort. We wandelen voorbij de verschillende bunkers waar we uitleg krijgen over het verloop van de strijd om het fort te veroveren door de Duitser.
We komen ook aan het mooie uitzichtpunt waar we een zicht hebben over het Albertkanaal en de Maas en de sassen en de in aanbouw zijnde nieuwe sas. De rondwandeling word afgesloten aan de ingang van het fort. Het was een aangename en leerzame rondleiding. Om een geslaagde dag af te sluiten gaan we samen naar Kanne waar koffie en taart op ons wachten. Een geslaagde samenkomst van de Greenspotters.
Vandaag wandelen we in Nederland, Hoensbroek ligt met het zuidelijke deel in het Bekken van Heerlen en met het noordelijk deel op het zuidelijkste deel van het Plateau van Doenrade. In het bekken ontspringen verschillende beken die uitkomen in de Geleenbeek. Door Hoensbroek loopt de Caumerbeek.
Wij wandelen door het dorp en komen vlug aan de vijvers die rond het kasteel van Hoensbroek liggen. Het Kasteel Hoensbroek is een van de grootste bezienswaardigheden in het hele gebied tussen Maas en Rijn. Het huidige kasteel Hoensbroek stamt uit de 13de eeuw, waarvan een gedeelte later is bijgebouwd. Voor dit 13e-eeuwse kasteel heeft er nog een ander kasteel gestaan. Rondom dit kasteel is eeuwen lang gevochten. Kasteel Hoensbroek stond ook, net als vele andere kastelen in de buurt, in het middelpunt van de Bokkenrijders.
We wandelen het kasteel binnen om even rond te kijken in het kasteel. We wandelen door het domein en door het dorp. Het dorp bleef bescheiden van omvang tot het begin van de 20e eeuw, toen er meerdere steenkolenmijnen werden geopend (onder andere de Staatsmijn Emma), die voor een aanzienlijke toename van de bevolking zorgden. Dit maakte de bouw van nieuwe woonwijken noodzakelijk, met als gevolg dat Heerlen en Hoensbroek steeds dichter naar elkaar toe groeiden.
Tegenwoordig vormen Heerlen en Hoensbroek een aaneengesloten bebouwd gebied. Alleen de steenberg van de voormalige Oranje Nassau III-mijn, die thans is ingericht als park, vormt nog een soort van barrière tussen de plaatsen. De mijnen in de regio zijn inmiddels allemaal gesloten, maar veel van de ervoor aangelegde arbeiderswijken bestaan nog. We wandelen verder langs de “Droomvijver” waarom deze zo heet is me een raadsel. We wandelen nu een heel eind langs een riviertje dat de vijvers rond het kasteel voedt. Heel hele mooi wandeling langs het riviertje prachtige natuur en we komen ook prachtige vlinders tegen.
We wandelen nu verder en komen in het dorpje Laar. In de verte zien we de torens van het kasteel nog boven alles uitsteken. We komen nu in het centrum van Wijnandsrade. Een prachtig gebouw ligt in het dal en we wandelen door het dorp. Langs de vijver en door de kleine straatjes door het veld, voor ons krijgen we de windmolen te zien.
De Molen van Hunnecum is een korenmolen aan de Bergerweg in Nuth. Het is een ronde bakstenen beltmolen uit 1882. De molen werd door een niet omschreven oorzaak al in hetzelfde jaar vernield en is daarna herbouwd. In 1956/57 werd de molen gerestaureerd, waarbij het gevlucht gestroomlijnd werd volgens het Systeem van Bussel en voorzien werd van remkleppen. Na het overlijden van de molenaar in 1971 raakte de molen in verval. In 1996 werd hij gerestaureerd. Het gevlucht werd weer Oudhollands. Eigenaar is de Stichting Kasteel Wijnandsrade.
We wandelen verder door een prachtige natuurgebied. Langs een oude hoeve met een prachtige toegangspoort en opgetrokken in mergelblokken. Een indrukwekkende hoeve. We komen in Weustenrade, hier prachtige vakwerkhuizen. Ook een oude vakwerkmolen. Weer verder om zo terug op ons vertrek te komen.
40E MARCHE DES GAIS LURONS. / LES GAIS LURONS. / MELEN. 19/04/2014.
40E MARCHE DES GAIS LURONS.
LES GAIS LURONS.
MELEN.
Het landschap in Melen doet je denken aan een landschap waar boeren met hun koeien leven en werken. Maar er is toch ook nog de mijn geschiedenis in Soumagne waarvan Melen een deelgemeente is. Wij wandelen vandaag door het Luikse landschap met veel groen, weilanden en boerderijen. Vooral de grote Vierkants hoeven die midden in het landschap liggen geven dit allemaal een bijzondere uitstraling, wij nemen ruim de tijd om alles van dichtbij te bekijken.
We komen langs een indrukwekkende hoeve met inrijpoort en twee lange gebouwen waar het bovenste gedeelte in vakwerk is met vierkante torentjes. Gewoon een mooi zicht en een prachtige gebouw. Wij wandelen weer verder en gaan een eindje over de voormalige spoorweg, Spoorlijn 38 is een voormalige Belgische spoorlijn in het Land van Herve die van Chênée via Fléron, Battice, Herve, Aubel, Hombourg naar Plombières loopt. De lijn werd op het einde van de 19e eeuw geconstrueerd en in 1992 weer opgebroken. We wandelen nu langs het station van Melen.
Weer verder een eindje langs velden en weilanden om zo langs de Ferme de Jose te gaan vandaag een restaurant maar toch nog altijd een indrukwekkende boerderij. We wandelen weer verder en komen zo in Jose. Tegenover de kerk een grote boerderij en kasteelhoeve. We nemen de tijd om de kerk even te bezoeken, is niet altijd open. We wandelen door het mooie landschap van Herve. Weer verder door het mooie landschap en we komen zo in Soumagne wat een prachtige zichten dat we hier krijgen over het landschap.
We wandelen nu door de weilanden naar Soumagne en hier worden we er aan herinnerd dat dit dorp ooit een steenkoolmijn had. Wat verder staat een triest monument en begraafplaats die ons herinnerd aan de moorden van het Duitse leger in 1914.
Een stukje geschiedenis dat niet zo mooi is en al is het bijna 100 jaar geleden toch blijft het een herinnering die nooit zal vergeten worden.
De eerste moorden Visé is een dorpje aan de Nederlandse en Duitse grens en is op 4 augustus – de eerste dag van de oorlog – het doelwit van de eerste Duitse aanval. Al snel valt Visé in Duitse handen, maar dan men de invallers dat de Belgische burgers zich laf verzetten.
De Duitsers reageerden hard en doodden onterecht enkele inwoners, terwijl het eigenlijk gendarmes waren die hen hadden beschoten. Niet enkel in Visé vindt een bloedbad plaats. Het naburige Bernau betreurt 10 doden, maar vooral in het dorpje Soumagne, iets meer in het zuiden, wordt er op bloedige wijze korte metten gemaakt met het verzet van de burgers: 118 mannen, vrouwen en kinderen worden geliquideerd op de weide waar ze de Duitsers bijeengedreven zijn. Op 6 augustus bloedt de streek tussen Visé en Luik: Fleron (84 doden), Sprimont (40 doden), Battice (33 doden), Esneux (20 doden) en Blegny (19 doden). 7 augustus: Louveigné (28 doden) en Herstal (27 doden). 8 augustus: Herve (38 doden), Baelen (16 doden), Francorchamps (14 doden), maar vooral Melen is trieste recordhouder tijdens deze eerste oorlogsdagen: 108 burgers worden die dag afgemaakt. Daarna houden de Duitsers zich wat koest, maar wat iedereen vreest komt uit: het ergste moest nog komen…
We wandelen nog wat verder en steken de dorpsgrens met Melen over om zo aan het einde van onze wandeling te komen. Een mooie wandeling met prachtige vergezichten.
OKRA; de seniorenclub van de CM organiseert een wandeling in Hoepertingen, wij hebben veel vrienden die bij de wandelclub aangesloten zijn en we gaan dan ook hier mee wandelen. Vertrek van de wandeling aan het kasteel van Hoepertingen.
Het kasteel van Hoepertingen dat zich tegenover de kerk bevindt. Het is een waterkasteel dat reeds vermeld werd in 1476. In 1620 werd het huidige kasteel gebouwd. Het poortgebouw dateert van 1700. In 1763 werd het kasteel volledig herbouwd in classicistische stijl. Sinds 1929 is het kasteel eigendom van de Zusters Annunciaten van Heverlee die er tot in 1985 een huishoudschool inrichtten. Sindsdien is het kasteel een bezinningscentrum met de naam Mariagaarde. Het poortgebouw wordt gebruikt door de provincie Limburg als toeristisch contactpunt. Het kasteel werd samen met de traphal beschermd als monument in 1963. Tegenover de kerk. De classicistische Sint-Vedastuskerk uit 1788. De kerk werd gebouwd in opdracht van de abdis van de abdij van Herkenrode. De romaanse toren dateert uit de 12de eeuw en is een overblijfsel van de eerste kerk. Het gotische koor uit de 15de eeuw is een overblijfsel van de tweede kerk. De kerk werd in 1927 volledig gerestaureerd.
We wandelen het dorp uit en komen langs de brouwerij of toch de oude banbrouwerij. Verder zijn er nog verscheidene 17de en 18de-eeuwse boerderijen waaronder de d'Awanswinning die uit een oude 17de-eeuwse kern werd vergroot naar een U-vormig complex in 1799. In de tweede helft van de 19de eeuw werd het een gesloten hoeve. We wandelen voorbij de hoeve en gaan nu wandelen tussen de fruitbomen die zo prachtig in bloei staan.
We beleven hier Haspengouw op zijn mooist. Plantage die afwisselen met hoogstamboomgaarden waar de koeien lekker onder staan te grazen, dit is Haspengouw. Na een hele tijd door de velden gewandeld te hebben komen we terug aan in Hoepertingen waar we nog even op het kasteeldomein rond wandelen en ook nog even het park in, genietend van de prachtige beelden en de heerlijke lentezon. Hier eindigt een prachtige wandeling in een deelgemeente van Borgloon de Parel van Haspengouw.
MARCHE DES BOURGEONS. / LA GODASSE OUPEYE. / OUPEYE 16/04/2014.
MARCHE DES BOURGEONS.
LA GODASSE OUPEYE.
OUPEYE.
We vertrekken in het centrum van Oupeye en het eerste wat we zien is het kasteel van Oupeye. In de 13e eeuw is de burcht bewoond door de edelman Lambert d’Oupeye, bijgenaamd ‘le preux’ of ‘de dappere’. De burcht onderscheidde zich door een zeer grote toren, waarvan men zei dat hij ouder was dan de stad Luik.
Volgens een legende was het zelfs de woning van Alpaïde, de bijzit van Pepijn van Herstal. Volgens hetzelfde verhaal waren er onuitwisbare bloedvlekken verschenen op de vensterbank waar ze op zat, toen ze vernam dat haar broer Dodon bisschop Lambert had vermoord. In de 17e eeuw liet de Luikse multimiljonair Jean Curtius het kasteel herbouwen, maar de grote vierkante toren bleef overeind. Nadien kwam het in handen van de familie de Grady de Horion, die het in 1970 verkocht aan de gemeente Oupeye. De toren dreigde in te storten en de bovenste verdiepingen werden afgebroken. Vandaag is alles beveiligd. Het kasteel wordt nu als cultureel centrum en vergaderzaal voor de gemeenteraad van Oupeye gebruikt. We wandelen Oupeye uit en komen in Hermée.
Een bord met de volgende tekst heet ons welkom.”Hermée pays du diable.” Hermée was een landbouwdorp maar stilaan groeide het uit tot een woongemeente door de nabijheid van de industriezone, Hermée heeft een niet zo fijne herinnering aan de WO I de helft van het dorp werd verwoest door de Duitser in 1914. Hermée is ook het dorp van de vele legendes en de bekendste is de legende van de duivel. Dat het een landbouwdorp was en nog is kunnen we zien aan de koeien die rustig in de weilanden liggen te genieten van de zon.
We wandelen nu verder door de prachtige omgeving genieten van de warmte van de zon en zo komen we terug in Oupeye langs het kasteel en terug aan het einde van deze toch wel mooie wandeling.
40E MARCHE DES PINGOUINS. / LES PINGOUINS DE BELLAIRE. / BELLAIRE. 05/04/2014.
40E MARCHE DES PINGOUINS.
LES PINGOUINS DE BELLAIRE.
BELLAIRE.
Lente doet zijn intrede in het land en je ziet het al hier en daar beginnen de bomen ook in de Ardennen te bloeien. Het begint stilaan groen te worden en zo is het aangenaam om hier te wandelen we vertrekken in Bellaire.
Eerst een stuk door het dorpje en dan verder door de prachtige natuur. Ook de dieren beginnen weer buiten te komen. Eendjes zitten in d zon te genieten. Het is ook bijna Pasen en je ziet het ook in de ramen van de winkels. We wandelen door een prachtige holle weg en we komen ook al een van de eerste vlinders tegen. Nu is het lente.
We wandelen nu langs prachtige boerderijen en zo weer verder we wandelen nu naar ‘des Moulins’ een plek met een prachtige watermolen ne dan weer verder. We wandelen nu “Moulins-sous-Fleron” binnen. Nu wandelen we verder door een prachtig stukje natuur heel mooi. Aangenaam om door te wandelen.
De hoogstamboomgaarden staan ook in bloei en de paarden grazen eronder. We wandelen verder en wandelen we door de prachtige natuur en komen zo in’ Queue-du-Bois’ hier een mooie kapel en ook mooie huizen in lokale steen. Nu wandelen we nog even verder en komen zo terug in Bellaire waar deze mooie wandeling eindigt.
Deze greenspot is een schitterende afspiegeling van Droog Haspengouw. Een buitengewoon boerenland met uitgestrekte akkers en spaarzame bosjes die als koepels boven de horizon uitsteken. De landelijke sfeer van weleer vind je terug in oude dorpskernen, omringd door monumentale vierkantshoeves en kastelen, met het monumentale kasteel van Heks als pronkjuweel.
Vanaf een authentieke herberg in Vechmaal vertrekken de drie bewegwijzerde wandelingen. In het typisch Haspengouws landschap: weides, boomgaard en een grote kasteelachtige hoeve; zelfs de populierenaanplanting is niet zo ongewoon in de streek. De Horn vandaag een taverne maar vroeger een rustplaats voor de reizigers. Ligt aan ons vertrek, we wandelen nu verder en komen langs De Heerlijkheid Satenbergh. De vierkantshoeve uit 1648 en het aangrenzende kasteeltje uit 1892 liggen romantisch tussen glooiende velden en midden in de beroemde fruitstreek.
We klimmen verder en komen zo langs de boomgaarden, gelukkig zijn hier nog hoogstamboomgaarden die nu volop in bloei staan, de kersenlaren geven Haspengouw in deze periode een bijzondere uitstraling. We wandelen verder en komen nu langs de oude tramlijn die vroeger gebruik werd om een verbinding te hebben met Orye om voederbieten naar het suikerfabriek te brengen. We komen nu aan het Monnikenhof. Het Monnikenhof in Heks was tot 1582 eigendom van de abdij van Villers. Het complex, dat in de wandeling ‘Munkhof’ wordt genoemd, heeft meer weg van een kasteelhoeve dan van een landbouwbedrijf. Toch wordt hier nog volop geboerd, vooral aardappelen en uien.
We wandelen nu verder en komen aan de Tranendreef, zo genoemd omdat hier in de lente boomtenten hangen. Het is een dreef naar het kasteel van Heks. Wij wandelen door de dreef en hebben een prachtig zicht op het dorp Bommershoven. We wandelen verder en gaan nu richting Manshoven. Hier nog vele hoogstamboomgaarden die nu in bloei staan wat kan de bloesemtijd in Haspengouw toch prachtig zijn.
We komen nu aan Manshovenhoeve deze ligt in de heerlijkheid Sassenbroek.
De heerlijkheid Sassenbroek
Een terugblik in de geschiedenis leert ons dat Manshoven een voormalig leen was van de graven van Loon, voor het eerst vermeld in 1365 als gereleveerd door Jan van Manshoven voor de leenzaal van Kuringen op 15 januari 1365. De oudst bekende "van Manshoven" zijn Jan en Willem (1428). Manshoven maakte deel uit van de heerlijkheid Sassenbroek onder Broekom. Waren heren van Sassenbroek van de 14e tot de 16e eeuw, de familie van Sprolant, en nadien door huwelijk de familie Velroux. De jonkerfamilie van Velroux-van Sprolant, in de kerk van Heks begraven (†1532 en †1544), releveerde het goed van Sassenbroek op 7 juli 1506. De laatste heren van de heerlijkheid Sassenbroek was de familie "van der Meer", van 1736 tot in 1793.
De naam van de hoeve zou afgeleid zijn van "mansus", hetgeen in 't Latijn verblijfplaats betekent. Aldus werd in de Middeleeuwen (van 7e tot 11 e eeuw) de landbouwentiteit, bestaande uit een woning, een tuin en velden, binnen het domein aangegeven. Een andere verklaring geeft aan dat deze naam erop zou geduid hebben dat de hoeve in oorlogstijd een man als soldaat moest leveren. Gesloten hoeve, met woonhuis en poortgebouw uit tweede helft van de17de eeuw en dienstgebouwen uit de 19de en 20ste eeuw. Wij wandelen verder en laten de hoeve achter ons wel mooi om even om te kijken. Nu wandelen we Heks binnen en we nemen de tijd om even te verpozen bij de bakker waar je kunt rusten en van zijn lekker taarten kunt proeven.
Dan weer verder langs het kasteel van Heks en de verschillende grote boerderijen. Nog even verder en we komen terug in Vechmaal en zo eindigt een prachtige wandeling.